Dodaj do ulubionych

Kiedy nie można nosić soczewek

IP: *.chello.pl 17.08.08, 00:10
Witam,
mam krótkowzroczność (-2,0D), ponieważ nie jestem w stanie nosić okularów i
jakoś żyje (choć mało komfortowo) bardzo kiepsko widząc. Udałem się ostatnio
do salonu optycznego ponieważ byłem zainteresowany soczewkami kontaktowymi,
niestety okulista po badaniu powiedział że nie mogę nosić soczewek bez podania
wyraźnej przyczyny. Niemam astygmatyzmu, zespołu suchego oka, jaskry itp. wiec
nie wiem na podstawie czego lekarz to stwierdził.

Co można zrobić aby móc nosić soczewki, lub ewentualnie usunąc niedogodność
która to utrudnia?
Obserwuj wątek
    • wypowiedz.eksperta Re: Kiedy nie można nosić soczewek 17.08.08, 10:46
      Witam

Powodów jest wiele. Najczęściej problemy z fizjlogią odcinka
      przedniego tj. rogówka (bawienie, mikrotorbiele, nacieki itd.)
      Spojówki(zaczerwienienie, spjówka tarczkowa GPC itd)
      Brzegi powiek itd.

Choroby typu cukrzyca, zaburzenia hormonalne, przyjmowane leki.

Jak Pan widzi powodów jest wiele, ale myślę że warto byłoby
      odwiedzić jeszcze raz gabinet i zapytać sie dlaczego- tak dla
      spokojności:)

Pozdrawiam
      • gosiek289 Re: Kiedy nie można nosić soczewek 19.08.08, 10:33
        Ja nie mogłam nosić soczewek w ciąży i podczas karmienia synka.
        • Gość: malwina Re: Kiedy nie można nosić soczewek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.09.08, 19:07
          Witam dobrze że tu zajrzałam. Noszę soczewki kontaktowe i z mężem staramy się o
          dziecko. Czy w takim wypadku naprawdę muszę zrezygnować z soczewek? Na jak
          długo? I przede wszystkim dlaczego? Dziękuję za odpowiedzi
          • Gość: Arkadycemik Re: Kiedy nie można nosić soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 08:10
            To czy Pani nie może nosic soczwek kontaktowych podczas ciąży moze stwierdzic lekarz okulista.
            • Gość: Amanda Re: Kiedy nie można nosić soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 12:01
              Wejdź na stronę ciba vision i przejdź się do jednego z polecanych przez nich
              salonów w Twoim mieście, z doświadczenia wiem, że są tam doskonale dobrani
              specjaliści i na pewno wszystkiego się dowiesz, tak na prawdę nie ma co gdybać,
              trzeba zasięgnąć porady profesjonalnego specjalisty, nie takiego, który powie
              coś bez podania przyczyny
              • Gość: Agacia Re: Kiedy nie można nosić soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 12:03
                Prawda czy mit ? ostatnio usłyszałam, że problem "suchego oka" jest
                przeciwwskazaniem do noszenia soczewek
                • Gość: wioletta Re: Kiedy nie można nosić soczewek IP: *.fabiankeil.de 10.09.08, 20:38
                  Chyba to już jest mit. Są teraz specjalne krople do oczu, ja używam AQuity z
                  Ciba Vision i pomaga. Zresztą teraz soczewki bardzo się zmieniły tzn ich skład.
                  Myślę że wkrótce będą już takie soczewki że w ogóle nie będzie przeciwskazań do
                  ich noszenia.
                  • Gość: Agacia Re: Kiedy nie można nosić soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 10:37
                    A jeżeli noszę soczewki Johnsona to mogę uzywać tych kropel ciba vision ?
                    • Gość: Jarek Re: Kiedy nie można nosić soczewek IP: *.chello.pl 11.09.08, 17:03
                      Tak, ja noszę J&J Acuvue Advanced i okulistka sama mi poleciła AQuify CIBA
                      VISION. Używam je, kiedy zaczynam odczuwać dyskomfort związany z długim
                      noszeniem soczewek w ciągu dnia i rzeczywiście pomaga. Zresztą w ulotce tych
                      kropli, napisane jest, że są do wszystkich rodzajów miękkich soczewek kontaktowych.
                      • Gość: biala-dama Re: Kiedy nie można nosić soczewek IP: 72.249.144.* 12.09.08, 11:54
                        Mam pytanie wiecie od jakiego wieku można zacząć nosić soczewki kontaktowe?
                        Słyszałam że dopiero od 17 roku życia? Czy to prawda? Moje dziecko ma 13 lat, i
                        musi nosić okulary. Strasznie ich nie lubi i wiem że jak jest w szkole to na
                        pewno je chowa do plecaka. Nie chciałabym żeby wada się powiększała więc proszę
                        o odpowiedź czy takie dziecko może już nosić soczewki kontaktowe
                        • Gość: Amanda Re: Kiedy nie można nosić soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 15:33
                          Z tego co wiem to dziecko od małego może nosić soczewki, ale radziłabym o poradę
                          zapytać specjalistów, ja ufam salonom optycznych z którymi współpracuje ciba
                          vision, na ich stronce jest spis
                          • Gość: biala-dama Re: Kiedy nie można nosić soczewek IP: 78.129.201.* 15.09.08, 18:44
                            A duże masz doświadczenie z tą firmą? Dlaczego tak ją polecasz?
                          • Gość: Amanda Re: Kiedy nie można nosić soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 12:51
                            Wcześniej używałam różnych soczewek i trochę się na tym znam, dla mnie ta firma
                            jest na prawdę rzetelna, zresztą sam fakt, że jako jedyna stosuje się do
                            przepisów i dodaje do soczewek instrukcję użytkowania, czego reszta firm nie
                            robi i odsyła do str internetowej, jakby każdy miał internet, jak dla mnie to są
                            jakieś żarty z ich strony, a z soczewkami żartów nie ma, bądź co bądź to jednak
                            środek medyczny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka