Dodaj do ulubionych

Tryptany łączone z lekami, jak często można?

10.09.14, 20:35
Wita - 3 dzień umieram, migreny mam od ponad 20 lat, czasami nie wyrabiam, jak dzisiaj :(
już tyle tego zżarłam, że szkoda gadać, tryptan Frimig biorę 50 mg, łączę z solpadeiną,a le kurczę dziś nie pomogła za wiele, pytanie jak w temacie, jakie znacie ołączenia w miarę bezpieczne z tryptanem, a moze cos nowego na rynku? ile można brac tryptanów w miesiąću, bo coś slyszlam ze 8 tabletek ale 100 czy 50 mg?
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 11.09.14, 09:47
      Być może Frimig w dawca 50 mg jest za słaby. Ja zazwyczaj stosuję koktajl tryptan 100 mg + efferalgan codeine. Jeżeli pierwsza dawka tryptanu nie pomoże to po 2 - 3 godzinach możesz wziąć następną. Jeżeli ta druga nie pomoże to niestety masz pecha.
      Tryptanów w miesiącu się bierze tyle ile się potrzebuje. Oczywiście im mniej tym lepiej, ale skąd pomysł że to akurat 8 tabletek?
    • maadga Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 11.09.14, 11:32
      Ja biorę połówkę cienie100mg+solpadeine+pepsi zimną jeśli nie pomoże to powtarzam cienie 50mg po 2-3h. U mnie zdecydowanie lepiej leki działają popite pepsi lub colą. Był kiedyś wątek na formum na ten temat.
      • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 11.09.14, 18:22
        pepsi i colą a to coś nowego...ale pewnie szkodliwe.
        • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 11.09.14, 18:24
          tu wyczytalam
          Tryptany

1. Wybiórczy agoniści podtypów 1B/1D receptora serotoninowego (tryptany ? tab. 1) otrzymali klasę zalecenia A w leczeniu napadu migreny. Są skuteczne u około 60% chorych, u których nie wystąpiła poprawa po przyjęciu niesteroidowego leku przeciwzapalnego (NSLPZ).
          2. Skuteczność jest tym większa, im wcześniej tryptan zostanie przyjęty, najlepiej bezpośrednio po wystąpieniu bólu głowy. Nie należy przyjmować tryptanów w czasie aury migrenowej, gdyż wtedy nie są skuteczne.
          3. Ścisłe przestrzeganie wczesnego przyjmowania leku może się jednak wiązać ze zbyt częstym przyjmowaniem tryptanów przez niektórych chorych. International Headache Society zaleca ograniczenie stosowania tych leków do 9 dni w miesiącu; wyniki badań wskazują, że ryzyko rozwoju przewlekłego bólu głowy staje się istotne, kiedy chory przyjmuje tryptany przez 12 dni w miesiącu.
          4. Istotny problem stanowią nawroty bólu głowy (w ciągu 24 h po początkowym ustąpieniu lub zmniejszeniu natężenia bólu w wyniku zastosowanego leczenia), występujące u 15?40% chorych przyjmujących tryptany doustnie. W większości takich przypadków skuteczna jest druga dawka leku; jeśli natomiast pierwsza dawka tryptanu była nieskuteczna, to zastosowanie drugiej jest bezcelowe.
          5. Jeżeli jeden tryptan okazał się nieskuteczny, poprawę u tego samego chorego może przynieść inny lek z tej grupy.
          6. Najszybciej zaczyna działać sumatryptan wstrzyknięty podskórnie ? już po około 10 minutach. Spośród najczęściej stosowanych tryptanów doustnych najszybciej ? po około 30 minutach ? ujawnia się działanie ryzatryptanu, następnie eletryptanu. Najwolniej działają naratryptan i frowatryptan (niedostępne w Polsce), ale ryzyko nawrotu bólu po ich zastosowaniu jest najmniejsze. Wybierając określony tryptan dla danego pacjenta, należy rozważyć, czy priorytetem dla pacjenta jest szybkość, z jaką ustąpi napad migreny (ważniejsze dla ludzi bardzo aktywnych zawodowo podejmujących na co dzień szereg ważnych decyzji, dla których towarzysząca bólowi niesprawność fizyczna i psychiczna jest głównym problemem), czy to, że napad bólu nie powróci po kilku godzinach lub następnego dnia (szczególnie istotne w przypadku chorych z częstymi napadami migreny).
          7. Połączenie tryptanu z innym lekiem przeciwbólowym daje lepsze wyniki niż monoterapia; dane naukowe potwierdzające to stwierdzenie uzyskano głównie dla połączenia sumatryptanu z naproksenem oraz ryzatryptanu z deksametazonem.
          8. Przeciwwskazania do stosowania tryptanów stanowią: źle kontrolowane nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, choroba Raynauda, przebyty udar niedokrwienny mózgu, ciężka niewydolność wątroby lub nerek, ciąża i karmienie piersią.
          • Gość: meg22 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? IP: *.smrw.lodz.pl 15.09.14, 13:19
            www.aafp.org/afp/2002/0615/p2578.html
            • Gość: meg22 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? IP: *.smrw.lodz.pl 18.09.14, 14:47
              Przyjmowanie zbyt wielu leków przeciwbólowych może powodować „polekowe bóle głowy z nadużycia”. W niemieckim badaniu stwierdzono, że średni okres stosowania leków przeciwbólowych do pojawienia się bólów głowy jest najkrótszy w przypadku przyjmowania tryptanów (agonistów receptora 5-HT1) (1,7 roku), dłuższy dla pochodnych ergotaminy (2,7 roku) i najdłuższy dla zwykłych leków przeciwbólowych (4,8 roku). Tryptany powodują bóle głowy typu migreny, a zwykłe leki przeciwbólowe bóle typu napięciowego (Neurology 2002;59:1011-4).

co myślicie?
              • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 18.09.14, 21:48
                wydaje sie logiczne, ale jak tu zyc...jak bol nadchodzi, czlowiek musi na chodzie byc, bierze ..aby przeslo.....
                • nina_4 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 19.09.14, 00:34
                  Dokładnie.
                  • venus22 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 19.09.14, 06:34
                    ja biore od bardzo wielu wielu lat polaczenia tryptan + leki przeciwbolowe,
                    nie widze przeszkod skoro pomaga. lekarz o tym, wie farmaceuta
                    i tez nie widza przeciwwskazan.
                    nie ma co demonizowac ani tym bardziej histeryzowac. jak trzeba to trzeba.

Minnie
                    • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 20.09.14, 08:31
                      wiecie co, mamtwę kulsową i biorę tez w razie ataku - tramadol, combo dokladnie. Kurczę nie wiem czy mozna go laczyc z cinie, bo po nim ostatnio glowa mnie rozbolała, ale juz wystarczajaco mi w niej bylo zle, ze wolałamodczekac ze 3 h.
                      • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 20.09.14, 08:33
                        miało być: rwę kulszową
                      • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 21.09.14, 00:11
                        nie powinno sie laczyc tramadolu z tryptanami.

z tym ze, zalezy tez od dawki i rodzaju tramadolu.
                        na pewno nie nalezy laczyc takiego o przedluzonym dzialaniu, im wieksza dawka tym wieksze ryzyko syndromu serotoniny.
                        podobniez z normalnym ('doraznym') tramadolem.

im mniejsza dawka tramadolu tym mniejsze ryzyko, ale to nie znaczy ze jest bezpiecznie laczyc.

Dobrze zrobilas ze odczekalas.

Minnie
    • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 26.09.14, 11:17
      Dziewczyny, a co bierzecie osłonowego jak trzeba brać tony leków na głowę, chodzi mi raczej o wątrobę, bo na żołądek mam, a i gastroskopia wyszła mi nieźle, ale boli mnie często pod prawym żebrem...czy silimarol wystarczy brac przez parę dni?
      • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 26.09.14, 11:32
        nic nie biore.. mozna robic badania krwi na watrobe i nerki co pol roku.

jak bedziesz stosowac zgodnie ze wskazowkami to nie ma powodu zeby cos bylo nie tak.

na forum bylo kilka watkow na temat co brac oslonowo, ja nie pamietam nazwy ale to bylo cos do picia jakis srodek odzywczy dla sportowcow chyba.
        uzywj wyszukiwarki pod oslonowo, ochrona watroby itp to na pewno cos wyjdzie.

a tu masz ulotke Sylimarolu to przeczytaj

Sylimarol

ale boli mnie często pod prawym żebrem...

mnie tak bolalo i to byl woreczek, jak usuneli i pobrali wycinek na badani to juz byl stan zapalny.
        zrob koniecznie USG i przeswietlenie woreczka - niech cie lekarz skieruje.

Minnie
        • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 26.09.14, 13:54
          usg mam robione co roku, jestem 2 miesiące po usg, wszędzie dobrze, wiec to nie woreczek, a ulotkę znam od silimarolu, wiec nie potrzeba:) a brać chyba jednak osłonowo cosik trzeba jednak.
          • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 26.09.14, 23:01
            nie wiem czy trzeba, u nas w Kanadzie zaden lekarz nie przepisuje oslonowo nawet w przypadku brania "tony" lekow przez wiele, wiele lat.
            No moze jedynie wtedy gdy ktos ma zwiekszone ryzyko uszkodzenia jakiegos narzadu ze wzgledu na inna chorobe np kamice nerkowa, niewydolnosc nerek itp.
            ale tak, to nie slyszalam aby ktokolowiek cokolwiek dostawal oslonowo.
            nawet gdy dostaje sie jakis wyjatkowo szkodliwy na np. watrobe lek,
            to nie pamietam aby do tego byl zalaczony jakis oslonowy. moze z rzadka jakis lekarz z wlasnej woli tak zrobi, ale nie jest to rutynowe postepowanie.
            przynajmniej ja sobie tego nie przypominam.

co nie znaczy ze nie mozna dzialac we wlasnym zakresie :)

natomiast co do boli pod prawym zebrem - zwykle tak promieniuje zoladek.
            mialas co prawda robiona gastroskopie, no ale moze gdzies byl jakis zakamarek co sie pofaldowal w trakcie badania, i akurat tam byla jakas mala nadzerka albo cos..?

co ja bym zrobila na twoim miejscu, to bym poprosila lekarza o leki przeciw-wrzodowe typu
            Rabecole (rabeprazole) - jesli po kilku dniach bedzie poprawa to znaczy strzal w dziesiatke - to zoladek.

a na Helicobacter pylori badalas sie ?

Minnie
            • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 30.09.14, 18:44

]jem takowe leki, bo wyszlo zapalenie blony żoladka....pomaga, ale wraca. Napisalam ze gastroskopia ok, bo nic zlego nie wyszlo:) Helicobacter ujemny
              • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 01.10.14, 01:34
                acha, czyli masz problemy z zoladkiem - zapalenie blony zoladka. leki oslaniajace zoladek pomagaja ale mniemam po skonczeniu ich -problem wraca.
                wiec ja bym raczej podejrzewala ze gdy zaczyna bolec pod prawym zebrem to raczej znowu zoladek.

a na Helicobacter jak dawno mialas badanie? i jakiego typu?
                przeczytaj to:
                badania na H. Pylori

i mimo wyniku negatywnego, przeszlabym kuracje antybiotykowa pod katem H. Pylori
                poniewaz objawy wskazuja ze jednak cos jest co przeszkdza w zagojeniu sie zoladka.
                a winowajca jest najczesciej wlasnie H.Pylori.

Aby terapia na H P byla skuteczna musi zawierac co najmniej dwa antybiotyki i jakis proton pump inhibitor - np wlasnie rabeprazol, omeprazol.

przyklad skutecznej terapii na H pylori
                Rabeprazol, klarytromycyna, amoksycylina.

sa tez czteroskladnikowe terapie zawoerajace zwiazki bizmutowe ale te z kolei obnziaja 'wlachnialnosc' antybiotyki wiec osobiscie bylabym za trzy- .

H.pylori i bizmut

druga rzecz - majac wrazliwy zoladek, i jelita w ogole, - nie powinnas brac lekow typu NSAID - NLPZ - poniewaz za bardzo uszkadzaja blone. a zatem odpadaja wszelkie aspiryny, ibuprofeny, naproxeny itp.
                kazdy lek kombinowany musisz sprawdzac czy w jego skladzie nie ma czegos z powyzszych.
                dopuszczalny jest paracetamol, kodeina, tryptany, - i najlepiej nie na pusty zoladek.

poza tym pod prawym zebrem moze jeszcze byc kwestia woreczka, no ale mowisz ze jest w porzadku...

btw, naukowcy odkryli ze jest pewna korelacja miedzy zwiekszeniem napadow w migrenie u chorych z H. pylori, ale nie pamietam dlaczego tak jest. wiec definitywne wyleczenie zoladka powinno ci zmniejszyc czestotliwosc napadow. -miejmy nadzieje.

Minnie
                • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 01.10.14, 07:21
                  kochana minnie, dziekuję za wyczerpującą odpowiedź, ale jak mam mieć na Heli antybiotyk, jak wyszedł mi ujemny wynik i lekarz i nic nie dal, dal kurację biprazolem na 3 miesiące, teraz mam przerwe i zas zaczyna boleć, może i woreczek, ale usg w styczniu bylo robione, jak wlasnie mialam takie bóle.
                  • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 01.10.14, 07:34
                    ja to w ogóle do du...jestem teraz, łeb boli mnie cosziennie. moja ciocia siostra mamy - 59 lat, tez migreniczka, oczywiscie usg to było, wiec nie wiem na jak miarodajny obraz daje na trzustke....moja ciocia zachorowala rok temu na anemie cieżką, zrobili rok temu jej kolonoskopię w szpitalu i szereg badań. Wrócila po roku, żelaza nie przyjmował organizm, zaś miała przetaczaną krew i kolejne robione badania, z TK brzucha wyszedl u ujscia 8 cm guz, wszystcy jestesmy zalamani, w rodzinie nowotworow nie było, może w poprzednim pokoleniu, a czytalam ze to jest dziedziczne......ech to życie...jutro operacja i to powazna, może warto jakieś badania zrobić, alle to już inny wątek...tak sobie się wyżaliłam...
                    • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 01.10.14, 07:35
                      przepraszam za chaotyczne pisanie ale glowa mnie boli, wzielam juz tryptan z solpadeiną, a ialam isc na proby watrobowe zas nie pojde bo nie wytrzymałabym bez leku teraz.....
                  • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 01.10.14, 10:17
                    a napisz mi jeszcze jaki mialas ten test na H Pylori

Minnie
                    • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 01.10.14, 15:35
                      Z BADANIA GASTROSKOPII, A PISZE NA WYNIKU?, BO MAM GO W DOMU
    • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 01.10.14, 22:34
      nie wiem gdzie to pisze jaka metodą, chyba to....bezpośrednio barwiony metodą Grama? to? minnie?
      • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 02.10.14, 01:57
        metoda Grama wskazuje czy bakteria reaguje na test Gram- jesli tak to jest bakteria Gram+
        jesli nie to bakteria Gram - a H pylori to bakterie Gram- cos takiego chyba.
        sadze ze mialas robione badanie histopatologiczne a to dosc dokladne,
        ale zawsze jest ryzyko ze pobrali probke z odcinka gdzie bakterii akurat nie bylo, poczytaj tu:

Badania inwazyjne polegają na wykonaniu gastroskopii z biopsją. Pobrany materiał może zostać poddany testowi na wytwarzanie ureazy, ocenie histopatologicznej lub założeniu hodowli[74]. Bakterie nie są rozmieszczone równomiernie we wszystkich częściach żołądka – praktycznie zawsze zajęta jest okolica odźwiernika (część odźwiernikowa), stamtąd są również pobierane wycinki do badań. Zajęcie części wpustowej lub dna żołądka jest rzadkością. W przypadku przyjmowania inhibitorów pompy protonowej następuje przesunięcie kolonizacji ku górze, wtedy również zajęty jest zazwyczaj trzon z dnem[75].

gastro na H pylori

wiec kto wie jak z toba bylo. moze za jakis miesiac powtorz badanie, najlepiej test oddechowy
        Czułość testu oddechowego przekracza 90%, a specyficzność jest jeszcze wyższa[90][91]

test oddechowy

Zrob jeszcze raz, jak mozesz takze badanie na woreczek.
        ale ja sie tez meczylam z zoladkiem wiele lat, z opisu to samo co ty, bole z prawej strony pod zebrem i te same leki, i wracalo, wracalo, wracalo. az kiedys dostalam tetracykline na zapalenie gardla, i jeszcze potem amoxil i zauwazylam ze przy okazji wreszcie przestal mnie brzuch bolec. to byly jeszcze lata kiedy o H pylori sie nie mowilo, i nawet lekarka na moja uwage ze antybiotyki mogly pomoc na bole brzucha powiedziala stanowczo "absolutnie nie ma zwiazku!". ot, pokazuje co lekarze czasami wiedza..

wiec powtorz te badania, i sprobuj przekonac lekarza ze przy takich objawach jak masz zeby w ciemno sprobowac leczenia na H Pylori mimo wszystko. moze akurat..
        no ale to juz bys musiala takze sama zadecydowac czy chcesz w ciemno brac bo to jednak powazna kuracja.

Minnie
        • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 02.10.14, 09:11
          Tak - histopatologiczne - test urazowy po 24 h - ujemny, pałeczki gram ujemne niewidoczne. Ale mnie głowa dzś boli, od 6 rana juz 3 tabletki - 2 sopladeiny i o tryptanu, masakra dziewczyny, a tye zajec dzis mam w pracy:((((
        • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 02.10.14, 09:12
          ja dodam tykoze mialam 3 wycinki dpobierane do biopsji
        • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 02.10.14, 09:13
          Minie a jakie to badania na woreczek są, bo usg w lutym nic nie wykazało, znasz może jakiesik jeszcze?
          • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 02.10.14, 10:15
            sa rozne badania oprocz USG, a samo usg mozna powtorzyc moim zdaniem po pol roku.
            no ale jeszcze np badanie krwi na czynnosci watroby, moze byc tomografia komputerowa i moze byc specjalny rezonans.

ale na moj nos to nie woreczek, to zoladek.

Minnie
    • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 02.10.14, 10:21
      mam na proby watrobowe jakies 3 badania, ale nie mogę iść kolejny dzień, bo biorę na ból tryptan, więc wynik nie byłby miarodajny. A na TK i rezonas to i owszem, wiem ze są, ale ot tak nie dzadzą, trzeba mieć podstawy
      • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 03.10.14, 10:44
        moim zdaniem ty masz podstawy - ten ciagly bol z prawej strony.
        najwyzej, jesli tak mozesz, powiedz ze sama zaplacisz za badanie wiec zeby tylko dali ci skierowanie.
        z tym ze, ponownie, znowu musisz sama zadecydowac jak bardzo ten bol jest uciazliwy, i czy az taki zeby isc na TK bo w tym napromieniowanie jest wyzsze niz w normalnym rentgenie.

moze bardziej warto zaczac od kuracji trzyskladnikowej, w ciemno. jeden ze skladnikow, omeprazol czy jego ekwiwalent i tak bierzesz, wiec pozostaja tylko antybiotyki np amoksycylina, klarytromycyna - obydwa OK jesli chodzi o skutki uboczne, i trzeci metronidazol- tez nic wielkiego. moja kolezanka z mezem to brali i tylko na koncu ja jezyk szczypal.
        najwyzej okaze sie ze bralas w bambuko :)

Minnie
        • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 03.10.14, 19:26
          ból nie jest wlasciwie bolem droga minnie, to raczej lekki ucisk, taki dyskomfort, ja skłaniam sie ku żołądkowi, bo po dawkach wiekszych z typu omeprazolum - poprawa. Z koleidrugi z antybiotykow jest bardzo niebezpieczny, oczytaj nowe badania na hego temat, ja antybitykow nie toleruje w zasadzie, ale jak juz muszę to muszę, a potem mam stany grzybiczne, bo i taki wyszedł mi w przełyku po gastroskopii, pomimo iż brałam leki osłonowe
          • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 13.10.14, 16:55
            nie wyrabiam jzu z tymi bolami, dziennie tryptany........... solpadeina masakraaaaaaaa
            • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 13.10.14, 22:50
              wspolczuje ci - a probowalas jakies leki zapobiegajace migrenom? (sorry jesli juz pisalas, ale nie pamietam)

Minnie
              • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 14.10.14, 18:04
                tak, brałam kiedys juz divascan (nie pomagał) ale i propranolol dawno, ktory wtedy ulżył mi....chyba do rodzinnej pojde bo do tego wyskoczyłomi dolne cisnienie wysokie - 140/100. badam juz i notuje 3 dzień, takie samo to dolne waha sie między 89-100, do tego mega ciepło mi, mam 476 lat to mozę nie wiem już jakieś hormony....:( ech zwariować można
                • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 14.10.14, 18:05
                  oczywiście 46 lat:)
                • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 14.10.14, 22:03
                  a normalnie masz jakie cisnienie? bo w bolu wysokie to normalne. bol podwyzsza cisnienie, nawet bardzo.
                  czasem leki p/bolowe daja wysokie cisnienie, poczytaj cos o swoich.

leczenie profilaktyczne. to masz jeszcze do wyprowania leki antydepresyjne, leki p/padaczkowe, blokery kanalow wapniowych.
                  u mnie dobre rezultaty dal Topamax 125 mg dziennie, raz wieczorem.

a czy przypadkiem nie jestes w okresie owulacji albo miesiaczkowania?
                  i co bierzesz na sam bol?

Minnie
                  • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 17.10.14, 18:13
                    nie mogę i nie chcę brać antydepresantów, jestem na stanowisku wymagającym racjinalnego myslenia i podejmowania decyzji. Ach szkoda gadac.
    • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 30.04.15, 05:39
      dawno nie zaglądałam, ale u mnie bez zmian..niestety....do takiego stopnia boli mnie głowa, że ostatnio chyba w miesiącu musiałam z 10 dawek tryptanów brać. Byłam ponownie w kontroli, dostałam pramolan i sedam, tez drugi wywołał taką migrenę na 2 dzień ze mam już go z głowy, a ten pierwszy Pramolan, brałam kiedyś już, więc od dziś spróbuję, bo wykańczam się! To leki na miesiąc kuracji codziennej - mają trochę mnie wyciszyć i zniwelować bóle co nie co..ale jak to się ma w połączeniu z tryptanem, jak taki atak trafi????...z tego wszystkiego nie dopytałam lekarza...
      • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 30.04.15, 08:47
        Czy ty bylas u neurologa, czy u ugolnego?

No to nie bierz sedamu. poinformuj lekarza, ze wywoluje u ciebie napady (lek nie lekarz ;) )
        i nie bedziesz tego brala.
        Pramolan no to trzeba by poczekac na dzialanie kilka tygodni, na twoim miejscu zadzwonilabym
        do apteki sprawdzic jak z interakcja pramolan/tryptany.

Minnie
        • annthonka Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 30.04.15, 17:16
          Ja normalnie brałam pramolan z tryptanami, tyle że... po pramolanie bolała mnie głowa :-). Miałam wprawdzie mniej migren, ale praktycznie codziennie miałam bóle napięciowe.
          • kalinka177 Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 01.05.15, 07:53
            neurolog, ło matko - ładnie...
            • minniemouse Re: Tryptany łączone z lekami, jak często można? 01.05.15, 22:48
              ale co lo matko ? :)

Minnie
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka