Dodaj do ulubionych

10c , plan wprowadzki ?

02.01.06, 11:53

Ciekaw jestem jak mieszkańcy ostatnio oddanych bloków będą targać meble
sprzęt AGD i RTV i inne ciężkie i niewygodne rzeczy ? Może ktoś ma jakiś
plan ? Wcześniejsi mieszkańcy skutecznie nam utrudniają wprowadzkę , najpierw
zakaz parkowania przed ogrodzeniem , potem zakaz wjazdu na pasaż , a teraz
juz nawet na parking podziemny nie bardzo można wjechać bo jak ktoś czyta
wszystkie posty to wie , że właściciele nie życzą sobie aby zaparkowac na 5
min. auto nie na swoim miejscu bo jak można korzystać bez pozwolenia z cudzej
własnosci , ok pewnie że tak ale trochę wyrozumiałości to by sie przydało.Ale
co tam parking podziemny(szkoda zdrowia może czasem sie uniosłem za mocno w
swych wypowiedziach , ale trudno się nie irytować)samochód dostawczy i tak
nie wiedzie do parkingu podziemnego.Każdy ma napewno trochę racji.Mam
nadzieje , że następne zebrania odbędną sie już z udziałem mieszkańców
ostatnio oddanych bloków i też będziemy mieli głos w pewnych sprawach.

Pozdrawiam nowych mieszkańców , bo starych narazie nie mam powodu ani
ochoty pozdrawiać !
Obserwuj wątek
    • sbrzuc Re: 10c , plan wprowadzki ? 02.01.06, 12:23
      Nie masz racji co do parkowania na cudzej własności.
      Ja z wielką chęcią udostępniłbym miejsce na czas rozładunku, ale jeśli ktoś
      stanie na moim i nie zostawi nawet karteczki z prośbą o zaczekanie 5 minut to co
      mam robić? Czekać minutę? 5? 30? A co z moim samochodem w tym czasie? A jeśli
      się spieszę?
      Oprócz tego jeśli na moment zaparkowałbyś pod windą (pomiędzy miejscami na
      środku) z jakąś kartką np. "Rozładunek - wracam za 5 minut) to NIKT by nie miał
      pretensji.
      Jeśli chodzi o parkowanie na pasażu - ZAWSZE mówione było, że pasaż jest dla
      ruchu pieszego. Nikt za bardzo nie czepia się tego że czasem jakiś samochód
      stanie na chwilę pod blokiem ale (powtórzę to co pisałem):
      1. Samochody stały po kilka godzin pod oknami (nawet całą noc)
      2. Samochody nie ustępowały pierwszeństwa na pasażu - znajdź posty o ucieczkach
      spod kół przed pędzącymi kierowcami.

Ja mimo wszystko pozdrawiam również nowych mieszkańców :)
      • speede1980 Re: 10c , plan wprowadzki ? 02.01.06, 13:39
        Miło mi , że rozumiesz ale ja sobie nic nie wymyśliłem i cytuje to co wcześniej
        napisano na forum.A jeżeli chodzi o pasaż to co przepraszam robi ochrona ,
        Przeciez to oni zezwalja na wjazd na pasaż otwierając blokady i powinni
        pilnować delikwentów którzy nie umieją lub nie chcą przystosowac się do zasad.A
        w ten sposób to My mieszkańcy jesteśmy więźniami na własnym osiedlu , przecierz
        wszyscy prędzej czy później będą potrzebować przywieźć lub wywieźć coś dużego i
        wiadomo że duża rzecz nie wejdzie do osobówki , czyli co trzebac targać np.
        szafę z pod bramy ?!

"Ja mimo wszystko pozdrawiam również nowych mieszkańców :)"

Pozdrawiam sąsiada !

• mariusz1973 Re: 10c , plan wprowadzki ? 02.01.06, 16:19
        Zgadzam sie w 200% z postem sąsiada: sbrzuc-a
        Wystarczy postawić przy windzie i zostawić kartke, a nawet jeśli ktoś postawi
        bez tej kartki to też my będziemy wiedzieć że ktoś sie wprowadza lub coś
        przewozi. Ale zaparkowanie na czyims miejscu bez żadnej informacji (choć mała
        karteczka) to nie powinno mieć miejsca. Ja sobie tego nie życzę, gdyż jest to
        moja własność tak jak mieszkanie Pana speede1980 jest jego własnością i nie
        życzyłby sobie aby ktokolwiek do niego wchodził bez jego zgody.
        Najbardzie uśmiałem się z tekstu Pana "speede1980" że: To my mieszkańcy
        utrudniamy wprowdzkę nowym lokatorom"
        Tak sznowny Panie to ja postawiłem znak ZAKAZ WJAZDU NA PASAŻ, to ja ZAORAŁEM
        ziemię przed osiedlem i posadziłem krzaczki, to ja siedze na bramie i nie
        wpuszczam na pasaż. Do kogo ma Pan pretensje, niech się Pan zastanowi nad tym co
        Pan pisze, obrażając mieszkających już lokatorów.
        Pozdrawiam wszystkich wprowadzających się mieszkańców, Pana także bo pewnie nie
        raz spotkamy się na pasażu i każdy chciałby żyć w zgodzie. Sądzę, że to natłok
        wszystkich negatywnych zdarzeń był przyczyną takich oszczerstw.
        Pozdrawiam
        Mariusz

• krzysiek_t Re: 10c , plan wprowadzki ? 02.01.06, 17:14
          Witam,
          odnosnie wprowadzania sie do 10c... mam prosbe do lokatora, ktory zostawil w
          garazu przy wejsciu do windy pudelka i styropian, najprawdopodobniej po
          sprzecie AGD o sprzatniecie zguby..
          Pozdrawiam
          Krzysiek 10c/3
          • speede1980 Re: 10c , plan wprowadzki ? 03.01.06, 09:54
            krzysiek_t napisał:

> Witam,
            > odnosnie wprowadzania sie do 10c... mam prosbe do lokatora, ktory zostawil w
            > garazu przy wejsciu do windy pudelka i styropian, najprawdopodobniej po
            > sprzecie AGD o sprzatniecie zguby..
            > Pozdrawiam
            > Krzysiek 10c/3

Wątpie aby właściciel tych kartonów się odnalazł , ktoś kto je tam zostawił
            napewno ich już nie sprzątnie .A służby sprzątające raczej tego nie zrobią.Cóż
            może sam się poświęce przy najbliższej okazji bo kiepsko to wygląda.
            Pozdrawiam !
        • speede1980 Re: 10c , plan wprowadzki ? 03.01.06, 09:42

"Najbardzie uśmiałem się z tekstu Pana "speede1980" że: To my mieszkańcy
          utrudniamy wprowdzkę nowym lokatorom" Tak sznowny Panie to ja postawiłem znak
          ZAKAZ WJAZDU NA PASAŻ, to ja ZAORAŁEM
          ziemię przed osiedlem i posadziłem krzaczki, "

Hmy ? Czyli developer dokonał zakazu wjazdu na osiedle ? Nadal uważam że auta
          dostawcze powinny mieć wjazd na pasa? , ALE! tylko za zgodą chrony i jej
          kontroli tak aby takie auto nie stało pod kogoś oknem 2-3 godz.

• mike178 Re: 10c , plan wprowadzki ? 02.01.06, 17:41
      Nie wiem, o co taka afera-po pierwsze mieszkańcy pierwszego etapu nie mieli
      ZADNEJ możliwości wjazdu na teren osiedla, a mimo wszystko jakos sobie poradzili
      z szafami, telewizorami etc...po drugie, od początku mieszkańcy byli zapewniani,
      że nie będzie ZADNEGO ruchu na pasażu - i nie piszcie, że auta wjeżdzają tylko
      na czas rozładunku, bo część z nich parkuje o wiele dłużej. Poza tym wystarczy
      spojrzeć jak wyglądają rogi budynków-sporo z nich jest już zniszcone przez
      samochody. A co do parkingu podziemnego - nie chodzi o to, że ktoś zaparkuje na
      cudzym miejscu tylko o to, że w takiej sytuacji należy zostawić przynajmniej
      kartkę z info-skąd mam wiedzieć, że ktoś zajął moje miejsce na 5min w celu
      rozładunku, a nie na 5 godzin?
      Mimo wszystko pozdrawiam wszystkich mieszkańców, a nowym, którzy mają takie
      wielkie problemy ze swoimi szafami i telewizorami życzę lepszej kondycji
      fizycznej w nowym roku.
      • speede1980 Re: 10c , plan wprowadzki ? 03.01.06, 09:57
        mike178 napisał:

"Mimo wszystko pozdrawiam wszystkich mieszkańców, a nowym, którzy mają takie
        wielkie problemy ze swoimi szafami i telewizorami życzę lepszej kondycji
        fizycznej w nowym roku."

A dziękuje jak tak dalej pójdzie to się z pewnością przyda!

• rafal9629 Re: 10c , plan wprowadzki ? 05.01.06, 23:06
        mike178 napisał:

> Nie wiem, o co taka afera-po pierwsze mieszkańcy pierwszego etapu nie mieli
        > ZADNEJ możliwości wjazdu na teren osiedla, a mimo wszystko jakos sobie poradzil
        > i
        > z szafami, telewizorami etc...

bo nie mieli innej możliwości, a teraz jest

po drugie, od początku mieszkańcy byli zapewniani
        > ,
        > że nie będzie ZADNEGO ruchu na pasażu - i nie piszcie, że auta wjeżdzają tylko
        > na czas rozładunku, bo część z nich parkuje o wiele dłużej.

Developer zabrania parkowania pojazdów z instalacją LPG w garażu podziemnym, a
        takowe tam parkują i nikt nie robi z tego tragedi. Polecam trochę elastyczności...

Poza tym wystarczy
        > spojrzeć jak wyglądają rogi budynków-sporo z nich jest już zniszcone przez
        > samochody.

Każdy kierowca ma OC i z Jego ubezpieczenia należy to naprawić (ochrona jest od
        pilnowania takich rzeczy)

A co do parkingu podziemnego - nie chodzi o to, że ktoś zaparkuje na
        > cudzym miejscu tylko o to, że w takiej sytuacji należy zostawić przynajmniej
        > kartkę z info-skąd mam wiedzieć, że ktoś zajął moje miejsce na 5min w celu
        > rozładunku, a nie na 5 godzin?

Tu się zgadzam

> Mimo wszystko pozdrawiam wszystkich mieszkańców, a nowym, którzy mają takie
        > wielkie problemy ze swoimi szafami i telewizorami życzę lepszej kondycji
        > fizycznej w nowym roku.

Kondycja jest ponad normę, tylko dziwią zasady "ja nie miałem, to ty też nie".
        • fioletor Re: 10c , plan wprowadzki ? 06.01.06, 03:59
          > Developer zabrania parkowania pojazdów z instalacją LPG...

Nie deweloper tylko minister. Proszę jeszcze raz dokładnie przeczytać
          tabliczkę. Deweloper nie ma tutaj nic do gadania - musi tylko poinformowac o
          takim przepisie uzytkowników garaży.
          • rafal9629 Re: 10c , plan wprowadzki ? 06.01.06, 08:11
            fioletor napisał:

> > Developer zabrania parkowania pojazdów z instalacją LPG...
            >
            > Nie deweloper tylko minister. Proszę jeszcze raz dokładnie przeczytać
            > tabliczkę. Deweloper nie ma tutaj nic do gadania - musi tylko poinformowac o
            > takim przepisie uzytkowników garaży.

Sory, skrót myślowy. Chodziło mi o to, że postawił tabliczkę.
    • skafanderek Re: 10c , plan wprowadzki ? 02.01.06, 19:52
      >>Pozdrawiam nowych mieszkańców , bo starych narazie nie mam powodu ani
      >>ochoty pozdrawiać !
      To co piszesz nie jest zbyt miłe... i nie rozumiem czym, aż tak bardzo Ci się
      narazliśmy.

Ujmę to tak, w reklamie osiedla, którą znaleźć można wciąż na stronie Bemowo
      Park, wyraźnie jest napisane o oddzieleniu ciągów komunikacyjnych (ruch pieszy
      i kołowy). Decydując się na kupno osiedla wszyscy o tym wiedzieliśmy (chyba, że
      ktoś nie obejrzał dokładnie oferty, ale to już jest raczej jego wina...) i było
      to dla mnie jednym z atutów tego osiedla. Choćby to, że można dziecko spokojnie
      wypuścić z domu, wiedząć że nie wpadnie pod samochód, że nie trzeba się będzie
      przeciskać między parkowanymi samochodami itd. Dla mnie nie byłoby problemu
      gdyby ewentualny transport czasami wjechał na pasaż, ale wszyscy natychmiast
      zaczynają to naduzywać (dowozi sie zakupy, godzinami parkowane samochody,
      panowie przeklinający, że mało miejsca i nie ma jak zawrócić, kierowcy jeżdzący
      niezbyt ostrożnie i mało nie potrącający przechodniów itd. itd.). W tej
      sytuacji wydaje się, że zamknięcie pasażu to jedyne rozsądne wyjście.
      Możliwe, iż dałoby się znaleźć inne, alternatywne rozwiązania np. wjazd
      wyłącznie dla samochodów dostawczych np. między godziną 12 a 14 (lub innych,
      stosunkowo mało uciążliwych porach). Można też szukać innych alternatywnych
      rozwiązań np. zakup przez Wspólnotę Mieszkańców odpowiednio dużego wózka do
      transportu, z którego mogliby korzystać wszyscy mieszkańcy i który można by
      załadowywać przed wjazdem na osiedle i potem spokojnie nim transportować
      rzeczy... to tylko luźne propozycje - możemy szukać alternatywnych rozwiązań,
      które zadowolą przynajmniej większość... tylko Twój post wydaje mi się dość
      mało otwarty na chęć jakiegokolwie dialogu. A stając przed alternatywą, ciągły
      ruch samochodów na pasażu lub ich brak, zdecydowanie wybieram to drugie i
      uważam, że mogę się tego domagać, właśnie dlatego, że tak pomyślane,
      zaprojektowane i reklamowane jest to osiedle. Co nie znaczy, że gdy powołana
      zostanie wspólnota, nie możemy poszukać innego dobrego dla wszystkich
      rozwiązania.
      • michalfront Re: 10c , plan wprowadzki ? 02.01.06, 20:29
        100 % racji

dziwi mnie tylko, że to osoby mające miejsca parkingowe zaczynają się tłumaczyć
        osobom, które z pasażu chciałyby zrobić ulicę albo darmowe miejsca parkingowe -
        chyba powinno być odwrotnie...

p.s. - jak się wprowadzałem to ani pasażu ani windy jeszcze nie było - i jakoś
        mi korona z głowy nie spadła, że sam (albo z kolegami) przenosiłem lodówkę,
        szafę, telewizor, glazurę, gres, podłogę itd.

p.s. 2 - osoby parkujące dotychczas na pasażu przeniosły się chyba na ciąg
        komunikacyjny, na poziom -1 i parkują teraz tam, również 24 h na dobę...
        • speede1980 Re: 10c , plan wprowadzki ? 03.01.06, 10:12
          michalfront napisał:

"p.s. 2 - osoby parkujące dotychczas na pasażu przeniosły się chyba na ciąg
          komunikacyjny, na poziom -1 i parkują teraz tam, również 24 h na dobę... "

Dlaczego Pan nie powiadomił o tym ochrony? Ja nigdy tak nie parkowałem i nie
          zamierzam!
          Od czego jest do jasnej ciasnej ochrona? OD pilnowania porządku czy od
          pierdzenia w stołki?
      • speede1980 Re: 10c , plan wprowadzki ? 03.01.06, 10:08
        skafanderek napisał:

"Ujmę to tak, w reklamie osiedla, którą znaleźć można wciąż na stronie Bemowo
        Park, wyraźnie jest napisane o oddzieleniu ciągów komunikacyjnych (ruch pieszy
        i kołowy). Decydując się na kupno osiedla wszyscy o tym wiedzieliśmy (chyba,
        że ktoś nie obejrzał dokładnie oferty, ale to już jest raczej jego wina...) i
        było to dla mnie jednym z atutów tego osiedla. Choćby to, że można dziecko
        spokojnie wypuścić z domu, wiedząć że nie wpadnie pod samochód, że nie trzeba
        się będzie przeciskać między parkowanymi samochodami itd. Dla mnie nie byłoby
        problemu gdyby ewentualny transport czasami wjechał na pasaż, ale wszyscy
        natychmiast zaczynają to naduzywać (dowozi sie zakupy, godzinami parkowane
        samochody, panowie przeklinający, że mało miejsca i nie ma jak zawrócić,
        kierowcy jeżdzący niezbyt ostrożnie i mało nie potrącający przechodniów itd.
        itd.). W tej
        > sytuacji wydaje się, że zamknięcie pasażu to jedyne rozsądne wyjście. "

Jeżeli pasaż nie był by przystosowany do wjazdu samochodem to były by schody a
        nie górki z blokadami , widocznie ktoś kiepsko zerkał na makietę ale to już
        jego wina.
        WJAZD TYLKO I WYŁĄCZNIE DLA AUT DOSTAWCZYCH, NIE JAKIEŚ FIRMY
        BUDOWLANE,WPROWADZKA I WYPROWADZKA MIESZKAŃCÓW OSIEDLA !PO TO PŁACIMY OCHRONIE
        A JEST ICH AŻ TRZECH , ŻE SPOKOJNIE JEDEN MÓGŁBY KONTROLOWAĆ WJEŻDŻAJĄCE AUTO
        DOSTAWCZE ABY NIE NADUŻYWAĆ SPOKOJU INNYCH MIESZKAŃCÓW.
        Pozdrawiam!
        • michalfront Re: 10c , plan wprowadzki ? 03.01.06, 15:44
          ochrona to osobny problem - zgadzam się z sąsiadem, że kiepsko się prezentują
          ich usługi...
        • mike178 Re: 10c , plan wprowadzki ? 03.01.06, 16:27
          Pasaż musi być przystosowany do wjazdu pojazdów ze względów bezpieceństwa, np
          dla karetki pogotowia lub straży pożarnej - niestety okazało się, że wiele osób
          nadużywa tego wjazdu. A najlepsze jest to, że deweloper wydał sporo (naszej)
          kasy na posadzkę (nie wiadomo po co), która jednak nie jest posadzką
          przystosowaną do ruchu kołowego.
          • speede1980 Re: 10c , plan wprowadzki ? 03.01.06, 17:19
            No właśnie sąsiedzi, gdyby każdy stosował się do reguł i zasad panujących na
            osiedlu i znał umiar oraz ochrona zaczeła by spełniać swe obowiązki to z
            pewnością obyło by się bez żadnych zakazów i ostrych słów wypowiedzianych na
            forum.Fakt faktem , że niekażdy z mieszkańców zagląda na forum bo np. nie ma
            dostępu do internetu .Sądzę ,żę dobrym pomysłem były by kartki informacyjne.
            • dw12 Re: 10c , plan wprowadzki ? 04.01.06, 18:32
              witam sąsiadów,
              od developera dowiedziałam się, że zakazd wjazdu na pasaż jest spowodowany
              między innymi tym, że niedoświadczeni kierowcy zniszczyli murek okalający
              pasaż...
              a odnośnie ochrony to nie mam o nich dobrego zdania. ostatnio musiałam złożyc
              na nich skargę, żeby łaskawie pozwolili mi wjechać samochodem dostawczym na
              osiedle tylko do słupka! dowiedziałam się przy tym, że tylko ja protestowałam
              przeciwko zakazowi wjazdu na osiedle, co, czytając forum, okazuje się po prostu
              kłamstwem...
              • magdadomanska Re: 10c , plan wprowadzki ? 04.01.06, 19:39
                Witam,
                Bardzo rzadko wypowiadam się na tym forum ponieważ przekonałam się że nie warto.
                Każdy cos tam napisze, czasami ubliży komuś innemu i tyle Jego że sobie ulży w
                jakiś tam sposób. Dlatego nie dziwi mnie fakt że developer o niczym nie wie (bo
                i skąd?), może nikt mu oficjalnie tego nie powiedział a nie koniecznie musi
                wchodzić na to forum i czytać co tu jest napisane, czyż nie prawda? Nie ma
                kwita to i nie ma sprawy, proste. Dlatego może zamiast wypisywać na forum warto
                napisać bezpośrednio do developera.

Pozdrawiam,
                Magda
                • skafanderek Re: 10c , plan wprowadzki ? 04.01.06, 21:22
                  Ale jedno drugiemu nie przeszkadza. Jak chce coś załatwić z deweloperem to
                  oczywiście kontaktuje się z nim, ale uważam, że nie szkodzi powiadomić o
                  niektórych sprawach sąsiadów, zwłaszcza jeżeli dotyczą one większej ilości
                  mieszkańców.
                  • fioletor Re: 10c , plan wprowadzki ? 06.01.06, 04:07
                    > Ale jedno drugiemu nie przeszkadza

Oczywiście że nie, tylko że zdecydowana wiekszość ma odwagę poujadać sobie na
                    forum, a brakuje im odwagi, jak muszą to samo powiedzieć innemu człowiekowi
              • rafal9629 Re: 10c , plan wprowadzki ? 05.01.06, 22:53
                dw12 napisała:

> witam sąsiadów,
                > od developera dowiedziałam się, że zakazd wjazdu na pasaż jest spowodowany
                > między innymi tym, że niedoświadczeni kierowcy zniszczyli murek okalający
                > pasaż...

Mi developer powiedział, że w związku z tym mieszkańcy nie chcą, aby ŻADNE
                pojazdy poruszały sie pasażem.

> a odnośnie ochrony to nie mam o nich dobrego zdania. ostatnio musiałam złożyc
                > na nich skargę, żeby łaskawie pozwolili mi wjechać samochodem dostawczym na
                > osiedle tylko do słupka! dowiedziałam się przy tym, że tylko ja protestowałam
                > przeciwko zakazowi wjazdu na osiedle, co, czytając forum, okazuje się po prostu
                >
                > kłamstwem...

Nie tylko Ty protestowałaś. Dla mnie to też jest paranoją i starałem się z tym
                walczyć. Bez skutku niestety...
                • speede1980 Re: 10c , plan wprowadzki ? 06.01.06, 08:21
                  Dokładnie brak wyrozumiałości dla drugiego człowieka.Ja nie miałem , a inni
                  będą mieć !? Z takim podejściem zawsze będą sąsiedzkie kłutnie i awantury na
                  forum.Ale cieszę się , że nie jestem sam ze swoim zdaniem.
                  Pozdrawiam!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka