cytrynamalina 10.04.14, 17:52 na czerwiec złapałam tanie loty do gruzji- kutaisi. Co waro zwiedzc, gdzie pojechac, wypozyczac samochod czy da sie dojechac autobusem do ciekawych miejsc? noclegi mamy niedaleko lotniska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
volta2 Re: gruzja- co warto zobaczyc? 10.04.14, 18:05 w gruzji wszystko jest do obejrzenia - jeśli musisz selekcjonować - to wybrzeże jest najsłabszym punktem programu(ale - obejrzyj sobie teledysk Natalii Lesz -Batumi i sama jeszcze oceń) najciekawsza (z perspektywy kutaisi) jest swanetia - ale dla koneserów co to im placki krowie pod nogą nie zepsują wypoczynku, no i chleb z makaronem na obiad w wersji all u gospodarza/w pensjonacie. polecam Grand Hotel w Uszbie - ale drogo jest(dla mnie drogo) jak wina - to Kachetia jak klasztory -to też Kachetia ale cała gruzja to klasztory więc wszędzie można to zobaczyć. Wardzia i Upliscyche- albo jedno albo drugie obu nie ma sensu bo się dość dublują jak uzdrowiska - to borżomi + bakuriani jak ciepłe źródła + uzdrowiska- to carski kurort(zapomniałam nazwy, ale w przewodniku znajdziesz!)- dla mnie bomba, ale dla mnie termy w bukowinie czy szaflarach to lodownia. tam się można ugotować. jeszcze omalo- to test hit tego kraju, ale to raczej dla trekkingowców, ale lecisz tanimi, więc zakładam że nie o trekking chodzi. ogólnie - cóż gruzja rzuca na kolana, historią, przyrodą, nawet ośrodkami narciarkimi czy jedzeniem. logistycznie - bez auta ciężko ale się da. tylko sporo czasu na przejazdy się traci, bo choć dojedziesz wszędzie to bazę musisz mieć w Tbilisi. auto - wypożyczają ci z portalu kaukaz.pl - nie korzystałam z ich usług, bo mieszkałam w pobliżu i poruszałam się własną terenówką, ale ludzie chwalą, no i po polsku obsługa. ogólnie - zajrzyj na forum na kaukaz.pl - tam ci wszystko opracują łącznie z godzinami odjazdów pociągów itp. cenami, knajpami i co masz w nich jeść. jak mieszkałam po sąsiedzku to też pomagałam, ale mi się już trochę znudziło, ale że ci zazdraszczam - to pewne. sama nie jestem gotowa na powrót, czekam aż nieco mi się stęskni. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: gruzja- co warto zobaczyc? 10.04.14, 18:10 no i niech cię odległości nie zmylą -to mały kraj, ale w górach więc 70 km jedzie się ok. 10 godzin i jeszcze modli o życie. a benzynę na powrót trzeba mieć ze sobą. (już nie wszędzie ale jednak) Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynamalina Re: gruzja- co warto zobaczyc? 10.04.14, 19:11 Dzieki! musze jakis przewodnik zakupic w takim razie Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: gruzja- co warto zobaczyc? 13.05.14, 21:38 Gruzja dla miłośników treningów warta każdej ceny. Swanetia nr 1. Okolice doliny Sno kolo Kazbegi tez piękne. Wina w Kachetii trochę przereklamowane i jakościowo i cenowo w stosunku do winnic włoskich, francuskich, czy węgierskich. Jedzenie dość monotonne. Ja spodziewałem się trochę lepszej kuchni, chociaż baklazany na wiele sposobów do dziś wspominam. Reasumujac jak mnie: Gruzja i piesze wycieczki w Kaukaz to rewelacja. Bez tych wycieczek - są atrakcyjniejsze kierunki, choćby sąsiednia Armenia. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.matys Re: gruzja- co warto zobaczyc? 30.06.14, 15:34 Polecam lekturę, tu jest mnóstwo podpowiedzi: gruzja-turystyka.blogspot.com/ A Gruzja jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
ola_oola Re: gruzja- co warto zobaczyc? 12.09.14, 14:22 Wiem, że już późno, ale może komuś przyda się taka informacja. Polecam zwiedzić region Kachetia, możecie poznać przemiłych ludzi i spróbować prawdziwego gruzińskiego wina. A wino mają niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_oola Re: gruzja- co warto zobaczyc? 12.09.14, 14:22 Wiem, że już późno, ale może komuś przyda się taka informacja. Polecam zwiedzić region Kachetia, możecie poznać przemiłych ludzi i spróbować prawdziwego gruzińskiego wina. A wino mają niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
karoli.na.b Re: gruzja- co warto zobaczyc? 22.09.14, 10:57 Widzę, że dobrze trafiłam :D. Też słyszałam o Kachetii i winach gruzińskich. Niestety w Gruzji nie zwiedziłam zbyt wielu miejsc, ale jestem raczej typem "smakosza", więc podobnie jak przedmówczyni, uwielbiam ich kuchnię, a w szczególności chinkali i wino! Jedno z lepszych jakie miałam przyjemność spróbować. Kto ma okazje niech koniecznie wypije lampkę gruzińskiego specjału. Odpowiedz Link Zgłoś
atakum Re: gruzja- co warto zobaczyc? 13.11.14, 11:37 warto zobaczy Mtscheta napewno! - tutaj wkrotce podam wiecej informacji - atakum.pw/georgia.php?subaction=showfull&id=1415862487&archive=&start_from=&ucat=3& Sighnachi - miasto zakochanych atakum.pw/georgia.php?subaction=showfull&id=1415862595&archive=&start_from=&ucat=3& Odpowiedz Link Zgłoś
addaryb Re: gruzja- co warto zobaczyc? 17.07.16, 19:56 My podróżowaliśmy wynajętym autem z kierowcą, ale sieć marszrutek (busików) jest świetnie zorganizowana. Najpiękniejsze miejsca w Gruzji prezentuję na moim fotoblogu: www.kwiatpomaranczy.pl/gruzja/ Zapraszam do oglądania zdjęć :} Odpowiedz Link Zgłoś
jacktraveler Re: gruzja- co warto zobaczyc? 18.11.16, 21:18 Polecam Georgia from bird's eye view, czyli najpiękniejsze miejsca z lotu ptaka.Filmy zrobione przez świetnego operatora. travelwithdrone.com/search/AerialExplorer/ Odpowiedz Link Zgłoś
jacktraveler Re: gruzja- co warto zobaczyc? 11.05.17, 13:24 Tytułem poprawności linka travelwithdrone.com/author/aerial-explorer/ Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: gruzja- co warto zobaczyc? 14.05.17, 16:15 Co do najlepszych win w Kachetii - to się pod nosem uśmiecham :) Co z tego, że głównym obszarem uprawy winnej latorośli jest Kachetia? Te same wina można dostać w całym kraju. Chyba że ktoś jest amatorem młodego kilkutygodniowego wina, LOL. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
tripadvisor-24 Re: gruzja- co warto zobaczyc? 07.06.17, 11:06 Zapraszam Cię do poczytania mojej relacji z podróży po Gruzji : tripadvisor-24.com/2017/05/21/gruzja-dzien-pierwszy/ Odpowiedz Link Zgłoś