Dodaj do ulubionych

podpisywanie aktów notarialnych

31.01.06, 10:55
Witam,
czy ktoś z Państwa będzie podpisywał akt notarialny po 2 marca 2006?
Upust 20% u notariusza nie jest wcale korzystny jak na taką ilość mieszkań.
Znajoma podpisywała w listopadzie 2005 akt notarialny - łącznie 60 mieszkań i
otrzymali upust 60% u notariusza !!! Różnica jest jak widać spora ! Jeśli są
osoby które jeszcze aktu nie podpisały, moglibyśmy wybrać notariusza
oferującego korzystniejszą cenę - a nie wyznaczonego przez BP.
Pozdrawiam,
Ania_A6
Obserwuj wątek
    • ania1waw Re: podpisywanie aktów notarialnych 31.01.06, 15:05
      Witaj Aniu!!!
      Poruszyłas bardzo nurtujący problem. Od kilku dni nic innego nie robimi (wraz z
      mężem) jak tylko prubujemy odwlec termin podpisania aktu notarialnego.
      Dowiadywalismy sie u innych notariuszy czy istniałby rabat w tej kwesti i otóż
      tak ale przy wiekszej ilosci osob deklarujacych chcec zmiany notariusza, a z
      tego co wiem to wiekszosc mieszkancow juz Akt podpisala. Jednak mala
      podpowiedz!!!! Zakłądam ze wiekszosc mieszkancow wziela kredyt na zakup
      mieszkania i oplaca ubezpieczenie tego kredytu wiec mozna podpisac akt
      notarialny wyłączajac punkt odnosnie hipoteki i tym sposobem hipoteke mozna
      podpisac w marcu czyli placąc jedyne 200 zl a nie kolosalne pieniadze jak w
      chwili obecnej.
      • mariuszjerzy Re: podpisywanie aktów notarialnych 31.01.06, 15:58
        Drogie Panie!
        Po pierwsze to z tego co wiem nie uda Wam się odwlec podpisania Aktu "na
        później", bo BP ma silne parcie na portfel i zrobi wszystko, żeby podpisać akty
        najszybciej jak to tylko jest możliwe (oni przecież nie płacą za hipotekę).
        Jednak uprzejmie donoszę, że całe ostatnie 2 budynki (a więc i moje A8) są
        przewidziane do przewłaszczenia najwcześniej na połowę marca (taką przynajmniej
        uzyskałem wczoraj informację od p. Świdra) w związku z czym robi się chyba
        ciekawa ilość mieszkań.... Może jednak uda nam się coś zawalczyć ;)
        • izabell83 Re: podpisywanie aktów notarialnych 31.01.06, 16:38
          witam. nie można wyłączyć z aktu zapisu o hipotece ponieważ notariusz jest
          zobligowany do tego aby w ciągu trzech dni od podpisania aktu złożyc wniosek do
          sądu o wpis do księgi wieczystej, jęsli tego nie uczyni ponosi
          odpowiedzialność...od marca rzeczywiście opłaty będą niskie ale wiąże się to z
          natłokiem spraw w sądzie i w związku z tym wpis zamiast 3 miesiące może trwać
          kilka miesięcy dłużej...
          • safjanekt Re: podpisywanie aktów notarialnych 31.01.06, 16:53
            Potwierdzam, właśnie wczoraj podpisywałam akt i notariusz poinformował mnie o
            tejze procedurze.
          • dkoto Re: podpisywanie aktów notarialnych 01.02.06, 00:37
            Jednak chyba nie do końca jest tak jak piszesz. Rzeczywiście notariusz składa
            wniosek w Sądzie Rejonowym, ale jest to wniosek o założenie księgi wieczystej
            (wyłączenie odrębnego lokalu mieszkalnego) i ten wnosek jest częścią aktu
            notarialnego.
            Natomiast osoby korzystające z kredytu hipotecznego muszą jeszcze samodzielnie
            złożyć wniosek o wpis hipoteki do księgi wieczystej. Termin składania tego
            wniosku jest (lub nie) regulowany umową kredytową. W moim przypadku było to 7
            dni od podpisania aktu notarialnego muszę dostarczyć do banku potwierdzenie
            złożenia wniosku o wpis hipoteki.

Nie jestem do końca pewny, ale przy kupnie mieszkania na rynku pierwotnym (przy
            kredycie budowlano-hipotecznym) jest się zwolnionym z opłat sądowych dotyczących
            wpisu hipoteki do KW (mam nadzieje że tak jest naprawdę, bo inaczej trzeba by
            zapłacić 1/20 wpisu stosunkowego od każdej hipoteki - zwykłej i kaucyjnej, czyli
            przy mieszkaniu 64m2 = 1150 zł; do obliczenia tej sumy można użyć programu ze
            strony Sądu Rejonowego: hipoteka.waw.pl/pliki/n.exe).

Jutro będę składał taki wniosek i napisze czy rzeczywiście nie ma tej opłaty.

Pozdrawiam
            dkoto/A5
            • mirko77 Re: podpisywanie aktów notarialnych 01.02.06, 09:23
              Dzień dobry,

odpowiadając na poniższy wpis:
              1. Wniosek o założenie KW znajduje się w akcie notarialnym, a na życzenie
              klienta notariusz może złożyć wniosek w dokonanie wpis obciążającego hipotekę
              (w przypadku osób, które uzyskały kredyt na zakup nieruchomości) - oczywiście
              za stosowną opłatą.
              2. Wniosek o wpisanie hipoteki może zostać złożony osobiście przez właściciela
              nieruchomości i na podstawie par. 2 ust. 1 rozp. Ministra Sprawiedliwości z
              dnia 30.06.1998 /Dz.U. nr 87, poz. 554/ nie jest obciążony żadną opłatą (o ile
              kredyt mieszkaniowy został przeznaczony na cele budownictwa mieszkaniowego).

Serdecznie pozdrawiam,
              M.K.
              A1/14
              • ania_a6 Re: podpisywanie aktów notarialnych 01.02.06, 13:19
                ad 1 - nasze akty są sporządzone właśnie pod kątem złożenia wniosku w sądzie w
                naszym imieniu przez notariusza to kosztuje 200 zł - stała taska za
                sporządzenie wniosku wieczystoksięgowego - notariusz zgodnie z art. 92 paragraf
                4 Ustawy prawo o notariacie - jest obowiązany przesłać z urzędu sądowi
                właściwemu do prowadzenia ksiąg wieczystych wypis aktu notarialnego zawierający
                wniosek o wpis do księgi wieczystej wraz z dokumentami stanowiącymi podstawę
                wpisu, w terminie trzech dni od sporządzenia aktu.

Jeśli chodzi o opłaty sądowe to zgodnie z paragrafem 4 Rozporządzenia Ministra
                Sprawiedliwości z dnia 27 sierpnia 2001 roku sprawie pobierania przez
                notariuszy opłat sądowych od wniosków o wpis do księgi wieczystej
                zamieszczanych w aktach notarialnych - pobrane opłaty sądowe notariusz
                przekazuje, wpłacając na rachunek bankowy sądu rejonowego, w którego obszarze
                właściwości ma siedzibę kancelaria notarialna, do 7 dnia miesiąca następującego
                po miesiącu, w którym została pobrana opłata.

Oczywiście opłata sądowa jest pobierana według stanu prawnego obowiązującego na
                dzień podpisania aktu notarialnego ;)
                • asia_a4 Re: podpisywanie aktów notarialnych 01.02.06, 18:21
                  Witamy, my wlasnie dzisiaj bylismy w Sadzie i okazuje sie, ze wszystko zalezy od
                  interpretacji sadu. Podobno niektore sady zwalniaja z oplaty za wpis hipoteki
                  tylko budownictwo jednorodzinne. W zwiazku z czym dostalismy kwit z poleceniem
                  wplaty ponad 800 pln (ok. 50 m/kw.) z terminem 7 dni. Mamy zamiar odwolywac sie
                  u Przewodniczacego Sadu gdyz w umowie z bankiem mamy wyraznie napisane, ze
                  kredyt jest na budowe lokalu mieszkalnego ale pani w sadzie nie mogla tego
                  zrozumiec...
                  • mirko77 Re: podpisywanie aktów notarialnych 01.02.06, 19:53
                    Dobry wieczór,

interpretacja sądu zawsze powinna być zgodna z obowiązującą wykładnią, więc
                    błąd może tkwić jedynie w zaświadczeniu wystawionym przez bank, gdzie nie jest
                    wyraźnie określony cel kredytowania. Jeśli, jednakże referent upiera się przy
                    opłacie proszę wystosować zażalenie z powołaniem się na wczesniej cytowane
                    rozporządzenie załączając kopię umowy zawartej z developerem, gdzie jest jasno
                    określony przedmiot umowy (budownictwo mieszkaniowe, nie zawsze polega na
                    budowie domu). Sędzia rozpatrujący Państwa wniosek powinien uznać zażalenie i
                    znieść opłatę.

Pozdrawiam,

M.K.
                    A1
                    • asia_a4 Re: podpisywanie aktów notarialnych 01.02.06, 21:53
                      Dziękujemy za radę - tak uczynimy. Pozdrawiamy
                      A. i P. z A4
                      • robson966 Re: podpisywanie aktów notarialnych 01.02.06, 22:53
                        Odradzam
                        Proszę o kontakt jutro rano po godz. 8 na nr telefonu 502 746 103. Zrobiłem to
                        samo i teraz żałuję.
                        • mirko77 Re: podpisywanie aktów notarialnych 02.02.06, 07:58
                          Dzień dobry,

nie widzę powodów dla których sąd podejmuje dwie różne decyzje w przypadku
                          opłaty za ustanowienie hipoteki. Ustawa wyraźnie precyzuje które wnioski nie są
                          obciążone opłatą, więc nie może być niezgodności w przypadku pobierania opłat.
                          Cyt.: "...zwalnia się z opłaty sądowej wniosek o wpis hipoteki ustanowionej na
                          nieruchomości kredytobiorcy w celu zabezpieczenia należności z tytułu
                          udzielonego kredytu na budownictwo mieszkaniowe." /Dz.U. nr 87, poz. 554, par.
                          2 ust. 1, rozp. Ministra Sprawiedliwości z dnia 30.06.1998/. Sąd ma prawo
                          pobrać opłatę, jeśli kredyt był przeznaczony również na inny cel, lecz tylko od
                          sumy, która nie została przeznaczona na zakup mieszkania w budowie.

W przypadku pytań lub wątpliwości proszę o kontakt: mirko77@gazeta.pl (również
                          Pana robson966).

Pozdrawiam,

M. Kozaczuk

• asia1710 Re: podpisywanie aktów notarialnych 01.02.06, 13:17
      Witam,
      mieszkam w bloku A7, jeśli zbierze się większa grupa do podpisania aktu
      notarialnego po 2 marca u innego notariusza, jestem zainteresowana. Według
      informacji uzyskanych z Pięknej bloki A7 i A8 akty mają podpisywać w marcu.
      Pozdrawiam
      • rogowski25 Re: podpisywanie aktów notarialnych 01.02.06, 20:13
        my również przyłączamy się

a8.31
        • monika_i_jarek Re: podpisywanie aktów notarialnych 01.02.06, 21:10
          My oczywiście też chętnie się dołączymy :)

Pozdrawiam
          Monika i Jarek
          A8.25
          • krzysiek_t Re: podpisywanie aktów notarialnych 02.02.06, 10:36
            Witam,
            my również jesteśmy za tym rozwiązaniem..
            Pordro.
            Krzysiek i Patrycja A7/03
            • madzia1112 Re: podpisywanie aktów notarialnych 03.02.06, 09:03
              ja też
              madzia 10C/1
              • mwieclawski Re: podpisywanie aktów notarialnych 03.02.06, 13:54
                Zgłaszamy gotowość do współpracy :)

Ania i Michał A8/24
                • mariuszjerzy Re: podpisywanie aktów notarialnych 03.02.06, 20:07
                  i ja też
                  Mariusz (a8.26)
                  • krzysiek_02 Re: podpisywanie aktów notarialnych 04.02.06, 20:35
                    witam,
                    my też dowiadywaliśmy sie na Pięknej i nasz budynek a8 akty może mieć
                    podpisywane w drugiej połowie marca.
                    też się piszemy do współpracy.
      • tatwo Re: podpisywanie aktów notarialnych 22.02.06, 20:07
        ja tez poprosze

Arek
        A4/21
    • asia1710 Re: podpisywanie aktów notarialnych 22.02.06, 12:08
      Witam;
      dzisiaj dowiedziałam się, że blok A7 ma mieć podpisywane akty notarialne dopiero
      kwiecień\maj. Powodem ma być brak decyzji o użytkowaniu nieruchomości. Jeśli nie
      będzie tej decyzji nie można zmienić taryfy za energię elektryczną z C11 na G11.
      Dzisiejsza informacja po prostu załamała mnie. Do tej pory bawiło mnie mówienie,
      że jestem bezdomna, ponieważ nie mogę się zameldować w obecnym miejcu. Z
      poprzedniego miejsca musiałam się wymeldować, bo sprzedałam je. Brak meldunku
      zaczyna mi komplikować życie. Jak państwo sobie z tym radzą, szczególnie jeśli
      chodzi o urząd skarbowy?
      Pozdrawiam.
      • arwena100 Re: podpisywanie aktów notarialnych 22.02.06, 19:28
        My też bardzo chetnie dołączamy się do współpracy. Nie mamy jeszcze aktu
        natarialnego i jak się dowiedzieliśmy będziemy go prawdopodobnie podpisywać w
        drugiej połowie marca.
        Agnieszka i Andrzej z A8
      • fam13 Re: podpisywanie aktów notarialnych 22.02.06, 21:58
        Podobnie jak Pani sprzedałam poprzednie mieszkanie w ubiegłym roku i choć
        mieszkam na osiedlu BP już od listopada jestem nadal "bezdomna".Nie mogę
        zrozumieć co jest przyczyną, że BP nie wywiązuje się ze swoich umów, ale chyba
        nie brak w Warszawie kancelarii notarialnych!!!. Możliwe, że jest w tym inny
        ukryty cel o którym nie wiemy.Jutro mam zamiar skontaktować się z Panem
        Świdrem, może czegoś się dowiem.(szkoda tylko, że BP nie zapomina o wystawianiu
        faktur, za coś co jeszcze do końca nie jest nasze).Pozdrawiam.
    • borat_sagdiyev Czy banki powinny kerdytowac w walukach, jakich? 23.02.06, 04:02

A co wy myslec na temat tego kredyta to Bykos poczatkowac:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37362
      I kiss you
      Borat
      www.boratonline.co.uk/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka