Dodaj do ulubionych

widzenie obuoczne a prawo jazdy

12.07.06, 16:28
mam pytanie czy osoba z niedowidzeniem jednego oka i brakiem widzenia
obuocznego moze otrzymać prawo jazdy??
Obserwuj wątek
    • lodz0 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 12.07.06, 17:55
      formalnie nie wiem - ale wszystko jest kwestia dogadania sie z lekarzem
      • michaleek883 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 13.07.06, 07:45
        Ja nie mam widzenia obuocznego a mam prawo jazdy. To nie ma znaczenia czy masz
        to widzenie czy nie. Lekarz jedynie sprawdza ostrość wzroku w korekcji
        okularowej lub bez niej gdy ich nie nosisz. Jeśli natomiast chodzi o
        niedowidzenie to nie wiem jak to jest.
    • nawoj29 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 13.07.06, 12:11
      Też nie wiem, czy dostaniesz zgodę lekarza. Zależy, czy będzie dokładny. Jednak
      bez widzenia obuocznego możesz mieć kłopoty z oceną odległości, jest to
      kłopotliwe np. przy parkowaniu tyłem. Wówczas możesz być "niebezpieczny" na
      drodze.
      • margol4 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 13.07.06, 13:20
        Właśnie robię prawo jazdy(widzenia obuocznego nie mam). Rzeczywiście
        sprawdzana jest jedynie ostrość wzroku-dużo zależy od lekarza czy jest dokładny
        czy nie. Podczas jazdy nie mam żadnych problemów-takich jak ocena odległości
        przy parkowaniu itp. gorzej jest z przepisami:)
        • anula36 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 21.07.06, 01:05
          a mnie pomachali przepisami ze musi byc jedno oko widzace perfekt, cos sie
          zmienilo ostatnio??
          • margol4 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 21.07.06, 11:05
            Nie wiem czy coś się zmieniło czy nie. Ale jeżeli chodzi o mnie to ja jednym
            okiem widzę perfekcyjnie(czytam ostatni rządek cyferek na tablicy), gorzej jest
            z drugim w którym mam niedowidzenie, ale pani dr powiedziała mi że "nadrabiam"
            tym zdrowym okiem i dlatego wystawiła mi bezterminowe zaświadczenie lek.
            • anula36 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 21.07.06, 14:14
              wlasnie - mnie brakuje tego 1 perfekcyjnego oka;(
            • grzywkaromana Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 27.10.06, 20:15
              Czy to jedno oko może być w okularze, czy musi być całkowicie zdrowe?
              • grzywkaromana Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 06.11.06, 22:19
                grzywkaromana napisała:

> Czy to jedno oko może być w okularze, czy musi być całkowicie zdrowe?

Czy nikt nie wie nic na ten temat?
                • fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 13.11.06, 20:44
                  jezeli nosisz okulary , to nie powinno to stanowic problemu ,mnostwo ludzi nosi
                  okulary i przechodzi badania lekarskie na prawo jazdy ja mam wszystkie wady
                  swiata nadzwrocznosc, astygmatyzm ,dalekowzrocznosc ..tylko nosze soczewki
                  niedowidze okiem prawym i przeszlam moze ktos poleci CI znajomego lekarza..w
                  miescie w ktorym mieszkasz?
                  • aneczka42111 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 13.11.06, 21:06
                    Nadwzroczność to bardziej fachowa nazwa dalekowzroczności...
                    • fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 13:24
                      nadzwzrocznosc to cyl.do blizy, cyl dalekowzrocznosci inne i nadwzrocznosci sa
                      inne jak chcesz wiedziec ..
                      • fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 13:30
                        gdyby bylo to samo mialabym zapisany jeden rozmiar -1 a tak mam na okularch
                        takie malo kolko z rozmiarem+3 to male kolko koryguje wade czytania z bliska
                        ale to temat o prawo jazdy ..
    • fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 14:04
      zawsze zastanawialam sie dlaczego bedac dalekowidzem nosilam + jak wszyscy inni
      dalekowidze -wreszcie wiem przez nadwzrocznosc...
      • fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 14:28
        pomylilam jestem krotkowidzem i nosze + a powinnam -, wychodzi na to ze jestem
        i daleko i krotko do tego jeszcze te male koleczka ..
        • fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 15:40
          juz nic nie rozumiem w encyklopedi pisza ze nadwzrocznosc to to samo co
          dalekowzrocznosc...
          • aleksandra1977 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 18:50
            bo to prawda, co piszą w encyklopedii. Nadwzroczność to to samo, co
            dalekowzroczność. Wówczas nosi się soczewki skupiające, podając ich moc ze
            znakiem +
            • fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 19:20
              ciezko o soczewki zeby mialy wszystko ,mnie przepisali dla astygmatykow..a tam
              juz nie ma opcji do blizy ..tak mi tlumaczyli..poczytalam o laserze ...tam
              ludzie dopiero placza ze im nie wyszlo ze gorzej ...tylko dlaczego ja nosze
              cale zycie + jak z daleka nie widze..to powinno byc -..
              • aleksandra1977 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 17.11.06, 11:04
                rzeczywiscie dziwna sprawa, jesli jest tak, jak piszesz.
                Tylko jakos maloprawdopodobne wydaje sie, ze przez lata noszenia okularow kazdy
                napotkany przez Ciebie okulista nie zorientowal sie, ze mialo by byc odwrotnie.
                • kaja_01 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 17.11.06, 12:17
                  Hm.. czasem niektóre rzeczy warto przemilczec;) Co do prawka, to ja jestem na etapie robienia kursu, niedługo ustalam (pierwszy;))egzamin.. zez nigdy nie byl dla mnie ani dla lekarza który mnie badal problemem w tej kwestii.Na drugie oko widzę bardzo dobrze,na tyle,ze lekarz byl w szoku jak przeczytałam ostatnia linijke.Myslał nawet o bezterminowym,ale w koncu dostałam na 10 lat.Uważam że tak jest lepiej.Nie sądzę więc, żeby miało byc z tego jakiekolwiek problemy...
                • fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 17.11.06, 20:20
                  wiem ,moze mnie sie cos juz od slepoty pokrecilo...tylu lekarzy diagnoza ta
                  sama ;-[ z daleka nie widze i nosze + a zbliska widze...i jeszcze inaczej do
                  blizy a inaczej do dali...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka