uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 03:05 ditta12 napisała: > cytat Jakiś kiepski i bez sensu ten cytat:D, wymyśl ditta coś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 10:47 "Śmiech zabija stres a bez stresu jest życie łatwiejsze" Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 10:48 ditta12 napisała: > cytat w zasadzie to jednak ten cytat ma sens, jak tak głębiej na niego spojrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 10:50 "Gdy trwoga to do Boga bo bez Boga to nie trwoga" Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 11:35 "Kto czyta książki, żyje podwójnie." Umberto Eco "Imię róży" wczoraj sobie obejrzałam ponownie i stąd ten cytat. O!Święta inkwizycjo! Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:22 ditta12 napisała: > "Kto czyta książki, żyje podwójnie." > > Umberto Eco "Imię róży" wczoraj sobie obejrzałam ponownie i stąd ten cytat. > O!Święta inkwizycjo! "Kto ogląda telewizję żyje potrójnie" "kto chodzi do kościoła ten się lęka" "kto myśli żyje żyje wolniej" "kto lubi robić to co lubi jest szczęśliwy" "Pieniądze to dodatek" Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:14 Smiech nie zabija strachu, śmiech zamienia strach w zachowania maniakalne. Energia lęku zamieniona w smiech powoduje hipomanie, albo manię w zależności od siły lęku. Wtedy albo wogłe nie mozna sie skupić na mysleniu, tak dzieje sie w manii albo z druzym trudem w hipomanii. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:19 Mask dobrze napisane:) Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:26 Ditta te cytaty są gó... warte, każdy cytat coś mówi, mask wyraźnie napisał na temat pierwszego,to cytat bezsensu i poprany. Nastepne można interpretować jak kto woli,ale cytat "kto czyta książki żyje podwójnie" nie ma dla mnie żadnej wartości,zwykły tekst bezsensu. Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:40 Arystoteles twierdził, że śmiech podkreśla indywidualność, że „humor jest kamieniem probierczym powagi”, że każdemu przypada w udziale tyle szczęścia (a więc i radości), „ile wykazuje cnoty i rozumu tudzież odpowiedniej tym właściwościom działalności”. Jest wreszcie Arystoteles autorem zdania, które coraz częściej powtarzają dziś lekarze: „Śmiech to ćwiczenie fizyczne wielce dla zdrowia pożyteczne”. files.myopera.com/Jurgi/blog/laughing-buddha-smiejacy-sie-budda.jpg śmiech jest manią :D:D:D no nie,to śmieszne stwierdzenie To tak jak ten dzieciak na przytoczonym przeze mnie jest autystyczny www.youtube.com/watch?v=BK2E9htWeMg albo może ten dochtor co go zdiagnozował niespełna rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 12:54 Potrafimy zrozumieć rozpacz szaleńców, nie ich śmiech. Luis Bunuel Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:17 Śmiech to cos bardzo ważnego, ale pod warunkiem, że nie służy do ucieczki przed lękiem. Arystoteles miał całkowitą rację ale on nie pisze o śmiechu zamienianym w manię bo w nim nie ma nic twórczego. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:39 mskaiq napisał: > Smiech nie zabija strachu, śmiech zamienia strach w zachowania maniakalne. Dokładnie też tak myślę, w tyłku mam Arystotelesa i wywody innych:) Nie interesuje mnie psychiatria ani psychologia to wasza dziedzina:) Nie wypowiadam się na te tematy i nie wgłębiam bo mam to w tyłku. To było by na tyle:) Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:52 forum.gazeta.pl/forum/w,1211,141375750,141375750,Kim_jest_Bog_.html To tak odnośnie ale skoro: <w tyłku mam Arystotelesa i wywody innych:)> no to........... Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:58 "...a bez strachu nie ma wiary" Z tym się zgadzam,już dawno kościół by upadł gdyby ludzie nie odczuwali strachu przed gniewem bożym co im ksiądz wmawia na kazaniu a przecież Bóg jest miłością podobno. Każda wiara jest dobra tak samo jak każda jest zła. Nudne średniowiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:09 ditta12 napisała: > "...a bez strachu nie ma wiary" > > Z tym się zgadzam,już dawno kościół by upadł gdyby ludzie nie odczuwali strachu > przed gniewem bożym co im ksiądz wmawia na kazaniu a przecież Bóg jest miłości > ą podobno. > Każda wiara jest dobra tak samo jak każda jest zła. > Nudne średniowiecze. Przyjmij kiedyś księdza na kolendę jako człowieka a nie czarnucha i sobie luźno porozmawiaj. Bo jakoś chyba dawno nie rozmawiałaś z normalnym księdzem ditta. Dla mnie to zwykły człowiek, wasze poglądy będą się może i różnić ale on za to ciebie nie przeklnie i nie pójdziesz do piekła:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:13 Pogadali me se z księdzem i pośpiewali a jakże a ja na końcu mu tak zaśpiewała: Baranek – piosenka napisana przez Stanisława Staszewskiego. Refren piosenki Na głowie kwietny ma wianek W ręku zielony badylek A przed nią bieży baranek A nad nią lata motylek. został zaczerpnięty z opisu pasterki Zosi z Dziadów Adama Mickiewicza: Na głowie ma kraśny wianek, W ręku zielony badylek, A przed nią bieży baranek, A nad nią leci motylek. Bo my się bawiliśmy z tym księdzem w "Jaka to melodia" :D Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:19 ditta12 napisała: > Bo my się bawiliśmy z tym księdzem w "Jaka to melodia" :D Ja w kółko i krzyżyk:D Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:58 ditta12 napisała: > forum.gazeta.pl/forum/w,1211,141375750,141375750,Kim_jest_Bog_.html > To tak odnośnie ale skoro: > <w tyłku mam Arystotelesa i wywody innych:)> > no to........... Ditta daruj sobie te wywody,wiem co jest dobre a co złe, i wiem wiele więcej:) Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:10 "odmiana arystotelizmu zwana tomizmem, powstała w XIII wieku i jest do dziś uważana za oficjalną filozofię Kościoła katolickiego." tomizm mówi między innymi o tym że: człowiek posiada władze poznawcze i pożądawcze No to chyba trza zgłębiać swoją wiedzę na temat wiary którą się wyznaje a nie ślepo ją przyjmować.Czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:16 ditta12 napisała: > "odmiana arystotelizmu zwana tomizmem, powstała w XIII wieku i jest do dziś uwa > żana za oficjalną filozofię Kościoła katolickiego." > tomizm mówi między innymi o tym że: > człowiek posiada władze poznawcze i pożądawcze > No to chyba trza zgłębiać swoją wiedzę na temat wiary którą się wyznaje a nie ś > lepo ją przyjmować.Czy się mylę? Osobiście ja w KK nie wierzę ,wierzę w Boga a co oni sobie tam w KK wymyślają to ich sprawa Moralności jednak uczą, są tacy którzy potrzebują iść do kościoła się pomodlić, ja osobiście nie ale raz w roku moge księdza na kolendę przyjąć i porozmawiać ja z człowiekiem po ludzku, moja córa też sama wybierze sobie kiedyś sama bo to jest indywidualistka. Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:23 <ale raz w roku moge księdza na kolendę przyjąć i porozmawiać ja z człowiekiem po ludzku> No pewnie że tak,z każdym można porozmawiać i z buddystą i muzułmaninem bo to wszystko tylko ludzie i ich poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:28 ditta12 napisała: > No pewnie że tak,z każdym można porozmawiać i z buddystą i muzułmaninem bo to w > szystko tylko ludzie i ich poglądy. Z zepsutym kartoflem też?:D Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 13:54 Ale dlaczego Uwierzu. Człowiek sie rozwija obserwuje siebie, aby było łatwiej. Nie mozna ignorować twórczosci innych ludzi. Uzywasz samochodu, samolotu, komptera, telwizji, radia, itp. To wszystko twórczość człowieka. Praca człowieka w dziedzinie, psychologii, czy psychiatrii to duży wkład, ignorowanie go to pozbawianie się waznych doświadczeń i osiągnieć ludzi w tych dziedzinach. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:04 mskaiq napisał: > Ale dlaczego Uwierzu. Człowiek sie rozwija obserwuje siebie, aby było łatwiej. > > Nie mozna ignorować twórczosci innych ludzi. Uzywasz samochodu, samolotu, > komptera, telwizji, radia, itp. > To wszystko twórczość człowieka. > Praca człowieka w dziedzinie, psychologii, czy psychiatrii to duży wkład, > ignorowanie go to pozbawianie się waznych doświadczeń i osiągnieć ludzi > w tych dziedzinach. > Pozdrawiam serdecznie. A to mask doskonale wiem i rozumiem, obserwowałem was wy mnie,rozwijałem się na tym forum,mogłem z korygować niektóre swoje błędy dzięki wam, inni się uczyli dzięki mnie. Ale stwierdziłem że dziedzina psychologii i filozofii nad którą się tu wywodzicie mnie nie interesuje,Owszem czasem moge wsunąć jakąś myśl, bo mam fajne ,może zryte ale moje i orginalne:), a wy przytaczacie mi ty Arystotelesów, nie potrzebne są mi jego cytaty mądrości, posiadam swoją mądrość, wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:17 <a wy przytaczacie mi ty Arystotelesów, nie potrz > ebne są mi jego cytaty mądrości, posiadam swoją mądrość, wystarczy.> A o Platonie też nie lubisz? A przecież "Atlantydę jako pierwszy z autorów starożytnych opisał Platon. Jako źródło podał ustną tradycję przechowywaną w ateńskim rodzie Solona, który miał usłyszeć tę historię od egipskich kapłanów." Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:21 ditta12 napisała: > "Atlantydę jako pierwszy z autorów starożytnych opisał Platon. Jako źródło poda > ł ustną tradycję przechowywaną w ateńskim rodzie Solona, który miał usłyszeć tę > historię od egipskich kapłanów." A co ty ditta myslisz że nie wiem kim byli egipscy kapłani? ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:23 Różnica między nami polega na tym że ty się uczyłaś i czytałaś całe życie a ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:27 Sprecyzuje Ci siebie, wystarczy mi to że wierzę w Boga, i wiem czego on (żąda )nie żąda mój wybór) o de mnie reszte możesz sobie dopisać według własnego uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:27 Gdy byłam w pierwszy raz w szpitalu psychiatrycznym to spotkałam dziewczynę(nie żyje już;( Ona zrobiła dla mnie specjalną listę książek,mówiła,mówiła,mówiła a ja słuchałam i zapragnęłam posiąść tę wiedzę którą ona miała,nie zależało mi na niczym innym. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:29 To kiepsko:) Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:49 Ditta co tak zamilkłaś?:) haha widze że ty z tym księdzem to w obrzęd szkocki się bawiłaś:) Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 14:54 Jach miał córkę Szach, Jachcendrach miał córkę Szachszarach, Jachcendrachcendroni miał córkę Szachszarachszaroni Fudżi Fajkę. Kto powtórzy całą bajkę? Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:01 hahaha dobre:) jednak ciebie nie da się nie lubić i gniewać na ciebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:05 > hahaha dobre:) jednak ciebie nie da się nie lubić i gniewać na ciebie:)> A chciałeś?:) Odpowiedz Link Zgłoś
mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:06 Dla mnie ten cytat jest absurdalny. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:14 "bez strachu nie ma wiary" ten cytat poniekąd jest obecny w społeczeństwie zacofanym:) Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:29 Ci co handlują religią a wszystko dziś jest na sprzedaż żeby pozyskać nowych wyznawców muszą im najpierw porządnie napędzić strachu. Potem życzliwie zaprowadzą przed ołtarz, aby ich z niewoli lęku wyprowadzić. Jeżeli chodzicie do kościoła to chyba wiecie po co tam chodzicie.popatrzeć na ludzi czy może na księdza przystojnego?Bo i tak można.Czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 03.01.13, 15:33 Ja nie chodzę do kościoła nie czuję takiej potrzeby:D Tylko wierzę w Boga a to jest róznica. Odpowiedz Link Zgłoś
mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 10:17 ...a ja miałam na myśli wiarę w ogóle a to, ze mi się uda, że dam rade i takie tam... wówczas strach takiej wierze nie pomaga a wręcz ją blokuje... Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 10:47 Wiesz co Kościół mnie dołuje a woda święcona parzy:D Odpowiedz Link Zgłoś
mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 10:53 Kościół a wiara to dwie różne sprawy. W cytacie nie ma mowy o kościele. Wiara każdemu potrzebna, bez niej nie można zrobić nawet jednego kroku, wierzę, że mi wyjdzie, że się uda. Ty nawet w nicku masz wiarę:) Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:13 > W cytacie nie ma mowy o kościele.> To prawda ale Cytat Umberto Eco z "Imię Róży"ewidentnie dotyczył wiary.Franciszkanin przybywa do opactwa Benedyktynów gdzie śmiech był zabroniony,natomiast św,Franciszek lubił się śmiać. Reguła benedyktyńska "Nie wypowiadać słów czczych lub pobudzających do śmiechu. Nie lubować się w nadmiernym lub głośnym śmiechu." > Wiara każdemu potrzebna> Ale jaka wiara? Odpowiedz Link Zgłoś
mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:22 Ditta nie jesteś w klasztorze, nie musisz przestrzegać klasztornych reguł, robisz co chcesz i piszesz co chcesz. Ogólnie wiara potrzebna, ogólnie we wszystko co dotyczy twojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:23 Do najprostszych rzeczy i czynności potrzebna ona każdemu jest. Wiara! Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:26 mifredo napisała: > Do najprostszych rzeczy i czynności potrzebna ona każdemu jest. > Wiara! Tak wiara jest potrzebna,bez wiary świat traci sens. Odpowiedz Link Zgłoś
mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:31 Mnie ona dziś potrzebna do tego, że zejdę ze schodów, nie potknę się dojdę na zabiegi, nie będzie kolejki, wrócę i nie będą boleć mnie stawy tak jak wczoraj. Że dam rade zrobić dziś gołąbki, choć ręce bolą bardzo. Od wielkich spraw tego świata nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:33 mifredo napisała: > Od wielkich spraw tego świata nie jestem. Ja też nie ale lubię sobie popisać co myślę:),mam wywalone na te sprawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 12:25 O dupe rozbić te ich przemyślenia i mistyczne ekstazy jak można to tak nazwać i te ich słowa mądrości.To samo myślę o przemowach wielkich tego Kościoła:) Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 13:03 Nie ma wiary.Jest tylko nadzieja i prawdopodobieństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 13:06 ditta12 napisała: > Nie ma wiary.Jest tylko nadzieja i prawdopodobieństwo. hehe ditta ty jesteś nadzieja a ja prawdopodobieństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:03 Udało sie, kolejki nie było. Dla mnie wiara lepsza od nadziei. dlatego, że powiadają iż nadzieja to matka głupich, a wiara czyni cuda i z nią zawsze się uda:) Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:09 mifredo napisała: > Udało sie, > kolejki nie było. > Dla mnie wiara lepsza od nadziei, > dlatego, że powiadają iż nadzieja to matka głupich, > a wiara czyni cuda i z nią zawsze się uda:) Mifredo popieram, mądre słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:10 Miejmy "nadzieję" na lepszą przyszłość. hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:17 mifredo napisała: > Udało sie, > kolejki nie było. > Dla mnie wiara lepsza od nadziei, > Teraz możesz mieć przekonanie że wszystko się udało bo stało się faktem ale gdy byłaś w domu,jeszcze przed wyjściem to miałaś tylko nadzieję że tak będzie. "Przedmiotem wiary jest pewność" Odpowiedz Link Zgłoś
mifredo Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:27 > "Przedmiotem wiary jest pewność" A co jest przedmiotem nadziei? Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:36 mifredo napisała: > > "Przedmiotem wiary jest pewność" > A co jest przedmiotem nadziei? wy macie rozwody, przedmiotem wiary jest wiara,a przedmiotem nadziei jest tez wiara. Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:47 "To, co wiecznie zawodzi, wiecznie też jest przedmiotem nadziei." Maria Dąbrowska Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 14:53 ditta12 napisała: > "To, co wiecznie zawodzi, wiecznie też jest przedmiotem nadziei." > Maria Dąbrowska Mógł bym jakaś nową teorię wymyślić na to, ale powiem Ci że mam to w poważaniu, nie moje kredki nie mój problem, nie moja dziedzina,nie interesuje mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
ditta12 Re: Śmiech zabija strach, a bez strachu nie ma wi 04.01.13, 15:06 > "Przedmiotem wiary jest pewność" > A co jest przedmiotem nadziei?> "To, co wiecznie zawodzi, wiecznie też jest przedmiotem nadziei." Maria Dąbrowska Odpowiedz Link Zgłoś