Dodaj do ulubionych

Leczenie nawrotu zeza u dorosłego

21.01.18, 17:34
Witam,

Zeza miałem praktycznie od urodzenia, w wieku 5-ciu lat zostałem poddany operacji. Przed zabiegiem wada wynosiła na OL ^+2,5/+3,5-> (nie jestem w stanie stwierdzić jaki to był typ zeza). Po zabiegu wada praktycznie zniknęła. Po dwóch... trzech latach zez nawrócił jako rozbieżny, ale ze względu na bardzo trudną sytuację finansową zacząłem nosić okulary korekcyjne dopiero ~10 lat po zabiegu a i tak nie były szkła wymieniane wg zaleceń. Dopiero od paru lat regularnie wymieniam szkła w okularach (stałem się samodzielny), wadę mam poniżej 0,5, lecz dalej estetycznie źle to wygląda. Na pytanie do okulisty, czy da się z tym coś zrobić, ten odpowiedział, że podczas zabiegu cytat "za mocno mnie pocięli".

W związku z tym, mam pytanie do osób "w temacie". Czy w mojej sytuacji i wieku (25l) można coś z tym jeszcze zrobić? Zdaję sobie sprawę, że niektórym podałem tylko strzępy niezbędnych informacji. Czy jest jakiś dobry okulista/strabolog w promieniu 100km od mojej mieściny (Włocławek), do którego warto się udać po poradę? (dla przybliżenia preferowane miasta: Toruń, Bydgoszcz, Płock, Łódź). Temu tak blisko, ponieważ mieszkam i żyję dosłownie sam i zdawać się mogę wyłącznie na zbiorkom. Nie chcę się poddawać zabiegowi w pierwszej lepszej klinice, jeśli po dwóch latach mam mieć nawrót.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • amadw Re: Leczenie nawrotu zeza u dorosłego 22.01.18, 19:15
      Dodam pewne być może istotne informacje:
      - ostatnie szkła otrzymałem w styczniu '17r. z zaleceniem ponownego badania za dwa lata (rodzinny astygmatyzm), nie mogę ich nosić cały czas, w pracy muszę nosić okulary ochronne, pomimo bardzo małej wady, po założeniu okularów muszę poświęcić do 1h na przyzwyczajenie oczu, obraz nie jest ostry do dali.
      - dosyć mocno przejściowo (do 10min) tracę ostrość po przejściu z widzenia do bliży na widzenie do dali, przy wcześniejszych szkłach i bez okularów tego problemu nie było
      - nigdy nie miałem podwójnego widzenia
      - w czasach gimnazjum/technikum (13-16 r.ż.) cierpiałem na migreny z aurą.
      • nabuhodonozor Re: Leczenie nawrotu zeza u dorosłego 27.08.22, 13:02
        Też chciałbym wiedzieć, jak się potoczyły Twoje losy w tym zakresie
    • amadw Re: Leczenie nawrotu zeza u dorosłego 25.02.18, 19:40
      W dniu 22/23.02.18 byłem u Pani dr Johan w Zabrzu, a potem w Katowicach. Sprawdziły się opinie - rzetelnego i otwartego na pacjenta lekarza. Jakie wnioski?
      - zez ukryty w drugim oku
      - błędnie przepisane okulary
      Pani dr zaleciła wykonanie operacji. Niestety z uwagi na wydłużony APTT (~50s) nie zostałem dopuszczony do zabiegu i odesłany celem zbadania tego.
      • demeko Re: Leczenie nawrotu zeza u dorosłego 26.08.22, 20:25
        Jak wygląda sytuacja? Poddałeś się operacji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka