Dodaj do ulubionych

bóle głowy i wymioty u 11 latka

03.06.14, 00:45
Mój 11-letni syn ma już na swoim końce 4 takie ataki z czego trzy ostatnie w tym roku. Przebieg praktycznie identyczny: szybko narastający, ostry ból głowy i mdłości praktycznie od początku bólu, które przeradzają się w wymioty. Wymioty przynoszą ulgę i dzieciak zasypia i budzi się w niezłej formie z nieco obolałą głową. To co mnie martwi to fakt , że te bóle głowy potrafią pojawić się w nocy (wybudzają) albo po przebudzeniu a wszędzie piszą że to objawy alarmujące.
Byłam z nim u neurologa- badanie bez odchyleń, dno oka jest ok, rezonans głowy (bez kontrastu) nie wykazał żadnych zmian.
Neurolog potwierdziła bóle typu migrenowego. Kazała obserwować aby wyłapać przyczynę, i przy pierwszych objawach podać czopek przeciwbólowy.

Czy Waszym zdaniem powinnam pogłębić diagnostykę, uprzeć się na jakieś dodatkowe badania by czegoś nie przeoczyć? Ja nie mam typowych migren, ale głowa boli mnie dość często.
Obserwuj wątek
    • ach_dama_byc_z_kanady Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.06.14, 04:00
      co masz na mysli mowiac ze nie masz typowych migren?

z opisu wyglada ze u syna sa raczej migreny.

Minnie
      • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.06.14, 07:17
        Mnie po prostu boli głowa. mocniej albo słabiej. Przechodzi po dużym ibupromie i nie towarzyszą temu żadne specjalne atrakcje. Taki naprawdę potworny ból głowy aż z mdłościami i wymiotami miałam dwukrotnie w ciąży. I tylko wtedy.
        Neurolog u której byłam z synem jednak wcale nie wykluczyła bólu migrenowego u mnie, To tylko moje zdanie.
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.06.14, 08:47
          Podaj no dokladnie objawy twoich bolow glowy, nie pomijajac niczego - co sie dzieje PRZED, jak boli, gdzie boli, kiedy boli, jak dlugo itp itd, co sie dzieje PO,
          czy bez tabletki by przeszlo,
          czy oprocz bolow glowy masz inne dolegliwosci, i jakie.

Minnie
          • xawery39 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.06.14, 08:55
            Takie same sensacje miałem w wieku twojego syna . Są to dośc typowe objawy początków migreny , wręcz podręcznikowe. Z wiekiem wymioty mi zniknęły , ale pozostały mi mdłości , niestrawności i bóle głowy .
            • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.06.14, 09:39
              Mnie nawet nie niepokoi samo połączenie bólu i wymiotów tylko fakt że miał dwa ataki po przebudzeniu i jeden w nocy (ból go wybudził). Czwarty był przedpołudniem.
              Sami wiecie, że jak się gdziekolwiek coś czyta to zestaw ból głowy+wymioty w porze porannej albo nocnej jest uznawany za objaw alarmujący. Niby mam w ręku opis rezonansu w którym są trzy zdania że wszystko jest ok, ale jako nadwrażliwa matka zastanawiam się czy coś nie zostało przeoczone. I nie wiem czy i jak drążyć temat dalej.
              • maadga Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.06.14, 09:51
                Wiesz mnie czasem łapie migrena po przebudzeniu i zawsze jest wynikiem zbyt długiego snu. Ja nie mogę spać dłużej niż 7,5-8h później murowana migrena.
                Czy wybudzenie było w środku nocy? Może w ciągu dnia miał jakąś bardzo stresującą sytuację, gdy organizm wychodzi ze stresu rozluźnia się to wtedy przychodzi migrena (migreny weekendowe).
                • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.06.14, 10:06
                  Dzień poprzedzający ten ostatni atak był dla młodego strasznie aktywny. Poprzednią noc spędził u kolegi na nocowaniu (długo oglądali film-niewyspany). Później przez pół dnia dalej był u kolegi a na koniec poszli do kina Więc i spore zmęczenie i sporo gapienia się w ekran. I może jeszcze element stresu bo następnego dnia wyjeżdżał na Zieloną Szkołę. Niby nie pierwszy raz, ale "reisefieber" to i ja miewam. Do tego w nocy był jakiś front i padało całą noc.
                  Obiektywnie było więc sporo czynników sprzyjających. Obudził się o 3 po czterech godzinach snu. Zasnął ponownie po godzinie.

Przynajmniej jedna z tych porannych migren była na pewno w weekend. Czwarta (przedpołudniowa) też w weekend.
                  • maadga Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.06.14, 10:44
                    Dzienniczek migrenowca, po 1/2 roku prowadzenia już coś będziesz widzieć. Ja po 3 latach zauważyłam że u mnie migreny się nasilają w styczniu-lutym (zazwyczaj mam w miesiącu 6-7 razy, a w styczniu i lutym zawsze ok 10 razy w miesiącu).
                    Warto spisywać wieczorem co jadł, jaka była pogoda, ile godzin spał, czy był zdrowy i czy były jakieś sytuacje stresowe.
                    • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.06.14, 10:53
                      Zaczęłam właśnie prowadzić
                      • annthonka Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.06.14, 11:09
                        Prowadź dzienniczek migrenowca, ale tak naprawdę porządnie. Ile godzin spał, co jadł i pił, jaka była pogoda, czy były jakieś atrakcje, stresy, itp. Po jakimś czasie powinnaś wyłapać niektóre czynniki.

O ile objawy się nie nasilą ani nie dojdą jakieś nowe, niepokojące to , moim zdaniem, nie ma co na razie pogłębiać diagnostyki.
                        • Gość: mamamagda Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka IP: *.jmdi.pl 03.06.14, 14:49
                          Sprawdź hormony tarczycy i koniecznie oczy.
                          • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.06.14, 14:52
                            Tarczyca była sprawdzana z rok temu-hormony były ok, w usg wyszła malutka torbielka. Chyba rzeczywiście powtórzymy te badania
                            U okulisty byliśmy teraz - dno oka ok, wykryta niewielka wada wzroku -0.5/-0.75
                            • Gość: mamamagda Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka IP: *.jmdi.pl 04.06.14, 09:38
                              11 latek może wchodzić w etap dojrzewania, wówczas hormony szaleja ( a jesli jeden z gruczołów nie działa prawidłowo, to i reszta nie funkcjonuje normalnie).
                              Warto sprawdzać tarczycę - skoki hormonów powodują m.in. bóle głowy, ale również kłopoty z koncentracja, ospalosc, nadmierne pobudzenie, kłopoty z termika ciała, niskoroslosc.
                  • ach_dama_byc_z_kanady Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 04.06.14, 09:56
                    dorek3 napisała:
                    D Poprzednią noc spędził u kolegi na nocowaniu (długo oglądali film-niewyspany).

to ma ogromne znaczenie. byc moze jadl i pil takze nie to co w domu je. szczegolnie slodycze,
                    czipsy, farbowane jedzenie i picie, itp junk.

Później przez pół dnia dalej był u kolegi a na koniec poszli do kina Więc i spore zmęczenie i sporo gapienia się w ekran.

oprocz gapienia sie ekran dochodzi halas, emocje, byc moze popcorn w kinie lub inne jedzenie,
                    moze jakies lody albo pizza po kinie - tego typu wywolywacze. i ciagle napiecie, emocje, napiecie, emocje, napiecie, bez mozliwosci rozluznienia sie i wypoczynku.
                    Nie wiemy tez, a moze syn nawet sam na to uwagi nie zwracal, ale takie spanie u kolegi -
                    inne lozko, inna poduszka, moze jakies mocne zapachy (typu odswiezacz do powietrza?
                    plyn do plukania prania?)byc moze mialy wplyw.

I może jeszcze element stresu bo następnego dnia wyjeżdżał na Zieloną Szkołę.

z pewnoscia moze to miec wplyw - stres bardzo wzmaga wszelkie czynniki wywolujace.

Do tego w nocy był jakiś front i padało całą noc.

O tak, pogoda, cisnienie moze miec ogromny wplyw.

Obiektywnie było więc sporo czynników sprzyjających.

bylo, bylo :)

Obudził się o 3 po czterech godzinach snu. Zasnął ponownie po godzinie.

bardzo mozliwe jest ze np nosek mu sie zatkal. wystarczy aby krew nie byla nalezycie dotleniona.
                    a moze w pokoju bylo za cieplo, i krew zaczela wolniej krazyc. a moze ze zmeczenia migrena zaczela sie juz duzo wczesniej, tylko syn nie wie jeszcze jak to rozpoznawac - a sam bol przyszedl w nocy, podczas spania, jak sie zrelaksowal podczas snu.
                    mozliwosci jest mnostwo..

I ostatnia rzecz - ja sie wlasciwie pytalam o ciebie,
                    jak TWOJE zdrowie, zachowanie przed , w trakcie i po napadach :)

Minnie
    • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 27.02.15, 00:19
      Podciągam własny wątek, bo temat u nas powrócił.

W zasadzie od czerwca kiedy zakładałam ten wątek był spokój z głową. Nie było epizodów bólu głowy. Pojawiały się jednak epizody mdłości/wymiotów z lub bez bólu brzucha co, z tego co czytałam, może być uznane za ekwiwalent migreny.
      Teraz jednak cały luty coś się ciągnie. Najpierw kilka epizodów brzusznych - co tydzień, następnie zapalenie ucha i w trakcie leczenia dwa epizody silnego bólu głowy. Ten drugi, dzisiejszy to już klasyka gatunku: szybko narastający napad bólu z mdłościami, które doprowadziły do wymiotów; po opróżnieniu żołądka sen i pobudka w dobrej formie.

Strasznie boję się, że diagnostyka była niedokładna i coś się złego w głowie dzieje. Wizyta neurologa dopiero 16tego. W zasadzie to chyba chciałabym, aby go położyć na oddziale i przebadać z każdej strony.
      W sumie to potrzebuję od Was dobrego słowa i postawienia do pionu.
      • maadga Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 27.02.15, 09:14
        Spokojnie, wiem że trudno zachować spokój bo mój 10-cio latek też miewa takie epizody.
        Tak jak Ci poprzednio pisałam ja w styczniu-lutym mam najwięcej migren gdzieś na forum był wątek na ten temat, że może być to związane z brakiem słońca.
        • maadga Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 27.02.15, 09:15
          forum.gazeta.pl/forum/w,12154,122185761,122185761,okresowosc_migren_w_ciagu_roku.html
        • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 27.02.15, 09:22
          Ja się strasznie łatwo nakręcam. a w temacie zdrowia dzieci to już w ogóle niewiele mi trzeba. Pół nocy nie przespałam, a przez głowę przelatywały mi najgorsze scenariusze. Od rana siedzę i kombinuje jak go jak najszybciej skonsultować z dobrym neurologiem.

Napisz proszę, czy bóle migrenowe są własnie takie nagłe u dzieci? Za każdym razem ból narasta w ciągu dosłownie kilkunastu minut. Wczoraj młody siedział i się uczył z dziadkiem i nagle go ścięło. Po pół godzinie był nie do życia, po godzinie zdąży już odwiedzić toaletę w wiadomym celu. A po czterech odespać i wstać bez bólu głowy.
          Jak to widzę, to się go boje posłać do szkoły.
          • annthonka Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 27.02.15, 09:45
            U mojego tak to właśnie wyglądało. Ścinało go z nóg w ciągu 5 minut. Z tym, że mój po takim ataku potrafił spać i 15 godzin.
          • maadga Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 27.02.15, 09:45
            Tak, bóle migrenowe są takie nagłe, mnie ścina w max 30-45min (czyli nie tylko u dzieci ale w ogóle), ale one towarzyszą mi już od 24lat nauczyłam się już wyłapywać te niuanse i czasem mam więcej czasu. Po lekach mam 3h gdy muszę odpocząć i się wyciszyć, później wyrzut adrenaliny i energii, następny dzień jest ciężki to jest taki ból po bólu i osłabienie, zmęczenie.
            MIgrenę diagnozuje się przez wykluczenie, nie ma testów, ani badań wskazujących, że to ta choroba, wyklucza się po prostu inne możliwości. Leczenie też unikowe, należy unikać wywoływaczy, stosować dietę i regularny tryb życia, unikać stresów. To jest chyba nierealne przy 10-cio latku, ale nie macie wyjścia. Nie wiem jakie leki blokujące atak mogą brać dzieci tu trzeba popytać neurologa.
            Mój 10-ciolatek reaguje na ibufen i musi przespać 2-3h później jest lepiej. Na mnie działa szklanka lodu i trochę pepsi, syn też mówi, że mu to przynosi ulgę.
            Najprościej cola/pepsi z lodem, a właściwie lód z cola cała szklanka lodu i trochę coli i tym popić leki, raz że cukier zawarty w napoju osłonowo zadziała na żołądek, dwa że ma działanie przeciwwymiotne + kofeina, która jest przepisywana przez neurologów na bóle migrenowe w formie tabletek.
            • annthonka Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 27.02.15, 09:58
              Możesz też kombinować z okładami na bolące miejsce, tylko musicie wypróbować czy lepsze będą zimne czy ciepłe. Większości migreników ulgę przynoszą zimne, ale ja na przykład jestem z tej frakcji, której pomaga tylko grzanie.

Na wymioty dobra jest też herbatka z pokrzywy. Najgorzej pić samą wodę, bo działa wymiotnie.
              • minniemouse Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 27.02.15, 11:04
                Na wymioty dobra jest też herbatka z pokrzywy.

i z imbiru...
            • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 27.02.15, 10:45
              U nas tez jest dobra reakcja na ibuprofen. O ile tylko ostanie się w żołądku.

Waszym w szkole zdarzają się takie akcje? A miewają objawy gastryczne bez bólu głowy?

Wiem, że nie ma badań potwierdzających tylko wykluczające. U mojego poza dwukrotnym badaniem neurologicznym był okulista, badanie dna oka i rezonans głowy (bez kontrastu). Poza niewielką wada wzroku wszystko wyszło ok i neurolog wpisała rozpoznanie migreny. Ale nie wiem czy to wystarczający pakiet. Z trzeciej strony jestem taka panikarą, że mogę go badać na okrągło, bo przecież zawsze może się coś nowego pojawić.
              • minniemouse Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 27.02.15, 11:03
                A miewają objawy gastryczne bez bólu głowy?

u dzieci migreny najczesciej objawiaja sie migrena brzuszna tzn bolami brzucha nie glowy.

Minnie
                • minniemouse Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 27.02.15, 11:12
                  dzieciom mozna takze podawac tryptany:

sumatryptan
                  donosowo 20 mg (6–14 lat)
                  doustnie 50 i 100 mg (8–16 lat)

ryzatryptan 5 mg (12–17 lat)
                  zolmitryptan 2,5 i 5 mg (12–17 lat)

mysle ze podaje sie w/g wagi (kg) wiec jesli dziecko jest wysokie i wazy tyle ile 12 latek to mozna podac i mlodszemu.

wiecej o tryptanach dla dzieci

artykul z 2004 roku, sadze od tamtej pory badania poszly do przodu i kto wie, moze bariera wiekowa sie obnizyla.

Minnie
                • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 28.02.15, 16:35
                  U niego czasami nie ma bólu brzucha, a są nudności.Czy to też uznaje się za ekwiwalent?
      • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 28.02.15, 16:34
        Udało mi się młodego skonsultować u prof. Sidor. Przebadała go gruntownie. Stwierdziła niestabilny odruch Rassellego po prawej stronie, ale to zapewne pozostałość o okresie ciąży/porodu (młody maił wylew II stopnia).
        Mamy powtórzyć MR (tym razem z kontrastem), dno oko i zrobić EEG. Strasznie się żachnęła jak usłyszała, że EEg nie było.
        Za dwa tygodnie mamy kolejna wizytę. MR za tydzień i chyba zejdę do tego czasu.

Poza tym zrobiłam młodemu badania - wyszedł za niski magnez i wit D3.
        • minniemouse Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 28.02.15, 22:35
          Niski magnez jak najbardziej moze byc przyczyna (jedna z nich) czestszego wystepowania napadow. vit D3 w pewnym sensie tez, poniewaz ogolnie pomaga zwalczac stany zapalne (ktore pojawiaja sie w napadach migrenowych).

Tak ze koniecznie trzeba podac obydwa te specyfiki, i raz na jakis czas sprawdzac czy sa na dobrym poziomie. niedobory magnezu obajwiaja sie sie zreszta bardzo podobnie jak anemia - ogolnym oslabieniem, trudnoscia w zasnieciu a ogolna sennoscia, bolami glowy a u migrenikow- czestszymi napadami.

To pewnie dlatego syn ostatnio czul sie gorzej, i gdy zacznie przyjmowac suplementy Mg i D3
          od razu bedzie widac poprawe.

poniewaz nic nie napisalas o niedodorze zelaza, wnioskuje ze poziom byl dobry, ale anemia tez moze byc powodem migren. na to tez trzeba zwracac uwage.

Zycze, aby wyniki wyszly w porzadku. daj znac jak beda :)

Minnie
        • maadga Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 01.03.15, 09:05
          Też uważam że brak magnezu i wit D3 może powodować migreny. Ja z wynikami poszłabym do lekarza i z nim ustaliła jakimi suplementami uzupełnić te niedobory.
          • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 01.03.15, 11:19
            Bez dwóch zdań.

Do czasu wizyty podaję mu 2000 j d3 i 80 mg jonów magnezu. I zastanawiam się czy nie zwiększyć mu tego magnezu.
            Ponoć uzyskać niskie wartości magnezu we krwi wcale nie jest łatwo. Mi się ta sztuka udała rok temu i miałam jazdy że hej. Byłam min na SORze kardiologicznym z objawami zawału a głową bolała mnie ze 3 tygodnie nonstop. Ostatecznie stanęło na tężyczce utajonej.
            • minniemouse Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 02.03.15, 00:00
              Niski poziom magnezu jest czesta przypadloscia wsrod migrenikow- poczytaj sobie o tym np.
              w sieci.
              Pewien neurolog w USA Dr. Alexander Mauskop M.D. leczy napady migreny podawajac m.inn. dozylnie wlasnie duze dawki magnezu.
              Oprocz tego opatentowal suplement Migrelief co jest w sumie kombinacja magnezu, ryboflawiny i zlocienia maruna. (o skutecznosci ktorego mozna dyskutowac)
              Migrelief

Minnie
        • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 08.03.15, 21:18
          Na razie za nami okulista - dno oko prawidłowe, niewielkie, symetryczne poszerzenie naczyń żylnych - padło pytanie o nadciśnienie. dotąd nie było takiego tematu, ale ponieważ syn ma również wadę serca to może i coś jest na rzeczy. Okulista jednak stwierdził, że na ból głowy to raczej nie ma wpływu. Mamy skontrolować za pół roku.
          Dziś byliśmy na rezonansie. I znowu bez kontrastu. Tym razem pytałam wprost, ale powiedziano mi, że nie ma takiej potrzeby. Opis za dwa dni i to będą bardzo długie dwa dni.
          Jeszcze jutro EEG, tu jakoś nie spodziewam się rewelacji, choć może powinnam...
          • minniemouse Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 09.03.15, 00:23
            a jaka syn ma wade serca? to moze byc jedna z przyczyn wystepujacych napadow migreny.

i czy byl kiedykolwiek badany na Przetrwaly Otwor Owalny POO albo PFO?
            jest udowodniony zwiazek pomiedzy PFO (POO) a migrena.
            na to robi sie specjalny echokardiogram, specjalny , nie zwykly.
            jesli tego dotad nie zrobiliscie, to bardzo polecam.

Minnie
            • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 09.03.15, 06:32
              poo jest u niego ok. Ma zastawkową wadę serca. Kardiolodzy twierdzą, że nie powinna powodować migrenę. Ale co ciekawe jak na forum wad serca się zgadałyśmy to kilkoro dzieci z analogiczną wadą jak u mojego ma migrenę bóle głowy. Przypadek?
              Muszę jeszcze podrążyć boleriozę. Młodego lubią kleszcze.
              • minniemouse Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 11.03.15, 08:46
                dorek3 napisała:
                Ale co ciekawe jak na forum wad serca się zgadałyśmy to kilkoro dzieci z analogiczną wadą jak u mojego ma migrenę bóle głowy. Przypadek?

oczywscie ze nie przypadek. wypadanie zastawki np, jest stwierdzony zwiazek pomiedzy ta wada a migrena. tachykardia i bradykardia tez jak najbardziej maja zwiazek z migrena.
                w ogole wszelkie wady majace wplyw na doplyw krwi do mozgu a wiec dotlenienie, cisnienie itd maja wplyw. jakze inaczej.

w tym artykule to juz w 1978r. napisano, iz uwaza sie ze istnieje znaczacy zwiazek pomiedzy wypadaniem zastawki mitralnej a migrena

(link po ang)

We believe there is a significant association between migraine and the prolapse mitral valve syndrome.
                Migraine and the MVP

US National Library of Medicine National Institutes of Health to powazna isntytucja ktorej raczej mozna wierzyc. jak kardiolog tego nie czyta to pewnie ze ze o tym nie wie.

i jak juz drazysz, to borelioze.

Minnie
    • dorek3 Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.03.15, 11:54
      Znalazłam bardzo ciekawy artykuł "Dziecięce zespoły okresowe poprzedzające migrenę"
      www.mp.pl/pediatria/artykuly-wytyczne/artykuly-przegladowe/show.html?id=63387

Tak jak piszą migrena może współistnieć z DZO. U mojego obserwuję miks "cyklicznych wymiotów" i "migreny brzusznej" z bólami migrenowymi.
      • minniemouse Re: bóle głowy i wymioty u 11 latka 03.03.15, 22:55
        dorek3 napisała:
        natomiast objawem migreny brzusznej jest okresowy ból brzucha bez towarzyszącego bólu głowy.

O ile MRI albo ct scan nie wykazuje jakis zmian w mozgu, to te cykliczne wymioty i migrena brzuszna u dziecka ktore ma zdiagnozowana migrene to zwykle to samo.

Migrena brzuszna i cykliczne wymioty polegaja bowiem w zasadzie na jednym - na blizej nieokreslonym, nie majacym konkretnego powodu powtarzajacym sie bolu brzuszka polaczonym z wymiotami. z tym ze cykliczne wymioty, jak sama nazwa wskazuje powtarzaja sie z pewna regularnoscia ( ja mam podejrzenie ze moze to wobec tego prekursor raczej klastera, nie migreny -kto wie) a w migrenie niekoniecznie muis byc regularnosc.

Niemniej jednak mnie glownie chodzi o to ze i jedno i drugie w przypadku MIGRENIKA to moze to byc to samo.
        bo w ogole to nie jest to samo, nie zrozumcie mnie zle.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka