ignorant11 28.01.18, 01:17 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,22951228,pozar-w-relacjach-polska-izrael-premier-i-prezydent-ostro.html#Z_MT Bardzo ostro! Ciekawe czy ma to związek z ustawa 447? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eliot Re: Ostro w relacjach polsko-żydowskich 29.01.18, 10:57 Dajmy pracować dyplomacji i po cichu wyjaśniać, kto i gdzie namieszał i co chciał ugrać. Wzmożenie awantury może tylko zaszkodzić i to OBU stronom. Byłaby szkoda bo dotychczasowa współpraca, szczególnie wojskowa i wywiadowcza rozwijała się wręcz wzorcowo... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Ostro w relacjach polsko-żydowskich 29.01.18, 15:59 Row iez wzorcowo procedowano nasza ustawe, byly konsultacje z Zydamii nawetzambasada izraelska. Wyglada na to, ze to Zydom sieodmienilo.. Odpowiedz Link
eliot Re: Ostro w relacjach polsko-żydowskich 30.01.18, 11:44 ignorant11 napisał: > Row iez wzorcowo procedowano nasza ustawe, byly konsultacje z Zydamii nawetzamb > asada izraelska. Wyglada na to, ze to Zydom sieodmienilo.. > Trzeba spokojnie rozmawiać a z drugiej strony dyskretnie wybadać o co rzeczywiście chodzi... Czy o wspomnianą przez Ciebie ustawę, czy coś jeszcze, czy po prostu z głupoty psują sobie stosunki z ostatnim przyjaznym państwem i społeczeństwem Europy... Jak wiadomo głupota to najsilniejsza siła napędowa historii... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Ostro w relacjach polsko-żydowskich 30.01.18, 18:12 eliot napisał: > ignorant11 napisał: > > > Row iez wzorcowo procedowano nasza ustawe, byly konsultacje z Zydamii naw > etzamb > > asada izraelska. Wyglada na to, ze to Zydom sieodmienilo.. > > > Trzeba spokojnie rozmawiać a z drugiej strony dyskretnie wybadać o co rzeczywiś > cie chodzi... > Czy o wspomnianą przez Ciebie ustawę, czy coś jeszcze, czy po prostu z głupoty > psują sobie stosunki z ostatnim przyjaznym państwem i społeczeństwem Europy... > Jak wiadomo głupota to najsilniejsza siła napędowa historii... > Ze srodowisk zydowskich były próby ataku. Np niejaki Aleksander Gleigewicht, kiedys opozycja emokratyczna teraz szef wrocławskiej gminy wyznaniowej. Pisał jakie grafomańskie wierszyki o faszyście Kaczyście... Napisałem, że lud, który uchodzi za bardzo madry i rozważny nie wykazał sie madrością wystawiajac prowokatora i grafomana. Dopiero długo poźniej zaczeto mnie banować na pejsbuku... Wieleu z rządu wypowiada sie,że ustawa była konsultowana ze środowiskami zydowskimi i nawet a ambasada izraelska... Stąd ten szok w sferach rządowych. Odpowiedz Link
eliot Re: Ostro w relacjach polsko-żydowskich 01.02.18, 10:20 ignorant11 napisał: > Ze srodowisk zydowskich były próby ataku. Np niejaki Aleksander Gleigewicht, ki > edys opozycja emokratyczna teraz szef wrocławskiej gminy wyznaniowej. Pisał jak > ie grafomańskie wierszyki o faszyście Kaczyście... > Napisałem, że lud, który uchodzi za bardzo madry i rozważny nie wykazał sie mad > rością wystawiajac prowokatora i grafomana. > > Dopiero długo poźniej zaczeto mnie banować na pejsbuku... > > Wieleu z rządu wypowiada sie,że ustawa była konsultowana ze środowiskami zydows > kimi i nawet a ambasada izraelska... > > Stąd ten szok w sferach rządowych. > Rząd dał się w coś wmanewrować, problem w tym, że ani rząd ani my nie wiemy w co...? Dlatego sugerowałem spokój i danie sobie trochę czasu na wyjaśnienie sytuacji... Zbyt usilnie niektóre środowiska starają się podbijać nastroje by był to przypadek... Widać, że czas gra tu rolę... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Ostro w relacjach polsko-żydowskich 01.02.18, 11:35 Cieszyły mnie głosy pojednawcze. Ale niestety widzę,że idzie na eskalacje. Ostre oświadczenie Departamentu Stanu grożace obnizeniem stosunków. Co prawda jest stwierdzenie,ze nie byłó "polskich"obozów ale nie wolno za nie karac. A przecież jest wyłaczenie dla badań naukowych, choc jestem ciekaw jakie "badania naukowe" moga wykazac istnienie "polskich obozów" czy wysyłanie kontyngentów do Auschwitz jak to robili nie tylko np Francuzi ( państwo francuskie)ale głównie samiŻydzi i judenbraty oraz policja zydowska.Tu skala była przeogromna! Znalazłem,że wydano 3.5 tys wyrokó śmierci, z czego 2500 wykonano! pl.wikipedia.org/wiki/S%C4%85dy_podziemne pl.wikipedia.org/wiki/Wojskowy_S%C4%85d_Specjalny Odpowiedz Link
soraborum Re: Ostro w relacjach polsko-żydowskich 01.02.18, 12:22 Timothy Snyder opisuje jak Ukraincy mordowali Żydów razem z Niemcami - "The Life and Death of Western Volhynian Jewry, 1921-1945", "The Shoah in Ukraine". Fragment z jego książki: „W miejscowości Klewań Ukraińcy powiedzieli oprawcom z SS, w których domach przebywają Żydzi, i że wszyscy Żydzi są komunistami. Około 700 z 2 500 Żydów z tego miasteczka - sztetl - zostało zabitych w pierwszych dniach okupacji, ich ciała pozostawiono na ulicy, tak że psy i świnie mogły jeść ludzkie mięso przez trzy dni. Wówczas Niemcy nakazali Żydom zabrać zwłoki do miejscowej synagogi i podpalili ją. Tradycyjna gmina nigdy nie dysponowała siłą policyjną; Niemcy stworzyli takie siły w celu sprawowania najwyższej władzy w getcie. Żydowska Służba Porządkowa została wprowadzona dla utrzymywania porządku w getcie, zbierania kontrybucji, i organizowania pracy przymusowej. Podczas przeprowadzanych przez Niemców akcji zabijania, żydowscy policjanci wyszukiwali Żydów w ich kryjówkach i przekazywali ich w ręce Niemców. Ukraińcy w małych miasteczkach prawdopodobnie służyli zarówno w sowieckiej, jak i w nazistowskiej milicji. W wielu przypadkach Niemcy po prostu utrzymali sowiecką milicję, ułatwiając sobie sprawę. W niektórych miejscowościach Niemcy pozostawili organizację milicji w rękach galicyjskich Ukraińców z Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów. Pomiędzy kwietniem i lipcem 1942 roku kolejne 30 000, lub przynajmniej wołyńscy Żydzi, zostali zabici przez niemiecką policję przy pomocy policjantów ukraińskich. Pod koniec sierpnia 1942 roku miejscowi liderzy administracji RKU dowiedzieli się, że wszyscy pozostali Żydzi zostaną zabici w okresie najbliższych kilku tygodni. Na Wołyniu, tak jak w całym RKU, niemieccy i ukraińscy policjanci mordowali Żydów w dołach śmierci w pobliżu ich domów. Z Łucka, na przykład, Żydzi byli pędzeni około 7 kilometrów do lasu, gdzie wcześniej już zostały wykopane doły. Żydzi byli zmuszani do rozbierania się i układania twarzą w dół w dołach. Tam zabijano ich strzałami z broni palnej, lub palono żywcem, jeśli przeżyli pierwszą salwę. W ten sposób zginęło około 17 000 Żydów. Ostatni Żydzi z Równego, drugiej co do ważności żydowskiej społeczności Wołynia, byli mordowani w ten sam sposób w lasach w pobliżu Kostopola. Osoby, które uciekły z większych zamkniętych gett, takich jak w Łucku i w Równem, były często dziećmi, które ukrywały się na strychach w czasie likwidacji, później wymknęły się z getta, i znalazły schronienie u polskich, ukraińskich lub czeskich rodzin chłopskich. Dzieci były wykorzystywane do pracy przy gospodarstwie jako budzące litość sieroty, były łatwiejsze do ukrycia i były mniej niechętne niż dorośli do zmiany religii na chrześcijaństwo”. Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Ostro w relacjach polsko-żydowskich 06.02.18, 14:22 ignorant11 napisał: Napisałem, że lud, który uchodzi za bardzo madry i rozważny nie wykazał sie madrością ------------------------------------------------------------------ Mądrość żydów to zabobon, to jest całkowity brak zasad moralnych w chrześcijańskim znaczeniu słowa. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Ostro w relacjach polsko-żydowskich 01.02.18, 11:37 Swoja drogą wiedziałem, ze trudno bedzie walczyc z sowiecka narracja i prawdą o ludobójstwie rosyjskim ale nie przypuszczałem,ze bedziemy musieli udowadniać oczywiste czyli niemieckie ludobójstwo. Dziaj różne thuny chcą oskarżyć POlske i Polaków o Holokaust. Zgroza! Tu nie ma mozliwości cofniecia sie. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Ostro w relacjach polsko-żydowskich 01.02.18, 13:57 Okazuzje się, że zadarlismy, a włąsciwie to Żydzi zadarli z nami, rowniez Ukraińcy. Ten chór jest zrozumiały, bo Norwegowie, Francuzi, Austriacy, Rosjanie sami Żydzi masowo oficjalnie i programowo uczestniczyli w ludobójstwie niemieckim. A Żydzi ponadto w ludobójstwie sowieckim. Dlatego na złodzieju czapka gore. Nie mozemy sie cofnąc. Wyglada NATO, że Żydzi nas sprzedali Rosjanom, a może też i Amerykanie czekali na pretext aby zrobic jakis reset... Bo tymczasem cihchutko już jest zgoda na ns2 i jakby Amerykanie grozili zamrozeniem strategicznych stosunków z Polska. Prawda wkrótce wyjdzie na jaw. Ale nie ozemy sie cofnąc bo sokarzą nas o wspóludział w Holokauscie i zamiast uzyskac reparacje od Niemiec bedziemy musieli zapłacic za Francuzów, Niemców i Rosjan... Odpowiedz Link
eliot Re: Ostro w relacjach polsko-żydowskich 02.02.18, 11:42 Spór jest tak absurdalny, że raczej pewne jest, że tu chodzi o coś innego. Przez dłuższy czas i Polska i Izrael mówiły jednym głosem. W elitach Izraela zdają sobie sprawę z narastającego w zachodniej Europie antysemityzmu a lewica i liberalne elity Zachodu zaczynają wręcz traktować państwo Izrael jako państwo ludobójcza, mówi już (czasami) nawet o "holokauście" Palestyńczyków. Polska zdecydowanie nie wpisywała się w ten trend i szczególnie w ostatniej dekadzie (od prezydentury Lecha Kaczyńskiego) oficjalna i nieoficjalna (w tym tajna) współpraca wręcz rozkwitała. Wspólne wystąpienia przeciwko nazywaniu niemieckich obozów śmierci, polskimi współpraca służb, potwierdzanie polskiego obywatelstw polskim Żydom itp. powodowały, że polska dyplomacja i państwo miały do Izraela dużo zaufania. Dlatego taka i tak gwałtowna reakcja spowodowała w Polsce poczucie zdrady i krzywdy wyrządzonej przez tych, którym tak ufano. Jeśli jest to tylko rozgrywka wynikająca z sytuacji wewnętrznej (słabość rządu Netanjahu - 1 głos przewagi w Knesecie, nadchodzące wybory itd.) to dla nas nauczka, że w polityce "sentymentov niet", jak mawiał klasyk... i takimi zasadami też musimy nauczyć się kierować. Rozwój tego absurdalnego sporu, w którym rzeczywiste zapisy zawarte w naszej ustawie nie grają już chyba żadnej roli, wskazuje, według mnie, że sytuacja w Izraelu jest tylko jednym (i może nie najważniejszym) elementem całej tej sprawy. Chodzi o coś innego i dlatego radziłem procedować tą ustawę spokojnie (tu nie było potrzeby pośpiechu) i dobrze przygotować a jednocześnie pozwoliłoby to na zidentyfikowanie rzeczywistych przyczyn problemu i postaci za tym stojących a przede wszystkim celów... Teraz to trudniejsze, bo każdy nowy "uczestnik" rozgrywa własne sprawy i chce upiec własną pieczeń... a rzeczywiści prowodyrzy giną w tłumie... Szkoda! Odpowiedz Link
ignorant11 Najpierw Polska! 02.02.18, 20:46 Zydzi nas sprzedali krecąc kilka dealów 1. Sprzedali liliputanie aby wysadzić flanke wschodnia 2.Sprzedali Merkel aby wysadzić 3 Morze 3 Usiłuja wraz z Niemcami wrobic w udział aby wyludzic odszkodowania Odpowiedz Link
ignorant11 Normuje się 05.02.18, 01:58 PO prostu wszystko wskazuje,że Natanjahu to trup polityczny, szczególnie po skandalu z tasmami. Prezydent podpisze Ustawe. A nowy rzad bedzie musiał grac dalej. Odpowiedz Link
eliot Re: Normuje się 05.02.18, 11:24 ignorant11 napisał: > PO prostu wszystko wskazuje,że Natanjahu to trup polityczny, szczególnie po ska > ndalu z tasmami. > Prezydent podpisze Ustawe. > > A nowy rzad bedzie musiał grac dalej. > Oczywiście rozhuśtanie emocji po obu stronach nie sprzyja zdrowemu rozsądkowi. Nataniaju walczy o polityczne przeżycie i wszystko wskazuje na to, że użył znanej mu przecież ustawy do politycznej rozgrywki tylko po to by wzmocnić (jak mu sie wydawało) swoja pozycje. Skoro tak nisko cenił sobie dobre stosunki z ostatnim już prawie (prawie - bo jego niedawne umizgi do Orbana wskazują, że to czy dane państwo uczestniczyło w zorganizowanym holokauście czy nie - nie ma dla niego większego znaczenia) przychylnym krajem w Europie, to nie widzę powodu do aż takiego przejmowania się całym aspektem sprawy i nasilania histerii modo Czerska czy Wiertnicza... Wszystko to wskazuje jak łatwo dla doraźnych celów politycznych zepsuć dorobek ostatnich kilkudziesięciu lat (p. Ambasador sama przyznała, że kazano jej zmienić przemówienie w ostatniej chwili...). Trzeba będzie teraz zapewne wielu lat by to odrobić ale na dawne zaufanie już raczej bym nie liczył... Trzeba będzie Izrael traktować tak jak każde inne państwo, współdziałać tam gdzie interes wspólny a współpraca korzystna dla Polski. Niestety wśród starszego pokolenia to co zrobił Natanjahu przywołało najbardziej rozpowszechniany przez okupacyjne władze niemieckie w Polsce stereotyp Żyda jako tego, który w zamian za pomocną dłoń nie dość, że cię zdradzi i wyda to jeszcze nóż ci w plecy wbije... Wygląda na to, że wręcz oczekiwano wywołania rzeczywistej fali antysemityzmu w Polsce, skoro ani z Czerskiej ani z Wiertniczej dotąd się to nie realnie udało i musieli tworzyć wirtualne światy... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Normuje się 05.02.18, 15:45 Ja też uważam, że Izrael trzeba traktowac jako jedno z BARDZO wielu państw i n ie przejmować sie ich uroszczeniami. Trzeba uznać Palestyne i wzmocnic ostentacyjnie stosunki z Arabami. Amerykanom tez trzeba pokazac niezalezność, niech im tez zalezy... Odpowiedz Link
eliot Re: Normuje się 06.02.18, 10:54 ignorant11 napisał: > Ja też uważam, że Izrael trzeba traktowac jako jedno z BARDZO wielu państw i n > ie przejmować sie ich uroszczeniami. Trzeba uznać Palestyne i wzmocnic ostentac > yjnie stosunki z Arabami. Amerykanom tez trzeba pokazac niezalezność, niech im > tez zalezy... > Powoli sytuacja przechyla się na naszą korzyść... ale należy zachować spokój i dystans by czyimś głupim wystąpieniem czegoś znowu nie zepsuć. Z Izraelem zachować pełny kurtuazji chłodny dystans. A na przyszłość przyjąć do wiadomości, że teraz to premier musi ratować sytuację, w którą został wpędzony bez własnej wiedzy i woli. Musi być ktoś kto potrafi wytłumaczyć naszym (p)osłom jakie mogą być międzynarodowe skutki ich działań (i ignorancji) i jak temu zapobiec oraz jak przygotować się medialnie i pijarowo na arenie międzynarodowej (a i krajowej również) zanim podejmie się takie działania... Polityk/poseł tylko taki krąg świata widzi, jaki tępymi zakreśla oczy... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Normuje się 07.02.18, 20:39 OK ale w ustawie nie ma nic, co naruszałoby uniwerslane wartości czy interesy kogokolwiek, a moze w tym ostani sie mylę? Odpowiedz Link
eliot Re: Normuje się 08.02.18, 10:56 ignorant11 napisał: > OK ale w ustawie nie ma nic, co naruszałoby uniwerslane wartości czy interesy k > ogokolwiek, a moze w tym ostani sie mylę? > Dlatego już na wstępie tego wątku napisałem, że to nie o ustawę chodzi. Tam nie ma nic co mogłoby powodować skutki, o których mówią nasi adwersarze. Natomiast chodzi mi o coś innego. Przez nasz brak rozeznania, naiwną wiarę, że budowane od 1989 roku nasze stosunki z Izraelem maja trwałą i przyjacielską podstawę, fatalny wybór czasu na procedowanie ustawy, pozwolił Izraelowi (Netanjahu) zadać nam widowiskowy i spektakularny cios wizerunkowy i polityczny przed telewizjami z całego świata... Strona polska była na to zupełnie nieprzygotowana a nawet w samym Izraelu od miesięcy brak polskiego ambasadora. Wystarczyło przesunąć procedowanie o tydzień czy dwa i efekt byłby znikomy a dobrze przygotowany ze strony polskiej pijar to stronę izraelska ustawiłby jako kierująca się niskimi, nieprawdziwymi i podłymi celami i motywami... Dlatego piszę o braku rozeznania i przygotowania. Korzyść z całego tego zamieszania jest taka, że jest nadzieja na zrozumienie przez polskich polityków (Naczelnika nie wyłączając) jak należy poruszać się na arenie międzynarodowych interesów i nie traktowanie Izraela jako wyjątkowego partnera, bo takim nie jest! Teraz zaś nie wolno nam ulec żadnym naciskom (decyzja Dudy była tym razem trafna) a całą sprawę należy zdjąć z linii strzału i przenieść na pole rozważań prawnych (co szczęśliwie się stało). Należy też kontynuować akcję medialno-informacyjną w zakresie polityki historycznej i zinstytucjonalizować ją tak by była trwałym elementem polskiej polityki i dotyczyła nie tylko spraw polsko-żydowskich i holokaustu ale w ogóle budowy wizerunku Polski, bo w tej chwili to "wizerunek" Polski kreują na Czerskiej czy Wiertniczej i osobniki o pokroju i mentalności J.T. Grossa. Tak by więcej takich wpadek i na taką skalę uniknąć. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Oni sa wszedzie... 10.02.18, 13:35 Jest przygotowywana ustawa reprywatyzacyjna. Sa dyskusje ale ja nie wiem jaki ma kształt przybrać. Tu akurat po jest całkowicie niewiarogodna, bo przez 8 lat rzadów nie zrobila nic. Czy az 60 G$ to nie wiem. Nie kazdy Zyd miał pałace, zdecydowana wiekszośc jedynie lepianki. Oczywiście absurdalne sa roszczenia do mienia bezspadkowego. REprywatyzacja powinna byla byc jedną z pierwszych ustaw po 1989. Napewno tez nie mozna zwrócic w naturze mienia po odbudowaniu kamienic. Przeciwnie wg stanu na 1945, wiec kiedy zostały przezjete na mocy dekretu Bieruta. Tu stan z 1945 czyli wycena zagruzowanego gruntu jedynie. Pomniejszonego o wartośc prac rozbiórkowych i wywozu gruzu. Odpowiedz Link
ignorant11 Jaki o projekcie reprywatyzacji 10.02.18, 14:07 wpolityce.pl/polityka/380711-wiceminister-jaki-dla-wpolscepl-ustawa-reprywatyzacyjna-narusza-gigantyczne-interesy-niektorych-stron-bede-walczyl-o-jej-przyjecie Odpowiedz Link
ignorant11 KIK w REpublice: olać Zydów 12.02.18, 02:21 www.youtube.com/watch?v=0exVlnzk15o Odpowiedz Link
eliot Re: KIK w REpublice: olać Zydów 13.02.18, 11:52 Kik ma rację. Może nie olać ale nie nadawać temu większej wagi niż ma. Trzeba stwierdzić jasno: my ze swojej strony zrobiliśmy wszystko co trzeba a teraz piłeczka leży po stronie Izraela. Oczywiście nie oznacza to, że nagle kończymy akcję informacyjną i politykę historyczną w tym zakresie. To już musi być element stały i zinstytucjonalizowany! A rola Izraela w naszej polityce musi zostać sprowadzona do wartości rzeczywistej. Skoro oni nas sobie nie cenią to i my nie musimy ich cenić bardziej niż wynika to z naszych interesów. I tyle! Odpowiedz Link
ignorant11 Re: KIK w REpublice: olać Zydów 13.02.18, 20:05 Izrael to państwo wielkości Czech, Wegier, przy czym ma wymiane handlową ze światem 3 razy mniejsza niz Czechy, lezy daleko, jest ziolowane i skonfliktowane ze wszystkimi sąsiadami. Nie znam kalendarza Premiera ale pjechal teraz na 2 dni do Libanu i powinien zrobic małe tourne po bliskim wschodzie ostentacyjnie omijając Izrael. Tym bardziej, ze na Natanjahu ciązą jakies zarzuty i jego rzad moze odejśc po wyborach. Nie warto teraz czynic wiekszych wysiłków. Odpowiedz Link
ignorant11 V4 w Izraelu? 13.02.18, 20:23 kresy.pl/wydarzenia/regiony/europa-srodkowa/haaretz-netanjahu-chce-by-szczyt-grupy-wyszehradzkiej-odbyl-sie-izraelu/?utm_source=notification&utm_medium=browser Nie wiem czy to dobry pomysł. Odpowiedz Link
eliot Re: V4 w Izraelu? 14.02.18, 11:24 ignorant11 napisał: > kresy.pl/wydarzenia/regiony/europa-srodkowa/haaretz-netanjahu-chce-by-szczyt-grupy-wyszehradzkiej-odbyl-sie-izraelu/?utm_source=notification&utm_medium=browser > Nie wiem czy to dobry pomysł. Nie! Legitymizowałoby to Netanjahu w Izraelu i potwierdzało jego politykę (również tą wobec Polski) w samym Izraelu przed wyborami. Jego pozycja jest słaba i jest poważnie zagrożony oskarżeniami o korupcję (jeśli przegra wybory to raczej ma pewny proces). W samym Likudzie rosną napięcia i chyba tylko groźba kompletnej przegranej w wyborach powstrzymuje tą partie przed podziałem. Netanjahu gra teraz va bank stąd też tego typu pomysły a zapewne to ta sytuacja stała w dużej mierze za niedawnym kretyńskim atakiem na Polskę i zniszczeniem dotychczasowych stosunków i dorobku współpracy pomiędzy Polska a Izraelem po 1989 roku. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: V4 w Izraelu? 14.02.18, 11:29 Mój pogląd jest bardzo podobny. Myslę,że trzeba zając pozycje wyczekującą. Ewnetualne wyjasnienia z Izraelem dopiero po wyborach. Wyjasnienia oczywiście jak IZrael chce realizowac stosunki z Polska ale musimy ostawic nasze żadania. Odpowiedz Link
eliot Re: V4 w Izraelu? 15.02.18, 11:50 ignorant11 napisał: > Mój pogląd jest bardzo podobny. Myslę,że trzeba zając pozycje wyczekującą. Ewne > tualne wyjasnienia z Izraelem dopiero po wyborach. Wyjasnienia oczywiście jak I > Zrael chce realizowac stosunki z Polska ale musimy ostawic nasze żadania. > Oczywiści, że po wyborach, i lepiej niech nowy (nawet jeśli by to był znowu Netanjahu) przyleci na wspólne spotkanie V4. Tam dopiero (jeśli zasłuży... ) mozna go zaprosić do złożenia wizyty w Polsce. Ale agenda takiego spotkania musi być poważna! Musi tez obejmować zmianę nauczania izraelskiej młodzieży o IIWŚ i holokauście. Muszą tez ulec zmianie edukacyjne przyjazdy izraelskiej młodzieży do Polski. Wizyty te muszą obejmować szersze spektrum, a więc przykładowo odpowiednio przygotowane programy edukacyjne (po hebrajsku i angielsku): w Muzeum II Wojny Światowej, historię getta łódzkiego (Rumkowski), historię getta warszawskiego i powstanie w getcie oraz Muzeum POLIN, Muzeum Powstania Warszawskiego, Niemiecki Obóz zagłady Auschwitz-Birkenau. Dodatkowo powinny być organizowane wymiany młodzieży oraz np. wyjazdy wakacyjne na obozy np. żeglarskie, spływy kajakowe (Mazury, Pomorze itp), wędrówki górskie itd. To byłaby najlepsza odtrutka na truciznę jak jest im sączona od maleńkości. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: V4 w Izraelu? 15.02.18, 15:35 Wspólne komisje podrecznikowe z Niemcami działały juz za prlu i ddr ale wyników nie znam... Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg z tymi komisjami to ostrożnie... 15.02.18, 15:44 bo może się okazać że po stronie niemieckiej siedzą żydzi, a po stronie polskiej... też żydzi.. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: z tymi komisjami to ostrożnie... 15.02.18, 18:34 rabbi.rozencwajg napisał(a): > bo może się okazać że po stronie niemieckiej siedzą żydzi, a po stronie polskie > j... też żydzi.. > )) Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Re: z tymi komisjami to ostrożnie... 15.02.18, 19:24 ignorant11 napisał: )) .............................. Ty sie nie smiej, bo to juz bylo... Tak wygladaly negocjacje polsko-izraelskie w sprawie podrecznikow szkolnych... Szczesniak o tym pisal, tez chyba zabity przez Marsjan jak Ratajczak... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: z tymi komisjami to ostrożnie... 15.02.18, 21:56 rabbi.rozencwajg napisał(a): > ignorant11 napisał: > > )) > .............................. > Ty sie nie smiej, bo to juz bylo... > Tak wygladaly negocjacje polsko-izraelskie w sprawie podrecznikow szkolnych... > Szczesniak o tym pisal, tez chyba zabity przez Marsjan jak Ratajczak... > > Rozwiń o tych negocjacjach i Szczęśniaku, proszę! > > Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Re: z tymi komisjami to ostrożnie... 16.02.18, 14:27 ignorant11 napisał: Rozwiń o tych negocjacjach i Szczęśniaku, proszę! ---------------------------------------------------------------- Poczytaj sobie jego "Judeopolonia" I i II Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Nawet ginac, kasali... 16.02.18, 14:28 dzienniknarodowy.pl/dr-kurek-czasie-niemcy-zabijali-polakow-zydzi-starali-sie-u-nich-o-autonomie-zbrodnia-przeciwko-narodowi-polskiemu-wideo/ Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Nawet ginac, kasali... 16.02.18, 18:06 rabbi.rozencwajg napisał(a): > dzienniknarodowy.pl/dr-kurek-czasie-niemcy-zabijali-polakow-zydzi-starali-sie-u-nich-o-autonomie-zbrodnia-przeciwko-narodowi-polskiemu-wideo/ > To tez znam. NB pierwsza wersja jaka słyszałem przed laty, to Niemcy łapali Żydów siła i zamykali w gettach. Teraz juz wiem, że to była AUTONOMIA a getta najcześciej nie miały murów Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Hitler założycielem Izraela? 17.02.18, 14:26 lubimyczytac.pl/ksiazka/192452/hitler-zalozycielem-izraela Odpowiedz Link
eliot Re: V4 w Izraelu? 19.02.18, 13:10 ignorant11 napisał: > Wspólne komisje podrecznikowe z Niemcami działały juz za prlu i ddr ale wyników > nie znam... > Komisje a raczej ich rezultaty są zazwyczaj wtórne do stosunków pomiędzy krajami. Tu potrzeba twardej ale nie wrogiej polityki z naszej strony i stopniowej, bo w jednym akcie tego się nie da zrobić, dekonstrukcji (to takie ulubione słowo na Czerskiej ) obecnego mitu założycielskiego "Holocaust Industry". Mateusz M. już zaczął w Monachium, nawet jeśli zrobił to nieświadomie... Stąd taka furia... Odpowiedz Link
eliot Autorytet Moralny też zabrał (kiedyś) głos... ;) 19.02.18, 13:32 KATARYNA w zeszłotygodniowym "DO RZECZY" przypomniała fragment referatu z przed ponad 20 lat naszego największego autorytetu moralnego , czyli Adama M. a wygłoszonego na konferencji poświęconej pamięci polsko-żydowskiej... : " Nie jest winą Polaków, że na polskiej ziemi był Holokaust. Wielokrotnie się zastanawiam, dlaczego w świecie panuje stereotyp, że Rosjanie nie są antysemitami. Nie ma takiego stereotypu. Albo dlaczego dzisiaj w Izraelu mówi się, że Holokaust robili naziści, a nie Niemcy. Mówi się w świecie o Polakach jako antysemitach, chociaż nie mieli swojego Lavala czy Brasillacha, a nie mówi się tak o Francuzach, którzy ich mieli. Dlaczego? Dlatego że trzeba było w jakiś sposób usprawiedliwić Jałtę. Żeby mógł sobie Zachód powiedzieć: "Był taki naród, który wprawdzie od pierwszego dnia walczył z Hitlerem, ale był to naród paskudny, nietolerancyjny i zrobił Żydom wiele złych rzeczy." Ten naród został sprzedany w Jałcie towarzyszowi Stalinowi, trzeba było znaleźć jakiś sposób, żeby samego siebie usprawiedliwić." [AM] Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Autorytet Moralny też zabrał (kiedyś) głos... 20.02.18, 23:04 Jedna z niewielu trzeżwych i szczerych wypowiedzi AM. Odpowiedz Link
eliot Re: Autorytet Moralny też zabrał (kiedyś) głos... 21.02.18, 11:59 ignorant11 napisał: > Jedna z niewielu trzeżwych i szczerych wypowiedzi AM. > Dzisiaj by na trzeźwo tak szczerze nie powiedział... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Autorytet Moralny też zabrał (kiedyś) głos... 21.02.18, 21:33 eliot napisał: > ignorant11 napisał: > > > Jedna z niewielu trzeżwych i szczerych wypowiedzi AM. > > > > Dzisiaj by na trzeźwo tak szczerze nie powiedział... > Gra w inna hucpe... Odpowiedz Link
eliot Re: Autorytet Moralny też zabrał (kiedyś) głos... 22.02.18, 12:45 ignorant11 napisał: > > > Dzisiaj by na trzeźwo tak szczerze nie powiedział... > > > > Gra w inna hucpe... > Dzisiaj siedzi po uszy u Sorosa w kieszeni... więc nasz piewca wolności słowa... śpiewa jak mu grają... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Autorytet Moralny też zabrał (kiedyś) głos... 22.02.18, 14:38 eliot napisał: > ignorant11 napisał: > > > > > > Dzisiaj by na trzeźwo tak szczerze nie powiedział... > > > > > > > Gra w inna hucpe... > > > Dzisiaj siedzi po uszy u Sorosa w kieszeni... więc nasz piewca wolności słowa.. > . śpiewa jak mu grają... > Sprzedajny... Ale on od poczatku wsytepował przeciwko Niepodległóści, za zachowaniem socjalizmu, za bezkarnoscia komunistycznych zbrodnioarzy, to piewca WojciechaJ i Czesława K... Odpowiedz Link
eliot Re: Autorytet Moralny też zabrał (kiedyś) głos... 23.02.18, 13:27 ignorant11 napisał: > > > > > Dzisiaj siedzi po uszy u Sorosa w kieszeni... więc nasz piewca wolności s > łowa.. > > . śpiewa jak mu grają... > > > > Sprzedajny... > > Ale on od poczatku wsytepował przeciwko Niepodległóści, za zachowaniem socjaliz > mu, za bezkarnoscia komunistycznych zbrodnioarzy, to piewca WojciechaJ i Czesła > wa K... > Pewnie mu się wydawało, że jest taki szlachetny... i miłuje nieprzyjacioły swoje... Aż tu się okazało, że to przyjacioły... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Autorytet Moralny też zabrał (kiedyś) głos... 23.02.18, 18:18 eliot napisał: > Pewnie mu się wydawało, że jest taki szlachetny... i miłuje nieprzyjacioły s > woje... > Aż tu się okazało, że to przyjacioły... > Ich matki, ich ojcowie i nawet ich bracia... Odpowiedz Link
ignorant11 Zydowska hucpa zablokowana:))) 21.02.18, 23:02 Wygralismy! Zydowska hucpa zablokowana! BRAWO! Jak widać wcale żydowska hucpa nie jest taka wszechmocna)) Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Zydowska hucpa zablokowana:))) 21.02.18, 23:04 ignorant11 napisał: > Wygralismy! Zydowska hucpa zablokowana! BRAWO! > > Jak widać wcale żydowska hucpa nie jest taka wszechmocna)) > > Chcieli zawieszenia stosunków USA z POlska. Odpowiedz Link
eliot Re: Zydowska hucpa zablokowana:))) 22.02.18, 12:46 ignorant11 napisał: > ignorant11 napisał: > > > Wygralismy! Zydowska hucpa zablokowana! BRAWO! > > > > Jak widać wcale żydowska hucpa nie jest taka wszechmocna)) > > Chcieli zawieszenia stosunków USA z POlska. > To była oczywista prowokacja Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Zydowska hucpa zablokowana:))) 22.02.18, 14:40 eliot napisał: > ignorant11 napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > > > Wygralismy! Zydowska hucpa zablokowana! BRAWO! > > > > > > Jak widać wcale żydowska hucpa nie jest taka wszechmocna)) > > > > Chcieli zawieszenia stosunków USA z POlska. > > > To była oczywista prowokacja Ale wspierana przez rzad Izraela i jego opozycje oraz przez krajowych zaprzańców... Odpowiedz Link
eliot Re: Zydowska hucpa zablokowana:))) 23.02.18, 15:19 ignorant11 napisał: > > > To była oczywista prowokacja > > Ale wspierana przez rzad Izraela i jego opozycje oraz przez krajowych zaprzańcó > w... Jak to śpiewał Kelus [...]rodzimej dosyć jest kanalii... [...] Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Zydowska hucpa zablokowana:))) 23.02.18, 18:19 eliot napisał: > ignorant11 napisał: > > > > > > To była oczywista prowokacja > > > > Ale wspierana przez rzad Izraela i jego opozycje oraz przez krajowych zap > rzańcó > > w... > Jak to śpiewał Kelus > [...]rodzimej dosyć jest kanalii... [...] > Chociaz i w innych krajach też jest podobnie: jakies Clintony... Odpowiedz Link
eliot Re: Zydowska hucpa zablokowana:))) 27.02.18, 13:51 Swoją drogą to niezbyt rozumiem po cóż nasz rząd dalej brnie w umizgiwanie się do środowisk, które wyraźnie nie chcą (przynajmniej w chili obecnej) z nim rozmawiać. Wystarczy żeby skierować do nich prosty fakt, że my ze swojej strony zrobiliśmy wszystko co należy, żeby doprowadzić do rozmów i próby porozumienia. Teraz piłka jest po stronie Izraela. A w tym czasie zająć się na poważnie budową odpowiednich instytucji (ta kierowana przez pana Świrskiego już potwierdziła swoją nieprzydatność) i, przede wszystkim narracji!!! To nie może być doraźna partyzantka i pospolite ruszenie Polaków rozproszonych po świecie. To musi być konsekwentna rozpisana na dekady polityka informacyjna kulturalna skierowana do zagranicznego odbiorcy (tak jak np. niemiecka) a nie tylko do krajowego, bo , co prawda, podnosi to procenty w sondażach ale na Zachodzie rosną kolejne pokolenie dla których "naziści" to Polacy a o historii "uczą się" na serialach takich jak "Nasze Matki Nasi Ojcowie". I możemy się oburzać ale jeśli sami dalej nie będziemy nic robić to będzie tylko gorzej! Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Zydowska hucpa zablokowana:))) 27.02.18, 15:54 Oczywiście, że tak! Tutaj nasi postepuja jak nierozsadny i natarczywy akwizytor garnków, który co tydzień dzwoni do eliota i namawia na kupno rewelacyjnych samogotujacych garnków. A przeciez nikt nie kupuje co tydzień garnków. I takiego akwizytora trzeba wywalic z roboty)) Ocziwstym jest, że zawsze beda jakies srowidiska nam wrogie czy rózne towarzystwa płaskiej ziemii. Ale zamist tracic czas na ich przekonywanie lepiej zebrac srodowiska przychylne albo przynajmniej obojetne ale uczciwe. Komuna miała nararacje, która sie oczywiście zmieniała i w głownym nurcie była antypolska. tak samo środwiska krajowe mogą wrogie i kazdy krok w ich strione bedzie traktowany jako obraza i knucie, tak samo jak chowanie główy w piasek. Oczywiście bez potrzeby nie nalezy rozdrapywac zabliznionych ran, np rzezie z czasów Chmielnickiego, bo te interesują za=wodowych i amatroskich pasjonatów historii. Tu tez oczywiście państwo musi miec swój oficjalny stosunek do historii. Ale historia najnoiwsza jest częścia bieżacej rzeczywstości i tu zdecydowanie nie mozna odpuscić. I moze wcale nie chodzi o to, by nas wszyscy wielbili i podziwiali ale przynajmniuej nie dawali posłuchu krzykaczom i oszustom. NP Niemcy już latach 50 tych natrafili na blokade wizerunkowa swojego eksportu. To zwalili na nazistów, siebie przedstawiajac jako 1sza ofiare nazistów, a np Farbenindustrie zmienili na BASF.... Odpowiedz Link
eliot Re: Zydowska hucpa zablokowana:))) 28.02.18, 10:42 Z Ukraińcami sprawa się komplikuje bo pewnych faktów nie chcą przyjąć do wiadomości. Obecnie przechodzą okres "sakralizacji" OUN/UPA, z których chcą "stworzyć" coś na kształt "delegatury rządu na kraj" a z UPA ichnią "armie krajową". Nam trudno jednak zaakceptować rzezie na Wołyniu czy w Galicji Wschodniej jako mord założycielski odrodzonej, wolnej i demokratycznej Ukrainy... Wracając jeszcze na moment do spraw polsko-żydowskich to polecam świetny (właśnie skończyłem czytać) wywiad z Jonnym Danielsem w tego tygodniowym numerze "Sieci". Wywiad jest dość długi ale warto przebrnąć. Ciekawa sprawa, że właściwie to proponuje on takie kroki i działania jak my tu na tym forum... A trzeba pamiętać, że Jonny wywodzi się z tych środowisk żydowskich w których antypolonizm wysysa się z mlekiem matki... a jego obraz Polski i Polaków powodował, że przy pierwszej wizycie w Polsce bał się wyjść z hotelu... Odpowiedz Link
eliot Re: Ostro w relacjach polsko-żydowskich 01.03.18, 09:25 www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=l6FkJ7Dghrs Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Marzenie ściętej głowy... 04.03.18, 11:10 rabbi.rozencwajg napisał(a): > > > Tu akurat nie ma nic nadzwyczajnego. Jest rywalizacja ekonomiczna jedynie. Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Zydowi odwala... 04.03.18, 17:29 Prof. Dariusz Stola, dyrektor Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, w rozmowie z Gazeta.pl starał się udawać powściągliwego oceniając to wszystko co się wydarzyło w ostatnich dniach wokół nowelizacji ustawy o IPN. Jednak w trakcie rozmowy zaczął się coraz bardziej rozkręcać. W rozmowie prof. Stola zaznaczył, że nie we wszystkim się zgadza z Grossem, ale szanuje go, nieważ „to jest poważny badacz”. Już zdaje się takiego szacunku nie ma wobec swojego młodszego kolegi ze studiów Macieja Świrskiego. Stola przeczytał, że Świrski (Reduta Dobrego Imienia, obecnie osławiona Polska Fundacja Narodowa) był konsultantem przy projektowaniu wspomnianej ustawy. Prof. Stola powiedział: – Pisał chyba pracę dyplomową o obrazie Indian amerykańskich. Nie słyszałem, by miał jakiś wkład w badania dwudziestego wieku. Dalej już nakręcony Stola przechodzi do komentowania tego co sie wydarzyło w związku z nowelizacją ustawy o IPN: – Gorszy od wizerunkowej katastrofy, z którą bez wątpienia mamy do czynienia w skali międzynarodowej, jest kryzys moralny. Pięć minut przeglądania polskiego internetu pokaże panu, ile ohydnego, antysemickiego szamba się w nim przez te dni wylało. Pomijając w ogóle okoliczności w jakich doszło do owej „wizerunkowej katastrofy”, czyli skandalicznego wystąpienia ambasador Izraela w Oświęcimiu i kolejnych równego rodzaju ataków i nacisków ze strony Izraela. Tej agresji Stola nie dostrzegł, ale dostrzegł co innego: – Najwyraźniej różni ludzie, którzy do tej pory tylko w skrytości serca żywili nienawiść motywowaną narodowościowymi czy rasowymi uprzedzeniami, poczuli, że ich dzień nadszedł, że to, czego wczoraj się słusznie wstydzili, można dziś wyrażać pełnym głosem. I ten jad wylali na innych, zatruwając następnych. Antysemityzm to się leczy Nie mogło zabraknąć również porównania antysemityzmu do choroby: – Antysemityzm jest trucizną dla duszy, która raz zapuszczona, wnika głęboko, a jej leczenie jest trudne i długotrwałe. Dla pana to może być metafora, ale ja czuję w tym zapach siarki. Nakręcony swoimi własnymi słowami dyrektor Muzeum Historii Żydów Polskich wieszczy dalej, że prace naukowe z zakresu badań nad Holocaustem padną, bo naukowcy, którzy by chcieli prowadzić takie prace badawcze przestraszą się tego, że „pan Świrski może to zgłosić do prokuratora, a ten, dla pewności, żeby minister Ziobro nie zarzucił mu bezczynności, postawi mu zarzuty”. Zagraniczne uniwersytety nie będą również wysyłały do Polski swoich doktorantów, aby ich nie narażać na nieprzyjemności prawne, kiedy użyją w swoich pracach „niewłaściwego zwrotu. Co w związku z tym zamierza zrobić Muzeum Historii Żydów Polskich, aby „leczyć” antysmeityzm? Wystawę z okazji Marca’68. I porównuje obecny rok do roku 1968: – Znów można powiedzieć publicznie swemu rodakowi, z którym się w jakiejś sprawie nie zgadzamy, żeby wyjeżdżał do Izraela. I nie spalić się przy tym ze wstydu. Źródło: weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,23002275,prof-dariusz-stola-o-fali-antysemickiego-hejtu-czasami-nie.html#Z_MT2 dzienniknarodowy.pl/ Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Zydowskie obozy koncentracyjne 04.03.18, 21:00 wolna-polska.pl/wiadomosci/zydowskie-obozy-koncentracyjne-2018-03 Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg I pozamiatane... 08.03.18, 17:25 czas się bać... www.polishclub.org/2018/03/07/kleska-opcji-amerykanskiej/ Odpowiedz Link
eliot Re: I pozamiatane... 09.03.18, 11:05 Możliwość Alternatywy ???? Zarysowana tu opcja, nacechowana typowym antyamerykanizmem, nie jest żadną opcją. Opcją NIE JEST współpraca, na gruncie europejskim, z Niemcami czy Francą, co widzi każdy przytomniejszy obserwator. Opcje rosyjską może "proponować" Polsce jedynie agent wpływu albo idiota. Oczywiście ślepy, wiernopoddańczy amerykanizm nie jest żadną opcją. Chwilowy kaprys historii dał nam szansę na odegranie roli o jakiej jeszcze niedawno nie marzyliśmy nawet. Jeśli dobrze to rozegramy to oni będą zabiegali o nas. Dlatego ciągle tu przywołuje Georga Friedmana, bo on ciągle przypomina, że jeśli sami nie zadbamy o siebie, to nikt za nas nie będzie umierał (za Gdańsk tez nikt nie chciał...). A politykę z USA, jak tłumaczył, nalezy prowadzic nie tylko w Waszyngtonie (jak się to wydaje naszym politykom) ale również (i stale) na poziomie poszczególnych stanów, korporacji i think tanków. Ważne, żeby dobrać te kluczowe... Odpowiedz Link