Dodaj do ulubionych

Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operacja???

14.07.08, 12:10
Witam!
Jestem mama 5-latki z rozbieznoscia -10 naprzemienna od 3 latek prowadzona
przez ortoptyka w Otwocku cwiczenia i okularki z plasterkami. Nie ma wady
wzroku.Najpierw cwiczenia pomagału z -20 na -7 teraz wada rosnie z dzieckiemm
pomimo cwiczen.Lekarz sugeruje operacje.Ja jestem zalamana bo ciagle operacje
wada serca itd sprawia ze ciagle jestesmy w szpitalu teraz okazalo sie ze ma
jeszcze zaburzenia integracji sensorycznej czeka nas rehabilitacja.Powiedzicie
mi prosze co mam robic??czy jezelui wady wzroku nie ma to czy operacja laserem
jest zalecana??przeczytalam cale forum i nie wiem czy dobrze
zrozumialam???Chcialam zapisac sie do okolasera na konsulatcje ale powiedziano
mi ze ani Dr.Szaflik ani dr.Kamińska nie konsultuje w sprawie zeza tylko jakas
lekarka z innej przychodni calkiem.Macie jakies dow=swiadczenia?? Jak na razie
to zapisalam ja do dr.Zamłyńskiej i drJochan do Zabrza ale to dopiero na
koniec pazdziernika/pomozcie prosze.Pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • nawoj29 Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 15.07.08, 12:49
      Cześć, Z tego, co wiem, to laserowe korekcje wady wzroku przeprowadzane są
      dopiero u dorosłych po zakończeniu wzrostu i rozwoju oka. Jeśli ktoś sugeruje Ci
      operację na zeza, to raczej byłaby to operacja na mięśniach oczu.
      Skoro zapisałaś się do lekarek zajmujących się zezem, to one Ci podpowiedzą ze
      swojego doświadczenia - co i kiedy robić. Najlepiej właśnie konsultować u kogoś,
      kto ewentualnie sam by operował.
      Wybór lekarza prowadzącego to już indywidualna sprawa.
      • andzelina1 kogo mi radzicie??u kogo konsultowac?? 16.07.08, 08:56
        zamierzam konsultowac u dr.Jochan i dr.Zamłyńskiej czy mozecie mi polecic co mam
        dalej robic?? :-(
        • biedronka2only Re: kogo mi radzicie??u kogo konsultowac?? 07.03.11, 21:21
          najpierw jest badanie, potem konsultacja z opisem wyników badania u lekarza prowadzącego.
      • biedronka2only Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 07.03.11, 21:20
        dokładnie jest tak jak piszesz. Szaflik zajmuje się konsultacjami w wybranych przypadkach w których się specjalizuje, nie wykonuje zabiegów.
    • magda.37 Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 16.07.08, 19:22
      Prawdą jest ,że w okolaserze najlepszy jest prof Szaflik, ale on jednak
      specjalizuje się w laserowej korekcji wad wzroku. U nich w klinice zezem zajmuje
      się Dr Anna Horodyńska-Ławacz tel. 0-604 70 80 90. Takie dane znalazłam na ich
      stronie.Myślę ,że powinna Cię przyjąć wcześniej niż w październiku.A jeżeli
      chodzi o integrację sensoryczna to nic się nie martw. Dzieci w wieku do 6 lat
      maja prawo być jeszcze trochę rozchwiane.Pewnie pochodzicie trochę na zajęcia z
      SI i będzie ok.Tylko nie daj się naciągnąć- bo strasznie się cenią takie
      prywatne praktyki a w poradni powinnaś dostać skierowanie na bezpłatne zabiegi w
      jakimś ośrodku. Powodzenia i trzymam kciuki.
      • andzelina1 czy ktos był u dr.Horodyńskiej-Ławacz???? 17.07.08, 14:44
        Czy ktos moze cos wie o tej Pani bo na stronie i ja znalazlam inormacje ze
        specjalizuje sie w zezie tylko nie chce latac po lekarzach z przypadku bo
        dzwoniac do okolasera dowiedzialam sie ze ta Pani przyjmuje w innej przychodni??
        Dziekuje za zainteresowanie moim problemem i pomoc
        • maska_pl Re: czy ktos był u dr.Horodyńskiej-Ławacz???? 24.07.08, 13:45
          Też jestem obecnie na etapie poszukiwania lekarza dla mojej córeczki. Zapisałam ją już na wrzesień do dr Zamłyńskiej, koniec sierpnia do dr Wójcik, a przed chwilą dostałam rekomendacje od znajomej, która od kilku lat leczy swoją córkę i przeszła juz operację u dr Horodyńskiej i jest z niej zadowolona. Pani Horodyńska przyjmuje w OPTIMEDIA na Puławskiej (022 849 83 08), i o dziwo są tam miejsca już na przyszły tydzień. Niestety sama jeszcze nie mogę polecić żadnego z tych lekarzy i też jestem w kropce kogo wybrać.
          • andzelina1 do maska.pl 25.07.08, 11:00
            dziekuje za odpowiedz.ja jestem zapisana do dr.Zamłynskiej na sierpien i na
            pazdziernik do dr.Jochan. I wlasnie mysle jeszcze o tej dokor Horodynskiej.Jak
            bedziesz wczesniej niz ja na wizycie to napisz swoje odczucia ja zrobie to
            samo.powodzonka ci zycze.Ania
            • maska_pl Re: do andzelina1 29.07.08, 12:48
              Nie zdecyduję się jednak na dr Horodyńską, tym bardziej, że za tydzień
              wyjeżdżamy, a pewnie na jednej wizycie by się nie skończyło. Ale oczywiście
              napiszę wrażenia z wizyty u dr Wójcik i oczywiście czekam na info o dr
              Zamłyńskiej, a później i Jochan
              • andzelina1 do maska_pl 30.07.08, 09:09
                oczywiscie podziele sie wrazeniami.do dr.Zamłyńskiej jedziemy 20 sierpnia a
                jeszcze zdecydowalam sie na wizyte do dr.Kaczmarek i jestesmy zapisane na 30
                sierpnia i wtedy zobacze czy bede jeszcze w pazdzierniku jechala do
                dr.Jochan.Powodzenia zycze i daj znac
          • joannab3456 Re: czy ktos był u dr.Horodyńskiej-Ławacz???? 12.08.09, 21:57

Jeśli chodzi o dr Horodyńską to jestem nią zachwycona. To nie tylko
            dobry chirurg ale wspaniały przyjacielski czlowiek. Operowała u
            mojej 9-cioletniej córeczki zeza zbieznego naprzemiennego, który
            powinien być dużo wcześniej operowany (przed pójsciem do szkoły) ale
            wielu okulistow odradzało zabieg. Obawiano się dwojenia. Dr
            Horodyńska zapewniła mnie że dwojenie wystąpi będzie trwalo krótko -
            trwało dwa dni. 6 tygodni po operacji inny okulista nawet nie
            zauwazył w mikroskopie że córka była operowana. Moja córka nie miała
            widzenia obuocznego i przedłużanie tej sytuacji bez operacji mogło
            prowadzić do stałego braku tego widzenia, a dzisiaj ma nawet trzeci
            stopień widzenia (czyli najwyższy). Obie jesteśmy szczęśliwe.

• mismon Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 14.08.08, 14:51
      Jejku, mam te same problemy... Mój synek tez miał wadę serca (na szczęście tylko
      ubytek...), też ma zeza od urodzenia, do tego wadę wzroku +5 i
      astygmatyzm...Integrację sensoryczną też badaliśmy tydzień temu, ale też na
      szczęście nic poważnego nie wyszło. Byliśmy u kilku okulistów (w tym dr Jochan),
      jesteśmy od 2 lat pod opieką dr Hautza z CZD. Na razie zez się nie zmniejsza,
      mały nosi oczywiście okulary, oczko było zasłaniane. Postanowiłam skonsultować
      się z innym lekarzem, ponieważ nie jestem zbyt zadowolona z wizyt u dra
      Hautza...I tak padło na dr Horodyńską. Idziemy 21 sierpnia... Może coś się ruszy!
      Życzę wszystkim tu i sobie powodzenia!!!
      • andzelina1 Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 22.08.08, 09:32
        bylam u dr.Zamłyńskiej i niezbyt jestem zadowolona bo wizyta przebiegala bardzo
        milo do momentu jak jej powiedzialam ze chcem operowac z NFZ.Kolejka jest duza
        nie wiadomo kiedy nawet przewidywany termin mam czekac na telefon a ze Pani
        dokor opereuje na Kaczej w szpitalu jednodoniowym to boja sie operwoac dziecko z
        wada serca. :-( zalamka normalnie.powiedziala ze na nieklanskiej moge operowac
        ale ja tam nie chce bo mialysmy tam operacje na migdaly i byla wielka trauma to
        dla mnie a szczegolnie dla dziecka nie pozwolili mi wejsc na sale zeby przy mnie
        usypiali i tez nie pozwolili byc przy wybudzaniu.Poradzicie cos dziewczyny???
        • mismon Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 26.08.08, 09:47
          Hej.
          Jestem po wizycie u dr Horodyńskiej i jestem bardzo zadowolona! Nareszcie lekarz
          konkretny, nie owijający w bawełnę. 2 lata chodziłam z synkiem do okulisty,
          który po prostu nie umiał zająć się jego zezem... W międzyczasie w grudniu 2007
          byliśmy u dr Jochan (tak zachwalanej w necie...), która mnie rozczarowała.
          Powiedziała mianowicie, że jeśli będę małemu zaklejać oczko przez 3 dni w
          tygodniu to do wiosny zeza nie będzie!! Co za bzdura!! Przejechaliśmy tyle km,
          żeby się tego dowiedzieć! Oczywiście zaklejanie nic nie dało, zez jest coraz
          większy. W końcu trafiłam do dr Horodyńskiej, która powiedziała od razu - taki
          zez kwalifikuje się do operacji! Nawet student by mi to powiedział (tak
          stwierdziła). Mały ma zeza naprzemiennego, więc zabieg ma mieć od razu na oba
          oczka. Mam w końcu jakąś perspektywę, wiem w którą stronę iść! I o to mi
          chodziło! Pani doktor skierowała mnie do dr Mroczek, która operuje w szpitalu na
          Niekłańskiej. W najbliższą sobotę do niej idziemy :-)
          • andzelina1 Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 26.08.08, 09:52
            to Pano dr.Horodyńska sama nie operuje??dobrze rozumiem
            • mismon Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 27.08.08, 11:42
              Z tego co mi powiedziała operuje z prof. Szaflikiem. Są takie wymogi UE że na
              sali musi być 7 osób, ale nie dopytałam czy to ona robi zabieg, czy prof...bo
              tak czy siak do profesora się nie wybieram. Koszt zabiegu u niego to 4800 zł.
              • andzelina1 Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 27.08.08, 12:29
                dzieki za info.odzywaj sie prosze co u Was nowego my w sobote jedziemy do
                Krakowa to tez napisze co i jak.
                • mismon Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 29.08.08, 12:49
                  OK, będziemy w kontakcie. Ja jutro idę do tej p.dr Mroczek, natomiast na stałe
                  będę już chodziła z synkiem do dr Horodyńskiej.
                • mismon Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 02.09.08, 20:37
                  Hej. Jesteśmy już po wizycie u dr.Mroczek. Bardzo miła Pani! Mój Hubert będzie
                  miał operację na 100% i to nie na jednym mięśniu, ale na dwóch... Więc operacje
                  będą co najmniej dwie :-( Najpierw jednak musimy zrobić jeszcze jedno badanie i
                  to dopiero 26 września. Strasznie długo to trwa. Na razie więc nie znam nawet
                  orientacyjego terminu zabiegu. Mam nadzieję, że nie zbiegnie się z wycięciem
                  migdałka i drenażem uszu, co mamy zaplanowane na 4 lutego 2009. Szczerze mówiąc
                  to mam już tego wszystkiego powoli dosyć...
                  A co u Ciebie? Jak było w Krakowie?
                  • andzelina1 zaskoczona jestem 04.09.08, 08:40
                    Juz jestesmy po wizycie jestem bardzo zaskoczona . Mala ponoc ma zez
                    naprzenmienny okresowy ktory praktycznie jest nie do zoperowania najbardziej
                    trudny. Czyli po operacji ewentualnej bedzie dobrze przez jakis czas a pozniej
                    znowu to samo. Pani dr.Kaczmarek powiedziala ze przez trzy lata byla zle leczona
                    niepotrzebnie nosila okulary i chodzila na cwiczenia bo tutaj to nic nie da.Zwe
                    wszystko jest prez to zafalszowane i ze przez 6 mcy mamy nic nie robic nie nosic
                    okulariow i na ponownej wizycie zadecydujemy czy operowac.Z operacjami tego typu
                    sie nie spiesza bo to na dluzsza mete nic nie da i tylko je wykonuja jak mi albo
                    malej bedzie to przeszadzac bo bedzie miec kompleksy z tego powodu.Mala tylko
                    zezuje jak jest wykonczona i jak sie zagapi.jak na razie jestem skolowana
                    • mismon Re: zaskoczona jestem 05.09.08, 10:53
                      O rany!! I bądź tu mądry... Rzeczywiście w Waszym przypadku to trudna decyzja,
                      jeśli zez jest "tylko" okresowy. Mój mały też mam zez naprzemienny, nawet w
                      okularach... Jego operacja nie ominie, chociaż mam świadomość, że wszystko może
                      później wrócić :-( Jednak właśnie z uwagi na kompleksy chcę zrobić to jeszcze
                      przed pójściem do szkoły - wiadomo jakie są dzieciaki; teraz w przedszkolu nikt
                      go jeszcze nie wyśmiewa, ale w szkole... Poza tym chcę aby po prostu czuł się
                      dobrze, widział lepiej, mam nadzieję, że nauczy się jeszcze patrzenia
                      obuocznego. Trudne to wszystko, ale nikt nie obiecywał, że będzie łatwo...
                      Pozdrawiam :-)
                      • andzelina1 Re: zaskoczona jestem 05.09.08, 15:18
                        u nas obuoczne widzenie jest, dlatego to tylko kosmetyka by byla
                        • mismon Re: zaskoczona jestem 09.09.08, 10:34
                          acha, no to jesteście w lepszej sytuacji :-)
            • basia201204 Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 08.04.12, 18:54
              przeczytalam wlasnie wasze czaty. U dr Horodynskiej-lawacz operowalam moja corke w Centrum Mikrochirurgii Oka -Laser - tam jedynym chirurgiem od zeza jest wlasnie ona. Jak chcialam wynegocjowac cene to mi tez zaproponowala operacje w szpitalu na Nieklanskiej u dr Mroczek bo tam operuja na fundusz za darmo. Ale tam sie dlugo czeka ja wiec wolalam zrobic to odplatnie w Laserze u horodynskiej . Moja corka miala zeza skosniego i zbieznego w jednym oku- bardzo trudny zez do operacji. Dr Horodynska za jednym razem zoperowala oba te ustawienia- efekt idealny. a poza tym moja corka ktora boi sie lekarzy chce ciagle wracac do niej na kontrole.
              • blue_adm Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 08.04.12, 23:58
                Niezle napisana reklama, ale popracuj jeszcze nad szczegółami by było bardziej wiarygodnie;)
    • marika-and-more Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 25.08.08, 23:09
      andzelina1 napisała:

> Witam!
      > Jestem mama 5-latki z rozbieznoscia -10 naprzemienna od 3 latek prowadzona
      > przez ortoptyka w Otwocku cwiczenia i okularki z plasterkami. Nie ma wady
      > wzroku.Najpierw cwiczenia pomagału z -20 na -7 teraz wada rosnie z dzieckiemm
      > pomimo cwiczen.Lekarz sugeruje operacje.Ja jestem zalamana bo ciagle operacje
      > wada serca itd sprawia ze ciagle jestesmy w szpitalu teraz okazalo sie ze ma
      > jeszcze zaburzenia integracji sensorycznej czeka nas rehabilitacja.Powiedzicie
      > mi prosze co mam robic??czy jezelui wady wzroku nie ma to czy operacja laserem
      > jest zalecana??przeczytalam cale forum i nie wiem czy dobrze
      > zrozumialam???Chcialam zapisac sie do okolasera na konsulatcje ale powiedziano
      > mi ze ani Dr.Szaflik ani dr.Kamińska nie konsultuje w sprawie zeza tylko jakas
      > lekarka z innej przychodni calkiem.Macie jakies dow=swiadczenia?? Jak na razie
      > to zapisalam ja do dr.Zamłyńskiej i drJochan do Zabrza ale to dopiero na
      > koniec pazdziernika/pomozcie prosze.Pozdrawiam Ania

Wiem ,ze w okolaserze robia rewelacyjną laserową korektę wzroku, ale to raczej
      dotyczy dorosłych.A Szaflik to chyba bada dzieci powyżej 7 roku życia a nie
      maluchy.To ciężka sprawa z dziećmi ale nie załamuj się. Trzymam kciuki za
      powodzenie.
    • agi1979 Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 22.01.09, 16:09
      Kochani pomozcie!mam 29 lat i zeza od 4 roku zycia z nadwzrocznoscia.w wieku 6
      lat przeszlam operacje obu oczu ale zez ustapil tylko na kilka lat.cale zycie
      borykam sie wiec z okularami i zezem i jest to miom najwiekszym koszmarem.w
      okularach jest ok,w soczewkach nie najlepiej,ale bez okularow wyglada to
      okropnie.poradzcie czy mozliwa jest kolejna operacja,zwlaszcza ze technika
      poszka tak do przodu przez te kilkanascie lat.podsuncie rowniez namiar na
      dobrego okuliste bo mieszkam w wawie dopiero od pol roku i nie mam tu jeszcze
      swojego lekarza.pomozcie!
      • maska_pl Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 23.01.09, 09:13
        Proponuję przestudiować dokładnie to forum i strabismus.phorum.pl.
        Na górze w zakładce 'Nasi lekarze" doczytasz się, że w W-wie jedyną doktor godną rozważenia od operacji jest Anna Zamłyńska - kontakt w zakładce. A tak naprawdę jeśli chodzi o operacje u dorosłych to brać pod uwagę można wyłącznie dr Jochan z Katowic lub ewentualnie dr Wójcik z Krakowa. Takie wnioski wynikają z tych forów.
        Jak jest naprawdę trudno mi powiedzieć, bo też jestem z W-wy, zeza ma moja córeczka i niestety cały czas szukam lekarza, któremu mogłabym całkowicie zaufać.
        • perelka_4 Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 27.05.11, 10:00
          Hej odświeżam temat jak jest w tym oko laserze. Zastanawiam się nad korekcją laserową i chce usłyszeć świeże opinie.
          • wiktorius88 Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 05.07.11, 15:28
            Bardzo porządna klinika. Miałem tam korekcję laserem. Leczyłam mnie doktor Gadomska. Sam zabieg trwał króko później kilka wizyt kontrolnych. Wszystko się udało, wada i okulary zniknęły z mojego życia. Trochę trzeba zostawić tam kasy - jedyny minus. Ogólnie warto!
            • ada.maj Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 11.10.13, 14:31
              ja jestem bardzo zadowolona, tutaj można poczytać o tym, jak dokładnie przebiegał zabieg laserowej korekcji wzroku w klinice Okolaser:
              agatapuk.com/laserowa-korekcja-wzroku/
              warto poczytać, jeśli ktoś wybiera się na zabieg
    • 4jac Re: Okolaser w W-wie?? czy polecacie??jaka operac 11.10.13, 19:19
      polecam dr. JOCHAN....jeżdżąc do niej do Zabrza widziałem wiele matek z małymi dziećmi czekających do niej na konsultację z tego co wiem czasem z odległych miejsc polski więc coś to znaczy , moge sie wypowiadać tylko za siebie jako osoba dorosła miałem 2 zabiegi u niej na zeza ,opinie moją można przeczytać .pozdrawiam życzę powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka