Dodaj do ulubionych

kłótliwy wątek !!!! ???

• aankaa masz ochotę komuś przygadać ? 19.01.04, 17:50

• klle Re: masz ochotę komuś przygadać ? 19.01.04, 17:58
        a tak dla ożywienia - chętnie komuś dogadam
    • klle kłótliwy wątek !!!! ??? 19.01.04, 17:53
      ale się napaliłem na jakąś małą kłóteńkę,że nie napisałem o co chodz:
      -----------
      • aankaa zaczynamy ??? 19.01.04, 17:57
        może być
        - o pogodzie
        - o paniach/panach
        - stringach na tłustej ...
        - nie opuszczaniu deski/klapy
        - rozkładaniu kretyńskich dywaników wokół sedesu
        - nie segregowaniu prania białe/kolory
        - nie wynoszeni śmieci "na gwizdek"
        - jeżdżeniu na oparach paliwa i oddawani kluczyków jak lampka rezerwy (z
        przepracowania) się przepaliła a do najbliższej stacji 3 dni wołami na zachód
        - braku zaangażowania w życie rodzinne
        - zupełnego braku pociągu do prac budowlano-remontowych we własnych czterech
        kątach, a u znajomych tygodniami za 1 piwo

masz jeszce jakieś propozycje ?
        • klle Re: zaczynamy ??? 19.01.04, 18:04
          dwa mi się spodobały w jednym:
          o pogodzie i stringach na tłustej
          pogoda obrzydliwa i tłuste w stringach
          • aankaa nie znasz się !!! 19.01.04, 18:08
            pogoda jak marzenie - wichura taka, że łeb urywa; do tego płatki śniegu
            wielkości talerzy do pizzy
            a tłusta w strignach to widok, to którego wzdychają (przynajmniej o tej porze
            roku) wszyscy, niech nawet wystają z biodrówek, tak ze 20 cm pod obcisłą
            koszulką

możemy jeszcze zrobić kombinację kilku ww naraz :)
            • klle a sie znam ! 19.01.04, 18:15
              no to się pokłócimy
              to taka pogoda Ci odpowiada to z syberi pochodzisz?
              a tłusta nawet w zimie doprowadza mnie do zdania,że niektóre to lustra w domu
              nie mają
              • aankaa znasz się jak kura na pieprzu 19.01.04, 18:19
                niektóre mają lustra, tyle że kończące się na wysokości szyi, poza tym istnieje
                teoria (?), że tylko zakompleksiali nie potrafią dostrzec w sobie odrobiny
                (!!!) piękna ...

a syberia - mam już tyle lat, że wiem jak powinna wyglądać prawdziwa zima i
                jeszcze nie tyle, żeby zapomnieć jak to drzewiej bywało
                • klle to ty - znasz się jak kura na pieprzu 19.01.04, 18:28
                  ja nie piszę,że nie znam zimy ja kocham prawdziwą zimę
                  ja nie znoszę takiej pogody jak teraz spadnie śnieg topi się chlapa i tak cały
                  czas i te wiatry
                  teraz nawet w tatrach zimy brak
                  ja też pamiętam zimy stulecia i nie tylko teraz to świat by się zawalił!
                  puszyste są czsem milsze niż reszta tylko nie wszystko jest dla wszystkich!!!
                  • aankaa Re: to ty - znasz się jak kura na pieprzu 19.01.04, 18:46
                    klle napisał:

> ja też pamiętam zimy stulecia

ale z Ciebie ramol ;)
                    • klle Re: to ty - znasz się jak kura na pieprzu 19.01.04, 18:52
                      ja ramol no wiesz!
                      • aankaa Re: to ty - znasz się jak kura na pieprzu 19.01.04, 18:59
                        jak pamiętasz zimę stulecia - to RAMOL
                        a głowę mogłeś ogolić żeby ukryć zakola lub dyrektorski wianek
                        • klle Re: to ty - znasz się jak kura na pieprzu 19.01.04, 19:07
                          aankaa napisała:

> jak pamiętasz zimę stulecia - to RAMOL
                          > a głowę mogłeś ogolić żeby ukryć zakola lub dyrektorski wianek
                          >
                          a ty jak wiesz co było drzewiej to co jesteś - ramolica?
                          a głowa to z lenistwa teraz to przetre ścierą i czyste - he he
                          • aankaa Re: to ty - znasz się jak kura na pieprzu 19.01.04, 19:13
                            nie ramolica a doświadczona kobieta
                            a z tą głową też bym tak chciała ... ale mogę trochę (?) głupio wyglądać ...
                            • klle Re: to ty - znasz się jak kura na pieprzu 19.01.04, 19:20
                              doświadczona łysa kobieta - to piękne jest :)
                              • aankaa piękne - powiadasz .... 19.01.04, 19:24
                                nie odważę się spróbować, choć myśl kusi :DDD
                                • klle Re: piękne - powiadasz .... 19.01.04, 19:30
                                  aankaa napisała:

> nie odważę się spróbować, choć myśl kusi :DDD
                                  >

dawaj na łyso - zobaczysz jak wszyscy będą w szoku!
                                  • aankaa Re: piękne - powiadasz .... 19.01.04, 19:44
                                    a jak nie odrosną ???
                                    jeśli są równie złośliwe jak ja ?? :(
                                    • klle Re: piękne - powiadasz .... 19.01.04, 20:13
                                      bardziej złośliwe to nie będą
                                      a po goleniu to lepiej rosną
                                      fajna szczecinka
                                      • aankaa przyganiał kocioł garnkowi ... 19.01.04, 20:16

• klle Re: przyganiał kocioł garnkowi ... 19.01.04, 20:19
                                          a co se bede żałował
                                          • aankaa też se nie bede 19.01.04, 20:36
                                            ogolę się po pierwszym upalnym dniu :)
                                            Twoje to tego czasu odrosną i zobaczymy komu będzie lepiej :DD
                                            • klle Re: też se nie bede 19.01.04, 23:24
                                              aankaa napisała:

> ogolę się po pierwszym upalnym dniu :)
                                              > Twoje to tego czasu odrosną i zobaczymy komu będzie lepiej :DD
                                              >
                                              czekam z utęsknieniem na wiosnę i chcę Cię zobaczyć łysą!
                                              • aankaa zapraszam nad Z.Zegrzyński 19.01.04, 23:41
                                                jak mnie nie poznasz po fryzurze ( :DDD), to po następcach (starają się
                                                urzeczywistnić marzenia/plany/pomysły - nawet te szalone - matki)
                                                • klle Re: zapraszam nad Z.Zegrzyński 19.01.04, 23:49
                                                  i tam się zalejemy!
                                                  • aankaa Re: zapraszam nad Z.Zegrzyński 19.01.04, 23:58
                                                    a kto będzie kierowcą ?
                                                  • klle Re: zapraszam nad Z.Zegrzyński 20.01.04, 00:04
                                                    precz z kierowcami /bo trzeźwe chamciuchy są/ poczłapiemy na piechotę i basta!
                                                  • aankaa niesiesz "wyposażenie" do (mojego) domu 20.01.04, 00:17
                                                    albo załatwiasz przechowalnię (dziecek i sprzętu)

my sobie, jakoś, poradzimy ...
                                                  • klle Re: niesiesz "wyposażenie" do (mojego) domu 20.01.04, 00:22
                                                    moje dzieciaki i twoje to se ze sprzętem dadzą rade
                                                    a my wolne jak ptoki
                                                  • aankaa coraz bardziej mi się to podoba ;) 20.01.04, 00:30
                                                    dziecki do domku, "starsi" tuż obok :D

a tak - gwoli wyjaśnienia i uniknięcia nieporozumień , moje to samce ...
                                                  • klle Re: coraz bardziej mi się to podoba ;) 20.01.04, 00:37
                                                    ja mam mieszaną trójkę to się dogadają
                                                  • aankaa załatwione :D 20.01.04, 00:42
                                                    podziwiamy fryzury na pierwszym wiosennym pływaniu
                                                    (uprzedzam - połowa kwietnia)
                                                  • klle Re: załatwione :D 20.01.04, 15:47
                                                    połpwa kwietnia - chyba zwariowałaś morsem jesteś czy co?
                                                  • aankaa Re: załatwione :D 20.01.04, 15:53
                                                    przecież nie pisałam, że wpław
                                                    zresztą ja się tylko przypatruję

btw - jak Ci się dziś wstawało ?
                                                  • klle btw - jak Ci się dziś wstawało ? 20.01.04, 16:23
                                                    a wybornie
                                                    skoro świt zezwłoki moje spełzły z łoża
                                                  • klle że wpław 20.01.04, 16:28
                                                    do moczenia to ja wolę San
                                                    woda wyborna silny szybki nurt...
                    • klle Re: to ty - znasz się jak kura na pieprzu 19.01.04, 18:57
                      właśnie ogoliłem łepetynę
                      i czuję się jak poborowy - a co to poborowy? /nie byłem tam na szczęście!/
                      rodzina dziwnie patrzy
        • klle Re: zaczynamy ??? 19.01.04, 18:11
          nie cierpię jak zostawia ktoś podniesioną klapę
          śmieci nie wynoszę na gwizdek
          jeżdżę na oparach zawsze i zawsze o to się kłucę
          w życie rodzinne czasem mało się angażuję
          ale jestem okropny !!!
          • aankaa mieliśmy się kłócić 19.01.04, 18:13
            a nie w jedną trąbę grzmić !
            • klle Re: mieliśmy się kłócić 19.01.04, 18:19
              aankaa napisała:

> a nie w jedną trąbę grzmić !
              >
              grzmię!!!!!!!!!!!!!
              nie cierpię mleka to trucizna!!!
              • aankaa jak jeszcze powiesz 19.01.04, 18:20
                że szpinak przypomina gęsie ... to PRZESTANĘ SIĘ Z TOBĄ KŁÓCIĆ
                • klle Re: jak jeszcze powiesz 19.01.04, 18:32
                  to nie powiem
                  zrobie sobie budyń
                • klle Re: jak jeszcze powiesz 19.01.04, 18:34
                  a co nie kochasz szpinaku - wstydz się! jaki przykład dajesz?
                  • aankaa Re: jak jeszcze powiesz 19.01.04, 18:38
                    a jaki budyń ???

(i cichcem jeszcze dodam - wątróbki też w zęby nie wezmę)
                    • klle Re: jak jeszcze powiesz 19.01.04, 18:49
                      obrzydliwy budyń waniliowy z migdałami

a wątróbka jest pycha z jabłkami
                      • aankaa to się podzielmy 19.01.04, 19:15
                        biorę budyń z jabłkami (najchętniej pieczone, wydrążone w środku i nadziane
                        żurawinami)
                        a Ty - wątróbkę

aha, migdały TEŻ biorę
                        • klle Re: to się podzielmy 19.01.04, 19:26
                          migdałów nie dam !!!
                          tyle wylizywania budyniu nie dam!
                          • aankaa sknerus :(( 19.01.04, 19:32

• klle a tak 19.01.04, 20:08
                              tyle się poświęcałem to nie na darmo
                              • aankaa jakie, na Boga Ojca, poświęcenie ??? 19.01.04, 20:14
                                że podjęłam się (JA !!!) trudu kłótni ??

oddawaj, cholero, migdały !!!!!!!!!!!!!
                                • klle Re: jakie, na Boga Ojca, poświęcenie ??? 19.01.04, 20:25
                                  aankaa napisała:

>
                                  > oddawaj, cholero, migdały !!!!!!!!!!!!!
                                  >
                                  nigdy nie dam
                                  własną piersią zasłonię
                                  i zgardła nie dam wydrzeć!
                                  • aankaa Re: jakie, na Boga Ojca, poświęcenie ??? 19.01.04, 20:43
                                    klle napisał:

> nigdy nie dam
                                    ...
                                    > i zgardła nie dam wydrzeć!

jeszcze się zobaczy ...
                                    kilka litrów ciepłej osolonej wody (wypitej/wlanej szybciutko) czyni CUDA
                                    • klle Re: jakie, na Boga Ojca, poświęcenie ??? 19.01.04, 23:28
                                      no co utopić mnie chcesz czy co?
                                      • aankaa zaraz tam - utopić ... 19.01.04, 23:43
                                        sam sobie dopowiedz
                                        • aankaa rozmyśliłam się - już nie chcę migdałów 19.01.04, 23:46
                                          zwłaszcza PO tej wodzie ...

ale, chętnie, jakieś orzeszki :D
                                          • klle Re: rozmyśliłam się - już nie chcę migdałów 19.01.04, 23:54
                                            w barku to mi tylko te wiśnie w spirytusie zostały
                                            • aankaa biere !!!!!!!! 19.01.04, 23:59

• klle Re: biere !!!!!!!! 20.01.04, 00:06
                                                to pcham w sieciówkę
                                                • aankaa wow :)) 20.01.04, 00:20
                                                  wypadają z CD, z klawiszy, ba ... z ładowarki od myszy ze dwiema w oko dostałam
                                                  • klle Re: wow :)) 20.01.04, 00:26
                                                    to przez ten spiryt tak lezą
                                                    dobrze,że pestki wyssałem
                                                  • aankaa doceniam troskę 20.01.04, 00:58
                                                    ale ogonki mogłeś urwać
                                                  • klle Re: doceniam troskę 20.01.04, 16:31
                                                    aankaa napisała:

> ale ogonki mogłeś urwać
                                                    >

prawie mi się udało!
                • klle Re: jak jeszcze powiesz 19.01.04, 18:54
                  Szpinak warzywny (Spinacia vulgaris), roczna roślina uprawna z rodziny
                  komosowatych (Chenopodiaceae) przywieziona w średniowieczu do Europy z terenów
                  dawnej Persji. Liście gładkie lub pofałdowane, jasno lub ciemnozielone,
                  lancetowate, okrągłe lub owalne. Liście tworzą rozetę płaską lub
                  półwzniesioną, z której w dalszym okresie rozwoju wyrasta jedna lub dwie
                  łodygi zakończone kwiatostanem. Jadalne są liście, najczęściej gotowane jako
                  dodatek do potraw. Popularnie szpinakiem nazywa się potrawę sporządzoną z
                  posiekanych gotowanych liści różnych roślin, np. w obszarach tropikalnych w
                  ten sposób użytkuje się gatunek Tetragonia expansa, zwany szpinakiem
                  nowozelandzkim.

Szpinak zawiera dużo witamin i składników mineralnych a zwłaszcza chlorofilu i
                  przeciwutleniaczy. Zdrowa dieta powinna zawierać chlorofil, związek bardzo
                  podobny swoim składem chemicznym do hemoglobiny. W szpinaku znajdują się
                  również dwa silnie działające przeciwutleniacze - luteina i beta-karoten.
                  Niestety szpinak zawiera w 1 kilogramie około 3 gramów kwasu szczawiowego co
                  wyklucza jego spożywanie przez osoby chore na nerki, wątrobę czy reumatyzm.
                  Również osoby starsze powinny go spożywać w ilościach umiarkowanych z uwagi na
                  dużą zawartość żelaza. Ostatnio zwraca się uwagę na wysoki poziom azotanów w
                  szpinaku nawożonym nadmierną ilością nawozów azotowych.

100 g gotowanego szpinaku dostarcza około 20 kalorii, 5,1 g białka, 0,5 g
                  tłuszczu, 1,4 g węglowodanów, 6,3 g błonnika, 600 mg wapnia, 490 mg potasu,
                  120 mg sodu, 93 mg fosforu, 59 mg magnezu, 4 mg żelaza, 0,4 mg cynku, 6000
                  mikrogramów witaminy A, 0,07 mg witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0 4 mg
                  witaminy B3, 0,18 mg witaminy B6, 25 mg witaminy C, 2 mg witaminy E, 140
                  mikrogramów kwasu foliowego. Ilości żelaza i wapnia są rekordowe wśród warzyw.

Powiązania
                • klle Re: jak jeszcze powiesz 19.01.04, 18:59
                  aankaa napisała:

> że szpinak przypomina gęsie ... to PRZESTANĘ SIĘ Z TOBĄ KŁÓCIĆ
                  >
                  www.szpinak.prv.pl/
                • klle Re: jak jeszcze powiesz 19.01.04, 20:31
                  przyznam się cichaczem - szpinak to wymyślili do torturowania ludzi !!!
                  • aankaa Re: jak jeszcze powiesz 19.01.04, 20:40
                    wiedziałam
                    • klle Re: jak jeszcze powiesz 20.01.04, 00:30
                      wiedziała i nie powiedziała!
                      to taka jesteś?
                      i pewnie jeszcze dzieci karmisz?
    • klle Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 19.01.04, 18:35
      nie cierpię jak portal gazety działa tak wolno!!!!
      • aankaa Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 19.01.04, 18:44
        skrobnij do adminów i ich op...
        • klle Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 19.01.04, 18:50
          to nic nie daje człowiek się tylko wyładuje a oni nic
    • aankaa jak takiś mądry 19.01.04, 19:02
      to może wygrzeb coś o zaletach piwa, wieczornej szklaneczki whisky/kieliszku
      koniaku (brandy ostatecznie), butelce wina do obiadu

a Ty mi tu o takim zielonym paskudztwie !!!
      może jeszcze powiesz, że ozór można zjeść ?!?!?
      • klle Re: jak takiś mądry 19.01.04, 19:14
        piwo podobno w umiarze zdrowe jest
        nie przepadam - chodz z niego żyję - dziwne nie?
        a ozór wroga można zjeść
        • aankaa Matuś !!!! 19.01.04, 19:18
          tylko nie mów, że w browarze pracujesz ...
          bywałam (na początku wprowadzania multipaków), najpiękniejsze były pożegnania:
          uścisk dłoni prezesa a "Pan Kazio" ... ładował skrzyneczkę do bagażnika
          • klle Re: Matuś !!!! 19.01.04, 19:23
            nie w browarze,ale prawie
            • aankaa Re: Matuś !!!! 19.01.04, 19:27
              kamień z serca mi spadł
              byłbyś molestowany ;)
              • klle Re: Matuś !!!! 19.01.04, 19:35
                kocham być molestowany - a w jakim względzie
                mam styczność z browarem trochę zawodowo - szklaneczkę?
                • aankaa Re: Matuś !!!! 19.01.04, 19:46
                  zależy z którym
                  niektórych gatunków nie łykam
                  • klle Re: Matuś !!!! 19.01.04, 20:16
                    Grupa Żywiec
                    czyli - żywiec,warka,eb,leżajsk i coś tam jeszcze
                    • aankaa zaczyna mi się podobać :) 19.01.04, 20:30

• klle Re: zaczyna mi się podobać :) 19.01.04, 23:32
                        tak to nie dam, a figa
                        • aankaa żyła !!! nieużyta :( 19.01.04, 23:47

• klle Re: żyła !!! nieużyta :( 19.01.04, 23:58
                            a co se myślisz,że obiecujesz golenie to już coś się należy najpierw czyny
                            • aankaa coś Ci się ... 20.01.04, 00:04
                              obiecałam (póki co - sobie) golenie po pierwszym upalnym dniu

a do tego czasu można - ho, ho - ile wychłeptać
                              zwłaszcza o tej porze roku, grzanego ...
                              • klle Re: coś Ci się ... 20.01.04, 00:14
                                o tej porze to może i coś mi
                                ale co ?
                                wiśnie straszne są z żytem od koaa
                                • aankaa a jakby to wymieszać ?? 20.01.04, 00:26
                                  co nas nie zabije - to wzmocni ...
                                  • klle Re: a jakby to wymieszać ?? 20.01.04, 00:34
                                    już zostało wymieszane!
                                    wszechświat barw nabrał - klle w drogę wyrusza
                                    • aankaa Klle na ścieżce - wędrowiec ? 20.01.04, 01:03
                                      ło matuś

bać się ?
                                      szczęścia na drogę życzyć ?
                                      • klle Re: Klle na ścieżce - wędrowiec ? 21.01.04, 16:53
                                        bać się i szczęścia życzyć
                                        klle w drodze to nie wiadomo co zrobi
                                        • aankaa znowu zaczynasz ? 21.01.04, 19:29

• klle a dlaczego nie? 21.01.04, 20:28

• aankaa bo mi się strony za wolno ładują 21.01.04, 21:05
                                              ot, dlatego
                                              • klle Re: bo mi się strony za wolno ładują 21.01.04, 21:25
                                                wolno to za dobrze powiedziane
                                                na gazecie to tylko z dekamerona korzystam
                                                na innych portalach to net zapycha jak oszalały
                                                • aankaa nie chciałam się brzydko wyrażać ;) 21.01.04, 21:41
                                                  a swoją drogą - może GW jest taka super ? tyle ludków tu siedzi, to i chodzi
                                                  jak rzułf
                                                  • klle Re: nie chciałam się brzydko wyrażać ;) 21.01.04, 21:46
                                                    jest jakieś wytłumaczenie, ale na chwilę
                                                    co agory nie stać na nowy serwer, albo parę procesorów dodać!
                                                  • aankaa eh, o kant to potłuc 21.01.04, 21:50
                                                    może pora zrzutkę wśród forumowiczów zrobić
                                                    jakby każdy złotówkę dał mieliby sprzęt lepszy niż w NASA
                                                  • klle Re: eh, o kant to potłuc 21.01.04, 22:16
                                                    zrzutkę to ja mogę, ale na inny cel
                                                    np.: zbieram na flaszkę Johny Wokera
                                                  • aankaa zacznijmy zbierać razem i od jutra 22.01.04, 22:43
                                                    każdego dnia, po przyjściu z pracy wrzucamy 2 zł do świnki
                                                    jest szansa, że napijemy się latem :P
                                                  • klle Re: zacznijmy zbierać razem i od jutra 22.01.04, 22:51
                                                    dobra to zbierać, a ja wypiję!
                                                  • aankaa hola, hola 22.01.04, 22:55
                                                    ja na jogurtach nie mam zamiaru resztek życia spędzić
                                                  • klle Re: hola, hola 23.01.04, 14:58
                                                    podobno bardzo zdrowe som
                                                    jedz dwa tygodnie,a poczujesz różnicę hi hi hi
                                                  • aankaa dowcip Ci się pod koniec tygodnia wyostrzył :P 23.01.04, 18:14
                                                    sam sobie jogurcik !!!
                                                    jeszcze popraw serkiem z trumienki
                                                  • klle Re: dowcip Ci się pod koniec tygodnia wyostrzył : 23.01.04, 22:48
                                                    a pewnie !
                                                    mam nową osełkę to i dowcip ostry!
                                                    co serka tyż nie lubisz?
      • klle Re: jak takiś mądry 19.01.04, 19:18
        Nie każdy wie jak powstaje koniak. Żeby zrobić koniak, potrzeba aż czterech
        rzeczy: wina, słońca, dębiny i czasu. A poza tym, jak w każdej sztuce, trzeba
        mieć smak. Reszta wygląda następująco: Jesienią po winobraniu, robi się
        winogronowy spirytus. Ten spirytus wlewa się do beczek. Beczki muszą być
        dębowe. Cały sekret koniaku ukryty jest w słojach dębowego drzewa. Dąb rośnie
        i gromadzi w sobie słońce. Słońce osiada w słojach dębiny, jak bursztyn osiada
        na dnie mórz. Jest to długi proces, który trwa dziesiątki lat. Z młodego
        dębczaka nie byłoby dobrego koniaku. Dąb rośnie, jego pień zaczyna się
        srebrzyć. Dąb pęcznieje, jego drzewo nabiera mocy, barwy i zapachu. Nie każdy
        dąb da dobry koniak. Najlepszy koniak dają samotne dęby, które rosły w
        zacisznym miejscu, na suchym gruncie. Takie dęby są wygrzane w słońcu. W takim
        dębie jest tyle słońca, co miodu w plastrze. Grunt podmokły jest kwaśny i
        wtedy dąb ma za dużo w sobie goryczki. W koniaku to się od razu wyczuje. Dąb,
        który za młodu był ranny odłamkiem, też nie da dobrego koniaku. W ranionym
        pniu soki źle krążą i dębina nie ma już tego smaku. Potem bednarze robią
        beczki. Taki bednarz też musi wiedzieć co robi. Jak źle przykroi drzewo,
        dębina nie da aromatu. Odda kolor, aromatu nie popuści. Dąb to jest leniwe
        drzewo, a przy koniaku dąb musi pracować. Taki bednarz powinien mieć czucie
        jak lutnik. Dobra beczka może wytrzymać sto lat. A są beczki, co mają dwieście
        lat i więcej. Nie każda beczka się uda. Są beczki bez smaku, a znowu inne dają
        koniak jak złoto. Po kilku latach już się wie, które beczki są jakie. Do
        beczek wlewa się winogoronowy spirytus. Pięćset, tysiąc litrów, to zależy.
        Beczkę kładzie się na stojak i tak się ją zostawia. Nic więcej nie trzeba
        robić, trzeba czekać. Na wszystko przyjdzie czas. Ten spirytus wchodzi teraz w
        dębinę i wtedy drzewo oddaje wszystko, co ma. Oddaje słońce, oddaje zapach,
        oddaje kolor. Drzewo wydusza z siebie soki, pracuje. Dlatego musi mieć spokój.
        Potrzebny jest przewiew, bo drzewo oddycha. Drzewo lubi mieć sucho. Wilgoć
        zepsuje kolor, da kolor ciężki, bez światła. Wino lubi wilgoć, a koniak tego
        nie zniesie. Koniak jest bardziej kapryśny. Pierwszy koniak dostaje się po
        trzech latach. Trzy lata, trzy gwiazdki. Gwiazdkowe koniaki są najmłodsze,
        niskiego gatunku. Najlepsze koniaki są firmowe, bez gwiazdek. To są koniaki,
        które dojrzewały dziesięć, dwadzieścia, do stu lat. Ale naprawdę wiek koniaku
        jest jeszcze dłuższy. Trzeba dodać wiek dębu, z którego była beczka. Teraz
        pracuje się na dębach, które wzeszły jak była Rewolucja Francuska. Czy koniak
        jest młody, czy stary, to się poznaje po smaku. Młody koniak jest ostry,
        szybki, jakby impulsywny. Smak będzie cierpki, chropowaty. A znowu stary
        wchodzi łagodnie, miękko. Dopiero potem zaczyna promieniować. W starym koniaku
        jest dużo ciepła, dużo słońca. On pójdzie do głowy spokojnie, bez pośpiechu. A
        swoje i tak zrobi...
      • klle Re: jak takiś mądry 19.01.04, 19:27
        Aleksander

Składniki (2 porcje):

60 ml koniaku, 60 ml likieru kakaowego, 60 ml śmietanki, gałka muszkatołowa,
        kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania:

Do shakera wrzucić kostki lodu. Wlać koniak, likier i śmietankę. Energicznie
        potrząsnąć, aby składniki utworzyły jednorodną masę. Do kieliszków
        koktajlowych wrzucić kostki lodu i wlać napój przez sitko. Wierzch koktajlu
        posypać startą gałką muszkatołową.

American Beauty

Składniki (2 porcje):

20 ml koniaku, 20 ml wytrawnego wermutu, 1 łyżeczka barowa Creme de Menthe, 2
        barowe łyżeczki soku pomarańczowego, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego,
        kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania:

Szklankę do longdrinków napełnić do połowy tłuczonym lodem, wlać wszystkie
        składniki i krótko zamieszać.

Cognac and Soda

Składniki (1 porcja):

70 ml koniaku, woda mineralna, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania:

Do szklanki typu collins wrzucić kilka kostek lodu, wlać koniak i dopełnić
        wodą mineralną.

Brandy Cassis

Składniki (1 porcja):

50 ml koniaku, 30 ml sok cytrynowy, 10 ml Creme de Cassis, plasterek cytryny,
        kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania:

Do shakera wrzucić kilka kostek pokruszonego lodu. Wlać koniak, sok cytrynowy
        i Creme de Cassis, energicznie wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka
        koktajlowego. Przybrać plasterkiem cytryny.

Brandy Crusta

Składniki (1 porcja):

40 ml koniaku, 1 barowa łyżeczka likieru Maraschino, 1 barowa łyżeczka białego
        Curacao, kilka kropli Angostury Bitter, 1 barowa łyżeczka cukru, sok z połowy
        cytryny, cukier, sok cytrynowy, kilka kostek lodu.

Sposób przyrządzania:

Brzegi szampanki zwilżyć sokiem cytrynowym i zanurzyć w cukrze. Włożyć do
        kieliszka skórkę cytrynową. Do shakera wrzucić kostki lodu, dodać pozostałe
        składniki, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szampanki.

Brandy Julep

Składniki (1 porcja):

60 ml koniaku, 1 plaster pomarańczy, 1 plaster cytryny, 1 barowa łyżeczka
        cukru pudru, 4-5 świeżych listków mięty, tłuczony lód.

Sposób przyrządzania:

Do szklanki do longdrinków włożyć listki mięty, wsypać cukier i wlać koniak.
        Napełnić szklankę drobno tłuczonym lodem. Ostrożnie mieszać, tak by listki
        mięty znalazły się na wierzchu. Przybrać plastrem cytryny i pomarańczy.
        • aankaa a masz przepis na więcej porcji ? 19.01.04, 19:30
          to takie smakowite, że szkoda zacząć i w trakcie się odrywać
          a szybkie przeliczanie (tuż przed) może zgoła proporcje odmienić ;)
          • klle Re: a masz przepis na więcej porcji ? 19.01.04, 19:46
            A co libację urządzasz?
            • aankaa pytanie !!! 19.01.04, 19:48
              jeszcze na forum kuchnia coś do przekąszenia znajdę i hajda :DD
              • klle Re: pytanie !!! 19.01.04, 20:18
                to ja chcę - w realu się powyzywamy po stole
                • aankaa wyzywasz na pojedynek ? 19.01.04, 20:32
                  obiecuję, że nie będę drapać i piszczeć
                  • klle Re: wyzywasz na pojedynek ? 19.01.04, 20:35
                    aankaa napisała:

> obiecuję, że nie będę drapać i piszczeć
                    >
                    możesz drapać i piszczeć - lubie takie agresywne!
                    dobra to idę nabrać sił i znikam na chwilę może dłuższą
    • klle Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 19.01.04, 20:33
      znikam na chwilę
      • aankaa Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 19.01.04, 20:38
        ale zostaw kilka migdałów !!!!!!!
        • klle Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 19.01.04, 23:21
          aankaa napisała:

> ale zostaw kilka migdałów !!!!!!!
          >

migdałki już dawno przetrawione!
          • aankaa MAŁPA z Ciebie 19.01.04, 23:25
            i to nie taka pocztowa !!!
            • klle Re: MAŁPA z Ciebie 19.01.04, 23:35
              ale za to łysa - hi hi
              • aankaa Re: MAŁPA z Ciebie 19.01.04, 23:48
                nie ma się z czego cieszyć - zima wraca
                • klle Re: MAŁPA z Ciebie 20.01.04, 00:01
                  mam fajoską czpeczkę polarową to mi nie straszno!
                  • aankaa z pomponikiem ? 20.01.04, 00:06

• klle Re: z pomponikiem ? 20.01.04, 00:18
                      do diaska o pomponiku zapomniałem!
                      nic to jak mawiał rycerzyk prztszyję antenkę
                      • aankaa chcesz ? od kota pożyczę 20.01.04, 00:21
                        właśnie bawi się pomponikiem od mojej polarowej
                        • klle Re: chcesz ? od kota pożyczę 20.01.04, 00:24
                          dawaj tego kota !!!
                          • aankaa chciałaby dusza do raju 20.01.04, 00:31
                            mój kot - moja twierdza
                            ftu, mój pomponik
                            • klle Re: chciałaby dusza do raju 20.01.04, 00:41
                              czekaj już kabel z ściany od netu wdarłem i zanim do Ciebie dotre
                              zobaczymy czy ten kot to twierdza - tfu co jo godom co jo godam...
                              • aankaa a kot, co ja godom, twierdza 20.01.04, 00:45
                                podśmiechujki sobie ...
                                • klle Re: a kot, co ja godom, twierdza 20.01.04, 00:48
                                  jestem już bliżej bo na klatce wydarłem jakąś skrzynkę
                                  ale fajna masa kabelków! hi hi
                                  • aankaa a na którym piętrze jesteś ? 20.01.04, 00:51
                                    uważaj na stropo-dach
                                    przydzwonisz łepetyną o klapę i tyle będzie z imprezy :(
                                  • klle chrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 20.01.04, 00:52
                                    śpie i już
                                    • aankaa Re: chrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 20.01.04, 00:55
                                      skończyliśmy na tym samym poziomie/szklance
                                      • klle Re: chrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 22.01.04, 18:31
                                        aankaa napisała:

> skończyliśmy na tym samym poziomie/szklance
                                        >
                                        ja tam piłem słoikami, a nie szklankami!
                                        • aankaa Re: chrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 22.01.04, 22:45
                                          cholerniku, oszukiwałeś !!
                                          • klle Re: chrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 22.01.04, 22:55
                                            no co - jak miałem tylko słoik pod ręką
                                            ale za to jaki efekt ...
    • klle Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 20.01.04, 15:54
      wątek kłótliwy a imprezą się skończył!
    • j_u Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 20.01.04, 20:18
      Ankakleankakleankakleankakle.
      • klle Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 21.01.04, 17:01
        wypraszam sobie jestem klle przez dwa "ll"
        • j_u Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 21.01.04, 17:03
          A anka przez dwa "a".
          • aankaa Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 21.01.04, 19:30
            wypraszam sobie
            jestem przez 4 a !!!
            • klle Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 21.01.04, 20:33
              aankaa dawaj huzia na j_u
              co nam będzie literki zabierał!
              • aankaa Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 21.01.04, 21:06
                abo j_u to kobita !!! pewnie dlatego
                • klle Re: kłótliwy wątek !!!! ??? 21.01.04, 21:33
                  kobieta czy nie kobieta literek nie dam
                  i Tobie też nie radzę!
                  • aankaa myślisz, że bym oddała ??? 21.01.04, 21:42
                    za chiny !!
                    moje ci one i jus
                    • klle Re: myślisz, że bym oddała ??? 21.01.04, 22:19
                      fajne to imię Ci wyszło
                      strach się bać!
                      • j_u Re: myślisz, że bym oddała ??? 22.01.04, 14:10
                        Nie che wam zabierac literek, jestem skapa, ale nie pazerna...
                        • klle Re: myślisz, że bym oddała ??? 22.01.04, 17:38
                          j_u napisała:

> Nie che wam zabierac literek, jestem skapa, ale nie pazerna...

teraz pisze, że niechce, a zabrała - pazerne skompiradło
                          na szczęście tylko raz!
                          • j_u Re: myślisz, że bym oddała ??? 23.01.04, 13:15
                            Nic nie zabralam, a raczej dodalam, bo bylo "ankakleankakleankakle" wiele razy.
                            • klle a nie wierzę 23.01.04, 15:09
                              to nie było więcej!
                              tylko powtórzenie zlepku oszpeconych naszych pseudo "ankakle"
                              i co to niby ma być, my jak już to "aankaaklle"
                              • j_u Re: a nie wierzę 23.01.04, 21:07
                                Oj, to bylo tylko po to, zeby nie bylo ciagle aankaaa i klle, ale jeszcze cos
                                innego. No ale juz moze wystarczy.
                                • aankaa czego wystarczy ?!?!?! 23.01.04, 22:05
                                  nas w tym wątku ??

i nie zapominaj to jest "kłótliwy wątek" :DDD
                                  tu się nie obrażamy na siebie

bo siebie - jak najbardziej
                                • klle Re: a nie wierzę 23.01.04, 23:08
                                  nie wystarczy !
                                  j_u dawaj więcej czadu !
                                  jak tu wlazłaś to musisz z mami się trochę pokłócić !
                                  nie ma tak lekko !
                                  • j_u Re: a nie wierzę 24.01.04, 11:44
                                    Nie moge sie klocic, poniewaz pekam ze szczesliwosci :)))
                                    • aankaa Re: a nie wierzę 24.01.04, 12:36
                                      pękanie ze szczęśliwości nie musi zaraz oznaczać całkowitej niechęci do
                                      pokłocenia się ;)
                                      poza tym nie prosimy Cię o kłócenie się z kimś innym niż my :P
                                      • j_u Re: a nie wierzę 24.01.04, 13:07