monika2821 06.12.04, 13:19 juz do konca zycia bede miec problemy z pco????????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolinach3 Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 06.12.04, 13:38 tak do końca zycia... ale tą chorobę spokojnie można okiełznać i żyć sie z nią da... są bardziej uciązliwe nieuleczalne choroby -np. cukrzyca! także głowa do góry!:) Odpowiedz Link
monika2821 Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 06.12.04, 13:42 ja ciagl;e biegam do wc i pic mi sie chce-ale robilam mocz i cukier i wyszlo ze ok! juz nie wiem co o tym myslec o tym ze mam pco dowiedzialam sie tydzien temu -wizyte u ginekologa mam za tydzien -jestem kompletnie zalamana! ciagle placze i po prostu zyc mi sie nie chce !teraz tez placze Odpowiedz Link
karolinach3 Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 06.12.04, 14:27 No dziewczyny to juz jakas epidemia z tym depresyjnym nastrojem!!! ja to mam od 5-6 lat wiem o tym od roku i zyje!! jestem gruba owlosiona jak malpa, mam tradzik różowaty i od ponad roku walcze z wypadaniem wlsow ktore kiedys byly najpiekniejsze na swiecie i mimo to ... poza 2-3 dniowymi malymi dolkami, jestem zadowlona. no nie wkrecajcie sobie filmu ze to takie starszne. utrudnia zycie to fakt, ale przeciez Wasze zle humorki niczego tu nie zmienia! zamiast załamywac rece zacznijcie sie powoli z tym oswajac. wiem ze brzmi to ostro - ale podobno w atakach histerii tylko tak mozna ;) mi tez kiedys ktos tak mowil i myslałam ze w zyciu sie z tym nie pogodze- a jednak! dzieczynki no prosze was! tak naprawde jakie to ma znaczenie - wazne ze mamy zdrowe rece, nogi, i głowy! nie pozwolcie zeby choroba wami zawladnęła!!!!! całuje Was goprąco moje załamane pcówki ;) doświadczona koleżanka;) Odpowiedz Link
monika2821 do karolinach3-pilne!!!!!!! 06.12.04, 15:16 a skad wiesz ze masz to juz tyle lat???????? napisz prosze jak sie leczysz? czy zamierzasz zajsc w ciaze- a moze juz probujesz? co mi doradzisz? ja jestem kompletnie zalamana- bo ja stosowalam przez 5 lat tabletki antykoncpecyjne i potem zrobilam 2 badania usg i dopiero 3 badanie usg pokazalo torbielkowata struktuyre jajnikow-dziwne?wiec od kiedy ja mam te pco *bo lekarz-ten zam na 3 badaniu usg napisal pco) Odpowiedz Link
calineczka79 Re: do karolinach3-pilne!!!!!!! 06.12.04, 17:18 Dziewczyny czym tu się załamywać. Przecież to choroba jak każda inna i nie przesadzajmy z tą uciążliwością. Zgodzę się że trudnym okresem są starania o malucha ale poza tym można normalnie żyć. A tak dla pocieszenia to ze 100% pewnością można stwierdzić że to PCO tylko po operacji :-) Także nie ma co tragizować może to wcale nie jest to. Ostatno sporo czytałam o dziewczynach które po długotrwałym zażywaniu tabletek anty miałay podobne do PCO objawy a potem po dokładniejszych badaniach okazywało się że to nie PCO. A nawet jeśli okaże się że masz PCO to też nie jest powód do tak pesymistycznego nastroju. Także uszy do góry :-) Odpowiedz Link
karolinach3 Re: do karolinach3-pilne!!!!!!! 07.12.04, 07:45 Skad wiem - a od lekarza ;) wyniki badan hormonalnych na to wskazują, obraz na usg i objawy zewnętrzne... skad wiem ze tyle lat.... bo na długo przed diagnozą wszystko zaczeło wygladac tak jak teraz. zamierzam zajsc w ciaze - próby podejmę od stycznia-lutego. co Ci radzę??? Kiteczko dwie rzeczy - dobry lekarz i dobre nastawienie z naciskiem na to drugie!!!!!!!!! Odpowiedz Link
iwtryf Re: do karolinach3-pilne!!!!!!! 07.12.04, 12:24 no wlasnie skad wiemy ze to mamy i od kiedy... coz wszystkie badania wskazuja na czynniki genetyczne pcos, wiec mamy to od urodzenia tylko sie to pozniej dopiero ujawnia, a kiedy mu sie o tym dowiemy to tez jest zupelnie inna sprawa... teraz w poradniach endokrynologicznych przezywa sie boom kobiet w wieku naszych mam, ktore sa na maxa owlosione, waza po 120 kilo, maja cukrzyce, miazdzyce, nadcisnienie (i pewnie mnostwo innych) i dopiero teraz mowi im sie ze maja pcos, bo kto 20 lat temu mogl o tym wiedziec? Niby Stein i Leventhal opisali pcos w 1929 roku (czy jakos tak ;-) ) ale same wiecie ze wiekszosc lekarzy do tej pory nei ma o tym zielonego pojecia, wiec co bylo 20 lat temu? o zgrozo... pozdrawiam nie w czarnych barwach, bo na szczescie wiemy juz co mamy i mozemy to spowolnic i nie dopuscic do innych grozniejszych powiklan, apa Odpowiedz Link
karolinach3 Re: do karolinach3-pilne!!!!!!! 07.12.04, 13:02 trafiłas w sedno;) moja mam ma zespol steina - leventhala. wiedzila o tym od zawsze. podobno cud ze mnie urodzila. ja tez zawsze mowilam lekarzom o chorobie mamy ale uwazali ze to dziedziczne nie jest. a jednak... ;) teraz juz nie twierdza z pelnym przekonaniem ze to nie dziedziczne;) jasne ze lepszy znany wlasny wróg;) Odpowiedz Link
iwtryf Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 07.12.04, 12:18 ha, ha, akurat niezbyt dobry przykład dałas, bo czesto skutkiem pcos jest wlasnie cukrzyca, jesli nie zaczenimy sie wczesniej leczyc i dbac o siebie ;-( ponad polowa kobiet z pcos wykazuje nadwage i hiperinsulinemie, ktore w ok. 4 dekadzie zycia przeradzaja sie w otwarta cukrzyce... Odpowiedz Link
karolinach3 Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 07.12.04, 13:02 nie strasz, nie starsz - zaradzimy;) Odpowiedz Link
iwtryf Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 13.12.04, 13:36 no, ja juz łykam metformine ;-) i mam nadzieje, że bedzie ok ;-) i chyba (choc nei chce na razie zapeszac) nawet juz mi waga zaczela spadac, a biore od miesiaca i w sumie to nie jestem na diecie, dzieki niej chc emis ie mniej jesc ;-) hihi Odpowiedz Link
monika2821 Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 13.12.04, 21:36 bylam u lekarza i mam dla was ciekawe pozytywne wiesci-ale musicie mi napisac jakie macie objawy pco? Odpowiedz Link
karolinach3 Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 14.12.04, 08:11 wszystkie najgorsze oczywiście : małpie owłosienie, głowowe łysienie, duzo tłuszczu i tycie od powietrza;) Odpowiedz Link
iwtryf Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 14.12.04, 23:31 i mi dochodzi przetłuszczająca się cera.. a co to za wiesci? nie masz pcos? (fajnie...) Odpowiedz Link
monika2821 Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 15.12.04, 09:45 a jak z prolaktyna jezeli jest za wysoka to pojdzmy dalej -jaka jest przyczyna za wysokiej prolaktyne? c.d.n. Odpowiedz Link
iwtryf Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 22.12.04, 18:54 ciaza ;-) albo guz przysadki ;-( ale jeszcze sa pewnie i inne powody Odpowiedz Link
malami20 Re: jestem zalamana, bo czy z pco nie mozna sie w 03.02.05, 14:58 Hej dziewczyny!Ja mam 22lata i chyba tez mam pco.Jeszcze dokladnie nie wiem bo nie robilam badan hormonalnych.Ale usg wykazalo wielotorbielowatosc jajnikow i 3 lekarzy potwierdzilo tą diagnoze.Więc dokladnie nie wiem bo przy wzroście 168 waze 57kg mam piekne,grube wlosy tylko po kuracji(clo,metformax,pregnyl) pojawily mi sie maly wąsik i wloski ponizej pepka.Mam nadzieje ze one same znikną :-).Pozdrawiam pa Odpowiedz Link