marcyszka 25.05.13, 10:13 Czy nie szkoda tych zielonych terenów? Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurita Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 25.05.13, 13:37 ale o ktore tereny chodzi? te po starym hangarze?, tam trasa miala isc? (w tunelu...) to przynajmniej na pewno tunel wybuduja:) Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 25.05.13, 14:10 no nie jest napisane które tereny, ale raczej nie te po hangarze bo to rezerwa pod trasę. Zostaje chyba tylko ten zadrzewiony kawałek przy nowych osiedlach. Może ktoś ma dokładne informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.13, 20:08 To na prośbę mieszkańców nowych osiedli będą budowane kościoły. Miasto i dzielnica mają się przeznaczyć na te cel dotacje w wysokości 95% całości kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 25.05.13, 20:54 to niech najpierw miasto i dzielnica zadbają dla mieszkańców na nowych (i starych także) osiedlach o: - przychodnie zdrowia - żłobek - przedszkola - szkoły - posterunek policji - kilka miejsc użyteczności publicznej, a na samym końcu ewentualnie o budynek kościoła - na niego niech się wierni składają, a nie społeczeństwo.. bo społeczeństwo płaci podatki na działalność publiczną a nie skierowaną tylko dla wyznawców jakiejś religii. Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 28.05.13, 13:20 No właśnie, posiadanie trojga, czworga czy pięciorga dzieci to religia wąskiej grupki rodziców dzieciorobów na koszt pozostałej części społeczeństwa. Podobnie oglądanie jakiejś piłki kopanej lub wyć puszczalskiej "madonny". Czy wiesz, że zamiast straszydła zwanego stadionem można wybudować 150 (sto pięćdziesiąt) żłobków i przedszkoli, co rozwiązałoby palący problem braku miejsc na najbliższe 60 lat? ----- > bo społeczeństwo płaci podatki na działalność publiczną a nie skierowaną tylko dla wyznawców jakiejś religii. Odpowiedz Link Zgłoś
slawo-jasny Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 29.06.14, 10:53 radny, nie masz wlasciwej wiedzy. Nikt nie daje ani zlamanego grosza na budowe kosciola, ktos cie oklamal. Tak sie sklada, ze jestem nowym proboszczem, wiec mam wiedze z pierwszej reki. Na razie diecezja warszawska z trudem wysuplala kase na pierwsza rate budowy tymczasowej kaplicy. Ale ja jestem dobrej mysli, w koncu to jedyna w Warszawie parafia pod patronatem Jana Pawla II, wiec niech on tam w niebie o tym mysli. Zawsze umial znajdowac dobre rozwiazania, wiec pewnie i teraz znajdzie sposob, zeby wszyscy byli zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
merzbaum Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 11.07.14, 11:29 Proszę Księdza, to my mamy parafianina do ochrzczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
ska_kanka Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 06.10.14, 16:16 o żesz, kolejna buda imienia Jana Pawła II, człowieka, który przyczynił się do epidemii AIDS w Afryce oraz krył pedofilię w kościele... jeśli faktycznie wierni z osiedli prosili o kościół to gratuluję im głupoty - będa słuchać walenia dzwonów kilka razy dziennie. wierni umiejętnie zajeżdżą okoliczną zieleń, bo przeciez na mszę trzeba auto z garażu odpicować i pod kościół z fasonem zajechać. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 25.05.13, 23:18 Nie bardzo wiem o ktorym zadrzewionym kawalku mowisz? Patrzac na Lidla po prawej jest teren wojskowy a po lewej teren prywatny? Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 26.05.13, 00:20 ja nie wiem który, natomiast pasuje mi tu tylko ten kawałek zieleni między Obrońców Tobruku a Waldorffa. Chyba, że już wiadomo, że trasy nie będzie ( w co nie wierzę) to między Obrońców Tobruku a Widawską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.13, 12:49 No przecież lepiej jak zbudujemy kościół. Drogi potem jak już zadbamy o sprawy duchowe. Będzie tyle kościołów że nie trzeba będzie dojeżdżać. Ładne chodniki się zbuduje. i nikt nie będzie mógł nam zarzucać że platforma jest przeciwko kościołowi. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj02 Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 27.05.13, 15:44 Chodzi o działkę, gdzie był hangar, a teraz jest plac manewrowy, oraz jej przedłużenie, czyli tak aż do wieży. I faktycznie to na prośbę mieszkańców nowych osiedli przy fortach. Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 27.05.13, 18:39 ale działka po hangarze to przecież rezerwa pod trasę S7. Dzielnica nie może jej oddać, bo nie ma do tego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 27.05.13, 18:53 sprawdziłam dokładnie mapę - zostaje taki trójkącik między terenem po hangarze, ulicą Księcia Bolesława, a Obrońców Tobruku. Tu widać dokładnie: link Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 27.05.13, 22:42 To poprostu raj na ziemi te okolice:) Mieszkancy nie prosili o przychodnie, teatr (czy na Bemowie jest teatr?) szkole czy tez inne przyziemne instutucje zbedne do zycia..... Raj!!!!! Poprosili o miejsce na nowy kosciol i pstryk dostali!!!!! Raj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bemka Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi IP: 31.11.205.* 01.06.13, 20:38 A skąd wiadomo o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 02.06.13, 02:14 link był w pierwszym poście tego wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
slawo-jasny Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 29.06.14, 10:58 Plac manewrowy nie wchodzi w obreb dzialki. Ale reszta sie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
slawo-jasny Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 29.06.14, 10:55 Ta dzialka miedzy Obroncow Tobruku i Ksiecia Boleslawa. Adres Obroncow Tobruku 48. Odpowiedz Link Zgłoś
slawo-jasny Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 29.06.14, 10:44 No, ja mam (nowy proboszcz). Faktycznie, to stary hangar. Jesli chodzi o trase, na razie miasto jeszcze nie zrobilo projektu, ale ma isc pod spodem, tunelem. Pozdrawiam wszystkich internautow z Bemowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ef.em Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 28.09.14, 19:43 Ciekawe którzy mieszkańcy tzw. nowych osiedli prosili o wybudowanie kościoła? Jestem właścicielem mieszkania w bloku dosłownie na przeciwko planowanej inwestycji. Ani ja ani żaden sąsiad, z którym rozmawiałem nic nie wie o żadnej prośbie. Przeciwnie wszyscy obawiają się hałasów jakie generuje kościół (i tych wyjących megafonów zamiast dzwonów w najlepszym razie co godzinę licząc od 6 rano, i niedzielnych mszy nagłaśnianych przez kolumny montowane na zewnątrz, żeby przypadkiem Ci, którzy do kościoła się nie wybrali nie przegapili cotygodniowego kazania). Krótko mówiąc jestem przeciwny i oburzony. Gdy kupowałem dziurę w ziemi, na której miał powstać budynek, w planach zagospodarowania nie było mowy o kościele. Mowa była jedynie o trasie szybkiego ruchu, na którą (mimo generowanego przez nią hałasu) się godzę. Tym czasem przyjdzie mi mieszkać w hałasie trasy i kościoła. Jest to skandal! Obawiam się także, że moje mieszkanie starci na wartości. Ciekawe czy kuria ma w planach rekompensaty z tego tytułu? Odpowiedz Link Zgłoś
kochana_mamucha Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 20.10.14, 19:42 Mieszkańcy Obrońców Tobruku - może jeszcze możemy zadziałać, jakoś musimy się zjednoczyć w obronie praw obywatelskich obywateli świeckich bez prawa głosu. Powinno być jakieś referendum. Władze dzielnicy proszę o informację oficjalną, ile procent mieszkańców naszej ulicy chciało kościoła - osobiście nie znam nawet jednej takiej osoby. Ciekawe ilu mieszkańców wystarczy, aby oddać atrakcyjny teren, za darmo, na wieki wieków, kościołowi. Pewnie oprócz kościoła pojawi się jeszcze "prywatny, kościelny żłobek, przedszkole i szkoła", bo akurat na to jest wielkie zapotrzebowanie w okolicy. Nasz parafialny kościół znajduje się niecałe dwa kilometry od "nowej" lokalizacji, kościół na czerwonych Maków - 1,6km - dla wiernych to chyba nie jest jakiś uporczywy dystans, no chyba, że z tą wiarą krucho. Ciekawe jaka jest frekwencja na mszach na Powązkowskiej 90? Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 27.10.14, 08:26 Ja prosiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
gamaja Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 19.11.14, 15:32 A ja się cieszę:) U michalitów zrobi się luźniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 23.11.14, 21:35 ale to ma byc kosciol neonski.... ? Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: nowy kościół na atrakcyjnej działce na Bemowi 29.06.14, 15:50 Mnie szkoda terenów przy ulicy niejakiego Anielewicza, piękny supermarket z pięknym handełesem można by wybudować. Odpowiedz Link Zgłoś