Dodaj do ulubionych

Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wiary.

03.01.13, 01:12
cytat
Obserwuj wątek
    • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 03:05
      ditta12 napisała:

> cytat

Jakiś kiepski i bez sensu ten cytat:D, wymyśl ditta coś lepszego.
      • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 10:47
        "Śmiech zabija stres a bez stresu jest życie łatwiejsze"
    • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 10:48
      ditta12 napisała:

> cytat

w zasadzie to jednak ten cytat ma sens, jak tak głębiej na niego spojrzeć.
      • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 10:50
        "Gdy trwoga to do Boga bo bez Boga to nie trwoga"
        • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 11:35
          "Kto czyta książki, żyje podwójnie."

Umberto Eco "Imię róży" wczoraj sobie obejrzałam ponownie i stąd ten cytat.
          O!Święta inkwizycjo!
          • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:22
            ditta12 napisała:

> "Kto czyta książki, żyje podwójnie."
            >
            > Umberto Eco "Imię róży" wczoraj sobie obejrzałam ponownie i stąd ten cytat.
            > O!Święta inkwizycjo!

"Kto ogląda telewizję żyje potrójnie"
            "kto chodzi do kościoła ten się lęka"
            "kto myśli żyje żyje wolniej"
            "kto lubi robić to co lubi jest szczęśliwy"
            "Pieniądze to dodatek"
    • mskaiq Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:14
      Smiech nie zabija strachu, śmiech zamienia strach w zachowania maniakalne.
      Energia lęku zamieniona w smiech powoduje hipomanie, albo manię w
      zależności od siły lęku. Wtedy albo wogłe nie mozna sie skupić na mysleniu,
      tak dzieje sie w manii albo z druzym trudem w hipomanii.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:19
        Mask dobrze napisane:)
        • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:26
          Ditta te cytaty są gó... warte, każdy cytat coś mówi, mask wyraźnie napisał na temat pierwszego,to cytat bezsensu i poprany.
          Nastepne można interpretować jak kto woli,ale cytat "kto czyta książki żyje podwójnie"
          nie ma dla mnie żadnej wartości,zwykły tekst bezsensu.
          • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:40

Arystoteles twierdził, że śmiech podkreśla indywidualność, że „humor jest kamieniem probierczym powagi”, że każdemu przypada w udziale tyle szczęścia (a więc i radości), „ile wykazuje cnoty i rozumu tudzież odpowiedniej tym właściwościom działalności”. Jest wreszcie Arystoteles autorem zdania, które coraz częściej powtarzają dziś lekarze: „Śmiech to ćwiczenie fizyczne wielce dla zdrowia pożyteczne”.

files.myopera.com/Jurgi/blog/laughing-buddha-smiejacy-sie-budda.jpg
            śmiech jest manią :D:D:D
            no nie,to śmieszne stwierdzenie

To tak jak ten dzieciak na przytoczonym przeze mnie jest autystyczny
            www.youtube.com/watch?v=BK2E9htWeMg
            albo może ten dochtor co go zdiagnozował niespełna rozumu.
            • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:54

Pot­ra­fimy zro­zumieć roz­pacz sza­leńców, nie ich śmiech.
              Luis Bunuel
            • mskaiq Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:17
              Śmiech to cos bardzo ważnego, ale pod warunkiem, że nie służy do ucieczki
              przed lękiem.
              Arystoteles miał całkowitą rację ale on nie pisze o śmiechu zamienianym w
              manię bo w nim nie ma nic twórczego.
              Pozdrawiam serdecznie.
      • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:39
        mskaiq napisał:

> Smiech nie zabija strachu, śmiech zamienia strach w zachowania maniakalne.

Dokładnie też tak myślę, w tyłku mam Arystotelesa i wywody innych:)
        Nie interesuje mnie psychiatria ani psychologia to wasza dziedzina:)
        Nie wypowiadam się na te tematy i nie wgłębiam bo mam to w tyłku.
        To było by na tyle:)
        • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:52
          forum.gazeta.pl/forum/w,1211,141375750,141375750,Kim_jest_Bog_.html
          To tak odnośnie ale skoro:
          <w tyłku mam Arystotelesa i wywody innych:)>
          no to...........
          • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:58
            "...a bez strachu nie ma wiary"

Z tym się zgadzam,już dawno kościół by upadł gdyby ludzie nie odczuwali strachu przed gniewem bożym co im ksiądz wmawia na kazaniu a przecież Bóg jest miłością podobno.
            Każda wiara jest dobra tak samo jak każda jest zła.
            Nudne średniowiecze.
            • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:09
              ditta12 napisała:

> "...a bez strachu nie ma wiary"
              >
              > Z tym się zgadzam,już dawno kościół by upadł gdyby ludzie nie odczuwali strachu
              > przed gniewem bożym co im ksiądz wmawia na kazaniu a przecież Bóg jest miłości
              > ą podobno.
              > Każda wiara jest dobra tak samo jak każda jest zła.
              > Nudne średniowiecze.

Przyjmij kiedyś księdza na kolendę jako człowieka a nie czarnucha i sobie luźno porozmawiaj.
              Bo jakoś chyba dawno nie rozmawiałaś z normalnym księdzem ditta.
              Dla mnie to zwykły człowiek, wasze poglądy będą się może i różnić ale on za to ciebie nie przeklnie i nie pójdziesz do piekła:D:D:D
              • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:13
                Pogadali me se z księdzem i pośpiewali a jakże a ja na końcu mu tak zaśpiewała:

Baranek – piosenka napisana przez Stanisława Staszewskiego.

Refren piosenki

Na głowie kwietny ma wianek
                W ręku zielony badylek
                A przed nią bieży baranek
                A nad nią lata motylek.

został zaczerpnięty z opisu pasterki Zosi z Dziadów Adama Mickiewicza:

Na głowie ma kraśny wianek,
                W ręku zielony badylek,
                A przed nią bieży baranek,
                A nad nią leci motylek.

Bo my się bawiliśmy z tym księdzem w "Jaka to melodia" :D
                • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:19
                  ditta12 napisała:

> Bo my się bawiliśmy z tym księdzem w "Jaka to melodia" :D

Ja w kółko i krzyżyk:D
          • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:58
            ditta12 napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/w,1211,141375750,141375750,Kim_jest_Bog_.html
            > To tak odnośnie ale skoro:
            > <w tyłku mam Arystotelesa i wywody innych:)>
            > no to...........

Ditta daruj sobie te wywody,wiem co jest dobre a co złe, i wiem wiele więcej:)
            • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:10
              "odmiana arystotelizmu zwana tomizmem, powstała w XIII wieku i jest do dziś uważana za oficjalną filozofię Kościoła katolickiego."
              tomizm mówi między innymi o tym że:
              człowiek posiada władze poznawcze i pożądawcze
              No to chyba trza zgłębiać swoją wiedzę na temat wiary którą się wyznaje a nie ślepo ją przyjmować.Czy się mylę?
              • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:16
                ditta12 napisała:

> "odmiana arystotelizmu zwana tomizmem, powstała w XIII wieku i jest do dziś uwa
                > żana za oficjalną filozofię Kościoła katolickiego."
                > tomizm mówi między innymi o tym że:
                > człowiek posiada władze poznawcze i pożądawcze
                > No to chyba trza zgłębiać swoją wiedzę na temat wiary którą się wyznaje a nie ś
                > lepo ją przyjmować.Czy się mylę?

Osobiście ja w KK nie wierzę ,wierzę w Boga a co oni sobie tam w KK wymyślają to ich sprawa
                Moralności jednak uczą, są tacy którzy potrzebują iść do kościoła się pomodlić, ja osobiście nie ale raz w roku moge księdza na kolendę przyjąć i porozmawiać ja z człowiekiem po ludzku, moja córa też sama wybierze sobie kiedyś sama bo to jest indywidualistka.
                • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:23
                  <ale raz w roku moge księdza na kolendę przyjąć i porozmawiać ja z człowiekiem po ludzku>
                  No pewnie że tak,z każdym można porozmawiać i z buddystą i muzułmaninem bo to wszystko tylko ludzie i ich poglądy.
                  • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:28
                    ditta12 napisała:
                    > No pewnie że tak,z każdym można porozmawiać i z buddystą i muzułmaninem bo to w
                    > szystko tylko ludzie i ich poglądy.

Z zepsutym kartoflem też?:D
        • mskaiq Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:54
          Ale dlaczego Uwierzu. Człowiek sie rozwija obserwuje siebie, aby było łatwiej.
          Nie mozna ignorować twórczosci innych ludzi. Uzywasz samochodu, samolotu,
          komptera, telwizji, radia, itp.
          To wszystko twórczość człowieka.
          Praca człowieka w dziedzinie, psychologii, czy psychiatrii to duży wkład,
          ignorowanie go to pozbawianie się waznych doświadczeń i osiągnieć ludzi
          w tych dziedzinach.
          Pozdrawiam serdecznie.
          • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:04
            mskaiq napisał:

> Ale dlaczego Uwierzu. Człowiek sie rozwija obserwuje siebie, aby było łatwiej.
            >
            > Nie mozna ignorować twórczosci innych ludzi. Uzywasz samochodu, samolotu,
            > komptera, telwizji, radia, itp.
            > To wszystko twórczość człowieka.
            > Praca człowieka w dziedzinie, psychologii, czy psychiatrii to duży wkład,
            > ignorowanie go to pozbawianie się waznych doświadczeń i osiągnieć ludzi
            > w tych dziedzinach.
            > Pozdrawiam serdecznie.

A to mask doskonale wiem i rozumiem, obserwowałem was wy mnie,rozwijałem się na tym forum,mogłem z korygować niektóre swoje błędy dzięki wam, inni się uczyli dzięki mnie.
            Ale stwierdziłem że dziedzina psychologii i filozofii nad którą się tu wywodzicie mnie nie interesuje,Owszem czasem moge wsunąć jakąś myśl, bo mam fajne ,może zryte ale moje i orginalne:), a wy przytaczacie mi ty Arystotelesów, nie potrzebne są mi jego cytaty mądrości, posiadam swoją mądrość, wystarczy.
            • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:17
              <a wy przytaczacie mi ty Arystotelesów, nie potrz
              > ebne są mi jego cytaty mądrości, posiadam swoją mądrość, wystarczy.>

A o Platonie też nie lubisz?
              A przecież
              "Atlantydę jako pierwszy z autorów starożytnych opisał Platon. Jako źródło podał ustną tradycję przechowywaną w ateńskim rodzie Solona, który miał usłyszeć tę historię od egipskich kapłanów."
              • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:21
                ditta12 napisała:

> "Atlantydę jako pierwszy z autorów starożytnych opisał Platon. Jako źródło poda
                > ł ustną tradycję przechowywaną w ateńskim rodzie Solona, który miał usłyszeć tę
                > historię od egipskich kapłanów."

A co ty ditta myslisz że nie wiem kim byli egipscy kapłani? ha ha ha
                • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:23
                  Różnica między nami polega na tym że ty się uczyłaś i czytałaś całe życie a ja nie.
                  • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:27
                    Sprecyzuje Ci siebie, wystarczy mi to że wierzę w Boga, i wiem czego on (żąda )nie żąda mój wybór) o de mnie
                    reszte możesz sobie dopisać według własnego uznania.
                  • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:27
                    Gdy byłam w pierwszy raz w szpitalu psychiatrycznym to spotkałam dziewczynę(nie żyje już;(
                    Ona zrobiła dla mnie specjalną listę książek,mówiła,mówiła,mówiła a ja słuchałam i zapragnęłam posiąść tę wiedzę którą ona miała,nie zależało mi na niczym innym.
                    • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:29
                      To kiepsko:)
                      • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:49
                        Ditta co tak zamilkłaś?:) haha widze że ty z tym księdzem to w obrzęd szkocki się bawiłaś:)
                        • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:54
                          Jach miał córkę Szach, Jachcendrach miał córkę Szachszarach, Jachcendrachcendroni miał córkę Szachszarachszaroni Fudżi Fajkę. Kto powtórzy całą bajkę?
                          • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:01
                            hahaha dobre:) jednak ciebie nie da się nie lubić i gniewać na ciebie:)
                            • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:05
                              > hahaha dobre:) jednak ciebie nie da się nie lubić i gniewać na ciebie:)>
                              A chciałeś?:)
                            • mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:06
                              Dla mnie ten cytat jest absurdalny.
                              • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:14
                                "bez strachu nie ma wiary" ten cytat poniekąd jest obecny w społeczeństwie zacofanym:)
                                • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:29
                                  Ci co handlują religią a wszystko dziś jest na sprzedaż żeby pozyskać nowych wyznawców muszą im najpierw porządnie napędzić strachu. Potem życzliwie zaprowadzą przed ołtarz, aby ich z niewoli lęku wyprowadzić.
                                  Jeżeli chodzicie do kościoła to chyba wiecie po co tam chodzicie.popatrzeć na ludzi czy może na księdza przystojnego?Bo i tak można.Czemu nie?
                                  • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:33
                                    Ja nie chodzę do kościoła nie czuję takiej potrzeby:D
                                    Tylko wierzę w Boga a to jest róznica.
                                    • mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 10:17
                                      ...a ja miałam na myśli wiarę w ogóle
                                      a to, ze mi się uda, że dam rade i takie tam...
                                      wówczas strach takiej wierze nie pomaga a wręcz ją blokuje...
                                      • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 10:47
                                        Wiesz co Kościół mnie dołuje a woda święcona parzy:D
                                        • mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 10:53
                                          Kościół a wiara to dwie różne sprawy.

W cytacie nie ma mowy o kościele.

Wiara każdemu potrzebna,
                                          bez niej nie można zrobić nawet jednego kroku,
                                          wierzę, że mi wyjdzie, że się uda.

Ty nawet w nicku masz wiarę:)
                                          • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:13

> W cytacie nie ma mowy o kościele.>

To prawda ale
                                            Cytat Umberto Eco z "Imię Róży"ewidentnie dotyczył wiary.Franciszkanin przybywa do opactwa Benedyktynów gdzie śmiech był zabroniony,natomiast św,Franciszek lubił się śmiać.
                                            Reguła benedyktyńska
                                            "Nie wypowiadać słów czczych lub pobudzających do śmiechu. Nie lubować się w nadmiernym lub głośnym śmiechu."

> Wiara każdemu potrzebna>
                                            Ale jaka wiara?
                                            • mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:22
                                              Ditta nie jesteś w klasztorze, nie musisz przestrzegać klasztornych reguł,
                                              robisz co chcesz i piszesz co chcesz.
                                              Ogólnie wiara potrzebna, ogólnie we wszystko co dotyczy twojego życia.
                                              • mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:23
                                                Do najprostszych rzeczy i czynności potrzebna ona każdemu jest.
                                                Wiara!
                                                • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:26
                                                  mifredo napisała:

> Do najprostszych rzeczy i czynności potrzebna ona każdemu jest.
                                                  > Wiara!

Tak wiara jest potrzebna,bez wiary świat traci sens.
                                                  • mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:31
                                                    Mnie ona dziś potrzebna do tego,
                                                    że zejdę ze schodów,
                                                    nie potknę się
                                                    dojdę na zabiegi,
                                                    nie będzie kolejki,
                                                    wrócę i nie będą boleć mnie stawy tak jak wczoraj.
                                                    Że dam rade zrobić dziś gołąbki, choć ręce bolą bardzo.

Od wielkich spraw tego świata nie jestem.
                                                  • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:33
                                                    mifredo napisała:

> Od wielkich spraw tego świata nie jestem.

Ja też nie ale lubię sobie popisać co myślę:),mam wywalone na te sprawy:)
                                            • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:25
                                              O dupe rozbić te ich przemyślenia i mistyczne ekstazy jak można to tak nazwać i te ich słowa mądrości.To samo myślę o przemowach wielkich tego Kościoła:)
                                              • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 13:03
                                                Nie ma wiary.Jest tylko nadzieja i prawdopodobieństwo.
                                                • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 13:06
                                                  ditta12 napisała:

> Nie ma wiary.Jest tylko nadzieja i prawdopodobieństwo.

hehe ditta ty jesteś nadzieja a ja prawdopodobieństwo.
                                                  • mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:03
                                                    Udało sie,
                                                    kolejki nie było.
                                                    Dla mnie wiara lepsza od nadziei.
                                                    dlatego, że powiadają iż nadzieja to matka głupich,
                                                    a wiara czyni cuda i z nią zawsze się uda:)
                                                  • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:09
                                                    mifredo napisała:

> Udało sie,
                                                    > kolejki nie było.
                                                    > Dla mnie wiara lepsza od nadziei,
                                                    > dlatego, że powiadają iż nadzieja to matka głupich,
                                                    > a wiara czyni cuda i z nią zawsze się uda:)

Mifredo popieram, mądre słowa.
                                                  • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:10
                                                    Miejmy "nadzieję" na lepszą przyszłość. hahaha
                                                  • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:17
                                                    mifredo napisała:

> Udało sie,
                                                    > kolejki nie było.
                                                    > Dla mnie wiara lepsza od nadziei, >
                                                    Teraz możesz mieć przekonanie że wszystko się udało bo stało się faktem ale gdy byłaś w domu,jeszcze przed wyjściem to miałaś tylko nadzieję że tak będzie.
                                                    "Przedmiotem wiary jest pewność"
                                                  • mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:27
                                                    > "Przedmiotem wiary jest pewność"
                                                    A co jest przedmiotem nadziei?
                                                  • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:36
                                                    mifredo napisała:

> > "Przedmiotem wiary jest pewność"
                                                    > A co jest przedmiotem nadziei?

wy macie rozwody, przedmiotem wiary jest wiara,a przedmiotem nadziei jest tez wiara.
                                                  • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:47
                                                    "To, co wiecznie zawodzi, wiecznie też jest przedmiotem nadziei."
                                                    Maria Dąbrowska
                                                  • uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:53
                                                    ditta12 napisała:

> "To, co wiecznie zawodzi, wiecznie też jest przedmiotem nadziei."
                                                    > Maria Dąbrowska

Mógł bym jakaś nową teorię wymyślić na to, ale powiem Ci że mam to w poważaniu, nie moje kredki nie mój problem, nie moja dziedzina,nie interesuje mnie to.
                                                  • ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 15:06
                                                    > "Przedmiotem wiary jest pewność"
                                                    > A co jest przedmiotem nadziei?>

"To, co wiecznie zawodzi, wiecznie też jest przedmiotem nadziei."
                                                    Maria Dąbrowska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka