Dodaj do ulubionych

Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę!

IP: 94.75.89.* 14.01.10, 04:01
Witam,

W styczniu jadę ze swoim chłopakiem na 3 tygodnie do Tajlandii.
Wylatujemy 24 stycznia, powrót 14 lutego tranzytem przez Moskwę.

W związku z tym mam parę pytań i liczę na Waszą pomoc :). Skupiamy
się raczej na południu kraju i wyspach (interesuje nas tez
zwiedzanie zabytków, chcielibyśmy to jakos sensownie pogodzić,
przyrode, piekne widoki + zabytki, świątynie).

Oto nasz plan:
Bangkok
Ko Thao
Koh Phangan
Krabi
Ko Phi Phi

Może dołączymy do tego Koh Samui. Z Bangoku wybierzemy się może na
jednodniowe wycieczki do Kanchanaburi i Ayuttayah. Oczywiście jeśli
chodzi o Bangkok to wiemy co tam oglądać ;)

W planie podrózy z premedytacją opuściliśmy Pattayę i Phuket. Dobrze
zrobiliśmy?

Co byście w tym planie zmienili? Co dołączyli?

Aha, zależy nam na pieknej pogodzie. Czy wyspy, które wybraliśmy to
gwarantują?

Z góry dziękujemy za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! IP: 62.87.160.* 14.01.10, 07:48
      Witam
      mam bardzo podobny plan :), ale lecę dopiero w czerwcu.
      • Gość: Asia Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 13:00
        Hej! Wybierasz się do Tajlandii w czerwcu? Tez chciałabym wybrać się
        tam na trzy tygodnie na przełomie maja i czerwca, ale część osób
        zdecydowanie odradza mi ten okres ze względu na pogodę. Nie boisz
        się że monsun popsuje Ci plany...?
        • Gość: Ola Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 17:42
          Tak wybieramy się w czerwcu. Poczytałam sporo na temat pogody i
          jakoś się nie obawiam. Tu masz opis osoby która była właśnie w
          czerwcu :www.wista.lama.pl/tajlandia-opis.php
          tu blog osób które były we wrześniu (statystycznie pada więcej niż w
          czerwcu): thailand.blog.onet.pl/
          Poza tym na Ko Phangan i Ko Tao pora deszczowa zaczyna się później.
    • Gość: karolina Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 08:58
      Ja tez pierwszy raz sie w tym roku wybieram :) 27.01-
      06.02... ,rowniez przez Moskwe i mam tylko nadzieje ze pogoda w
      naszym pieknym kraju nie pokrzyzuje mi planów wakacyjnych (chodzi mi
      o lotniska i loty :0 ) cała reszta nie ma znaczenia , jestem pełna
      optymizmu ...
    • lagatta.1 Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! 15.01.10, 11:49
      Oleńka tu znajdziesz porady, wiadomości, zdjęcia i informacje o Tajlandii ogólnie:

www.travelmaniacy.pl/kraj,tajlandia,140.html
      • Gość: Marta Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! IP: *.aster.pl 20.01.10, 22:29
        Ja lece przez Kijów 25 stycznia. Nocujemy jedną noc w Bangkoku i
        ruszamy na tydzien do Kambodzy. Potem 2 tyg. na Tajlandie w tym tydzien
        na wyspach. Będe pisała bloga zplecakiemwswiat.blogspot.com/
        Moze lektura pomoze Wam w zaplanowaniu wlasnej przygody w Tajlandii
    • a1ma Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! 23.06.10, 14:15
      Wyciągam wątek, bo wstępnie planujemy Tajlandię na styczeń.
      Zaczynam szukać połączeń lotniczych - czy poza Air Asia (dobrze widzę, że z
      Europy latają tylko do Kuala Lumpur?) możecie polecić innego przewoźnika? Aeroflot?

Będę wdzięczna za wszelkie dobre rady :)
      • czarna-magnolinka Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! 23.06.10, 14:41
        My lecieliśmy w styczniu Finnair, polecam. Poczekaj jednak na promocje, bo
        sprawdzałam dziś loty i jeszcze są wysokie ceny na styczeń/luty. Zacznij
        poszukiwania z końcem sierpnia, ale nie czekaj dłużej niż do połowy września. Z
        pewnością trafisz coś ciekawego.
        Air Asia jest świetna, ale na między-loty np. Bangkok/Kambodża. Jak dobrze
        poszperasz (a masz na to sporo czasu przed styczniem), kupisz bilety za grosze.
        My lecieliśmy na ww trasie za ok.150PLN/2 osoby:) Nie prawdą jest też, że latają
        rzęchy, nie ma reguły. Nam się trafił nowiutki, czyściutki ze skórzanymi
        siedzonkami:) Drugi lot (w stronę wyspy:)), był podobny...spokojny, komfortowy,
        tani.

powodzenia
        • Gość: kulfon Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! IP: *.am.wroc.pl 01.07.10, 11:42

Hej , a skąd wylatywaliście tym finnair'em? i ile płaciliście za bilety?
      • a1ma Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! 23.06.10, 14:44
        Zastanawiam się nad jednym - indywidualny bilet lotniczy do Tajlandii to koszt
        ok. 3 tys.
        Najtańsza wycieczka zorganizowana na 2 tygodnie do Bangkoku to 3,9 tys.
        Czy nie bardziej opłaca się kupić tę wycieczkę i urwać z niej na kilka dni
        zwiedzając Tajlandię na własną rękę? Jak myślicie?
        • czarna-magnolinka Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! 24.06.10, 12:51
          Nie , nie lepiej:)...rozumie to każdy, kto odważył się na taki krok po raz
          pierwszy. Ja całkiem niedawno, bo w styczniu:) Teraz nie wyobrażam sobie
          podróżowania, korzystając z usług biura. Oczywiście biura są super, bo jak chcę
          jechać na 6-7 dni odpocząć w wypasionym hotelu, to podpisuję umowę z biurem.
          Trzeba jednak oddzielić grubą krechą te dwa rodzaje wypoczynku:)
          Bilet do Bangkoku kupisz już za 2300-2500PLN, trzeba łapać promocje. Dobre
          hotele w Bangkoku (z basenem, z którego i tak nie mieliśmy czasu korzystać),
          kosztowały nas jakieś 80-130zł. za dwójkę ze śniadaniem/doba. Tuk-tuki,
          jedzenie, zwiedzanie...to już są drobne:) Poza tym rozumiem, że chcecie zobaczyć
          coś poza Bangkokiem?
          • Gość: Foxy Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! IP: *.chello.pl 26.06.10, 23:55
            Teraz bilet do Bangkoku kosztuje 1780PLN, przez Ukraine. Na Phi Phi
            w sezonie moze byc krucho z noclegiem. My na Long beach dostalismy
            bungalow z grzybem - byl niestety ostatni. A sama wyspa moze i
            piekna ale po 2 -3 dniach nudy.Juz bardziej polecam Ko lante.
            • czarna-magnolinka Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! 28.06.10, 22:38
              To bardzo dobra cena, możesz podać jakie to linie?
              • Gość: Foxy Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! IP: *.chello.pl 29.06.10, 01:11
                A co moze latac przez Ukraine:)?AEROSVIT AIRLINES!
                • czarna-magnolinka Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! 29.06.10, 12:56
                  Spokojnie:), dzięki za info.
                • czarna-magnolinka Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! 29.06.10, 13:04
                  Sprawdziłam termin, jaki mnie interesuje, koszt 1930,00 - to bardzo dobra cena:)
                  Jeszcze raz dzięki za info
          • a1ma Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! 30.06.10, 12:46
            Jasne, tylko właśnie zastanawiam się nad tym, czy nie polecieć z biurem
            traktując to tylko jako sposób na organizację przelotu i pierwszego noclegu - a
            pierwszego poranka odłączyć się od grupy i wyruszyć dalej już na własną rękę.
            Pewnie będzie to zależało od tego, czy uda mi się upolować jakieś niedrogie
            bilety ;)
            • czarna-magnolinka Re: Tajlandia - pierwszy raz - doradzcie proszę! 30.06.10, 13:54
              No więc właśnie:), a po co płacić za coś, z czego nie skorzystacie? Bilety za
              niespełna 2000zł. to naprawdę dobra cena, pozostaje decyzja jakimi liniami
              chcesz lecieć w tak daleki lot, a jakimi nie.

powodzenia
            • Gość: olek z biura podróży czy samemu IP: 188.33.181.* 30.06.10, 16:39
              pierwszy raz byłem z biura podróży - Baśniowa Tajlandia Rainbow,
              teraz- drugi, trzeci,czwarty i piąty wyjazd ( Bali, Kambodża, Wietnam, Laos,
              Birma) już tylko samemu.

Z perspektywy czasu widzę, że tak naprawdę wycieczka z biura podróży nic oprócz
              jednej rzeczy, o której później, mi nie dała. Większość czasu to była jazda
              autobusem- główne atrakcje- słonie, wioska w górach, świątynie- zobaczyłem w 1
              dzień na Krabi.

Z drugiej jednak strony to był mój pierwszy wyjazd do Azji więc z biurem czułem
              się bezpiecznie i dzięki tym doświadczeniom swobodnie wyjeźdzałem w kolejne
              kierunki.

Aczkolwiek teraz po Tajlandii wysyłam osoby bez jakiegokolwiek doświadczenia i
              bez problemów dają sobie radę.

Cena 1980 zł jest bardzo dobra ale to już pewnie ostatnie miejsca tej cenie
              więc rezerwuj póki rodacy nie zaczną masowo rozglądać sieza ofertami zimowymi -
              w kwietniu i maju br były najlepsze ceny na zimę 2011 - 1700 zł za bilet.

pozdrawiam i udanej wycieczki :)
              • a1ma Re: z biura podróży czy samemu 01.07.10, 14:56
                > Cena 1980 zł jest bardzo dobra ale to już pewnie ostatnie miejsca tej cenie
                > więc rezerwuj póki rodacy nie zaczną masowo rozglądać sieza ofertami zimowymi -
                > w kwietniu i maju br były najlepsze ceny na zimę 2011 - 1700 zł za bilet.

Dziś znalazłam najtaniej 850 USD za bilet w dwie strony, ale przy dzisiejszym
                kursie dolara to prawie 2,9 tys. PLN :/
                Szukam dalej...
                • a1ma Re: z biura podróży czy samemu 01.07.10, 15:07
                  Mam Finnair za 1725! :)
                  • Gość: olek Re: z biura podróży czy samemu IP: 46.113.143.* 01.07.10, 17:20
                    super cena ! jaki termin ?
                    • czarna-magnolinka Re: z biura podróży czy samemu 01.07.10, 23:12
                      Leciałam właśnie Finnair do BKK, bierz bo warto:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka