Dodaj do ulubionych

Tajlandia - wyprawa relacja 2016/2017 - masz pytan

07.02.17, 16:46
Witajcie,

właśnie wróciliśmy z Tajlandii, odwiedziliśmy tam kilka fascynujących miejsca.
Bardzo długo zostaną one w pamięci, ale aby mieć pewność że będziemy pamiętać jak najwięcej postanowiliśmy udokumentować naszą wyprawę.
Tym samym zachęcam do zapoznania się z materiałem - jeśli pojawią się pytania co do miejsc których byliśmy piszcie.
Koszt naszej wyprawy bez biletów lotniczych to około 3 tysiące PLN na osobę.
W Tajlandii byliśmy 2 tygodnie. W tym czasie widzieliśmy :
Bangkok www.youtube.com/watch?v=SU3BruD-K0o

Śiątynie, wielki pałac www.youtube.com/watch?v=Vaqq5GxOeJs

Wyspę Ko Chang www.youtube.com/watch?v=ObSKBxS75y4

Jeździliśmy na słoniach, odwiedziliśmy wioske ludzi z długimi szyjami, pływaliśmy tratwą www.youtube.com/watch?v=gI1Si5k6Iws

Odwiedziliśmy Ayutthay i Lop Buri www.youtube.com/watch?v=mZbi_SvEniw

Chodzilismy po Pattaya i Walking Street www.youtube.com/watch?v=wn2te6YEmlE

Głaskaliśmy Tygrysy
www.youtube.com/watch?v=ja-Kc_JHsV8&t=178s
i masę innych fantastycznych miejsc

Zachęcam gorąco wszystkich do podróży w tamten rejon. Jest bezpiecznie, egzotycznie i rajsko.

W razie pytań piszczcie !
Zachęcam do podróży naszym śladami ;)

Obserwuj wątek
    • gp1959 Re: Tajlandia - wyprawa relacja 2016/2017 - masz 08.03.17, 09:07
      rafciood, wybieramy się pod koniec kwietnia z żoną do Tajlandii, sami, po raz pierwszy. Chcemy poświęcić 10 dni na zwiedzanie i 4 na wypoczynek gdzieś w ładnym, przyjaznym miejscu z ciepłą wodą w morzu i bez wielkich deszczy. Co nam poradzisz zobaczyć i gdzie wypocząć? Przylot i wylot z Bangkoku. Jak podróżować po tym kraju? Co myślisz o wypadzie do Kambodży na 3 dni?
      Dziękuję z góry za rady.
      • rafciood Re: Tajlandia - wyprawa relacja 2016/2017 - masz 08.03.17, 13:50
        gp1959, świetny wybór !
        Jeśli chcecie odpocząć polecam wyspę na której sam byłem - niewielu turystów, przystępna cena za wygodny bungalow, piękna plaża i inne atrakcje na wyspie ! Ko Chang - poniżej link do hotelu gdzie spałem (w cenie masz kajaki na 1 dobę), na wyspę dopływa się promem - słyszałęm że inne wyspy też są rewelacyjne.
        www.booking.com/hotel/th/chai-chet-resort-koh-chang.pl.html?label=gen173nr-1FCAEoggJCAlhYSDNiBW5vcmVmaLYBiAEBmAEeuAEMyAEM2AEB6AEB-AELqAID;sid=5dfe8e7aa8567c65fb8be91ee0358c5f

Polecam w samym Bangkoku pozostać na 1-2 dni i zobaczyć Chińską dzielnicę - koniecznie nocą;

1 dzień Wam zajmie (trzeba wcześnie wstać aby się wyrobić):
        Wielki Pałac królewski - piękne miejsce (wcześnie trzeba sprawdzić czy da się wejść i czy niema tam jakiejś uroczystości);
        Zobaczyć kilka świątyń - wszystkie sa zbliżone wyglądem dlatego proponuję abyście wybrali największe lub te które są obok siebie. Proponuję zahaczyć po pałacu świątynie lub ciekawe miejsca jak Wat Pho, Wat Arum, Wat Kalayanamit, Prayurawongsawas Waraviharn Temple;
        Złotą górę - rozpościera się z niej krajobraz na miasto;
        Przepłyńcie się po rzece łodzią;
        Polecam wyjść na imprezę nocą ;);

1 dzień to zwiedzanie pływającego targu i lub targ kolejowy w Samut Songhkram - zajmie to cały dzień.

Z Bangkokumożna jechać do Pałacu Małp - latają tam wszędzie małpiszony i kradną co popadnie (na filmiku pokazałem), my pojechaliśmy tam za późno, proponuję wcześniej wstać(5 rano) i być o normalnej godzinie.

Ciekawe miasto Pattaya i Walking Street - nocne życie (na filmikach nie umieszczałem tego co tam się dzieje). W Pattaya też jest fajna biała świątynia ;)

Nie wiem jak dużo chcecie się przemieszczać i czy macie zamiar zobaczyć tygrysy, czy chcecie jeździec na słoniach, pływać na pontonach, zobaczyć wodospady. Jeśli tak to trzeba się wybrać nocnym pociągiem do Chiang Mai (my pojechaliśmy najpierw do świątyni małp, (zostawiliśmy plecaki na kolei) następnie na festyn, a po wszystkim pojechaliśmy pociągiem do chiang mai. Jedziesz całą noc ale oszczędzasz dzień ;) (ps. na wyspach tez można jeździć na słoniach )

Jeśli wolicie wyspy proponuję
        Koh Phi Phi - jak dla mnie za dużo turystów - totalna komercja
        Ko Kradan - romantyczne miejsce i można nurkować :D
        Ko Mak - piekna wyspa
        Koh Lipe - spokój i widoki
        Ko Khao Phing Kan - wyspa bonda - ta z filmów :D a przy okazji można zobaczyć Koh Panyee i świątyni małp Suwankhula Temple.

Pamiętaj aby jeść jak najwięcej - jedzenie jest fantastyczne.

Kambodża super !! Kocham ją :) Jednak skoro jedziecie pierwszy raz do Tajlandii proponuję abyście ją sobie zwiedzili dokładniej bo ma masę ciekawych miejsc i piękną kultury do zaoferowania. 2 tygodnie to jednak bardzo krótko :P

Daj znać jak pójdzie wam wyjazd !!
        Pozdrawiam

• gp1959 Re: Tajlandia - wyprawa relacja 2016/2017 - masz 15.03.17, 02:57
          Dziękuję za informacje. Masz rację, Kambodżę zostawimy na inny raz. Chcemy jeździć na słoniach i zobaczyć tygrysy. Interesuje nas sławny most na Kwai, wraz z cmentarzem i muzeum oraz wodospady tylko nie wiemy czy wystarczy nam 1 dzień z Bangkoku. Mamy w planie zwiedzać 10 dni, ale także chcieliśmy zobaczyć złoty trójkąt i popływać na Mekongu ale nie mamy jeszcze wyobraźni jak to wszystko pogodzić. Wypocząć chcemy na wyspie Ko Samui bo wyczytaliśmy że na w połowie maja tam najmniej pada. Jeśli możesz coś nam poradzić, TO BARDZO PROSZĘ. Będziemy wdzięczni.
    • www.i-fashion-it.pl Re: Tajlandia - wyprawa relacja 2016/2017 - masz 26.02.18, 18:52
      Rewelacyjna podróż. My tez podróżowaliśmy we dwoje po Tajlandii i Kambodży. Kilka informacji i sporo zdjęć wrzuciłam u siebie:
      www.i-fashion-it.pl

Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka