Dodaj do ulubionych

Gruzja - proszę o porady znawców

15.05.13, 10:57
witam
planuję wyjazd do Gruzji w 1 tygodniu października (2 osoby lądowanie w Kutaisi) i mam kilka pytań:
-jakiej pogody mozna spodziewac sie w tym okresie?
-koszty noclegów, transportu, jedzenia, zwiedzania?(chciałbym się zmiescic w budżecie 3000zł bez dojazdu - czy to realne?
-jak szukać noclegów?
-co polecacie zwiedzić?
proszę o wszelkie sugestie i porady
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: mlka Re: Gruzja - proszę o porady znawców IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.13, 12:29
      Witam. Też poszukuję informacji o Gruzji. My lecimy 5 kobiet 1.10. z Katowic do Kutaisi. Powrót 8.10. Pierwszy pomysł to 2 dni w Tbilisi następnie 2 dni Erewan a potem 2 dni w Batumi. Podobno mozna wynając marszrutki na tej trasie moze ktos wie cos na ten temat. Ile np kosztuje przejazd z Tbilisi do Erewania, moze pociag?
      • Gość: kiku Re: Gruzja - proszę o porady znawców IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.06.13, 19:56
        Tbilisi-Erewań pociąg nocny, zdecydowanie. Wyjazd ok.22, przyjazd ok.7 rano.
        Również jest nocny Tbilisi-Batumi, w podobnych godzinach, ok.35 Euro.
        Busik-marszrutka z lotniska Kutaisi do Tbilisi 15 lari/os., do Batumi 10 lari/os.
        Logistycznie wygodniej tuz po lądowaniu wybrać się do Batumi, potem nocny przejazd do Tbilisi, potem do Erywania, i powrót łączony do Kutaisi.
    • Gość: gość Re: Gruzja - proszę o porady znawców IP: *.jmdi.pl 14.06.13, 21:45
      witam, czy 3 tys. to na dwie osoby? jeśli tak to pewnie też dacie radę, ale musicie szukać tańszych noclegów, z pogodą bywa różnie nas zastał deszcz w Batumi w lipcu i padało przez 3 dni. Najlepszy środek transportu to marszrutki, z Batumi do Tbilisi kursuje też pociąg.
      szczegóły naszych wakacji, co warto zobaczyć i namiary na noclegi w Tbilisi opisuję na blogu który niedawno uruchomiłam,(www.wakacyjnapodroz.com)
      domowe wino w restauracji kosztuje 5-6 lari, taksówka ze starego miasta w Tbilisi na dworzec Didube lub Ortachala kosztuje 5-7 lari (1 lari -1,88 zł), to są ceny sprzed dwóch lat, ale nie sądzę aby bardzo się zmieniły
      jeśli są jeszcze jakieś pytania, to odpowiem
    • rpodolak Re: Gruzja - proszę o porady znawców 14.06.13, 21:51
      hej!
      życzę suuuper pobytu - i czekam na relację
      pzdr
    • rpodolak Re: Gruzja - proszę o porady znawców 28.06.13, 19:16
      nooo... grubo, grubo :-) bardzo fajna relacja - właśnie na taką Gruzję liczę - czekam na dalszy ciąg... możesz opisać mniej więcej trasę Waszej podróży? co jeszcze zobaczyliście i jak przebiegały "transfery", noclegi itd. ?
      pzdr
    • kornel-1 Re: Gruzja - proszę o porady znawców 02.07.13, 19:10
      Relacja z Gruzji na mojej stronie. Mając tydzień - odpuściłbym Erywań, zwłaszcza, że miasto średnio ciekawe. Na miejscu kup lokalna kartę SIM, noclegi z forów/LP lub innych przewodników (homestays, hostele). Ja za 9 dni i trasę:
      Tbilisi-Telawi-Tsinandali-Szuamta-Ikhalto-Alaverdi-Telawi-Sirnaghi-(Tbilisi)-Kazbegi- (Tbilisi)-Achalciche- Wardzia-(Kutaisi)-Batumi-Gonio-Kutaisi-Gelati-Motsameta-Kutaisi- Gori-Upliscyche-Tbilisi-Rustawi-David Garedża-Tbilisi-Mccheta-Tbilisi
      dałem 700 zł. Przy 2 tygodniach dołożyłbym Swanetię
    • Gość: Mike231 Re: Gruzja - proszę o porady znawców IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.13, 14:19
      Polecam wynajęcie auta terenowego z kierowca i wycieczkę 2-dniowa do Omalo w Tuszetii. W ubiegły roku zjezdzilem Gruzję dookoła i droga do Omalo to mój absolutny faworyt. Nie będzie tam za dużo zabytków po drodze w zasadzie wcale ale widokowo trasa ta bije na głowę nawet Gruzinska Drogę Wojenna. W Omalo mozna przenocowac znanych w Gruzji wiezach obronnych przystosowanych dla turystów. Po drodze wjeżdża sie na przełęcz na wysokości prawie 3 tys. m.n.p. Trasa dla osób bez leku wysokości :) choć do przejechania autem wcale nie trudna, chyba ze pada deszcz wtedy lepiej zrezygnować. Pozdrawiam
      • Gość: Mike231 Re: Gruzja - proszę o porady znawców IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.13, 14:24
        Zapomniałem dodać ze po drodze jest kilkadziesiąt ! mniejszych i większych wodospadow, przez niektóre przejeżdża sie samochodem ! Woda spada na dach auta, mozna sie zatrzymać i wykąpać. Gaumardzos !
        • rpodolak Re: Gruzja - proszę o porady znawców 26.07.13, 14:58
          witaj
          a skąd sie startuje na taka wycieczkę (Tbilisi?)?
          jakie koszty? gdzie szukac oferty?
          pzdr
          • Gość: Mike231 Re: Gruzja - proszę o porady znawców IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.13, 15:54
            Myśle ze najlepiej startować z Pshaveli, ew. Telavi albo Akhmety i tam zapytać kogokolwiek. Ja podrozowalem własnym autem więc nie wiem ile kosztuje taki wypad ale po drodze mijalismy auta terenowe z gruzińskim kierowca i turystami (w większości oczywiście Polakami :).
    • minimax66 Re: Gruzja - proszę o porady znawców 27.07.13, 21:08
      Gruzja jest nieduża, ale odległości lepiej liczyć w czasie przejazdu, a nie w kilometrach. Drogi są wąskie, kręte i zatłoczone. Jedyna szeroka, szybka, wygodna droga, to z Kutaisi do Tbilisi.
      Jeden tydzień pobytu, to niewiele. Planuj tak, żeby nie spędzić go w marszrutkach. Do Batumi, to prawie 4 godziny jazdy z Kutaisi, do Tbilisi, ok. 3 godziny. Ceny marszrutek są stałe. Ceny taksówek, zawsze zawyżone i zawsze "zejdą" w dół, bez większych problemów (duża konkurencja).
      W Kutaisi będziecie rano. Proponuję zobaczyć Jaskinię Prometeusza www.apa.gov.ge/?site-id=12&page=1&id=944 najładniejsza z jaskiń, które widziałem w życiu. Zamknięta w poniedziałki! Dojazd z Kutaisi tylko taksówką. Koszt w obie strony, z czekaniem ok. 30 GEL.
      Potem z Kutaisi warto podjechać do Batumi. Jeden dzień wystarczy, żeby obejrzeć miasto i plaże i chyba warto Mc Donaldsa (super budynek!).
      W Batumi nocowaliśmy tutaj www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Gulnasi-s-Guest-House/Batumi/54910?sc_sau=sfab&sc_pos=1 . Z Batumi pociągiem nocnym (sypialnym) można pojechać do Tbilisi (oszczędzasz pieniądze na noclegu w mieście i oszczędzasz czas). Bilety można kupić tutaj tickets.railway.ge/login.aspx , na 40 dni przed odjazdem. Trzeba się wcześniej zarejestrować, ale to nie jest trudne. Kupowałem, działa bez problemu. Nazwa stacji kolejowej w Batumi, to Makhinjauri (nazwa wsi ok. 5 km od Batumi). W Tbilisi nocowaliśmy tutaj www.polish.hostelworld.com/hosteldetails.php/Stay-See/Tbilisi/66610
      W Tbilisi polecam łaźnie - termy i ogólnie zwiedzanie całego miasta. Warto podjechać do Twierdzy Ananuri, to na Gruzińskiej Drodze Wojennej. Widoki wspaniałe. David Garedża też koniecznie. Poza tym jest wiele ciekawych miejsc, ale na tydzień pobytu to niewiele. Trzeba zrobić ostrą selekcję.
      Pozdrawiam i życzę miłej podróży :)
      • Gość: Michał Re: Gruzja - proszę o porady znawców IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.13, 21:44
        Spędziłem 10 dni w Gruzji w lipcu i uczciwie nie polecam tego kierunku . Przede wszystkim jest bardzo drogo jak na standard jaki oferują , gościnność gruzińska to mit , jesteśmy turystami i trzeba nas skroić , kraj totalnej biedy i syfu . Moim zdaniem nie ma tam nic ciekawego . Pozdrawiam .
        • palppalpfikszyn Re: Gruzja - proszę o porady znawców 27.07.13, 22:05
          Z niecierpliwością czekam na szczegóły:
          - gdzie byłeś
          - ile cię to kosztowało
          - gdzie próbowałeś gruzińskiej gościnności
        • kornel-1 Re: Gruzja - proszę o porady znawców 15.08.13, 01:36
          No cóż. Oceny tego typy są zwykle subiektywne i oparte na dotychczasowym - czasem skromnym - doświadczeniu.
          Bieda, syf: przyjmując 1 dla Szwecji a 10 dla Indii, mam dla Gruzji punktów - 6 (dla Polski 5)
          Gościnność: przyjmując 1 dla Chorwacji a 10 dla Iranu, mam dla Gruzji punktów - 7 (dla Polski 5)
          Drożyzna: przyjmując 1 dla Indii a 10 dla Szwajcarii, mam dla Gruzji punktów - 4 (dla Polski 6)

Ogólnie - nie jest najgorzej. Oczywiście ja - zachęcam.

Kornel
    • Gość: Celina Re: Gruzja - proszę o porady znawców IP: *.olsztyn.mm.pl 22.08.13, 18:21
      Zapraszam na piotr-i-celina.blogspot.com/
      Zwiedzaliśmy z plecakami Gruzję cały czerwiec. Relacjonujemy każdy dzień pobytu. Może przydadzą ci się informacje tam zawarte
    • witekjs Re: Gruzja - proszę o porady znawców 28.08.13, 19:03
      Wątek o Gruzji, dla zainteresowanych krajem, historią, tradycjami, ludźmi, kontaktami Polaków z Gruzją i Gruzinami w Polsce.

Gruzja – Sakartvelo – Georgia RESTITUTA

forum.gazeta.pl/forum/w,31211,29599556,29599556,Gruzja_8211_Sakartvelo_8211_Georgia_REST.html
    • Gość: Justyna Wyjazd w pazdzierniku IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.13, 13:34
      Szukamy osob, ktore jada do Gruzji z KTA 15-22 pazdziernik.
      Nas jest 2 szukamy towarzystwa do podrozy.
    • Gość: WARTO Re: Gruzja - proszę o porady znawców IP: *.135.172.192.static.kolnet.eu 03.05.14, 22:49
      www.youtube.com/watch?v=z_MLm39nvP0
      edzim.w.podrozy.pl
      • Gość: redo55 Re: Gruzja - proszę o porady znawców IP: 91.103.28.* 03.05.14, 23:49
        witam jestem dawid z armeni organizuje wycecki gruzja armenia noclegy pilotaz transport mieszkam erewan tel 0374055674470 darcis755@interia.pl
    • Gość: redo Re: Gruzja - proszę o porady znawców IP: 91.103.28.* 03.05.14, 23:45
      witam jestem dawid zarmenji organizuje wycecki gryzja armenia noclegy transport pilotaz mieszkam erewan tel 374674470 email darcis755@interia.pl
    • safcia.1 Re: Gruzja - proszę o porady znawców 29.05.14, 11:01
      rpodolak napisał:

pogoda w październiku: zdecydowanie odpada wysoki Kaukaz moim zdaniem najpiękniejszy region Gruzji, widoki absolutnie obłedne m.in Mestii, gospodarze mówili mi że od października ta cześć Gruzji jest odcięta od świata (śnieg).Generalnie tereny górskie czyli te najfajniejsze o tej porze roku odpadają.
      cała gruzja warta jest polecenia no może z wyjątkiem m. czarnego.
      za 3 tys spoko przeżyjesz, najlepiej poruszać się tzw marszrutkami czyli busikami ale ostrzegam że to dla ludzi o silnych nerwach gdy facet jedzie 2140 jezdnią wąską na 5 metrów nad 100 metrową przepaścią z masakrycznymi zakrętami. Można zejść na zawał ale przyżycie niezapomniane.
      Szczerze polecam, gościnni ludzie, nieskażona przyroda i przepiękne krajobrazy.

> -co polecacie zwiedzić?
      > proszę o wszelkie sugestie i porady
      > pzdr
    • magda.matys Re: Gruzja - proszę o porady znawców 30.06.14, 15:31
      Na tym blogu znajdziecie mnóstwo informacji: gruzja-turystyka.blogspot.com/
    • redo555 Re: Gruzja - proszę o porady znawców 30.06.14, 23:36
      tak 3000zl wystarcze mozna zamawiac podruz zalatwiam wyrszystko za 3000zl proponuje 10 2 osobe tak mace byc mozeceie pisat do mnie na mail darcis755@interia.pl
    • traveler91 Re: Gruzja - proszę o porady znawców 22.08.14, 15:32
      Może znawcą nie jestem, ale polecam kuchnię gruzińską, która powinna być jednym z elementów udanego wyjazdu w tamte rejonu. Warto też odwiedzić winnice i spróbować tam na miejscu ich regionalnego wina, pyszne! Mogę polecić region Kakheti. Wina gruzińskie mają naprawdę niesamowity smak.
    • tripadvisor-24 Re: Gruzja - proszę o porady znawców 07.06.17, 11:09
      Hej, wrżenia opisuje na blogu : tripadvisor-24.com/2017/05/21/gruzja-dzien-pierwszy/
    • tripadvisor-24 Re: Gruzja - proszę o porady znawców 07.07.17, 10:59
      Polecam Ci odwiedzić mojego Bloga : tripadvisor-24.com/

Opisałem w ni dokładnie naszą 11 dniową podróż po Gruzji.
    • tripadvisor-24 Re: Gruzja - proszę o porady znawców 11.07.17, 09:04
      3k jak najbardziej realne.
      Co zobaczyć - zależy od Ciebie - wybierz na www.tripadvisor-24.com
      Podóżowałem po Gruzji 11 dni i sporo jest do zobaczenia.
      • rzdrozny1 Re: Gruzja - proszę o porady znawców 06.06.18, 14:57
        Polecam blogi, fora. Wyczytać można wszystko. Po powrocie naskrobane też kilka słów:
        jadziemlecim.wordpress.com/2018/05/31/gruzja-swanetia-w-5-dni/
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka