Dodaj do ulubionych

soczewki + instrukcja użytkowania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 15:57
Jakich firm soczewki używacie ? Czy mieliście do nich dołączoną ulotkę
dotyczącą użytkowania ? Słyszałam, że w niektórych zestawach nie ma, przecież
jest to wymóg prawny, soczewki to swego rodzaju lek i powinny zawierać taką
instrukcję, napiszcie jakie macie z tym doświadczenia
Obserwuj wątek
    • jarq89 Re: soczewki + instrukcja użytkowania 02.09.08, 16:42
      Ja używam soczewek Johnson&Johnson, nie miałem dołączonej ulotki ani "instrukcji
      użytkowania". Zresztą co by w niej miało się znajdować? Użytkowania soczewek
      tj.zakładania, zdejmowania i pielęgnacji uczy się na pierwszej wizycie u
      specjalisty. Poza tym na opakowaniu napisany jest skład itp. Jeśli chodzi o
      wymóg prawny, to wydaje mi się, że dotyczy to preparatów sprzedawanych w
      aptekach. Czy kupując okulary w salonie optycznym dostajesz ulotkę?
      Wiem, że na stronie firmy CIBA VISION można pobrać informacje do poszczególnych
      soczewek w pliku pdf. Jednak niewydaje mi się to koniczne. Jeśli masz jakieś
      pytania czy wątpliwości zadaj sie swojemu specjaliście.
      • Gość: hela Re: soczewki + instrukcja użytkowania IP: *.sowi.hu-berlin.de 02.09.08, 23:20
        A ja na szczęście dostałam instrukcję. Na wizycie byłam tak przejęta, że
        okulista dłubie mi w oku, że jak wyszłam z gabinetu to nie pamiętałam prawie nic
        z tego co mi mówił. Ale na szczęście dostałam taki fajny zestaw firmy ciba
        vision z soczewkami i płynem i w tym zestawie jest dokładna instrukcja
        użytkowania i ulotki z różnymi pytaniami i odpowiedziami. A w dodatku zestaw był
        za darmo:)
        • Gość: Amanda Re: soczewki + instrukcja użytkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 11:58
          Dokładnie moim zdaniem instrukcja jest niezbędna, przecież to normalne, że 3/4
          osób po wyjściu od specjalisty nie pamięta wszystkich szczegółów obchodzenia się
          z soczewkami, a przecież nie będzie ciągle biegać i pytać co i jak, prostsze
          rozwiązanie to co prezentuje ciba vision po prostu dołączenie instrukcji
          użytkowania :) co do okularów to moim zdaniem bezsensowne porównanie, okulary po
          prostu zakładasz i nosisz, czasami je przeczyścisz, a w przypadku
          nieodpowiedniego pielęgnowania soczewek możesz nawet uszkodzić sobie rogówkę,
          okularami ciężko byłoby Ci to zrobić
    • wypowiedz.eksperta Re: soczewki + instrukcja użytkowania 03.09.08, 17:09
      witam,
      jako osobny blankiet wydawana jest do soczewek firmy ciba vision.
      pozdrawiam
      sławomir bis
      • Gość: Amanda Re: soczewki + instrukcja użytkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 16:06
        Dobrze, to wiem, ale w takim razie czemu instrukcja jest dodawana tylko i
        wyłącznie do soczewek ciba vision ? innych firm ta zasada nie dotyczy ?
        • jarq89 Re: soczewki + instrukcja użytkowania 04.09.08, 17:21
          Firma Johnson&Johnson uruchomiła serwis soczewkikontaktowe.pl , w którym
          praktycznie jest wszystko o soczewkach kontaktowych. Są nawet animowane
          poradniki z instrukcjami jak zakładać, zdejmować i pielęgnować soczewki. Jest
          praktycznie więcej informacji niż w książeczce którą dołącza firma CIBA VISION.
          Polecam
          • Gość: iskierka Re: soczewki + instrukcja użytkowania IP: 207.210.114.* 04.09.08, 20:28
            No dobrze ale Ciba Vision też ma na swojej stronie dokładne instrukcje
            użytkowania oraz pielęgnowania: www.cibavision.com.pl/lenses/lenses.shtml
            Nie każdy ma dostęp do Internetu żeby wyszukiwać te informacje. Przecież
            soczewki kontaktowe w Polsce są uznane jak produkt medyczny, który musi mieć
            ulotkę w opakowaniu. A co by było gdyby producenci leków przestali załączać
            ulotki do leków? A informacje o nich byłyby dostępne tylko w sieci?
            • Gość: Amanda Re: soczewki + instrukcja użytkowania IP: *.eranet.pl 05.09.08, 20:14
              Dokładnie, iskierka ma rację, jest to produkt medyczny, który powinien mieć
              instrukcję użytkowania, nie wszyscy mają internet, to tak samo jakbyś
              powiedział, że ten antybiotyk nie ma instrukcji użytkowania, ale przecież nic
              się nie stało, bo mogę sobie znaleźć ulotkę w internecie, zasiewa to paranoją

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka