Dodaj do ulubionych

Zawiązanie Wspólnoty

18.01.06, 19:38
Moi Drodzy,
przeczytałem dziś kartkę wrzuconą do skrzynki na listy dotyczącą zarządzania
naszymi blokami i też jestem za jak najszybszym załatwieniem sprawy. Życie
pokazuje,że Bemowo nie nadaje się do tej roli. Na kartce był podany termin za
trzy tygodnie. Co wy na to ? Może czwartek 09 lutego o 18.00 ?
Obserwuj wątek
    • rogowski25 Re: Zawiązanie Wspólnoty 18.01.06, 21:21
      ale co w czw 09.02 o 18.00?

co jest na tej karteczce

a8
      • verop Re: Zawiązanie Wspólnoty 18.01.06, 22:13
        Ok. Myślełem, że otrzymali ją mieszkańcy wszystkich bloków. W dużym skrócie: z
        opisu osoby, która była na spotkaniu z Bemowo Sp. z o.o. wynika, że spółka nie
        ma nawet uprawnień do prowadzenia zarządu nieruchomością - z powodu braku
        pracowników posiadających licencję zarządcy nieruchomości ( art 184 pkt 3 ustawy
        z dnia 21.08.1997 o gospodarce nieruchomościami ) - a co za tym idzie - nie jest
        również ubezpieczona od odpowiedzialności cywilnej. De facto nie powinna nawet
        wystawiać nam faktur.
        Padła również propozycja spotkania w celu wyłonienia zarządu wspólnoty i
        przejęcia administracji osiedlem - z terminem środa/czwartek 08/09 lutego o
        18.00. Myślę, że zamiast wypisywać kolejne posty o braku odśnieżania,
        sprzątania, nieścisłości w fakturach itd. które nie zmieniają nic lepiej przejąć
        sprawy we własne ręce.
        • michalfront Re: Zawiązanie Wspólnoty 19.01.06, 08:40
          jesteśmy "za" - termin ok...
          • asia_a4 Re: Zawiązanie Wspólnoty 19.01.06, 10:15
            My tez jestesmy "za"!!!!
            • skafanderek Re: Zawiązanie Wspólnoty 19.01.06, 11:21
              Tez jestem za, ale trzeba jakos uwzglednic - tak uwazam - prawa tych osob,
              ktore jeszcze nie maja aktow notarialnych, ale beda je miec w najblizszym
              czasie... pytanie jeszcze gdzie sie mamy spotkac... moze byc troche zimno więc
              nie wiem czy garaż to najlepsze rozwiązanie, może już raczej klatki schodowe,
              albo u kogos w mieszkaniu, my zawsze mozemy zaprosic do siebie
              • mwieclawski Re: Zawiązanie Wspólnoty 19.01.06, 12:23
                Jestesmy z 20D czyli budynek A8 - czy nas też weźmiecie pod uwage ??

Michał i Ania
                • safjanekt Re: Zawiązanie Wspólnoty 19.01.06, 17:35
                  Ja jestem tez "za" Czekam też na konkrety dot. spotkania.
                  Małgorzata A6
                  • izabell83 Re: Zawiązanie Wspólnoty 19.01.06, 19:14
                    co do zebrania to może warto by było zrobić nawet na klatce takie zebranie
                    blokowe chociażby po to żeby zobaczyć jak wyglądają sąsiedzi ;)
                    • rogowski25 Re: Zawiązanie Wspólnoty 19.01.06, 20:37
                      równiez jesteśmy z A8
                      • magda_bemowwo_park Re: Zawiązanie Wspólnoty 19.01.06, 21:14
                        nieustannie zapraszamy do nas A5/14
                        • rogowski25 Re: Zawiązanie Wspólnoty 19.01.06, 23:13
                          super dzięki za zaproszenie

skąd pomysł na tak odległy termin 08.02.2006?
                          i
                          jak powiadomić innych mieszkańców osiedla NIE korzystających z forum
                          może w końcu jakaś tablica ogłoszeniowa lub chociaż ogłoszenia przyklejone na
                          klatkach
                          • verop Re: Zawiązanie Wspólnoty 20.01.06, 00:06
                            Termin powtórzyłem za tym, który był na ulotce ( myślałem, że zostały wrzucone
                            do wszystkich skrzynek na listy). Myślę, że można przykleić kartki na drzwiach
                            wejściowych do budynków.
                            Jeżeli chodzi o miejsce to może parking ( zimno jest co prawda, ale trudno
                            przewidzieć ile przyjdzie ludzi) ?
                            • speede1980 Re: Zawiązanie Wspólnoty 20.01.06, 10:29

Termin odpowiada , jeszcze nie mieszkamy i nie mamy aktu , proszę o konkrety
                              jeśli chodzi o to zebranie , czyli o nowe ustalenia apropo niego.
                              • weronos Re: Zawiązanie Wspólnoty 25.01.06, 13:26
                                Bardzo prosimy, by o terminie spotkania poinformowac takze "ogloszeniowo", bo
                                rzeczywiscie nie kazdy ma mozliwosc korzystania z komputera, a rzecz jest b.
                                wazna dla naszej CALEJ sasiedzkiej wspolnoty. Uwazamy tez, ze mozna by
                                solidarnie podjac decyzje o tzw. obywatelskim nieposluszenstwie i tym samym
                                umowic sie np. na nieplacenie teraz za prace ogrodnicze, bo to absurd, za
                                sprzatanie, bo to czysta fikcja, no i za tych prymitywnych i nieskutecznych
                                ochroniarzy (skad spolka ich wytrzasnela, swoja droga?!). Bylismy niedawno z
                                wizyta na Bialolece, w bloku wysokim i wielomieszkaniowym i ku zaskoczeniu bylo
                                tam na klatce (i wysoko, na polpietrach tez) nadzwyczaj czysto, po prostu
                                ktos, kto za sprzatanie bierze pieniadze, przychodzi tam przynajmniej dwa razy
                                dziennie i usuwa te zimowa piaszczysto-sniegowa breje.
                                Wiec moze przestalibysmy placic spolce za te uslugi, co do ktorych wszyscy mamy
                                bardzo powazne zastrzezenia?
                                • skafanderek INFORMACJA 25.01.06, 15:37
                                  Przygotowałem projekt ogłoszenia: www.kuluary.org/zaproszenie.jpg ,
                                  zgłaszajcie swoje uwagi, jeżeli ich nie ma to powieszę wieczorem albo jutro
                                  informacje.

• skafanderek Re: Zawiązanie Wspólnoty 25.01.06, 15:22
                                Pamietajmy tylko, ze dopoki nie zakonczy sie calosc budowy, to i tak Wspolnota
                                nie moze przejac zarzadzania nad osiedlem, a wiec do kwietnia / maja

• dw21 Re: Zawiązanie Wspólnoty 25.01.06, 21:49
                                  co prawda nigdy tego nie sprawdzałam, ale słyszałam, że wspólnotę można założyć
                                  już wcześniej...
                                  • skafanderek Re: Zawiązanie Wspólnoty 26.01.06, 10:30
                                    Wspólnota jako "twór prawny" powstaje niejako autmatycznie i właściwie nie
                                    wymaga pod względem prawnym osobnego powołania, ale jak najbardziej pod
                                    względem powiedzmy organizacyjnym. Oczywiście, że można więc powołać ja
                                    wcześniej i nie mam nic przeciwko temu, tylko trzeba pamietać, że dokąd nie
                                    zakończy się ostatni etap, to i tak developer zarządza. Poza tym, z tego
                                    względu, że formalnie mieszkańcy bloków ostatniego etapu nie będą mieli jeszcze
                                    udziałów, więc uważam, że i tak do tego czasu należałoby się wstrzymać z
                                    wszelkimi ważnymi dezycjami, by głos mieli rzeczywiście wszyscy mieszkańcy
                                    osiedla...
                                    • dw21 Re: Zawiązanie Wspólnoty 26.01.06, 18:05
                                      Z prawnego punktu widzenia nie do końca mogę zgodzić się z tym, że developer ma
                                      zarządzać nieruchomością do zakończenia ostatniego etapu. Oczywiście, rozumiem,
                                      że developer zabezpieczył sobie taką pozycję poprzez odpowiednie postanowienia
                                      w umowie. Niemniej jednak, zgodnie z ustawą o własności lokali, zmiana
                                      ustalonego sposobu zarządu nieruchomością wspólną może nastąpić na podstawie
                                      uchwały właścicieli lokali zaprotokołowanej przez notariusza. Przykładowo taka
                                      sytuacja miała miejsce w przypadku JW Construction. Oczywiście w tej sytuacji
                                      zarówno wspólnota, jak i developer chcą dostawać opłaty za zarządzanie
                                      nieruchomością, co skutkuje tym, że część mieszkańców zamierza składać te
                                      opłaty do depozytu sądowego.
                                      W związku z tym, żeby uniknąć takich sytuacji, w szczególności w odniesieniu do
                                      mieszkańców bloków ostatniego etapu, w zupełności zgadzam się z Panem co do
                                      chwilowego wstrzymania się z podejmowaniem decyzji w zakresie zmiany sposobu
                                      zarządu nieruchomością wspólną.
    • skafanderek Re: Zawiązanie Wspólnoty 25.01.06, 15:47
      Jezcze jedna uwaga: na zebranie może przyjść nawet ponad 200 osób - myślę, że
      dobrze by było mieć pomysł jakiegoś porządku obrad oraz tego kto zebranie
      poprowadzi itd. bo inaczej może być problem z uzgodnieniem czegokolwiek
      • rogowski25 Re: Zawiązanie Wspólnoty 25.01.06, 21:15
        ogłoszenie dobre

ale w przypadku zimna i cieplejszego miejsca proponuję zamieścić drobnym
        drukiem, aby każdy wziął coscik na rozgrzanie i zagryzkę i spotkanie przerodzi
        sie w imprezkę :):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka