Dodaj do ulubionych

dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren

29.05.14, 15:31
witajcie
jak w temacie. Dr Nogal jest okulista z Lubina. odkryl ze migrenowcy maja wysokie cisnienie w tylnej czesci galki ocznej. ok 10 dni temu zrobilam sobie u niego taki zabieg ktory to cisnienie wyrownuje i migreny minely niemal od reki. dodam ze choruje juz 28 lat, przerabialam wszystko, doszlam do absurdu w braniu triptanow - 2 tabletki 100mg na dobe.
doktor twierdzi ze wyleczyl calkowicie z migren kilkaset osob i ma 97% skutecznosci. po swoim przykladzie jestem sklonna mu wierzyc.
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 29.05.14, 16:30
      Mam nadzieję, że dr Nogal przynajmniej dobrze wam płaci za to spamowanie na forum.
      • klaudyna108 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 30.05.14, 22:00
        nie spamuje na forum. mozesz sobie przeczytac moje poprzednie posty. minniemouse moze ci potwierdzic ze jestem naprawde cizko doswiadczona przez migreny osoba i chwtam sie wszelkich mozliwosci. oprocz zabiegu u Nogala mialam w samym maju jeszcze ostrzykniecie calej glowy 47 zastrzykami z botoxu u profesora Jaroslawa Slawka w gdansku. mozliwe ze jedno i drugie razem tak zadzialalo ze mam znaczaca poprawe z sytuacji beznadziejnej.
        pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Zgiń_przepadnij Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.pct.pl 09.06.14, 14:42
        Po co się wypowiadasz, jeżeli nie masz pojęcia o czym piszesz? Potrzeba zaistnienia za wszelką cenę? Zadałaś sobie trud poszukania jakichkolwiek informacji o dr Nogalu i jego odkryciu? Dlaczego uważasz, że osoby wypowiadające się tutaj to spamerzy? Dlaczego obrażasz ludzi, którzy cierpią na migreny i próbują szukać ulgi? Bo czujesz się bezkarna? Bo jesteś na forum? Kto tu spamuje? Ku..wa jakie to "polskie".
      • Gość: kaka Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: 91.239.116.* 09.06.14, 17:46
        mnie zapłacił naprawdę sporo. Przestała mnie boleć głowa. A każdy kto go poleca chce tylko pomóc innym bo wie co to migrena. Pewnie nigdy nie miałaś prawdziwego bólu głowy.
        • Gość: beata Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.14, 11:56
          Proszę dajcie jakiś namiar na wizytę prywatna czy na kasę wszystko jedno , proszę
          • klaudia2509 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 24.06.14, 15:55
            Z Panem doktorem nie ma prywatnego kontaktu. Jestem po zabiegu i posiadam pocztę lecz nie jestem upoważniona do dawania go dalej, ale nawet mi nie odpisuje. Przykro mi, ale chyba nie będzie żadnych wizyt z tego co mi wiadomo.
      • klaudia2509 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 16.06.14, 21:55
        Do "annthonka"
        Kobieto nie masz pojęcia o czym mówisz. Nie będę używać niecenzuralnych słów bo jak widzę szkoda ich na Ciebie. Dr Piotr Nogal jest wspaniałym człowiekiem. Wychodzi do pacjenta, cały czas pyta jak się czujesz. Jak byłam we Wrocławiu na wizycie, zapamiętała mnie cała przychodnia. Bardzo cierpiałam a doktor mimo innych pacjentów co jakiś czas przychodził do mnie na sale pooperacyjną, żeby zobaczyć jak się czuję, czy czegoś mi nie potrzeba. Kiedy wróciłam do domu, a mieszkam daleko od Wrocławia, ciągle był ze mną w kontakcie żeby wiedzieć jak się czuje. Jest to najwspanialszy człowiek jakiego spotkałam.
        Nikomu nie życzę migreny, mi już nic nie pomagało. Zastrzyki i kroplówki codziennie. Ale widzę, że Tobie by się przydał tydzień z takimi bólami, chociaż wątpię, że byś nawet tyle wytrzymała. Nie pozwolę obrażać Doktora Nogala, bo to jest człowiek który naprawdę chce pomóc a nie liczy na pieniądze i chwałę.
        Na przyszłość zastanów się zanim napiszesz tak o kimś.
      • brz0z0wa12 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 17.08.14, 21:03
        Witam Mam migrenę od dzieckanalego tak od 8 latjakmiałam przeszłam wszystkie lekazy jakich znam niestety nikt nie umie mi doradzić ataki mam z autom i oczne atak razem . Mowa nią bierE w dniu ataki taki atak to mam 3 dni Leżę na żadne tabletki nie ide przeciw bukowe a takie mocne jak mi przepisom to potem nie funkcjonuje dzieje sie zemno jak bym była Nie normalna nie wiem jaki dzien sie dzieje prosze o pomoc was wszystkich co robic mam 3 dzieci małych myszom mi nie raz pomogaca rodzina albo sąsiedzi jak mam atak a był głowy to ju nie muwi jaki nie samolotu i wymioty nie samowolę
        Prosze o jakieś rady albo o pomoc
    • niwa12 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 30.05.14, 12:33
      a co to za zabieg?
      w prywatnym gabinecie czy w szpitalu?
      jak w prywatnym to ile kosztuje?
      • alkop5 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 30.05.14, 21:20
        Czytałam artykuł o tym lekarzu w Angorze nr 13 (30.III.2014). Piszą o nim, że odkrył mechanizm powstawania migreny. Uważa, że "objawy migreny do złudzenia przypominają atak jaskry zamykającego kata i tak jak w jaskrze początek zaburzenia ma miejsce w oku. Różnią się jednak dwoma szczegółami: kąt odpływu cieczy wodnistej z oka w ataku jaskry jest zamknięty, a w migrenie najczęściej szeroki i otwarty. Ciśnienie wewnątrzgałkowe mierzone w jaskrze jest znacznie podwyższone, gdy tymczasem w migrenie jest prawidłowe. Do tej pory uważano, że ciśnienie w tylnej komorze oka (gdzie produkowana jest ciecz wodnista) i w przedniej komorze oka (do której ciecz z tyłu przepływa przez źrenicę) są fizjologicznie niemal równe..." Lekarz ten uważa, że istnieje różnica ciśnień między tylną a przednią komorą oka. Doszedł do tego wniosku wykonując zabiegi okulistyczne polegające na perforacji tęczówki laserem w celu zapewnienia komunikacji miedzy komorami. Dalej piszą, że faktycznie wyleczył z migren kilkaset osób. Zabieg operacyjny polega na zrobieniu laserem mikroskopijnego otworu w tęczówce. Lecząc migreny korzysta również ze standardowych leków w kroplach stosowanych w okulistyce. Wynalazł również " podobno unikalny na światową sławę model tonometru, urządzenia do badania ciśnienia wewnątrzgałkowego". Dotychczasowe tonometry pozwalają zmierzyć ciśnienie jedynie w przedniej komorze oka, a jego "tonometr służy do precyzyjnego, nieinwazyjnego mierzenia ciśnienia w komorze tylnej i/lub komorze ciała szklistego oka". Projekt tonometru został złożony do urzędu patentowego, a doktor nawiązał współpracę z Uniwersytetem Medycznym we Wrocławiu.

Nadmieniam, że w żaden sposób nie nie reklamuję dr Nogala, w wielkim skrócie streściłam tylko artykuł o nim. W pierwszej chwili zapaliłam się, aby do niego pojechać, ale kiedy emocje opadły, poszperałam w Internecie i (szczerze mówiąc)... niewiele tam informacji o nim. Dałam więc sobie spokój i cierpliwie czekałam na jakieś informacje na jego temat na tym forum.
        • klaudyna108 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 30.05.14, 22:12
          dokladnie. ja osobiscie trafilam do niego rowniez przez ten sam artykul. na razie efekt jest zadowalajacy. przez 8 dni od zabiegu glowa w ogole mnie nie bolala co w moim przypadku jest niemal niewiarygodne. ale jestem tez ostrzyknieta botoksem w 47 miejscach na glowie przez profesora neurologa z gdanska. i ten botoks tez mi troche pomogl chociaz bole po nim wrocily.
          osobiscie uwazam ze Nogal mi pomogl. jesli nawet migreny calkiem nie zgina to jak do tej pory jest duza poprawa.
          pozdrawiam
        • Gość: kaka Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: 91.239.116.* 09.06.14, 17:41
          Szkoda, że nie pojechałaś. Ja była i już nie boli mnie głowa. Szczegóły na mojamigrena.pl
      • klaudyna108 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 30.05.14, 22:05
        zabieg jest przeprowadzany we wroclawskim centrum okulistycznym. kosztuje wraz z wizyta ok 1400pln. jest to taki zabieg jaki robi sie ludziom z zagrozeniem jaskra. zabieg polega na laserowym wypaleniu otworu w membranie wewnetrznej oka. to wyrownuje cisnienie w calej galce ocznej. sam zabieg nie boli.
        pozdrawiam
        • Gość: Edyta Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.05.14, 22:45
          Dzwoniłam do Centrum dzisiaj i powiedziano mi, że doktor już u nich nie przyjmuje.
          • klaudyna108 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 31.05.14, 09:09
            wlasnie zadzwonilam do centrum zeby to wyjasnic bo sie troche zdziwilam tym co napisalas i powiedziano mi ze do 9 czerwca odwolal wszystkie wizyty bo konczy robic badania.
            • Gość: Edyta Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.05.14, 12:21
              Na migrenę z tzw. aurą cierpię od ponad 25 lat. Teraz gdy czytam, że mogą zagrażać życiu, zaczynam się bać. Mogłabyś opisać jak wygląda badanie, diagnoza i sam zabieg - mogę podać maila. Wśród moich znajomych nikt nie ma takich migren jak ja, czy Twoje migreny to oprócz bólu głowy, także zaburzenia widzenia, mowy, czucia i inne nieprzyjemne objawy?
              • Gość: edyta Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.06.14, 15:55
                Na dzień dzisiejszy nadal nie wiadomo kiedy doktor będzie przyjmował. Czy ktoś wie cokolwiek na ten temat ?
                • Gość: Miły_gość Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.e-wro.net.pl 15.06.14, 15:01
                  Witam,

kilka dni temu na stronie dr Piotra Nogala pojawił się komunikat o tym, że aktualnie trwa proces organizowania przyjęć w nowym gabinecie. Szczegóły tutaj: www.nogalmedicine.pl
                • Gość: ATABE Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.14, 11:51
                  W LUBINIE
          • Gość: atabe Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.14, 11:50
            BO PRZYJMUJE W LUBINIE
      • Gość: Alka Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.centertel.pl 25.08.14, 22:19
        Kosztuje 1200 złotych. Nazywa się irydotomia i jest zabiegiem popularnym przy zagrożeniu jaskrą wąskiego kąta. Doktor robi oboje oczu na raz i pobiera 1200 złotych. W innych miejscach jest połowę taniej i po jednym oku. Ja mam nadal potworne migreny - zabieg miał wg Pana doktora zupełnie je zniwelować. Nic mi nie pomogło. Pozdrawiam
    • Gość: Michalina wizyta IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.14, 11:25
      Czy Wiecie może gdzie w najbliższym czasie będzie przyjmował dr Nogal ?
      • Gość: babyjaga10 Re: wizyta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.06.14, 23:00
        Na pewno w poradni okulistycznej w Lubiniu na NFZ.
        • klaudia2509 Re: wizyta 26.06.14, 14:38
          Ale to przyjmuję wtedy sprawy konkretnie okulistyczne a nie migrenowców. Przynajmniej tak mi się wydaję.
      • Gość: miły_gość Re: wizyta IP: 46.77.124.* 27.06.14, 07:03
        Wczoraj na stronie domowej dr Nogala pojawiła się informacja o wznowieniu przyjęć. Dr przyjmuje w Lubinie (dolnośląskie). Szczegóły na www.nogalmedicine.pl
        • alkop5 Re: wizyta 27.06.14, 09:55
          Witam.
          Jestem w szoku! Przed chwilą dzwoniłam do poradni , aby się zarejestrować i wyobraźcie sobie, że wyznaczono mi termin na... poniedziałek, 30 czerwca!!! Wizyta 300 zł i trzeba być z kierowcą. Oczywiście jadę pełna nadziei (która podobno umiera ostatnia).
    • alkop5 Do klaudyna108 29.06.14, 10:48
      Witam.
      Czy mogłabyś mi powiedzieć, jak wygląda pierwsza wizyta? Czy już na pierwszej wizycie doktor może zrobić zabieg? Czy zabieg dotyczy jednego, czy obojga oczu? Pytam, bo nie wiem, na jaką kwotę mam być przygotowana, powiedziano mi tylko, że mam być z kierowcą i wizyta kosztuje 300 zł, a koszt zabiegu, jak pisałaś to ok. 1400 zł. Z góry dziękuje za odpowiedź :)
      • klaudia2509 Re: Do klaudyna108 29.06.14, 23:34
        Pan doktor może zrobić zabieg juz na pierwszej wizycie i wtedy osobno placi się za każde oko plus wizyta i dostaniesz krople którymi musisz od razu kropic oczy. Radze przygotować się na czekanie i uzbroić się w jedzenia i wygodne ciuchy.
        Jeżeli ktoś potrzebuje jakiś konkretnych informacji bo jestem po zabiegu, można do mnie pisać na klaudia2509@gmail.com. sluze pomocą ponieważ wiem jaki to stres.
        • alkop5 Re: Do klaudyna108 01.07.14, 11:13
          Dzięki za info, Właśnie jestem po wizycie :)
          • babyjaga10 Re: Do klaudyna108 01.07.14, 11:46
            Tylko po wizycie, czy też po zabiegu? Jakie wrażenia ?
            • alkop5 Re: Do klaudyna108 01.07.14, 15:51
              Po 2-godzinnej wizycie i badaniach. Dostałam skierowanie na zabieg. Wrażenia? Chyba doktor był bardziej podekscytowany niż ja, ponieważ cieszył się, że jestem klasycznym przypadkiem i na pewno jest mi w stanie pomóc :) Mnie jakoś trudno w to uwierzyć, bo dawno straciłam nadzieję, ale zaczynam ją powoli odzyskiwać. Mam krople wyrównujące ciśnienie wewnątrzgałkowe, a potem irydiotomia laserowa.
              • Gość: Edyta Re: Do klaudyna108 IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.14, 21:53
                Czy Twoje migreny są z aurą?
                • alkop5 Re: Do klaudyna108 02.07.14, 12:27
                  Bez aury. Dwukrotnie zdarzyła mi się aura bez migreny (o ile to możliwe).
                  • jagoda.big Re: Do klaudyna108 02.07.14, 14:10
                    A jakie masz bóle? Wokół oka? Jedengo czy dwóch?
                  • jagoda.big Re: Do klaudyna108 02.07.14, 14:12
                    Napisz, proszę cos więcej. Na którą godzinę była wizyta? Czy miałąś jakieś wyniki ze sobą, czy miałaś tam na miejscu jakies badania itp
                    • alkop5 Re: Do klaudyna108 03.07.14, 20:48
                      Wizytę miałam na 16.00, ale trzeba się liczyć z niezłym poślizgiem. Kobieta, która miała wizytę na 15.00 weszła o 16.15. Podczas rejestracji telefonicznej powiedziano mi, abym przywiozła (jeśli mam) wyniki badań, np. TK lub MRI głowy. Miałam ze sobą TK sprzed 5 lat, ale doktor nawet nie zapytał o żadne wyniki. Na miejscu miałam kilka badań: podstawowe okulistyczne i inne, których nazw nie znam (łącznie chyba ze 4 rodzaje badań). Uprzedzę, że na fundusz robi tylko podstawowe badanie, babka wyszła po niespełna 15 min badania. Jeśli chodzi o rodzaj mojego bólu: bywa różnie, ale generalnie boli oko i skroń. Ja to umiejscawiam tak: jeśli "włożysz" jeden palec do oka, a drugim "wbijesz się" w skroń, to boli w miejscu zetknięcia się palców. Czasem mam ochotę "wyjąć" oko i "wyrwać" stamtąd ten ból. Nie wiem, czy jasno się wyraziłam :) Ból dotyczy obojga oczu na zmianę, bywa tak, że boli 3 dni jedna strona, chwila przerwy i zaczyna się trzydniówka po drugiej stronie.
                      • Gość: Edyta Re: Do klaudyna108 IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.07.14, 21:42
                        Witam,
                        Jestem po wizycie i również kwalifikuję się do zabiegu. Według doktora, nawet jeśli nie miałabym migren, to i tak zabieg jest wskazany. Wizyta trwała 20 minut, recepta na krople. Podczas badań nie miałam zakrapianych oczu dla rozszerzenia lub zwężenia źrenic, ponieważ mogłoby to wywołać migrenę.
                        • alkop5 Re: Do klaudyna108 05.07.14, 22:42
                          Czy masz wyznaczony termin i miejsce zabiegu?
                          • Gość: Edyta Re: Do klaudyna108 IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.14, 23:13
                            Mam dzwonić po 15-tym, powiedzą co, jak i kiedy. Czy Ty masz stosować krople do zabiegu?
                            • alkop5 Re: Do klaudyna108 06.07.14, 09:43
                              To tak, jak ja, też mam dzwonic po 15-tym :) Mam 2 rodzaje kropli obniżających ciśnienie wewnątrzgałkowe, ale w zasadzie nie mówił, jak długo je stosowac. Mam tylko nadzieję, że po 15-tym będzie już laser i czas oczekiwania na zabieg nie będzie kolosalnie długi :)
                              • Gość: Edyta Re: Do klaudyna108 IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.07.14, 23:45
                                A powiedz, jak często zdarzają się Twoje migreny i czy ma to związek z tym, co jesz?
                                • alkop5 Re: Do klaudyna108 07.07.14, 09:30
                                  Bardzo różnie. Bywało, że w tygodniu miałam 1-2 dni bez migreny :( Teraz mam trochę dłuższe odstępy miedzy migrenami, zdarzają mi się tygodniowe przerwy, ale jak mnie potem dopadnie, to potrafi trzymać tydzień, Tryptany pomagają wtedy na ok. 10-12 godzin. Jeśli chodzi o jedzenie - wiem, po czym mam na bank atak, więc unikam tego, co wywołuje u mnie migrenę ( ser żółty, orzechy, wino ) . Jem mało, ale często, tzn. co 3 godz. Jeśli dopuszczę do uczucia głodu - mam migrenę :(
                                  • Gość: Edyta Re: Do klaudyna108 IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.07.14, 10:10
                                    U mnie z jedzeniem jest podobnie. Wiem też, że glutaminian sodu i chemia stosowana w żywności wywołuje migreny w takim samym stopniu, jak czekolada i orzechy. Od kiedy przykładam większą uwagę do tego, co jem, migreny są mniej intensywne, tzn. głowa nie boli już aż tak, jak kiedyś.
                                    • Gość: marysia Re: Do klaudyna108 IP: *.umwd.pl 07.07.14, 12:57
                                      Ja też juz od dłuzszego czasu zastanawiam sie nad wizyta i zabiegiem u Pana p. Nogala ale troche sie obawiam że narobie sobie nadziei i okaze sie że to nie pomoże próbowałam juz wszystkiego czasami odechciewa mi sie zyc przy takich bolach pomaga mi jedynie relpax ale to tez nie odrazu.
                                      • alkop5 Re: Do klaudyna108 07.07.14, 16:27
                                        Doskonale Cię rozumiem, bo ja też próbowałam wielu sposobów pozbycia się tej "przyjaciółki" i zawsze okazywało się, że to, co innym pomogło, u mnie się nie sprawdzało :( Teraz wmawiam sobie, że wierzę, iż doktor mi pomoże. Może nawet bardziej wmawiam sobie, że wierzę, niż faktycznie wierzę, ale spróbować muszę. Czekam z niecierpliwością na zabieg :)
                                        • Gość: marysia zabieg IP: *.centertel.pl 07.07.14, 21:58
                                          a kiedy ten zabieg długo się czeka?? jestem w stanie robić wszystko byle ból minął
                                          • Gość: marysia Re: zabieg IP: *.umwd.pl 08.07.14, 13:25
                                            czekam w kolejce na wizytę u pana doktora mam nadzieje że ktoś uwolni mnie od tych nieznośnych bóli głowy bo w miesiącu łatwiej policzyć mi dni w których głowa mnie nie boli.
                                            pozdrawiam wszystkich migrenowców
                                        • Gość: Edyta Re: Do klaudyna108 IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.07.14, 22:56
                                          Do alkop5
                                          - czy wysokie ciśnienie w oczach i diagnozę o konieczności wykonania irydotomii wcześniej lub później potwierdził u Ciebie inny okulista?
    • kimiko90 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 09.07.14, 14:20
      Czy taki zabieg nie ma jakis skutkow ubocznych?
      Mimo wszystko ja bym sie bala, napiszcie cos wiecej jesli zdecydujecie sie na ten zabieg, czy naprawde pomaga?
      • Gość: marysia Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.umwd.pl 09.07.14, 14:59
        przy takim bólu jaki ja mam naprawdę jeżeli to pomoże to chyba nie ma gorszych skutków ubocznych a poza tym jest to standardowy zabieg na jaskrę więc wydaje mi się że raczej nie powinien mieć dodatkowo był już wykonywany i nikt się nie skarży.
        • niu_82 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 11.07.14, 08:58
          Dotarłą do mnie informacja (od lekarza okulisty z pewnej kilniki), że dr Nogal nie dostał zgody komisji bioetycznej na dalsze badania w tym zakresie. Chodziło o jakieś powikłania, nic więcej nie wiem niestety. To już było ponad dwa miesiące temu.
          Czy ktoś coś może wie na ten temat?
          Prawdę powiedziawszy też bym natychmiast się temu zabiegowi poddała, gdybym tylko wiedziała, że jest skuteczny...
          • Gość: gosc Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.umwd.pl 11.07.14, 11:47
            no ale raczej chyba nie wykonywałby zabiegów na własna rękę
            • kimiko90 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 15.07.14, 15:43
              Powiem szczerze, ze ja bym w 100% temu nie ufala.. :/ nie wiem ale jakos o wzrok sie bardziej martwie niz o migrene :/ moze i to pomaga ale kto wiem co moze byc dalej :/ jakies problemy z oczami lub cos :/ oczywiscie tego nie wiem i pewnosci miec nie moge, ale lepiej dmuchac na zimne.
              • klaudia2509 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 15.07.14, 23:25
                Jestem po zabiegu i nie mam żadnych problemów ze wzrokiem. Sadzisz, ze jakby można byli stracić wzrok to PAN doktor by to robil? A skoro tak piszesz to nigdy nie miales/as prawdziwej migreny.
                • kimiko90 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 16.07.14, 16:38
                  Ta nie mialam prawdziwej migreny.. prosze Cie.. po prostu nie jestem przekonana i tyle :/ moze dziala przeciez nie mowie ze nie :/poczekam troche i jesli okaze sie to jakas naprawde przelomowa metoda to i moze sama sie zdecyduje.. a i to forum chyba nie jest od tego zeby komus wypominac jakie ma migreny :/
                  • annthonka Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 16.07.14, 17:28
                    Kimiko, niestety na forum od czasu do czasu pojawiają się znikąd rzesze uleczonych jakąś "cudowną" metodą. Zazwyczaj są dość agresywni, jeżeli ośmielisz się zwątpić w skuteczność.

Mieliśmy już zappery na węgorki, wprowadzanie się w stan rezonansu poprzez mruczenie, sześciominutowe gapienie się w jedne punkt, teraz mamy doktora Nogala... Należy po prostu przeczekać ;-)
                    • klaudia2509 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 16.07.14, 18:33
                      Porównywanie jakiegoś mruczenia do wizyty u prawdziwego lekarza jest zalosne i śmieszne. A to nie jest cudowne uleczenie u znachora tylko prawdziwy zabieg u lekarza. Nie wypominam nikomu jakie ma migreny. Ciężko mi zrozumieć takie pisanie o lekarzu który naprawdę chce pomoc ludziom.
          • babyjaga10 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 16.07.14, 21:12
            Konkurencja widzę już działa. A może by tak dokładniej, nazwę komisji i szczegóły tej "decyzji". Co to takiego komisja bioetyczna ? Jakie konkretnie powikłania ? Gdyby pacjentom faktycznie zabiegi zagrażały utratą lub pogorszeniem zdrowia , to NFZ lub stowarzyszenia lekarskie powinny wydać oficjalne ostrzeżenie, że nie jest to oficjalnie uznana metoda i jakimi skutkami ubocznymi grozi. Osobiście uważam, że skoro nikt oprócz doktora Nogala nie robił takich badań, to nikt nie ma na ten temat dostatecznej wiedzy, także" jakiś tam okulista, który coś gdzieś słyszał". Ja w tych badaniach nie widzę żadnej rewelacji. Od dawna wiadomo, że jaskra powoduje ból głowy. Ile jest różnych odmian jaskry tyle różnych odmian migreny. Ostatnio czytałam wypowiedź pani profesor okulistyki (nazwiska nie pamiętam), że jaskra jest rozpoznawana i leczona w zaledwie 20% . Myślę, że z powodu niewykonywania badań z braku odpowiedniego sprzętu (pewnie też z lenistwa lekarzy i zwykłego niedouczenia). U mnie jedna durna okulistka zmiany na siatkówce i naczyniówce zinterpretowała jako sklerotyczne i już. A to były zmiany jaskrowe. Kilka lat temu ciśnienie mierzone u tego samego okulisty na tym samym aparacie wynosiło 13 i 14 a pół roku temu 19. Nie muszę chyba dodawać, że w tym czasie bóle głowy nasiliły się. Według mojej pamięci na migrenę chorowałam już w podstawówce, czyli już ponad 40 lat. Głównym czynnikiem wywołującym ataki zawsze był stres a w mniejszym stopniu przeciągi, nasłonecznienie, niewyspanie, przemęczenie. Nie zauważyłam związku z jedzeniem, no może poza lodami, ale nie ze względu na ich skład tylko temperaturę, no i kac po alkoholu.
            Pan dr Nogal moim zdaniem po prostu leczy jaskrę a przy okazji czasami udaje się wyleczyć migrenę. Sądzę jednak, jak pisałam już wyżej, że migrena może mieć różne przyczyny. A nieuzasadnione sianie paniki o szkodliwości leczenia jaskry jest nie na miejscu. Proszę sobie poczytać ulotki i prace naukowe na temat różnych leków stosowanych w jaskrze. W zasadzie każdy ma jakieś skutki uboczne. A okuliści je stosują i nie informują o tym pacjentów.
            • niu_82 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 25.07.14, 12:34
              babayaja10 - chyba masz jakiś problem ze sobą... albo faktycznie z ciebie babajaga.
              Nie, nie jestem konkurencją. Jestem ciężko chorym migrenowcem.
              Pytasz co to takiego komisja bioetyczna - wybacz, kierunek google.

Żebyś lepiej zrozumiała co napisałam skopiuję to jeszcze raz:
              "Dotarła do mnie informacja (od lekarza okulisty z pewnej kilniki), że dr Nogal nie dostał zgody komisji bioetycznej na dalsze badania w tym zakresie. Chodziło o jakieś powikłania, nic więcej nie wiem niestety. To już było ponad dwa miesiące temu.
              Czy ktoś coś może wie na ten temat?
              Prawdę powiedziawszy też bym natychmiast się temu zabiegowi poddała, gdybym tylko wiedziała, że jest skuteczny... "

A teraz wyjaśnienie - słyszałam COŚ, szukam kogoś kto to zweryfikuje, bo nie wiem czy to prawda czy fałsz.
              Sama marzę o tym, żeby ktoś mnie z migren uleczył i pokładam w odkryciu doktora Nogala nadzieje.
    • Gość: gość zabieg IP: *.umwd.pl 16.07.14, 12:31
      jak wyglada ten zabieg czy odrazu mozna wrócic do pracy czy potrzebne jest zwolnienie na jakis czas?? prosze o informację czekam w kolejce na wizytę
      • Gość: Berkow 777 Re: zabieg IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.23, 10:49
        Jestem drugi dzień po zabiegu za tydz.mam na drugie oko. Prosiłam Boga aby prowadził rękę lekarza i jak na razie jest ok., choć żrenica jest jeszcze zwężona ale myślę, że to po mału puszcza. Jak na razie jestem mile zaskoczona.
        Oczywiście trzeba dbać o higienę nie zatrzeć oka, bo jeszcze myślę znieczulenie całkiem nie puściło i kropić sterydem profilaktycznie do 10 dni.
    • Gość: Beata z Warszawy Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.07.14, 17:25
      Witam,
      byłam w poniedziałek u dr Nogala na pierwszej wizycie dla migrenowców.Pan Doktor stwierdził,ż mam blok źreniczny w lewym oku i na pewno trzeba będzie wykonać otwór laserem-czekam w kolejce na laser i na wyznaczenie terminu,jak już będzie laser.
      Dostałam od Pana Doktora receptę na krople,jedne do codziennego stosowania,drugie doraźnie w ataku migreny.
      W związku z tym mam pytanie do tych,którzy już się leczą u Pana Doktora.Czy stosowanie kropli cokolwiek zmieniło u Was w atakach migreny?
      Ja mimo zakroplenia wczoraj na noc kropli,dzisiaj od rana mam b.mocną migrenę (światłowstręt,wymioty itd...).Oczywiście doraźnie zastosowałam też drugie krople te w ataku migreny.Niestety oprócz zaburzeń w widzeniu,w kwestii nasilającego się ataku migreny,nic się nie zmieniło.
      Jak zwykle ból zaczyna mi powoli mijać po Relpaxie-jedyny tryptan,który mi pomaga.
      Będę wdzięczna za wszelkie informacje.Pozdrawiam
      • alkop5 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 16.07.14, 20:17
        Ja dostałam 2 rodzaje kropli obniżających ciśnienie wewnątrzgałkowe do codziennego stosowania, przy czym doktor powiedział, że gdyby po jednych bolała mnie głowa, mam je odstawić. Mijają 2 tygodnie odkąd aplikuję 2 razy dziennie obydwa rodzaje kropli i ... migreny nie miałam :) Bywały dni, kiedy pobolewała mnie głowa, ale obywało się bez tabletek i to na pewno nie była migrena.
      • babyjaga10 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 16.07.14, 21:28
        Beatko, nie wiem jakie krople używasz. Ja mam zapisany Rozacom, lek dwuskładnikowy. Pierwszy raz zakropiłam oczy wieczorem i rano obudziłam się z bólem z tyłu głowy u podstawy czaszki, w ciągu dnia ból minął. Wcześniej budziłam się codziennie z mniejszym lub większym bólem górnej części głowy i nad oczami oraz nudnościami. Nigdy nie wiedziałam czy ból minie czy się rozwinie w totalną migrenę, bywało różnie. Jest jeszcze za wcześnie, aby mówić o skuteczności, bo stosuję krople regularnie dopiero od tygodnia. Jednak mimo budzenia się z uciskiem w głowie, po zakropleniu oczu ból mija i cały dzień czuję się świetnie. Mam wrażenie, że nawet ucisk w okolicy serca mi minął. Mniej budzę się w nocy. Ale o efektach będzie można mówić najwcześniej za miesiąc. Dla mnie miesiąc bez migreny to cud, normalnie zużywałam minimum jedno opakowanie sumatryptanu ( 6 tabl. po 100 mg) w maksymalnej dawce, czasem dodatkowo w zastrzykach. Będę jeszcze informować o skuteczności tej terapii.
        • Gość: gość Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.centertel.pl 16.07.14, 21:40
          mi też krople na migreny nie pomogły:( tylko jedynie relpax
        • Gość: Beata z Warszawy Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.14, 08:21
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:)Na wieczór mam zakraplać do oczu Combigan-obniża ciśnienie śródgałkowe, doraźnie w przypadku bólu mam stosować Tropicamidum-rozszerza żrenice.Przyjmuję te krople dopiero od kilku dni i poza lekkimi zaburzeniami widzenia rano nie mam żadnych innych objawów. Oczywiście oprócz wczorajszej akcji migrenowej, gdzie krople nic nie zmieniły:(
          Będę Was informować na bieżąco, czy jest jakakolwiek poprawa. U mnie łatwo to zaobserwować, praktycznie każda zmiana pogody wywołuje u mnie 1,2 lub 3-dniową migrenę:(Pozdrawiam
          • Gość: marysia Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.umwd.pl 17.07.14, 09:16
            ja tez stosowałam Tropicamid ale nie pomagał migreny mam najcześciej na zmiane pogody i bardzo często czekam na wizytę.
            • Gość: Edyta Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.14, 13:31
              Do alkop5
              - czy wysokie ciśnienie w oczach i diagnozę o konieczności wykonania irydotomii wcześniej lub później potwierdził u Ciebie inny okulista?
              • alkop5 Re: do alkop5 17.07.14, 18:02
                Wysokie ciśnienie w gałce ocznej okulista stwierdził u mnie podczas badania 31 lat temu, ale nie byłam w związku z tym w jakikolwiek sposób leczona. W tamtym okresie o irydotomii nie było mowy.
                • Gość: Edyta Re: do alkop5 IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.14, 23:26
                  Ja natomiast przebadałam oczy i wysokiego ciśnienia nie stwierdzono, ponadto po zaaplikowaniu kropli rozszerzających źrenicę - bólu głowy nie było, ciśnienie także nie wzrosło. Oczy bolały mnie natomiast na drugi dzień po wyjściu zewnątrz. Dlatego nie wiem, co myśleć o skuteczności zabiegu w moim przypadku...
              • Gość: Beata z Warszawy Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.14, 10:03
                Wiesz cały problem polega na tym, że większość okulistów mierzy ciśnienie tylko w przedniej komorze oka, które całe życie miałam prawidłowe, mimo ciągłych migren. Doktor Nogal tłumaczył mi, że istotne jest ciśnienie w tylnej komorze oka, poniżej fragment jego artykułu:
                Niemal wszystkie stosowane obecnie tonometry pozwalają zmierzyć ciśnienie jedynie w przedniej komorze oka. Zaprojektowane przeze mnie urządzenie służy do precyzyjnego, nieinwazyjnego mierzenia ciśnienia w komorze tylnej i/lub komorze ciała szklistego oka. To jedyny taki tonometr na świecie.
                Dlatego wydaje mi się, że inny okulista zmierzy tobie ciśnienie tylko w przedniej komorze i stwierdzi, że wszystko jest OK, aczkolwiek możesz spróbować.
                Pzdr:)
          • marzgra Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 28.07.14, 11:38
            Cześć Beatko.Ja też jestem z Warszawy chciałabym się zapytać kiedy jedziesz na wizytę do doktora może byśmy zgrały się z terminami,dzisiaj dzwoniłam i wstępnie umówiłam wizytę na 18.08.też mam takie okropne migreny jak Ty,przetestowalam już wiele jedyna nadzieja w doktorze przez te okropne migreny nie chce się żyć.Pozdrawiam i życzę jak najmniej bólu.Odezwij się razem łatwiej.Marzena.
            • Gość: Beata z Warszawy Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.07.14, 16:39
              Witaj Marzenko,
              sorry,że dopiero teraz do Ciebie piszę.Urwanie głowy w pracy:(Niestety nie wiem kiedy mam następną wizytę u dr Nogala-czekam na wyznaczenie terminu,ponieważ jestem zakwalifikowana do zabiegu z użyciem lasera,którego chyba jeszcze nie ma w przychodni w Lubinie,jak dotychczas nikt do mnie jeszcze nie dzwonił.
              Póki co kilka cennych rad:
              -wizyty u Pana Doktora mają spore obsuwy czasowe,nawet do 3 godzin,także załóż wygodne ubranie i weź coś ze sobą do jedzenia i picia
              -zabierz koniecznie ze sobą kierowcę, ja nie byłam w stanie prowadzić samochodu po wizycie,skutki zakroplenia atropiny
              Narazie jestem zadowolona z kropli,które przepisał mi Pan doktor.Owszem w dalszym ciągu mam migreny,ale z o wiele mniejszym natężeniem i z reguły ból mija mi dosyć szybko po zażyciu leku p/bólowego.Wcześniej nie byłam w stanie normalnie funkcjonować-leżenie w łóżku,lód na głowę,cisza wokół i przynajmniej 4 tabletki Relpaxu żeby to jakoś opanować.
              Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania to pisz.
              Pozdrawiam:)
              • marzgra Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 29.07.14, 20:37
                Witaj dzięki za info 3h obsuwy boże,dlatego szukam kogoś z Wawki ponieważ nie mam możliwości z kim jechać mam wizytę na 14:00 jak będzie takie opóżnienie to w domu będę na 2 w nocy.Zostaje mi jedynie pociąg do Wrocławia a póżniej autobus do Lubina kiepski dojazd jak się nie ma samochodu.Co mi pozostaje muszę działać żeby się ratować ten lekarz to chyba jedyna nadzieja,Ty też tak odbierasz Beatko?Jak już będziesz wiedziała kiedy masz wizytęto daj znać a może zaproponujesz im 18.08. wtedy byłoby wspaniale.Beatko a gdzie mieszkasz dokładnie w Warszawie i ile masz lat może zostaniemy koleżankami.Pozdrawiam i życzę jak najmniej bólu.Pa.
                • marzgra Re:Do Beaty z Warszawy 26.08.14, 19:52
                  Cześć Beatka jesteś już po zabiegu ? Bo ja tak miałam 21.08. a 1.09. mam wizytę kontrolną
                  na razie dobrze się czuję nie mam migreny.Pozdrawiam
                • Gość: doroka Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.14, 21:25
                  Hej, Chyba byłyśmy na pierwszej wizycie tego samego dnia 18.08. Rozmawiałyśmy w poczekalni. Ciebie coraz bardziej bolała głowa i pan doktor zaproponował ci żebyś została jeden dzień i zrobi ci zabieg. Wtedy miał jelitówkę. Ja jestem z Łodzi i mam na imię Dorota. Ciekawa jestem czy zabieg ci pomógł. Ja jestem po i po wizycie kontrolnej i niestety mam silną migrenę. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Napisz jak ty się czujesz. Pozdrawiam.
                  • marzgra Re: Do Doroki 16.11.14, 10:20
                    Hej Dorotka dopiero dzisiaj zauważyłam Twój post.Już sobie Ciebie skojarzyłam.Przykro Mi,że masz migreny.Podaj mi swojego e-maila to sobie popiszemy.Pozdrawiam.Pa.
      • Gość: K Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: 91.212.223.* 17.07.14, 14:16
        Byłam u doktora (lekarz z ogromną pasją. Byłam u niego w gabinecie godzinę a wydawało się jakbym był pięć minut) 4 lipca i od 5 lipca biorę dwa razy dziennie jedne krople i wieczorem drugie krolpe obniżajace ciśnienie w gałkach ocznych i do tej pory dwa razy bolała mnie głowa - ale to ewidentnie ze zmęczenia. Migreny jeszcze nie miałam, a miewam ją trzy dni pod rząd w miesiącu. Przpisał mi krople na 30 dni stosowania po których muszę przyjść na kolejną wizytę. Powiedział że gdy krople nie pomogą to na wizycie zabieg laserowy.
        Powiem tak, tonący brzytwy się chwyta, wizyty sa drogie, zabieg jeszcze droższy, ale po cichu liczę na to że wreszcie osiągnę spokój w głowie:-)
        Ja mu zawierzyłam.
        • Gość: gość do gośc_K IP: *.umwd.pl 17.07.14, 15:44
          a ile kosztuje sama wizyta
          • Gość: syla Re: do gośc_K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.14, 19:56
            Wizyta kosztuje 300 złotych. Zabieg 300- 400 na jedno oko i na koniec wizyta kontrolna. Jestem umówiona z dr na najbliższy poniedziałek. Jadę z Wawy.
            • Gość: gosc Re: do gośc_K IP: *.centertel.pl 18.07.14, 21:53
              Ja czekam na telefon na kiedy wizyta gdyż podobno montują laser proszę o informację jak tam po zabiegu jezeli się odbędzie trzymam kciuki żeby głowa więcej nie bolała
            • Gość: lili Re: do gośc_K IP: *.tktelekom.pl 19.07.14, 02:40
              proszę informuj na bieżąco jakie są efekty myślę że wiele osób na to czeka poz
    • Gość: Ruda Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.114-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.07.14, 16:15
      Witaj
      Czy możesz opisać jak przebiegał zabieg? Ile czasu trwał i jak się po nim czułaś? Czy można samemu wracać autem do domu po zabiegu?
      • Gość: gosc Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.umwd.pl 23.07.14, 11:45
        ja juz nie wiem sama czy łudzic się dalej czy dac sobie spokój z tym wszystkim wizyty miały byc po 20 lipca i znowu zostały przesunięte beda dzwonić na poczatku sierpnia a niektórzy są juz po wizytach i maja zabiegi
        • Gość: Ruda Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.123-67-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.07.14, 09:01
          Ja też czekam na info po 1 sierpnia.... :(
          • Gość: gosc Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.umwd.pl 28.07.14, 13:56
            to ja juz nie wiem o co chodzi:( ktoś napisał że ma wizytę 18 sierpnia to na co my czekamy co jest grane
            • Gość: zoszka Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.mm.pl 28.07.14, 16:57
              A pod jaki numer Państwo dzwonicie?
              Bez problemu zarejestrowałam się na początek sierpnia pod nr tel. podany na stronie ww dr Nogala 792944200.
              • Gość: zyrafa46 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.14, 01:17
                Witam,
                Już jest późno, więc napiszę krótko.
                Z oczami miałam dwa poważne problemy:
                Początek jaskry (potworny ból głowy i oczu, zbyt duże ciśnienie w nich).
                Wyleczyłam to w prosty sposób.
                Ale jest jeden warunek podstawowy, dwa właściwie:
                Nie można byc w ciąży i nie można zażywać żadnych lekarstw.
                I nie na każdego działa ten sposób, niestety.
                Drugi mój problem to odklejenie siatkówki. Częściowe oczywiście.
                Tu zastosowałam zupełnie inny sposób. ...
                Gdy nadszedł termin na laser - siatkówka była nieładna,
                jak stwierdziła lekarka, ale nieodklejona już.
                Laser zrobiono mi jedynie profilaktycznie.
                Minęło 12 lat - mam zdrowe oczy.
                I wszystkim tego życzę.
                Możliwe, że ten drugi sposób zadziałałby też na jaskrę
                ale nie miałam możliwości tego sprawdzić, z powodu jej braku.
                Na wszelki wypadek napiszę mój adres mailowy
                zyrafa46@gazeta.pl, bo nie wiem, czy TU jeszcze zajrzę.
                • Gość: babyjaga10 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.14, 12:03
                  Żyrafo, tak napisałaś, że nic nie wiadomo. Co to niby za pierwszy sposób? Co to był za zabieg laserem, bo wykonywane są różne. Twój wpis, przepraszam za obcesowość, nie wniósł żadnych konkretnych informacji. Poza tym ani mnie ani żadną ze znanych mi osób nie bolała głowa w czasie ciąży. Tak jakoś jest, że na okres ciąży migreny znikają.
                  • Gość: zyrafa46 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.14, 12:36
                    Babyjago, napisałam tak krótko, bo gdybym chciała wszystko opisać
                    to siedziałabym godzinę przed kompem.
                    Wolę np telefonicznie (mam dobry abonament, sama mogę dzwonić).
                    No, chyba, że za granicę. To już nie.
                    Jeśli zaś migrena nie "łapie" w czasie ciąży - no to tylko należy się z tego cieszyć.
                    Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
                    Tu nie podam swojego telefonu, tylko adres: zyrafa46@gazeta.pl
                    Jest jeszcze jeden powód, dlaczego - wolę na priv, ale to właśnie tam wyjaśnię :).
                    • zyrafa46 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 29.07.14, 21:37
                      Dobra, napiszę i będzie spokój.
                      Jestem zdrowa, bo ktoś mi kiedyś coś poradził.
                      Skoro nie mogło zaszkodzić a nie kosztowało majątku... czemu nie.
                      Jednak - muszę przyznać - i mi samej było ciężko uwierzyć.
                      Dlatego... eee, juz mi się nie chce pisać.
                      A najważniejsze, że jestem obrzucana... delikatnie mówiąc
                      nieprzyjemnymi słowami.
                      Istnieje coś takiego jak netykieta, czy jakoś tak.
                      Nie chciałam tego pisać, bo i po co?
                      I to wszystko.
                      Z całego serca życzę wszystkim powrotu do zdrowia.
                      Nie wyłączając oczywiście pań, które... no .. No nic tam :)

Żyrafa
                      • klaudia2509 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 29.07.14, 23:48
                        Skoro jesteś zdrowa a ktos powiedzial to Tobie, przykro mi ale nie rozumiem faktu dlaczego nie możesz powiedziec.
                        • zyrafa46 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 30.07.14, 08:16
                          Proszę bardzo:
                          (TYLKO CIEKAWE KTO TO W TO UWIERZY. Na wszelki wypadek Klaudio zatkaj uszy)
                          Będę pisać skrótowo bo szkoda mi czasu i tak na marne. I Waszych nerwów.
                          W końcu Ci co obrzucają mnie błotem, sami też płacą nerwami.
                          Otóż:
                          Miałam odklejoną siatkówkę(częściowo oczywiście).
                          Dostałam skierowanie na laser.
                          Znajoma lekarka poradziła mi suplement.
                          Kupiłam go w prawie ostatniej chwili (ponad 100 zł!)
                          Jadłam go 10 (tak, dokładnie tyle) dni. (po 1 kapsułce dziennie)
                          11-go dnia p. dr "siatkówkowa" stwierdziła, że siatkówka jest brzydka
                          ale odklejenia - nie ma. Laser odbył się profilaktycznie.
                          Pisałam to milion razy (tylko dokładniej). "Załapała się" JEDNA
                          osoba (takich "czytaczy" jak Wy właśnie).
                          Jej oczy były w ZNACZNIE gorszym stanie niż moje.
                          Mówiąc jeszcze bardziej skrótowo:
                          Jest dziś zdrowa, suplementów juz nie zjada nawet profilaktycznie.
                          .
                          Ciężko uwierzyć? Przyznaję - ciężko.
                          Ja jednak wtedy nie wiedziałam, że będzie taki efekt (taki dobry).
                          Dlatego może wzięłam ten suplement. Ona powiedziała mi tylko:
                          Zjedz to, to jest dobre na twoje oczy. Wszystko.

Do poradni siatkówkowej chodziłam pół roku... ale posłuchałam jej
                          (zrobiłam zakup) dopiero w ostatniej chwili (10 dni przed laserem).
                          • zyrafa46 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 30.07.14, 08:40
                            Klaudio, zrozum mnie. Napatrzyłam się przez te pół roku na dziesiątki
                            ludzi z poodklejanymi siatkówkami. Za 9 miesięcy historia się powtórzyła,
                            gdy rodzina (mam w rodzinie lekarza) "kazała" mi iść na kontrolę oczu.
                            NATYCHMIAST, bo minęło juz 9 miesięcy!
                            (Wyszło wszystko dobrze, na laser profilaktycznie tym razem się nie zgodziłam,
                            wywalili mnie z poradni)
                            Jednak znowu widziałam pełno nieszczęśników często
                            z dużo gorszym stanem oczu niż mój sprzed 9 miesięcy.
                            Czy wiesz na czym to polega?
                            Laser, operacje, inne zabiegi - działają na skutek - chore oczy.
                            A ja (i ta jedna osoba z internetu co "się załapała" dostałam
                            leczenie na PRZYCZYNĘ problemów. Dlatego właśnie efekt
                            jest dobry i długotrwały.

Piszesz, że Ci jest przykro. Klaudio kochana, a czy wiesz jak mi jest przykro?
                            Przecież nikt by na mnie nie krzyczał tak bardzo, gdyby... miał zdrowe oczy.
                            Z tego właśnie powodu nie odchodzę obrażona...
                          • zyrafa46 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 30.07.14, 09:01
                            Na wszelki wypadek "zatkaj uszy" bo (teraz Ty wybacz, proszę)
                            nie spodziewam się pogłaskania mnie po główce...:
                  • Gość: sylwia Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.30.43.249.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.01.15, 18:12
                    Komu znikają, temu znikają. Poczytaj ile kobiet ma z tym problem w czasie ciąży
                    • zyrafa46 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 04.01.15, 01:28
                      Sylwio,
                      (może dlatego, że juz jest późno...) ale nie łapię...
                      O jakim (czego) znikaniu piszesz?
                      I piszesz też o ciąży...
                      Czy wiesz, że ta jedna osoba (patrz wyżej), która "się załapała" na moje opowieści
                      i wykupiła ten sam suplement właśnie ciążą ( a dokładniej - porodem)
                      "załatwiła sobie" siatkówki. Z jej oczami było bardzo kiepsko...
                      i się nie zanosiło na lepiej. Szczerze mówiąc nie bardzo wierzyłam, że jej pomoże....
                      Jednak WIEDZIAŁAM, że na 100 % nie zaszkodzi, nie da nawet najmniejszych skutków ubocznych. Pomyliłam się wtedy... Dało: Poprawiła jej się cera :).
                      Minęło wiele lat. obydwie mamy zdrowe oczy. Ja to potwierdziłam kilka dni temu. Poszłam z gradówką i przy okazji pani dr obejrzała siatkówki moje. To była nawet jej inicjatywa :D. Oczywiście nie uwierzyła w żaden suplement... Poprosiła, bym jej przyniosła papiery z poradni siatkówkowej. Jak odmówiłam lasera profilaktycznie... wywalili mnie i dali historię choroby. Poszukam tych papierów. Qrcze, to juz tyle lat...
                      Niestety tyle lat.... i nie wyleczyłam sie z gadulstwa. Jak mnie ktoś za to... to będzie miał rację. :P
            • marzgra Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 29.07.14, 08:16
              Hej ja mam wizytę na 18.08 ale pierwszą ,a Ty zapewne czekasz na zabieg.
              • Gość: Ruda Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.123-67-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.07.14, 11:13
                Tak, czekam na zabieg... I nikt nie pisze o tym, jak on przebiega....tak od strony pacjenta. Czy boli itp.....
                • Gość: zyrafa46 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.14, 12:28
                  Z migrenami można inaczej, bez zabiegów, bez proszków...
                  Bywam tu, na tym forum raz na rok albo trzy...
                  W razie czego proszę więc o priva: zyrafa46@gazeta.pl
                  • Gość: zyrafa46 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.14, 12:44
                    Z oczami w porządku. Z pamięcią znacznie gorzej :D.
                    Nie zapamiętałam, że wczoraj podawałam swoje namiary.
                    Trudno. Upał, noc, :).
    • Gość: Kika Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.play-internet.pl 30.07.14, 21:26
      Ja nie mogłam się dodzwonić na numer podany na stronie dr Nogala. Udało mi się dodzwonić na inny numer 768401612 jest to rejestracja do RCZ Lubin, gdzie przyjmuje Pan doktor. Wizyte mam wyznaczoną na 5.08. Cena wizyty 300zł.
      • zyrafa46 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 16.11.14, 11:32
        Mam pytanie:
        Jakie macie objawy PRZED migreną?
        Gdy po NICH jest już pewne, że ona będzie...
        Dziękuję,
    • Gość: Człowiek Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: 185.35.185.* 30.07.14, 21:50
      Strasznie drogie te zabiegi. 300zł+1400+1400= 3100zł.
      Skoro to nowatorska metoda leczenia to powinniście, chorzy, zorganizować sie w grupę np. 50 osób i zlozyc sie po 60zl. na zabieg dla jednej osoby z grupy i zobaczyc miesiac po zabiegu czy to zadziałało czy nie. Jak nie to najwyżej każdy z Was straci 60zł a nie 3100. A jak zadziała to ta osoba wyleczona oddaje kasę reszcie i robicie wszyscy.
      • zyrafa46 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 30.07.14, 23:01
        Podoba mi się ten pomysł, człowieku.
        Gdybym musiała walczyć o oczy/głowę zdrowe, to bym się zapisała
        do takiej "spółdzielni".
        Tylko jak człowieka boli, jak czuje, że ma coś (przepraszam)
        sknocone, to myśli się gorzej albo wcale.
        Miałam tak z zębem. Straciłam go, bo zamiast interweniować
        to prawie wyczołgałam się z przychodni (BÓL, lekkie omdlenie)
        Z bólem bez kolejki... :D. Wcale mnie nie przyjęto
        mimo, że kolejka było tylko w zeszycie p. doktór.
        W gabinecie byłam tylko ja.... I ona
        Ból odebrał mi rozum. Gdzie kierownik przychodni?
        Inne służby? Nawet o nich nie pomyślałam.
        Fruuu. Za dwa dni ząb nie nadawał się już do leczenia
        "Trzeba było 2 dni temu, proszę pani..." - prywatnie oczywiście.
        To jest przerażające jak ja nudzę. I to wydawałoby się nie na temat.
        A to JEST na temat, tylko między wierszami.

Ż.
        • Gość: gosc Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.umwd.pl 31.07.14, 08:03
          co wy tyle kosztuje zabieg ja dzwoniłam wizyta 300 zł i max 500 zł zabieg na jedno oko. No chyba że coś się zmieniło
          • alkop5 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 31.07.14, 10:10
            Nic się nie zmieniło. Myślę, że "człowiek" koniecznie chce zniechęcić i odstraszyć potencjalnych pacjentów doktora :)
            • Gość: zoszka Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.mm.pl 31.07.14, 10:35
              Nie ma szans;-) Myślę że wielu z nas zapłaciłoby każdą cenę pozbycie się migreny...
              i przez całe lata wydało na nią dużo więcej choćby na środki przeciwbólowe..

Nie chcę zapeszać ale po kroplach od dr Nogala jest duża poprawa - od I wizyty 2 tygodnie temu nie miałam jeszcze prawdziwej migreny tylko lekki ćmiący ból pojawił się z 2 razy, a przed wizytą miałam migreny min. 2 razy w tygodniu. Oby tak dalej! :-)
              • Gość: gosc Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.umwd.pl 31.07.14, 11:38
                jeżeli to mi pomoże i koniec z migrena to jestem w stanie oddać dużo:) a forum jest po to żebyśmy wzajemnie zbierali jakieś informacje i nowości na temat leczenie i niepotrzebne dyskusje sa tu zbedne. Juz nie moge sie doczekac kiedy zamontowany będzie laser.
              • alkop5 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 31.07.14, 12:30
                Mija miesiąc, odkąd stosuję krople i ani jednej migreny! Zaczynam wierzyć, że w moim przypadku przyczyną migren było wysokie ciśnienie w tylnej komorze oka. Z niecierpliwością czekam na zabieg.
                • Gość: gosc do alkop IP: *.umwd.pl 31.07.14, 13:16
                  a mozesz napisac jakie krole bierzesz??
                  • alkop5 Re: do alkop 31.07.14, 15:09
                    Rozacom i Biprolast 2 x dziennie po 1 kropli do obojga oczu.
                    • Gość: gosc Re: do alkop IP: *.umwd.pl 31.07.14, 15:47
                      o to ja brałam inne i mi nie pomogły tj. Neosynefryne i Tropicamid czekam az będzie gotowy laser.

• Gość: zoszka Re: do alkop IP: *.dynamic.mm.pl 31.07.14, 16:04
                        a ja od 2 tygodni Combigan 2xdziennie + Tropicamid w razie bólu i pomagają :-)
                        • Gość: zyrafa46 Re: do alkop IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.14, 17:12
                          Wiecie co, jestem z Warszawy. Jeśli któreś z Was też jest stąd
                          to sprezentuję mu kurację na 10 dni. Ale tylko Warszawiakowi/nce :).
                          10 dni, bo to nie chodzi o konkretną migrenę. (Na konkretną też jest sposób
                          za 26 zł, jeśli dopiero się zaczyna. Podaruję połowę tej sumy ;).
                          A te 10 dni - to trzeba jeść suplement (1 kapsułkę) codziennie*.
                          Efekt uboczny może się zdarzyć: poprawa cery, lepiej nieco z wątrobą.
                          No i ostatni efekt - może zmienicie zdanie (ta jedna osoba) o wstrętnym
                          trollu, spamerze, no już nie pamiętam co tam jeszcze. Aaa, jeszcze,
                          że jestem stara. Fakt. Młoda - nie :). Zawsze można jeszcze coś dodać :D.
                          Tylko po co? Mi Wasze gadanie o mnie nie przeszkadza, nie boli.
                          Przykro mi, że Was głowy bolą.

*Zjem sama przy Tobie jedną kapsułkę, żebyś wiedział, wiedziała, że to nie trucizna :).
                          No i zobaczysz, z czego to jest zrobione. (Wszystko napisane na opakowaniu).
                      • alkop5 Re: do alkop 31.07.14, 17:07
                        Moje krople obniżają ciśnienie w oku, natomiast Tropicamid zwiększa ciśnienie śródgałkowe i rozszerza źrenice. Widocznie mamy inną przyczynę migren.
                        • Gość: zyrafa46 Re: do alkop IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.14, 17:15
                          No właśnie. Zapomniałam dodać, że suplement dochodzi do PRZYCZYNY
                          problemów z oczami - a co za tym idzie - migreną.
                          • Gość: zoszka Re: do alkop IP: *.dynamic.mm.pl 31.07.14, 20:57
                            Przyczyna raczej taka sama. Krople które biorę 2xdziennie (Combigan) właśnie obniżają ciśnienie w oku i dzięki temu głowa mnie nie boli, a Tropicamid mam stosować doraźnie - z tego co zrozumiałam udrażnia bloki źreniczne.
                            • Gość: gosc zabieg IP: *.umwd.pl 01.08.14, 09:36
                              dzisiaj umówiłam sie na zabieg laserowy na 18 sierpnia:)
                              • alkop5 Re: zabieg 01.08.14, 09:53
                                A ja na 20 sierpnia :)
                                • Gość: gosc Re: zabieg IP: *.umwd.pl 01.08.14, 10:19
                                  czekam na recepte i na 5 dni przed zabiegiem bede kropic oczy potem do końca tyg. zwolnienie. Oprócz bóli migrenowych mam tez wykryta jaskrę jak zabieg pomoże bede najszczesliwszym człowiekiem:)
                                • Gość: zoszka Re: zabieg IP: *.dynamic.mm.pl 01.08.14, 10:26
                                  To powodzenia i dajcie znać po.

Pozdrawiam
                                  • alkop5 Re: zabieg 01.08.14, 12:08
                                    Dzięki i trzymaj za nas kciuki :)
                                    • Gość: zoszka Re: zabieg IP: *.dynamic.mm.pl 01.08.14, 12:45
                                      Oczywiście! :-)
                                      Może i ja załapię się na zabieg po Was. W poniedziałek mam II wizytę.
                                      • Gość: babyjaga10 Re: zabieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.14, 16:55
                                        Pisałam w innym wątku, ale tu też napiszę.
                                        U nas migrena występuje rodzinnie. Miał dziadek, moja mama, ja, mój syn i bratanek, szerszego wywiadu rodzinnego nie robiłam. U mnie migrena występuje od kiedy tylko pamięć moja sięga, czyli od wczesnych lat podstawówki. Jestem krótkowidzem. Do tej pory skuteczne były tylko tryptany brane odpowiednio wcześnie (jeśli w tabletce) i w maksymalnej dawce. Mniejsze dawki zmniejszały ból tylko częściowo albo krótkotrwale i po 4 godzinach ból wracał. Dlatego lepiej brać od razu większą dawkę niż kilka razy mniejszą. Kiedy atak jest już w pełni rozwinięty i występują nudności, tabletka nie pomaga, bo się nie przyswaja. Wtedy tylko czopki lub zastrzyki pomagają. Albo najpierw wziąć coś przeciwwymiotnego i dopiero potem tabletkę. Ostatnio byłam w czerwcu u dr Nogala. Zapisał mi Rozacom na jaskrę. Po badaniu (gonioskopii) wyszło, że zamyka misię kąt przesączania. Zakraplam około trzech tygodni. Gdy zakropliłam pierwszy raz wieczorem, rano obudziłam się z bólem z tyłu głowy u podstawy. Przez dwa dni odpuściłam. Potem znów zaczęłam. Po tygodniu trzydniowy ból głowy, ale był to skutek tego, że siedziałam przy komputerze do pierwszej w nocy pół goła i marzłam. Na drugi dzień katar i ból głowy. Nie brałam tryptanów, pomogło pół czopka pyralginy i trzy razy po tabletce 500 mg polopiryny. Od dwóch tygodni nie mam migren. Ale nie mogę powiedzieć, że pomogły kropelki. Sprawcą najsilniejszych migren lekoopornych jest stres, którego jeszcze nie przeżyłam od początku kuracji. Więc trzeba poczekać. Ostanio od kilku lat miałam tak, że niemal codziennie rano budziłam się z bólem głowy na poziomie 1 lub 2 w skali od 0 do 5 i nudnościami. Nigdy nie wiedziałam, czy ból zaniknie czy się rozwinie w pełną migrenę. Jeśli po śniadaniu ból się nasilał, to zaraz brałam tryptany, czyli tak średnio 3-4 razy w tygodniu. Obecnie jeśli nawet czasami zdarza mi się obudzić rano z bólem na poziomie 1, to po zakropleniu oczu mija w ciągu ok. 10- 15 minut. Przeprowadziłam też szczegółowy wywiad z mamą (obecnie 87 lat). W wieku ok. czterdziestu kilku lat zdiagnozowali u niej jaskrę, od czasu gdy zaczęła zakraplać oczy nie miała ataków migreny. Najpierw używała Pilokarpiny a potem Tinoptic. Mimo to przeszła dwa udary. W wieku ok. 70 lat przeszła operację zaćmy. Soczewkę jej tak dobrano, że skorygowano wzrok i jaskrę. Od tej pory nie miała ani migreny ani jaskry ani udaru. Przeczytałam opis powstawania migren na stronie www.nogalmedicine.pl i trzeba powiedzieć, że w przypadku mojej mamy to się potwierdza. Jeśli chodzi o mnie trzeba jeszcze poczekać. Jak widać mi na poranne bóle głowy i nudności na razie pomaga. Neurolog zapisywał mi różne leki, psychotropowe, na depresję, przeciwpadaczkowe i nie wiem co jeszcze. Nie widziałam sensu w ich zażywaniu, zwłaszcza po przeczytaniu wszystkich możliwych efektów ubocznych. Stosowane przeze mnie krople mają jeden główny, niepokojący mnie, efekt uboczny w postaci pocienienia rogówki. Moja koleżanka, która była u doktora ze mną dostała skierowanie na irydotomię, którą może zrobić wszędzie na NFZ, ale mówiła, że chyba pojedzie do dr Nogala.
    • Gość: Miły_gość Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.e-wro.net.pl 01.08.14, 15:20
      Wczoraj na stronie internetowej dr Piotra Nogala pojawił się nowy artykuł o migrenie. Warto poczytać.
      • Gość: gosc Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.umwd.pl 04.08.14, 13:43
        a czy ktos jest juz po zabiegu moze coś blizej napisac ja czekam teraz na recepte bo tydzień przed zabiegiem trzeba kropic oczy kroplami. Jak to wyglada ze zwolnieniem jeżeli praca jest przed komputerem
        • marzgra Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 05.08.14, 10:18
          Hej witam Was dziewczyny czy ktoś jedzie na wizytę do dr.Nogala 18.08. może z Warszawy
          chętnie bym się z kimś wybrała.Jadę pierwszy raz i ogarnia mnie niepewność czy łatwo się tam dostać jeśli nie jedzie się samochodemi czy wyrobię się czasowo.Dajcie znać please,razem łatwiej.
          • Gość: zoszka Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.mm.pl 05.08.14, 10:42
            Witam, wczoraj oczekując w kolejce na wizytę do dr Nogala rozmawiałam z pacjentką, która miała zabieg laserowy w maju i od tej pory nie ma migren, nie zażyła ani jednej tabletki. :-)
            Oby tak dalej! :-)
            • Gość: gosc Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.umwd.pl 06.08.14, 09:21
              no to super ja czekam na zabieg mam nadzieje ze mi tez pomoze
              • marzgra Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 08.08.14, 20:54
                Mam pytanie czy pan dr.Nogal leczy tylko migrenę oczną czy wszystkie rodzaje migren?Przy moich migrenach raczej nigdy nie boli mnie oko,bardzo często skroń,a nieraz ból zaczyna się z tyłu czaszki.Nigdy nie miałam aury i wymiotów,chociaż wiadomo jest mi strasznie nie dobrze mam mdłości.Trwają długo nawet do tygodnia zawsze przy miesiączkach,chwilę przerwy i znowu 2-3 dni.Jak obejrzałam wywiad od razu zapisałam się na wizytę i nie wiem czy będzie w stanie mi pomóc. Pozdrawiam.
          • Gość: ola Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.play-internet.pl 12.08.14, 09:12
            Dziewczyny, jak macie brać Tropicamid podczas ataku migreny? Pytam o dawkowanie, bo na reepcie mam 1x doraznie, a na karcie 2xco 10' i juz sama nie wiem...
            • Gość: gosc Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.umwd.pl 12.08.14, 10:06
              ja brałam co 10 min pare razy jeżeli nie widziałam poprawy dawałam sobie spokój mi akurat nie pomagał
            • Gość: ala Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.14, 16:00
              Mi kazał brać te krople codziennie 1 raz na noc, a w razie bólu dodatkowo 2 razy po jednej kropli co 10 minut :)
              • Gość: kika Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.play-internet.pl 17.08.14, 21:28
                Czy ktoś może opisać jak wygląda ten zabieg? mam go za kilka dni i trochę się boję,że np. mrugnę:)
                • Gość: Ruda Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.isp.tvkg.net 19.08.14, 22:00
                  Witaj, a kiedy masz zabieg? Ja tez chciałabym wiedzieć jak przebiega, bo zdecydowałam,że też się zapiszę....
                • Gość: gosc Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.08.14, 12:31
                  jestem po zabiegu nic groznego jezeli ktos ma naprawde migreny to zabieg to pestka narazie nic nie opisuje poczekam na efekty i za jakis czas sie odezwe
                  pozdrawiam
                  • Gość: Ruda Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.isp.tvkg.net 20.08.14, 18:21
                    Szkoda,że nie napiszesz ile trwał i jak się po nim czułaś...Wiadomo,że o efektach nikt nie będzie chciał mówić zanim nie minie trochę czasu...
                    • Gość: gosc Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.08.14, 19:16
                      to ile zabieg trwa zależy od pacjenta od 15 do 20 min zazwyczaj na oko i potem oczywiści przerwa min 1 godzina pomiędzy jednym a drugim okiem ale każdy ma inna budowę oka u mnie akurat poszło szybko ale były omdlenia z powodu zmiany ciśnień i to akurat było normalne co doktor także tłumaczył. Więc nie ma na co czekać bo jeżeli jest jakiś cień szansy trzeba walczyć. A ludzie byli z całej polski i każdy z jedna przyczyną MIGRENA.
                      • Gość: gość Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.14, 22:24
                        Ja też byłam wczoraj na zabiegu u pana doktora. Sam zabieg po 20 minut na kazde oko ale pobyt w przychodni siedem godzin - najpierw opóźnienie, potem zakrapianie kazdego oka, znieczulenie, zabieg i znowu godzina po każdym oku. Na szczęscie czułam się dobrze, chociaż niektóre panie bardzo źle znosiły obniżanie ciśnienia w oku. Ja nie miałam żadnych sensacji, sam zabieg nieprzyjemny ale właściwie bezbolesny. Po wszystkim słabo się widzi ale nic nie boli. Dzisiaj też czuję się dobrze. Głowa nie boli:)
                        • Gość: Edyta Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren IP: 78.10.128.* 21.08.14, 09:45
                          Czy zabieg pomógł komuś, kto ma migreny z aurą?
                        • alkop5 Re: dr Piotr Nogal znalazl przyczyne migren 21.08.14, 09:53