Dodaj do ulubionych

Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow Tours ?

IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.14, 19:51
Niedawno skończył się sezon zimowy, ale biura niedługo będą przedstawiać nową ofertę. Planuję wyjazd na przełomie grudnia i stycznia i bardzo proszę forumowiczów o radę. Interesują mnie obydwa kierunki, szczególnie Kuba- wyspa jak wulkan gorąca oraz Baśniowa Tajlandia lub Tajlandia-Kambodża-Wietnam. Zdaje sobie sprawę, że to indywidualna kwestia, ale może ktoś miał okazję odwiedzić oba wspomniane regiony. Gdybyście mieli wrócić to gdzie, która wyprawa pozostawiła lepsze wrażenia...? To zupełnie różne państwa i ciężko je porównywać, ale każda opinia będzie pomocna. Kusi mnie Kuba, ale nie ukrywam, że zależy mi też na pogodzie i skorzystaniu z ciepłego morza, basenu, a z tym w grudniu może być problem. Tajlandia, Kambodża są niezwykle różnorodne i wydaja się fascynujące, na pewno byłoby tam cieplej... więc proszę o wszelkie wskazówki.
Obserwuj wątek
    • yendras0 Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To 06.04.14, 09:26
      Oczywiście oba kraje są warte zwiedzenia.
      Tajlandii zobaczysz więcej na BT, ale TKW też jest ciekawa i ma dobre opinie.
      forum.gazeta.pl/forum/w,19,133500737,,Basniowa_Tajlandia_z_Rainbow.html?s=1
      Co do Kuby to zauważ, że na Wyspie jak wulkan jest aż 7 dni "niezwiedzania". Ja uznałem, że lecę tak daleko żeby zobaczyć jak najwięcej Kuby (a warto), więc wybrałem Buenos dias Cuba, z bogatszym programem.
      forum.gazeta.pl/forum/w,19,133061750,133061750,_Buenos_dias_Cuba_z_Rainbowtours.html
      Masz jeszcze dużo czasu na dokonanie wyboru. A co do kolejności - to, zgodnie opinią "póki żyje Fidel (i Raul)...", radziłbym najpierw Kubę.

• Gość: bedera Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.14, 10:02
        Yendras szkoda fatygi. Zerknij troche nizej na forum. To juz drugie tego typu pytanie od tej samej osoby.
        To ,,szeptana'' reklama z nadzieja na rozrost watku
    • Gość: Aleksandra Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To IP: *.play-internet.pl 06.04.14, 15:51
      Dziekuje za odpowiedz. Oczywiscie program bardziej rozvudiwanego obajzdu jest cieiawszy, ale nie wiem czy nie wolalabym troche dluzej odpoczac, wcielajac sie w fypowego turyste i korzystajac z all inclusive... jednoczesnie prosze onne osoby o powstrzymanie sie od komentarzy w stylu "szkoda czasu" Jezeli Pan/ Pani tak uwaza- udzielanie sie w watku jesf dobrowolne. W czym tkwilby sens zasiegania rady w w chwili gdy kazde pytanie jest traktowane jako "szeptany marketing" ? Plzdrawiak i zycze wiecej rozwagi w komentowaniu cudzych wypowiedzi ;)
    • Gość: jolka Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To IP: *.tychy.vectranet.pl 06.04.14, 16:07
      Dla zainteresowanych wycieczkami z Rainbow mam propozycję :)
      Mam do odsprzedania bony wakacyjne Rainbow Tours z data ważnosci do grudnia 2014. wartośc 2500zł w nominałach 1000zł + 1000zł + 500zł. sprzedam 10% taniej. możliwy odbior osobisty w Katowicach albo wysyłka. 250zł do kieszeni. Kto zainteresowany? :)
    • Gość: fazi Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To IP: *.xdsl.centertel.pl 06.04.14, 20:47
      Aleksandro nie chcę być złośliwy ale lekko muszę być:)
      Akurat grudzień to i na Kubie i w Tajlandii jest najlepszym okresem do zwiedzania. Tam jest ichnia zima czyli temp.ok.30 stopni i więcej, woda 28 stopni. Wejdź na portale pogodowe i opisowe tych krajów
      Co do meritum każda z opcji jest extra. Na Kubie słabsze jedzenie zaś u tajów najlepsze na świecie. Reszta rzecz gustu.Niewątpliwie do zwiedzania więcej w Azji.
      • Gość: Aleksandra Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.14, 21:25
        Tak jak napisałam nie mam wątpliwości co do świetnej pogody w Tajlandii, ale niestety w przypadku zimowej Kuby nie jest ona zagwarantowana.Czytałam sporo, przejrzałam także dane historyczne i temp. Maksymalna w tym terminie to jakieś 26/27 stopni ( okolice Hawany), nie 30. Mozna trafić na gwałtowne ochłodzenie i wtedy warunki nie sprzyjają plażowaniy, zaś temperatura nad ranem i w nocy to kilkanaście stopni, więc basen zdąży się wychłodzić. Trzeba mieć trochę "szczęścia", trochę osób narzeka na chłodny wiatr, także Kanadyjczycy masowo odwiedzający Kubę na wypoczynek polecają inne miesiące. Na Kubie nie byłam, zdecydowanie nie chce się wymądrzać. Zabytki Azji na pewno bardzo interesujące, ale z drugiej strony Kuba jest jedyna w swoim rodzaju... Dziękuję za komentarz i uwagi.

• Gość: fazi Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To IP: *.xdsl.centertel.pl 07.04.14, 12:35
          Faktycznie Kuba ma swój klimat, który parę lat po śmierci braci Castro na pewno zniknie więc jeśli Kuba to teraz :) Mimo wszytko teraz jest najlepsza pogoda. W innych miesiącach możesz trafić na okres cyklonów i większe opady deszczu. Poza tym basen??? gdy masz pod nosem wspaniałe morze Karaibskie. Przecież na basen to można iść w kraju nie trzeba lecieć 10 godzin. No ale w sumie są gusta i guściki.
    • Gość: waves Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.14, 21:44
      Aleksandro, jestem ciekawa, co wybierzesz :) Dla mnie oba te kierunki są niezmiernie ciekawe i w przyszłości chciałabym zwiedzić oba miejsca - na razie to jeszcze w sferze marzeń, ale pierwsza chyba jedna byłaby Kuba... widziałam zdjęcia mojej Kuzynki z Varadero - ten klimat, ten kubański styl...! :)
      • Gość: Aleksandra Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.14, 22:02
        Skłaniam się też ku Kubie. W maju powinny być już katalogi, porównam jeszcze jak cenowo wychodzą obydwa wyjazdy. Tajlandia za kilka lat bedzie wciąż wygladała podobnie, natomiast Kuba może juz sie zmienić. Niestety na taki wyjazd nie moge sobie pozwolić co roku, także byłoby mi żal gdybym straciła szanse na uchwycenie tego Kubańskiego klimatu. Cieszę sie, ze podobały Ci sie zdjecia kuzynki, także kolejny głos dla Kuby ;)
    • a-k-k Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To 16.04.14, 11:05
      Na Kubie jeszcze nie byłam więc tu nie doradzę, ale Baśniową Tajlandię i Tajlandię Kambodżę Wietnam zaliczyliśmy właśnie z RT. Z tych dwóch, moim zdaniem bardziej dopracowana jest Baśniowa Tajlandia, w przypadku TKV zbyt dużo czasu traci się na przejazdy (miałam pewien niedosyt po tym wyjeździe). Uważam, że lepszą wersją byłaby Kambodża + Wietnam, bez Tajlandii, ale takiej objazdówki chyba RT nie organizuje.
      Tu trochę szczegółów: forum.gazeta.pl/forum/w,19,133500737,133500737,Basniowa_Tajlandia_z_Rainbow.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,19,143197991,143197991,Tajlandia_Kambodza_Wietnam_z_Rainbow_Tours.html
    • Gość: travelka Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.14, 16:12
      Byłam na obu wyjazdach 4 i 5 lat temu ( Kuba jak wyspa... i TKV) . Obie wycieczki sympatyczne i ciekawe, ta na Kubę zdecydowanie "lżejsza". Jeżeli masz możliwość zaplanowania obu to z czystym sercem polecam. Jeżeli tylko jedną to ja znając obie opcje wybrałabym TKV. Raczej nie wracam do krajów, które widziałam ale do Tajlandii i Kambodży wróciłabym.
    • Gość: Aleksandra Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.14, 16:25
      Dziękuję za odpowiedzi. Bardzo chciałabym wziąć udział w obydwu, ale niestety muszę wybrać jedna, a drugą odłożyć w czasie, podejrzewam, że nieprędko wyjadę na kolejne 2 tygodnie. Mogłabys zdradzić w jakim miesiącu byłaś na Kubie ? Pogoda nie najważniejsza, ale w wypadku prawie tygodnia na plazy trochę obawiam sie braku słońca i zimna, tymbardziej, że najbardziej pasuje mi grudzień... Na stronie Rainbow pojawiła sie zakładka ze zdjęciami i opiniami na temat poszczególnych wyjazdów. TKW wydaje sie bardzo różnorodna, interesująca i tak jak piszesz dosyć męcząca. Z drugiej strony- nie wiadomo kiedy znowu pojawi sie szansa wyjazdu na Kubę...
      • Gość: travelka Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.14, 17:18
        TKV przełom stycznia i lutego ( pogoda idealna) a Kuba początek lutego. Pogoda była dobra ale np 1 dzień w Havanie wiało i rano padało a na koniec w Varadero było słonecznie ale też przelotny deszcz i 1 chłodny dzień, woda w oceanie zimnawa ( jest też dzień odpoczynku nad morzem Karaibskim i tam cieplutko). My na Kubę też pojechaliśmy trochę poza planem aby zdążyć za czasów rodu Castro.. Chcieliśmy synowi pokazać jak można było żyć chociaż w PRL aż tak nie było.
        Dla nas Kuba była trochę za mało intensywna, trochę za dużo tego wolnego czasu po drodze.
        Za to super muzyka wszechobecna:). Wybór należy do Ciebie....
        • makshary31 Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To 02.08.14, 16:16
          Witaj myśmy jednak wybrali lecimy z Rainbow Tours
          Mieliśmy ta samą sytuacje KUBA czy Tajlandia . Tajlandię wybraliśmy bo miejsc w samolocie na Kubę w Listopadzie nie było
          Wycieczka Esencja Tajlandi 16 dni 02.11.2014
          Ale warto przeczytać to przed wylotem
          Wygrano pozew zbiorowy o opóźnienie samolotu
          podroze.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/463869,pozwem-zbiorowym-za-opoznionego-dreamlinera.html
    • simon_r Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To 04.08.14, 18:58
      Gdybym miał wybierać wycieczkę z Rainbow czy też innym BP to wybrałbym Kubę... z jednego zasadniczego powodu. Wyjazd z BP do Tajlandii to gigantyczna strata kasy... tam jeździ się samodzielnie!!!
    • cereskot Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To 18.08.14, 11:49
      Baśniowa Tajlandia jest cudna. Owszem jeśli wyjazd organizuję się na własną rękę to zawszę będzie taniej. Ale dla osób które raczej nie radzą sobie z organizacją i nie mają ochoty martwić się jak przemieścić się z punktu A do punktu B biuro podróży jest idealnym rozwiązaniem. Oczywiście nikt nie zrobi tego za darmo (ale to już inna bajka). W Tajlandii (program Baśniowa Tajlandia) byliśmy z mężem 2 lata temu. Czy warto - jak najbardziej. Program bogaty i różnorodny . W naszej grupie były osoby od 18 do 80 roku życia. Myślę, że nie było osoby nie zadowolonej. Jeśli chodzi o Kubę to jadę tam w grudniu więc trudno powiedzieć który kraj jest lepszy. Mogę tylko doradzić aby wybierać programy, które nie łączą danych krajów. Dlaczego ? Bo nie zobaczy się wszystkiego. Nasza przewodniczka, a później osoby które wracały z nami do Polski nam to potwierdziły ( wracali z programu np. z Taj - Wiet - Kam). Zdecydowanie lepiej zobaczyć jeden kraj, a w "miarę" dokładnie. Jeśli ktoś sobie życzy szczegółów z wyprawy do Tajlandii to nie ma problemu - tylko dać znać to wyślę na mail.
    • addaryb Re: Prośba o radę-Tajlandia czy Kuba z Rainbow To 22.02.17, 11:19
      Polecam wyjazd na własną rękę, my byliśmy w Tajlandii w styczniu i można wszystko łatwo samemu zorganizować. Poniżej podaję link do fotorelacji, może te zdjęcia pomogą podjąć dezycję:

www.kwiatpomaranczy.pl/tajlandia/

Miłego oglądania :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka