Dodaj do ulubionych

Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymiotach?

19.03.21, 06:48
Prosze dajcie znac co bierzecie jesli tryptany nie pomagaja?
Poza bolem, mroczkami, pulsowaniem itp okropnie kreci mi sie w glowie. Leze w lozku w ciemnym pokoju a mam wrazenie, ze siedze na karuzeli, ktora sie nie chce zatrzymac. Czy pomaga wam jakis lek typowo na zawroty glowy?
W przypadku wymiotow mam zapisany torecan - w moim przypadku nie pomaga.
Mam tez zapisany mectocroplamid - nie pomaga. Obecnie biore Dostinex na zbicie prolaktyny i w przypadku tego leku nie mozna mieszac z mectocroplamidem.
W gre wchodza jedynie leki w postaci czopkow badz rozpuszczalne na jezyku. Chyba, ze uda sie wziac przed rozkreceniem migreny.
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 19.03.21, 09:25
      Najważniejsze, żeby udało się wziąć lek zanim się rozkręci migrena, bo czasami podczas ataku czasem może dojść do zaburzeń wchłaniania, czyli leki wzięte za późno po prostu nie pomogą.

Na zawroty głowy i mdłości jest jeszcze betaserc, zapytaj lekarza. Działa na błędnik. Ja go dostałam na chorobę Meniera.
      Torecan w czopkach jest do d*** (dosłownie i w przenośni ;) ). Metoclopramid trochę pomaga, ale skoro nie możesz brać to nie poradzisz.

Na ból - czy próbowałaś różnych opcji? Tryptany z innej grupy (a jest ich kilka)? Inna dawka? Odpowiednio wcześnie wzięta? Niektórym pomaga dopiero połączenie tryptanu z jakimś lekiem przeciwbólowym.

A jak atak jest nie do ogarnięcia to pozostaje SOR i sterydy. Chociaż przy Covidzie to nie jest optymalne rozwiązanie.
      • aniasz123 Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 19.03.21, 16:43
        annthonka napisała:

> Najważniejsze, żeby udało się wziąć lek zanim się rozkręci migrena, bo czasami
        > podczas ataku czasem może dojść do zaburzeń wchłaniania, czyli leki wzięte za p
        > óźno po prostu nie pomogą.
        >
        > Na zawroty głowy i mdłości jest jeszcze betaserc, zapytaj lekarza. Działa na bł
        > ędnik. Ja go dostałam na chorobę Meniera.
        > Torecan w czopkach jest do d*** (dosłownie i w przenośni ;) ). Metoclopramid tr
        > ochę pomaga, ale skoro nie możesz brać to nie poradzisz.
        >
        > Na ból - czy próbowałaś różnych opcji? Tryptany z innej grupy (a jest ich kilka
        > )? Inna dawka? Odpowiednio wcześnie wzięta? Niektórym pomaga dopiero połączenie
        > tryptanu z jakimś lekiem przeciwbólowym.
        >
        > A jak atak jest nie do ogarnięcia to pozostaje SOR i sterydy. Chociaż przy Covi
        > dzie to nie jest optymalne rozwiązanie.

Hej Annthonka,

ja wiem, ze trzeba brac tryptan jak najwczesniej. Nawet jesli udalo sie pozbyc bolu to po paru dniach migrena wracala. Te tryptany tylko przerywaja bol. Zauwazylam, ze po ciazy tryptany przestaly mi pomagac. Obecnie mam tylko Cinie/Sumigre. Gdy granice byly otwarte to jechalam na weekend do Niemiec i tam bez recepty kupowalam Naratryptan. Almogran zalatwialam kilka lat temu jak mieszkalam we Francji. Obecnie nie mam to Naratryptanu (zamkniete granice) i Almogranu dostepu. Jak wczesniej szukalam innych tryptanow w polskiej aptece to nic poza Cinie/Sumigra nie znalazlam. Jakie tryptany Tobie pomagaja?

Tak ja mam wrazenie, ze wszystkiego probowalam. (Wczesniej pisalam na forum pod innym nickiem, ale zapomnialam hasla i stworzylam nowe konto.) Mam cala siatke lekow.

Jesli chodzi o szpital, to karetka mne zabierala. W obecnych czasach to najlepiej jakos zalatwic lekarza, zeby podal kroplowke. W ostatecznosci pogotowanie, zeby chociaz podali leki w domu.

W przyszlym tyg ide do neurloga i zapytam o bataserc. Tobie faktycznie pomagal przy zawrotach glowy?
        Teraz znalazlam w zaleceniach, ze przed ciaza dostalam zlecenie na Ondansetron Bluefish tabl uleg rozp w jamie ustnej. Moze to tez bede musiala sprobowac.
        • annthonka Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 20.03.21, 10:27
          aniasz123 napisał(a):

> Nawet jesli udalo sie pozbyc
          > bolu to po paru dniach migrena wracala. Te tryptany tylko przerywaja bol.

Tryptany dzialają tylko doraźnie, na przerwanie bólu, ale nie powodują zmniejszenia częstotliwości występowania migren.

> Obecnie mam tylko Cinie/Sumigre.

W jakiej dawce bierzesz? Czy bierzesz jednocześnie jakiś inny środek przeciwbólowy?

> Almogran jest cudowny zalatwialam kilka lat temu jak mieszkalam we
          > Francji.

Zgadzam się, Almogran robi robotę. W Polsce dostępny pod nazwą Almozen - próbowałaś znaleźć?

Jest jeszcze zolmitryptan, sprzedawany pod nazwą Zolmiles. Próbowałaś go?

>Jakie tryptany Tobie pomagaja?

Ja biorę sumatryptan 100 mg + efferalgan codeine.

> Tak ja mam wrazenie, ze wszystkiego probowalam.

Czy próbowałaś profilaktyki? Beta blokery, inhibitory kanału wapniowego, leki przeciwpadaczkowe?

> W przyszlym tyg ide do neurloga i zapytam o bataserc. Tobie faktycznie pomagal
          > przy zawrotach glowy?

Mi Betaserc w miarę pomaga, ale ja go biorę z innych przyczyn (choroba Meniera). Ale ponieważ jest to lek stymulujacy pracę błędnika, ale zawroty głowy i mdłości są spowodowanie właśnie podrażnieniem nerwu błędnego, więc próbuj.

Zapytaj neuro o różne opcje. No i daj znać co powiedział. Powodzonka!
          • aniasz123 Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 21.03.21, 17:43
            Ja wiem, ze tryptany nie powoduja zmniejszenia czestotliwosci wystepowania migren.
            W moim przypadku jest tak, ze jesli przykladowo w poniedzialek mam migrene i tryptan pomoze to taka migrena wraca np w czwartek. Gdybym nie brala tryptanu i odlezala cala migrene to nastepna sie pojawi za przykladowo 2-3 tyg.

Ja biore 100, do tego solpadeine i olfen uno (na mocny bol karkui miesni), chociaz i tak teraz mi nic nie pomaga.

Almozen i Zolmiles (nie znalam w Polsce) sprawdzilam w wyszukiwarce aptek czy maja lek i okazalo sie, ze sa. W sumie tylko 1 apteka, ale jest. Wczesniej jak chodzilam po aptekach to mieli tylko Cinie/Sumigre. Zolmiles probowalas, widze, ze rozpuszcza sie w jamie ustnej?

Profilatyke cala przeszlam, nie pomoglo.

Dam znac co powiedzial neuro. Dziekuje.
      • aniasz123 Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 23.03.21, 17:42
        annthonka napisała:
        >
        > Na zawroty głowy i mdłości jest jeszcze betaserc, zapytaj lekarza. Działa na bł
        > ędnik. Ja go dostałam na chorobę Meniera.

Bylam u neurologa. Wcale nie chciala slyszec o betaserc. Powiedziala, ze mi tego nie przepisze. Z tryptanow przepisala tryptan do rozpuszczenia na jezyk.

W sumie nic nowego sie nie dowiedzialam.

Lekarka kazala pic min 2 litry wody i mierzyc cisnienie przez 2 tyg rano i wieczorem.
        • annthonka Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 23.03.21, 18:18
          aniasz123 napisał(a):

>
          > Bylam u neurologa. Wcale nie chciala slyszec o betaserc. Powiedziala, ze mi teg
          > o nie przepisze.

A powiedziała dlaczego?

> Z tryptanow przepisala tryptan do rozpuszczenia na jezyk.

A co konkretnie Ci przepisała?

> Lekarka kazala pic min 2 litry wody i mierzyc cisnienie przez 2 tyg rano i wiec
          > zorem.

To na pewno nie zaszkodzi. Czy po tych dwóch tygodniach idziesz na następną wizytę?
          • aniasz123 Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 23.03.21, 20:26
            annthonka napisała:

> aniasz123 napisał(a):
            >
            >
            > >
            > > Bylam u neurologa. Wcale nie chciala slyszec o betaserc. Powiedziala, ze
            > mi teg
            > > o nie przepisze.
            >
            > A powiedziała dlaczego?

Powiedziala, ze ja nie interesuje co przepisuja inni lekarze i ze mi nie przepisze...

>
            > > Z tryptanow przepisala tryptan do rozpuszczenia na jezyk.
            >
            > A co konkretnie Ci przepisała?
            >

Zolmiles 2.5 i 5 mg (na poczatku chciala przepisac tylko 2.5mg, ale mowilam, ze ciezko ten tryptan dostac i zeby 5mg tez dala).

>
            > > Lekarka kazala pic min 2 litry wody i mierzyc cisnienie przez 2 tyg rano
            > i wiec
            > > zorem.
            >
            > To na pewno nie zaszkodzi. Czy po tych dwóch tygodniach idziesz na następną wiz
            > ytę?

Powiedziala, ze mam sie zglosic za miesiac.
            Kazala jeszcze brac Magne b6 2x1, vit d3 forte.
            • annthonka Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 23.03.21, 21:06
              aniasz123 napisał(a):

> Powiedziala, ze ja nie interesuje co przepisuja inni lekarze i ze mi nie przepi
              > sze...

Powinna wyjaśnić dlaczego - nieładnie.

> Zolmiles 2.5 i 5 mg (na poczatku chciala przepisac tylko 2.5mg, ale mowilam, ze
              > ciezko ten tryptan dostac i zeby 5mg tez dala).

Dobrze. To jest inna grupa tryptanów, może się lepiej sprawdzi u Ciebie.

> Powiedziala, ze mam sie zglosic za miesiac.
              > Kazala jeszcze brac Magne b6 2x1, vit d3 forte.

To prawda, warto uzupełnić poziom magnezu i witaminy d3.
              • aniasz123 Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 24.03.21, 06:24
                annthonka napisała:

> aniasz123 napisał(a):
                >
                >
                > > Powiedziala, ze ja nie interesuje co przepisuja inni lekarze i ze mi nie
                > przepi
                > > sze...
                >
                > Powinna wyjaśnić dlaczego - nieładnie.
                >
                >

Ja jestem bardzo zawiedziona ta wizyta. Idac do tej lekarki sugerowalam sie bardzo dobrymi opiniami na necie i portalach lekarskich.

Ogolnie ona cala wizyte chciala mi pokazac, ze na migrene sklada sie wiele czynnikow np. to ze moze nie pije odpowiednio duzo wody, zmiany cisnienia itp itd. Ja to rozumiem i to tez moze wplywac na czestliwosc i sile migren. Caly czas mowila, ze biore za duzo lekow a liczac to przez miesiace, lata jest tego ogrom i ma to negatywny wplyw na serce itp.

Jednak bylam pewna, ze ta mi lek ktory ulzy mi w silnych wymiotach i zawrotach glowy. Kobieta nie zdaje sobie sprawy, ze przy migrenie nie idzie funkcjonowac i powinna przepisac lek chocby na probe.

Moze gdyby taka lekarka chociaz raz przezyla prawdziwa migrene inaczej by gadala.

Teraz sobie mysle, ze raczej do niej nie wroce.
                • annthonka Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 24.03.21, 09:26
                  aniasz123 napisał(a):

> Ja jestem bardzo zawiedziona ta wizyta. Idac do tej lekarki sugerowalam sie bar
                  > dzo dobrymi opiniami na necie i portalach lekarskich.

Skąd jesteś? Może tutaj spróbujemy kogoś polecić.

> Ogolnie ona cala wizyte chciala mi pokazac, ze na migrene sklada sie wiele czyn
                  > nikow np. to ze moze nie pije odpowiednio duzo wody, zmiany cisnienia itp itd.

No to akurat jest prawda - zmiany ciśnienia, za mało płynów, niedobór magnezu czy witaminy D może mieć wpływ, dlatego warto się do tego zastosować. Na zmiany ciśnienia nic nie poradzisz, ale resztę możesz robić.

> Ja to rozumiem i to tez moze wplywac na czestliwosc i sile migren. Caly czas mo
                  > wila, ze biore za duzo lekow a liczac to przez miesiace, lata jest tego ogrom i
                  > ma to negatywny wplyw na serce itp.

Dlatego jest Ci potrzebny lekarz, który Cię potraktuje holistycznie, a nie tylko wycinkowo.

> Moze gdyby taka lekarka chociaz raz przezyla prawdziwa migrene inaczej by gadal
                  > a.

> Teraz sobie mysle, ze raczej do niej nie wroce.

To bardzo ważne, żeby trafić na empatycznego lekarza, który na dodatek ma pojęcie na temat migreny, bo wbrew pozorom, nie każdy neurolog się do tego nadaje. Ja bym też do niej nie wracała.
                  • aniasz123 Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 24.03.21, 09:46

> Skąd jesteś? Może tutaj spróbujemy kogoś polecić.
                    >
                    >

Wroclaw, ale bedziemy sie przeprowadzac do Warszawy.

> No to akurat jest prawda - zmiany ciśnienia, za mało płynów, niedobór magnezu c
                    > zy witaminy D może mieć wpływ, dlatego warto się do tego zastosować. Na zmiany
                    > ciśnienia nic nie poradzisz, ale resztę możesz robić.

Tak tylko, ze ja zdaje sobie sprawe, ze musze np. pilnowac tsh, zeby nie skakalo i badam inne hormony. Biore wit d3 w dawce 2000 dziennie, pod koniec msc zbadam jej poziom w laboratorium. Wiem o wywolywaczach. Tu na pewno musze pic duzo wody.

>
                    > > Teraz sobie mysle, ze raczej do niej nie wroce.
                    >
                    > To bardzo ważne, żeby trafić na empatycznego lekarza, który na dodatek ma pojęc
                    > ie na temat migreny, bo wbrew pozorom, nie każdy neurolog się do tego nadaje. J
                    > a bym też do niej nie wracała.

Tak ja wiem, dlatego przerobilam juz niezliczona liczbe neurologow.
                    • annthonka Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 24.03.21, 11:37
                      aniasz123 napisał(a):

>
                      > > Skąd jesteś? Może tutaj spróbujemy kogoś polecić.
                      > >
                      > >
                      >
                      > Wroclaw, ale bedziemy sie przeprowadzac do Warszawy.

Kurcze, moja lekarka we Wrocławiu przeszła na emeryturę, więc nie mogę polecić :(. W Warszawie bardzo dobry jest Piotr Jagustyn, w Medioverze. Możesz też spróbować poradnię leczenia bólu w szpitalu na Banacha.

Za to zapomniałam napisać, że pewną ulgę w bólach migrenowych przynosiły mi wizyty u osteopaty, nie wiem czy próbowałaś. Generalnie bardzo dobrze robi na kręgosłup, likwiduje napięcia mięśniowe, itp. Mam sprawdzonego i we Wrocławiu i w Warszawie, gdybyś chciała.

• aniasz123 Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 25.03.21, 06:15
                        annthonka napisała:
                        >
                        > Za to zapomniałam napisać, że pewną ulgę w bólach migrenowych przynosiły mi wiz
                        > yty u osteopaty, nie wiem czy próbowałaś. Generalnie bardzo dobrze robi na kręg
                        > osłup, likwiduje napięcia mięśniowe, itp. Mam sprawdzonego i we Wrocławiu i w
                        > Warszawie, gdybyś chciała.
                        >

Ja wczesniej myslam o wizycie u osteopaty. W moich rodzinnych okolicjach bylam kiedys u Rosjanina, tak mnie kiedys rozmasowal, ponaciagal, czulam miesnie o ktorych wczesniej nie znalam :) Niestety pozniej sie wyprowadzil i juz nie mialam mozliwosci aby do niego chodzic. Nie wiem czy tak wyglada wizyta u osteopaty, jesli mozesz polecic we Wroclawiu i Wawie to chetnie skorzystam. Dziekuje
                        • annthonka Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 25.03.21, 12:10
                          aniasz123 napisał(a):

>
                          > tak mnie kiedys rozmasowal, ponaciagal, czulam miesnie o kt
                          > orych wczesniej nie znalam :)

Haha, no właśnie o to chodzi.

> jesli mozesz polecic we Wroclawiu i Wawie to chetnie skorzystam. Dziekuje

Wrocław - Marcin Szkolnicki (zdziałał ze mną cuda po wypadku samochodowym)
                          Warszawa - Szymon Miazga (sprawdzony na własnej skórze, też polecam)

Wygooglaj ich sobie :)

• aniasz123 Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 28.03.21, 18:17
                            Dziekuje!
    • ken-ya Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 28.03.21, 20:32
      Moja wieloletnia migrena to oponiak ,jak go znaleziono to mial 8cm. a rosl jeden milimert na rok. Co ja przez te lata to chyba zjadlam cala apteke tych przeciw bolowych. Teraz uwazam ze najpierw przeswietlic glowe ,i koniecznie poprosic o podpisanie kliszy zeby miec pewnosc ze to Twpje zdjecie.A potem z tym zdjeciem mozna isc po porade do kazdego lekarza. nigdzie zdjecia nie zostawiac. Po usunieciu oponiaka nic mnie nie boli.Zadna tam migrena.
      • annthonka Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 29.03.21, 09:36
        ken-ya napisał(a):

> Moja wieloletnia migrena to oponiak ,jak go znaleziono to mial 8cm. a rosl jed
        > en milimert na rok. Co ja przez te lata to chyba zjadlam cala apteke tych przec
        > iw bolowych. Teraz uwazam ze najpierw przeswietlic glowe ,i koniecznie poprosic
        > o podpisanie kliszy zeby miec pewnosc ze to Twpje zdjecie.A potem z tym zdjec
        > iem mozna isc po porade do kazdego lekarza. nigdzie zdjecia nie zostawiac. Po u
        > sunieciu oponiaka nic mnie nie boli.Zadna tam migrena.

To świetnie, że udało się znaleźć przyczyny bólu i mam nadzieję, że operacja udała się całkowicie.

Zgadza się - jednym z pierwszych badań zleconych przez neurologa powinien być właśnie rezonans magnetyczny, żeby wykluczyć zmiany w mózgu.
        • minniemouse Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 03.04.21, 03:06
          jest szansa ze jak weźmiesz tryptan jednocześnie razem z porządnym lekiem przeciwbólowym to ci pomoże i również wymioty przejdą. oprócz picia płynów, spróbuj pic ginger-imbir, jest polecany na wymioty właśnie
          poza tym zapytaj czy jak nie Betaserc, to moze Phenergan Generic Name: promethazine (oral) (pro METH a zeen) Brand Name: Phenergan, Phenadoz, Promethegan - po tej stronie wody jest to popularny lek na rx na wymioty i nudnosci.
          a tak to np ja biore po prostu Gravol (dimenhydrynat ) dwie tabletki na raz.

Minnie
    • basiam1999 Re: Co brac na zawroty glowy i przy silnych wymio 16.06.23, 10:47
      Ja brałam torecan i memectocroplamid ale nie pomagały. A zdiagnozował Cie ktoś poprawnie? Bo przyczyne ciezko znaleść. Ja mam migreny, zawroty głowy od mięśni i w tym kierunku działam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka