Dodaj do ulubionych

Jak dlugo bez okresu???

18.05.05, 10:02
Czesc!
Mam pytanie do dziewczyn z PCO (umiescilam ten watek tez tam :) Jakie dlugie
sa wasze przerwy w okresie?? Tzn u mnie stwierdzili podejzenie pco (usg
wykazalo a hormony nie do konca) ale moje cykle sa kosmiczne:( raz
35dni,kolejny 43 a ten juz ma 42 i to jeszcze mi temp nie skoczyla wiec
pewnie sie pociagnie conajmiej z 2 tyg :((( jestem tym przerazona zwlaszcza
ze staram sie od 3 miesiecy:(
czy ktoras tak miala i sie udalo? mieszkam w londynie i wyzyte mam dopiero za
3 miesiace (tak sie tu czeka) mam jeszcze jakies resztki tebletek i nie wiem
czy je pozazywac by wywolac okres czy czekac az sam sie pojawi? co myslicie?
boje sie ze jak bede musiala czekac 3 miesiace i sie nie pokaze ...:(
pomozcie prosze
Obserwuj wątek
    • iwtryf Re: Jak dlugo bez okresu??? 18.05.05, 14:12
      hej

ja zawsze mialam problemy z regularna @, w wieku 18 lat zaczelam brac pigulki,
      wiec zmartwienie odeszlo mi na kilka lat. natomiast jak przestalam brac to
      wyszlos zydlo z worka - czyli dlugie na maxa, ale zauwazylam (i wyczytalam to w
      opiniach innich dziewczyn), ze na dlugsc cyklu ma rowniez wplyw nadwaga/otylosc.

Wiec jesli masz z nia rowniez problem to nie pozostaje nic innego jak tylko
      zrzucic wage, wtedy bedzie latwiej o uregulowanie cyklu. Im wieksza nadwaga tym
      dluzsze przerwy...
      • moniak76 Re: Jak dlugo bez okresu??? 18.05.05, 16:05
        a jak to jest, że ja jestem szczupła (nawet jak się strasznie objadam, nie
        tyję), nigdy nie miałam problemów z nadwagą a mogę nie mieć okresu nawet przez
        kilka miesięcy?
        • iwtryf Re: Jak dlugo bez okresu??? 21.05.05, 21:07
          i jeszcze jedno odnosnie niemoznosci dostania okresu przez kilka miesiecy -
          dziewczyno, nie zartuj sobie ze swojego zdrowia, bo nie wyjdzie Ci to na dobre.
          Bierz leki na wywolanie - dlaczego - przerost endometrium, ktore sie nie
          zluszcza przez bardzo dlugi czas - a cos takiego w konsekwencji moze
          doprowadzic do raka endometrium (oczywiscie nie za miesiac czy dwa, ale
          moze....) wiec nie czekaj w nieskonczonosc, bo bedziesz miala wiecej
          problemow...
          • moniak76 Re: Jak dlugo bez okresu??? 23.05.05, 09:51
            ale ja sobie nie żartuję ze zdrowia! leczę się odkąd lekarz stwierdził że to
            PCO, regularnie robię badania. ja pisałam o sytuacji kiedy miałam 16-17 lat i
            jeszcze nie miałam zdiagnozowanego PCO, czekałam miesiąc, dwa na okres i nie
            wiedziałam co się dzieje.
      • ba_warka Re: Jak dlugo bez okresu??? 20.05.05, 23:53
        Hej.Również mam PCO.Nie do końca jest to zgodne z prawdą(chodzi mi o
        nadwagę).Ważyłam 45 kg. przy wzroście 163cm. a @ miałam co 2 do 10 mies. i na
        pewno to nie było związane z ciążą.Pozdrawiam.
        • iwtryf Re: Jak dlugo bez okresu??? 21.05.05, 21:03
          hej dziewczyny, moze nie wyraziłam się zbyt jasno - odnosnie nadwagi -
          generalnie przy pcos jest tak, ze miesiaczka wystepuje rzadko, a czasem nawet
          wogole zanika,
          znakomicie, ze akurat jestescie w tych 30-40% pcowiczek, ktore nie maja
          problemow z tyciem,

jednak to co chcialam powiedziec, to to, ze jesli dodatkowo ma się problemy z
          nadwagą to te problemy sa wieksze (poza sama masa objetosciowa kobietki...),
          objawy pcos sa widoczniejsze i sa wieksze trudnosci z leczeniem (i tym ciazowym
          i nieciazowym), tylko to mialam na mysli, a nie to, że bez nadwagi nie powinno
          byc problemu.
    • violkaa iwtryf... 23.05.05, 09:37
      czesc
      Powracam do tego watku bo widze ze sporo wiesz ...
      Moje pytanie wlasnie dotyczylo wywolywania miesiaczki, nie mam jej juz z 50
      dni :( a wizyte mam u lekarza zaplanowana na polowe sierpnia (takie tu sa
      terminy) ...i teraz nie wiem co zrobic ...czekac? czy samemu sprobowac ja
      wywolac (mam w domu opaklowanie diany ktorej nigdy nie zuzylam)...wysmiejcie
      mnie jak glupio gadam!!!! ale srasznie sie stresuje tym:(
      • iwtryf Re: iwtryf... 23.05.05, 23:49
        w zadnym razie, idz do lekarza pierwszego kontaktu, poproś o luteine na
        wywolanie (upewniajac sie ze nie jestes w ciazy) ;-) w sensie recepte i
        wykupisz w aptece (taniutkie)bierze sie najpierw (zazwyczaj)przez 5 dni - 1
        tabletka 2 razy dziennie, potem od 16 dnia cyklu po 1 dziennie
    • tanczykiewiczowna Re: Jak dlugo bez okresu??? 24.05.05, 00:02
      kosmicznie długie cykle? Ja mam 96 dniowe czasem... i żyję!
      • iwtryf Re: Jak dlugo bez okresu??? 24.05.05, 14:41
        a robilas sobie badanie usg w ktorym okreslili Ci grubosc endometrium?
        po okresie powinno byc grubosci ok. 1 mm, moja znajoma maila 8 mm.
        co z tego że się żyje i nie boli? (a potem ni stad ni z owąd (jak to sie
        pisze?)) rak endometrium... jeden, dwa, czy nawet 3 okresy moga nie oczyscic
        endometrium... to jakie jest wyjscie jak przerosnie? chyba skrobanka... mi sie
        nie usmiecha taki scenariusz...
    • tanczykiewiczowna Re: Jak dlugo bez okresu??? 24.05.05, 00:05
      diany nie bierz, bo jeśli byś byłą w ciązy to dziciackzowi możesz wadę
      spowodować... już lepiej luteina, bo to naturalny hormon ciązowy. Takżę nie
      poronisz ani nic... idz jak ci radzą do lek.1 kontaktu, alobo zrób teścik.
      JEśli nieteścik negat. to czekaj na wizytę ugin, jak nie chcesz od rodzinnego
      brać.
      • iwtryf Re: Jak dlugo bez okresu??? 24.05.05, 14:37
        ja pisalam o leku o nazwie luteina - a jego sklad to sam progesteron, natomiast
        hormon lh (chyba lutropina czy luteotropina)to co innego, choc z tego co
        pamietam, to wlasnie progesteron stymuluje wydzielanie lh, (ale moglo mi sie
        cos pomylic...) ;-)
    • violkaa Re: Jak dlugo bez okresu??? 24.05.05, 09:18
      czesc ponownie:)
      dzieki za odpowiedzi, macie calkowita racje z tym leczeniem sie na wlasna reke,
      lepiej poczekac skoro i tak za 2 mies mam wizyte, testu nie robie bo mam
      stwierdzone pco a w tmtym miesiacu badane hormony i podobno nie owuluje wiec
      musialabym byc kosmitka zeby zaciazyc bez owulacji... kazali mi czekac do
      sierpnia i wtedy powiedzieli ze sie tym zajma, powiedzieli ze podobno
      przywrocenie owul trwa ok 2 lata :((( dlugo nie???:(
      • iwtryf Re: Jak dlugo bez okresu??? 24.05.05, 14:45
        chyba wszystko zależy w jakim stanie, mówiąc kolokwialnie, zapuszczenia
        zaczniesz leczenie.
        Niektorym dziewczynom wystarczalo zaledwie kilka miesiecy by nie dosc ze
        przywrocic jajeczkowanie to z powodzeniem zajsc w ciaze... rzecz wzgledna,
        zalezy od Twoich wynikow, wagi i co rowniez wazne (watek o dubrawskim) tez
        nastawienia ;-)
    • violkaa Re: Jak dlugo bez okresu??? 24.05.05, 14:47
      Jejku dziewczyny nie straszcie!!!!
      Chyba wystarczy ze mamy PCO to i tak spory problem .....nie starszcie rakiem!
      Teraz to juz zbzikuje na pewno:( od tego sie czaczelo ze jestem juz w 45 dniu
      cyklu i nic:( ......mam nadzieje ze nie bede miec raka:(
      • iwtryf Re: Jak dlugo bez okresu??? 24.05.05, 15:31
        Slonko.... ja Cie nie strasze, tylko informuję, ze jeśli w nawyk wejdą
        Ci "długie" @ to będziesz miała problem.
        W literaturze jaką przeglądałam rak endometrium jest opisywany jako jeden ze
        skutków pcos (a jest ich kilka, i nie sa one przyjemne...), wiec nie straszę, a
        mówię, byś o siebie dbała i by wlasnie Ci sie coś takiego nie przytrafilo!!
        Idż po tą (tę?) luteinę i spokojnie czekaj na wizytę u specjalisty starając się
        regularnie sobie wywolywac..
        • tanczykiewiczowna Re: Jak dlugo bez okresu??? 24.05.05, 19:28
          gdzieś ty to o tym raku wyczytała? Bosh... głupota to się szerzy.
          To się tyczy @ które się nie pojawiają przez 2 lata a nie takie niewielkie
          okresy jak ma dziewcze. Nie strasz bogu ducha winnych ludzi! Pierdołami ma się
          rozumieć
          • iwtryf Re: Jak dlugo bez okresu??? 24.05.05, 23:28
            Szerząca się głupota odpowiada:

"Położnictwo i ginekologia. Podręcznik dla studentów", praca zbiorowa pod
            redakcją prof. dr. hab. med. Tadeusza Pisarskiego, Warszawa, Wydawnictwo
            Lekarskie PZWL, wyd. IV unowocześnione, strony 704-710

to tylko podstawa, jeśli Ci niewystarczy to znajdę całą bibliografie ;-/

co do niewielkich szans - to rzeczywiscie, tylko 10% kobiet zapada na to przed
            5 dekada zycia, ale biorac pod uwage fakt, ze pcos tez ma od 5-15% no to
            prawdopodobienstwo w pcos sie zwieksza (vide str.706), no i oczywiscie nie
            wiadomo jaka jest genetyczna podatnosc kazdej kobiety na raka e., wiec
            niektorym niewiele wystarczy.
    • violkaa Re: Jak dlugo bez okresu??? 24.05.05, 14:49
      wiem wiem,......:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka