Dodaj do ulubionych

Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym...

07.05.12, 21:55
... bohaterem romantycznym?

Czy mozna pisac o swoim ojcu na maturze - rozumiem ze umarl, ze byl jakims tam bohaterem internetowym, ale czy nauczyciele sa na tyle nieschematyczni ze wzieli by pod uwage taka tworczosc maturzystki? I czy Rysiek byl bohaterem romantycznym, jak to moglo by byc zweryfikowane? Nie wiem jak to jest obecnie (mature pisalem dawno temu), ale czy to wogle jest dozwolone by pisac sobie o rzeczach z 'ksiezyca', nie podpierajac sie literatura?

Tak tylko sobie glosno mysle po obejrzeniu odcinka
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. 07.05.12, 22:45
      W serialu wszystko jest możliwe.
      Nawet dwukrotna główna wygrana w loterii.
    • kaga9 Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. 07.05.12, 23:09
      Obecnie matura z polskiego to m.in. pisanie wypracowania na podstawie dołączonego tekstu -fragmentu lektury lub wiersza. Raczej nie ma mowy o wstawianiu ckliwych kawałków na temat własnego ojca.;) Oto arkusze z tego roku:
      krakow.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1389079,matura-2012-jezyk-polski-poziom-podstawowy-arkusze,2574853,id,t,zid.html#galeria
    • dziennik-niecodziennik Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. 08.05.12, 00:46
      nie wiem jak teraz, ale u nas w ktoryms temacie padalo sformułowanie "...poparte przykładami z literatury, filmu lub życia". moze Bożena miala podobnie brzmiący temat? moze miala np znaleź współczesnego bohatera romantycznego i wykazac jego "cechy charakterystyczne" porównując do jakiegos literackiego?
      to wlasnie bylby przyklad tematu w ktorym tekst trzeba zrozumiec i przelożyc na myslenie własne, a zdaje sie ze o to MIALO CHODZIC w maturach (wiem wiem, troche to inaczej wyglada..).
      • eo_wina Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. 08.05.12, 09:19
        "Myslenie wlasne" na maturze w dzisiejszych czasach??? Chyba zartujesz. :-)
        • Gość: xd Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 20:18
          a rysiek tak w ogole to niby czemu wg bozeny jest bohaterem romantycznym??bo nie kumam??jakie rozterki lub nieszczesliwa milosc nim targaly????
          • Gość: kemot97 Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. IP: 82.132.136.* 08.05.12, 20:28
            byl targany namietnosciami do uszczelki w zlewozmywaku oraz systemu hydraulicznego w muszli kloztetowej
          • panna_beata Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. 09.05.12, 12:04
            Gość portalu: xd napisał(a):

> a rysiek tak w ogole to niby czemu wg bozeny jest bohaterem romantycznym??bo ni
            > e kumam??jakie rozterki lub nieszczesliwa milosc nim targaly????

Abstrahując od tego, czy taki temat ma rację bytu na maturze, to Rysiek mógł być bohaterem romantycznym. Romantyzm to nie tylko nieszczęśliwa miłość, ale walka o własne ideały, jednostka walcząca ze zbiorowością, "milijon, co za milijony kocha i cierpi katusze". I tak Bożena też tłumaczyła Grażynce, że Rysiek umarł, bo walczył ze złodziejami. Czy coś w tym stylu. No więc to było romantyczne i tu Bożena jak najbardziej opisuje postać romantyczną.
            • Gość: kasia Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.12, 07:40
              No dobra, ale z tego co ja pamiętam, to bohater romantyczny NAJPIERW jest zakochany w kobiecie - tu nieszczęśliwa miłość, ona wybiera innego (bogatszego), on próbuje popełnić samobójstwo, a dopiero POTEM walczy ze schematami jako "jednostka genialna", patrz: Gustaw - Konrad, Kordian, Werter, ba! nawet Jacek Soplica.
              A Ryśku?? kogo kochał nieszczęśliwie?
        • Gość: wieczesława Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. IP: *.xdsl.centertel.pl 10.05.12, 13:37
          Na maturze absolutnie nie można pisać nic od siebie, ma się podany tekst, który trzeba zanalizować, zdanie po zdaniu, w między czasie odwołując do tematu, interpretując, ale oczywiście tak, żeby wpasować się w klucz, więc nie ma miejsca na jakiekolwiek własne przemyślenie, a myślenie musi być jak najbardziej schematyczne.
          A tak na marginesie jaki z Rysia był bohater romantyczny, jestem w II klasie, więc w sumie całkiem niedawno przerabiałam romantyzm i nie widzę w nim żadnej cechy bohatera romantycznego.
    • Gość: Amy Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 21:54
      Ale czy w ogóle to może przypasować pod klucz odpowiedzi?
    • Gość: andzia Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 21:55
      Bywają tamaty (jak ktoś już wyżej napisał), w których można poprzeć jakąś tezę przykładami z życia codziennego, przywołać osoby żyjące obecnie itp. Jednak bardziej chodzi w takich tematach o znane autorytety (tj znane również temu, kto będzie prace sprawdzał), jak powiedzmy Piłsudski, bo jeśli ktoś opisze swojego ojca/wujka/siostrzeńca/sąsiada to raczej komisja uzna to za lanie wody i bajkopisarstwo. Nie mówie, że ktoś taki nie zda matury, zależy to od stylu i setki innych czynników, ale maxa punktów pewnie nie dostanie.
      • Gość: ikarr Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. IP: *.internetia.net.pl 09.05.12, 06:23
        Nie ma absolutnie żadnej możliwości wykorzystania w wypracowaniu na nowej maturze postaci nieliterackiej, szukania wzorów w tzw. życiu i w ogóle pisania o tym, o czym się chce ( co się w sercu nosi ), gdyż realizowanie tematu opiera się ściśle na materiale literackim ZAWĘŻONYM do wskazanej lektury ( ewent. 2. lektur - w tym roku była to Lalka i Ludzie bezdomni w drugim temacie, a Dziady w pierwszym ), w ogóle nie formułuje się takich ogólnych tematów jak na starej maturze ( np. Koncepcja bohatera romantycznego w wybranych utworach literackich i w przykładach z życia - wtedy Bożenka mogłaby lać wodę i pisać o Ryśku w drugiej części swojej pracy). Dziś temat z romantyzmu mógłby brzmieć np. Przeanalizuj scenę Wielkiej Improwizacji w III cz. Dziadów i odpowiedz na pytanie, jakie cechy bohatera romantycznego dostrzegasz w Konradzie.
        Scenarzyści po prostu zupełnie nie znają się na rzeczy i cały wątek o Ryśku na maturze z polskiego jest niedorzeczny.
        • Gość: andzia Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 09:06
          Racja racja, pomyliło mi się z egzaminem gimnazjalnym, tam jeszcze ewentualnie mogą być takie rzeczy.
        • mankencja Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. 09.05.12, 12:09
          Dziś temat z romantyzmu mógłby brzmieć np. Przeanalizuj
          > scenę Wielkiej Improwizacji w III cz. Dziadów i odpowiedz na pytanie, jakie cec
          > hy bohatera romantycznego dostrzegasz w Konradzie.

Widzę oczyma duszy swojej wypracowanie Bożeny, którego każdy akapit zaczyna się słowami "Konrad, podobnie jak mój świętej pamięci ojciec Ryszard Lubicz..."
      • Gość: wieczesława Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. IP: *.xdsl.centertel.pl 10.05.12, 13:39
        Jeżeli już to w rozprawce w gimnazjum.
    • Gość: the_accidental Re: Klan - Matura - czy Rysiek byl wspolczesnym. IP: *.toya.net.pl 10.05.12, 15:15
      A ja w kwestii formalnej: wprawdzie już dawno zdałam maturę, ale czy teraz tematy nie są takie same w całej Polsce? W tym roku, jak czytam, była scena z Dziadów, Lalka i Ludzie bezdomni. Wiem, że Klan jest kręcony z wyprzedzeniem i nie mogli znać tematów, ale wychodzi na to, że Bożenka zdawała maturę w jakimś innym kraju.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka