Dodaj do ulubionych

I gdzie tu parkować ??

28.02.06, 12:24

Kika dni temu postanowiłem rozejrzeć się za parkingiem na którym mógł bym
spokojnie parkować bez żadnych stresów , że ktoś albo coś. No i cóż jedyny
parking jaki udało mi się zlokalizować to prywatny parking przy skrzyżowaniu
Pow. ślą. i Radiowej za 100 przez pierwsze trzy miesiące , a dalej 135 zł.
Przyznam jest to kawałek ,gdyby to było pod domem to bym odżałował .Wszystkie
inne parkingi to społeczniaki do których jest już kolejka ludzi z innych
wcześniej wystawionych bloków.
Mam pytanie ilu jest takich ludzi jak ja których nie stać na parking pod
ziemią , a mają auto i czy macie jakieś pomysły na parkowanie wiosną bo
wiadoma sprawa , że wiosną te miejsca gdzie się jeszcze można przytulić
zostaną zagrodzone.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • poola2 Re: I gdzie tu parkować ?? 28.02.06, 14:05
      Witam,
      Ja również ubolewam nad tym że nie ma gdzie zaparkować samochodu.
      Również nie mam wykupionego miejsca w garazu ,ponieważ posiadam auto na gaz.
      Z tego tytułu codziennie "poluje" na wolne miejsce w pobliżu osiedla , ale cóż
      tych miejsc jest tylko kilka , a jak widzę spora część lokatorów nie ma miejsc
      w garażu.Co dalej robić z parkowaniem samochodu???. Dlaczego inwestor nie
      wyznaczył miejsc do parkowania aut dla lokatorów którzy nie kupili mieszkania
      z garaem , a jednak posiadają samochód.................
      • michalfront Re: I gdzie tu parkować ?? 01.03.06, 22:32
        jeśli problemem jest gaz to... nie widzę problemu

proszę przejść się po garażach, znajdziesz w nich niejedno auto na gaz
        parkujące na stałe, na wykupionym miejscu...
        • oko77 Re: I gdzie tu parkować ?? 02.03.06, 08:27
          Przy zakupie miejsc nikt nie informował o takim zakazie - to po pierwsze. A po
          drugie, to rozporządzenie na jakie powołuje się nasz szanowny PROKURENT nie
          dotyczy instalacji gazowych w samochodach, a instalacji gazowych, które na
          stałe montowane są w blokach i które doprowadzaja gaz do mieszkań.
          Czy ktoś z Państwa zauważył taki zakaz na podziemnych parkingach w
          supermarketach?
          • michalfront Re: I gdzie tu parkować ?? 03.03.06, 14:43
            tak czy siak myślę, że nie ma problemu jak ktoś ma auto na gaz i pieniądze na
            zakup - kupować i tyle, przecież przy zakupie nie trzeba się "spowiadać" czy w
            ogóle ma się samochód, a co dopiero jaki...

• rafal9629 Re: I gdzie tu parkować ?? 06.03.06, 01:47
              michalfront napisał:

> tak czy siak myślę, że nie ma problemu jak ktoś ma auto na gaz i pieniądze na
              > zakup - kupować i tyle, przecież przy zakupie nie trzeba się "spowiadać" czy w
              > ogóle ma się samochód, a co dopiero jaki...
              >
              >
              Nie do końca jestem przekonany, co do słów szanownego przedmówcy. Jeżeli
              trzymamy się przepisów, to samochodzik z LPG
              NIE MA PRAWA zaparkować pod budynkami (Bemowo Park). Deweloper najpierw
              wywiesił tablicę obwieszczającą tą kwestję, a potem tchórzliwie ją zdemontował.
              Pewnie czyta to forum i mocno myśli, co zrobić, aby jak najwięcej zarobić.
              • oko77 Re: I gdzie tu parkować ?? 07.03.06, 10:54
                Ok, to trzymajmy się przepisów a nie "przepisów". Ja proponuję dokładną analizę
                rozporządzenia, tak abyśmy wszyscy mieli pewność, że to nie dotyczy
                samochodzików na gaz.

Pozdrawiam,
                O.
          • rafal9629 Re: I gdzie tu parkować ?? 06.03.06, 00:48
            oko77 napisała:

> Przy zakupie miejsc nikt nie informował o takim zakazie - to po pierwsze. A po
            > drugie, to rozporządzenie na jakie powołuje się nasz szanowny PROKURENT nie
            > dotyczy instalacji gazowych w samochodach, a instalacji gazowych, które na
            > stałe montowane są w blokach i które doprowadzaja gaz do mieszkań.
            > Czy ktoś z Państwa zauważył taki zakaz na podziemnych parkingach w
            > supermarketach?

Poczytaj kodeks. Samochód z instalacją LPG nie może parkować w parkingu
            podziemnym, jeżeli takowy parking nie jest do tego przystosowany.
            • oko77 Re: I gdzie tu parkować ?? 07.03.06, 10:59
              Ok, a czego nasz parking nie ma, że uważa Pan, że jest nie przystosowany? Nie
              jest zamknięty, to najważniejsze.. a co jpowinno w nim być zainstalowane?
              Proszę o odpowiedź, bo może i nie mam racji, ale jeśli tak, to niech BP wywiesi
              nową informację, że parking nie jest przystosowany i na podstawie przepisów
              kodeksu (bliżej nie określonego w powyższej wypowiedzi)zabrania się wjazdu.
              Wtedy zastanowię się czy nadal będę wieżdżać, czy nie.

Pozdrawiam,
              O.
    • tobe1 Re: I gdzie tu parkować ?? 28.02.06, 14:52
      Witam
      Rozwiazaniem jest wzięcie kredytu na miejsce postojowe. Jest to pełna własność
      nie powiazania z mieszkaniem. Obecnie płace ratę w wysokości 110 zł miesięcznie
      ( kredyt na 20 lat ) i zdecydowanie wolę to rozwiązanie niż wynajmowanie
      miejsca na parkingu strzeżonym za 100 lub 135 zł.
      Pozdrawiam
      • speede1980 Re: I gdzie tu parkować ?? 28.02.06, 15:32
        Można prosić o szczegóły ? Choć przyznam , że kredytu raczej chyba nie dostanę
        bo mam już jeden , a wynagrodzenie netto nie jest zbyt wysoke.
        • tobe1 Re: I gdzie tu parkować ?? 28.02.06, 15:49
          Zwróciłem się do banku w którym mam kredyt na mieszkanie. Nie było żadnych
          problemów z oddzielnym kredytem na miejsce postojowe. Musiałem wpłacić na konto
          dewelopera 20% wartości ( wymóg banku który nie finansuje całości ), ale z tego
          co się orientuję inne banki finansują 100%.
          Po zapłaceniu reszty przez bank podpisujesz oddzielny akt notarialny z BP.
          pozdrawiam
          • mariuszjerzy Re: I gdzie tu parkować ?? 28.02.06, 15:56
            OK, mam pytanie, bo też nie wykupiłem miejsca i temat mnie interesuje: Czy
            oprócz kredytu nie płacisz przypadkiem czegoś w rodzaju czynszu za miejsce
            postojowe?? Nie wiem, ogrzewanie, eksploatacja i takie tam?? Podana przez
            Ciebie kwota jest do odżałowania, ale jak coś do tego dojdzie to już zacznie
            robić się drogawo...

Mariusz
            a8.26
            • tobe1 Re: I gdzie tu parkować ?? 28.02.06, 16:08
              Oczywiście 110 zł to jest rata natomiast do faktury kosztów bedziesz miał
              doliczone sprzatanie i oświetlenie części wspólnych za 20 m2 miejsca
              postojowego, opłata ta wynosi ok 25 zł miesięcznie.
              Ja jednak wyszedłem z założenia że wole placić za swoją własność niż wynajmować.
              Jak bede chciał sprzedać mieszkanie to tylko z miejscem postojowym, jego
              wartość też bedzie rosła.
              pozdrawiam
    • 1234j5 Re: I gdzie tu parkować ?? 28.02.06, 16:16
      nareszcie ktoś poruszył ten temat w moim przypadku kiedy kupowałem mieszkanie
      na tym osiedlu zostałem zapewniony że miejsca postojowe dla lokatorów bez
      garażu będą w okolicy osiedla,nie dość że ich nie ma to został zaorany teren na
      którym taki parking mógłby powstać,poniewarz bp nie udało się sprzedać
      wszystkich miejsc garażowych.... z tego co wiem to teren między osiedlem a ul.
      wrocławską należy do Z.D.I.M. i zorganizowanie takiego parkingu jest możliwe i
      nie drogie.jeśli są chętni do podjęcia się tego zadania to czekam na propozycje
      i uwagi.pozdrawiam.
      • speede1980 Re: I gdzie tu parkować ?? 01.03.06, 08:17
        Ja jestem chętny tylko nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć.
        • mariuszjerzy Re: I gdzie tu parkować ?? 01.03.06, 11:28
          Myślę sobie, że należałoby zacząć od wizyty w ZDM i dowiedzenia się jak to
          przeprowadzić - jeśli nawet nie jest to teren ZDM to i tak trzeba będzie ów
          parking jakoś "przyłączyć" do drogi ZDM więc i tak nas taka wizyta czaka. Poza
          tym to na pewno nie jest pierwsza tego typu inwestycja i oni mają już doskonale
          przećwiczone jak to się odbywa albo gdzie nas skierować. Poza tym może
          podpowiedzą jak pozyskać na to środki, żebyśmy nie musieli w całości ich
          wykładać z własnej kieszeni (byłoby cudownie, gdyby nam to ktoś sfinansował,
          ale musimy przyjąć wariant, że wspólnota będzie musiała partycypować w
          kosztach).
          Poza tym myślę sobie, że dobrzeby było podjąć decyzję w tej sprawie wspólnie na
          zebraniu, bo to w końcu i tak będzie służyło nam wszystkim.

Pozdrawiam
          Mariusz
    • mike178 Re: I gdzie tu parkować ?? 01.03.06, 11:29
      Te 100zl przez pierwsze 3 miesiące to tylko taka pseudopromocja...ja tam parkuję
      od ponad miesięcy i cały czas płacę 100zł - fakt, jest to kawałek ale jest to
      jednyny parking w okolicy, reszta to społeczne, gdzie nie dostanę faktury.
      • speede1980 Re: I gdzie tu parkować ?? 01.03.06, 13:34
        A więc mamy temat który da się pchnąć po stworzeniu wspólnoty dopiero ,można
        ewentualnie zadzwonić do developera i zapytać do kogo należy teren przy osiedlu
        od ul.Wrocławskiej.
        • 1234j5 Re: I gdzie tu parkować ?? 01.03.06, 14:58
          szanowny kolego pytanie dewelopera niewiele da bo im zalerzy na sprzedaniu
          miejsc w garażu i dlatego zaorali teren wokół osiedla , myślę że sami
          powinniśmy się dowiedzieć co i jak, jestem dyspozycyjny cały dzień może ktoś ze
          mną pojedzie do zdim.
          • speede1980 Re: I gdzie tu parkować ?? 02.03.06, 10:08
            Ja pracuje do 15 więc jestm dyspozycyjny o 16 , ale może udało by się coś
            wymyśleć.To kontakt do mnie speede1@op.pl może uda się coś pchnąć jeśli ten
            teren nie należy do developera to napewno go nie zagrodzi , posadzili krzaczki
            i to wszystko.Nie wiem jakie są godz. urzędowania zdim ,ale pewnie do 15.
            • sbrzuc Re: I gdzie tu parkować ?? 02.03.06, 10:35
              Coś takiego znalazłem:

mail: zdm@zdm.waw.pl

Biuro Obsługi Klienta
              ul. Chmielna 120
              Czynne w dni robocze, w godzinach 7.30-15.30

Ogólnie ZDM ma stronę: www.zdm.waw.pl/

Pozdrawiam!
              • speede1980 Re: I gdzie tu parkować ?? 02.03.06, 11:01
                hahaha bardzo śmieszne. I co niby z tego ?
                • sbrzuc Re: I gdzie tu parkować ?? 02.03.06, 11:19
                  ?
                  Chciałem pomóc...
                  Nie to nie...
            • 1234j5 Re: I gdzie tu parkować ?? 02.03.06, 11:12
              witam,ja mam dużo czasu więc podjadę do zdm,jak się czegoś dowiem w tej sprawie
              to dam znać pozdro.jacek.
    • izabela97 Re: I gdzie tu parkować ?? 01.03.06, 16:55
      Witam serdecznie,
      wzburzona tzw. pracami ogrodniczymi przeprowadzonymi za ogrodzeniem naszego
      osiedla, napisałam do Ratusza Bemowo.W odpowiedzi dostałam następujący list:

Warszawa dn. 03.01.2006r
      WOŚ.MN. 7635-02/2006
      ul. Wrocławska 10
      01-493 Warszawa

Wydział Ochrony Środowiska Urzędu m. st. Warszawy dla Dzielnicy Bemowo
      informuje, że przyuliczny pas zieleni na wys. ul. Wrocławskiej 10 jest we
      władaniu Zarządu Dróg Miejskich oraz Zarządu Oczyszczania Miasta, w związku z
      powyższym do tych jednostek należy gospodarka zielenią oraz utrzymanie
      porządku na tym terenie.

Jednocześnie informujemy, że w chwili obecnej możemy jedynie potwierdzić, że
      spod śniegu są widoczne nasadzenia krzewów przed ogrodzonym terenem osiedla
      Bemowo Park.
      Zgodnie z rozmową telefoniczną z ZOM wiadomo, że jednostka ta nie sadziła
      krzewów w w/w miejscu.

Jednocześnie oznajmiamy, że Dzielnica Bemowo nie wykonuje i nie będzie
      wykonywać na tym terenie żadnych prac.
      Pozdrawiam
      • michalfront Re: I gdzie tu parkować ?? 01.03.06, 22:30
        a czemu jest Pani wzburzona???
        ja tam się cieszę że zamiast klepisko-parkingu będę miał wiosną zieleń pod
        oknami...
        • beata.cressay Re: I gdzie tu parkować ?? 02.03.06, 11:22
          Moje okna wychodzą co prawda na zieleń, ale na miejscu tych wszystkich, których
          okna wychodzą na Wrocławską zastanowiła bym się CZY TO ABY DOBRY POMYSŁ??
          Szcególnie polecam ten wątek Paniom z małymi dziećmi, które pewnie już niedługo
          wylegną na plac zabaw.

Pozdrawiam.
        • izabela97 Re: I gdzie tu parkować ?? 02.03.06, 18:57
          Nie rozumiem samowolnego działania BP.Przecież teren za ogrodzeniem naszego
          osiedla nie jest własnością BP.Prace ogrodnicze, podjęte w celu wymuszenia na
          mieszkańcach kupna miejsc postojowych, mają charakter bezprawny.

Nie rozumiem także Pana wzburzenia w odpowiedzi na moje.Jeżeli Pana taka bardzo
          cieszy zieleń, to zachęcam do rozważenia możliwości przeprowadzki gdzieś, gdzie
          jest jej znacznie więcej.
          Pozdrawiam
          • mariusz1973 Re: I gdzie tu parkować ?? 02.03.06, 21:04
            Pani Izabelo jeżeli ktoś lubi zieleń i nie bardzo mu odpowiada parking pod oknem
            to nie można mu tak napisac, gdyż brzmi to identycznie jak:
            ... to zachęcam do rozważenia możliwości przeprowadzki gdzieś, gdzie jest mniej
            zieleni np do Centrum lub więcej samochodów np. w pobliże parkingu przy Auchan
            na Górczewskiej.
            Pozdrawiam
            Mariusz
            • izabela97 Re: I gdzie tu parkować ?? 03.03.06, 13:29
              Panie Mariuszu,
              ma Pan rację, iż moja propozycja była nieuprzejma. Ja już od jakiegoś czasu
              zastanawiam się nad przeprowadzką, gdyż nie chcę mieszkać na osiedlu, ktore
              przypomina mi "Osadę" Shyamalana.
              Pozdrawiam
              • speede1980 Re: I gdzie tu parkować ?? 03.03.06, 13:45
                Mam podobne uczucia co do mieszkania na tym osiedlu , trochę jak w więzieniu.
                • michalfront Re: I gdzie tu parkować ?? 03.03.06, 14:35
                  Hmm...

A ja jakoś nie zauważyłem ograniczenia moich "swobód obywatelskich" o
                  zamieszkaniu na naszym osiedlu, a co do "więzienia" to raczej mam do BP
                  pretensje o zbyt mało "aktywną" ochronę niż o zbyt mocno działającą :)

Jedyna rzecz jaka mnie naprawdę wkurza (ale chyba nie tylko mnie) to cienkie
                  ściany - niemal słychać jak ktoś dwa piętra niżej tłucze kotlety :))))
    • eska75 Re: I gdzie tu parkować ?? 03.03.06, 18:31
      osobiscie wykupilam miejsce garazowe ale "goscie" przyjezdzajacy do mnie sa
      zalamani brakiem wolnych miejsc pod blokiem. wiem, ze to nic w porownaniu do
      mieszkancow, ktorzy musza czaic sie na miejscowke;) no coz za "wygody" sie
      placi.
      przerazaja mnie jednak samochody, czasami dostawcze parkujace przy samej ulicy,
      tak, ze jest ogromny problem, azeby bezpiecznie wlaczyc sie do ruchu. KIEROWCY
      POMYSLCIE CZASAMI!!!!!!!!!!
      no i mam nadzieje, ze z czasem rozwiazemy problem chodnika dla pieszych
      pzdr
      • mariusz1973 Re: I gdzie tu parkować ?? 05.03.06, 18:53
        Wkurza mnie wyjazd z naszego osiedla, nic nie widac z lewej strony gdyż
        samochody parkujące zaslaniają widok.
        Ale to pewnie "pikuś" do innych problemów

Pozdrawiam
        Mariusz
        • rogowski25 Re: I gdzie tu parkować ?? 05.03.06, 21:53
          popieram to jest wazny 'pikus' , bo w tym momencie wyjazdu chodzi o nasze
          bezpieczenstwo, w razie wypadku, kto bedzie odpowaidal ten ktrory tan
          zaparkowal, ten ktory zezwolil na zaparkowanie????
          • fioletor Re: I gdzie tu parkować ?? 05.03.06, 22:03
            Ani jeden ani drugi - tylko kierowca wyjeżdżający z osiedla za wymuszenie
            pierszeństwa
            • michalfront Re: I gdzie tu parkować ?? 06.03.06, 22:36
              niestety zgadzam się, za ewentualny wypadek winny będzie kierowca

(ale za nieprawidłowe parkowanie możnaby także "ścignąć" tych, którzy parkując
              zasłaniają wyjazd)
              • mariuszjerzy Re: I gdzie tu parkować ?? 07.03.06, 10:23
                Hahaha, i tak będziemy "ścigać" własnych sąsiadów, kłócić się kto ma podnieść
                niedopałek i uczyć się na wzajem jak korzystać z wycieraczki przy wejściu ;)
                Myślę sobie, że gdyby każdy z nas zwracał uwagę na to jak nie utrudniać życia
                innym, którzy też chcą zwyczajnie odpocząć od stresu, nie musielibyśmy
                się "ścigać" i fundować sobie wzajemnie małego Alcatraz ;)
                Wracając jednak do tematu parkingu to zastanawiam się na ile on musiałby być
                duży, aby nasi goście faktycznie "nie byli przerażeni brakiem miejsc
                parkingowych wokół osiedla". Zakładam bowiem, że w naturalny sposób w pierwszej
                kolejności zaspokajałby on nasze potrzeby postojowe, a nasi goście i tak "z
                przerażeniem" dalej szukaliby miejsca do przycupnięcia ;)

Chyba już wystarczy tego wkładania kija w mrowisko ;)

Pozdrawiam
                Mariusz 8/26
                • sbrzuc Re: I gdzie tu parkować ?? 07.03.06, 10:46
                  Dokładnie...

Tak sobie w niedzielę zdałem sprawe, ze mimo tych wszystkich "problemow"
                  poruszanych na forum, nasze osiedle jest bardzo ładne, miłe i przyjemne - i
                  ciesze sie ze tu mieszkam :))
                  Mam nadzieje, ze wy tez!
                • rogowski25 Re: I gdzie tu parkować ?? 07.03.06, 12:07
                  Re: I gdzie tu parkować ??
                  mariuszjerzy 07.03.06, 10:23 + odpowiedz

Hahaha, i tak będziemy "ścigać" własnych sąsiadów, kłócić się kto ma podnieść
                  niedopałek i uczyć się na wzajem jak korzystać z wycieraczki przy wejściu ;)
                  Myślę sobie, że gdyby każdy z nas zwracał uwagę na to jak nie utrudniać życia
                  innym, którzy też chcą zwyczajnie odpocząć od stresu, nie musielibyśmy
                  się "ścigać" i fundować sobie wzajemnie małego Alcatraz ;)

jak sprawić, aby "każdy z nas zwracał uwagę na to jak nie utrudniać życia
                  innym," ??
                • michalfront Re: I gdzie tu parkować ?? 07.03.06, 13:38
                  co do niedopałków to chętnie ścignąłbym tych, którzy usypali dosłownie górę
                  petów za okienkiem przy szybie windy w A3 - oczywiście nie za pomocą organów
                  ścigania ale za pomocą wątku na tym forum :)))

a co do mieszkania na naszym osiedlu zgadam się z "sbrzuc" - ideału nigdzie nie
                  znajdziemy i mam wrażenie, że jesteśmy raczej powyżej "średniej osiedlowej" dla
                  Warszawy (co nie znaczy oczywiście że mamy być głusi i ślepi na usterki - ale
                  bez popadania w przesadę)
          • skafanderek Re: I gdzie tu parkować ?? 07.03.06, 18:39
            Jezeli zaparkowal w miejscu niedozwolonym w ten sposob ze ograniczyl widocznosc
            co byloby przyczyna wypadku, to ponosi za to odpowiedzialnosc.
            • grzela.68 Re: I gdzie tu parkować ?? 08.03.06, 13:04
              Witam
              gosci mam kilka razy w roku,to dlaczego mam walczyc o te miejsca dla nich.Gosc
              da sobie rad.
              Piekne parkingi przed osiedlem,a w blokach na klatkach schodowych syf i ci
              GOSCIE patrza na pety,smieci,odpadki na schodach i w windach.
              Sasiedzi bez obrazy ale skad wy jestescie to wszystko swiadczy o nas.
              Pozdrawiam.
            • marta-radek Re: I gdzie tu parkować ?? 10.03.06, 13:04
              bardzo ciekawy temat . wszystko ladnie grzecznie czasami jednak nie wiem czy
              plakac czy smiac sie mam z tych wypowiedzi. mieszkamy juz razem od jakiegos
              czasu , na pewno nie znamy sie wszyscy , ale zmotoryzowani parkujacy poza
              garazami maja juz jako takie rozeznanie co do samochodow sasiadow. i jak
              zapewne da sie to zauwazyc ( gdyz na pewno nie da sie tego ukryc ) , sa dwa (
              moze jeszcze ktos? ) samochody dostawcze . i co my mamy powiedziec o miejscach ?
              czasami trzeba sie niezle naglowic zeby gdzies stanąc . stawialismy autka na
              samym koncu osiedla , i jakos nie bylo problemu gdyz mniejsze samochody jakos
              sie miescily w innych miejscach . a teraz ? wolna amerykanka : kto pierwszy ten
              lepszy...
              jak cos mi jeszcze przyjdzie do glowy konstruktywnego to napisze :)
    • haroldoftherocks Re: I gdzie tu parkować ?? 07.04.06, 00:41
      To trza bylo se kupic chawire w spoldzielni z parkingiem pod blokiem a nie
      teraz biadolic! uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!
      • marta-radek Re: I gdzie tu parkować ?? 07.04.06, 08:17
        haroldoftherocks napisał:

> To trza bylo se kupic chawire w spoldzielni z parkingiem pod blokiem a nie
        > teraz biadolic! uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!
        biadolić ?!!!
        coś Ci sie kolego pomyliło !
        mam to cholerne miejsce parkingowe pod blokiem i co z tego ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka