Dodaj do ulubionych

Migrena - rozwiązanie!!

22.09.23, 09:32
Migrena - moje rozwiązanie.
..
W moim przypadku (i podejrzewam, że w Waszym często także) migrena ma ŚCISŁY BEZPOŚREDNI związek z produktami, które spożywam.
..
Jakiś czas temu przyszło mi do głowy (po wieloletnich poszukiwaniach odpowiedzi), żeby notować przebieg dnia.. co jem, co piję.. kiedy, ile, itp. Nie uwierzycie, że na dzień dobry wyszły mi płatki owsiane i pewien rodzaj chleba (później inne rzeczy.. piwo żywe, czasem zwykłe, pewien rodzaj czekolady, ciastka gorszej jakości, pewien rodzaj kawy i inne).
SZOK!
..
Płatki owsiane były moim głównym punktem dnia, zaczynałem od nich po wstaniu rano do pracy - cóż mogłoby być zdrowszego - myślałem.
..
Migrena dopadała mnie po 3,4 godzinach - tradycyjnie nasilała się dość powoli, zwiększając ten nieznośny ból głowy.. pulsujący w skroniach.. odcinający pamięć, zdolność logicznego myślenia i wchodzący do żołądka powoli zbierając się na wymioty.
..
(Jak później odkryłem, to akurat było odwrotnie.. alergia organizmu na dostarczone do żołądka pożywienie powodowała ból brzucha, którego nie czułem w początkowej fazie.. i dopiero powodowała ten charakterystyczny nieznośny, pulsujący ból głowy.. który pozornie był odczuwalny wcześniej. Odczuwalny ból brzucha aktywował się dopiero po tym.
..
Oczywiście przez lata brałem mega dużo różnych tabletek.. męczyłem się jak Wy wszyscy, bo nic nie działało.. aż pojawiły się takie leki jak Excedrin Migra Stop czy Solpadeine.. i jeszcze inne. Tłumaczylem sobie, że mam tę przypadłość po Mamie, która przez wiele lat cierpiała na migrenę.
..
Nie wiedziałem czemu odżywiając się mega "zdrowo", dbając o siebie, uprawiając sport mam tego typu dolegliwość. Myślałem, że to może stres czy zanieczyszczone powietrze.
..
Najtrudniejsze w tym wszystkim było skojarzenie spożywania określonych produktów z atakiem migreny.. szczególnie jeśli ta występowała po kilku godzinach. Kto by się domyślił! Oczywiście bywały także sytuacje, kiedy po zjedzeniu czegoś.. lub po wypiciu (np. żywego piwa) migrena atakowała prawie natychmiast. Już wtedy można było się domyśleć w czym rzecz.
..
W moim przypadku na doraźne lekkie bóle głowy wystarcza mocna kawa. Jeśli nie macie innych szczególnych problemów zdrowotnych i możecie pić kawę, to serdecznie polecam. Oczywiście taką, której ziarna nie będą powodować migreny 😉
Kawa zwęża nieco naczynia krwionośne, powodując tym samym lepsze samopoczucie, wzrost energii.. Podczas migreny dzieje się na odwrót. Nasze naczynia się rozszerzają.. stąd to charakterystyczne nieznośne pulsowanie.
..
Wszystko zaczęło się wyjaśniać kiedy zacząłem pisać sobie co i kiedy spożywam. Jakieś to proste, prawda?
Oczywiście przyczyny mogą być też inne.. pogoda, wspomniany stres, zmęczenie, jakaś choroba (choćby krwawienie wewnętrzne do żołądka - wrzody, itp.).. ale w moim przypadku eliminując określone produktu ograniczyłem migreny do minimum.. można powiedzieć że je wyeliminowałem.
..
Na koniec jeszcze wspomnę o jednej ciekawostce, którą wyczytałem już w kilku miejscach. Że za fakt pojawienia się migreny po zjedzeniu płatków owsianych mogą odpowiadać chore zatoki. Nie wiem ile w tym prawdy ale faktycznie borykam się od wielu lat z przewlekłym ciągle powracającym zapaleniem zatok, których nie mogę wyleczyć. Może coś w tym jest.
Polecam, zacznijcie od notowania wszystkiego co spożywacie.. to nic nie kosztuje. Testujcie po jakich produktach macie ataki. Polecam także testy alergiczne na alergie pokarmowe.
Życzę zdrówka!
Kinnowzd
Obserwuj wątek
    • xawery39 Re: Migrena - rozwiązanie!! 23.09.23, 12:48
      A ja radzę poczytać Mark W . Green Bóle głowy pdf .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka