Dodaj do ulubionych

A naród śląski jest słowiański?

23.07.03, 18:15
Ciekawe, ciekawe. I co to jest ta słowiańskość? Czy przejawia się w cechach
anatomicznych, brzmieniu nazwiska czy też w czymś innym?
Obserwuj wątek
    • willli2 Re: A naród śląski jest słowiański? 23.07.03, 18:27
      Narod slaski jest germanski!
      • slezan Re: A naród śląski jest słowiański? 23.07.03, 18:39
        willli2 napisał:

> Narod slaski jest germanski!

O czym zapewne świadczą nazwiska jego przywódców i tzw. ausdruki w ślonskiyj
        godce - sama nazwa tej ostatniej pochodzi ponoć od Gotów.
        • willli2 Re: A naród śląski jest słowiański? 23.07.03, 22:47
          slezan napisał:

> willli2 napisał:
          >
          > > Narod slaski jest germanski!
          >
          > O czym zapewne świadczą nazwiska jego przywódców i tzw. ausdruki w ślonskiyj
          > godce - sama nazwa tej ostatniej pochodzi ponoć od Gotów.

Przywodcy tzw narodu slaskiego maja polskie nazwiska ,bo im Polacy takie
          nadali,a dialekt slaski kiedys byl odmiana niemieckiego tylko pod wplywem
          polskiego sie zmienil.
          • ignorant11 Re: A naród śląski jest słowiański? 24.07.03, 02:44
            Sława!

Ja, ja gut folxwagem...

Ale to wszystko świadczy, że nawet gdyby tak było, to polska kultura jest dużo
            wyższa od germańskiej, jeśli przez 50 lat potrafiła przekreślić 200 lat zaboru
            pruskiego na Śląsku...

Pozdrawiam!

Ignorant

+++

PS Sława WIELKIEJ KULTURZE SŁOWIAŃSKIEJ, co takimi blitzami wygrywa z
            niemczyzną...
            • stefan4 Re: A naród śląski jest słowiański? 24.07.03, 09:33
              ignorant11:
              > Ale to wszystko świadczy, że nawet gdyby tak było, to polska kultura jest dużo
              > wyższa od germańskiej, jeśli przez 50 lat potrafiła przekreślić 200 lat zaboru
              > pruskiego na Śląsku...

No, co za argument! W ten sposób możnaby łatwo wykazać wyższość młota nad
              zegarkiem. Albo kanki z benzyną nad muzeum sztuki.

- Stefan
              • maria421 Re: A naród śląski jest słowiański? Do Stefana 25.07.03, 15:44
                stefan4 napisał:

> ignorant11:
                > > Ale to wszystko świadczy, że nawet gdyby tak było, to polska kultura jest
                > dużo
                > > wyższa od germańskiej, jeśli przez 50 lat potrafiła przekreślić 200 lat za
                > boru
                > > pruskiego na Śląsku...
                >
                > No, co za argument! W ten sposób możnaby łatwo wykazać wyższość młota nad
                > zegarkiem. Albo kanki z benzyną nad muzeum sztuki.

Stefan, masz ode mnie wirtualne usciski za te odpowiedz!

Pozdrawiam
                Maria
                • borebitsa Re: A naród śląski jest słowiański? Do Stefana 30.07.03, 06:59
                  maria421 napisała:

> stefan4 napisał:
                  >
                  > > ignorant11:
                  > > > Ale to wszystko świadczy, że nawet gdyby tak było, to polska kultura
                  > jest
                  > > dużo
                  > > > wyższa od germańskiej, jeśli przez 50 lat potrafiła przekreślić 200 l
                  > at za
                  > > boru
                  > > > pruskiego na Śląsku...
                  > >
                  > > No, co za argument! W ten sposób możnaby łatwo wykazać wyższość młota nad
                  > > zegarkiem. Albo kanki z benzyną nad muzeum sztuki.
                  >
                  > Stefan, masz ode mnie wirtualne usciski za te odpowiedz!

a moze tak wirtualne bara-bara to sie pogapimy?
                  Hej Dzia!
                  • borebitsa a może ustalcie se napierw co znaczy NARÓD 20.08.03, 01:25
                    a potem robcie tą lingwistyczną kopulację

ja przed chwilą własnie skończyłem robienie nowego narodu
                    i raczej nigdy nie maiałem w tej dziedzinie problemów

umietnoś przemawiania do serc kobiet jest sądzę troche unikalna
                    szczególnie jeżeli chodzi o błyskotliwą skuteczność
                    no nie tym chcę się tu dzielić wiedzą

może zmiast
                    szrpanć się w bezpodstawej polemice
                    nich każdy sobie narobi swojego narodu
                    czy też ustalcie co to ma znaczyć
                    słowo NARÓD.

Bo ja sądze ze nic innego
                    jak przyjęta sperma mojego pra^n dziadka.

oraz jak wielkie musi być N by o tym mowić
                    a jeżeli tak to można od każdego
                    pobrać spermę i ustalić kto do jakiego należy rodu

tylko wtedy dla dobra wyborów
                    wybrać jakieś ładne rachmistrzynie

mam nadziję ze nie bedą konkurencji losów
                    zmieniać

a jedynie połykać slinkę

i co bedzie już zgoda?

---
                    ps
                    ja wolę sobie sam wybierać ruchmistrzynie
                    dla mojego narodu
            • borebitsa Re: A naród śląski jest słowiański? 28.07.03, 21:13
              ignorant11 napisała:

> Sława!
              >
              > Ja, ja gut folxwagem...
              >
              > Ale to wszystko świadczy, że nawet gdyby tak było, to polska kultura jest
              dużo
              > wyższa od germańskiej, jeśli przez 50 lat potrafiła przekreślić 200 lat
              zaboru
              > pruskiego na Śląsku...
              A Germanie to Żernanie co sie w Ydisch zagodali zeby lepsy gesheft zrobic.
              A ze to godania bylo wiela i to wiela to im zeszlo tak dlugo im sie od tego
              jazyki poplataly i tak juz zostali
              Ale coby jak chcili to pomozecie ?

Tyz Prawda!
          • utah75 Re: A naród śląski jest słowiański? 24.07.03, 15:30
            Kto jest za tym zeby willego oddac do szkoly obojetnie czy polskiej czy
            niemieckiej ale podstawowej niech sie wpisze. Tam nauczy sie historii i nie
            beszie plotl co mu slina...
            • anulex Re: A naród śląski jest słowiański? 19.08.03, 22:05
              cos w tym jest. nie jestem specjalistka, ale jego informacje jakos takos kloca
              sie z tymi podawanymi w liceach.
        • skrzype Re: A naród śląski jest słowiański? 29.07.03, 22:43
          slezan napisał:

> O czym zapewne świadczą nazwiska jego przywódców i tzw. ausdruki w ślonskiyj
          > godce - sama nazwa tej ostatniej pochodzi ponoć od Gotów.

Nazwa śląsk jest rdzennie słowiańskie pochodzi od słowa ślęża co oznacza
          mokradło.
      • utah75 Re: A naród śląski jest słowiański? 24.07.03, 15:28
        bo wszyscy jestescie synami Anny German....i Ecika Germana
      • borys_ss Re: A naród śląski jest słowiański? 20.08.03, 10:58
        willli2 napisał:

> Narod slaski jest germanski!
        Nie ma czegos takiego jak narod slaski!Na Slasku oczywiscie!Jestem
        Polakiem,moje korzenie siegaja Wielkopolski,mieszkam na Dolnym,a wlasciwie
        srodkowym ,Slasku.jestesmy tu tylko mieszkancami,mieszkamy w kradzionych
        domach,ktore stoja na skradzionej ziemi!Mam ogromny zal do ludzi,ktorzy przez
        lata,a rowniez i dzis pielegnuja bzdury o tzw.powrocie do Macierzy.Do tej pory
        zniszczylismy wszystko co swiadczylo o slaskosci tych ziem.Teraz,co za
        ironia,usilujemy sami nazywac sie dolnoslazakami!Ale nie ma sie czym martwic?
    • rycho7 plebiscyt 1918 w opolskim 24.07.03, 13:04
      Ostatnio slyszalem, nie wiem czy to prawda, ze w 1918 w czasie plebiscytu
      mieszkancy Opola glosowali za Polska, a mieszkancy okolicznych wsi glosowali za
      Niemcami. Nie wiem czy w ogole na tych terenach byl plebiscyt. Zawsze mi sie
      wydawalo, ze to w miastach mieli przewage Niemcy a na wsiach Polacy. Tu byloby
      odwrotnie. Obecnie tez w opolskim to wsie sa niemieckie. Czy ktos ma na ten
      temat jakas wiedze?

Samo pytanie jest w ogole dosc trudne do odpowiedzi. Bo przykladowo gdyby
      zapytac o Alzacje. Pytanie musialoby brzmiec czy jest germanska czy celtycka
      czy tez italikowska (???). No bo z obu stron bylo germanskie panstwo Frankow
      Karola Wielkiego (Charlemagne). Francuzi to Germano-celto-wenedo-italikowie a w
      Alzacji jeszcze ponadto osiedlilo sie plemie Alemanow. Mowia tam tak jak u nas
      na Slasku. Szczeka opada nawet jak sie zna i francuski i niemiecki.

Slask jest wiec zapewne slowiano-germanski. Podobnie jak i Mazury, Warmia,
      Pomorze i cale byle NRD. Mazury byly zapewne germansko-balto-slowianskie.
      • slezan Re: plebiscyt 1918 w opolskim 24.07.03, 13:14
        Pytanie zadałem prowokacyjnie - raczej nie zajrzałem na to forum (komiczne już
        w samej nazwie) w celu podjecia poważnej dyskusji. Widzę jednak, że pojawiły
        się też rozsądne i merytoryczne głosy.
        Co do plebiscytu - miał miejsce w 1921 r., a nie w 1918. Objął większą część
        dawnego pruskiego Górnego Śląska, czyli rejencji opolskiej i niewielki skrawek
        Ślaska Dolnego (z Namysłowem). Wyłączono tereny z Prudnikiem, Nysą i Grotkowem,
        gdzie opcja propolska zasadniczo nie wsytępowała.
        NIejest prawdą jakoby Opole głosowało za POlską. Zdecydowana więszość (nie
        pamiętam dokłądnie ile, ale ok. 80%) glosowala za Niemcami. Polska wygrała
        tylko w jednym mieście na całym terytorium plebiscytowym - w Bieruniu Starym.
        Głosy polskie koncentrowaly się we wsiach, choć i tu bywało różnie. Polska
        wygrała minimalnie w powiecie strzeleckim (przyznanym Niemcom)i we wsiach na
        wschodnim Górnym Śląsku. Ale w rolniczym powiecie głubczyckim poniosła
        druzgocącą klęskę.
        • rycho7 Re: plebiscyt 1918 w opolskim 24.07.03, 15:16
          slezan napisał:

> NIejest prawdą jakoby Opole głosowało za POlską. Zdecydowana więszość (nie
          > pamiętam dokłądnie ile, ale ok. 80%) glosowala za Niemcami.

Moje pytanie dla mnie ma szczegolny smaczek. Opowiesc ta slyszalem od Niemca po
          polsku ze znacznym antypolskim przekasem. Bylo tez o sprowadzaniu z Polski
          wszelkich pociotkow aby przewazyc glosy. Nie wierze we wszystko co slysze ale
          emocje sa juz na pewno prawdziwe. Nie sadze na podstawie swych doswiadczen aby
          bylo to w czymkolwiek szkodliwe dla Polski. Oby sie tylko znalazly pieniadze na
          zadbanie o Heimat.
        • utah75 Re: plebiscyt 1918 w opolskim 24.07.03, 15:37
          No i bylo to bardzo dziwne zapewne nie?
          Bo oto z jednej strony glosowano za krajem ktory byl potega gospodarcza na
          miare swiata, za krajem ktory przez kilkaset lat wladal tymi terenami, za
          krajem w ktorym zylo sie przed wojna fajnie i bogato a z drugiej strony za
          Polska ktora upadla z hukiem 150 lat wczesniej, ktora nie miala co zaoferowac
          ze strony gospodarczej a jedynie dziela mickiewicza i Slowackiego oraz
          Powstania w obcym de facto zaborze rosyjskim.
          MCHyba jest oczywiste ze fakt 3 powstan jak i wyniki plebiscytow to i tak bylo
          wielkie zwyciestwo polskosci na tych ziemiach...
          Dzis robimy plebiscyt w Bialymstoku czy chca byc terytorium autonomicznym
          Niemiec czy Polski i zaklad ze od jutra wszuscy chca mieszkac w Niemczech.
          Roznie dobrze robimy we Lwowie albo Minsku i mamy odzyskane ziemie wschodnie.

DECYDUJE JRYTERIUM EKONOMICZNE a nie wszystkie inne zwiazki...verstehen?
          • arnold7 Re: plebiscyt 1918 w opolskim 24.07.03, 22:20
            utah75 napisał:

> No i bylo to bardzo dziwne zapewne nie?
            > Bo oto z jednej strony glosowano za krajem ktory byl potega gospodarcza na
            > miare swiata, za krajem ktory przez kilkaset lat wladal tymi terenami, za
            > krajem w ktorym zylo sie przed wojna fajnie i bogato a z drugiej strony za
            > Polska ktora upadla z hukiem 150 lat wczesniej, ktora nie miala co zaoferowac
            > ze strony gospodarczej a jedynie dziela mickiewicza i Slowackiego oraz
            > Powstania w obcym de facto zaborze rosyjskim.
            > MCHyba jest oczywiste ze fakt 3 powstan jak i wyniki plebiscytow to i tak
            bylo
            > wielkie zwyciestwo polskosci na tych ziemiach...
            > Dzis robimy plebiscyt w Bialymstoku czy chca byc terytorium autonomicznym
            > Niemiec czy Polski i zaklad ze od jutra wszuscy chca mieszkac w Niemczech.
            > Roznie dobrze robimy we Lwowie albo Minsku i mamy odzyskane ziemie wschodnie.
            >
            > DECYDUJE JRYTERIUM EKONOMICZNE a nie wszystkie inne zwiazki...verstehen?

A slyszales o tym?:

www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=10650&w=7035791
            • ignorant11 Re: plebiscyt 1918 w opolskim 24.07.03, 22:40
              arnold7 napisał:

> utah75 napisał:
              >
              > > No i bylo to bardzo dziwne zapewne nie?
              > > Bo oto z jednej strony glosowano za krajem ktory byl potega gospodarcza na
              >
              > > miare swiata, za krajem ktory przez kilkaset lat wladal tymi terenami, za
              > > krajem w ktorym zylo sie przed wojna fajnie i bogato a z drugiej strony za
              >
              > > Polska ktora upadla z hukiem 150 lat wczesniej, ktora nie miala co zaofero
              > wac
              > > ze strony gospodarczej a jedynie dziela mickiewicza i Slowackiego oraz
              > > Powstania w obcym de facto zaborze rosyjskim.
              > > MCHyba jest oczywiste ze fakt 3 powstan jak i wyniki plebiscytow to i tak
              > bylo
              > > wielkie zwyciestwo polskosci na tych ziemiach...
              > > Dzis robimy plebiscyt w Bialymstoku czy chca byc terytorium autonomicznym
              > > Niemiec czy Polski i zaklad ze od jutra wszuscy chca mieszkac w Niemczech.
              > > Roznie dobrze robimy we Lwowie albo Minsku i mamy odzyskane ziemie wschodn
              > ie.
              > >
              > > DECYDUJE JRYTERIUM EKONOMICZNE a nie wszystkie inne zwiazki...verstehen?
              >
              > A slyszales o tym?:
              >
              > www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=10650&w=7035791
              >

Sława!

To było dawno i nieprawda...

Teraz nikomu nie jest potrzebna autonomia Śląska...

Ja osobiście nie jestem zwolennikiem państwa federalnego i do samorządów tez
              sie rozczarwałem, bo zamiast wielkich Stalinów i Hitlerów mamy lokalnych
              Stalino-hitlerków, co i tak niczego nie zmienia...

Ja sie sobiście opowiadam za państwem liberalnym, państwem minimum i również
              takim samorządem minimum...

Szkoły prywatne, w których można wykladać nawet po marsjańsku i papuasku i
              tylko sprawą rodziców jest czy zechcą płacić za takie szkoły...

Niskie podatki, żądnych dopłat, żadnych przywilejów dla mniejszości, ale
              równość wobec prawa dla wszystkich i dla wszystkich te same prawa obywatelskie.

Podatki małe większośc wydawana na miejscu lokalnie z wyjątkiem utrzymania
              wojska i reżimu centralnego...

Ale to temat na inne forum o liberaliźmie lub o państwie minimum.

Pozdrawiam!

Ignorant
              +++
              • arnold7 Re: plebiscyt 1918 w opolskim 24.07.03, 22:44
                ignorant11 napisała:

> arnold7 napisał:
                >
                > > utah75 napisał:
                > >
                > > > No i bylo to bardzo dziwne zapewne nie?
                > > > Bo oto z jednej strony glosowano za krajem ktory byl potega gospodarc
                > za na
                > >
                > > > miare swiata, za krajem ktory przez kilkaset lat wladal tymi terenami
                > , za
                > > > krajem w ktorym zylo sie przed wojna fajnie i bogato a z drugiej stro
                > ny za
                > >
                > > > Polska ktora upadla z hukiem 150 lat wczesniej, ktora nie miala co za
                > ofero
                > > wac
                > > > ze strony gospodarczej a jedynie dziela mickiewicza i Slowackiego ora
                > z
                > > > Powstania w obcym de facto zaborze rosyjskim.
                > > > MCHyba jest oczywiste ze fakt 3 powstan jak i wyniki plebiscytow to i
                > tak
                > > bylo
                > > > wielkie zwyciestwo polskosci na tych ziemiach...
                > > > Dzis robimy plebiscyt w Bialymstoku czy chca byc terytorium autonomic
                > znym
                > > > Niemiec czy Polski i zaklad ze od jutra wszuscy chca mieszkac w Niemc
                > zech.
                > > > Roznie dobrze robimy we Lwowie albo Minsku i mamy odzyskane ziemie ws
                > chodn
                > > ie.
                > > >
                > > > DECYDUJE JRYTERIUM EKONOMICZNE a nie wszystkie inne zwiazki...versteh
                > en?
                > >
                > > A slyszales o tym?:
                > >
                > > www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=10650&w=7035791
                > >
                >
                > Sława!
                >
                > To było dawno i nieprawda...
                >
                > Teraz nikomu nie jest potrzebna autonomia Śląska...
                >
                > Ja osobiście nie jestem zwolennikiem państwa federalnego i do samorządów tez
                > sie rozczarwałem, bo zamiast wielkich Stalinów i Hitlerów mamy lokalnych
                > Stalino-hitlerków, co i tak niczego nie zmienia...
                >
                > Ja sie sobiście opowiadam za państwem liberalnym, państwem minimum i również
                > takim samorządem minimum...
                >
                > Szkoły prywatne, w których można wykladać nawet po marsjańsku i papuasku i
                > tylko sprawą rodziców jest czy zechcą płacić za takie szkoły...
                >
                > Niskie podatki, żądnych dopłat, żadnych przywilejów dla mniejszości, ale
                > równość wobec prawa dla wszystkich i dla wszystkich te same prawa
                obywatelskie.
                >
                > Podatki małe większośc wydawana na miejscu lokalnie z wyjątkiem utrzymania
                > wojska i reżimu centralnego...
                >
                >
                > Ale to temat na inne forum o liberaliźmie lub o państwie minimum.
                >
                > Pozdrawiam!
                >
                > Ignorant
                > +++

Toz rzes sam buchou programym RASi.

Suawa!
                • ignorant11 Re: plebiscyt 1918 w opolskim 24.07.03, 22:51
                  arnold7 napisał:

> ignorant11 napisała:
                  >
                  > > arnold7 napisał:
                  > >
                  > > > utah75 napisał:
                  > > >
                  > > > > No i bylo to bardzo dziwne zapewne nie?
                  > > > > Bo oto z jednej strony glosowano za krajem ktory byl potega gosp
                  > odarc
                  > > za na
                  > > >
                  > > > > miare swiata, za krajem ktory przez kilkaset lat wladal tymi ter
                  > enami
                  > > , za
                  > > > > krajem w ktorym zylo sie przed wojna fajnie i bogato a z drugiej
                  > stro
                  > > ny za
                  > > >
                  > > > > Polska ktora upadla z hukiem 150 lat wczesniej, ktora nie miala
                  > co za
                  > > ofero
                  > > > wac
                  > > > > ze strony gospodarczej a jedynie dziela mickiewicza i Slowackieg
                  > o ora
                  > > z
                  > > > > Powstania w obcym de facto zaborze rosyjskim.
                  > > > > MCHyba jest oczywiste ze fakt 3 powstan jak i wyniki plebiscytow
                  > to i
                  > > tak
                  > > > bylo
                  > > > > wielkie zwyciestwo polskosci na tych ziemiach...
                  > > > > Dzis robimy plebiscyt w Bialymstoku czy chca byc terytorium auto
                  > nomic
                  > > znym
                  > > > > Niemiec czy Polski i zaklad ze od jutra wszuscy chca mieszkac w
                  > Niemc
                  > > zech.
                  > > > > Roznie dobrze robimy we Lwowie albo Minsku i mamy odzyskane ziem
                  > ie ws
                  > > chodn
                  > > > ie.
                  > > > >
                  > > > > DECYDUJE JRYTERIUM EKONOMICZNE a nie wszystkie inne zwiazki...ve
                  > rsteh
                  > > en?
                  > > >
                  > > > A slyszales o tym?:
                  > > >
                  > > > www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=10650&w=7035791
                  > > >
                  > >
                  > > Sława!
                  > >
                  > > To było dawno i nieprawda...
                  > >
                  > > Teraz nikomu nie jest potrzebna autonomia Śląska...
                  > >
                  > > Ja osobiście nie jestem zwolennikiem państwa federalnego i do samorządów t
                  > ez
                  > > sie rozczarwałem, bo zamiast wielkich Stalinów i Hitlerów mamy lokalnych
                  > > Stalino-hitlerków, co i tak niczego nie zmienia...
                  > >
                  > > Ja sie sobiście opowiadam za państwem liberalnym, państwem minimum i równi
                  > eż
                  > > takim samorządem minimum...
                  > >
                  > > Szkoły prywatne, w których można wykladać nawet po marsjańsku i papuasku i
                  >
                  > > tylko sprawą rodziców jest czy zechcą płacić za takie szkoły...
                  > >
                  > > Niskie podatki, żądnych dopłat, żadnych przywilejów dla mniejszości, ale
                  > > równość wobec prawa dla wszystkich i dla wszystkich te same prawa
                  > obywatelskie.
                  > >
                  > > Podatki małe większośc wydawana na miejscu lokalnie z wyjątkiem utrzymania
                  >
                  > > wojska i reżimu centralnego...
                  > >
                  > >
                  > > Ale to temat na inne forum o liberaliźmie lub o państwie minimum.
                  > >
                  > > Pozdrawiam!
                  > >
                  > > Ignorant
                  > > +++
                  >
                  > Toz rzes sam buchou programym RASi.
                  >
                  > Suawa!
                  >

Sława!

Bzdura, bo to jest program UPR znany od 20 lat!
                  www.e-upr.org/mw/wywiad.html
                  Pozdrawiam!

Ignorant
                  +++
              • rycho7 prywatne szkoly serbo-luzyczan 25.07.03, 08:35
                ignorant11 napisała:

> Szkoły prywatne, w których można wykladać nawet po marsjańsku i papuasku i
                > tylko sprawą rodziców jest czy zechcą płacić za takie szkoły...

No to po co robisz wrzawe wokol zamykania malenkiej szkoly dla Serbo-luzyczan w
                Niemczech. Przeciez tam ewidentnie chodzi o pieniadze. Rodzice nawet mowia, ze
                musieliby przetrzymac 3 lata, bo potem dostaliby pelna dotacje z budzetu landu.
                • ignorant11 Re: prywatne szkoly serbo-luzyczan 25.07.03, 15:37
                  rycho7 napisał:

> ignorant11 napisała:
                  >
                  > > Szkoły prywatne, w których można wykladać nawet po marsjańsku i papuasku i
                  >
                  > > tylko sprawą rodziców jest czy zechcą płacić za takie szkoły...
                  >
                  > No to po co robisz wrzawe wokol zamykania malenkiej szkoly dla Serbo-
                  luzyczan w
                  >
                  > Niemczech. Przeciez tam ewidentnie chodzi o pieniadze. Rodzice nawet mowia,
                  ze
                  > musieliby przetrzymac 3 lata, bo potem dostaliby pelna dotacje z budzetu
                  landu.

Sława!

Bo rzesza, ups federacja niemiecka pobiera od Łuzyczan podatki na zkoły i
                  funduje im niemieckie szkoły...

Gdyby również niemieckie szkoły były prywatne i płatne, to miałbyś rację...

POzdrawiam!

Ignorant

+++
                  • rycho7 Re: prywatne szkoly serbo-luzyczan 25.07.03, 16:28
                    ignorant11 napisała:

> Gdyby również niemieckie szkoły były prywatne i płatne, to miałbyś rację...

Ale jakos Niemcy nie pala sie do liberalnego modelu typu USA. Sormom przyszlo
                    zyc wsrod takich barbarzyncow. Wspolczuje. U siebie w robocie spotkalem kiedys
                    Sorba. Specjalnie nie byl zgnebiony przez germanizatorow. A o szansach
                    utrzymania sie jezyka sorbskiego wypowiadal sie oglednie. Gdyby Sorbowie mieli
                    duza sile nabywcza to wartoby bylo nadawac reklamy w sorbskim radiu i
                    telewizji. Niemcy doplacaja do prywatnego i platnego szkolnictwa. Ale
                    spolecznosc musi miec dostateczna ilosc kasy i przebicie aby przetrwac 3
                    pierwsze lata. Obecne popiskiwania nie maja sensu. Trzeba uczciwie napisac, ze
                    chodzi o kase i szukac sponsorow i drobnych ofiarodawcoe. Sorbowie niby zyja w
                    Niemczech a widac, ze nie nauczyli sie jak to robic. Na taki cel przy dobrym PR
                    zebraliby potrzebne pieniadze w Bundesrepublice.
                    • ignorant11 Re: prywatne szkoly serbo-luzyczan 25.07.03, 16:49
                      rycho7 napisał:

> ignorant11 napisała:
                      >
                      > > Gdyby również niemieckie szkoły były prywatne i płatne, to miałbyś rację..
                      > .
                      >
                      > Ale jakos Niemcy nie pala sie do liberalnego modelu typu USA. Sormom
                      przyszlo
                      > zyc wsrod takich barbarzyncow. Wspolczuje. U siebie w robocie spotkalem
                      kiedys
                      > Sorba. Specjalnie nie byl zgnebiony przez germanizatorow. A o szansach
                      > utrzymania sie jezyka sorbskiego wypowiadal sie oglednie. Gdyby Sorbowie
                      mieli
                      > duza sile nabywcza to wartoby bylo nadawac reklamy w sorbskim radiu i
                      > telewizji. Niemcy doplacaja do prywatnego i platnego szkolnictwa. Ale
                      > spolecznosc musi miec dostateczna ilosc kasy i przebicie aby przetrwac 3
                      > pierwsze lata. Obecne popiskiwania nie maja sensu. Trzeba uczciwie napisac,
                      ze
                      > chodzi o kase i szukac sponsorow i drobnych ofiarodawcoe. Sorbowie niby zyja
                      w
                      > Niemczech a widac, ze nie nauczyli sie jak to robic. Na taki cel przy dobrym
                      PR
                      >
                      > zebraliby potrzebne pieniadze w Bundesrepublice.

Sława!

Rozumiem Twoja logikę: Serbowie mają płacić podatki na niemieckie szkoły, ale
                      już szkoła łużycka, to jest luxus, który maja sobie zafundować za pieniądze,
                      które im zostana po opłaceniu szkół Niemcom?

Pozdrawiam!

Ignorant
                      +++
          • slezan Re: plebiscyt 1918 w opolskim 25.07.03, 12:45
            Zupełnie błędny obraz sytuacji. Wybór przedstawiał się następująco:
            1) Zrujnowane, przegrane Niemcy, ogranięte rewolucyjnym wrzeniem, kojarzone z
            koszmarem wojny, która dotknęła niemal każdą górnośląską rodzinę, obiecujące
            poszerzenie autonomii, ale kiedyś, w przyszłości
            2) Nowe panstwo polskie, nieznane, ale postrzegane jako młode i prężne, które
            wyszło właśnie zwycięsko z konfrontacji z Rosją sowiecką (choć miało być
            państwem sezonowym)i przyznało już (nie obiecało) realną autonomię przyszłemu
            województwu śląskiemu
            W czasach głębokiego kryzysu i zagubienia często stawia się na nieznane. To
            mechanizm działający wiele razy w historii - np. w Niemczech w latach 1932/33.

Zapewne faktem jest, ze wielu Gornoślązaków nie czuło szczegfólnie silnego
            związku z państwem niemieckim. Ale większość z nich nie pałała miłością też do
            polskości. Wybrali ją, by uwolnić się spod niemieckiego panowania, które dla
            wielu od czasów Bismarcka (nie wcześniej) zaczęło być uciążliwe.
            • utah75 Re: plebiscyt 1918 w opolskim 28.07.03, 11:47
              tak to przedstawiali propagandzisci. Niestety realia byly inne:
              Niemcy przegraly wojne ale spoleczenstwo nie bardzo moglo sie pogodzic z
              sytuacja jak i rola ktora wyznaczal traktat wersalski Niemcom w Europie. Niemcy
              od wojny z Francja byly najbardziej dynamicznie rzowijajacym sie krajem w
              Europie- wystarczy porownac proste dane jak wydobycie wegla i produkcja stali-
              w owym czasie wskazniki definiujace potege gospodarcza kraju. Niemcy nawet za
              Bismarcka byly krajem w miare demokratycznym z parlamentem i kolami polskimi w
              tymze parlamencie. To nie przypadek ze wlaka o polskosc w zaborze pruskim
              wygladala inaczej niz w rosyjskim. W Rosji przyjedzala policja i kasowala
              wszystkich bez procesu, zrestza sady mialy tylko kierunek jeden-Sybir. W
              niemczech byly naparwde demokratyczne formy toczenia sporow, Polacy moze nie
              byli natrodem pierwszej kategorii ale byli pelnoprawnymi obywatelami, mieli
              swoje prawa i obowiazki. Rozwijal sie SLask i Wielkopolska, wielu Polakow
              sluzylo w wojsku w czasie wojny czesto wlaczac na pierwszej linii frontu.
              Nie bylo jeszcze IIws wiec wielu demokratyczna Rzesza z wysokim standardem
              zycia przed wojna jak i niezlymi perspektywami nie wydawal sie jakims wielkim
              potworem pozerajacym ludzi. Tymbardziej ze przeciez oni sie w tym kraju
              wychowali i zyli. Polska niestety byla tylko mitem. Mitem znanym z ksiazek ale
              i slynacym przede wszystkim z romantyczno szlaenczych powstan, epopei
              napoleonskiej jak i totalnej degrengolady sarmackiej rzeczpospolitej.
              Pamietajcie ze oto po 150 latach trezba bylo odtworzyc cos z niczego , ze
              wieksza czesc panstwa byla pod carskim zaborem i prezentowala nizszy poziom pod
              kazdym wzgledem, ze za slaska miedza byla biedota Galicji ( w tym wschodniej) i
              ze przede wszystkim: Na wschodzie byly armie Tuchaczewskiego i los Poslki byl
              niepewny tak samo jak przez ostanie 150 lat.
              W takiej sytuacji glosowanie za Polska musialo byc aktem olbrzymiej
              patriotycznej milosci jak i odwagi i wiary. Dlatego szacunek dla Tamtych
              SLazakow!

• arnold7 Re: plebiscyt 1918 w opolskim 29.07.03, 22:47
                utah75 napisał:

> tak to przedstawiali propagandzisci. Niestety realia byly inne:
                > Niemcy przegraly wojne ale spoleczenstwo nie bardzo moglo sie pogodzic z
                > sytuacja jak i rola ktora wyznaczal traktat wersalski Niemcom w Europie.
                Niemcy
                >
                > od wojny z Francja byly najbardziej dynamicznie rzowijajacym sie krajem w
                > Europie- wystarczy porownac proste dane jak wydobycie wegla i produkcja stali-

> w owym czasie wskazniki definiujace potege gospodarcza kraju. Niemcy nawet za
                > Bismarcka byly krajem w miare demokratycznym z parlamentem i kolami polskimi
                w
                > tymze parlamencie. To nie przypadek ze wlaka o polskosc w zaborze pruskim
                > wygladala inaczej niz w rosyjskim. W Rosji przyjedzala policja i kasowala
                > wszystkich bez procesu, zrestza sady mialy tylko kierunek jeden-Sybir. W
                > niemczech byly naparwde demokratyczne formy toczenia sporow, Polacy moze nie
                > byli natrodem pierwszej kategorii ale byli pelnoprawnymi obywatelami, mieli
                > swoje prawa i obowiazki. Rozwijal sie SLask i Wielkopolska, wielu Polakow
                > sluzylo w wojsku w czasie wojny czesto wlaczac na pierwszej linii frontu.
                > Nie bylo jeszcze IIws wiec wielu demokratyczna Rzesza z wysokim standardem
                > zycia przed wojna jak i niezlymi perspektywami nie wydawal sie jakims wielkim
                > potworem pozerajacym ludzi. Tymbardziej ze przeciez oni sie w tym kraju
                > wychowali i zyli. Polska niestety byla tylko mitem. Mitem znanym z ksiazek
                ale
                > i slynacym przede wszystkim z romantyczno szlaenczych powstan, epopei
                > napoleonskiej jak i totalnej degrengolady sarmackiej rzeczpospolitej.
                > Pamietajcie ze oto po 150 latach trezba bylo odtworzyc cos z niczego , ze
                > wieksza czesc panstwa byla pod carskim zaborem i prezentowala nizszy poziom
                pod
                >
                > kazdym wzgledem, ze za slaska miedza byla biedota Galicji ( w tym wschodniej)
                i
                >
                > ze przede wszystkim: Na wschodzie byly armie Tuchaczewskiego i los Poslki byl
                > niepewny tak samo jak przez ostanie 150 lat.
                > W takiej sytuacji glosowanie za Polska musialo byc aktem olbrzymiej
                > patriotycznej milosci jak i odwagi i wiary. Dlatego szacunek dla Tamtych
                > SLazakow!
                >

Nie dziw sie, ze ta mityczna Polska okazala sie dzis krajem korupcja plynacym.
                A my som, my boli i bydymy.
                Narod slaski - narod przez braci Suowian niechciany? Dziwne.

Pyrsk!
                • ignorant11 Re: plebiscyt 1918 w opolskim 30.07.03, 05:44
                  arnold7 napisał:

> utah75 napisał:
                  >
                  > > tak to przedstawiali propagandzisci. Niestety realia byly inne:
                  > > Niemcy przegraly wojne ale spoleczenstwo nie bardzo moglo sie pogodzic z
                  > > sytuacja jak i rola ktora wyznaczal traktat wersalski Niemcom w Europie.
                  > Niemcy
                  > >
                  > > od wojny z Francja byly najbardziej dynamicznie rzowijajacym sie krajem w
                  > > Europie- wystarczy porownac proste dane jak wydobycie wegla i produkcja st
                  > ali-
                  >
                  > > w owym czasie wskazniki definiujace potege gospodarcza kraju. Niemcy nawet
                  > za
                  > > Bismarcka byly krajem w miare demokratycznym z parlamentem i kolami polski
                  > mi
                  > w
                  > > tymze parlamencie. To nie przypadek ze wlaka o polskosc w zaborze pruskim
                  > > wygladala inaczej niz w rosyjskim. W Rosji przyjedzala policja i kasowala
                  > > wszystkich bez procesu, zrestza sady mialy tylko kierunek jeden-Sybir. W
                  > > niemczech byly naparwde demokratyczne formy toczenia sporow, Polacy moze n
                  > ie
                  > > byli natrodem pierwszej kategorii ale byli pelnoprawnymi obywatelami, miel
                  > i
                  > > swoje prawa i obowiazki. Rozwijal sie SLask i Wielkopolska, wielu Polakow
                  > > sluzylo w wojsku w czasie wojny czesto wlaczac na pierwszej linii frontu.
                  > > Nie bylo jeszcze IIws wiec wielu demokratyczna Rzesza z wysokim standardem
                  >
                  > > zycia przed wojna jak i niezlymi perspektywami nie wydawal sie jakims wiel
                  > kim
                  > > potworem pozerajacym ludzi. Tymbardziej ze przeciez oni sie w tym kraju
                  > > wychowali i zyli. Polska niestety byla tylko mitem. Mitem znanym z ksiazek
                  >
                  > ale
                  > > i slynacym przede wszystkim z romantyczno szlaenczych powstan, epopei
                  > > napoleonskiej jak i totalnej degrengolady sarmackiej rzeczpospolitej.
                  > > Pamietajcie ze oto po 150 latach trezba bylo odtworzyc cos z niczego , ze
                  > > wieksza czesc panstwa byla pod carskim zaborem i prezentowala nizszy pozio
                  > m
                  > pod
                  > >
                  > > kazdym wzgledem, ze za slaska miedza byla biedota Galicji ( w tym wschodni
                  > ej)
                  > i
                  > >
                  > > ze przede wszystkim: Na wschodzie byly armie Tuchaczewskiego i los Poslki
                  > byl
                  > > niepewny tak samo jak przez ostanie 150 lat.
                  > > W takiej sytuacji glosowanie za Polska musialo byc aktem olbrzymiej
                  > > patriotycznej milosci jak i odwagi i wiary. Dlatego szacunek dla Tamtych
                  > > SLazakow!
                  > >
                  >
                  > Nie dziw sie, ze ta mityczna Polska okazala sie dzis krajem korupcja
                  plynacym.
                  > A my som, my boli i bydymy.
                  > Narod slaski - narod przez braci Suowian niechciany? Dziwne.
                  >
                  > Pyrsk!

Sława!

Arnoldzie7!

Po pierwsze: Polska nie jest mityczna, ale realna!

PO drugie: korupcja w Niemczech, czy właśnie mitycznej europie jest
                  wielokrtonie większa: afery na całym kontynecie, ostanio z Kohlem, słynne
                  przekrety Straussa, a calkiem niedawno z niemieckimi lekarzami, rząd
                  belgijski, to jeden za drugim okazuje się rządem koniokradów, Miterand: same
                  złodziejstwo, Czyrak też...
                  Cóż przyklad płynie z jujni, do której dążymy, to tam wymyśla się przepisy i
                  normy nawet dla jednej konkretnej firmy...

Po trzecie: cieszy mnie, że uważasz, że Polacy byli są i będą...
                  Nigdy nie myślałem inaczej...

Po czwarte: my Ślązaków chcemy, ale obiektywnie i realnie nie istnieje żaden
                  naród śląski, tak samo jak nie istnieje małopolski, wielkopolski, pomorski,
                  mazowiecki, podlaski, czy dolnośląski...

To są tylko regionalne różnice, które są dobre i należy je pielęgnować.
                  Przykro mi sie robi, gdy widzę i czytam jak Ty te piekną gwarę śląską
                  zaśmiecasz niemieckimi barbaryzmami, by zrobić na złość "gorolom"...

Do czego Ci autonomia?
                  Czy po to tylko, aby zamiast jednego Milera mieć małego milerka śląskiego?

Myślałęm kiedyś o ustroju federalnym dla Polski...

Bo argumenty są oczywiste: kraj wielkości Niemiec, więc to, co tam się
                  sprawdza, może i u nas sprawdziłoby się?
                  Ale oni sa bogaci i mogą sobie pozwolić na fanaberie i dublowanie
                  administracji, choć w Niemczech róznice regonalne są znacznie większe...
                  Pozatem historia ich zjednoczenia wskutek pruskiego bardzo brutalnego podboju,
                  wymogła powstanie takiej fasadowej federacji na zasadzie: my was nie podbijamy
                  lecz federujemy...

Po piate: nie sa ważne fasadowe instytucje, w których zresztą niesławny ZSRR
                  celował najlepiej, ale o ingerencji rządu w sprawy obywateli świadczy
                  najlepiej % dochodu narowego, jaki przechodzi, przez zawsze lepkie i
                  marnotrawne łapy urzędników, którzy bez względu, czy centralni, czy lokalni
                  zawsze są tak samo niekompetentni...

Bo nie ma kompetentnych urzędników, nawet najlepiej wykształconych, czy będą
                  oni po ecole de france, czy innych aMBAjach...
                  Bo zycie jest bogatsze od wyobraźni i wiedzy człowieka.

Dlatego ja zawsze powtarzam za Reaganem: "lepszy rząd, to taki, co zostawia
                  więcej pieniędzy w kieszeniach podatników"

A rząd hipotetycznej śląskiej autonomii będzie najgorszy ze wszystkich...
                  Bo będzie chciał się wykazać, więc będzie potrzebował do tego coraz większych
                  środków, bo potrzeby na Górnym Śląsku są, żeby nie mówić największe, ale
                  najintensywniejsze, z racji intensywnego zagospodarowania.
                  Dlatego najlepiej te pieniądze wykorzysta nie autonomiczny rząd, ale śląskie
                  firmy, gdy im się zostawi pieniądze w kasie...

I nie dotacje do kopalnianych ośrodków wypoczynkowych, ale wszystkie Arnoldy
                  do 7-mego włacznie, które będą wiedziały najlepiej, gdzie chcą je wydać: w
                  Szczyrku, Wiśle, czy we Władysławowie, Świnoujściu, na Krymie czy Chorwacji...
                  Czy zaniosa je do sklepu na rogu, czy do hipermarketu.

Bo w wolnym kraju nie rząd, ale obywatel ma najwięcej władzy!

A prywatnie, to Ty możesz uważąc się nawet za Marsjanina i władzy nic do tego,
                  gdy płacisz podatki i przetrzegasz prawa.

Pozdrawiam!

Ignorant

+++
                  • borebitsa Re: plebiscyt 1918 w opolskim 30.07.03, 07:13
                    nie gadaj bo w Polsce jest zle, bo Polacy malo rzadza.

Trzeba zrobic nasz rzad. A najlepiej jak pisalem w oparciu o siec koputerowa.
                    Tak zeby wszyscy mogli glosowac, debatowac kazdy z kazdym i zeby sie ani jedne
                    slowo rozsadne nie zagubilo, zeby sie ani jeden czlowiek nie mial problemu
                    powiedziec do wszyskich tego co mysli, sadzi, i czuje.

Zebysmy mili prawo nie tylko do tego zeby godac ale i zeby byc sluchani.
                    A to mozna zrobic i sie zrobi tylko trza zrobic rycerska druzyne. Rycerzy XXI
                    wiku obeznanych z komputerami i zpiknym sercem

Slawa!
                    • ignorant11 Re: plebiscyt 1918 w opolskim 30.07.03, 07:26
                      borebitsa napisała:

> nie gadaj bo w Polsce jest zle, bo Polacy malo rzadza.
                      >
                      > Trzeba zrobic nasz rzad. A najlepiej jak pisalem w oparciu o siec
                      koputerowa.
                      > Tak zeby wszyscy mogli glosowac, debatowac kazdy z kazdym i zeby sie ani
                      jedne
                      > slowo rozsadne nie zagubilo, zeby sie ani jeden czlowiek nie mial problemu
                      > powiedziec do wszyskich tego co mysli, sadzi, i czuje.
                      >
                      > Zebysmy mili prawo nie tylko do tego zeby godac ale i zeby byc sluchani.
                      > A to mozna zrobic i sie zrobi tylko trza zrobic rycerska druzyne. Rycerzy
                      XXI
                      > wiku obeznanych z komputerami i zpiknym sercem
                      >
                      > Slawa!

Sława!

Skoro mieszkasz w Chicago,
                      podobno 4-te polskie miasto?
                      to może cos dasz o emigrantach..?

Ale może tez o współpracy z innymi emigracjami (słowiańskimi)...

Pozdrawiam!

Ignorant
                      +++
                • borebitsa Re: plebiscyt 1918 w opolskim 30.07.03, 07:07
                  arnold7 napisał:
                  > Nie dziw sie, ze ta mityczna Polska okazala sie dzis krajem korupcja plynacym.
                  >
                  > Pyrsk!
                  Jak to nie chciany . Ja tam czesto slucham Slaskiego radia jak jade w sobote,
                  akurat puszczaj jak czas sie ruszyc na jaks impreze, o 11 w nocy. Tj w Chicago.
                  I bardzo mi sie podobaja slaskie kawaly a mowa taz slychac ze stara, a jak
                  stara to i zacna.

Pozdrowienia!
                • utah75 Re: plebiscyt 1918 w opolskim 30.07.03, 09:00
                  arnold7 napisał:
                  >
                  > Nie dziw sie, ze ta mityczna Polska okazala sie dzis krajem korupcja plynacym.
                  >
                  > Pyrsk!

no coz niestety okazalo sie ze slazacy to tez polacy co widzac po identycznej z
                  mazowszanska czy pomorska skali korupcji...
                  To jednka wy nie chcecie . ZReszta okreslenie wy jest dosyc mocno naciagniete.
                  Ciekawe ile Slazakow chce a ile rzeczywiscie zdaje sobie sprawe z realiow
                  autonomii lub niezaleznosci.
                  Bo z mojego punktu widzenia to:
                  -Slaska ekologicznie to katastrofa . ciekawe skad wezmiecie kase na
                  rekultywacje terenow.
                  -gospodarczo tez katastrofa. Wegiel byl potega ale 100 lat temu juz nawet nie
                  po IIws. Do tego zloza slaskie sa beznadziejnie drogie w eksploatacji do czego
                  przyczynija sie i zadania placowe slaskich gornikow hehehe
                  -nie ma innych realnych podstwa do ekonomicznego wzrosty
                  -Niemcy wam kasy nie dadza bo niby za co? za jednostrona milosc do ich ministra
                  skarnu?
                  - i my juz tez nie
                  i zostaniecie w zasmieconym minipanstweku z zerowymi szansami na rozwoj.
                  • borebitsa Re: plebiscyt 1918 w opolskim 31.07.03, 01:33
                    utah75 napisał:

> arnold7 napisał:
                    > >
                    > > Nie dziw sie, ze ta mityczna Polska okazala sie dzis krajem korupcja plyna
                    > cym.
                    > > A my som, my boli i bydymy.
                    > > Narod slaski - narod przez braci Suowian niechciany? Dziwne.
                    > >
                    > > Pyrsk!
                    >
                    > no coz niestety okazalo sie ze slazacy to tez polacy co widzac po identycznej
                    > mazowszanska czy pomorska skali korupcji...

Co ty gadasz slowiani i korupcja. Korupcja u slowian? A jak byla mozliwa
                    korupcja w systemie demokracji ktory u nas jest wyssany z mlekiem historii.
                    To co sie teraz dzije to obca skryta inwazja. wojna informacyjna. Informacyjny
                    potop ktory jeszcze nie w pelni uswidomoiny sposob zalewa Polske. Ale od tego
                    jest narod zeby sie obronic, bronil sie od pocatku ludzkosci (tak jestesmy
                    potomkami zwyciezcow) obroni sie i dzis. pytanie tylko kto jest po ktorej
                    stronie. dzilania czy indukowanej przez wroga apatii
                    www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=12217&w=7183210&a=7197472

> To jednka wy nie chcecie . ZReszta okreslenie wy jest dosyc mocno
                    naciagniete.
                    > Ciekawe ile Slazakow chce a ile rzeczywiscie zdaje sobie sprawe z realiow
                    > autonomii lub niezaleznosci.
                    > Bo z mojego punktu widzenia to:
                    a moze bys tak sie nie krepowal i "gadał Solnsko gadko". Bylo by to milo bo
                    nasze jezyki sa piekne i kazde slowo niesie w sobie tysice lat historii. a
                    jezeli slowa sie roznia to wtedy historia ta sie mini i odkrywa swoje kolory.

> -Slaska ekologicznie to katastrofa . ciekawe skad wezmiecie kase na
                    > rekultywacje terenow.
                    Nic nie robic. Zarosnie samo lasem. a jak nie to poczekac na lodowiec.
                    Na szczytach chald kopalnianych rozpalic ogniska. Jakiez to wspaniale
                    goloborza. Gory same z siebie dymiace.
                    A bardziej serio. Rekonstrukcja terenu jest tania. Wystaarczy jedydynie czas.
                    Mozna to przyspieszyc. Pompujac muly np z Goczalkowskiego zbiornika. I
                    podlewajac nieuzytki taka mulista woda. Nie tylko ze pokryje smieci ale i da
                    wiele radosci tym co lubia sie babrac w mulach i bluzgajacym blocie.

> -gospodarczo tez katastrofa. Wegiel byl potega ale 100 lat temu juz nawet nie
                    > po IIws. Do tego zloza slaskie sa beznadziejnie drogie w eksploatacji do
                    czego
                    > przyczynija sie i zadania placowe slaskich gornikow hehehe
                    > -nie ma innych realnych podstwa do ekonomicznego wzrosty
                    > -Niemcy wam kasy nie dadza bo niby za co? za jednostrona milosc do ich
                    ministra
                    > skarnu?

> - i my juz tez nie
                    > i zostaniecie w zasmieconym minipanstweku z zerowymi szansami na rozwoj.
                    Dawne smieci to dzis zabytki archeologi. Archeolog przyszlosci bedzie
                    szczesliwy ze Slazacy wytworzyli tak bogata i rozlegla kulture.
                    Co by bylo gdy nasze dziady stosowali rekultywacje ? Nie bylo by ani jednej
                    Dymarki. To wlasnie przez czystosc Slowianskich osad tak malo mamay zabytkow.
                    Zobacz jakie jest podobinstwo slow
                    sraj
                    skraj
                    .
                    Otoz moj przyjacielu sraj na skraju. I bedzie porzadek i czystosc i zero
                    zabytkow wykopaliskowych. To samo dotyczy takze palenia resztek dla zapobiegnia
                    epidemi jak i palenia zwlok. To co zostaje archeologom to popiol historii
                    rozsiny po polach łegach ,lasach, i górach.
                    naszych dziadow dbalosc o to zeby nikt zlego uroku nie rzucil, do tego stopnia
                    ze nienazywali slow ((niewiasta)(Moze celowa dezinformacja)) doprowadzili do
                    perfekcji.
                    Z poteznego zwiazku ludzi z ktorego wyrasta mowa, kolo, nauka i technika
                    zostaly prawie tylko ich slowa, my i
                    Slawa!
                    • aldon Re: plebiscyt 1918 w opolskim 15.08.03, 20:44
                      Aby nie było żadnych wątpliwości kto gdzie za kim głosował podczas plebiscytu
                      podaję link gdzie przedstawione sa szczegółowe wyniki plebiscytu w
                      poszczególnych miejscowościach a także dość dokładne mapy poszczególnych
                      powiatów.

www.oberschlesien.de/Abstimmung/abstimm.htm
    • ahven Re: A naród śląski jest słowiański? 30.07.03, 22:51
      Na pytanie z tematu nie można odpowiedzieć, ponieważ jest
      ono bez sensu. Przecież nie ma czegoś takiego jak naród
      śląski. Ślązacy są mniejszością etniczną i zaliczają się
      do narodu polskiego.
      • arnold7 Re: A naród śląski jest słowiański? 31.07.03, 15:32
        ahven napisał:

> Na pytanie z tematu nie można odpowiedzieć, ponieważ jest
        > ono bez sensu. Przecież nie ma czegoś takiego jak naród
        > śląski. Ślązacy są mniejszością etniczną i zaliczają się
        > do narodu polskiego.

republika.pl/erwin10/strasburg.html
        • borebitsa zniknela z tad moja dopowiedz /nt 31.07.03, 16:15
          • ignorant11 Re: zniknela z tad moja dopowiedz /nt 01.08.03, 00:13
            Sława!

Ja nic nie ruszałem!

Pozdrawiam!

Ignorant
            +++
      • rycho7 nie ma postu Ahvena wiec nie ma sensu odpowiadnie 01.08.03, 11:54
        ahven napisał:

> Na pytanie z tematu nie można odpowiedzieć, ponieważ jest
        > ono bez sensu. Przecież nie ma czegoś takiego jak naród
        > śląski. Ślązacy są mniejszością etniczną i zaliczają się
        > do narodu polskiego.

Ja uznaje, ze nie ma Twojej odpowiedzi. Mam do tego takie samo prawo jak Ty do
        nieuznawania istnienia narodu slaskiego. Mozesz jeszcze zgodnie ze swoimi
        zasadami dac prawo biuroktatom do ustalania pogody na jutro. Pogoda bedzie
        urzedowo zaplanowana ale nie zmieni to faktow. No i Ty mie bedziesz mial tego
        znienawidzonego narodu. Zamiast ulewy bedzesz mial duze ilosci wilgoci
        docierajace do ziemi ze slonecznego nieba, na ktorym slonce swieci ze
        zmniejszona jasnoscia. ja sie z Toba zgadzam, ze nie bylo ulewy a Ty sie zgodz,
        ze urzedasy z Warszawy nie beda desydowaly o poczuciu tozsamisci 170 tysiecy
        ludzi.
        • ahven To czemu odpowiadasz???? 01.08.03, 15:59
          Nie jestem żadnym urzędasem z Wawy i nie ja decyduję o
          tym, czy Ślązacy stanowią oddzielny naród. Powoływanie
          się na wyniki spisu powszechnego jest przegięciem,
          ponieważ było rozporządzenie, że w rubrykę `narodowość'
          również można wpisywać mniejszości etniczne. Poza tym
          robiliście dużo szumu przed spisem o to, żeby ludzie
          deklarowali `narodowość śląską'. Nie bronie 170 tys.
          ludzi, żeby nazywali siebie ślązakami, ale niech do licha
          nie mówią, że to jest narodowość. To tak, jakby np.
          mieszkańcy Podkarpackiego powiedzieli, że oni są
          narodowości podkarpackiej bo od kiedy pamiętają mieszkają
          na Podkarpaciu, a poza tym mają kilka odrębnych tradycji,
          co ich różni od reszty Polaków.

Grupą etniczną, która jest najbardziej odrębna są
          Kaszubi, których jest ok. 200 tysięcy. To, że w spisie
          narodowość `kaszubską' zadeklarowało jedynie 5 tys.
          wynika z faktu, że oni uważają się za Polaków. Nawet mają
          przysłowie `Nie ma Kaszeb bez Poloni, a bez Kaszeb
          Polszczi' (odtwarzam z głowy; w zapisie różne dziwne
          znaki diakrytyczne). Mimo całkowicie odrębnej historii,
          tradycji, zwyczajów, odbrzędów, kuchni, etc, traktowani
          są oficjalnie jedynie jako mniejszość językowa (język
          kaszubski jest odrębnym skodyfikowanym językiem, na forum
          słowiańskim chyba tego nikt nie podważa).
          • arnold7 Re: To czemu odpowiadasz???? 01.08.03, 18:21
            Z tego co wiem Slazacy nie deklarowali zadnej przynaleznosci go grupy
            etnicznej, a narodowosc slaska. Wiem, bo znam osobiscie wielu moich rodakow.
            Ci mieszkancy Gornego Slaska, ktorzy czuja sie Polakami badz Niemcami
            deklarowali narodowosc polska lub niemiecka. I to ich osobista sprawa. My,
            ktorzy uwazamy sie za Slazakow, nie zyczymy sobie, zeby ktokolwiek podwazal ten
            wybor. Mimo manipulacji spisowych i falszowania danych,
            w tym rzekomo nieczytelnego wpisu dotyczacego narodowosci na 700 tys.
            deklaracji (gdzie byli spisowi przyjmujacy te deklaracje?).

Zdajcie sobie sprawe z prostych faktow panowie kwestionujacy narodowosc slaska:
            dla Polakow jestesmy oficjalnie grupa etniczna narodu polskiego, dla Niemcow -
            niemieckiego. Czyli sprzecznosc jest faktem uznawanym, natomiast wola samych
            zainteresowanych wyjasniajaca i usuwajaca automatycznie ta sprzecznosc nie.

Pyrsk!

germano-slowianin Arnold, narodowosci slaskiej.
            • borebitsa Re: To czemu odpowiadasz???? 01.08.03, 18:58
              arnold7 napisał:

> Z tego co wiem Slazacy nie deklarowali zadnej przynaleznosci go grupy
              > etnicznej, a narodowosc slaska. Wiem, bo znam osobiscie wielu moich rodakow.
              > Ci mieszkancy Gornego Slaska, ktorzy czuja sie Polakami badz Niemcami
              > deklarowali narodowosc polska lub niemiecka. I to ich osobista sprawa.
              A
              My,
              > ktorzy uwazamy sie za Slazakow, nie zyczymy sobie, zeby ktokolwiek podwazal
              ten
              >
              > wybor. Mimo manipulacji spisowych i falszowania danych,
              > w tym rzekomo nieczytelnego wpisu dotyczacego narodowosci na 700 tys.
              > deklaracji (gdzie byli spisowi przyjmujacy te deklaracje?).
              B

No ale co na 700 tys deklaracji ?
              Cos nie moge tego fragmentu zrozumiec od A do B mizesz zklarowac?

> Zdajcie sobie sprawe z prostych faktow panowie kwestionujacy narodowosc
              slaska:
              > dla Polakow jestesmy oficjalnie grupa etniczna narodu polskiego, dla Niemcow -

> niemieckiego. Czyli sprzecznosc jest faktem uznawanym, natomiast wola samych
              > zainteresowanych wyjasniajaca i usuwajaca automatycznie ta sprzecznosc nie.
              >
              > Pyrsk!
              >
              > germano-slowianin Arnold, narodowosci slaskiej.
              >
              • arnold7 Re: To czemu odpowiadasz???? 01.08.03, 19:15
                > No ale co na 700 tys deklaracji ?
                > Cos nie moge tego fragmentu zrozumiec od A do B mizesz zklarowac?

Obcielo kawalek tekstu. Chodzi o to, ze spis wykazal, ze jestemy najwieksza
                mniejszoscia narodowa w Polsce.
                A jak wiadomo spis byl czesciowo sfalszowany, na pewno nie na korzysc
                mniejszosci.
                • ignorant11 Ciekawa logika arnolda7 02.08.03, 06:48
                  arnold7 napisał:

> > No ale co na 700 tys deklaracji ?
                  > > Cos nie moge tego fragmentu zrozumiec od A do B mizesz zklarowac?
                  >
                  > Obcielo kawalek tekstu. Chodzi o to, ze spis wykazal, ze jestemy najwieksza
                  > mniejszoscia narodowa w Polsce.
                  > A jak wiadomo spis byl czesciowo sfalszowany, na pewno nie na korzysc
                  > mniejszosci.

Sława!

Powiadasz, że spis był sfałszowany..?

Ale może cześć z rachistrzów spisowych była zwolennikami owych mniejszości,
                  więc może fałszowali nas swoją stronę?

To mogłoby tłumaczyć bardzo dziwna dystrucję georaficzną deklaracji narodowości
                  śląskiej...

Może tam gdzie swoich racmistrzów miał Kroll, tam wycinano sląską, a tam gdzie
                  RAS wycinano polska i niemiecką?

Dla ugrupowania lokalnego żadną sztuką nie jest wprowadzenie swoich
                  rachmistrzów...

Bo wystarczy powiedzieć swoim : zgłaszajcie się na rachmistrzów!

Zatem jeżeli ow spis został sfałszowany, to nie możesz powoływać się na jego
                  wyniki i jednocześnie kwestionowac je...

Zatem Twoja teza o 700 tys Ślązaków jako narodowości jest równie wątpliwa, jak
                  twierdzenia Krolla o 500tys do 1mln Niemców w Polsce...
                  Bo jakoś 10 lat działalności nie potwierdziło tego, co więcej to, że Kroll
                  systematycznie traci poparcie sugeruje raczej, że jego dane sa wynikiem tylko
                  jego wyobraźni...

A teraz to samo zaczyna arnold7...

Pozdrawiam!

Ignorant
                  +++
                  • borebitsa Re: Ciekawa logika arnolda7 03.08.03, 15:35
                    ignorant11 napisała:

> arnold7 napisał:
                    >
                    > > > No ale co na 700 tys deklaracji ?
                    > > > Cos nie moge tego fragmentu zrozumiec od A do B mizesz zklarowac?
                    > >
                    > > Obcielo kawalek tekstu. Chodzi o to, ze spis wykazal, ze jestemy najwieksz
                    > a
                    > > mniejszoscia narodowa w Polsce.
                    > > A jak wiadomo spis byl czesciowo sfalszowany, na pewno nie na korzysc
                    > > mniejszosci.
                    >
                    > Sława!
                    >
                    > Powiadasz, że spis był sfałszowany..?
                    >
                    > Ale może cześć z rachistrzów spisowych była zwolennikami owych mniejszości,
                    > więc może fałszowali nas swoją stronę?
                    >
                    > To mogłoby tłumaczyć bardzo dziwna dystrucję georaficzną deklaracji
                    narodowości
                    >
                    > śląskiej...
                    >
                    > Może tam gdzie swoich racmistrzów miał Kroll, tam wycinano sląską, a tam
                    gdzie
                    > RAS wycinano polska i niemiecką?
                    >
                    > Dla ugrupowania lokalnego żadną sztuką nie jest wprowadzenie swoich
                    > rachmistrzów...
                    >
                    > Bo wystarczy powiedzieć swoim : zgłaszajcie się na rachmistrzów!
                    >
                    > Zatem jeżeli ow spis został sfałszowany, to nie możesz powoływać się na jego
                    > wyniki i jednocześnie kwestionowac je...
                    >
                    > Zatem Twoja teza o 700 tys Ślązaków jako narodowości jest równie wątpliwa,
                    jak
                    > twierdzenia Krolla o 500tys do 1mln Niemców w Polsce...
                    > Bo jakoś 10 lat działalności nie potwierdziło tego, co więcej to, że Kroll
                    > systematycznie traci poparcie sugeruje raczej, że jego dane sa wynikiem tylko
                    > jego wyobraźni...
                    >
                    > A teraz to samo zaczyna arnold7...
                    Aści a dodatkowo jak wycieło to można by dopisać bo arnold nie powiedział
                    wlasciwie o czym mowi.
                    Bazujemy logike wypowiedzi na niedokonczonym zdaniu. To zadna logika Arnold to
                    nie mądrość to mądralstwo.
                    Jak Arnold podajesz dane liczbowe to zachowaj sie jak matemetyk. Dokladnosc
                    precyzja.
                    Chyba ze szukasz pogubionych uczuc struminia przeszlosci?

> Pozdrawiam!
                    >
                    > Ignorant
                    > +++
                  • anita58 Re: Ciekawa logika arnolda7 04.08.03, 00:56
                    ignorant11 napisała:

> arnold7 napisał:
                    >
                    > > > No ale co na 700 tys deklaracji ?
                    > > > Cos nie moge tego fragmentu zrozumiec od A do B mizesz zklarowac?
                    > >
                    > > Obcielo kawalek tekstu. Chodzi o to, ze spis wykazal, ze jestemy najwieksz
                    > a
                    > > mniejszoscia narodowa w Polsce.
                    > > A jak wiadomo spis byl czesciowo sfalszowany, na pewno nie na korzysc
                    > > mniejszosci.
                    >
                    > Sława!
                    >
                    > Powiadasz, że spis był sfałszowany..?
                    >
                    > Ale może cześć z rachistrzów spisowych była zwolennikami owych mniejszości,
                    > więc może fałszowali nas swoją stronę?
                    >
                    > To mogłoby tłumaczyć bardzo dziwna dystrucję georaficzną deklaracji
                    narodowości
                    >
                    > śląskiej...
                    >
                    > Może tam gdzie swoich racmistrzów miał Kroll, tam wycinano sląską, a tam
                    gdzie
                    > RAS wycinano polska i niemiecką?
                    >
                    > Dla ugrupowania lokalnego żadną sztuką nie jest wprowadzenie swoich
                    > rachmistrzów...
                    >
                    > Bo wystarczy powiedzieć swoim : zgłaszajcie się na rachmistrzów!
                    >
                    > Zatem jeżeli ow spis został sfałszowany, to nie możesz powoływać się na jego
                    > wyniki i jednocześnie kwestionowac je...
                    >
                    > Zatem Twoja teza o 700 tys Ślązaków jako narodowości jest równie wątpliwa,
                    jak
                    > twierdzenia Krolla o 500tys do 1mln Niemców w Polsce...
                    > Bo jakoś 10 lat działalności nie potwierdziło tego, co więcej to, że Kroll
                    > systematycznie traci poparcie sugeruje raczej, że jego dane sa wynikiem tylko
                    > jego wyobraźni...
                    >
                    > A teraz to samo zaczyna arnold7...
                    >
                    > Pozdrawiam!
                    >
                    > Ignorant
                    > +++

Czytajac na roznych forach Twoje pseudonaukowe wywody, widze ze Twoja logika i
                    wiedza idealnie pasuja do Twojego nicku.

U mnie, w mojej rodzinie i u kilku znajomych, rachmistrz odmowil wpisania
                    narodowosci slaskiej, argumentujac, ze nasz upor nic nie da, bo kierownik
                    odpowiedzialny za spis nie przyjmuje formularzy z „narodowoscia slaska” i kaze
                    rachmistrzom przepisac formularz w domu, poprawiajac narodowosc slaska na
                    te „jedyna wlasciwa”. Znow inni znajomi w tym samym miescie, w 2 dniu spisu
                    podali slaska narodowosc, bo wtedy jeszcze rachmistrzowie nie byli pouczeni
                    o „jedynie slusznych odczuciach”. Jestem przekonana, ze na 99% zostala ich
                    deklaracja poprawiona – bez ich wiedzy. Ja wiedzialam o zakazie, ale ilu
                    ludziom poprawiono tak narodowosc bez ich wiedzy (i zgody)? Podobno po
                    interwencjach, mozna bylo skladac specjalne podania na powtorne wypelnienie
                    formularza. Niestety, ja sie o tym dowiedzialam po spisie.

Moze by tak troche mniej arogancji, co?

A teraz ten niewygodny dla Ciebie post mozesz przesunac do „Postow usunietych”
                    • ignorant11 NIE MACIE PRAWA MÓWIĆ W IMIENIU ŚLĄSKA! 04.08.03, 04:07
                      anita58 napisała:

> ignorant11 napisała:
                      >
                      > > arnold7 napisał:
                      > >
                      > > > > No ale co na 700 tys deklaracji ?
                      > > > > Cos nie moge tego fragmentu zrozumiec od A do B mizesz zklarowac
                      > ?
                      > > >
                      > > > Obcielo kawalek tekstu. Chodzi o to, ze spis wykazal, ze jestemy najw
                      > ieksz
                      > > a
                      > > > mniejszoscia narodowa w Polsce.
                      > > > A jak wiadomo spis byl czesciowo sfalszowany, na pewno nie na korzysc
                      >
                      > > > mniejszosci.
                      > >
                      > > Sława!
                      > >
                      > > Powiadasz, że spis był sfałszowany..?
                      > >
                      > > Ale może cześć z rachistrzów spisowych była zwolennikami owych mniejszości
                      > ,
                      > > więc może fałszowali nas swoją stronę?
                      > >
                      > > To mogłoby tłumaczyć bardzo dziwna dystrucję georaficzną deklaracji
                      > narodowości
                      > >
                      > > śląskiej...
                      > >
                      > > Może tam gdzie swoich racmistrzów miał Kroll, tam wycinano sląską, a tam
                      > gdzie
                      > > RAS wycinano polska i niemiecką?
                      > >
                      > > Dla ugrupowania lokalnego żadną sztuką nie jest wprowadzenie swoich
                      > > rachmistrzów...
                      > >
                      > > Bo wystarczy powiedzieć swoim : zgłaszajcie się na rachmistrzów!
                      > >
                      > > Zatem jeżeli ow spis został sfałszowany, to nie możesz powoływać się na je
                      > go
                      > > wyniki i jednocześnie kwestionowac je...
                      > >
                      > > Zatem Twoja teza o 700 tys Ślązaków jako narodowości jest równie wątpliwa,
                      >
                      > jak
                      > > twierdzenia Krolla o 500tys do 1mln Niemców w Polsce...
                      > > Bo jakoś 10 lat działalności nie potwierdziło tego, co więcej to, że Kroll
                      >
                      > > systematycznie traci poparcie sugeruje raczej, że jego dane sa wynikiem ty
                      > lko
                      > > jego wyobraźni...
                      > >
                      > > A teraz to samo zaczyna arnold7...
                      > >
                      > > Pozdrawiam!
                      > >
                      > > Ignorant
                      > > +++
                      >
                      > Czytajac na roznych forach Twoje pseudonaukowe wywody, widze ze Twoja logika
                      i
                      > wiedza idealnie pasuja do Twojego nicku.
                      >
                      > U mnie, w mojej rodzinie i u kilku znajomych, rachmistrz odmowil wpisania
                      > narodowosci slaskiej, argumentujac, ze nasz upor nic nie da, bo kierownik
                      > odpowiedzialny za spis nie przyjmuje formularzy z „narodowoscia slaska
                      > 221; i kaze
                      > rachmistrzom przepisac formularz w domu, poprawiajac narodowosc slaska na
                      > te „jedyna wlasciwa”. Znow inni znajomi w tym samym miescie, w 2 dn
                      > iu spisu
                      > podali slaska narodowosc, bo wtedy jeszcze rachmistrzowie nie byli pouczeni
                      > o „jedynie slusznych odczuciach”. Jestem przekonana, ze na 99% zost
                      > ala ich
                      > deklaracja poprawiona – bez ich wiedzy. Ja wiedzialam o zakazie, ale ilu
                      > ludziom poprawiono tak narodowosc bez ich wiedzy (i zgody)? Podobno po
                      > interwencjach, mozna bylo skladac specjalne podania na powtorne wypelnienie
                      > formularza. Niestety, ja sie o tym dowiedzialam po spisie.
                      >
                      > Moze by tak troche mniej arogancji, co?
                      >
                      > A teraz ten niewygodny dla Ciebie post mozesz przesunac do „Postow usunie
                      > tych”

Sława!

Zamiast rzucac gołosłowne oskarżenia spójżprawdzie w oczy:

1. NIE ISTNIEJE I NIGDY NIE ISTNIAŁ ŻADEN "NARÓD ŚLĄSKI"

2. NIE ISNIEJE I NIE ISTNIAŁ ŻADEN "JĘZYK ŚLĄSKI"

3. LUDZIE DEKLARUJĄCY TZW "NARODOWOŚĆ ŚLĄSKĄ" SA minalnej mniejszości GÓRA 5% I
                      TO RAZEM Z FOLKSDOJCZMI KROLLA ( cżęść znich liczy na posady i pracę w
                      Niemczech)

4. ISTNIEJE DIALEKT ŚLĄSKI
                      5. ISTNIEJE ŚLĄSK

Konstytucja Czech uznaje istnienie Narodowości Śląskiej, posługującej się
                      CZESKIM DIALEKTEM ale oni mają nic wspólnego z ludnośćią zamieszkałą po
                      połnocnej stronie Olzy oraz Sudetów i Karkonoszy.

6.NAZWA ŚLĄSK JEST NAZWĄ RDZENNIE POLSKIEJ DZIELNICY HISTORYCZNEJ I
                      GEOGRAFICZNEJ

A WYw Katowickiem ( historycznie chyba bardziej część Małopolski)NIE MACIE
                      PRAWA WYPOWIADAĆ SIĘ W IMIENIU ŚLĄSKA, bo Śląsk to głownie okolice WROCŁAWIA

Gdzie mieszkam i ja i żadnej "autonomii" ani grypsery najeżonej germańskimi
                      barbaryzmami sobie nie życzę..

Śląska gwara dobra jest TYLKO w kabarecie tego malego z Rudy Śląskiej
                      Respondka, czy jak mu tam...

Ja często bywam w katowickiem i znam wielu ludzi, a za każdym razem gdy bywam
                      rozmawiam z wieloma nieznajomymi...

I JESZCZE NIE ZDARZYŁO MI ABY KTOKOLWIEK POWIEDZIAŁ IŻ JEST ZWOLENNIKIEM RAS
                      LUB UWAŻA SIĘ ZA NIEPOLAKA, przeciwnie każdy z nich mówił, że jako Ślązak
                      jest "odmiana" regionalną Polaka.

Pozatem znam ludzi, którzy pracowali jako rachmistrze i to, co Ty o nich
                      opowiadasz jest KŁAMSTWEM POMÓWIENIEM ZNIEWAGĄ.

Pozatem próbując OCZERNIĆ rachmistrzów obrazasz inteligencję PT Czytelników, do
                      których się zwracasz, bo po raz pierwszy wprowadzono rubrykę NARODOWOŚĆ aby
                      policzyć mniejszości w RP

Tym samym wystawiasz nie najlepsze i swojemu poziomowi umysłowemu, ale to
                      pewnie wynik zaczadzenia propagandą RAS.

Pozdrawiam!

Ignorant
                      +++

PS A Twojego postu nie usunę, gdy nic lepiej nie obnaża miałkości i
                      nonsensowności propagandy RAS i Krolistów niż zaprezentowane przez Ciebie
                      argumenty

• rycho7 NIE MACIE PRAWA MÓWIĆ 04.08.03, 11:53
                        ignorant11 napisała:

> 1. NIE ISTNIEJE I NIGDY NIE ISTNIAŁ ŻADEN "NARÓD ŚLĄSKI"
                        >
                        > 2. NIE ISNIEJE I NIE ISTNIAŁ ŻADEN "JĘZYK ŚLĄSKI"

Ignorancie prezentujesz poziom argumentacji trzylatka z piaskownicy, ktory
                        tupie nozkami i mowi, ze w piaskownicy nie ma piasku.

> Konstytucja Czech uznaje istnienie Narodowości Śląskiej, posługującej się
                        > CZESKIM DIALEKTEM ale oni mają nic wspólnego z ludnośćią zamieszkałą po
                        > połnocnej stronie Olzy oraz Sudetów i Karkonoszy.

Czyli wystarczy tupac nozkami aby uniewaznic konstytucje Republiki Czeskiej.
                        Polski biurokrata jest wazniejszy od czeskiego biurokraty. A ja mam uwazac taka
                        argumentacje za powazna.

> 6.NAZWA ŚLĄSK JEST NAZWĄ RDZENNIE POLSKIEJ DZIELNICY HISTORYCZNEJ I
                        > GEOGRAFICZNEJ

Slowianskiej niewatpliwie. A z polskoscia juz niestety nie jest tak latwo
                        udowodnic. Jedynym mocnym argumentem byly bagnety na uslugach Stalina. I faktow
                        nie zmienisz.

> A WYw Katowickiem ( historycznie chyba bardziej część Małopolski)NIE MACIE
                        > PRAWA WYPOWIADAĆ SIĘ W IMIENIU ŚLĄSKA, bo Śląsk to głownie okolice WROCŁAWIA
                        >
                        > Gdzie mieszkam i ja i żadnej "autonomii" ani grypsery najeżonej germańskimi
                        > barbaryzmami sobie nie życzę..

Rozumem, z ewypedzonych wymyslili sobie Niemcy aby miec nieuzasadnione
                        roszczenia. Przed 1945 Dolny Slask byl pustka osadnicza.

> Śląska gwara dobra jest TYLKO w kabarecie tego malego z Rudy Śląskiej
                        > Respondka, czy jak mu tam...

Twoje teksty tez sa dobre dla kabaretu. O ile znajdzesz widzow, ktorzy za taki
                        kabaret beda chcieli placic.

> I JESZCZE NIE ZDARZYŁO MI ABY KTOKOLWIEK POWIEDZIAŁ IŻ JEST ZWOLENNIKIEM RAS
                        > LUB UWAŻA SIĘ ZA NIEPOLAKA, przeciwnie każdy z nich mówił, że jako Ślązak
                        > jest "odmiana" regionalną Polaka.

Szczegolnie gdy pochodzi ze Lwowa.

> PS A Twojego postu nie usunę, gdy nic lepiej nie obnaża miałkości i
                        > nonsensowności propagandy RAS i Krolistów niż zaprezentowane przez Ciebie
                        > argumenty

Mam dokladnie takie samo podejscie do argumentacji Ignoranta. Dla ustalenia
                        uwagi. Pochodze z Warszawy. Nie mam nic wspolnego ze Slaskiem. Po prostu
                        uwazam, ze poczucie tozsamosci nie podlega biurokratycznym regulacjom. A
                        polskiej biurokracji nienawidze do bolu. Nalezy ja zetrzec z powierzchni ziemi
                        nawet z Polska. Jezeli Polska bedzie tej biurokracji bezsensownie bronic.

Pozdrawiam,mimo braku prawa do swobody wypowiedzi
                        • ignorant11 Re: NIE MACIE PRAWA MÓWIĆ 04.08.03, 13:12
                          rycho7 napisał:

> ignorant11 napisała:
                          >
                          > > 1. NIE ISTNIEJE I NIGDY NIE ISTNIAŁ ŻADEN "NARÓD ŚLĄSKI"
                          > >
                          > > 2. NIE ISNIEJE I NIE ISTNIAŁ ŻADEN "JĘZYK ŚLĄSKI"
                          >
                          > Ignorancie prezentujesz poziom argumentacji trzylatka z piaskownicy, ktory
                          > tupie nozkami i mowi, ze w piaskownicy nie ma piasku.

+++Ignorant: A gdzie masz ten "piasek"...?
                          Właśnie o to chodzi, że w śląskiej piaskownicy nie ma piasku...

>
                          > > Konstytucja Czech uznaje istnienie Narodowości Śląskiej, posługującej się
                          > > CZESKIM DIALEKTEM ale oni mają nic wspólnego z ludnośćią zamieszkałą po
                          > > połnocnej stronie Olzy oraz Sudetów i Karkonoszy.
                          >
                          > Czyli wystarczy tupac nozkami aby uniewaznic konstytucje Republiki Czeskiej.
                          > Polski biurokrata jest wazniejszy od czeskiego biurokraty. A ja mam uwazac
                          taka
                          >
                          > argumentacje za powazna.

+++Ignorant: Tamci Ślązacy nie mją nic wspólnego nawet z ludnościa polską
                          zamieszkałą na południe od Olzy...
                          Pozatem nie ani jednego argumentu, abysmy kopiowali konstytucję czeską...

>
                          > > 6.NAZWA ŚLĄSK JEST NAZWĄ RDZENNIE POLSKIEJ DZIELNICY HISTORYCZNEJ I
                          > > GEOGRAFICZNEJ
                          >
                          > Slowianskiej niewatpliwie. A z polskoscia juz niestety nie jest tak latwo
                          > udowodnic. Jedynym mocnym argumentem byly bagnety na uslugach Stalina. I
                          faktow
                          >
                          > nie zmienisz.

+++Ignorant: Nie tylko katiusze Stalina, bo miecze Mieszka, Chrobrego, Henryków
                          Śląskich...
                          A ostatnio bagnety "ubogich powstaców, sląskich szeregowców" jak głosi
                          pisosenka śpiewana w każdym śląskim domu w każdej śląskiej rodzinie...
                          "Na calutkim Śląsku raz i dwa"

>
                          > > A WYw Katowickiem ( historycznie chyba bardziej część Małopolski)NIE MACIE
                          >
                          > > PRAWA WYPOWIADAĆ SIĘ W IMIENIU ŚLĄSKA, bo Śląsk to głownie okolice WROCŁAW
                          > IA
                          > >
                          > > Gdzie mieszkam i ja i żadnej "autonomii" ani grypsery najeżonej germańskim
                          > i
                          > > barbaryzmami sobie nie życzę..
                          >
                          > Rozumem, z ewypedzonych wymyslili sobie Niemcy aby miec nieuzasadnione
                          > roszczenia. Przed 1945 Dolny Slask byl pustka osadnicza.

+++Ignorant: A co to są "ewypędzeni" ...?
                          Ludność niemiecka została wypędzona z Wrocławia przez władze niemieckie w
                          zimie, co spowodowało wielkie straty wśród niej...

>
                          > > Śląska gwara dobra jest TYLKO w kabarecie tego malego z Rudy Śląskiej
                          > > Respondka, czy jak mu tam...
                          >
                          > Twoje teksty tez sa dobre dla kabaretu. O ile znajdzesz widzow, ktorzy za
                          taki
                          > kabaret beda chcieli placic.

+++Ignorant: Ale ja lubię Respondka, pozatem we Wrocławiu mamy znacznie lepszą
                          Elitę...

>
                          > > I JESZCZE NIE ZDARZYŁO MI ABY KTOKOLWIEK POWIEDZIAŁ IŻ JEST ZWOLENNIKIEM R
                          > AS
                          > > LUB UWAŻA SIĘ ZA NIEPOLAKA, przeciwnie każdy z nich mówił, że jako Ślązak
                          > > jest "odmiana" regionalną Polaka.
                          >
                          > Szczegolnie gdy pochodzi ze Lwowa.

+++Ingnorant: Ja pochodzę ze Śląska, nie ze Lwowa, a na Górnym Śląsku nie
                          spotkałem jeszcze zwolennika RAS, ani nikt z poznanych nie stierdził iż Ślązak
                          jest odrębną narodowością...

>
                          > > PS A Twojego postu nie usunę, gdy nic lepiej nie obnaża miałkości i
                          > > nonsensowności propagandy RAS i Krolistów niż zaprezentowane przez Ciebie
                          > > argumenty
                          >
                          > Mam dokladnie takie samo podejscie do argumentacji Ignoranta. Dla ustalenia
                          > uwagi. Pochodze z Warszawy. Nie mam nic wspolnego ze Slaskiem. Po prostu
                          > uwazam, ze poczucie tozsamosci nie podlega biurokratycznym regulacjom. A
                          > polskiej biurokracji nienawidze do bolu. Nalezy ja zetrzec z powierzchni
                          ziemi
                          > nawet z Polska. Jezeli Polska bedzie tej biurokracji bezsensownie bronic.

+++Ignorant: JA również nienawidzę biurokracji, ale z pomysłów federacyjnych
                          wyleczyłem się...
                          Zamiast kopiować biurokratyczny system RFN wolę państwo minimum!
                          Natomiast ja urodziłem się i mieszkam na Śląsku i w jego stolicy Wrocławiu,
                          więc każdy atom mojego ciała jest spod góry Slęży, i rzeki Ślęzy...
                          Więc nie pozwole, aby Ślązacy z awansu historycznego wypowiadali się w moim
                          imieniu, gdy nie życzę sobie tego...
                          Bo ja uważam się za prawdziwego Slązaka!
                          I co na to biurokraci z RAS..?

>
                          > Pozdrawiam,mimo braku prawa do swobody wypowiedzi

+++Ignorant: Ktoś Cię ogranicza? I znowu z braku argumentów czyste pomówienie...
                          Pozatem zamiast rozwijać sztukę polemiki dla samej polemiki, przedstaw
                          jakikolwiek argument merytoryczny.
                          Ale Ty swoją metoda wolisz schować sie za pyskówka i pomówieniem!

• rycho7 Re: NIE MACIE PRAWA MÓWIĆ 04.08.03, 14:36
                            ignorant11 napisała:

> Pozatem zamiast rozwijać sztukę polemiki dla samej polemiki, przedstaw
                            > jakikolwiek argument merytoryczny.
                            > Ale Ty swoją metoda wolisz schować sie za pyskówka i pomówieniem!

Posluguje sie Twoim argumentem z konstytucji Czech. Ale gdy ja go stosuje to
                            juz nie jest argument. Wiec wypchaj sie. Za dobrze Cie znam aby nabrac sie.
                      • anita58 Re: NIE MACIE PRAWA MÓWIĆ W IMIENIU ŚLĄSKA! 05.08.03, 07:56
                        ignorant11 napisała:

> NIE ISTNIEJE I NIGDY NIE ISTNIAŁ ŻADEN "NARÓD ŚLĄSKI"
                        > NIE ISNIEJE I NIE ISTNIAŁ ŻADEN "JĘZYK ŚLĄSKI"
                        Jawohl, mein Führer!

> A WYw Katowickiem ( historycznie chyba bardziej część
                        > Małopolski), (...) bo Śląsk to głownie okolice WROCŁAWIA
                        Ciekawe czy prof. Miodek wie, ze pochodzi z „bardziej Malopolski”.

> NIE MACIE PRAWA WYPOWIADAĆ SIĘ W IMIENIU ŚLĄSKA
                        Jawohl, mein Führer!
                        Zloz wniosek o ustawowy nakaz milczenia dla tych, co od kilku pokolen uwazaja
                        sie tylko za Slazakow.

> Pozatem znam ludzi, którzy pracowali jako rachmistrze i to, co
                        > Ty o nich opowiadasz jest KŁAMSTWEM POMÓWIENIEM
                        > ZNIEWAGĄ.
                        Powiedz to prokuraturze i Rzecznikowi Praw Obywatelskich, do ktorych zlozono
                        skargi. O falszowaniu bylo wtedy glosno w prasie, TV.
                        Ale jak rozumiem, Ty wiesz lepiej co bylo u mnie w domu. A widziale/as moze co
                        jadlam wtedy na obiad?

> Tym samym wystawiasz nie najlepsze i swojemu poziomowi
                        > umysłowemu, ale to pewnie wynik zaczadzenia propagandą RAS
                        Taaaaak, to „prawdziwy kulturalny” argument na forum z katalogu „kultura”.
                        Piszesz inwektywy tylko dlatego, ze nie podobaja Ci sie fakty i braklo Ci
                        argumentow?

> nic lepiej nie obnaża miałkości i nonsensowności
                        > propagandy RAS i Krolistów niż zaprezentowane przez
                        > Ciebie argumenty
                        to fakty nie sa argumentami? Obrazasz, bo nie podobaja Ci sie fakty?

> nie pozwole, aby Ślązacy z awansu historycznego
                        > wypowiadali się w moim imieniu, gdy nie życzę sobie tego...
                        Oni wypowiadaja sie w swoim imieniu, to TY odbierasz im prawo mowienia.
                        Zapomniale/as?

> Bo ja uważam się za prawdziwego Slązaka!
                        a „Ślązacy z awansu historycznego” to kosmici, niewygodni tybylcy?
                        Ty jestes ludnosc naplywowa!

> biurokraci z RAS
                        to oni maja juz swoje urzedy, instytucje? O kurcze...

> pisosenka śpiewana w każdym śląskim domu w każdej śląskiej rodzinie...
                        U mnie w domu spiewa sie Rosamunde

> Pozdrawiam!
                        Glück Auf!

P.S.
                        Masz jakies problemy z osobowoscia? Piszesz „wyleczyłem się”, „urodziłem się”,
                        a przy zakladaniu nicku podales „kobieta”.
                        Poza tym, czy Ty sie nie wstydzisz swojej niewiedzy?
                        I dlaczego zalozyle/as swoje forum w kategorii „kultura”?
                        • rycho7 Re: NIE MACIE PRAWA MÓWIĆ W IMIENIU ŚLĄSKA! 05.08.03, 10:12
                          anita58 napisała:

> U mnie w domu spiewa sie Rosamunde

To czeska piosenka napisana chyba od poczatku po niemiecku. Takie czasy, taka
                          rzeczywistosc. Przyczynek o poczuciu wspolnoty spolecznej. Kto z kim. Czechy
                          byly po prostu od "zawsze" jednym z landow Rzeszy (Swietego Cesarstwa Narodu
                          Niemieckiego, dziedzictwa Karola Wielkiego). Czeski Slask tez byl w Rzeszy.
                          Piastom w Rzeszy bylo tak dobrze, ze o kilka wiekow przezyli swa dynastie w
                          Polsce.
                          • ignorant11 Re: NIE MACIE PRAWA MÓWIĆ W IMIENIU ŚLĄSKA! 05.08.03, 16:27
                            rycho7 napisał:

> anita58 napisała:
                            >
                            > > U mnie w domu spiewa sie Rosamunde
                            >
                            > To czeska piosenka napisana chyba od poczatku po niemiecku. Takie czasy, taka
                            > rzeczywistosc. Przyczynek o poczuciu wspolnoty spolecznej. Kto z kim. Czechy
                            > byly po prostu od "zawsze" jednym z landow Rzeszy (Swietego Cesarstwa Narodu
                            > Niemieckiego, dziedzictwa Karola Wielkiego). Czeski Slask tez byl w Rzeszy.
                            > Piastom w Rzeszy bylo tak dobrze, ze o kilka wiekow przezyli swa dynastie w
                            > Polsce.

Sława!

Powiedz to dumnym dziedzicom Korony Czeskiej iż są landem barbarzyśkiej rzeszy!

A wtedy pewnie mimo swojej pogodnej słowiańskiej natury przypomną sobie "swój"
                            starogermański obyczaj i utopią Cię uroczyście w najbliższym bagnie...
                          • anita58 Re: NIE MACIE PRAWA MÓWIĆ W IMIENIU ŚLĄSKA! 07.08.03, 01:16
                            rycho7 napisał:

> To czeska piosenka napisana chyba od poczatku po niemiecku.
                            Slyszalam cos o tym. Dodam tylko, ze Rosamunde i inne podobne utwory zawsze
                            kojarza mi sie z domem, szczegolnie, gdy jestem za granica. Nie moge natomiast
                            tego powiedziec o piosenkach typu: „Tylko we Lwowie”.

> Piastom w Rzeszy bylo tak dobrze, ze o kilka wiekow przezyli
                            > swa dynastie w Polsce.
                            Najsmieszniejsze jest to, ze dzis wiele osob probuje udowodnic polskosc Slaska
                            na przykladzie slaskich Piastow. Zapewne nie wiedza o tym, ze to wlasnie
                            Piastowie slascy (wiekszosc) zenili sie z Niemkami i swiadomie niemczyli siebie
                            i Slask.
                        • ignorant11 Re: NIE MACIE PRAWA MÓWIĆ W IMIENIU ŚLĄSKA! 05.08.03, 16:23
                          anita58 napisała:

> ignorant11 napisała:
                          >
                          > > NIE ISTNIEJE I NIGDY NIE ISTNIAŁ ŻADEN "NARÓD ŚLĄSKI"
                          > > NIE ISNIEJE I NIE ISTNIAŁ ŻADEN "JĘZYK ŚLĄSKI"
                          > Jawohl, mein Führer!

+++Ignorant:Cieszy mnie Twoja zgoda, ale barbaryzm nie podoba mi się...

>
                          > > A WYw Katowickiem ( historycznie chyba bardziej część
                          > > Małopolski), (...) bo Śląsk to głownie okolice WROCŁAWIA
                          > Ciekawe czy prof. Miodek wie, ze pochodzi z „bardziej Malopolski”.

+++Ignorant: Równie dobrze do Śląska możemy zaliczać i księstwo oświęcimskie,
                          oraz Wielkopolskę i całą Małopolskę, ostatecznie Henrykowie panowali w
                          Krakowie, co nie zmienia faktu iż Śląsk w pradziejach to przedewszystkiem Dolny
                          Sląsk,...
                          Nawet nazewnictwo wojewodztw fałszuje prawdę historyczną: powinno być: Śląsk i
                          Górny Sląsk...

>
                          > > NIE MACIE PRAWA WYPOWIADAĆ SIĘ W IMIENIU ŚLĄSKA
                          > Jawohl, mein Führer!
                          > Zloz wniosek o ustawowy nakaz milczenia dla tych, co od kilku pokolen uwazaja
                          > sie tylko za Slazakow.

+++Ignorant: JW

>
                          > > Pozatem znam ludzi, którzy pracowali jako rachmistrze i to, co
                          > > Ty o nich opowiadasz jest KŁAMSTWEM POMÓWIENIEM
                          > > ZNIEWAGĄ.
                          > Powiedz to prokuraturze i Rzecznikowi Praw Obywatelskich, do ktorych zlozono
                          > skargi. O falszowaniu bylo wtedy glosno w prasie, TV.
                          > Ale jak rozumiem, Ty wiesz lepiej co bylo u mnie w domu. A widziale/as moze
                          co
                          > jadlam wtedy na obiad?

+++Ignorant: Mogłaś jeśćnawet rdzennie śląskiego hamburgera, nic mi do tego,
                          ale aby oskarżać musisz mieć dowody, inaczej skorzystaj z szansy by siedzieć
                          cicho...

>
                          > > Tym samym wystawiasz nie najlepsze i swojemu poziomowi
                          > > umysłowemu, ale to pewnie wynik zaczadzenia propagandą RAS
                          > Taaaaak, to „prawdziwy kulturalny” argument na forum z katalogu 
                          > 222;kultura”.
                          > Piszesz inwektywy tylko dlatego, ze nie podobaja Ci sie fakty i braklo Ci
                          > argumentow?

+++Ignorant: Ja nie pisałem inwektywów, ale to Ty się strsujesz gdy
                          merytorycznie obnażam miałkość Twoich argumenów...

>
                          > > nic lepiej nie obnaża miałkości i nonsensowności
                          > > propagandy RAS i Krolistów niż zaprezentowane przez
                          > > Ciebie argumenty
                          > to fakty nie sa argumentami? Obrazasz, bo nie podobaja Ci sie fakty?
                          >
                          > > nie pozwole, aby Ślązacy z awansu historycznego
                          > > wypowiadali się w moim imieniu, gdy nie życzę sobie tego...
                          > Oni wypowiadaja sie w swoim imieniu, to TY odbierasz im prawo mowienia.
                          > Zapomniale/as?

+++Ignorant: Już pisałem, że dobrze będzie gdy będą wypowiadać się tylko we
                          własnym imieniu: tylko pewnej 3% mniejszości na Górnym Śląsku!

>
                          > > Bo ja uważam się za prawdziwego Slązaka!
                          > a „Ślązacy z awansu historycznego” to kosmici, niewygodni tybylcy?
                          > Ty jestes ludnosc naplywowa!

+++Ignorant: Bzdura! Ja się urodziłęm w stolicy Śląska i tu urodziły się moje
                          dzieci, więc jestem rdzennym Ślązakiem!
                          Ludnośc napływowa to byli niemieccy koloniści...
                          Którzy uciekli nie czując więzi z tą ziemią.

>
                          > > biurokraci z RAS
                          > to oni maja juz swoje urzedy, instytucje? O kurcze...
                          >
                          > > pisosenka śpiewana w każdym śląskim domu w każdej śląskiej rodzinie...
                          > U mnie w domu spiewa sie Rosamunde
                          >
                          > > Pozdrawiam!
                          > Glück Auf!

Ignorant: I po co ten barbaryzm? Ma być argumentem?

>
                          > P.S.
                          > Masz jakies problemy z osobowoscia? Piszesz „wyleczyłem się”, ̶
                          > 2;urodziłem się”,
                          > a przy zakladaniu nicku podales „kobieta”.
                          > Poza tym, czy Ty sie nie wstydzisz swojej niewiedzy?
                          > I dlaczego zalozyle/as swoje forum w kategorii „kultura”?

+++Ignorant: To raczej Ty masz problemy ze swoją tożsamością, czego dowodzisz
                          swoimi postami...
                          Poprawiłem na "mężczyzna" i nie ja podałem tylko tak się zapisało...

Ja ma się wstydzić swojej "niewiedzy" ?
                          Przeciwnie: powinnas docenić mój sokratejski nick.

A zreszta ja moge nie wiedzieć czegoś, skoro Ty wiesz wszystko najlepiej...

Dominuje tematyka kulturalna, pozatem niekulturalne posty usuwam, co
                          zauważyłaś...

Myślałem też o dziale Polska i świat, ale polonocetrym i tak zdominuje punkt
                          widzenia, przez punkt siedzenia, czyli zamieszkania.

Pozatem problematyka grupki krzykaczy z Katowic jest marginalna wobec całej
                          Polski, a tym bardziej Słowiańszczyzny, która jest oceanem na pół Euroazji...

Pozdrawiam i życzę bardziej obiektywnego spojrzenia na marginalne dla nas
                          sprawy katowickie...
                          • anita58 Re: NIE MACIE PRAWA MÓWIĆ W IMIENIU ŚLĄSKA! 07.08.03, 01:13
                            ignorant11 napisał:

> Cieszy mnie Twoja zgoda
                            Cieszy mnie, ze udajesz naiwnego. Przeciez dobrze wiesz, ze gdybym sie z Toba
                            zgadzala, to bym to wyraznie napisalam. Ludnosc naplywowa/nikt nie ma prawa
                            decydowac o odczuciach miejscowych/nikogo. W przeciwnym razie mamy do czynienia
                            z okupacja/zaborem.

> ale barbaryzm nie podoba mi się...
                            Nie wnikam, co podoba Ci sie, a co nie – to Twoja sprawa. Ja tylko w Twoim
                            wrzasku („Nie macie prawa”wink, w manipulacji przeszloscia, w nienaturalnej
                            fascynacji slowianskoscia, w polonocentryzmie, w pogardzie do cudzych odczuc i
                            w checi narzucania komus swojej tozsamosci, widze pewnego führerka-hitlerka.
                            Poza tym, biorac tez pod uwage, ze jestes z Wroclawia to:
                            www.nop.org.pl/F/0005.htm
                            www.nop.org.pl/F/h09.JPG
                            www.nop.org.pl/F/oboz3001.JPG
                            > Równie dobrze do Śląska (...)Nawet nazewnictwo wojewodztw
                            > fałszuje prawdę historyczną
                            Juz X razy na forum np. „Katowice” byl przerabiany temat „historii Slaska”,
                            wiec nie chce mi sie po raz n-ty tego przerabiac. Kup sobie „Historie” z
                            serii „dla opornych” i nie osmieszaj sie swoimi tekstami o „wlasciwym Slasku”.
                            Pamietaj, ze w pradziejach to Twoi przodkowie skakali po drzewach.
                            Natomiast zgodze sie, ze dzisiejsze tzw. wojewodztwo slaskie ma niewiele
                            wspolnego ze Slaskiem: Zaglebie (Sosnowiec, Dabrowa Gornicza), Czestochowa itd.

> ale aby oskarżać musisz mieć dowody, inaczej skorzystaj z
                            > szansy by siedzieć cicho (...) gdy merytorycznie obnażam
                            > miałkość Twoich argumenów...
                            1. Dowody sa w sadzie a nie na prywatnym forum Ignoranta.
                            2. Aby miec dowod na forum, trzeba podac imie, nazwisko, adres – a to jest
                            forum anonimowe. Ale Ty piszac z obelgami, ze nie mam racji tez musisz miec na
                            to dowody, bo piszac „znam ludzi, którzy pracowali jako rachmistrze” sam
                            obnazasz swoja malosc. „Znam ludzi, ktorzy ...” to ZADEN dowod. Ja tez znam, no
                            i co?
                            3. Nawet, gdybys udowodnil na forum, ze przeprowadziles rozmowy z
                            rachmistrzami, to dalej nie jest to zaden argument. Bo aby miec prawdziwy
                            argument w reku, musialbys przeprowadzic rozmowy ze wszystkimi rachmistrzami.
                            Ale nie we Wroclawiu, tylko na Gornym Slasku, czyli tam gdzie byly
                            nieprawidlowosci.
                            4. Gdybys byl uczciwy i faktycznie chcial dowodow, to poprosilbys o nie juz
                            Arnolda, zamiast obrazac go.
                            5. To, ze na Gornym Slasku, spis byl parodia, bylo glosno w zeszlym roku i
                            doprawdy nie wiem, jakim cudem uchowal sie ktos, kto o tym nie wie. Podawano
                            wtedy konkretne miasta, decyzje itd. Z reszta, narodowosc falszowano tez i w
                            innych rejonach, gdzie byli Czesi czy Slowacy – nie pamietam dokladnie.
                            Natomiast Twoje zdziwienie, zaprzeczanie i obrazanie to nic innego jak dowod
                            Twojego wyalienowania z realnego swiata.
                            6. Kazdy, kto czyta pogardliwe teksty o „narodowosci slaskiej” pisane przez
                            niektorych na tym forum (w tym Ciebie) i ma swiadomosc, ze podobnie myslacy
                            byli wsrod rachmistrzow, otrzymuje najlepszy dowod na to, ze deklaracje
                            slaskosci byly ignorowane.
                            Reasumujac: sam merytorycznie obnazasz swoja malosc a tym samym pokazujesz
                            cyt. „swoj poziom umyslowy”. Wiec moze sam skorzystasz z przedstawionej przez
                            Ciebie szansy siedzenia cicho.

> tylko pewnej 3% mniejszości na Górnym Śląsku!
                            na Gornym Slasku jest ich wiecej. Chyba, ze Ci chodzi o woj. tzw. slaskie, w
                            ktorym znajduja sie nieslaskie ziemie. Poza tym, gdyby nie polskie czystki
                            etniczne, to wtedy stanowiliby wiekszosc. I nie usprawiedliwiaj tu czystek
                            decyzja „zwycieskich mocarstw” czy odpowiedzialnoscia zbiorowa za Hitlera.
                            Polska zaczela czystki zanim zapadly jakiekolwiek decyzje, a w
                            mysl „odpowiedzialnosci zbiorowej” tepila wszystko, co nie bylo „czysto”
                            polskie.

> Ja się urodziłęm w stolicy Śląska i tu urodziły się moje
                            > dzieci, więc jestem rdzennym Ślązakiem!
                            Ty i dzieci???? Twoje teksty sugeruja 17 lat. Hmmm, z drugiej strony, 17-latek
                            moze juz miec dzieci.
                            > Ludnośc napływowa to byli niemieccy koloniści...
                            > Którzy uciekli nie czując więzi z tą ziemią.
                            Ktos kto mieszka 700 lat na jakies ziemi, tworzy historie tej ziemi, jest
                            ludnoscia naplywowa i nie czuje wiezi z ta ziemia??????? A ktos przez
                            przypadkowe urodzenie staje sie rdzenna ludnoscia???? Jakby Twoi rodzice
                            zamieszkali na Wegrzech a Ty bys sie tam urodzil, to tez stalbys sie „rdzenna
                            ludnosci” i pouczalbys Wegrow o ich przeszlosci i poczuciu? CHLOPIE, OGLOS TO
                            SWIATU!!!!! Ty jestes ludnosc naplywowa, mimo, ze urodziles sie na Slasku, ale
                            Slazakiem staniesz sie wtedy, jak zaczniesz szanowac ta ziemie m.in. poprzez
                            szacunek do historii, rdzennych mieszkancow.

> > Glück Auf!
                            > Ignorant: I po co ten barbaryzm? Ma być argumentem?
                            Sam jestes barbaryzm. „Glück Auf” to slaskie, a zarazem gornicze pozdrowienie.
                            Odpowiednik „Szczesc Boze”.
                            I Ty twierdzisz, ze znasz Slask?

> To raczej Ty masz problemy ze swoją tożsamością,
                            > czego dowodzisz swoimi postami...
                            ???? Ja doskonale wiem kim jestem, a ze sie to Tobie nie podoba, to juz nie moj
                            problem.

> Ty wiesz wszystko najlepiej...
                            Oczywiscie, wiem lepiej od Ciebie kim jestem, kim sie czuje, kim byli moi
                            przodkowie i jak wyglada ich przeszlosc.

> pozatem niekulturalne posty usuwam
                            niewygodne tez. Np. o Geborskim.

> Pozdrawiam i życzę bardziej obiektywnego spojrzenia na
                            > marginalne dla nas sprawy katowickie...
                            to po co sie tak pieklisz na Katowicach na te „marginalne sprawy”?

Glück Auf!

P.S.
                            Pisze sie „poza tym” nie „pozatem”.
          • ignorant11 Poważni językowacy podważają odrębność kaszubskieg 02.08.03, 06:38
            ahven napisał:

> Nie jestem żadnym urzędasem z Wawy i nie ja decyduję o
            > tym, czy Ślązacy stanowią oddzielny naród. Powoływanie
            > się na wyniki spisu powszechnego jest przegięciem,
            > ponieważ było rozporządzenie, że w rubrykę `narodowość'
            > również można wpisywać mniejszości etniczne. Poza tym
            > robiliście dużo szumu przed spisem o to, żeby ludzie
            > deklarowali `narodowość śląską'. Nie bronie 170 tys.
            > ludzi, żeby nazywali siebie ślązakami, ale niech do licha
            > nie mówią, że to jest narodowość. To tak, jakby np.
            > mieszkańcy Podkarpackiego powiedzieli, że oni są
            > narodowości podkarpackiej bo od kiedy pamiętają mieszkają
            > na Podkarpaciu, a poza tym mają kilka odrębnych tradycji,
            > co ich różni od reszty Polaków.
            >
            > Grupą etniczną, która jest najbardziej odrębna są
            > Kaszubi, których jest ok. 200 tysięcy. To, że w spisie
            > narodowość `kaszubską' zadeklarowało jedynie 5 tys.
            > wynika z faktu, że oni uważają się za Polaków. Nawet mają
            > przysłowie `Nie ma Kaszeb bez Poloni, a bez Kaszeb
            > Polszczi' (odtwarzam z głowy; w zapisie różne dziwne
            > znaki diakrytyczne). Mimo całkowicie odrębnej historii,
            > tradycji, zwyczajów, odbrzędów, kuchni, etc, traktowani
            > są oficjalnie jedynie jako mniejszość językowa (język
            > kaszubski jest odrębnym skodyfikowanym językiem, na forum
            > słowiańskim chyba tego nikt nie podważa).

Sława!

Podobno zachodni językoznawcy uważąją kaszubski za odrebny język , zaś polscy
            za dialekt polskiego...

Myślę, że tu zachodzą różnice klasyfikacyjne tego, co uważamy za język i co za
            dialekt.

Ciekawą dyskusje o kaszubskim przeprowadza Grzegorz Jagodziński, który
            przychyla sie do zdania uczonych zachodnich, ale jednocześnie stwierdza iz
            rację mają ci, kwestionują jego odrebość...

I aby wyjść z kłopotów tworzy językowa(sic!)grupę lechicką, choć do tej pry
            słyszeliśmy raczej o lechickiej grupie dialektów...

Zresztą może rzeczywiście istnieje gólnocno zachodnia grupa języków
            słowiańskich, gdyby zaliczyć do niej również dolnołużycki, oraz północno
            połabskie, słowiński itp...

Zresztą poczytajcie sami:
            republika.pl/grzegorj/isopl/kaszub.html
            Pozdrawiam!

Ignorant
            +++
            • rycho7 biurokraci językowacy podważają odrębność kaszubsk 04.08.03, 11:35
              ignorant11 napisała:

> Podobno zachodni językoznawcy uważąją kaszubski za odrebny język , zaś polscy
              > za dialekt polskiego...
              >
              > Myślę, że tu zachodzą różnice klasyfikacyjne tego, co uważamy za język i co
              za
              > dialekt.

Przeciez to oczywiste, ze dla potrzeb biuroktacji stworzy sie "wlasciwa"
              definicje jezyka, narodu, ojczyzny, chleba i dupy. Ale co to bedzie mialo
              wspolnego z rzeczywistoscia. Bedzei tak bez sensu jak cale wspolczesne polskie
              prawo. Konstruowane dla wygody biurokratow.

Pozdrawiam

PS. Jezykowacy Ignorana doglebnie okreslaja kompetencje takich manipulatorow.
              • ignorant11 Re: biurokraci językowacy podważają odrębność kas 04.08.03, 13:19
                rycho7 napisał:

> ignorant11 napisała:
                >
                > > Podobno zachodni językoznawcy uważąją kaszubski za odrebny język , zaś pol
                > scy
                > > za dialekt polskiego...
                > >
                > > Myślę, że tu zachodzą różnice klasyfikacyjne tego, co uważamy za język i c
                > o
                > za
                > > dialekt.
                >
                > Przeciez to oczywiste, ze dla potrzeb biuroktacji stworzy sie "wlasciwa"
                > definicje jezyka, narodu, ojczyzny, chleba i dupy. Ale co to bedzie mialo
                > wspolnego z rzeczywistoscia. Bedzei tak bez sensu jak cale wspolczesne
                polskie
                > prawo. Konstruowane dla wygody biurokratow.
                >
                > Pozdrawiam
                >
                > PS. Jezykowacy Ignorana doglebnie okreslaja kompetencje takich manipulatorow.

Sława!

Zatem odowodnij odrębność dialektu kaszubksiego, zamiast pyskować lepiej
                odpowiedz na merytoryczne argumenty językoznawców!
                Ja link podałem i to taki, co nie zawiera pyskówek w Twoim stylu ani poboznych
                życzeń, ale rozważania merytoryczne...

Jeśli nadal będziesz zamiast argumentów używał pyskówek, to nie będę odpowiadał
                Tobie, gdyż jestto jak widzę równie sensowne jak mówienie do betonowej płyty...

Pozdrawiam mimo miałkości Twojej argumentacji ( czyt. calkowitego jej braku)i
                zyczę nieco poważniejszego wypowiadania się, tak by Twoje wypowiedzi miały
                wartość logczną!

Ignorant
                +++
                • rycho7 odpowiedzi nie bedzie 04.08.03, 14:05
                  Narod polski tez nie istnieje co udowodnili dyspozycyjni jezykoznawcy po 1933
                  roku. Ignorant musi miec racje wiec ja ma.

Czesc
                  • ignorant11 Skoro nie masz argumentów nie dziwię się... 04.08.03, 14:12
                    rycho7 napisał:

> Narod polski tez nie istnieje co udowodnili dyspozycyjni jezykoznawcy po 1933
                    > roku. Ignorant musi miec racje wiec ja ma.
                    >
                    > Czesc
                    • rycho7 totalna odpornosc na argumenty 04.08.03, 14:31
                      ignorant11 napisała:

> rycho7 napisał:
                      >
                      > > Narod polski tez nie istnieje co udowodnili dyspozycyjni jezykoznawcy po 1
                      > 933
                      > > roku. Ignorant musi miec racje wiec ja ma.

Istnienie dyspozycyjnych jezykoznawcow po 1933 roku nie jest dla Ciebie
                      argumentem. Wiec o czym sadzisz bede z Toba dyskutowac? O tym ze dobrymi
                      checiami jest pieklo wybrukowane? Temat jezykoznawczy zakonczylem z Toba wiele
                      miesiecy temu w watku o historii Slowian. Powtorki nie bedzie. Ja
                      jezykoznawstow cenie ale nie w Twoim wydaniu i nie przy Twoim wspoludziale.
                      Brak Ci minimum dobrej woli aby rozumiec co pisza Twoi oponenci.

Narod slaski istnieje wedlug Ciebie w konstytucji Republiki Czeskiej. Jezyk
                      lemkowski zostal urzedowo zatwierdzony przez panstwo slowackie. A Ty i tak
                      swoje. Twoje musi byc na wierzchu. Nalezy wiec Ciebie i Tobie podobnych omijac
                      i sprawy zalatwiac w Brukseli i Sztrasburgu. Udlaw sie suwaernnoscia dla Ciebie
                      i Tobie podobnych. Z takimi spoleczenstwa obywatelskiego nie stworzymy. A w
                      innym nie mam zamiaru zyc.
                      • ignorant11 Hitler Cię wyzwoli... 04.08.03, 15:06
                        rycho7 napisał:

> ignorant11 napisała:
                        >
                        > > rycho7 napisał:
                        > >
                        > > > Narod polski tez nie istnieje co udowodnili dyspozycyjni jezykoznawcy
                        > po 1
                        > > 933
                        > > > roku. Ignorant musi miec racje wiec ja ma.
                        >
                        > Istnienie dyspozycyjnych jezykoznawcow po 1933 roku nie jest dla Ciebie
                        > argumentem. Wiec o czym sadzisz bede z Toba dyskutowac? O tym ze dobrymi
                        > checiami jest pieklo wybrukowane? Temat jezykoznawczy zakonczylem z Toba
                        wiele
                        > miesiecy temu w watku o historii Slowian. Powtorki nie bedzie. Ja
                        > jezykoznawstow cenie ale nie w Twoim wydaniu i nie przy Twoim wspoludziale.
                        > Brak Ci minimum dobrej woli aby rozumiec co pisza Twoi oponenci.
                        >
                        > Narod slaski istnieje wedlug Ciebie w konstytucji Republiki Czeskiej. Jezyk
                        > lemkowski zostal urzedowo zatwierdzony przez panstwo slowackie. A Ty i tak
                        > swoje. Twoje musi byc na wierzchu. Nalezy wiec Ciebie i Tobie podobnych
                        omijac
                        > i sprawy zalatwiac w Brukseli i Sztrasburgu. Udlaw sie suwaernnoscia dla
                        Ciebie
                        >
                        > i Tobie podobnych. Z takimi spoleczenstwa obywatelskiego nie stworzymy. A w
                        > innym nie mam zamiaru zyc.

Sława!

Możesz uważać się nawet za Marsjanina, razem z proma tysiącami swoich
                        zwolenników, ale to nie zmieni obiektywnej prawdy iż społecznośći, narodu,
                        narodowości, a nawet dilaktu, ani gwary marsjańskiej nie ma...

Natomiast "Ślązacy" nie maja poważnych argumentów za autonomią Śląska, gdyż 97%
                        mieszkańców tej dzielnicy nie zyczy sobie żadnych tego typu awantur...

I to jest dla mnie argument, nie zas sam propagandowy grupki krzykaczy, którzy
                        usiłuja wypłynąc na niezadowoleniu z obecnej sytuacji społecznej i ekonomicznej.

Jak mówiłem wcześniej: ta grupa z Gorzelikeim na czele usiłuje zrobić karierę
                        polityczną, by zawładnąc sląskimi bogactwami, a do tego pozbyć się kontroli,
                        więc stąd bajanie o odrębności Śląska, itp...

Zaś dorębność Łemków wcale nie jest dla mnie pewna, bo językoznawcy uważają ich
                        za grupę Ukrańców, a oni sami w Polce deklarowali się podobno jako Polacy...

Ale ja tematu nie znam, więc nie wypowiadam się, natomiast powoływanie się na
                        biurakrację Słowacka nie jest raczej poważnym argumentem, pozatem słowacka
                        biurokracja może sobie uznawać i tworzyć fakty tylko na Słowacji..

POdobnie jak biurokracja niemiecka mogła powoływać sobie jakieś tam
                        Gorallefolki, to również i szlesenfolki...

Ale niestety życie realne niewiele ma wspólnego z faktami biurokratycznymi...

To zaś do kwestii językowych, to dialekt kaszubski z pewnościa jest bardziej
                        samodzielny niż śląski, ale argumenty za tym, aby był on odrębnym językiem,
                        chyba są słabe...
                        Tym bardziej kryterium subiektywne: czyli rozumienie języka, gdyż ja bardziej
                        rozumiem dialekt kaszubski niż gwarę podhalańską, a przecież nikt nawet nie
                        próbował podejrzewać Górali o odrębność jeżykową czy etniczną...

TY zaś jak cos sobie wymyslisz, to tzrymasz się tego z uporem fanatyka,
                        podobnie jak to było, skoro wyciągasz stare polemiki, z Twoimi twierdzeniami o
                        potopie.., a przeciez mówili Ci geolodzy iż badania naukowe wykluczją
                        czarnomorską wersję potopu...

Zatem pozwolisz, że będę wierzył i wsłuchiwał się w argumenta naukowców, niż w
                        Twoje zyczenia i przesądy...
                        Bo Daenikenowi też nikt nie wierzy, choć ja lubię czasem poczytać np magazyn
                        ufologiczny, zamiast np Sapkowskiego...

Pozdrawiam!

Ignorant
                        +++
                        • rycho7 Hitler Cię wyzwoli...argumentacja narodowca 05.08.03, 08:02
                          ignorant11 napisała:

> Możesz uważać się nawet za Marsjanina, razem z proma tysiącami swoich
                          > zwolenników, ale to nie zmieni obiektywnej prawdy iż społecznośći, narodu,
                          > narodowości, a nawet dilaktu, ani gwary marsjańskiej nie ma...

Argument przeciwko Marsjanom nie jest adekwatny do niewatpliwie istniejacych
                          Slazakow.

> Natomiast "Ślązacy" nie maja poważnych argumentów za autonomią Śląska, gdyż
                          97%
                          > mieszkańców tej dzielnicy nie zyczy sobie żadnych tego typu awantur...

Ja jeszcze nie napisalem ani jednego zdania o autonomii Slaska. Pisze jedynie o
                          istnieniu narodu i jezyka Slaskiego. I o tym, ze jest to problem
                          biurokratyczny. A nie historyczny lub jakikolwiek inny.

> I to jest dla mnie argument, nie zas sam propagandowy grupki krzykaczy,
                          którzy
                          > usiłuja wypłynąc na niezadowoleniu z obecnej sytuacji społecznej i
                          ekonomicznej

Twoje zdanie na temat mojej tozsamosci lub poczucia tozsamosci innych ludzi nie
                          interesuje mnie. Nie jestes w stanie zmusic mnie do zmiany mojej swiadomosci.
                          Najwazniejsze, ze nie masz i nie usilujesz miec jakichkolwiek umiejetnosci w
                          zakresie zmiany swiadomosci swych wspolbliznich. Twoj krzyk i tupanie nogami
                          jedynie rozbawia. To kim ja sie czuje wynika ze tego jak dobrze znam historie
                          swojej rodziny i jak silnie identyfikuje sie z tym kim oni byli w przeszlosci.
                          To, ze wspolczesni Wroclawiacy identyfikuja sie ze Lwowem nie zmienia faktu
                          istnienia Niemcow uwazajacych sie za Breslauer'ow. Wysiedlenie Slazakow i
                          rozcienczenie ich w potopie przesiedlencow zza Buga nie zmienia faktu istnienia
                          Slazakow. To, ze nie zyczysz sobie niepokojow to zrozumiale. Ale gdy wybierasz
                          droge zaprzeczania faktom to prowadzi Cie do terroru na wzor baskijski.
                          Prawodawstwo dotyczace mniejszosci narodowych powinno Cie i innych zabezpieczyc
                          przed problemami z Baskami. Ale Ty nie chcesz uznac cudzej tozsamosci.

CDN
                          • rycho7 serwer zjadl CiagDalszy 05.08.03, 09:44
                            Walka jednoczesnie z serwerem i Ignorantem wymaga czasu. Niech wiec Ignorant
                            poczeka.
                          • ignorant11 Re: Hitler Cię wyzwoli...argumentacja narodowca 05.08.03, 16:54
                            rycho7 napisał:

> ignorant11 napisała:
                            >
                            > > Możesz uważać się nawet za Marsjanina, razem z proma tysiącami swoich
                            > > zwolenników, ale to nie zmieni obiektywnej prawdy iż społecznośći, narodu,
                            >
                            > > narodowości, a nawet dilaktu, ani gwary marsjańskiej nie ma...
                            >
                            > Argument przeciwko Marsjanom nie jest adekwatny do niewatpliwie istniejacych
                            > Slazakow.

+++Ignorant: Jak to nie?
                            Gdzież są owi Ślązacy, którzy nie byliby Polakami?

>
                            > > Natomiast "Ślązacy" nie maja poważnych argumentów za autonomią Śląska, gdy
                            > ż
                            > 97%
                            > > mieszkańców tej dzielnicy nie zyczy sobie żadnych tego typu awantur...
                            >
                            > Ja jeszcze nie napisalem ani jednego zdania o autonomii Slaska. Pisze jedynie
                            o
                            >
                            > istnieniu narodu i jezyka Slaskiego. I o tym, ze jest to problem
                            > biurokratyczny. A nie historyczny lub jakikolwiek inny.

+++Ignorant: Ci sami "Ślązacy: nie zauważają istnienia "języka cieszyńskiego" i
                            chca narzucić swój punkt widzenia całej społeczności zamieszkałej na Śląsku, do
                            której należę i ja...

>
                            > > I to jest dla mnie argument, nie zas sam propagandowy grupki krzykaczy,
                            > którzy
                            > > usiłuja wypłynąc na niezadowoleniu z obecnej sytuacji społecznej i
                            > ekonomicznej
                            >
                            > Twoje zdanie na temat mojej tozsamosci lub poczucia tozsamosci innych ludzi
                            nie
                            >
                            > interesuje mnie. Nie jestes w stanie zmusic mnie do zmiany mojej swiadomosci.
                            > Najwazniejsze, ze nie masz i nie usilujesz miec jakichkolwiek umiejetnosci w
                            > zakresie zmiany swiadomosci swych wspolbliznich. Twoj krzyk i tupanie nogami
                            > jedynie rozbawia. To kim ja sie czuje wynika ze tego jak dobrze znam historie
                            > swojej rodziny i jak silnie identyfikuje sie z tym kim oni byli w
                            przeszlosci.
                            > To, ze wspolczesni Wroclawiacy identyfikuja sie ze Lwowem nie zmienia faktu
                            > istnienia Niemcow uwazajacych sie za Breslauer'ow. Wysiedlenie Slazakow i
                            > rozcienczenie ich w potopie przesiedlencow zza Buga nie zmienia faktu
                            istnienia
                            >
                            > Slazakow. To, ze nie zyczysz sobie niepokojow to zrozumiale. Ale gdy
                            wybierasz
                            > droge zaprzeczania faktom to prowadzi Cie do terroru na wzor baskijski.
                            > Prawodawstwo dotyczace mniejszosci narodowych powinno Cie i innych
                            zabezpieczyc
                            >
                            > przed problemami z Baskami. Ale Ty nie chcesz uznac cudzej tozsamosci.

+++Ignorant: Mieszasz pojęcia jak zwykle u Ciebie!

1. Nie mam nic wspólnego ze Lwowem, nikt z mojej rodziny nie pochodzi ze Lwowa,
                            pozatem we Wrocławiu nie słyszy się akcentu, ani swłownictwa typowego dla gwary
                            lwowskiej ( w Twoim pojęciu pewnie "języka lwowskiego"), ale Ty w swoim
                            zacietrzewieniu tego nie wiesz...

2. O moje ujętności w zakresie zmainy świadomości nie martw się...
                            Zresztą t jest meijsce na dyskusję, a nie na terapię.

3. Baskowie nie mają nic wspólnego ze Śląskiem nawet analogia jest zupełnie nie
                            trafiona...
                            Bo Baskowie sa odrębni językowo od reszty Hiszpanii.
                            A baskijski nie jest dialektem hiszpańskiego.

4. Nie ma żadnych argumentów aby uważać miż istnieje odrębny etnos śląski.
                            Bo Podhalańczycy mają bardziej odrebną gwarę od literacjkiej polszczyzny, ale
                            istnieje wśród nich odrębnego etnosu postulował tylko Goebbels: goralenfolk
                            Możę wkrótce wymyślisz sobie jakis nowy kurpeienfolk, ale to tylko Ty sobie
                            wymyslisz, a Twoje życzenia i marzenia nie muszą byc prawdziwe...
                            Ja np uważam się za Rzymianina i mam więcej mocnych argumentów niż działacze
                            RAŚ

>
                            > CDN
                            • rycho7 Re: Hitler Cię wyzwoli...argumentacja narodowca 06.08.03, 08:41
                              ignorant11 napisał:

> Gdzież są owi Ślązacy, którzy nie byliby Polakami?

Na terytorium RFN w landzie Schlesien oraz na terytorium Republiki Czeskiej w
                              kraju Slask (kiedys Slask Austriacki). Upierasz sie, zeby byc slepym.
                              Geograficznie Slask jest jeden. Administracyjnie sa to trzy kawalki w roznych
                              panstwach. Slazacy sa obywatelami trzech panstw, w tym sa Polakami.

> +++Ignorant: Ci sami "Ślązacy: nie zauważają istnienia "języka cieszyńskiego"
                              i
                              > chca narzucić swój punkt widzenia całej społeczności zamieszkałej na Śląsku,
                              do
                              > której należę i ja...

Jezyk slaski zawiera bardzo duzo slow czeskich. Slazacy zauwazaja ogromna ilosc
                              lokalnych odmian swego jezyka, w tym i cieszynska. Bylem swiadkiem tego, ze
                              potrafili rozpoznac konkretne miasto na podstawie wymowy.

> > > I to jest dla mnie argument, nie zas sam propagandowy grupki krzykacz
                              > y,
                              > > którzy
                              > > > usiłuja wypłynąc na niezadowoleniu z obecnej sytuacji społecznej i
                              > > ekonomicznej

Sytuacje gospodarcza i spoleczna wspoltworzyles przez ostatnie 58 lat. Miej
                              wiec do siebie pretensje, ze jest tak wielu niezadowolonych. Teraz oferujesz im
                              tylka swa nienawisc. To jest najgorsza z mozliwych ofert.

> +++Ignorant: Mieszasz pojęcia jak zwykle u Ciebie!

Gdy brak Ci argumentow nie potrafisz sie przyznac do tego lecz robisz uniki jak
                              wyzej. Jakie pojecia myle? Autonomii i tozsamosci. Nic nie myle. Po prostu
                              pisze o jednej z tych spraw a nie o drugiej. A to Ci nie odpowiada.

> 1. Nie mam nic wspólnego ze Lwowem, nikt z mojej rodziny nie pochodzi ze
                              Lwowa,
                              > pozatem we Wrocławiu nie słyszy się akcentu, ani swłownictwa typowego dla
                              gwary
                              > lwowskiej ( w Twoim pojęciu pewnie "języka lwowskiego"), ale Ty w swoim
                              > zacietrzewieniu tego nie wiesz...

Po co manipukujesz? Nie zamierzam dyskutowac z tym co mi usilujesz wlozyc w
                              usta. Na podstawie lwowskiej wymowy nawet w Niemczech potrafie wylowic
                              Wroclawiaka. A, ze we Wroclawiu rzeczywiscie rzadko to sie spotyka to tez
                              prawda. Wczoraj sluchalem w telewizji audycji, w ktorej byly na dole ekranu
                              napisy po niemiecku mimo, ze rozmowcy mowili po niemiecku. Jest na prawde
                              czasami trudno ocenic czy mamy juz do czynienia z innym jezykiem. Pojawienie
                              sie napisow tlumaczenia jest juz sygnalem ostrzegawczym. Gdybym nie znal
                              niemieckiego i czeskiego to ze slaskim mialbym powazne problemy. Ponadto jak
                              okreslic cos co jest dialektem w trzech roznych jezykach?

> 2. O moje ujętności w zakresie zmainy świadomości nie martw się...
                              > Zresztą t jest meijsce na dyskusję, a nie na terapię.

Na UB stosowano w stosunku do Slazakow terapie polonizacyjna. Przez
                              zacietrzewienie takich jak Ty Polacy nasluchaja sie o slaskich Jedwabnych.
                              Terapia mnie nie strasz. Przyloz sie lepiej do dyskusji dotyczacej swiadomosci
                              i jej zmieniania.

> 3. Baskowie nie mają nic wspólnego ze Śląskiem nawet analogia jest zupełnie
                              nie
                              > trafiona...
                              > Bo Baskowie sa odrębni językowo od reszty Hiszpanii.
                              > A baskijski nie jest dialektem hiszpańskiego.

Baskowie z terenow Francji sa takze odrebni jezykowo od francuskiego. Analogia
                              jak na razie na szczescie nie jest pelna. Slazacy sa spokojnymi ludzmi i nie
                              tworza oddzialow terrorystycznach. Poza tym maja mozliwosc poprawy swego losu
                              poprzez emigracje do RFN. Poslugiwanie sie dialektem niemieckim tez im
                              odpowiada. A taka emigracja najbardziej by Ci odpowiedala. Na istnienie
                              mniejszosci narodowych nie potrafisz sie zgodzic.

> 4. Nie ma żadnych argumentów aby uważać miż istnieje odrębny etnos śląski.

Czy Ty nie potrafisz sie opanowac w swym zacietrzewieniu. Etnos śląski istnieje
                              niezaleznie od Twojej woli. I im predzej to zrozumiesz tym lepiej.

> Bo Podhalańczycy mają bardziej odrebną gwarę od literacjkiej polszczyzny, ale
                              > istnieje wśród nich odrębnego etnosu postulował tylko Goebbels: goralenfolk

Pochodzenie od gorskich pasterzy Wolochow sprawia, ze gorale sa bardzo roznia
                              od Polakow. Roznia sie oni jeszcze bardziej wewnatrz spolecznosci o podobnym
                              pochodzeniu, od Bojkow, Huculow, Lemkow i mieszkancow regionu Walazsko na
                              Morawach. Kazda z tych grup sama definiuje swa tozsamosc. Ja nie bede za nich
                              definiowal Wolocholandu. Nie mam tak mocnych interesow politycznych jak
                              Goebels. Pozostawiam te manipulacje Tobie.

> Możę wkrótce wymyślisz sobie jakis nowy kurpeienfolk, ale to tylko Ty sobie
                              > wymyslisz, a Twoje życzenia i marzenia nie muszą byc prawdziwe...

Tym sie roznimy, ze ja nie wymyslam. Ja jedynie wspieram prawa innych do
                              samodzielnego definiowania ich tozsamosci. I odmawiam Tobie i innym ingerencji
                              w kultywowanie czyjegokolwiek dziedzictwa. Mazurow juz zniszczyliscie. Mam
                              nadzieje, ze ze Slazakami Wam sie nie uda.

> Ja np uważam się za Rzymianina i mam więcej mocnych argumentów niż działacze
                              > RAŚ

Dla mnie dostatecznym argumentem jest to, ze sie uwazasz. Gdybys jeszcze
                              zechcial polaczyc sie z macieza i nie bruzdzic na Slasku to wielu byloby Ci
                              wdziecznach. Ja tez.

Pozdrawiam
                              • ignorant11 Re: Hitler Cię wyzwoli...argumentacja narodowca 07.08.03, 02:42
                                rycho7 napisał:

) ignorant11 napisał:
                                )
                                ) ) Gdzież są owi Ślązacy, którzy nie byliby Polakami?
                                )
                                ) Na terytorium RFN w landzie Schlesien oraz na terytorium Republiki Czeskiej w
                                ) kraju Slask (kiedys Slask Austriacki). Upierasz sie, zeby byc slepym.
                                ) Geograficznie Slask jest jeden. Administracyjnie sa to trzy kawalki w roznych
                                ) panstwach. Slazacy sa obywatelami trzech panstw, w tym sa Polakami.

+++Ignorant A gdzież ten kraj związkowy Szlesen?

Pozatem ja caly czas o tym samym, że mieszkańscy Śląska czeskiego z wyjątkiem
                                Zaolzian ( uważanych w Czechach za Polakow), czyli narodowść śląską nie ma nic
                                wspólnego ze Ślązakami z GOPu

)
                                ) ) +++Ignorant: Ci sami "Ślązacy: nie zauważają istnienia "języka cieszyńskie
                                ) go"
                                ) i
                                ) ) chca narzucić swój punkt widzenia całej społeczności zamieszkałej na Śląsk
                                ) u,
                                ) do
                                ) ) której należę i ja...
                                )
                                ) Jezyk slaski zawiera bardzo duzo slow czeskich. Slazacy zauwazaja ogromna
                                ilosc
                                )
                                ) lokalnych odmian swego jezyka, w tym i cieszynska. Bylem swiadkiem tego, ze
                                ) potrafili rozpoznac konkretne miasto na podstawie wymowy.

+++Ignorant: Ty znowu swoje...
                                Nie żadną ogromną...
                                I nie żadnego jezyka, tylko dwa poddialekty: pólnocny i południowy,
                                cieszyński...
                                Dalej każda kopalnia ma swój nieznacznie różniący sie wolapuk, ale to gwary,
                                nawet podwary jezyka polskiego...

)
                                ) ) ) ) I to jest dla mnie argument, nie zas sam propagandowy grupki krz
                                ) ykacz
                                ) ) y,
                                ) ) ) którzy
                                ) ) ) ) usiłuja wypłynąc na niezadowoleniu z obecnej sytuacji społecznej
                                ) i
                                ) ) ) ekonomicznej
                                )
                                ) Sytuacje gospodarcza i spoleczna wspoltworzyles przez ostatnie 58 lat. Miej
                                ) wiec do siebie pretensje, ze jest tak wielu niezadowolonych. Teraz oferujesz
                                im
                                )
                                ) tylka swa nienawisc. To jest najgorsza z mozliwych ofert.

+++Ignorant: Znowu niekonsekwencja: bo oni też współtworzyli tę rzeczywistość,
                                że niezbyt madzre to zgadzam się...
                                Nawet często stawali się hamulcem przemian, więc mają na co zapracowali...

Jakiej nienawiści?
                                Ja wielką sympatią darzę Ślązaków, ale arumenty RAS ani Krolla mnie nie
                                przekonują...

Podobnie jak Twoje, ale czy na tej podstawie chcesz twiedzić iż nienawidzę
                                wszystkich na forum słowiańskim...

)
                                ) ) +++Ignorant: Mieszasz pojęcia jak zwykle u Ciebie!
                                )
                                ) Gdy brak Ci argumentow nie potrafisz sie przyznac do tego lecz robisz uniki
                                jak
                                )
                                ) wyzej. Jakie pojecia myle? Autonomii i tozsamosci. Nic nie myle. Po prostu
                                ) pisze o jednej z tych spraw a nie o drugiej. A to Ci nie odpowiada.

+++Ignorant: Jestem przeciwnikiem przekształcania ustroju w fedralny w ogóle a
                                nie w tylko osobliwie w przypadku części Śląska i to dośc osobliwej...
                                Widzę tożsamość i odrębność Slązaków, jak zauważam inne różnice regionalne i
                                dialektyczne...
                                Ale nie uwążam Ślązakow, podobnie jak Krakowiaków, Kurpiów, Poznaniaków
                                Wilniuków, za odrebny naród...
                                Odpowiadam Ci koleny raz i ostantni, bo nie mam zamiaru tracić czasu na
                                udowadnianie rzeczy oczywistych, zresztą podobnie, jak nie ma zamiaru
                                odowadniać Tobie np prawa powszechnego ciążego, czy kulistości Ziemii, ale Ty
                                możesz nadal temu niedowierzać...

) ) ) 1. Nie mam nic wspólnego ze Lwowem, nikt z mojej rodziny nie pochodzi ze
                                ) Lwowa,
                                ) ) pozatem we Wrocławiu nie słyszy się akcentu, ani swłownictwa typowego dla
                                ) gwary
                                ) ) lwowskiej ( w Twoim pojęciu pewnie "języka lwowskiego"), ale Ty w swoim
                                ) ) zacietrzewieniu tego nie wiesz...
                                )
                                ) Po co manipukujesz? Nie zamierzam dyskutowac z tym co mi usilujesz wlozyc w
                                ) usta. Na podstawie lwowskiej wymowy nawet w Niemczech potrafie wylowic
                                ) Wroclawiaka. A, ze we Wroclawiu rzeczywiscie rzadko to sie spotyka to tez
                                ) prawda. Wczoraj sluchalem w telewizji audycji, w ktorej byly na dole ekranu
                                ) napisy po niemiecku mimo, ze rozmowcy mowili po niemiecku. Jest na prawde
                                ) czasami trudno ocenic czy mamy juz do czynienia z innym jezykiem. Pojawienie
                                ) sie napisow tlumaczenia jest juz sygnalem ostrzegawczym. Gdybym nie znal
                                ) niemieckiego i czeskiego to ze slaskim mialbym powazne problemy. Ponadto jak
                                ) okreslic cos co jest dialektem w trzech roznych jezykach?

+++Ignorant: We Wrocławiu mówi się czystą, telewizyjno-szkolną polszczyzną...
                                Pojedyncze przypadki zaciągania po lwowsku, możn spotkać jedynie na zpadłych
                                wioskach i tylko wśród starszego pokolenia...

Zwyczaje niemieckie mnie nie interesują, bo dotycżą innego kraju i języka,
                                zresztą niesłowiańskiego, a germańszczyzną zajmujemy się tutaj tylko jako
                                ilustracyjnie czy jako dygresyjnie...

Pozatem piszesz bzdury, bo jeden etnolekt nie może być jednocześnie dialektem
                                nawet dwóch, a co dopiero 3 języków...

)
                                ) ) 2. O moje ujętności w zakresie zmainy świadomości nie martw się...
                                ) ) Zresztą t jest meijsce na dyskusję, a nie na terapię.
                                )
                                ) Na UB stosowano w stosunku do Slazakow terapie polonizacyjna. Przez
                                ) zacietrzewienie takich jak Ty Polacy nasluchaja sie o slaskich Jedwabnych.
                                ) Terapia mnie nie strasz. Przyloz sie lepiej do dyskusji dotyczacej
                                swiadomosci
                                ) i jej zmieniania.

+++Ignorant: Blablabla...
                                UB stowało metody głownie komunizacyjne i sowietyzacjne i to głownie wobec
                                Polaków...

Jaką terapia ja Cię straszyłem?
                                Bełkoczesz Waść!

)
                                ) ) 3. Baskowie nie mają nic wspólnego ze Śląskiem nawet analogia jest zupełni
                                ) e
                                ) nie
                                ) ) trafiona...
                                ) ) Bo Baskowie sa odrębni językowo od reszty Hiszpanii.
                                ) ) A baskijski nie jest dialektem hiszpańskiego.
                                )
                                ) Baskowie z terenow Francji sa takze odrebni jezykowo od francuskiego.
                                Analogia
                                ) jak na razie na szczescie nie jest pelna. Slazacy sa spokojnymi ludzmi i nie
                                ) tworza oddzialow terrorystycznach. Poza tym maja mozliwosc poprawy swego losu
                                ) poprzez emigracje do RFN. Poslugiwanie sie dialektem niemieckim tez im
                                ) odpowiada. A taka emigracja najbardziej by Ci odpowiedala. Na istnienie
                                ) mniejszosci narodowych nie potrafisz sie zgodzic.

+++Ignorant: I znowu ten sam bełkot...
                                Baskijska odrebność jest tak wielka, że nie należą oni nawet do wspólnej
                                grupy językowej małej romanskiej, ani też do wielkiej arysjkiej.
                                O żadnej emigracji nigdzie nie pisałem, zaś widzę, że przynajmniej w
                                kwestii "niemieckości" Sląska się zgadzamy...

A mniejszości? Są: żydowska ( choć tu ą trudności z rozróżnieniem mniejszości
                                wyznaniowej i etnicznej w przypadku spolonizowanych żydow), karaimska ( chyba
                                ten sam problem, ale nie nie jestem etnologiem), ormiańska( znowu to samo)
                                białoruska, ukraińska, rosyjska, czeska, słowacka, niemiecka, i pewnie z tuzin
                                jeszcze innych...
                                A kiedy ja coś złego na kogokolwiek z nich powiedziałem?

)
                                ) ) 4. Nie ma żadnych argumentów aby uważać miż istnieje odrębny etnos śląski.
                                )
                                ) Czy Ty nie potrafisz sie opanowac w swym zacietrzewieniu. Etnos śląski
                                istnieje
                                )
                                ) niezaleznie od Twojej woli. I im predzej to zrozumiesz tym lepiej.
                                )
                                ) ) Bo Podhalańczycy mają bardziej odrebną gwarę od literacjkiej polszczyzny,
                                ) ale
                                ) ) istnieje wśród nich odrębnego etnosu postulował tylko Goebbels: goralenfol
                                ) k
                                )
                                ) Pochodzenie od gorskich pasterzy Wolochow sprawia, ze gorale sa bardzo roznia
                                ) od Polakow. Roznia sie oni jeszcze bardziej wewnatrz spolecznosci o podobnym
                                ) pochodzeniu, od Bojkow, Huculow, Lemkow i mieszkancow regionu Walazsko na
                                ) Morawach. Kazda z tych grup sama definiuje swa tozsamosc. Ja nie bede za nich
                                ) definiowal Wolocholandu. Nie mam tak mocnych interesow politycznych jak
                                ) Goebels. Pozostawiam te manipulacje Tobie.

+++Ignorant: Własnie 97% ludności Górnego Sląska opowiedzialo się jako NAród
                                Polski i tego nie zmienisz...
                                Rozumiem, że masz interes w tworzeniu od podstaw szlesenfolku.

)
                                ) ) Możę wkrótce wymyślisz sobie jakis nowy kurpeienfolk, ale to tylko Ty sobi
                                ) e
                                ) ) wymyslisz, a Twoje życzenia i marzenia nie muszą byc prawdziwe...
                                )
                                ) Tym sie roznimy, ze ja nie wymyslam. Ja jedynie wspieram prawa innych do
                                ) samodzielnego definiowania ich tozsamosci. I odmawia
                                • rycho7 Re: Hitler Cię wyzwoli...argumentacja narodowca 07.08.03, 15:43
                                  ignorant11 napisał:

) rycho7 napisał:
                                  )
                                  ) ) ignorant11 napisał:
                                  ) )
                                  ) ) ) Gdzież są owi Ślązacy, którzy nie byliby Polakami?
                                  ) )
                                  ) ) Na terytorium RFN w landzie Schlesien oraz na terytorium Republiki Czeskiej
                                  w
                                  )
                                  ) ) kraju Slask (kiedys Slask Austriacki). Upierasz sie, zeby byc slepym.
                                  ) ) Geograficznie Slask jest jeden. Administracyjnie sa to trzy kawalki w
                                  roznych
                                  )
                                  ) ) panstwach. Slazacy sa obywatelami trzech panstw, w tym sa Polakami.
                                  )
                                  ) +++Ignorant A gdzież ten kraj związkowy Szlesen?
                                  )
                                  ) Pozatem ja caly czas o tym samym, że mieszkańscy Śląska czeskiego z wyjątkiem
                                  ) Zaolzian ( uważanych w Czechach za Polakow), czyli narodowść śląską nie ma
                                  nic
                                  ) wspólnego ze Ślązakami z GOPu
                                  )
                                  )
                                  ) )
                                  ) ) ) +++Ignorant: Ci sami "Ślązacy: nie zauważają istnienia "języka cieszyńskie
                                  ) ) go"
                                  ) ) i
                                  ) ) ) chca narzucić swój punkt widzenia całej społeczności zamieszkałej na Śląsk
                                  ) ) u,
                                  ) ) do
                                  ) ) ) której należę i ja...
                                  ) )
                                  ) ) Jezyk slaski zawiera bardzo duzo slow czeskich. Slazacy zauwazaja ogromna
                                  ) ilosc
                                  ) )
                                  ) ) lokalnych odmian swego jezyka, w tym i cieszynska. Bylem swiadkiem tego, ze
                                  ) ) potrafili rozpoznac konkretne miasto na podstawie wymowy.
                                  )
                                  ) +++Ignorant: Ty znowu swoje...
                                  ) Nie żadną ogromną...
                                  ) I nie żadnego jezyka, tylko dwa poddialekty: pólnocny i południowy,
                                  ) cieszyński...
                                  ) Dalej każda kopalnia ma swój nieznacznie różniący sie wolapuk, ale to gwary,
                                  ) nawet podwary jezyka polskiego...
                                  )
                                  )
                                  ) )
                                  ) ) ) ) ) I to jest dla mnie argument, nie zas sam propagandowy grupki krz
                                  ) ) ykacz
                                  ) ) ) y,
                                  ) ) ) ) którzy
                                  ) ) ) ) ) usiłuja wypłynąc na niezadowoleniu z obecnej sytuacji społecznej
                                  ) ) i
                                  ) ) ) ) ekonomicznej
                                  ) )
                                  ) ) Sytuacje gospodarcza i spoleczna wspoltworzyles przez ostatnie 58 lat. Miej
                                  ) ) wiec do siebie pretensje, ze jest tak wielu niezadowolonych. Teraz
                                  oferujesz
                                  ) im
                                  ) )
                                  ) ) tylka swa nienawisc. To jest najgorsza z mozliwych ofert.
                                  )
                                  ) +++Ignorant: Znowu niekonsekwencja: bo oni też współtworzyli tę
                                  rzeczywistość,
                                  ) że niezbyt madzre to zgadzam się...
                                  ) Nawet często stawali się hamulcem przemian, więc mają na co zapracowali...
                                  )
                                  ) Jakiej nienawiści?
                                  ) Ja wielką sympatią darzę Ślązaków, ale arumenty RAS ani Krolla mnie nie
                                  ) przekonują...
                                  )
                                  ) Podobnie jak Twoje, ale czy na tej podstawie chcesz twiedzić iż nienawidzę
                                  ) wszystkich na forum słowiańskim...
                                  )
                                  ) )
                                  ) ) ) +++Ignorant: Mieszasz pojęcia jak zwykle u Ciebie!
                                  ) )
                                  ) ) Gdy brak Ci argumentow nie potrafisz sie przyznac do tego lecz robisz uniki
                                  ) jak
                                  ) )
                                  ) ) wyzej. Jakie pojecia myle? Autonomii i tozsamosci. Nic nie myle. Po prostu
                                  ) ) pisze o jednej z tych spraw a nie o drugiej. A to Ci nie odpowiada.
                                  )
                                  ) +++Ignorant: Jestem przeciwnikiem przekształcania ustroju w fedralny w ogóle
                                  a
                                  ) nie w tylko osobliwie w przypadku części Śląska i to dośc osobliwej...
                                  ) Widzę tożsamość i odrębność Slązaków, jak zauważam inne różnice regionalne i
                                  ) dialektyczne...
                                  ) Ale nie uwążam Ślązakow, podobnie jak Krakowiaków, Kurpiów, Poznaniaków
                                  ) Wilniuków, za odrebny naród...
                                  ) Odpowiadam Ci koleny raz i ostantni, bo nie mam zamiaru tracić czasu na
                                  ) udowadnianie rzeczy oczywistych, zresztą podobnie, jak nie ma zamiaru
                                  ) odowadniać Tobie np prawa powszechnego ciążego, czy kulistości Ziemii, ale Ty
                                  ) możesz nadal temu niedowierzać...
                                  )
                                  )
                                  )
                                  )
                                  ) ) ) ) 1. Nie mam nic wspólnego ze Lwowem, nikt z mojej rodziny nie pochodzi
                                  ze
                                  ) ) Lwowa,
                                  ) ) ) pozatem we Wrocławiu nie słyszy się akcentu, ani swłownictwa typowego dla
                                  ) ) gwary
                                  ) ) ) lwowskiej ( w Twoim pojęciu pewnie "języka lwowskiego"), ale Ty w swoim
                                  ) ) ) zacietrzewieniu tego nie wiesz...
                                  ) )
                                  ) ) Po co manipukujesz? Nie zamierzam dyskutowac z tym co mi usilujesz wlozyc w
                                  ) ) usta. Na podstawie lwowskiej wymowy nawet w Niemczech potrafie wylowic
                                  ) ) Wroclawiaka. A, ze we Wroclawiu rzeczywiscie rzadko to sie spotyka to tez
                                  ) ) prawda. Wczoraj sluchalem w telewizji audycji, w ktorej byly na dole ekranu
                                  ) ) napisy po niemiecku mimo, ze rozmowcy mowili po niemiecku. Jest na prawde
                                  ) ) czasami trudno ocenic czy mamy juz do czynienia z innym jezykiem.
                                  Pojawienie
                                  ) ) sie napisow tlumaczenia jest juz sygnalem ostrzegawczym. Gdybym nie znal
                                  ) ) niemieckiego i czeskiego to ze slaskim mialbym powazne problemy. Ponadto
                                  jak
                                  ) ) okreslic cos co jest dialektem w trzech roznych jezykach?
                                  )
                                  ) +++Ignorant: We Wrocławiu mówi się czystą, telewizyjno-szkolną polszczyzną...
                                  ) Pojedyncze przypadki zaciągania po lwowsku, możn spotkać jedynie na zpadłych
                                  ) wioskach i tylko wśród starszego pokolenia...
                                  )
                                  ) Zwyczaje niemieckie mnie nie interesują, bo dotycżą innego kraju i języka,
                                  ) zresztą niesłowiańskiego, a germańszczyzną zajmujemy się tutaj tylko jako
                                  ) ilustracyjnie czy jako dygresyjnie...
                                  )
                                  ) Pozatem piszesz bzdury, bo jeden etnolekt nie może być jednocześnie dialektem
                                  ) nawet dwóch, a co dopiero 3 języków...
                                  )
                                  )
                                  ) )
                                  ) ) ) 2. O moje ujętności w zakresie zmainy świadomości nie martw się...
                                  ) ) ) Zresztą t jest meijsce na dyskusję, a nie na terapię.
                                  ) )
                                  ) ) Na UB stosowano w stosunku do Slazakow terapie polonizacyjna. Przez
                                  ) ) zacietrzewienie takich jak Ty Polacy nasluchaja sie o slaskich Jedwabnych.
                                  ) ) Terapia mnie nie strasz. Przyloz sie lepiej do dyskusji dotyczacej
                                  ) swiadomosci
                                  ) ) i jej zmieniania.
                                  )
                                  ) +++Ignorant: Blablabla...
                                  ) UB stowało metody głownie komunizacyjne i sowietyzacjne i to głownie wobec
                                  ) Polaków...
                                  )
                                  ) Jaką terapia ja Cię straszyłem?
                                  ) Bełkoczesz Waść!
                                  )
                                  ) )
                                  ) ) ) 3. Baskowie nie mają nic wspólnego ze Śląskiem nawet analogia jest zupełni
                                  ) ) e
                                  ) ) nie
                                  ) ) ) trafiona...
                                  ) ) ) Bo Baskowie sa odrębni językowo od reszty Hiszpanii.
                                  ) ) ) A baskijski nie jest dialektem hiszpańskiego.
                                  ) )
                                  ) ) Baskowie z terenow Francji sa takze odrebni jezykowo od francuskiego.
                                  ) Analogia
                                  ) ) jak na razie na szczescie nie jest pelna. Slazacy sa spokojnymi ludzmi i
                                  nie
                                  ) ) tworza oddzialow terrorystycznach. Poza tym maja mozliwosc poprawy swego
                                  losu
                                  )
                                  ) ) poprzez emigracje do RFN. Poslugiwanie sie dialektem niemieckim tez im
                                  ) ) odpowiada. A taka emigracja najbardziej by Ci odpowiedala. Na istnienie
                                  ) ) mniejszosci narodowych nie potrafisz sie zgodzic.
                                  )
                                  ) +++Ignorant: I znowu ten sam bełkot...
                                  ) Baskijska odrebność jest tak wielka, że nie należą oni nawet do wspólnej
                                  ) grupy językowej małej romanskiej, ani też do wielkiej arysjkiej.
                                  ) O żadnej emigracji nigdzie nie pisałem, zaś widzę, że przynajmniej w
                                  ) kwestii "niemieckości" Sląska się zgadzamy...
                                  )
                                  ) A mniejszości? Są: żydowska ( choć tu ą trudności z rozróżnieniem mniejszości
                                  ) wyznaniowej i etnicznej w przypadku spolonizowanych żydow), karaimska ( chyba
                                  ) ten sam problem, ale nie nie jestem etnologiem), ormiańska( znowu to samo)
                                  ) białoruska, ukraińska, rosyjska, czeska, słowacka, niemiecka, i pewnie z
                                  tuzin
                                  ) jeszcze innych...
                                  ) A kiedy ja coś złego na kogokolwiek z nich powiedziałem?
                                  )
                                  )
                                  ) )
                                  ) ) ) 4. Nie ma żadnych argumentów aby uważać miż istnieje odrębny etnos śląski.
                                  ) )
                                  ) ) Czy Ty nie potrafisz sie opanowac w swym zacietrzewieniu. Etnos śląski
                                  ) istnieje
                                  ) )
                                  ) ) niezaleznie od Twojej woli. I im predzej to zrozumiesz tym lepiej.
                                  ) )
                                  ) ) ) Bo Podhalańczycy mają bardziej odrebną gwarę od literacjkiej polszczyzny,
                                  ) ) ale
                                  ) ) ) istnieje wśród nich odrębnego etnosu postulował tylko Goebbels: goralenfol
                                  ) ) k
                                  ) )
                                  ) ) Pochodzenie od gorskich pasterzy Wolochow sprawia, ze gorale sa bardzo
                                  roznia
                                  )
                                  ) ) od Polakow. Roznia sie oni jeszcze bardziej wewnatrz spolecznosci o
                                  podobnym
                                  ) ) pochodzeniu, od Bojkow, Huculow, Lemkow i mieszkancow regionu Walazsko na
                                  ) ) Morawach. Kazda z tych grup sama definiuje swa tozsamosc. Ja nie bede za
                                  nich
                                  )
                                  ) ) definiowal Wolocholandu. Nie mam tak mocnych interesow politycznych jak
                                  ) ) Goebels. Pozostawiam te manipulacje Tobie.
                                  )
                                  ) +++Ignorant: Własnie 97%
          • rycho7 Re: To czemu odpowiadasz???? 04.08.03, 11:29
            ahven napisał:

> Nie jestem żadnym urzędasem z Wawy i nie ja decyduję o
            > tym, czy Ślązacy stanowią oddzielny naród.

Ale zupelnie goloslownie twierdzisz, ze nie ma narodu slaskiego.
            Skompromitowane pojecie narodu jest biurokratyczna manipulacja. Kazdy kto tego
            nie dostrzega topi sie w XIX i XX wiecznym nacjonalizmie. Jak Nowozelandczyk
            moze po 200 latach miec narod to Slazak po 1000 lat tez moze. I zadne krzyki
            poplecznikow biurokratow mnie nie przekonaja. A przyszle zale, ze chca nas
            wykupic Niemce bo Slazacy beda sie chcieli sie pobudowac w swym Heimacie nie
            pobudza moich emocji. "Polacy" maja klapki na oczach i dostana za to po d...e.

Odpowiadam dlatego, ze mimo, ze Ty nieistniejesz to istnieje narod slaski. I
            nic na to nie poradzisz samemu nie istniejac.

Pozdrawiam

> Powoływanie
            > się na wyniki spisu powszechnego jest przegięciem,
            > ponieważ było rozporządzenie, że w rubrykę `narodowość'
            > również można wpisywać mniejszości etniczne. Poza tym
            > robiliście dużo szumu przed spisem o to, żeby ludzie
            > deklarowali `narodowość śląską'. Nie bronie 170 tys.
            > ludzi, żeby nazywali siebie ślązakami, ale niech do licha
            > nie mówią, że to jest narodowość. To tak, jakby np.
            > mieszkańcy Podkarpackiego powiedzieli, że oni są
            > narodowości podkarpackiej bo od kiedy pamiętają mieszkają
            > na Podkarpaciu, a poza tym mają kilka odrębnych tradycji,
            > co ich różni od reszty Polaków.
            >
            > Grupą etniczną, która jest najbardziej odrębna są
            > Kaszubi, których jest ok. 200 tysięcy. To, że w spisie
            > narodowość `kaszubską' zadeklarowało jedynie 5 tys.
            > wynika z faktu, że oni uważają się za Polaków. Nawet mają
            > przysłowie `Nie ma Kaszeb bez Poloni, a bez Kaszeb
            > Polszczi' (odtwarzam z głowy; w zapisie różne dziwne
            > znaki diakrytyczne). Mimo całkowicie odrębnej historii,
            > tradycji, zwyczajów, odbrzędów, kuchni, etc, traktowani
            > są oficjalnie jedynie jako mniejszość językowa (język
            > kaszubski jest odrębnym skodyfikowanym językiem, na forum
            > słowiańskim chyba tego nikt nie podważa).
      • ignorant11 Zacznijmy od definicji pojęcia naród 02.08.03, 08:09
        Sława!

Znalazłem tu dwa ciekawe linki:
        encyklopedia.wp.pl/index.html?POD=3&ENC[ID]=408302&szukajEnc=nar%F3d&enc_opis=1

oraz:
        wiem.onet.pl/wiem/00d88b.html
        Pozdrawiam!

Ignorant
        +++

• ignorant11 Czy Szlesenfolk to wynalzek Niemców hitlerowskich? 03.08.03, 14:35
          www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=historia&parStrona=1&nr=2003070918351
          • ignorant11 Czyżby i Kaszebenfolk? 03.08.03, 15:12
            www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=pomorze&parStrona=1&nr=2003040122149
            • weltbuerger Re: nie Kaszebenfolk, ale nôród kaszëbsczi 03.08.03, 22:49
              ignorant11 napisała:

> <a
              href="http://www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=pomorze&parStrona=1&nr=2003040122149"target="_blank">www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=pomorze&parStrona=1&nr=2003040122149</a>

Gosciu ktory napisal ten artykul nie ma pojecia o
              sprawach kaszubskich. Biedny prof. Borzyszkowski...
              Zasluzony polonizator Kaszub, a tu mu sie od
              wszechpolactwa obrywa. To juz jest naprawde
              wszechpolackie bagno. Rzygac sie chce.

A od pisma Odroda to wy sie antki odwalcie.

Weltbuerger
              (narodowosci kaszubskiej)
              • ignorant11 Istnieją Kaszubi, ale nie naród kaszubski 04.08.03, 13:24
                weltbuerger napisał:

> ignorant11 napisała:
                >
                > > <a
                > href="www.myslpolska.icenter.pl/index.php?
                menu=pomorze&parStrona=1&nr=20
                > 03040122149"target="_blank">www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=pomorze
                > &parStrona=1&nr=2003040122149</a>
                >
                > Gosciu ktory napisal ten artykul nie ma pojecia o
                > sprawach kaszubskich. Biedny prof. Borzyszkowski...
                > Zasluzony polonizator Kaszub, a tu mu sie od
                > wszechpolactwa obrywa. To juz jest naprawde
                > wszechpolackie bagno. Rzygac sie chce.
                >
                > A od pisma Odroda to wy sie antki odwalcie.
                >
                > Weltbuerger
                > (narodowosci kaszubskiej)
                >

Sława!

Dialekt kaszubski jest dialektem polskim, mnie osobiście przypomina polszczyznę
                średniowieczną...
                Może Sienkiewicz lepiej by zrobił gdyby bohaterowie "Krzyżaków" mówili
                dialektem kaszubskim, zamiast po góralsku...
                Myślę, że wtedy jego wspaniała powieść byłaby bliższa polszczyźnie z czasów
                Juranda.

Narodowość kaszubską wpisało tylko 5tys osób, jest tylko małym % mówiących
                dialektem kaszubskim....

Pozdrawiam!

Ignorant
                +++
                • weltbuerger Re: Istnieją Polacy, ale nie naród polski 04.08.03, 22:09
                  ignorant11 napisała:
                  > Sława!
                  >
                  > Dialekt kaszubski jest dialektem polskim, mnie osobiście przypomina
                  polszczyznę
                  >
                  > średniowieczną...
                  > Może Sienkiewicz lepiej by zrobił gdyby bohaterowie "Krzyżaków" mówili
                  > dialektem kaszubskim, zamiast po góralsku...
                  > Myślę, że wtedy jego wspaniała powieść byłaby bliższa polszczyźnie z czasów
                  > Juranda.
                  >
                  > Narodowość kaszubską wpisało tylko 5tys osób, jest tylko małym % mówiących
                  > dialektem kaszubskim....
                  >
                  > Pozdrawiam!
                  >
                  > Ignorant
                  > +++

Powszechnie wiadomo ze ojczyzna Slowian jest Rosja.
                  Ta cala heca z narodowoscia polska zostala rozpetana w XIX w. przez bande
                  separatystow-kryminalistow z zachodnich kresow Rosji. W XX w. terrorysci polscy
                  (oplacani przez Niemcow) na czele z niejakim Pilsudskim Jozefem oderwali
                  kawalek Rosji zachodniej od macierzy.

Polszczyzna, jako jeden z zachodnich dialektow jezyka rosyjskiego rzeczywiscie
                  posiada wiele charakterystycznych cech, i czasami Rosjanom trudno jest
                  zrozumiec swoich rodakow mowiacych dialektem polskim, ale nie znaczy to ze jest
                  to odrebny jezyk!!!

Za spiskowanie przeciw matce Rosiji, Niemcy pieknie sie tym polaczkom pieknie
                  odwdzieczyli. Wot, polskije judasze, za 30 srebrnikow wlasna matke sprzedaly..

Kura nie ptica, Polsza nie zagranica!

W.
                  • ignorant11 Re: Istnieją Polacy, ale nie naród polski 04.08.03, 23:41
                    weltbuerger napisał:

> ignorant11 napisała:
                    > > Sława!
                    > >
                    > > Dialekt kaszubski jest dialektem polskim, mnie osobiście przypomina
                    > polszczyznę
                    > >
                    > > średniowieczną...
                    > > Może Sienkiewicz lepiej by zrobił gdyby bohaterowie "Krzyżaków" mówili
                    > > dialektem kaszubskim, zamiast po góralsku...
                    > > Myślę, że wtedy jego wspaniała powieść byłaby bliższa polszczyźnie z czasó
                    > w
                    > > Juranda.
                    > >
                    > > Narodowość kaszubską wpisało tylko 5tys osób, jest tylko małym % mówiących
                    >
                    > > dialektem kaszubskim....
                    > >
                    > > Pozdrawiam!
                    > >
                    > > Ignorant
                    > > +++
                    >
                    >
                    > Powszechnie wiadomo ze ojczyzna Slowian jest Rosja.
                    > Ta cala heca z narodowoscia polska zostala rozpetana w XIX w. przez bande
                    > separatystow-kryminalistow z zachodnich kresow Rosji. W XX w. terrorysci
                    polscy
                    >
                    > (oplacani przez Niemcow) na czele z niejakim Pilsudskim Jozefem oderwali
                    > kawalek Rosji zachodniej od macierzy.
                    >
                    > Polszczyzna, jako jeden z zachodnich dialektow jezyka rosyjskiego
                    rzeczywiscie
                    > posiada wiele charakterystycznych cech, i czasami Rosjanom trudno jest
                    > zrozumiec swoich rodakow mowiacych dialektem polskim, ale nie znaczy to ze
                    jest
                    >
                    > to odrebny jezyk!!!
                    >
                    > Za spiskowanie przeciw matce Rosiji, Niemcy pieknie sie tym polaczkom pieknie
                    > odwdzieczyli. Wot, polskije judasze, za 30 srebrnikow wlasna matke sprzedaly..
                    >
                    > Kura nie ptica, Polsza nie zagranica!
                    >
                    > W.

Sława!

Dobre!

Ubawiłem się...

A Piłsudskiego tez nie lubię.

Pozdrawiam!

Jeszcze molestuję o owe zabytki kaszubskie!
                • weltbuerger Re: Istnieją Kaszubi, ale nie naród kaszubski 04.08.03, 22:55
                  ignorant11 napisała:

> Dialekt kaszubski jest dialektem polskim, mnie osobiście przypomina
                  polszczyznę
                  >
                  > średniowieczną...

www.loc.gov/standards/iso639-2/englangn.html#kl
                  Haaaa, ignorant jestes w tyle nawet za Miniserstwem Edukacji, mozna juz zdawac
                  mature z jezyka kaszubskiego, a tacy "jezykoznawcy" jak ty sa juz na wymarciu.
                  smile)))))))

Kaszubski konsulat w Republice Czeskiej:

sweb.cz/tyras/kasz

Cela 17

Sztërë le scanë widzã wkół,
                  Pôlëca, prëcza, stółk ë stół.
                  Sóm le jem a jednak nas dwùch
                  Jô, pòjmańc ë wòlny mój duch.

Sedzã na prëczë, w krôtë zdrzã
                  I mëszlã so dëcht co le chcã
                  I mëszlã so: Bôczëta wa
                  Wa téż tak pod carama mia!

Car wama kôzôł w sôdzach gnic,
                  Le ni mógł wama dëcha wzyc.
                  Wiéta dobrze, dze car dzys je
                  Nie wiémë nick, co jesz nas żdże.

W.

• ignorant11 Re: Istnieją Kaszubi, ale nie naród kaszubski 04.08.03, 23:38
                    Sława!

Popieram wszystko!

Z wielu powodów:

1. jeżeli rzeczywiście kaszubski nie jest dialektem, jeżykiem ( kwestia
                    klasyfikacji), to miło że rozumiem eszcze jeden język.

2. Wtedy trzeba byłoby uznawać istnienie lechickiej grupy językowej, co
                    znakomicie podnosi rangę polskiego...

Choć ja jestem sceptyczny i nadal nie dowierzam.
                    Bo ja powiedziałem już, że bardziej kaszubski wydaje mi się staropolskim, niż
                    góralski, ale chyba to nie ja wymysliłem taki postulat wobec Sienkiewicza.
                    Wtedy uznanie iz jednocześnie mówi sie i nowoczesna i stara polszczyzna byłoby
                    nad wyraz interesujące

3. Jeżeli rzeczyście dałoby się udowodnic, że kaszubski jest zbliżony do mowy
                    Pałabian, to wtedy ławto byłoby odtworzyć również język Wendlandu, co będzie
                    ukoronowaniem procesu reslawizacji Połabia.

4. Te rozbieżnośći dotyczące uznania czy kaszubski jest odrebny dotyczą również
                    wielu innych dialektów ( wspaniały doalekt o tradycjach literackich), podobne
                    kontrowersje wzbudza również łemkowski i zapewne wiele innych...
                    Bo wszystko zalezy od klasyfikacji, nawet potocznie i oczywiście w węższym
                    znaczeniu mówi się o języku poszczególnych pisarzy: Kochanowskiego,
                    Mickiewicza, Reymonta ( jaką gwara mówią jego Chłopi?)

Podobne są chyba wobec bośniackiego: język czy serbsko-hrvatski dialekt?

5. Niektórzy tez twierdzą iż kaszubski jest dialektem języka pomorskiego...
                    Ale czy mają mocne argumenta?
                    republika.pl/grzegorj/isopl/kaszub.html
                    6. Prosiłem Cię o oryginały kaszubskich pieśni: "O Tumulcie Gdańskim" " Żegluj,
                    że" I jeszcze jedna piosenka, ale chyba leśnych Kaszubów z ok Kartuz: taka
                    wyliczanka narzędzi rolniczych, nie pamiętam, ale chyba ojciec uczy tam syna (
                    ups córulenka)mazw narzędzi: "to je widły gnojne"( jakoś tak więcej nie
                    pamiętam)

7. Zresztą Kaszubi, etnolekt, kultura kaszubska.., chyba zasługuje na odrębny
                    wątek?
                    Ale skoro na tym forum i za Twoją przyczyna "robi" za część problematyki
                    śląskiej, to chyba jest to nieporozumienie..?

Pozdrawiam i jescze raz porszę o te zabytki pięsni kaszubskich!
                    • ahven Re: Istnieją Kaszubi, ale nie naród kaszubski 06.08.03, 22:20
                      ignorant11 napisała:

> 1. jeżeli rzeczywiście kaszubski nie jest dialektem,
                      jeżykiem ( kwestia
                      > klasyfikacji), to miło że rozumiem eszcze jeden język.

Na jakiej podstawie uważasz, że rozumiesz kaszubski?
                      Jeśli tylko go czytałeś to się jeszcze mogę z tobą jako
                      tako zgodzić, bo z pisanego kaszubskiego rozumiem jakieś
                      70-80%. Ale z mową kaszubską jest zupełnie inaczej.
                      Wymowa tych wszystkich literków diakrytycznych jest tak
                      pokrętna, że jak podsłuchuję dwóch Kaszubów, to się
                      cieszę, jak skumam chociaż tematykę rozmowy... A możesz
                      mi wierzyć, bo mieszkam w gminie, w której 90%
                      mieszkańców to Kaszubi.
                      • ignorant11 Re: Istnieją Kaszubi, ale nie naród kaszubski 06.08.03, 23:58
                        ahven napisał:

> ignorant11 napisała:
                        >
                        > > 1. jeżeli rzeczywiście kaszubski nie jest dialektem,
                        > jeżykiem ( kwestia
                        > > klasyfikacji), to miło że rozumiem eszcze jeden język.
                        >
                        > Na jakiej podstawie uważasz, że rozumiesz kaszubski?
                        > Jeśli tylko go czytałeś to się jeszcze mogę z tobą jako
                        > tako zgodzić, bo z pisanego kaszubskiego rozumiem jakieś
                        > 70-80%. Ale z mową kaszubską jest zupełnie inaczej.
                        > Wymowa tych wszystkich literków diakrytycznych jest tak
                        > pokrętna, że jak podsłuchuję dwóch Kaszubów, to się
                        > cieszę, jak skumam chociaż tematykę rozmowy... A możesz
                        > mi wierzyć, bo mieszkam w gminie, w której 90%
                        > mieszkańców to Kaszubi.
          • rycho7 Re: Czy Szlesenfolk to wynalzek Niemców hitlerows 04.08.03, 13:43
            Szlesenfolk mogl wymyslec jedynie niemcozerca i nieznajacy jezyka niemieckiego.
            Jednym z niemieckich Heimatow jest Land Schlesien zamieszkiwany przez
            Schlesier'ow. Narod slaski jest tworem wyraznie nastawionym przeciwko
            niemieckiemu nacjonalizmowi i szowinizmowi.
            • ignorant11 Re: Czy Szlesenfolk to wynalzek Niemców hitlerows 04.08.03, 14:15
              rycho7 napisał:

> Szlesenfolk mogl wymyslec jedynie niemcozerca i nieznajacy jezyka
              niemieckiego.
              >
              > Jednym z niemieckich Heimatow jest Land Schlesien zamieszkiwany przez
              > Schlesier'ow. Narod slaski jest tworem wyraznie nastawionym przeciwko
              > niemieckiemu nacjonalizmowi i szowinizmowi.

Sława!

To istnieją jacyś Szleserzy?
              I to jeszcze nie będący Niemcami, kolonistami..?

Skoro tak uważasz, to rozwiń temat...

Pozdrawiam i czekam na argumenty!

Ignorant
              +++
              • rycho7 argumentow dla Ciebie nie bedzie 04.08.03, 14:41
                ignorant11 napisała:

> To istnieją jacyś Szleserzy?
                > I to jeszcze nie będący Niemcami, kolonistami..?
                >
                > Skoro tak uważasz, to rozwiń temat...
                >
                > Pozdrawiam i czekam na argumenty!

Istnienia Schlesier'ow nie bede nikomu udawadnial. Nie chcesz wiedzec to nie
                wiedz. Twoj wybor. Masz potrzebe manipulowania, patrz na zdanie "I to jeszcze
                nie będący Niemcami, kolonistami..?". Czy ja napisalem cokolwiek abys tak
                manipulowal?
                • ignorant11 Skoro nie masz lepszych niż Kroll, Gorzelik, Goebe 04.08.03, 15:09
                  rycho7 napisał:

> ignorant11 napisała:
                  >
                  > > To istnieją jacyś Szleserzy?
                  > > I to jeszcze nie będący Niemcami, kolonistami..?
                  > >
                  > > Skoro tak uważasz, to rozwiń temat...
                  > >
                  > > Pozdrawiam i czekam na argumenty!
                  >
                  > Istnienia Schlesier'ow nie bede nikomu udawadnial. Nie chcesz wiedzec to nie
                  > wiedz. Twoj wybor. Masz potrzebe manipulowania, patrz na zdanie "I to jeszcze
                  > nie będący Niemcami, kolonistami..?". Czy ja napisalem cokolwiek abys tak
                  > manipulowal?
                  • rycho7 argumentacja Goebalsa za istnieniem Slaska 05.08.03, 09:48
                    ignorant11 napisała:

> rycho7 napisał:
                    >
                    > > ignorant11 napisała:
                    > >
                    > > > To istnieją jacyś Szleserzy?
                    > > > I to jeszcze nie będący Niemcami, kolonistami..?
                    > > >
                    > > > Skoro tak uważasz, to rozwiń temat...
                    > > >
                    > > > Pozdrawiam i czekam na argumenty!
                    > >
                    > > Istnienia Schlesier'ow nie bede nikomu udawadnial. Nie chcesz wiedzec to n
                    > ie
                    > > wiedz. Twoj wybor. Masz potrzebe manipulowania, patrz na zdanie "I to jesz
                    > cze
                    > > nie będący Niemcami, kolonistami..?". Czy ja napisalem cokolwiek abys tak
                    > > manipulowal?

Nie wiedzialem, ze Goebels kiedykolwiek musial kogokolwiek przekonywac, ze na
                    Slasku mieszka ludnosc nazywana od miejsca zamieszkania Schlesier'ami. Gdy mi
                    Ignorant przedstawi jakikolwiek dowod tak pokretnej tezy to bede mogl z czyms
                    takim dyskutowac. Bo na dzis wchodzenie w taka dyskusje jest absurdem. Goebels
                    byl bandyta ale nie byl tak glupi aby uzywac propagandy Ignoranta.
                    • aldon Re: Wyniki plebiscytu na Górnym Śląsku 15.08.03, 20:47
                      Aby nie było wątpliwości kto gdzie za kim głosował podaję szczegółowe wyniki
                      plebiscytu na Górnym Śląsku.

www.oberschlesien.de/Abstimmung/abstimm.htm
                      • ignorant11 Wyniki plebiscytu na Górnym Śląsku sfałszowane 15.08.03, 21:17
                        Sława!

O tym jak Niemcy poprawiali wyniki plebiscytu, powszechnie wiadomo...

Wiadomo tez, że te niemieckie fałszerstwa były przyczyna Powstań Sląskich.

To przeciwko wynikom plebiscytu oraz przynalezności do Niemiec zbuntował się
                        Śląsk.

Wiem, że to Niemcom, rozmaitym folksdojczom, innym germofilom nie podoba się...

Ale nic już nie zawróciła kola historii, bo Śląsk jest na zawsze polski!

Teraz kolej na Połabie, które w miarę postepów ostfuchtu oraz wymierania
                        Niemców, również przypadnie Polsce, może nie za 10, ale 50 lat na Połabiu
                        będzie Polska!

Jak przed wiekami.

Nad Łaby brzeg wrócimy znów po wiekach!

Pozdrawiam!
                        • aldon Re: Wyniki plebiscytu na Górnym Śląsku sfałszowan 15.08.03, 21:42
                          ignorant11 napisał:

> Sława!
                          >
                          > O tym jak Niemcy poprawiali wyniki plebiscytu, powszechnie wiadomo...
                          > Masz na myśli te 182 tysiące emigrantów? Oczywiście dopuszczenie ich do
                          decydowania o losach Górnego Śląska było nieuczciwe. Niestety był to pomysł
                          eksperta polskiego na Konferencje Wersalską prof. Romera, który myślał, że
                          wśród emigrantów będzie więcej Polaków. O żadnych "Cudach nad urną" nie może
                          być jednak mowy. W komisjach plebiscytowych byli Polacy, Niemcy i
                          przedstawiciele aliantów.
                          > Wiadomo tez, że te niemieckie fałszerstwa były przyczyna Powstań Sląskich.
                          > Przyczyną Powstań Śląskich był wspólny projekt brytyjsko-włoski według,
                          którego miano przyznać Polsce jedynie powiaty rybnicki i pszczyński. Powstanie
                          było demonstracja siły i miało pokazać aliantom, że Polska na takie krzywdzące
                          ją rozwiązanie się nie zgodzi.
                          > To przeciwko wynikom plebiscytu oraz przynalezności do Niemiec zbuntował się
                          > Śląsk.
                          > Przeciwko niesprawiedliwemu projektowi podziału Górnego Śląska
                          > Wiem, że to Niemcom, rozmaitym folksdojczom, innym germofilom nie podoba
                          się...
                          > I to do dziasiaj
                          > Ale nic już nie zawróciła kola historii, bo Śląsk jest na zawsze polski!
                          > Mam taką nadzieję jako rodowity Ślązak i Polak jednocześnie ale z tym na
                          zawsze byłbym ostrożniejszy. Historia pokazuje, że nic nie jest przesądzone
                          raz na zawsze.
                          > Teraz kolej na Połabie, które w miarę postepów ostfuchtu oraz wymierania
                          > Niemców, również przypadnie Polsce, może nie za 10, ale 50 lat na Połabiu
                          > będzie Polska!
                          > Niestety Polska też wymiera. Myślę, że tereny te prędzej przejmą Turcy niż
                          my.
                          > Jak przed wiekami.
                          >
                          > Nad Łaby brzeg wrócimy znów po wiekach!
                          > Wątpię choć byłoby fajnie.
                          > Pozdrawiam!
                          Też pozdrawiam
                          • ignorant11 Re: Wyniki plebiscytu na Górnym Śląsku sfałszowan 15.08.03, 21:54
                            aldon napisał:

> ignorant11 napisał:
                            >
                            > > Sława!
                            > >
                            > > O tym jak Niemcy poprawiali wyniki plebiscytu, powszechnie wiadomo...
                            > > Masz na myśli te 182 tysiące emigrantów? Oczywiście dopuszczenie ich do
                            > decydowania o losach Górnego Śląska było nieuczciwe. Niestety był to pomysł
                            > eksperta polskiego na Konferencje Wersalską prof. Romera, który myślał, że
                            > wśród emigrantów będzie więcej Polaków. O żadnych "Cudach nad urną" nie może
                            > być jednak mowy. W komisjach plebiscytowych byli Polacy, Niemcy i
                            > przedstawiciele aliantów.
                            > > Wiadomo tez, że te niemieckie fałszerstwa były przyczyna Powstań Sląskich.
                            > > Przyczyną Powstań Śląskich był wspólny projekt brytyjsko-włoski według,
                            > którego miano przyznać Polsce jedynie powiaty rybnicki i pszczyński.
                            Powstanie
                            > było demonstracja siły i miało pokazać aliantom, że Polska na takie
                            krzywdzące
                            > ją rozwiązanie się nie zgodzi.

+++Ignorant: I Powstńscy Sląscy zwycięzyli potegę Niemiec!

> > To przeciwko wynikom plebiscytu oraz przynalezności do Niemiec zbuntował s
                            > ię
                            > > Śląsk.
                            > > Przeciwko niesprawiedliwemu projektowi podziału Górnego Śląska
                            > > Wiem, że to Niemcom, rozmaitym folksdojczom, innym germofilom nie podoba
                            > się...
                            > > I to do dziasiaj
                            > > Ale nic już nie zawróciła kola historii, bo Śląsk jest na zawsze polski!
                            > > Mam taką nadzieję jako rodowity Ślązak i Polak jednocześnie ale z tym na
                            > zawsze byłbym ostrożniejszy. Historia pokazuje, że nic nie jest przesądzone
                            > raz na zawsze.

+++Ignorant: Wiem, że Niemcy próbuja kombinować. ale...

> > Teraz kolej na Połabie, które w miarę postepów ostfuchtu oraz wymierania
                            > > Niemców, również przypadnie Polsce, może nie za 10, ale 50 lat na Połabiu
                            > > będzie Polska!
                            > > Niestety Polska też wymiera. Myślę, że tereny te prędzej przejmą Turcy niż
                            >
                            > my.
                            +++Ignorant: May jeszcze zplecze rosyjskie i ukraińskie:

Wystarczy ze 2mln Polaków, 0,5 mnl Czechów i po mln Rosjan, Ukraińców,
                            Białorusinow...

5mln vs starcy i niedojdy...

A jeszcze są Jugole!

> > Jak przed wiekami.
                            > >
                            > > Nad Łaby brzeg wrócimy znów po wiekach!
                            > > Wątpię choć byłoby fajnie.

+++Ignorant: Oni liczą na Polaków, że skolonizaują NRD
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=7192210
                            > > Pozdrawiam!
                            > Też pozdrawiam
                            • rycho7 czyTy nie widzisz w swych wypowiedziach szowinizmu 16.08.03, 17:20
                              ignorant11 napisał:

> +++Ignorant: May jeszcze zplecze rosyjskie i ukraińskie:
                              >
                              > Wystarczy ze 2mln Polaków, 0,5 mnl Czechów i po mln Rosjan, Ukraińców,
                              > Białorusinow...
                              >
                              > 5mln vs starcy i niedojdy...
                              >
                              > A jeszcze są Jugole!
                              >
                              > > > Jak przed wiekami.
                              > > >
                              > > > Nad Łaby brzeg wrócimy znów po wiekach!

O co Ci tak na prawde chodzi. Bo o spokoj chyba nie. Niemcom zalezy na doplywie
                              nowych sil aby nie zalamaly sie systemy emerytalne i zdrowotne. Wiedza juz, ze
                              bardzo dobrze asymiluja sie Polacy i inni Slowianie. Uzadza nawet dla
                              imigrantow bezplatne przedszkola aby dzieci znaly niemiecki przed pojsciem do
                              szkoly. Nad Łaby brzeg nie musimy wracac bo tam mieszkaja genetyczni potomkowie
                              Slowian mowiacy po niemiecku i uwazajacy sie za Niemcow. Laba jest granica
                              przeszczepow = granica genetyczna. Zawracasz kijem Wisle i nie myslisz o
                              rozsadnej polityce na wschod od Odry.
    • antiburschius Re: A naród śląski jest słowiański? 26.08.03, 08:10
      Naród śląski nie istnieje jako taki- to jest grupa
      etniczna, mająca prawo, jeżeli chce, do autonomii i
      odmienności, ale nie naród. Ślązacy, jakkolwiek szanuję
      ich i lubię, nie wytworzyli literatury,ani wystarczającej
      odrębności kulturowej, NIGDY nie posiadali własnej
      państwowości ( czasem cytowanana autonomia pod kuratelą
      Ligii Narodów jest tworem porównywalnym do ustroju
      powojennej np. Alzacji lub Latryngii) Równie dobrze można
      twierdzić, że naród to Górale albo Kaszubi. Szum wokół
      rzekomego "narodu" jest podsycany przez wyjątkowo
      aktywnych śląskich przywódów organizacji, nie bójmy się
      tego słowa, separatystycznych, a których kuszą przywileje
      ekonomiczne, jakie mniejszością narodowym nadała nowa
      Konstytucja z lipca 1997r. Kto wcześniej słyszał o nagłym
      przebudzeniu "śląskiej świadomości narodowej" ?
      • rycho7 wirtualne Breslau 26.08.03, 09:19
        antiburschius napisał:

> NIGDY nie posiadali własnej
        > państwowości

A ksiestwa slaskie to nic, bo dawno i nie pasuje do argumentacji.

Dorobek naukowy, literacki, gospodarczy i panstwowotworczy Breslau to
        oczywiscie bzdura. Nie istnieje bo rzeczywistosc sprzed 1945 roku nie liczy sie.
        • breslauermoses Re: wirtualne Breslau 26.08.03, 20:04
          "I pedziol Herrgott do wundza: Idz precz ty pierunska szlango, i wundz byl weg"
          Czy po tym cytacie z najstarszej Bibli slaskiej sa jeszcze jakies watpliwosci,
          ze tzw. gwara slaska to jeden z dialektow Mittelhochdeutsch i nie ma nic
          wspolnego z jezykami slowianskimi?
          • anita58 Re: wirtualne Breslau 26.08.03, 22:10
            breslauermoses napisał:

> "I pedziol Herrgott do wundza: Idz precz ty pierunska szlango, i wundz byl
            weg"
            > Czy po tym cytacie z najstarszej Bibli slaskiej sa jeszcze jakies
            watpliwosci,
            > ze tzw. gwara slaska to jeden z dialektow Mittelhochdeutsch i nie ma nic
            > wspolnego z jezykami slowianskimi?

??? No tak, jeśli dla Ciebie autorytetem w dziedzinie slaskiego sa kabaretowe
            teksty....
            Obawiam sie, ze w Breslau nikt tak nie mowil.
            • rycho7 Re: wirtualne Breslau 06.09.03, 15:50
              anita58 napisała:

> ??? No tak, jeśli dla Ciebie autorytetem w dziedzinie slaskiego sa kabaretowe
              > teksty....
              > Obawiam sie, ze w Breslau nikt tak nie mowil.

Ostatnio slyszalem Breslauerski w wersji niemieckiej. Bardzo zaluje, ze ten
              dialekt zamiera. Jest w nim nieprawdopodobnie duza ilosc polonizmow i
              czechizmow.
    • rycho7 pytanie do fachowcow jezykoznawstwa 06.09.03, 15:54
      Podaje pytanie w wersji niemieckiej. Dotyczy ono tego dlaczego w drugiej
      polowie XIV wieku pisano ksiegi ziemskie po niemiecku a nie po lacinie jak bylo
      przyjete gdzie indziej. Pyta Niemiec z USA i dziwi go ta sytuacja.

"welche politische Gründe könnte es gehabt haben, dass die
      Landbücher in der zweiten Hälfte des 14. Jhd. des Herzogstums
      Schweidnitz-Jauer zum allergrössten Teil in Deutsch und nicht in
      Latein geschrieben wurden. Lateinische Zusätze bzw. Redewendungen
      sind jedoch vorhanden.

Eine nationale Bewegung, wie wir es heutzutage kennen, gab es noch
      nicht. Ebenfalls keinen deutschen Protestantismus. In Prag war zwar
      seit 1348 die erste deutsche Universität vorhanden und sicherlich führten
      böhmische Schreiber nach dem Erbfolgevertrag im piastischen Herzogtum
      die Landregister (Übernahme des deutschen Lehnsrecht). Es dürfte doch
      für die Kirche schockierend gewesen sein von höchster weltlicher Stelle
      vom Latein als Schriftsprache abzuweichen.

Warum die Landbücher in deutscher Sprache?

Deutlichere Trennung der Piasten von Polen?
      und/oder:
      Aufkommender Druck des Kleinadels gegenüber dem Landesherrn in der
      Umgangssprache zu schreiben (Deutsch in Schlesien und Tschechisch
      vom tsch. Kleinadel in Böhmen); Vorläufer der Hussitische Bewegung?

Man wollte doch wissen, was geschrieben steht; und die Ritterschaft
      war seiner Zeit nicht gerade die geistige Elite. Ihr Höhepunkt war bereits
      überschritten und man musste sich mit "verwaltungstechnischen"
      Dingen abgeben oder man wurde sogenannter "Raubritter" oder einfacher,
      zwar erstmal freier Bauer.

Anpassung an die wirtschaftspolitischen Veränderungen war eine
      Notwendigkeit. Einige Wenige wurden reicher und mächtiger. Ein
      grosser Teil der Ritterschaft verarmte und ging ein.

Und heute? Eine ewige Wiederkehr der Geschichte, nur etwas anders.

Wer hat ähnliche Erfahrungen gemacht bezüglich der Schriftsprache
      im 14.Jhd. ?"
      • gunther nie jestem fachowcem, ale 06.09.03, 16:32
        gdzieś się musiały pojawić pierwsze zapiski po niemiecku
        więc dlaczego nie we Wrocławiu??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka