wypowiedz.eksperta 04.08.08, 19:14 Witam Państwa Ciągle piszemy o poważnych sprawach, a może ktoś napiszę o śmiesznej sytuacji podczas uzywania soczewek kontaktowych? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arkadychemik Re: Coś śmiesznego - a soczewki kontaktowe 05.08.08, 11:01 haha uwiężnienie podwiniętej soczewki głęboko pod powieką to jedno, inna to niemoc zdjęcia soczewki na skutek przyklejenia do oka, akcja głupia oulistka która mówi że dobór soczewek to sprawa indywidualna i każdy pownien sobie sam kombinowac z krzywiznami i średncami soczewek, no i jak mi się coś przypomni dam znac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: renia Re: Coś śmiesznego - a soczewki kontaktowe IP: *.globalconnect.pl 11.08.08, 16:01 kolega w pracy powiedzial ze jestem obrzydliwa, kiedy plukalam sobie soczewke w lazience sluzbowej. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kasia Re: Coś śmiesznego - a soczewki kontaktowe IP: *.chello.pl 13.08.08, 08:24 > oulistka która > mówi że dobór soczewek to sprawa indywidualna i każdy pownien sobie sam kombin > owac z krzywiznami i średncami soczewek, no i jak mi się coś przypomni dam znac > . No właśnie z tym aspektem mam problem. Moje parametry to 8.4/14. Prześledziłam strony wszystkich producentów soczewek oraz sklepy i okazuje się, że soczewki, które mi odpowiadają mają albo 8.3/14 albo 8.4/13.8. Z jednej strony wiem, że powinnam zaufać specjaliście, a z drugiej moja okulista jest fanką Otima FW i tylko te zapisuje (nie tylko mi). Może tworzę teorię spiskową, ale zastanawiam się czy te "moje parametry" nie są ustawione pod Optimę, a jej bardziej opłaca się (jest współwłaścicielką salonu optycznego) sprzedawać jeden rodzaj soczewek, bo pewnie ma wtedy większe rabaty u producenta... Marzę o soczewkach PureVision Bauscha, ale te produkowane są tylko z parametrem 13.8 :( Albo o Air Optix N&D, ale te z kolei mają parametry 8.3 lub 8.6... Czy jestem skazana na gorsze soczewki? (bo te nowoczesne "nie mają moich parametrów") :((( W temacie: mi się kiedyś zgięła soczewka w oku w czasie wieczornego joggingu ;) Zazwyczaj noszę ze sobą pojemniczek, ale pech chciał, że wtedy nie miałam. Po ciemku, pod latarnią, koleżanka pomagała mi uporać się z soczewką (na szczęście również nosicielka :)). Ludzie patrzyli się co najmniej dziwnie. Pewnie myśleli, że aplikujemy środki odurzające ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jszafranski Re: Coś śmiesznego - a soczewki kontaktowe 13.08.08, 12:39 ja kiedys donioslem soczewki , ktore musialem wyjac (cos do oka wpadlo) w ustach :) na szczescie ich nie polknalem heh Odpowiedz Link Zgłoś
arkadychemik Re: Coś śmiesznego - a soczewki kontaktowe 22.08.08, 13:46 gdyby ludzie chodzili do okulisty za każdym rzem gdy chcą zmienic rodzaj soczewek to kolejki były by dłuuuuugie. A w rzeczywistości to tak wygląda że ogromna liczba ludzi sama sobie zmienia soczewki na inny typ. Wystarczy odwiedzic optyka by on polecił nam inne soczewki. Okuliści w taki sposób aplikują soczewki że poprostu dają te z których firmą mają kontrat więc np. okulista przy ulicy Leśnej da nam soczewki Bauscha purevision a przy ulicy wrzosowej np Johnsona Advance lub ciby Focus visitint. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: Coś śmiesznego - a soczewki kontaktowe 22.08.08, 14:22 mi się wydaje że średnica to sprawa drugorzędna, tak naprawdę oznaczać to będzie to ile soczewka będzie wystawać poza źrenicę ;) większy problem może być z doborem promienia krzywizny, choć ja nosiłam już acuvue o promieniu 8.7, air optix i purevison o promieniu 8.6 i żadnej różnicy nie wyczuwałam. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadychemik Re: Coś śmiesznego - a soczewki kontaktowe 22.08.08, 15:42 dlatewgo przeważnie każdy typ soczewek jest robiony w dwóch promieniach krzyizny np. soflens66 F/M = 8,7 i S/M = 8,3. Purevision są robione w 8,3 i 8,6 ; Acuvue 8,3 i 8,7 Odpowiedz Link Zgłoś
arkadychemik Re: Coś śmiesznego - a soczewki kontaktowe 22.08.08, 15:45 littlefrog napisała: > mi się wydaje że średnica to sprawa drugorzędna... No włąśnie tam mi powiedział mój okulista, że najważniejszą rzeczą jest krzywizna, jej wielkoc warunkuje prawidłową ruchomośc soczeweki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: józek Re: Coś śmiesznego - a soczewki kontaktowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:28 ja kiedyś grałem w piłe na hali z kumplami, zgubiłem soczewkę :) musiałem okrzyknąc przerwę i wszyscy szukali sczewki ok 10 min ktoś ją znalazł:) opłukałem włozyłem d oka i dalej pyraliśmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
emma_24 Re: Coś śmiesznego - a soczewki kontaktowe 27.08.08, 02:19 mój facet zawsze jak trafi do łazienki kiedy ja akurat wyciągam albo zakładam soczewki to najpierw przygląda się z bliska a potem mówi:Fuj!!to obrzydliwe!!jak możesz grzebac paluchem w oku?! a poniewa mam dość dużą wade wzroku to jak zdejmę soczewki to się ze mnie śmieje i pyta czy go widze:) ja zawsze mam chwilę konsternacji po zdjęciu soczewek, nagle słabo widze i biegam po mieszkaniu szukając okularów, bo niestety zostawiam je w różnych miejscach(bałaganiarstwo), wtedy mobilizuję mojego ukochanego żeby szukał ze mną bo ja już mam wszystko rozmazane i mogę je przegapić na jakiejś pułce:)masakra....:) Odpowiedz Link Zgłoś