nowa76 12.07.06, 16:28 mam pytanie czy osoba z niedowidzeniem jednego oka i brakiem widzenia obuocznego moze otrzymać prawo jazdy?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lodz0 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 12.07.06, 17:55 formalnie nie wiem - ale wszystko jest kwestia dogadania sie z lekarzem Odpowiedz Link
michaleek883 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 13.07.06, 07:45 Ja nie mam widzenia obuocznego a mam prawo jazdy. To nie ma znaczenia czy masz to widzenie czy nie. Lekarz jedynie sprawdza ostrość wzroku w korekcji okularowej lub bez niej gdy ich nie nosisz. Jeśli natomiast chodzi o niedowidzenie to nie wiem jak to jest. Odpowiedz Link
nawoj29 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 13.07.06, 12:11 Też nie wiem, czy dostaniesz zgodę lekarza. Zależy, czy będzie dokładny. Jednak bez widzenia obuocznego możesz mieć kłopoty z oceną odległości, jest to kłopotliwe np. przy parkowaniu tyłem. Wówczas możesz być "niebezpieczny" na drodze. Odpowiedz Link
margol4 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 13.07.06, 13:20 Właśnie robię prawo jazdy(widzenia obuocznego nie mam). Rzeczywiście sprawdzana jest jedynie ostrość wzroku-dużo zależy od lekarza czy jest dokładny czy nie. Podczas jazdy nie mam żadnych problemów-takich jak ocena odległości przy parkowaniu itp. gorzej jest z przepisami:) Odpowiedz Link
anula36 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 21.07.06, 01:05 a mnie pomachali przepisami ze musi byc jedno oko widzace perfekt, cos sie zmienilo ostatnio?? Odpowiedz Link
margol4 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 21.07.06, 11:05 Nie wiem czy coś się zmieniło czy nie. Ale jeżeli chodzi o mnie to ja jednym okiem widzę perfekcyjnie(czytam ostatni rządek cyferek na tablicy), gorzej jest z drugim w którym mam niedowidzenie, ale pani dr powiedziała mi że "nadrabiam" tym zdrowym okiem i dlatego wystawiła mi bezterminowe zaświadczenie lek. Odpowiedz Link
anula36 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 21.07.06, 14:14 wlasnie - mnie brakuje tego 1 perfekcyjnego oka;( Odpowiedz Link
grzywkaromana Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 27.10.06, 20:15 Czy to jedno oko może być w okularze, czy musi być całkowicie zdrowe? Odpowiedz Link
grzywkaromana Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 06.11.06, 22:19 grzywkaromana napisała: > Czy to jedno oko może być w okularze, czy musi być całkowicie zdrowe? Czy nikt nie wie nic na ten temat? Odpowiedz Link
fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 13.11.06, 20:44 jezeli nosisz okulary , to nie powinno to stanowic problemu ,mnostwo ludzi nosi okulary i przechodzi badania lekarskie na prawo jazdy ja mam wszystkie wady swiata nadzwrocznosc, astygmatyzm ,dalekowzrocznosc ..tylko nosze soczewki niedowidze okiem prawym i przeszlam moze ktos poleci CI znajomego lekarza..w miescie w ktorym mieszkasz? Odpowiedz Link
aneczka42111 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 13.11.06, 21:06 Nadwzroczność to bardziej fachowa nazwa dalekowzroczności... Odpowiedz Link
fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 13:24 nadzwzrocznosc to cyl.do blizy, cyl dalekowzrocznosci inne i nadwzrocznosci sa inne jak chcesz wiedziec .. Odpowiedz Link
fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 13:30 gdyby bylo to samo mialabym zapisany jeden rozmiar -1 a tak mam na okularch takie malo kolko z rozmiarem+3 to male kolko koryguje wade czytania z bliska ale to temat o prawo jazdy .. Odpowiedz Link
fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 14:04 zawsze zastanawialam sie dlaczego bedac dalekowidzem nosilam + jak wszyscy inni dalekowidze -wreszcie wiem przez nadwzrocznosc... Odpowiedz Link
fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 14:28 pomylilam jestem krotkowidzem i nosze + a powinnam -, wychodzi na to ze jestem i daleko i krotko do tego jeszcze te male koleczka .. Odpowiedz Link
fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 15:40 juz nic nie rozumiem w encyklopedi pisza ze nadwzrocznosc to to samo co dalekowzrocznosc... Odpowiedz Link
aleksandra1977 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 18:50 bo to prawda, co piszą w encyklopedii. Nadwzroczność to to samo, co dalekowzroczność. Wówczas nosi się soczewki skupiające, podając ich moc ze znakiem + Odpowiedz Link
fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 14.11.06, 19:20 ciezko o soczewki zeby mialy wszystko ,mnie przepisali dla astygmatykow..a tam juz nie ma opcji do blizy ..tak mi tlumaczyli..poczytalam o laserze ...tam ludzie dopiero placza ze im nie wyszlo ze gorzej ...tylko dlaczego ja nosze cale zycie + jak z daleka nie widze..to powinno byc -.. Odpowiedz Link
aleksandra1977 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 17.11.06, 11:04 rzeczywiscie dziwna sprawa, jesli jest tak, jak piszesz. Tylko jakos maloprawdopodobne wydaje sie, ze przez lata noszenia okularow kazdy napotkany przez Ciebie okulista nie zorientowal sie, ze mialo by byc odwrotnie. Odpowiedz Link
kaja_01 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 17.11.06, 12:17 Hm.. czasem niektóre rzeczy warto przemilczec;) Co do prawka, to ja jestem na etapie robienia kursu, niedługo ustalam (pierwszy;))egzamin.. zez nigdy nie byl dla mnie ani dla lekarza który mnie badal problemem w tej kwestii.Na drugie oko widzę bardzo dobrze,na tyle,ze lekarz byl w szoku jak przeczytałam ostatnia linijke.Myslał nawet o bezterminowym,ale w koncu dostałam na 10 lat.Uważam że tak jest lepiej.Nie sądzę więc, żeby miało byc z tego jakiekolwiek problemy... Odpowiedz Link
fatima5 Re: widzenie obuoczne a prawo jazdy 17.11.06, 20:20 wiem ,moze mnie sie cos juz od slepoty pokrecilo...tylu lekarzy diagnoza ta sama ;-[ z daleka nie widze i nosze + a zbliska widze...i jeszcze inaczej do blizy a inaczej do dali... Odpowiedz Link