Dodaj do ulubionych

Analizy CIA: Rosji grozi rozpad

28.04.04, 12:56
Za info.onet.pl/909934,12,item.html

Według analityków Centralnej Agencji Wywiadowczej, za 10 lat Rosja rozpadnie
się na kilka niezależnych państw. Ich prognozy przytacza rosyjski
dziennik "Niezawisimaja Gazieta".

Dziennik publikuje informacje, które ukazały się na oficjalnej stronie
internetowej CIA. Z prognozy amerykańskich analityków wynika, że Rosja jest
traktowana jako strefa niestabilna, kraj, który rozpadnie się na 6 lub 8
niezależnych państw do 2015 roku.

Przyczyną tego, zdaniem Amerykanów, będzie niewydolność ekonomiczna. Według
raportu, rosyjska gospodarka jest uzależniona od światowych cen ropy i gazu.
Jeśli one radykalnie upadną to Rosję czeka poważny kryzys ekonomiczny, a
później polityczny. Co więcej, gazeta twierdzi, że podobny scenariusz jest
rozważany na najwyższych szczeblach rosyjskich władz.

Zdaniem dziennika, podczas spotkania rosyjskiej Rady Bezpieczeństwa prezydent
Putin ostrzegał, że jeśli rosyjska gospodarka nie zostanie zmodernizowana to
państwo może nie utrzymać jedności terytorialnej.
--------------------------------------------------

Oni tak na poważnie ?
Obserwuj wątek
    • lacietis Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 28.04.04, 15:27
      oleg3 napisał:

> Za info.onet.pl/909934,12,item.html
      >
      > Według analityków Centralnej Agencji Wywiadowczej, za 10 lat Rosja rozpadnie
      > się na kilka niezależnych państw. Ich prognozy przytacza rosyjski
      > dziennik "Niezawisimaja Gazieta".(...)

Lejesz miód na moje serce!
      Ale tak na poważnie to nie sądzę. Kiedyś CIA nie mogła przewidzieć rozpadu
      ZSSR - to teraz sobie wymyśla.
      Niewydaje mi się by były szanse na rozbad etniczny Rosji - bo nurty
      niepodległościowe osłabły i są dzisiaj marginalne, a jedynie niektóre
      peryferyjne obszary maja przewagę ludności rdzennej {nierosyjskiej] nad
      rosyjską.
      Nie wydaje mi się by panowała w Rosji też aż tak wielke anarchia, by
      gubernator, albo połpried jakiegoś regionu mógł ogłosic prawdziwą niepodległość
      i by mu sie to udało...
      Dopuszczam możliwość odpadu, jakiś peruferyjnych terytoriów, albo rezygnację z
      utzrzymania czeczenii za wszelką cenę - ale nawet to jest mało prawdopodobne.
      Nawet odpadnięcie obwodu królewieckiego, wydaje mi się mało prwadopodobne ze
      wzgledu na silną etnograficzną rosyjskość tego obwodu - choć tu ze względu na
      separację terytorialną dopuszczam możliwość wydarzenia się niespodziewanych
      okoliczności.
      • oleg3 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 29.04.04, 09:21
        Podzielam Twoje uwagi. W najbliższej przyszłości rozpad nie nastąpi. Co będzie
        za kilkadziesiąt lat trudno powiedzieć. Mogą nastąpić ogromne zmiany
        gospodarcze i demograficzne, które zmienią kształt Rosji. Może nastąpić
        ekspansja demograficzna mniejszośći, napływ Azjatów, etc. Co będzie po
        wyczerpaniu się surowców energetycznych, czy powstanie nowoczesna gospodarka.

Pozdrawiam
        • lacietis Rosji nie grozi rozpad 29.04.04, 14:53
          Oczywiscie może się to zmienić - ale puki co wszystko "szczęśliwie" lezie ku
          coraz większej unifikacji - wiec za kilkadziesiąt lat tem bardziej nie bedzie
          etnicznych przyczyn rozpadu Rosji. No chyba że zaistnieją dizś wciąż jeszcze
          rzadkie procesy powrotu do korzeni, albo zacznie się wykluwać [na skutek
          separacji i olewania regionów przez centrum] jakaś narodowość syberyjska - albo
          cos w tem rodzaju. No chyba, że pojawią się pozaetniczne czynniki
          dezintegrujące, lub rzeczywiście czynnkiki zewnętrzne [np.dużo Chińczyków na
          dalekim wschodzie - a póżniej ich niepodległość lub aneksca do ChRL]. Ale te 25
          nowych krajów i tak do mnie nie przemawia - ale zobaczymy {ci którzy zdążą]!
    • ignorant11 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 29.04.04, 20:18
      Sława!

Ciekawe, czy tak duży moloch ja Rosja może utrzymac sie jako jednolite państwo?

Tu oczywiście nie chodzi, o czy ja dobrze Rosji zyczę czy tez odwrotnie.

Ale o sama "termodynamike" takich tworów...

Czy tez może jest jak w przypadku monokryształow i rozpadają sie one na domeny?

Może podobnie jest równiez z imperiami i państwami?

Taki rozpad wcale nie musiałby byc zły ani dla Rosji ani dla Słowiaszczyzny, bo
      weźmy przykłady imperiów: Rzymskiego, Brytyjskiego, Hiszpańskiego...

Wydaje mi się, że Rosyjskie jest im najbardziej podobne, aloe na dodatek
      jeszcze stanowi jeden zwarty masyw lądowy.

Pozdrawiam i zapraszam na:
      Forum Słowiańskie
      nakarm dziecko, kliknij w pajacyka TERAZ:
      www.pajacyk.pl
      Ignorant
      +++
      • lacietis Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 15:09
        ignorant11 napisał:

> Sława!
        >
        > Ciekawe, czy tak duży moloch ja Rosja może utrzymac sie jako jednolite
        państwo?
        >
        > Tu oczywiście nie chodzi, o czy ja dobrze Rosji zyczę czy tez odwrotnie.
        >
        > Ale o sama "termodynamike" takich tworów...
        >
        > Czy tez może jest jak w przypadku monokryształow i rozpadają sie one na
        domeny?
        >
        > Może podobnie jest równiez z imperiami i państwami?
        >
        > Taki rozpad wcale nie musiałby byc zły ani dla Rosji ani dla Słowiaszczyzny,
        bo
        >
        > weźmy przykłady imperiów: Rzymskiego, Brytyjskiego, Hiszpańskiego...
        >

MOże w dalekiej przyszłości?... ja uważam, ze im więcej państw słowiańskich,
        tym lepiej [a więc Ukraina i Baiłoruś zdecydowanie odrębne -t ak od Polski, jak
        i od Rosji] - ale z drugiej strony dzielenie Rosji dla dzielenia??? Mieszkańca
        Moskwy, od mieszkańca Władywostoku z grubsza dzieli tyle ile mieszkańca
        Warszawy i Koszalina - a więc podstawy do separatyzmu raczej słabe...
        • hallny Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 15:16
          lacietis napisał:

> ignorant11 napisał:
          >
          > > Sława!
          > >
          > > Ciekawe, czy tak duży moloch ja Rosja może utrzymac sie jako jednolite
          > państwo?
          > >
          > > Tu oczywiście nie chodzi, o czy ja dobrze Rosji zyczę czy tez odwrotnie.
          > >
          > > Ale o sama "termodynamike" takich tworów...
          > >
          > > Czy tez może jest jak w przypadku monokryształow i rozpadają sie one na
          > domeny?
          > >
          > > Może podobnie jest równiez z imperiami i państwami?
          > >
          > > Taki rozpad wcale nie musiałby byc zły ani dla Rosji ani dla Słowiaszczyzn
          > y,
          > bo
          > >
          > > weźmy przykłady imperiów: Rzymskiego, Brytyjskiego, Hiszpańskiego...
          > >
          >
          >
          > MOże w dalekiej przyszłości?... ja uważam, ze im więcej państw słowiańskich,
          > tym lepiej [a więc Ukraina i Baiłoruś zdecydowanie odrębne -t ak od Polski,
          jak
          >
          > i od Rosji] - ale z drugiej strony dzielenie Rosji dla dzielenia???
          Mieszkańca
          > Moskwy, od mieszkańca Władywostoku z grubsza dzieli tyle ile mieszkańca
          > Warszawy i Koszalina - a więc podstawy do separatyzmu raczej słabe...

Mieszkanca Dagestanu od mieszkanca Moskwy z grubsza dzieli tyle ile miszkanca
          Warszawy i Teheranu.
          • ignorant11 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 17:38
            hallny napisał:

> lacietis napisał:
            >
            > > ignorant11 napisał:
            > >
            > > > Sława!
            > > >
            > > > Ciekawe, czy tak duży moloch ja Rosja może utrzymac sie jako jednolit
            > e
            > > państwo?
            > > >
            > > > Tu oczywiście nie chodzi, o czy ja dobrze Rosji zyczę czy tez odwrotn
            > ie.
            > > >
            > > > Ale o sama "termodynamike" takich tworów...
            > > >
            > > > Czy tez może jest jak w przypadku monokryształow i rozpadają sie one
            > na
            > > domeny?
            > > >
            > > > Może podobnie jest równiez z imperiami i państwami?
            > > >
            > > > Taki rozpad wcale nie musiałby byc zły ani dla Rosji ani dla Słowiasz
            > czyzn
            > > y,
            > > bo
            > > >
            > > > weźmy przykłady imperiów: Rzymskiego, Brytyjskiego, Hiszpańskiego...
            > > >
            > >
            > >
            > > MOże w dalekiej przyszłości?... ja uważam, ze im więcej państw słowiańskic
            > h,
            > > tym lepiej [a więc Ukraina i Baiłoruś zdecydowanie odrębne -t ak od Polski
            > ,
            > jak
            > >
            > > i od Rosji] - ale z drugiej strony dzielenie Rosji dla dzielenia???
            > Mieszkańca
            > > Moskwy, od mieszkańca Władywostoku z grubsza dzieli tyle ile mieszkańca
            > > Warszawy i Koszalina - a więc podstawy do separatyzmu raczej słabe...
            >
            >
            > Mieszkanca Dagestanu od mieszkanca Moskwy z grubsza dzieli tyle ile miszkanca
            > Warszawy i Teheranu.

Sława!

JA myślę, że obaj macie rację...

Piszę tak oczywiście nie kierując sie szmoncesowa mądrością rabinów, ale w
            rzeczywiśtości nie ma procesów jednoznacznych i jednokierunkowych, szczególnie
            na tak wielkim obszarze...

Nalezy pamiętac również o innych czynnikach odsrodkowych niż kulturowe, a są
            nimi interesy giospodarcze, ambicje polityczne lokalnych kacyków i
            poszczególnych ugrupowań.

Bo czyż nie jest ambitniej zostać udzielnym księciem np Jakucji niż tylko
            moskiewskim namiestnikiem?

Pamiętajmy o Imperium Brytyjskim, Rzymskim, Hiszpańskim...

Forum Słowiańskie
            www.pajacyk.pl
            Ignorant
            +++
          • lacietis Hallny - czytaj uważniej... 04.05.04, 12:23
            hallny napisał: >
            > Mieszkanca Dagestanu od mieszkanca Moskwy z grubsza dzieli tyle ile miszkanca
            > Warszawy i Teheranu.

++Bo nie czytujesz mnie uważnie! Może i mieszkańca Moskwy i Dagestanu dzieli
            tyle, co mieszkańca Warszawy i Teheranu - ale to przykład marginalny, który
            uwzgledniłem w swoich powyższych rozważaniach. Tyle, że takich miejsc jest
            niewiele, dotyczą one nieznacznej części ludności Federacji Rosyjskiej i
            jeszcze mniejszego [procentowo] obszaru. Może ja bym nawet chciał by CIA miała
            rację - ale nie wiele na to wskazuje by Rosja miała się rozpaść na
            kilkadziesiąt małych państw. Chyba, że większość z nich będzie wielkości
            powiatu, a i tak zostanie rdzeń Rosji o powierzchni około 95% obecnej
            powierzchni FR...
            • ignorant11 Re: Hallny - czytaj uważniej... 04.05.04, 12:29
              lacietis napisał:

> hallny napisał: >
              > > Mieszkanca Dagestanu od mieszkanca Moskwy z grubsza dzieli tyle ile miszka
              > nca
              > > Warszawy i Teheranu.
              >
              >
              > ++Bo nie czytujesz mnie uważnie! Może i mieszkańca Moskwy i Dagestanu dzieli
              > tyle, co mieszkańca Warszawy i Teheranu - ale to przykład marginalny, który
              > uwzgledniłem w swoich powyższych rozważaniach. Tyle, że takich miejsc jest
              > niewiele, dotyczą one nieznacznej części ludności Federacji Rosyjskiej i
              > jeszcze mniejszego [procentowo] obszaru. Może ja bym nawet chciał by CIA
              miała
              > rację - ale nie wiele na to wskazuje by Rosja miała się rozpaść na
              > kilkadziesiąt małych państw. Chyba, że większość z nich będzie wielkości
              > powiatu, a i tak zostanie rdzeń Rosji o powierzchni około 95% obecnej
              > powierzchni FR...

Sława!

A może jednak podzieli się na pare państw o znacznym potencjale, przy
              zachowaniu unii militarnej oraz prezydenckiej....

Może powstanie konfederacja rosyjska, lub coś na kształt rosyjskiej wspólnoty?

Przecież poszczególne regiony: Korolewiec od np Kraju Nadmorskiego róznią się
              bardziej niż np Australia od Kanady...

Forum Słowiańskie
              www.pajacyk.pl
              Ignorant
              +++
    • sztylet69 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 09:13
      Ale troche juz tak jest. Przeciez Syberia czy Jakucja prowadza swoja polityke, a
      gubernatorzy tych ziem zyja jak feudali ksiazeta. Jakucja np wprowadzila,mimo
      protestow cerkwi, wielozenstwo i zalegalizowano szamanizm jako religie. Podczas
      otwarcia ropociagu, najpierw poswiecil pop a potem przy oficjelach odtanczyl szaman.
      Formalnego rozpadu raczej nie bedzie, ruski imperializm i tendencje
      centralictyczne nie pozwola na to. ale faktycznie Rosja nie ma przyszlosci jako
      calosc.
      • scand Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 09:37
        Co Rosję może na nowo połączyć ?
        Może Internet, oczywiscie pod warunkiem że nie będzie się w nim używać
        chińskich znaków ..
        • alex.4 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 10:58
          Rosji nie grozi rozpad. Grozi natomiast autokratyzm. Rosji potzreba, aby
          pzrekształcić je w parwdziwe pańśwto federacyjne, z włądzami samorządowymi
          pozdr
          • zorianx na razie to Rosja buduje unię Słowiańską... 30.04.04, 11:39
            z Białorusią, Ukrainą i w 40% słowianskim Kazachstanem, co jest jakby spełnieneim postulatów Sołżenicyna, co może tylko cieszyć bo jest jakaś przeciwagą zdominowanej przez Niemcy UE.
            A jak na przykład WBrytania w referendum odrzuci konstytucję i inne propozycje UE to wystąpi z owej wtedy jeszcze bardziej niemieckiej UE.
          • scand Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 12:09
            Niech idą zatem świetlanym śladem federacji jugosłowiańskiej wink
      • lacietis Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 15:14
        sztylet69 napisał:

> Ale troche juz tak jest. Przeciez Syberia czy Jakucja prowadza swoja
        polityke,
        > a
        > gubernatorzy tych ziem zyja jak feudali ksiazeta. Jakucja np wprowadzila,mimo
        > protestow cerkwi, wielozenstwo i zalegalizowano szamanizm jako religie.
        Podczas
        > otwarcia ropociagu, najpierw poswiecil pop a potem przy oficjelach odtanczyl
        sz
        > aman.
        > Formalnego rozpadu raczej nie bedzie, ruski imperializm i tendencje
        > centralictyczne nie pozwola na to. ale faktycznie Rosja nie ma przyszlosci
        jako
        > calosc.

++Że odtańczył szman - to chyba nic w tym złego, a nawet dziwnego - skoro
        wiekszość rdzennej ludności Jakicji [teraz oficjalnie to nawet - Sachy] uznaje
        moc szamanizmu. ALE: ile procent Jakucji to Jakuci i inne rdzenne narodowości?
        Wielożeństwo wprowadzano też w Inguszetii [muzułmańskie] - ale chyba niewiele z
        tegowyszło... Putin twardo wprowadza zasadę wyższości prawodastwa federalnego
        nad regionalnym.
        Ja to bym nawet życzył - tak Słowianom [Białorusinom i Ukraińcom], jak i
        niesłowianom by Rosja dała im trochę odetchnąć - ale nie wydaje mi sie
        prawdopodobnem, by Rosja się rozpadła. Może coś od niej odpadnie - ale i tak
        niewiele...
        • hallny Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 19:17
          lacietis napisał:

> sztylet69 napisał:
          >
          > > Ale troche juz tak jest. Przeciez Syberia czy Jakucja prowadza swoja
          > polityke,
          > > a
          > > gubernatorzy tych ziem zyja jak feudali ksiazeta. Jakucja np wprowadzila,m
          > imo
          > > protestow cerkwi, wielozenstwo i zalegalizowano szamanizm jako religie.
          > Podczas
          > > otwarcia ropociagu, najpierw poswiecil pop a potem przy oficjelach odtancz
          > yl
          > sz
          > > aman.
          > > Formalnego rozpadu raczej nie bedzie, ruski imperializm i tendencje
          > > centralictyczne nie pozwola na to. ale faktycznie Rosja nie ma przyszlosci
          >
          > jako
          > > calosc.
          >
          >
          > ++Że odtańczył szman - to chyba nic w tym złego, a nawet dziwnego - skoro
          > wiekszość rdzennej ludności Jakicji [teraz oficjalnie to nawet - Sachy]
          uznaje
          > moc szamanizmu. ALE: ile procent Jakucji to Jakuci i inne rdzenne narodowości?
          > Wielożeństwo wprowadzano też w Inguszetii [muzułmańskie] - ale chyba niewiele
          z
          >
          > tegowyszło... Putin twardo wprowadza zasadę wyższości prawodastwa federalnego
          > nad regionalnym.
          > Ja to bym nawet życzył - tak Słowianom [Białorusinom i Ukraińcom], jak i
          > niesłowianom by Rosja dała im trochę odetchnąć - ale nie wydaje mi sie
          > prawdopodobnem, by Rosja się rozpadła. Może coś od niej odpadnie - ale i tak
          > niewiele...

W Jakucji ludnsci rosyjska to 50% ludnosci
    • oldpiernik Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 13:00
      Etmiczne [roblemy nasilaja sie tam, gdzie mają ekonomiczną pozywkę.
      Tak mi się zdaje, ale to mało oryginalne "zdawanie".
      Rozpad Rosji to marzenie niespełnionych hegemonów zachodu.
      Nie pierwsza i nie ostatnia mrzonka.
      Stawiałbym raczej na większą autonomię członków federacji.

Z drugiej strony, ciekaw jestem, jak UE zasymiluje "dziką słowiańszczyznę"...
      To wydaje mi się i ciekawsze i znacznie bliższe.
      Kolejny pomost uczynimy, czy kolejną zaporę?
      • scand Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 13:02
        A jak UE zasymiluje "arabszczyznę" - to chyba będzie jej poważniejszy problem
        na najbliższe lata..
        • zorianx zawsze możemy żywić nadzieję jak twierdzą ... 30.04.04, 13:27
          Rosjanie, że w razie czego nas wyzwolą z niemieckiej czy arabskiej niewoli...
    • hallny Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 15:04
      Oczywiscie ,ze Rosji grozi rozpad za 20 lat panstwo to bedzie liczylo 130
      milionow obywateli w tym 50 milionow muzulmanow i 15 milionow
      Chinczykow.Naprawde nie wiem jak oni sobie z tym poradzom.
      • alex.4 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 18:40
        Rosja bedzie się starzeć, ale muzułmanó tylu tam nie będzie. Ani tym bardziej
        Chińczyków. Rosja jest zagrożeniem
        Odrzucenie konstytucji UE? Pewnie jest to bardzo prawdopodobne. UE powinna
        zostać (a przynajmniej jeszcze długo) bardzo luxnym ciałem. Przyśpieszać proces
        integracji europejskiej nie tzreba, gdyż może doprowadzić to do katastrofy. Tu
        tzreba powoli, siły spokojusmile))
        pozdr
        • zorianx A ja wierzę w odrodzenie Rosji z nową neoideą... 30.04.04, 19:03
          ... oczywiście panslawistyczną, oczywiście muszą pójść drogą chińską w gospodarce, mają na to środki i do tego predyspozycje jest to jeden z niewielu wielkich niepodległych krajów świata.
          • zorianx i jeszcze jedno według CIA, dochód na głowę jest w 30.04.04, 19:12
            ... w Polsce i Rosji taki sam:

www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/pl.htmlPolska
            GDP: purchasing power parity - $373.2 billion (2002 est.)
            GDP - real growth rate: 1.4% (2002 est.)
            GDP - per capita: purchasing power parity - $9,700 (2002 est.)

www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/rs.html
            Rosja
            GDP: purchasing power parity - $1.409 trillion (2002 est.)
            GDP - real growth rate: 4.3% (2002 est.)
            GDP - per capita: purchasing power parity - $9,700 (2002 est.)
            • ignorant11 Re: i jeszcze jedno według CIA, dochód na głowę j 30.04.04, 21:51
              zorianx napisał:

> ... w Polsce i Rosji taki sam:
              >
              > www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/pl.htmlPolska
              > GDP: purchasing power parity - $373.2 billion (2002 est.)
              > GDP - real growth rate: 1.4% (2002 est.)
              > GDP - per capita: purchasing power parity - $9,700 (2002 est.)
              >
              >
              > www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/rs.html
              > Rosja
              > GDP: purchasing power parity - $1.409 trillion (2002 est.)
              > GDP - real growth rate: 4.3% (2002 est.)
              >

Sława!

Sa satystyki, które mowia iż globalny produkt Rosji jest porównywalny do
              polskiego, ale ja takim statyskom nigdy nie wierzyłem...

Jak równiez statystykom wg którym Niemcy byliby w stanie wchlonąc gospodarczo
              Rosję...

A tu proszę ze "źródel najlepiej poinformowanych" okazuje się iż produkt
              globalny Rosji jest porównywalny z najwiekszymi krajami europejskimi...

Zresztą to podejrzenie powziałem gdy ta sama firma co w Polsce ( z która ja
              wspólpracuję) w Rosji osiąga kilkakrotnie wieksze obroty, a gdybysiła nabywacza
              ludności rosyjskiej była taka mała jak opowiadają nasze rusofoby, to nie byłoby
              takie boomu sprzedazy w Rosji...

Forum Słowiańskie
              www.pajacyk.pl
              Ignorant
              +++
            • lacietis i jeszcze jedno - nie badźmy pawiem i papugą... 04.05.04, 12:27
              zorianx napisał:

> ... w Polsce i Rosji taki sam:
              >
              > www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/pl.htmlPolska
              > GDP: purchasing power parity - $373.2 billion (2002 est.)
              > GDP - real growth rate: 1.4% (2002 est.)
              >
              >
              > www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/rs.html
              > Rosja
              > GDP: purchasing power parity - $1.409 trillion (2002 est.)
              > GDP - real growth rate: 4.3% (2002 est.)
              >
              Tłumacz na polski - albo jakiś inny słowiański język. Nie każdy jest
              amerykanem - i nawet nie o to chodzi, czy zna się angielskie narzecze, czy nie -
              tylko o godność Słowianina!
              W życiu codziennym tylko po słowiańsku - a na forum słowiańskim SZCZEGÓLNIE!
              • ignorant11 Re: i jeszcze jedno - nie badźmy pawiem i papugą 06.05.04, 17:15
                lacietis napisał:

> zorianx napisał:
                >
                > > ... w Polsce i Rosji taki sam:
                > >
                > > www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/pl.htmlPolska
                > > GDP: purchasing power parity - $373.2 billion (2002 est.)
                > > GDP - real growth rate: 1.4% (2002 est.)
                > > GDP - per capita: purchasing power parity - $9,700 (2002 est.)
                > >
                > >
                > > www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/rs.html
                > > Rosja
                > > GDP: purchasing power parity - $1.409 trillion (2002 est.)
                > > GDP - real growth rate: 4.3% (2002 est.)
                > > GDP - per capita: purchasing power parity - $9,700 (2002 est.)
                > >
                > Tłumacz na polski - albo jakiś inny słowiański język. Nie każdy jest
                > amerykanem - i nawet nie o to chodzi, czy zna się angielskie narzecze, czy
                nie
                > -
                > tylko o godność Słowianina!
                > W życiu codziennym tylko po słowiańsku - a na forum słowiańskim SZCZEGÓLNIE!

Sława!

A czemu? Źródla chyba mozna cytować w oryginale?

Były już bardziej "kompromitujące" bo niemieckie cytaty...

Forum Słowiańskie
                www.pajacyk.pl
                Ignorant
                +++
        • hallny Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 30.04.04, 19:15
          alex.4 napisał:

> Rosja bedzie się starzeć, ale muzułmanó tylu tam nie będzie. Ani tym bardziej
          > Chińczyków. Rosja jest zagrożeniem
          > Odrzucenie konstytucji UE? Pewnie jest to bardzo prawdopodobne. UE powinna
          > zostać (a przynajmniej jeszcze długo) bardzo luxnym ciałem. Przyśpieszać
          proces
          > integracji europejskiej nie tzreba, gdyż może doprowadzić to do katastrofy. Tu
          > tzreba powoli, siły spokojusmile))
          > pozdr

obecnie Rosje zamieszkuje 145,5 mln mieszkancow z tego muzulmanow jest 27,7
          mln,a Chinczykow okolo 3 milionow.Niestety takie sa fakty przyrost naturalny w
          muzulmanskich republikach na Kaukazie wynsoil w latach 1980-1990 okolo 3%
          rocznie,kto nie wierzy niech popatrzy na rodziny czeczenskich uchodzcow w
          kazdej jest conajmniej 5 dzieci.

www.wprost.pl/ar/?O=52404
          www.islamicpopulation.com/europe_general.html
          • gebels2 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 01.05.04, 13:08
            Wystarczy ,ze Rosja odpusci w Czeczenii i wszystko potoczy sie szybko ,kolejne
            republiki oglosza secesje Inguszetia,Tatarstan,Baszkiria ,Wschodnia Syberia.
            • zorianx a taki scenariusz, w Rosji zwycięża faszyzm... 01.05.04, 14:24
              gebels2 napisał:
              > Wystarczy ,ze Rosja odpusci w Czeczenii i wszystko potoczy sie szybko ,kolejne
              > republiki oglosza secesje Inguszetia,Tatarstan,Baszkiria ,Wschodnia Syberia.

... Rosjanie dociskają sróbę pod pretekstem terroryzmu muzłmanom, 30 milionów muzułmanów, zostaje wypędzonych do UE, ta przyznaje im azyl bo musi zw względu na prawa człowieka, podobnie postąpiły Chiny z swomi muzułamani, i Indie... następne kilkadziesiąt milionów muzumanów w ciągu kilkunatu lat znalazło się w starczej UE zadowolonej że ktoś będzie opiekował się UEstarcami, UE ropada się na muzułamńskie republki, Rosjanie wyzwalają ziemie do Łaby spod muzułamńskiej okupacjiwink, a reszta europy cofneła się w rozwoju do poziomu afyki północnej.
              • 1szylider Re: a taki scenariusz, w Rosji zwycięża faszyzm.. 01.05.04, 14:30
                zorianx napisał:

> gebels2 napisał:
                > > Wystarczy ,ze Rosja odpusci w Czeczenii i wszystko potoczy sie szybko ,kol
                > ejne
                > > republiki oglosza secesje Inguszetia,Tatarstan,Baszkiria ,Wschodnia Syberi
                > a.
                >
                > ... Rosjanie dociskają sróbę pod pretekstem terroryzmu muzłmanom, 30 milionów
                m
                > uzułmanów, zostaje wypędzonych do UE, ta przyznaje im azyl bo musi zw względu
                n
                > a prawa człowieka, podobnie postąpiły Chiny z swomi muzułamani, i Indie...
                nast
                > ępne kilkadziesiąt milionów muzumanów w ciągu kilkunatu lat znalazło się w
                star
                > czej UE zadowolonej że ktoś będzie opiekował się UEstarcami, UE ropada się na
                m
                > uzułamńskie republki, Rosjanie wyzwalają ziemie do Łaby spod muzułamńskiej
                okup
                > acjiwink, a reszta europy cofneła się w rozwoju do poziomu afyki północnej.
                >

Witam!

Ale wąłsnie docisanie sruby może spowodowac reakcje odwrotne i wzmocnić opór i
                tendencje odśrodkowe...

Chcesz więcej,klinij tu:MLM, biznes po godzinach...  Katalog Oriflame
                Pozdrawiam i zapraszam!
                • zorianx Re: a taki scenariusz, w Rosji zwycięża faszyzm.. 01.05.04, 14:45
                  1szylider napisał:

>Jaki maja interes Ruscy aby utrzymywac Czeczenię?
                  ... by nie nastąpiła reakcja kostek domina.
                  >Ale wąłsnie docisanie sruby może spowodowac reakcje odwrotne i wzmocnić opór i
                  >tendencje odśrodkowe...
                  A co mieli by czekać aż się rozmnożą i im rady nie dadzą, jest to political fiction, ale bomba demograficzna to nie jest bajka... gdybymm był ruskim caremsmile) i nie lubił UE to bym tak zrobił.
                  Jest to jedno z zagrożeń we Francji od 5% do 10% to muzułmanie, ale jesli chodzi o dzieci, topewnie znacznie wyższe proporcje...
                  • gebels2 Re: a taki scenariusz, w Rosji zwycięża faszyzm.. 01.05.04, 14:50
                    zorianx napisał:

> 1szylider napisał:
                    >
                    > >Jaki maja interes Ruscy aby utrzymywac Czeczenię?
                    > ... by nie nastąpiła reakcja kostek domina.
                    > >Ale wąłsnie docisanie sruby może spowodowac reakcje odwrotne i wzmocnić opó
                    > r i
                    > >tendencje odśrodkowe...
                    > A co mieli by czekać aż się rozmnożą i im rady nie dadzą, jest to political
                    fic
                    > tion, ale bomba demograficzna to nie jest bajka... gdybymm był ruskim carem:-
                    ))
                    > i nie lubił UE to bym tak zrobił.
                    > Jest to jedno z zagrożeń we Francji od 5% do 10% to muzułmanie, ale jesli
                    chodz
                    > i o dzieci, topewnie znacznie wyższe proporcje...
                    >

W Moskwie byly takie plany burmistrz Luzkow odgrazal sie,ze tzw czarnych(
                    imigrantow z Kaukazu wywali na zbity pysk ,bo tylko przez nich przestepczosc w
                    miescie rosnie.Podobno w Moskwie nielegalnie przebywa do 5 milionow imigrantow
                    polowa to Rosajnie ,a reszta muzulmanie.
                    • zorianx Re: a taki scenariusz, w Rosji zwycięża faszyzm.. 01.05.04, 15:37
                      gebels2 napisał:
                      W Moskwie byly takie plany burmistrz Luzkow odgrazal sie,ze tzw czarnych(
                      > imigrantow z Kaukazu wywali na zbity pysk ,bo tylko przez nich przestepczosc w
                      > miescie rosnie.Podobno w Moskwie nielegalnie przebywa do 5 milionow imigrantow
                      > polowa to Rosajnie ,a reszta muzulmanie.

No to jak Łużkow zostanie za cztery lata prezydentem Rosjii to wiadomo czego można się spodziewać, witajcie Czeczńcy i inni imigranci z Kaukazu w UE...
              • gebels2 Re: a taki scenariusz, w Rosji zwycięża faszyzm.. 01.05.04, 14:44
                zorianx napisał:

> gebels2 napisał:
                > > Wystarczy ,ze Rosja odpusci w Czeczenii i wszystko potoczy sie szybko ,kol
                > ejne
                > > republiki oglosza secesje Inguszetia,Tatarstan,Baszkiria ,Wschodnia Syberi
                > a.
                >
                > ... Rosjanie dociskają sróbę pod pretekstem terroryzmu muzłmanom, 30 milionów
                m
                > uzułmanów, zostaje wypędzonych do UE, ta przyznaje im azyl bo musi zw względu
                n
                > a prawa człowieka, podobnie postąpiły Chiny z swomi muzułamani, i Indie...
                nast
                > ępne kilkadziesiąt milionów muzumanów w ciągu kilkunatu lat znalazło się w
                star
                > czej UE zadowolonej że ktoś będzie opiekował się UEstarcami, UE ropada się na
                m
                > uzułamńskie republki, Rosjanie wyzwalają ziemie do Łaby spod muzułamńskiej
                okup
                > acjiwink, a reszta europy cofneła się w rozwoju do poziomu afyki północnej.
                >

Jak narazie tO muzulmanie zalewaja Rosje malo ,ze miejscowi wyznawcy islamu sie
                mnoza to jeszcze caly czas trwa naplyw z Kaukazu i dawnych azjatyckich
                republik ZSRR.W Uzbekistanie czy Azerbejdzanie bieda o wiele wieksza niz w
                Rosji,jezyk znaja i zawsze jakaos tam sie w Moskwie czy innych duzych miasta
                urzadzaja.
            • 1szylider Ale po co Ruskim Czeczenia? 01.05.04, 14:27
              gebels2 napisał:

> Wystarczy ,ze Rosja odpusci w Czeczenii i wszystko potoczy sie
              szybko ,kolejne
              > republiki oglosza secesje Inguszetia,Tatarstan,Baszkiria ,Wschodnia Syberia.

Witam!

Jaki maja interes Ruscy aby utrzymywac Czeczenię?

Zamiast tego niech dadzą im niepodległość w sojuszu z Rosją i dodatkowo sterują
              kijem i marchewka oraz swoimi wpływami jawnymi ( filorusy) oraz tajnymi
              (agenci)...

Mieliby swoje interesy zapewnione, zaś nie ponosiliby odpowiedzialności ,
              kosztów i konsekwencji...

Pozdrawiam i zapraszam!
              • gebels2 Re: Ale po co Ruskim Czeczenia? 01.05.04, 14:39
                Wobec Czeczencow mozna zastosowac wariant izraelski.Czeczenia zajmuje niewielki
                obszar wielkosci mniej wiecej jednego polskiego wojewodztwa.Niech dadza im
                niepodleglosc i otocza ze wszystkcich stron drutami kolczastymi po kilku latach
                Czeczeni sami by blagali o ponowne przylaczenie do Rosji.
                • 1szylider Re: Ale po co Ruskim Czeczenia? 01.05.04, 16:31
                  gebels2 napisał:

> Wobec Czeczencow mozna zastosowac wariant izraelski.Czeczenia zajmuje
                  niewielki
                  >
                  > obszar wielkosci mniej wiecej jednego polskiego wojewodztwa.Niech dadza im
                  > niepodleglosc i otocza ze wszystkcich stron drutami kolczastymi po kilku
                  latach
                  >
                  > Czeczeni sami by blagali o ponowne przylaczenie do Rosji.

Witam!

Nawet bez drutów...

Przecież wystarczy jedna brygada na granicy aby trzymać w szachu.

Pozdrawiam i zapraszam!
                  • zorianx Re: Ale po co Ruskim Czeczenia? 01.05.04, 16:57
                    1szylider napisał:
                    > Nawet bez drutów...
                    > Przecież wystarczy jedna brygada na granicy aby trzymać w szachu.

To już było, skończyło się najazdem czeczeńców na dagestan czyli próbą utworzenia kalifatu kaukaskiegowink
                    • gebels2 Naplyw imigrantow z Kaukazu i Azji bedzie jeszcze 01.05.04, 18:08
                      • gebels2 Re: Naplyw imigrantow z Kaukazu i Azji bedzie jes 01.05.04, 18:16
                        jeszcze wiekszy
                        Po prostu republiki azjatyckie sa znacznie biedniejsze od Rosji.

Sorry wyslalo mi pusty post.

Azerbejdzan

GDP:
                        purchasing power parity - $28.61 billion (2002 est.)
                        GDP - real growth rate:
                        10.6% (2002 est.)
                        GDP - per capita:
                        purchasing power parity - $3,700 (2002 est.)
                        www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/aj.html#Econ
                        Armenia
                        GDP:
                        purchasing power parity - $12.13 billion (2002 est.)
                        GDP - real growth rate:
                        12.9% (2002 est.)
                        GDP - per capita:
                        purchasing power parity - $3,600 (2002 est.)
                        www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/am.html#Econ
                        Gruzja
                        GDP:
                        purchasing power parity - $16.05 billion (2002 est.)
                        GDP - real growth rate:
                        5.4% (2002 est.)
                        GDP - per capita:
                        purchasing power parity - $3,200 (2001 est.)
                        www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/gg.html#Econ
                        Kazachstan

GDP:
                        purchasing power parity - $120 billion (2002 est.)
                        GDP - real growth rate:
                        9.5% (2002 est.)
                        GDP - per capita:
                        purchasing power parity - $7,200 (2002 est.)
                        www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/kz.html#Econ
                        Kirgistan
                        GDP:
                        purchasing power parity - $13.88 billion (2002 est.)
                        GDP - real growth rate:
                        5.3% (2002 est.)
                        GDP - per capita:
                        purchasing power parity - $2,900 (2002 est.)
                        www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/kg.html#Econ
                        GDP:
                        purchasing power parity - $8.476 billion (2002 est.)
                        GDP - real growth rate:
                        9.1% (2002 est.)
                        GDP - per capita:
                        purchasing power parity - $1,300 (2002 est.)
                        www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/ti.html#Econ
                        Turkmenistan
                        GDP:
                        purchasing power parity - $31.34 billion (2002 est.)
                        GDP - real growth rate:
                        21.1% (2002 est.)
                        GDP - per capita:
                        purchasing power parity - $6,700 (2002 est.)
                        www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/tx.html#Econ
                        Uzbekistan
                        GDP:
                        purchasing power parity - $66.06 billion (2002 est.)
                        GDP - real growth rate:
                        4.2% (2002 est.)
                        GDP - per capita:
                        purchasing power parity - $2,600 (2002 est.)
                        www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/uz.html#Econ
                        Z wyjatkiem Armenii i Gruzji sa to kraje muzulmanskie.

• zorianx Re: Naplyw imigrantow z Kaukazu i Azji bedzie jes 01.05.04, 18:47
                          gebels2 napisał:

> jeszcze wiekszy
                          > Po prostu republiki azjatyckie sa znacznie biedniejsze od Rosji.
                          > Sorry wyslalo mi pusty post.
                          > Azerbejdzan
                          > GDP:
                          > purchasing power parity - $28.61 billion (2002 est.)
                          > GDP - real growth rate:
                          > 10.6% (2002 est.)
                          > GDP - per capita:
                          > purchasing power parity - $3,700 (2002 est.)
                          > www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/aj.html#Econ

... no dobra ale nie koniecznie oni będą wyjęzdzać do Rosji, może więcej wyruszy do UE... a Egipt, Maroko, Syria w pojedynkę są ludniejsze od tych wszystkich krajów poza Uzbekistanem, i z tych arabskich przeludnionych państw będą napływali do UE, a ta jest bardziej wrażliwa na taki napływ, bo jest mniej możliwa taka sytuacja, że jak w Rosji przyjdzie Łużkow ''rasista'' i wszystkich muzułmanów wywali z Rosji, czyli to UE bardziej grozi w perspektywie 20 lat rozpad i wojny etniczne z muzułmanami.
                          • gebels2 Re: Naplyw imigrantow z Kaukazu i Azji bedzie jes 01.05.04, 19:30
                            zorianx napisał:

> gebels2 napisał:
                            >
                            > > jeszcze wiekszy
                            > > Po prostu republiki azjatyckie sa znacznie biedniejsze od Rosji.
                            > > Sorry wyslalo mi pusty post.
                            > > Azerbejdzan
                            > > GDP:
                            > > purchasing power parity - $28.61 billion (2002 est.)
                            > > GDP - real growth rate:
                            > > 10.6% (2002 est.)
                            > > GDP - per capita:
                            > > purchasing power parity - $3,700 (2002 est.)
                            > > www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/aj.html#Econ
                            >
                            > ... no dobra ale nie koniecznie oni będą wyjęzdzać do Rosji, może więcej
                            wyrusz
                            > y do UE... a Egipt, Maroko, Syria w pojedynkę są ludniejsze od tych
                            wszystkich
                            > krajów poza Uzbekistanem, i z tych arabskich przeludnionych państw będą
                            napływa
                            > li do UE, a ta jest bardziej wrażliwa na taki napływ, bo jest mniej możliwa
                            tak
                            > a sytuacja, że jak w Rosji przyjdzie Łużkow ''rasista'' i wszystkich
                            muzułmanów
                            > wywali z Rosji, czyli to UE bardziej grozi w perspektywie 20 lat rozpad i
                            wojn
                            > y etniczne z muzułmanami.
                            >

Ale jest taki problem ,ze w Rosji obecnie mieszka 27 mln muzulmanow na 145
                            mieszkancow ,a w 15 krajach UE jest ich 15 mln na 370 mln ludnosci,czyli
                            znacznie mniej .Zreszta latwiej jest upilnowac granice europejsko -muzulmanska
                            niz rosyjsko -muzulmanska.Oni raczej bede wybierac Rosje ,bo znaczna czesc
                            Tadzykow,Uzbekow czy Azerow jest silnie zrusyfikowana niby maja muzulmanskie
                            nazwiska z rosyjska koncowka ,ale czesto mysla po rosyjsku.Co do wywalania z
                            Rosji muzulmanow to Rosja przy gwaltownym zalamaniu demograficznym ich
                            potrzebuje,bo ,ktos musi w Moskwie wykonywac najnizej platna prace.Poza tym
                            wiekszosc rosyjskich wyznawocw islamu to miejscowi, na przyklad Tatarzy,ktorych
                            jest ze 6 milionow sa u siebie w Tatarstanie ,gdzie jest ich 50% ,a pozostale
                            50% to Rosjanie wiec jezeli juz to pewnego dnia mieszkancy Tatarstanu moga
                            wyrzucic rosyjskich imigrantow ze swojej republiki.

www.wprost.pl/ar/?O=13293

Ostatni Rosjanin
                            Tygodnik "Wprost", Nr 1021 (23 czerwca 2002)

O 750 tysięcy spada co roku liczba obywateli Federacji Rosyjskiej

Paul Kennedy
                            Paul Kennedy jest historykiem i publicystą od 1983 r. związanym z Uniwersytetem
                            Yale. Uznanie przyniosły mu zwłaszcza książki "Powstanie i upadek mocarstw"
                            i "Przygotowania do XXI wieku"

Sto lat temu przerażające widmo krążyło po Europie, Turcji i Bliskim Wschodzie,
                            a także po brytyjskich Indiach, po Chinach i Japonii. Było to widmo
                            zdumiewającego wzrostu populacji carskiej Rosji. W 1850 r. Rosja miała 57 mln
                            obywateli, a w 1910 r. ich liczba wzrosła już do 111 mln. Nawet w imperialnych
                            Niemczech żyło o połowę mniej ludzi, a w Wielkiej Brytanii o dwie trzecie
                            mniej. Świat trząsł się ze strachu. Sto lat później jesteśmy świadkami zjawiska
                            odwrotnego: demograficznej zapaści Rosji na skalę nie znaną dotychczas na
                            świecie.

Chora Rosja
                            Polinezyjskie i indiańskie populacje wyniszczyły epidemie różnych chorób,
                            Dżyngis-chan zdziesiątkował ludność miast Azji Środkowej, zalanych przez jego
                            hordy, a maoistowski "wielki skok naprzód" prawdopodobnie kosztował życie 30
                            mln Chińczyków. To, co się dzieje w Rosji, jest wszakże wynikiem sytuacji
                            wewnętrznej i wyboru dokonanego przez społeczeństwo. W końcu Rosjanie sami
                            wybrali sobie styl życia, który drastycznie ogranicza przyrost naturalny w ich
                            ojczyźnie.
                            Już dane statystyczne mówią same za siebie. W Rosji żyje 144 mln ludzi, ale w
                            2050 r. będzie ich prawdopodobnie 104 mln (taką prognozę zamieszczono w
                            publikacji ONZ "State of the World Population" z 2001 r.). Murray Feshbach,
                            znany amerykański demograf, specjalista od byłego Związku Radzieckiego i
                            dzisiejszej Rosji, twierdzi, że populacja Rosji zmniejsza się rocznie o 750
                            tys. osób.
                            Społeczeństwo rosyjskie jest chore. Umieralność mężczyzn wzrasta z powodu
                            alkoholizmu i braku troski o zdrowie. Ciężarne kobiety i dzieci nie mają
                            zapewnionej odpowiedniej opieki, a szpitale Rosjanie uważają wręcz za miejsca
                            niebezpieczne dla zdrowia, których należy za wszelką cenę unikać. Prostackie
                            zachowanie mężczyzn wzbudza strach i niechęć u młodych kobiet, wolą więc nie
                            zakładać rodziny lub emigrują. Wiele z nich z powodów ekonomicznych stało się
                            prostytutkami. Tymczasem, by utrzymać choćby teoretyczną reprodukcję prostą,
                            kobiety powinny rodzić przynajmniej dwoje dzieci. Rosjanki rodzą przeciętnie
                            jedno dziecko. Równocześnie bezlitośnie wzrasta śmiertelność wśród starszych
                            obywateli.

Historyczny fenomen
                            Prezydent Władimir Putin uznał w zeszłym roku kwestię demograficzną za
                            najważniejszy problem Rosji. Nie zamachy terrorystyczne, nie degradację
                            środowiska czy broń nuklearną; nawet nie zagrożenie ze strony Chin (chociaż
                            bogacące się społeczeństwo chińskie napiera na słabo zaludnione terytoria na
                            Syberii czy Azji Środkowej), lecz właśnie spadek populacji. Wymierające
                            społeczeństwo jest najważniejszą sprawą dla Rosji. Powtarzam: nigdy w dziejach
                            ludzkości nie było takiej sytuacji jak obecnie w Rosji i nie wiadomo, jak temu
                            zaradzić.
                            Czy można coś zrobić, by odwrócić ten trend? Wiemy, że jedną z konsekwencji
                            rozwoju i modernizacji jest spadek liczby urodzin, i to spadek znaczący. Wraz z
                            unowocześnianiem się państwa kobiety mają lepszy dostęp do edukacji, pewniejsze
                            drogi kariery i dlatego opóźniają wstępowanie w związki małżeńskie. Częściej
                            też korzystają ze środków antykoncepcyjnych. Widzimy to na przykładzie Brazylii
                            i innych rozwijających się krajów. Wobec tego mniejszy przyrost naturalny w
                            Rosji od czasów Stalina, a szczególnie od momentu załamania się Związku
                            Radzieckiego, w pewnym stopniu jest zrozumiały. Dopiero jednak powiązanie tych
                            trendów z okropnościami życia, jakich doświadcza dziś przeciętna rosyjska
                            kobieta, wyjaśnia, dlaczego nie chce ona wychodzić za mąż i rodzić dzieci.
                            Aborcja, nawiasem mówiąc, przybrała w Rosji przerażające rozmiary.
                            Kilka społeczeństw zdołało zahamować spadek liczby urodzeń i wrócić na drogę
                            zrównoważonego wzrostu populacji. Udało się to krajom skandynawskim, które
                            dzięki dużym inwestycjom w opiekę zdrowotną kobiet, opiekę nad dziećmi, dodatki
                            rodzinne, sprawiły, że dla młodych par perspektywa wychowywania dwójki dzieci
                            jest dzisiaj mniej obciążająca niż jeszcze kilka lat temu. Podobnie stało się w
                            Irlandii, gdzie stopniowo przyrost naturalny zaczął się zwiększać wraz z
                            postępem gospodarczym w latach 80. i 90., w czasie "celtyckiego cudu", gdy
                            młodzi Irlandczycy rezygnowali z emigracji, wybierając karierę zawodową i
                            zakładanie rodzin w kraju.

Nadzieja w gospodarce
                            Trudno sobie jednak wyobrazić, by męska zapijaczona część społeczeństwa
                            rosyjskiego zdecydowała się na hojną pomoc dla kobiet i dzieci, jak to zrobiono
                            na przykład w Danii. Putinowi pozostaje jedno wyjście: zapewnienie wzrostu
                            gospodarczego kraju, co powinno poprawić samopoczucie młodych Rosjan, a w
                            konsekwencji skłonić ich do zakładania rodzin.
                            Wskaźniki gospodarcze Rosji są coraz lepsze. Katastrofalny spadek produkcji
                            został zahamowany, wydajność powoli wzrasta. Scena polityczna i społeczna jest
                            stabilna. Zagraniczni inwestorzy na nowo wykazują zainteresowanie rynkiem
                            rosyjskim, a Międzynarodowy Fundusz Walutowy przychylniej spogląda na Moskwę.
                            Czy jednak poprawa sytuacji gospodarczej wystarczy, by w Rosji wzrósł przyrost
                            naturalny? Czy zgubny trend zostanie odwrócony? Wątpliwe. Być może populacja
                            będzie się zmniejszać nie o 750 tys., lecz o 500 tys. osób rocznie, ale
                            sytuaacja demograficzna Rosji nadal będzie katastrofalna. Świat stoi w obliczu
                            powolnego wymierania Rosji. I mówiąc szczerze, nie mamy pojęcia, jakie będą
                            tego konsekwencje i jak powinniśmy sobie z tym poradzić.

• zorianx czyli najlepiej w Rosji było za Caratu w 1850-914 01.05.04, 20:08
                              bo wtedy zanotowała największy wzrost ludnościwink ....
                              Ale do tej katastroficznej wizji Rosji w 2050 roku ze 105 milionami ludności jest jeszcze 45 lat, w ciągu tego czasu może dojść do odwrórcenia tendencji, np. w podobnym czasie może się jej ludność zwiększyć o 50 milionów, Tatarami bym się nie przejmował bo są oni wewnetrzą autonomiczną republiką zewsząt otoczoną Rosją, na pewno musi dojść do jakiegoś odrodzenia moralnego, a tu najlepszy jest nacjonalizm, bo takie bezideowe kosmopolityczne społeczeństwo jak świadczy i przykład Polski samo się trzebi...
                              Jest problem z tymi 20 milonami muzułmanów ale oni są cześciowo zasymilowani i nie tak radykalni jak arabowie, poza tym z byłych republik reemigrują głównie mieszkający tam jeszcze Rosjanie których jest kilkanaście milionów.
                              Najlepiej dla otrzezwieniasmile Rosji, by było gdyby wstrzas był znacznie większy niż rebelia czeczenów, ale na to się nie zanosi....
              • lacietis Re: Ale po co Ruskim Czeczenia? 04.05.04, 12:33
                1szylider napisał:

> Witam!
                >
                > Jaki maja interes Ruscy aby utrzymywac Czeczenię?
                >
                > Zamiast tego niech dadzą im niepodległość w sojuszu z Rosją i dodatkowo
                sterują
                >
                > kijem i marchewka oraz swoimi wpływami jawnymi ( filorusy) oraz tajnymi
                > (agenci)...
                >
                > Mieliby swoje interesy zapewnione, zaś nie ponosiliby odpowiedzialności ,
                > kosztów i konsekwencji...

++Madrze piszesz - ale teraz znajdź dojście do Pucina - i co jeszcze
                trudniejsze wytłumacz mu to co napisałeś... Wojna ta jest potrzebna już tylko
                po to by konsolidować społeczeństwo wobec obrazu wroga. Przez kilkadziesiąt lat
                konsolidowano je wokół widma imperializmu - ale to sie skończyło - a potrzebny
                jest jeden jednoznaczny wróg dla wszystkich Rosjan: "Odin na wsiech my za
                cienoj nie postoim(...)"
                • ignorant11 Re: Ale po co Ruskim Czeczenia? 06.05.04, 17:18
                  lacietis napisał:

> 1szylider napisał:
                  >
                  > > Witam!
                  > >
                  > > Jaki maja interes Ruscy aby utrzymywac Czeczenię?
                  > >
                  > > Zamiast tego niech dadzą im niepodległość w sojuszu z Rosją i dodatkowo
                  > sterują
                  > >
                  > > kijem i marchewka oraz swoimi wpływami jawnymi ( filorusy) oraz tajnymi
                  > > (agenci)...
                  > >
                  > > Mieliby swoje interesy zapewnione, zaś nie ponosiliby odpowiedzialności ,
                  > > kosztów i konsekwencji...
                  >
                  > ++Madrze piszesz - ale teraz znajdź dojście do Pucina - i co jeszcze
                  > trudniejsze wytłumacz mu to co napisałeś... Wojna ta jest potrzebna już tylko
                  > po to by konsolidować społeczeństwo wobec obrazu wroga. Przez kilkadziesiąt
                  lat
                  >
                  > konsolidowano je wokół widma imperializmu - ale to sie skończyło - a
                  potrzebny
                  > jest jeden jednoznaczny wróg dla wszystkich Rosjan: "Odin na wsiech my za
                  > cienoj nie postoim(...)"

Sława!

Dziękuję!

A może Ty masz jakieś dojcie do Wielikowo Władimira?

Ja sie zgodzę za ca 20 tys $ miesięcznie doradzać, chetnie tez przyjme nadania
                  w Jakucji, ale zadowolę się też w Korolewcu...

Forum Słowiańskie
                  www.pajacyk.pl
                  Ignorant
                  +++
    • kontrkultura Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 01.05.04, 18:36
      Jesli bedzie taki rozpad to nie sadze, zeby byly podstawy sadzic, ze beda to
      panstwa Slowianskie, tylko Tatarzy, moze Dagestanczycy i nie wykluczone, ze
      wschod, moze tez Karelia.
      • lacietis Nie Karelia 04.05.04, 12:38
        kontrkultura napisał:

> Jesli bedzie taki rozpad to nie sadze, zeby byly podstawy sadzic, ze beda to
        > panstwa Slowianskie, tylko Tatarzy, moze Dagestanczycy i nie wykluczone, ze
        > wschod, moze tez Karelia.

Karelia to racej nie! W Karelii mieszkają głównie Rosjanie - a i kraj [może
        poza czysto rosyjskim Pietrozawockiem], raczej mało ludny.
    • ignorant11 Więcej o raporcie CIA 05.05.04, 12:12
      Sława!
      CIA przewiduje rozpad Rosji w ciągu 10 lat
      Osiem państw zamiast jednego

Rosyjskie elity polityczne zostały porażone ujawnionym w ubiegłym tygodniu
      przez CIA raportem, który sugeruje, że największemu państwu na świecie w ciągu
      dekady może zagrażać rozpad. Zdaniem amerykańskich analityków, obecna Rosja
      może rozpaść się nawet na osiem niepodległych państw.

Raport "Trendy globalne 2015" wywołał w Rosji żywą debatę na temat
      terytorialnej integralności państwa. Dokument rozzłościł wielu rosyjskich
      polityków, i to w czasie, gdy rosyjski rząd mówi o niezaprzeczalnych sukcesach
      gospodarki kraju.
      Jednak wielu zwykłych Rosjan wydaje się podzielać pesymizm analityków CIA.
      Sondaż przeprowadzony przez rozgłośnię Echo Moskwy ujawnił, że 71 proc. ze
      zbadanych 3 tys. 380 osób uznało rozpad kraju za realne zagrożenie. W ubiegły
      czwartek gazeta "Komsomolskaja Prawda" wydrukowała mapę podzielonej zgodnie z
      prognozami CIA Rosji w 2015 r. Mapa pokazuje np. Syberię podzieloną na cztery
      różne państwa. Podobnie rozczłonkowana jest również europejska część Rosji.
      Według analityków CIA, obfitujące w bogactwa naturalne wschodnie regiony Rosji
      od dawna rozważają możliwość wyswobodzenia się spod jurysdykcji Moskwy, która
      oskarżana jest o złe sprawowanie rządów.
      Oczywiście, rosyjscy politycy kwestionują realność prognoz CIA. - Całkowicie
      odrzucam możliwość rozpadu Rosji - stwierdził w reakcji na opublikowanie
      raportu przewodniczący rosyjskiego parlamentu Borys Gryzłow, dodając, że w
      ciągu ostatnich czterech lat wiele uczyniono dla umocnienia zwierzchnictwa
      władzy centralnej nad regionami.
      Jednak amerykańscy analitycy sugerują, że tendencjom odśrodkowym sprzyja także
      gwałtowny spadek liczby ludności w Rosji. Według raportu CIA, liczba ludności
      kraju w 2015 r. spadnie z obecnych 146 milionów do 130 milionów.
      Krzysztof Warecki

www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20040505&id=sw15.txt

>> Na początek <<

Forum Słowiańskie
      www.pajacyk.pl
      Ignorant
      +++
    • hallny Czeczenia 06.05.04, 16:54
      25 tys. poległych w Czeczenii

ricz, grani 05-05-2004, ostatnia aktualizacja 05-05-2004 17:41

Według moskiewskiego Komitetu Matek Żołnierzy siły zbrojne Rosji w obu wojnach
      czeczeńskich straciły 25 tys. ludzi - o 10 tys. więcej, niż wyniosły oficjalne
      straty armii radzieckiej w Afganistanie

Według moskiewskiego Komitetu Matek Żołnierzy siły zbrojne Rosji w obu wojnach
      czeczeńskich straciły 25 tys. ludzi - ponaddwukrotnie więcej, niż przyznają
      władze, i o 10 tys. więcej, niż straciła armia radziecka w Afganistanie. - Dane
      zebraliśmy na podstawie relacji rodzin żołnierzy. Liczyliśmy tych, którzy
      polegli na polu walki, zmarli od ran w szpitalach oraz tych, którzy wrócili z
      wojny i potem popełnili samobójstwo - powiedziała "Gazecie" Walentyna
      Mielnikowa z moskiewskiego Komitetu Matek Żołnierzy. Władze Rosji od ponad roku
      nie publikują już oficjalnych danych na temat strat na Kaukazie. Ostatnie
      komunikaty mówiły, że w obu wojnach czeczeńskich zginęło 9,7 tys. żołnierzy.

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,2057258.html
      • ignorant11 Re: Czeczenia 06.05.04, 18:28
        Sława!

I co?
        Warto im było poświęcic tych 25 tys Iwanów?

I na dodatek spustoszyć cały region i na dodatek zatagonizować sobie
        muzułamanów...

Przecież moje doradzanie byłoby znacznie tańsze, bo wojna kosztuje ich chyba
        znacznie więcej niż te moje skromne 20 tys $ miesięcznie a straty terytorialne
        hyba równiez większe niż nadania dla mnie w Korolewcu, zreszta ja wcale nie
        ogłosiłbym secesji...
        smile))

Forum Słowiańskie
        www.pajacyk.pl
        Ignorant
        +++
        • lacietis Re: Czeczenia - komu się opłaca? 10.05.04, 11:05
          ignorant11 napisał:

> Sława!
          >
          > I co?
          > Warto im było poświęcic tych 25 tys Iwanów?
          >
          > I na dodatek spustoszyć cały region i na dodatek zatagonizować sobie
          > muzułamanów...
          >
          > Przecież moje doradzanie byłoby znacznie tańsze, bo wojna kosztuje ich chyba
          > znacznie więcej niż te moje skromne 20 tys $ miesięcznie

++Obejżyj "Misia" - to zrozumiesz! Straty, o których piszesz (zwłaszcza
          finansowe) dotyczą państwa - natomiast, przekręty jakich dokonują rosyjscy
          generałowie, napełniają ich osobiste kieszenie. Wojna w Czeczeni jest
          potrzebna, bo co prawd Rosja straci, dajmy na to miliard dolarów, ale kilku
          generałów zarobi przy tym kilka milionów - i dla nich właśnie to sie liczy!
          • ignorant11 Re: Czeczenia - komu się opłaca? 10.05.04, 16:12
            lacietis napisał:

> ignorant11 napisał:
            >
            > > Sława!
            > >
            > > I co?
            > > Warto im było poświęcic tych 25 tys Iwanów?
            > >
            > > I na dodatek spustoszyć cały region i na dodatek zatagonizować sobie
            > > muzułamanów...
            > >
            > > Przecież moje doradzanie byłoby znacznie tańsze, bo wojna kosztuje ich chy
            > ba
            > > znacznie więcej niż te moje skromne 20 tys $ miesięcznie
            >
            > ++Obejżyj "Misia" - to zrozumiesz! Straty, o których piszesz (zwłaszcza
            > finansowe) dotyczą państwa - natomiast, przekręty jakich dokonują rosyjscy
            > generałowie, napełniają ich osobiste kieszenie. Wojna w Czeczeni jest
            > potrzebna, bo co prawd Rosja straci, dajmy na to miliard dolarów, ale kilku
            > generałów zarobi przy tym kilka milionów - i dla nich właśnie to sie liczy!
    • l4l0 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 06.05.04, 23:10
      Rozpad Rosji za 10 lat przewidzieli a rozpadu ZSRR jakoś nie przewidzieli.
      • ignorant11 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 06.05.04, 23:50
        l4l0 napisał:

> Rozpad Rosji za 10 lat przewidzieli a rozpadu ZSRR jakoś nie przewidzieli.

Sława!

No własnie, mimo iz na śledzenie ZSRR i bloku sowieckiego napewno mieli
        znacznie wieksze i fundusze i kadry...

Oni teraz piszą iz w Rosji są tendencje odśrodkowe, o czym wiemy i my.

Niech dadzą ze 100 tys $ to im napisze znacznie powazniejszy raport.

Tanio chce chyba nie?

Chetnie dowiedzialbym się o rychłym rozpadzie Niemiec oraz o ewoluowaniu unii w
        kierunku tworu NAFTApodobnego...

Forum Słowiańskie
        www.pajacyk.pl
        Ignorant
        +++
        • jamma umilowani w Chrystusie módlmy się o rozpad tego 07.05.04, 10:43
          ... kraju szatana, i na Boga uważajcie by was nie zwiódł "książę który przyjdzie"

Magog - Aszkenaz - Scytowie "Magogici"

W tym tekście zajmiemy się trzema starożytnymi imionami z Biblii oraz ich odniesieniem do proroctw Biblii.

Pierwsze imię, do pracy nad którym użyjemy proroctw Ezechiela, rozdziały 38 i 39 wraz z Objawieniem 20:8 to "Magog". Drugim imieniem będzie "Aszkenaz" wspomniany w księdze Jeremiasza, rozdziały 50 i 51. Ostatnie imię, to nazwa ludu opisanego w księdze Kolosan 3:11 - "Scytów".

Badacze Biblii odkryli, że wszystkie trzy nazwy odnoszą się do tego samego narodu. Zgodnie z Słownikiem Biblijnym Unger'a zapiski historyczne pozostawione np. przez Josephus'a czy Jerome'a wskazują, że region w którym mogli być znalezieni Scyci to Rosja.

Przyglądanie się Rosji zaczniemy od spojrzenia na -czekające nas w niedalekiej przyszłości- zwycięstwo tych starożytnych Scytów nad Irakiem. Nie dajmy się zwieść Rosyjskiej retoryce bronienia Iraku. Rosja jest w poważnych tarapatach finansowych i ma dobre powody ekonomiczne ku temu, by Irak ponownie zasilał jej budżet. Kiedy Rosja dostrzeże możliwość zagarnięcia irackich bogactw, nie będzie się wahać.

Podczas tego spokojnego okresu, który przyniósł człowiek znany jako "Antychryst", albo "książę który przyjdzie" (1Jan 4:3, Daniel 9:26), nastąpi zagłada przepowiedziana w pierwszym liście do Tesaloniczan (1Tesaloniczan 5:3)Podczas pierwszej połowy siedmioletniego okresu Rosjanie-Scytowie poprowadzą atak na Izrael wspomniany w Ezechielu, w rozdziałach 38 i 39. Zgodnie z 38:10 Rosja uderzy na Izrael w czasie pokoju i bezpieczeństwa. Naszym zdaniem Rosja zdradzi ludzi, którzy ufali w jej siłę, jako gwarancję pokoju. Wystarczy przeczytać rozdziały 38 i 39 Ezechiela, by uzmysłowić sobie, że pokonanie Rosji będzie katastrofalne w skutkach (Ezechiel 39:10).

Po tysiącu lat rządów Chrystusa Scytowie ("Magogici") pójdą na wojnę po raz ostatni. Barbarzyńcy napadną na bramy Świętego Miasta i ich los zostanie przypieczętowany ogniem (Objawienie 20:1-10).

I jak -możemy zapytać- Scytowie otrzymają łaskę, skoro wejdą do milenium i będą się mnożyć? Zrobią to tą samą drogą co reszta -muszą być zbawieni poprzez wiarę w Jezusa, którego pokutna krew chroni wierzących przed karą za grzechy... "W odnowieniu tym nie ma Greka ani Żyda, obrzezania ani nieobrzezania, cudzoziemca, Scyty, niewolnika, wolnego, lecz Chrystus jest wszystkim i we wszystkich," (Kolosan 3:11). Czy jesteś przygotowany na pochwycenie do nieba, nim przyjdzie Wielki Ucisk czy też będziesz pozostawiony?

Bliski Wschód w proroctwach biblijnych: www.rapturewatch.com

"Wasz brat i przyjaciel w Chrystusie, Jamma
          • oldpiernik Re: umilowani w Chrystusie módlmy się o rozpad te 08.05.04, 15:26
            Czy na sali jest lekarz?
            • jamma Re: umilowani w Chrystusie módlmy się o rozpad te 08.05.04, 17:24
              ... nawroć się na prawdiwą wirę poganinie, a bramy nibieskie nie bedu piered taboj zawarte.

potop-exodus.w.interia.pl/babel/index.html
    • zenta1 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 08.05.04, 12:23
      do ignoranta - czy w Twoim gabinecie (kancelarii doradczej) znajdzie sie
      miejsce dla zenty ?
      • ignorant11 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 08.05.04, 13:08
        zenta1 napisał:

> do ignoranta - czy w Twoim gabinecie (kancelarii doradczej) znajdzie sie
        > miejsce dla zenty ?
        • zenta1 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 08.05.04, 22:50
          OK smile))
          • alex.4 Re: Analizy CIA: Rosji grozi rozpad 09.05.04, 17:32
            duchowość? Metafizyka dziejów, narodów ma do siebie, ze zawsze była fantomem....
            pozdr
    • rycho7 Rosja wstapi do Unii Europejskiej 16.05.04, 17:20
      oleg3 napisał:

> Według analityków Centralnej Agencji Wywiadowczej, za 10 lat Rosja rozpadnie
      > się na kilka niezależnych państw.

CIA pisze zyczeniowo. Rosja wstapi do Unii Europejskiej. A nastapi to wtedy gdy
      trzeba bedzie wyremontowac 13000 glowic atomowych. Przeciez ktos bedzie musial
      za to zaplacic. No chyba, ze szybciej zaplaci USA. Ale to z tekstu CIA raczej
      nie wynika.
      • ignorant11 Re: Rosja wstapi do Unii Europejskiej 16.05.04, 18:19
        rycho7 napisał:

> oleg3 napisał:
        >
        > > Według analityków Centralnej Agencji Wywiadowczej, za 10 lat Rosja rozpadn
        > ie
        > > się na kilka niezależnych państw.
        >
        > CIA pisze zyczeniowo. Rosja wstapi do Unii Europejskiej. A nastapi to wtedy
        gdy
        >
        > trzeba bedzie wyremontowac 13000 glowic atomowych. Przeciez ktos bedzie
        musial
        > za to zaplacic. No chyba, ze szybciej zaplaci USA. Ale to z tekstu CIA raczej
        > nie wynika.
        • mihu2 To jak bedzie? 12.09.04, 18:19
          • ignorant11 A Rosija wot niepobiedimaja... 13.09.04, 01:57
            Sława!

.. byla.., jest... i budiet...

Forum Słowiańskie
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka