Dodaj do ulubionych

nieostre widzenie z odleglosci >0,5m - jaka przycz

IP: *.tsi.tychy.pl 23.10.08, 22:37
Od jakiegos czasu pogarsza mi sie wzrok. Podejrzewam, ze to przez prace przy
komputerze po 8h dziennie.
Problem objawia sie nieostrym widzeniem z odleglosci okolo 0,5-0,7m i wiecej.
Z bliska widze ostro. Dodatkowo obraz odbierany lewym okiem jest bardziej
zamazany (jestem leworeczny).
Zauwazylem, ze jak patrze przez wąską szpare, to widze bardzo ostro z kazdej
odleglosci.
Jaka mam wade wzroku i dlaczego patrzenie przez szczeline pozwala mi na ostre
widzenie?
Obserwuj wątek
    • Gość: arek Re: nieostre widzenie z odleglosci >0,5m - ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 22:58
      Jest to krótkowzrocznośc,częsta wada u osób nie dbającą o higienę wzroku przy pracy przy komputerze. taką wadę koryguje się soczewkami minusowymi. Gdy patrzysz przez zczelinę do oka wpada mniej śiatłato daje to ostre widzenie, również mrużenie oczu pozwala uzysac taki efekt. Podobnie jest w aparacie fotograficznym, gdzy mamy mały otwór przesłony zwiększa się głąbia ostrości. Krótkowzrocnicz widzą lepiej w sobrym oświetleniu gdy źrenica jest zwężona, przy słabszym oświetleniu źrenica się rozszerz więcej promieni świetlnych wpada do oka - widzimy gorzej. Mamnadzieje że nie przynudzam pozdr.
      • Gość: jurek Re: nieostre widzenie z odleglosci >0,5m - ja IP: *.tsi.tychy.pl 24.10.08, 09:25
        dziekuje za odpowiedz.

a czy taka wade da sie wyleczyc na stałe?
        • Gość: Arek Re: nieostre widzenie z odleglosci >0,5m - ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 12:36
          Prawdopodobne tak czyli skorygowac laserowo ok 2000zł / oko. Ale po co skoro miżna nosic soczeki kontaktowe. Proponuje wybrac się do okulisty. pozdr
          • Gość: jurek Re: nieostre widzenie z odleglosci >0,5m - ja IP: *.tsi.tychy.pl 24.10.08, 15:03
            chyba jednak zdecyduje sie na okularki, ktore bede nosil podczas pracy przy
            komputerze i ogladania TV . Jak nie zdadza egzaminu, to sie przerzuce na
            soczewki kontaktowe.
    • bubster Re: nieostre widzenie z odleglosci >0,5m - ja 24.10.08, 14:04
      jaka masz wadę to Ci okulista powie :-)
    • wypowiedz.eksperta Re: nieostre widzenie z odleglosci >0,5m - ja 26.10.08, 19:40

Witam,
      lepsze widzenie prze wąską szparę wynika z tego że z widma promieni świetlnych
      wpadających do wnętrza gałki ocznej i skupiających się na siatkówce w prawidłowo
      skorygowanym oku, przez wąską szczelinę wycięte zostały promienie skrajne widma,
      które przecinały się przed siatkówką, a obraz utworzyły jedynie promienie
      centralne, które trafiają na siatkówkę lub bliżej niej. Świadczy to o tym że
      nie ma Pan do końca skorygowanej wady wzroku. Wizyta u specjalisty i dobór
      okularów czy soczewek rozwiąże Pana problem.
      Pozdrawiam
      Sławomir Bis
      • Gość: gosc Re: nieostre widzenie z odleglosci >0,5m - ja IP: *.zax.pl 31.10.08, 20:48
        oby to tylko nie był stożek rogówki.Trzeba isc do okulisty i zbadac oczy.
    • Gość: Agnieszka Re: nieostre widzenie z odleglosci >0,5m - ja IP: *.acn.waw.pl 10.11.08, 11:05
      Równierz miałam podobny problem. Zauwazyłam,że niektóre litery
      zlewaja mi się, szczególnie jak patrzyłam z daleka. Z bliska widze
      bardzo dobrze. Poszłam do okulisty, przy sklepie. Bałąm sie trochę,
      że taki lekarz może mi przepisać okulary mimo tego, że nie
      koniecznie muszę ich potrzebować. Okazało się, że mam małą wadę
      wzroku, -0.25. Zamówiłam okulary i jestem w szoku jak świat teraz
      wyraźnie wygląda. Radzę równierz udać się do okulisty w przychodni
      lub przy sklepie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka