scand 08.09.22, 19:45 Nie wiem co myślała o Słowianach, może ktoś wie?? Zawsze była w TV od kiedy pamiętam.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rabbi.rozencwajg Re: Elżbieta II nie żyje 08.09.22, 20:55 Była Niemka, wiec łatwo się można domyśleć. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Elżbieta II nie żyje 08.09.22, 22:48 Na Wyspie nie tylko nowy premier ale i nowy Król Karol, który? O nowej premier czytałem bardzo poztywnie, ma byc nowa Magie, ma popierac 3Morze i podobno antyniemiecka)) Odpowiedz Link
scand Re: Elżbieta II nie żyje 09.09.22, 00:27 > Król Karol, który? Stawiam że Karol III. Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Re: Elżbieta II nie żyje 09.09.22, 18:58 Zastała Wielką Brytanię białą i heteroseksualną, a zostawiła kolorową i spedaloną... Odpowiedz Link
scand Re: Elżbieta II nie żyje 10.09.22, 11:14 Oficjalnie już jest królem Karolem III. wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-karol-iii-wstepuje-na-tron-proklamacja-nowego-krola,nId,6274778 Odpowiedz Link
boomerang Re: Elżbieta II nie żyje 11.09.22, 01:29 Nie wiem co myślała o Słowianach, może ktoś wie?? Być może miała kropelkę polskiej krwi. Matką jej przodka króla Knuta Wielkiego była Świętosława, jak podał Thietmar, córka Mieszka I. Relacja Knuta do Elżbiety II: husband of the 27th great-grandaunt (może ktoś to zrozumie). britroyals.com/kings.asp?id=canute Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Re: Elżbieta II nie żyje 11.09.22, 12:04 To jest dynastia niemiecka, a nawet kilka niemieckich... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Elżbieta II nie żyje 11.09.22, 22:00 rabbi.rozencwajg napisał: > To jest dynastia niemiecka, a nawet kilka niemieckich... > Oni sa teraz tacy niemieccy jak Jagiellonowie byli litewscy Odpowiedz Link
rabbi.rozencwajg Re: Elżbieta II nie żyje 14.09.22, 17:02 Słowianie kontra Albiosyjon... wiernipolsce1.wordpress.com/2022/09/09/czy-realna-jest-wojna-miedzy-rosja-a-wielka-brytania-po-smierci-elzbiety-ii/ Odpowiedz Link
scand Re: Elżbieta II nie żyje 18.09.22, 10:58 Jagiellonowie byli chyba z początku bardziej ruscy (dziś powiedzielibyśmy białoruscy) niż litewscy. Ciekaw jestem jakim językiem mówił Jagiełło w młodości? A potem.. kim był w zasadzie Zygmunt August? Bardziej chyba pół Włochem, trochę Austriakiem, trochę Rusem.. Tak, dynastie to dość skomplikowana sprawa jeśli chodzi o pochodzenie. Odpowiedz Link
eliot Re: Elżbieta II nie żyje 22.09.22, 13:56 scand napisał: > Jagiellonowie byli chyba z początku bardziej ruscy (dziś powiedzielibyśmy biało > ruscy) niż litewscy. > Ciekaw jestem jakim językiem mówił Jagiełło w młodości? > A potem.. > kim był w zasadzie Zygmunt August? Bardziej chyba pół Włochem, trochę Austriaki > em, trochę Rusem.. > Tak, dynastie to dość skomplikowana sprawa jeśli chodzi o pochodzenie. Wszystkie dynastie mają skomplikowane pochodzenie... a im dłużej trwają, tym bardziej się komplikują... Jagiełło był Gedymiowiczem. Jego ojciec Olgierd był synem Gedymina. Sam Jagiełło by synem Olgierda i córki księcia twerskiego Aleksandra -Juliany. Jego mutterschpache był język ruski/rusiński. Po ojcu (staro)litewski. Sama Juliana była córką Jerzego I Lwowica (książę halicki) i Eufemii Kujawskiej (siostra Władysława Łokietka). Mogła więc znać polski... (dialekty kujawsko-mazowieckie). Jak widzisz nawet z pozoru proste sprawy bywają skomplikowane... Odpowiedz Link
eliot Re: Elżbieta II nie żyje 22.09.22, 13:27 boomerang napisał: > Nie wiem co myślała o Słowianach, może ktoś wie?? > > Być może miała kropelkę polskiej krwi. Matką jej przodka króla Knuta Wielkiego > była Świętosława, jak podał Thietmar, córka Mieszka I. > Relacja Knuta do Elżbiety II: husband of the 27th great-grandaunt (może ktoś to > zrozumie). > > britroyals.com/kings.asp?id=canute Pokrewieństwo 27 stopnia. To już bliższe miała z Jagiellonami ( właściwie to byli Giedyminowicze) - poprzez córkę Kazimierza Jagiellończyka i Elżbiety Rakuszanki (czyli z d. Habsburg). Odpowiedz Link
boomerang Re: Elżbieta II nie żyje 23.09.22, 02:17 niemniej jednak do pokrewieństwa z Polakami poprzez matkę króla Knuta, królowa Elżbieta przyznała się podczas wizyty w Polsce Odpowiedz Link
eliot Re: Elżbieta II nie żyje 23.09.22, 14:35 boomerang napisał: > niemniej jednak do pokrewieństwa z Polakami poprzez matkę króla Knuta, królowa > Elżbieta przyznała się podczas wizyty w Polsce Ładnie z Jej strony, ale zapewne oprócz podania swojego związku z polską, bardziej jej chodziło o podkreślenie "starożytności" swojego rodu i "prawomocności" swojego władztwa sięgającego do czasów sprzed Wilhelma Bastarda (Zdobywcy) (ang. William the Bastard, fr. Guillaume le Bâtard), tym bardziej, że Battenbergowie to był ród młody (XiX w.) i bez praw do korony... Wywodził się od Julii Hauke (herbu Bosak) morganatycznej żony księcia Aleksandra Heskiego. Była córką hr. Maurycego Hauke. Sam ród był dość pospolitego pochodzenia - pradziadek (chyba) był woźnym w Sądzie Rzeszy... Morganatyczny ślub córki Maurycego spowodował, że jej potomstwo uczyniło go: dziadkiem m.in.: Aleksandra Battenberga, księcia Bułgarii oraz Henryka Battenberga, pradziadkiem lorda Louisa Mountbattena, ostatniego wicekróla Indii i Wiktorii Eugenii Battenberg, królowej Hiszpanii, prapradziadkiem Filipa księcia Edynburga, męża królowej Elżbiety II, praprapradziadkiem króla Hiszpanii Juana Carlosa I oraz praprapradziadkiem króla Zjednoczonego Królestwa Karola III. Odpowiedz Link
boomerang Re: Elżbieta II nie żyje 27.09.22, 09:48 zawróciło mi się w (słowiańskiej) głowie Odpowiedz Link
eliot Re: Elżbieta II nie żyje 27.09.22, 15:11 boomerang napisał: > zawróciło mi się w (słowiańskiej) głowie To teraz wyobraź sobie wywód do Mieszka a i do Jarosława Mądrego... bo to też przez Świętosławę...! A tak wprost jak do Julii Hauke by się nie dało... Odpowiedz Link
eliot Re: Elżbieta II nie żyje 22.09.22, 13:21 scand napisał: > Nie wiem co myślała o Słowianach, może ktoś wie?? > > Zawsze była w TV od kiedy pamiętam.. Nie wiem czy w ogóle myślała w tych kategoriach? Polaków lubiła. Oczywiście nie miała wpływu na politykę wobec Polski, poza możliwością perswazji kolejnym premierom... Odpowiedz Link
boomerang Re: Elżbieta II nie żyje 23.09.22, 02:22 Karol miał w zeszłym wieku ochotę na zakup nieruchomości gdzieś na Podlasiu, ale czy doszło do tego, nie wiem. Podejmowali go polscy muzułmanie i był mile zaskoczony że nie przypominali tych muzułmanów z Zachodu. Odpowiedz Link