Dodaj do ulubionych

Bali czy Tajlandia?

IP: *.static.cloud-ips.co.uk 25.02.13, 14:24
Nie byłam ani w Tajlandii ani na Bali. Cenowo wychodzi podobnie. Co polecilibyście osobie, która nie była w żadnym z tych miejsc?
Jak z cenami żywności? Wiem, że Tajlandia jest tania,gdyż znajomi byli jednak nie mam nikogo kto by miał doświadczenie z Bali.
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: Bali czy Tajlandia? 25.02.13, 15:17
      Bali jest droższa, i jedzeniowo i alkoholowo. Papierosy za to mają za pół darmo, jeśli Cię to interesuje. A turystycznie obie krainy są turystycznie fantastycznie. Aczkolwiek Bali krajobrazowo zapiera dech w piersiach mocniej niż Tajlandia. (To oczywiście moje subiektywne odczucie)
    • kaltam Re: Bali czy Tajlandia? 26.02.13, 19:23
      Byłem i tu i tu. Polecam Tajlandię a w szczególności wybrzeże (wyspy) Morza Andamańskiego. Poza tym kuchnia w Tajlandii jest pycha. Bali jest przereklamowana.
      • Gość: magda Re: Bali czy Tajlandia? IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.02.13, 20:08
        zależy na ile jedziesz i co chcesz przeżyć
        jeśli chcesz głaskać tygrysy, zobaczyć leżącego Buddę, zjeść owady, najbardziej śmierdzący owoc na świecie durian to jedź do BKK
        jeśli chcesz zwiedzać wyspy to polecam ao nang w Tajlandii-tu zwiedzisz dżunglę, pojeździsz na słoniu,poplażujesz, smacznie zjesz prosto z ulicy
        jeśli chcesz pływać z delfinami Lovinia-rewelacja, zobaczyć stado małp(małpi las Ubud),świątynie-nic specjalnego, taniec ognia, jeździć na słoniu, zobaczyć pola ryżowe, napić się najdroższej kawy na świecie to polecam Bali
        ja na Twoim miejscu obczaiłabym loty Air Asia i zwiedziła oba kraje ;))
        ja w zeszłym roku zwiedziłam KL(Malezja)Krabi, Bangkok, Bali właśnie z Air Asia w 24 dni

Ogólnie to Azja jest przereklamowana zwłaszcza Bkk i Bali, ale gdybym musiała wybrać to wróciłabym na Bali -tydzień starcza żeby zwiedzić wyspę. Moja rada-jedź bez biura podróży i miejsce noclegu zrób na środku wyspy,ja byłam w nusa dua i wszędzie miałam daleko, na Bali poruszasz się z wynajętym kierowcą
        ceny wcale nie są niższe niż w Polsce, moim zdaniem są takie same
        • bob1111 Re: Bali czy Tajlandia? 26.02.13, 20:24
          Gość portalu: magda napisał(a):

> zależy na ile jedziesz i co chcesz przeżyć
          > jeśli chcesz głaskać tygrysy, zobaczyć leżącego Buddę, zjeść owady, najbardziej
          > śmierdzący owoc na świecie durian to jedź do BKK
          > jeśli chcesz zwiedzać wyspy to polecam ao nang w Tajlandii-tu zwiedzisz dżunglę
          > , pojeździsz na słoniu,poplażujesz, smacznie zjesz prosto z ulicy
          > jeśli chcesz pływać z delfinami Lovinia-rewelacja, zobaczyć stado małp(małpi la
          > s Ubud),świątynie-nic specjalnego, taniec ognia, jeździć na słoniu, zobaczyć po
          > la ryżowe, napić się najdroższej kawy na świecie to polecam Bali
          > ja na Twoim miejscu obczaiłabym loty Air Asia i zwiedziła oba kraje ;))
          > ja w zeszłym roku zwiedziłam KL(Malezja)Krabi, Bangkok, Bali właśnie z Air Asia
          > w 24 dni
          >
          > Ogólnie to Azja jest przereklamowana zwłaszcza Bkk i Bali, ale gdybym musiała w
          > ybrać to wróciłabym na Bali -tydzień starcza żeby zwiedzić wyspę. Moja rada-jed
          > ź bez biura podróży i miejsce noclegu zrób na środku wyspy,ja byłam w nusa dua
          > i wszędzie miałam daleko, na Bali poruszasz się z wynajętym kierowcą
          > ceny wcale nie są niższe niż w Polsce, moim zdaniem są takie same
          Azja przereklamowana, hmm dość odważne stwierdzenie jestem raz w roku od 2004 i dalej mnie to cieszy :) każdy ma swoje zdanie, może warto zobaczyć coś poza utartymi szlakami.
          Oprócz Air Asia jest jeszcze kilka innych linii lotniczych w szczególnie w Indonezji jeżeli chce się zobaczyć coś poza Bali
        • Gość: Viola Re: Bali czy Tajlandia? IP: *.static.cloud-ips.co.uk 27.02.13, 03:26
          Niestety mogę lecieć tylko na tydzień. Zdecydowałam się na Tajlandię z racji odległości (lot 4 godziny zamiast kilkunastu).
          Mieszkam w Chinach więc cenowo wychodzi lepiej podróż na własną rękę.
          Lecę do Phuket czy jest jakiś rejon w którym warto znaleźć hotel?
          • Gość: anita Re: Bali czy Tajlandia? IP: *.play-internet.pl 27.02.13, 19:15
            Tajlandia jest cudowna, ale Phuket :(
            1 miejsce Krabi
            2 miejsce Ko Samui
            3 miejsce Phuket
            Oczywiście to moja osobista ocena.
          • Gość: urabura2 Re: Bali czy Tajlandia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 00:45
            to leć na Hainan !!! Chociaż Krabi w Tajlandii jest spoko , a Bali uwielbiam. Wbrew opiniom właśnie na Bali jest taniocha
    • bob1111 Re: Bali czy Tajlandia? 26.02.13, 20:10
      Wszystko jest względne, Tajlandia to cały kraj a Bali tylko jedna wyspa kwestia skali większa różnorodność jest w Tajlandii lepsze plaże do kąpieli też,
      Wiele zależy od pory roku w której chcesz jechać inne szczyty sezonu Taj nasza zima Indonezja nasze lato, kuchnia Tajska lepsza. Jak byłem w Indonezji to Bali to było bardziej cywilizowane i nudniejsze niż reszta Indonezji ale kilka miejsc zwala z nóg i jest wygodne i małe.
      Tajlandia jest wygodna dobra baza noclegowa transport i sporo fajnych miejsc.
      W Indonezji byłem dwa razy w Tajlandii kilka razy ale prawie zawsze zadziwiałem też sąsiednie kraję.
      Co do cen wszytko jest względne nie wiem jaki standard ci odpowiada i co chcesz robić na wakacjach
      • Gość: Magnuna Re: Bali czy Tajlandia? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.02.13, 14:32
        Teraz Tajlandia. A następnym razem lec np. do Indonezji. Porownasz i sama ocenisz. To co sie komu podoba lub nie jest kwestia indywidualna. Dla mnie np. BKK nie jest przereklamowany tak samo jak generalnie Azja. Ale zeby to wiedzieć trzeba samemu sprawdzić;)
        • zbyfauch Re: Bali czy Tajlandia? 27.02.13, 15:09
          Przypomniało mi się, że jedyną upierdliwą okrutnie rzeczą na Bali było wszechobecne w każdej knajpie ludowe plim-plim na ichnich cymbałach, do urzygu. :)
    • Gość: A Re: Bali czy Tajlandia? IP: 195.116.20.* 27.02.13, 15:08
      tAKI PROBLEM, TO NIE PROBLEM:-) Gorzej jak ktoś nie bardzo ma kiedy i za co;-)
    • Gość: Zbig Re: Bali czy Tajlandia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 10:51
      Ze wszystkich krajów, które odwiedziłem zdecydowanie Bali jest najpiękniejsze, ludzie najbardziej uśmiechnięci. Przepiękna przyroda. W Tajlandii dopiero będę, może jest równie piękna, ale Bali na pewno nie zawiedzie.
      • caesar_pl Re: Bali czy Tajlandia? 03.03.13, 23:11
        a widziales Thajlandie?
        picasaweb.google.com/113076855910643073235
      • Gość: Anutek Re: Bali czy Tajlandia? IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.03.13, 19:21
        Na bali byłam 5 razy, za każdym razem przy okazji zwiedzamy dosdatkowe wyspy: Flores, Timour, Lombok, Gili, Sumatra. Tam jest cudownie i każdy znajdzie coś dla siebie. Bali jest droga w Nusa dua i drogich restauracjach dla turystów, ale można jeść razem z Tubylcami w ich knajpkach , rozstawianych wieczorem za 1,5 do 2 $ jesteś najedzony na maksa. Śpimy np w Kucie , 300 m od plaży w czystym hotelu z łazienką, codziennie sprzątanie, jest tez basen który co dziennie sprzątają, a pokój 2 osobowy kosztuje 28-32 $ ze śniadaniem. Można jeździć na skuterach 5$ za dzień lub motorem 7$. Trzeba tylko wiedzieć gdzie i od kogo kupować,W tym roku jadę znowu.Nurkowanie w parku Komodo przy Flores niepowtarzalne. Tajlandia jest głośna i bardzo zatłoczona, full turystów, szczególnie Ruskich
        • iwwo2 Re: Bali czy Tajlandia? 21.03.13, 09:28
          Polecana Kuta nie jest bynajmniej oazą spokoju. Też jest głośna, hałaśliwa, też pełna turystów i australijskich surfujących szpanerów. Plaża raczej kiepska. Byłem pół dnia z ciekawosci i szybko się ewakuowałem. Poza tym Bali jest fajne, zwłaszcza z okolicznymi wyspami: Lembogan, Gili, czy większą niż sama Bali - Lombok. Tam też można zrobić ekektowny trek na Mount Rinjani - moc wrażeń. Tajlandii też jako kierunkowi wakacyjnemu nic nie brakuje. Wybierz kierunek w zależności od terminu kiedy chcesz jechać. Zimą Tajlandia, od maja do końca lata Bali.
          • Gość: anita Re: Bali czy Tajlandia? IP: *.play-internet.pl 21.03.13, 18:32
            To prawda do tajlandii możesz jechać jak u nas jest zima więc jest to plus, Bali to najpóżniej do pażdziernika.
        • aszusta Re: Bali czy Tajlandia? 22.12.14, 12:02
          Na funpageu Asiandivers organizujemy konkurs fotograficzny Tajskie Inspiracje :)

Do wygrania voucher o wartości 10000THB (ok 1000zł) oraz vouchery o wartości 3000 THB do wydania na nurkowania i wycieczki w Tajlandii.

Link do aplikacji konkursowej: www.facebook.com/AsianDivers/app_285304374978813
          Link do strony Asiandivers, gdzie znajdziecie pełną ofertę wycieczek i nurkowań: asiandivers.pl/

Zapraszamy do udziału w konkursie:)
    • edekm1967 Re: Bali czy Tajlandia? 24.03.13, 19:19
      Polecam Tajlandię - do Indonezji na wakacje lecimy w tym roku. Wakacje w Tajlandii opisane na moim blogu na który zapraszam rodzinne-podroze.blogspot.com/p/tajlandia-kambodza-2011.html
      Pozdrawiam !!!!
    • jakanu Re: Bali czy Tajlandia? 04.04.13, 07:51
      Byłem 2 razy na Bali i 3 razy w Tajlandii. Dla mnie obydwa te miejsca są ciekawe i warte zobaczenia. Co do wyboru - na pierwszy raz polecam jednak Tajlandię...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka