chris.w4 05.02.18, 18:56 dzisiaj w późne południe przy +2° Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 06.02.18, 11:59 Już luty. Obeszliśmy kolejną rocznicę ślubu, tym razem 43 . Pogoda w miarę przyzwoita , bo pruszy śnieg, ale jest wreszcie mrozik i pojawia się słońce. Niedługo wiosna. Może będzie bardziej słoneczna, a mniej deszczowa, bo wody Warty znajdują sie na poziomie alarmowym i grozi rzeka powodzią. Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 06.02.18, 13:06 lablenka_x napisała: > Obeszliśmy kolejną rocznicę ślubu, tym razem 43 serdecznie gratuluję, ładna rocznica, to teraz do szafirowej Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 08.02.18, 14:30 z wczorajszego wieczornego spaceru Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 08.02.18, 14:37 dziś Tłusty Czwartek, w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, wedle tradycji w tym dniu dozwolone jest objadanie się, a więc objadajmy się dzisiaj Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 08.02.18, 17:32 Chrisie, Twój spacer odbywał się do...lokalu, czy obok ...lokalu? Pączki skonsumowane. U nas na osiedlu mamy coraz większy kłopot z powodu epoznan.pl/news-news-83203-W_Poznaniu_zyje_nawet_300_dzikow._Obecnie_najwiekszy_problem_na_Strzeszynie Zwróćcie uwagę na dziczki dalmatyńczyki w tym stadzie. Jeden z dzików musiał być usunięty siłą, bo wybrał sobie jedną z posesji i ulokował się przed wejściem skutecznie tym blokując wchodzenie i wyccodzenie właścicieli z domu. Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 08.02.18, 17:33 Widziałam w ogródku całą dużą kępę kwitnących przebiśniegów. Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 08.02.18, 18:55 lablenka_x napisała: > Widziałam w ogródku całą dużą kępę kwitnących przebiśniegów w tym roku jeszcze nie spotkałem, spotkałem w marcu ale innego roku Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 08.02.18, 18:37 lablenka, spacer był obok tego lokalu, w drodze powrotnej z obiado-kolacji z pobliskiej restauracji a co do dzików to podobnie można było je napotkać u mnie jakiś czas temu w jednej z dzielnic miasta, w dzielnicy tej postawiono nawet pomnik dzikiej świni teraz na szczęście już ich nie ma, powędrowały do Poznania? Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 08.02.18, 21:32 Wygląda na to,że N...cy nam je podesłali , hihihi zgodnie z obowiązjącym podejściem do rzeczywistości, albo wina Tuska. A jak się Tobie podobają te albinosowe dziczki w łatki . Są widoczne na zdjęciu i jest ich tylko 5 wśród stada. Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 08.02.18, 21:54 lablenka, wybrały miejsce do życia w którym żyje się lepiej, nie znam się na dzikach, nie wiem które są ładne a które nie, dla mnie są nieładne i niesympatyczne Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 13.02.18, 21:39 W Szczecinie dziki rozpanoszyły się na dobre . We wszystkich prawie dzielnicach , chodzą , biegają , ryja .. Teraz wybrały nasze podwórko i trawniki . Są już pod oknami ... teraz przeniosły się na drugą stronę blokowisk i ryją m.in. pod oknami Wodnika /nawet dorodny krzew bzu podkopaly /. Ale cóż ... one tu były pierwsze ... Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 14.02.18, 09:17 Alfredko, moim zdaniem "one tu były pierwsze" jest stwierdzeniem nieprawdziwym , bo u nas np. 23 lata temu dzików nie było. Po prostu coraz bardziej się panoszą, bo ich populacja wzrasta, a oprócz tego o pożywienie łatwiej, no i na nieszczęście ludzie je dokarmiają, więc mogą żyć w siedliskach ludzkich "na bogato" i wygodnie, a że są silniejsze od ludzi i dla nich niebezpieczne to wygrywają. Mnożą się też i dlatego,że rolnicy otrzymują duże odszkodowania za szkody "podzikowe" więc im się opłaca. Jeszcze jakieś 40 lat temu spotkanie dzika poza miastem np. na drodze , należało do rzadkości. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 14.02.18, 10:37 )) były były ... już w starych opowieściach czytamy jak to dziki szalały u Germanów nad Odrą ) pozdrawiamy .. Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 14.02.18, 16:40 Alfredko, ja wiem,że dziki były i przed wiekami i że są. Napisałam jedynie, że w miejscach, w których pojawiają się teraz np. u mnie na osiedlu - 20 lat temu ich nie było, czyli,że osiedle nie wprowadziło się na siedliska dzików, ale dziki pojawiły się i rozzuchwaliły się na naszym osiedlu w przeciągu ostatnich 2 lat. Nie boją się ludzi i nawet dyktują warunki współżycia. Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 14.02.18, 18:09 tulipanowy bukiet w dzisiejszą środę popielcową Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 16.02.18, 16:37 dzisiejsze popołudnie bez słońca i +6° Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 19.02.18, 21:44 wczoraj niedzielny spacer z przerwą w ciastkarni Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 09.02.18, 20:54 dzisiejszy popołudniowy spacer i raptem reklama, roczny jubileusz tureckiego Imbiss Mustis Gemüse Döner Kebap i super oferta Döner za 1,99 i jak tu nie skorzystać i skorzystałem Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe Modlitwa św. Tomasza 09.02.18, 21:33 Jakże piękna w swej prostocie i jaka na czasie dla nas w wieku dojrzałym Panie, Ty wiesz lepiej, aniżeli ja sam, że się starzeję i pewnego dnia będę stary. Zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Uczyń mnie poważnym, lecz nie ponurym; czynnym lecz nie narzucającym się. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale Ty Panie wiesz, że chciałbym zachować do końca paru przyjaciół. Wyzwól mój umysł od nie kończącego się brnięcia w szczegóły i daj mi skrzydeł, bym w lot przechodził do rzeczy. Zamknij mi usta w przedmiocie mych niedomagań i cierpień, w miarę jak ich przybywa, a chęć wyliczania ich staje się z upływem lat coraz słodsza. Nie proszę o łaskę rozkoszowania się opowieściami o cudzych cierpieniach, ale daj mi cierpliwość wysłuchania ich. Nie śmiem Cię prosić o lepszą pamięć, ale proszę Cię o większą pokorę i mniej niezachwianą pewność, gdy moje wspomnienia wydają się sprzeczne z cudzymi. Użycz mi chwalebnego poczucia, że czasami mogę się mylić. Zachowaj mnie miłym dla ludzi, choć z niektórymi z nich doprawdy trudno wytrzymać. Nie chcę być świętym, ale zgryźliwi starcy, to jeden ze szczytów osiągnięć szatana. Daj mi zdolność dostrzegania dobrych rzeczy w nieoczekiwanych miejscach i niespodziewanych zalet w ludziach; daj mi Panie łaskę mówienia im o tym. Modlitwa ta znajduje się przy grobie św.Tomasza w Tuluzie. Św.Tomasz żył w latach 1226-1274. Chrisie, widzę,że w Twojej dzielnicy pełno atrakcji. Hahaha , a w ojej tylko dziki. Pisałam o nich dlatego,że normalne warchlaczki są w paski, a w tym stadzie pojawiło się 5 maluchów bardziej przypominających dalmatyńczyki niż dziki- są białe w czarne łatki. To jakis feler genetyczny. Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe Modlitwa św. Tomasza 09.02.18, 22:02 lablenka_x napisała: > Uczyń mnie ...czynnym lecz nie narzucającym się lablenko, czyżby to aluzja do mojej forumowej aktywności? Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe Modlitwa św. Tomasza 10.02.18, 17:42 Absolutnie nie. Dzięki Tobie to forum jeszcze jakoś dycha. Dziś zwiedzaliśmy nasz zamek cesarski. Warto było poznać nieznane zakamarki. Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe Modlitwa św. Tomasza 10.02.18, 18:10 lablenka, no to uspokoiłaś mnie, a fotki z zamku będą? Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe Modlitwa św. Tomasza 10.02.18, 19:06 "Zachowaj mnie miłym dla ludzi, choć z niektórymi z nich doprawdy trudno wytrzymać" ładną i mądrą modlitwę napisał ten Tomasz z Akwinu, nie dziwota, był jednym z najwybitniejszych myślicieli w dziejach chrześcijaństwa Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe Modlitwa św. Tomasza 13.02.18, 10:06 Cieszę się, że zauważyłeś piękno i mądrośc tej modlitwy. Mnie też zachwyciły. Zdjęcia zamku na razie wrzuciłam na fotoforum. Za chwile wychodzimy do kina na Plan B. Może wieczorem wkleję je tutaj. Mroźno i słonecznie. Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe Modlitwa św. Tomasza 13.02.18, 11:29 lablenka, fotki zamku na fotoforum obejrzałem, czy to ten film idziesz zobaczyć? dużo przyjemności życzę przy oglądaniu Plan B - Scheiß auf Plan A Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe Modlitwa św. Tomasza 14.02.18, 09:28 Byliśmy na polskim filmie www.youtube.com/watch?v=ET5qfKDHwa4 Ciekawy, napisze głupio, ale najbardziej podobały mi się sceny z psem, miał tak pięknie uśmiechniętą i radosną mordę,że człowiek sam zaczynał te radość odczuwać. Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe Modlitwa św. Tomasza 20.02.18, 18:33 Dziś mroźny wyż , wiatr od północy, ale wreszcie dużo słońca. Wrzuciłam na FF cd. zamku cesarskiego w Poznaniu, z kiepskim opisem, bo nie mam czasu. Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 20.02.18, 20:48 lablenka, obejrzałem, interesujące wnętrza Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 21.02.18, 11:28 Chrisie, to nie wszystko Dzielnica cesarska w XIX wieku to konglomerat stylów, służący do tego by "udowodnić",że Niemcy , właściwie Prusacy a potem Niemcy byli u nas od zawsze. To butne założenie spowodowało,że mamy w poznaniu piękne budowle.. Zapraszam do Poznania , Warto odwiedzić to miasto i mogę służyć za przewodniczkę, jeśli będę wówczas w mieście. Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 21.02.18, 13:40 lablenka, o zamku przeczytałem sobie trochę, w Poznaniu miałem przyjemność być kilka razy wprawdzie dość dawno temu, za zaproszenie dziękuje ale na razie nie wybieram się Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 24.02.18, 13:01 zimowo zimno 0°, od czasu do czasu słońce i bez śniegu Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 24.02.18, 13:22 U nas zimniej. Mroźno, w nocy do -7 w związku z tym mam naloty na karmnik odwiedziła nas para ślicznych czeczotek , stadko nieznanych mi ptasząt ,podobnych do wróbli ale z czarnymi 2 paseczkami na głowie i strzyżyk z zadartym ogonkiem, więc atlasy ptaków poszły w ruch. Zdjęcie kiepskie bo robione przez szybę. W drodze do Zielonej Góry napotkaliśmy ogromne stado gęsi odpoczywających na polu. Nie mogłam się niestety zatrzymać, bo droga szybkiego ruchu. Widzę takie stado po raz drugi, pierwszy raz w lutym 2000 r. Dziś wieje, chmurzyska pędza, nadal zimno i polatują pruszki śniegowe. Siedzimy w domu i odpoczywamy. Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 26.02.18, 11:10 lablenka_x napisała: > U nas zimniej. Mroźno, w nocy do -7 w związku z tym mam naloty na karmnik odwie > dziła nas para ślicznych czeczotek , stadko nieznanych mi ptasząt ,podobnych do > wróbli ale z czarnymi 2 paseczkami na głowie i strzyżyk z zadartym ogonkiem, w > ięc atlasy ptaków poszły w ruch. Zdjęcie kiepskie bo robione przez szybę. W dro > dze do Zielonej Góry napotkaliśmy ogromne stado gęsi odpoczywających na polu. N > ie mogłam się niestety zatrzymać, bo droga szybkiego ruchu. Widzę takie stado p > o raz drugi, pierwszy raz w lutym 2000 r. Dziś wieje, chmurzyska pędza, nadal z > imno i polatują pruszki śniegowe. > Siedzimy w domu i odpoczywamy. > Tak wygląda czeczotka. Prawda,że śliczna? Zdjęcie nie jest moje, wygląda na to,że w tych dniach był nalot na siedziby ludzkie fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4122713,6,8,1,0,Czeczotka.html Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 26.02.18, 14:50 lablenka, fajna, ja spotykam niestety tylko takie Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 26.02.18, 20:12 musiałem wyjść z domu, bez auta bo tylko w pobliżu, brr zimno -4°, przy okazji sfotografowałem gmach uniwersytetu Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 24.02.18, 22:54 fotka z dzisiejszego popołudniowego spaceru Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 26.02.18, 22:16 Wrona siwa i wiosenny kos. Budynek uniwersytetu prawdziwie techniczny. Lata 70 ubiegłego stulecia, tak sadzę. Teraz u nas na I piętrze -12 , niebo bezchmurne i gwiazdy migocą jak to podczas mrozu. Ptaki gromadnie pchały się do karmnika, czyżby spodziewały się jakichś anomalii pogodowych? Normalnie sa 4 modraszki w tym jedna jednonóżka , a dziś było ich z 20 nie licząc modraszek, dzwońców, kosów i innych. Robiłam im fotki przez szybę, aby nie niepokoić i powiem Ci,że była to niezła jazda. Jak już namierzyłam odp. obiekt, uzyskałam odp. odległość i nacisnęłam na spust , to własnie w tym momencie pokazała mi kuperek, albo został nikły ślad po niej. Dobranoc. Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 26.02.18, 22:44 lablenka, prawie, gmach uniwersytetu zbudowany 1958-1960 i podlega ochronie zabytków, dobranoc Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 28.02.18, 12:42 postawili przed tygodniem rusztowanie teraz w zimie i nic nie dzieje się, jaki sens? Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 28.02.18, 14:06 dzisiaj słonecznie ale zimno -7° i bez śniegu Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 28.02.18, 19:59 Ostatni dzień lutego. Zimno jak diabli rano -10, teraz-7 , ale śnieg nie pada. Wrzuciłam parę zdjęć z sikorkami na FF. Niestety nie potrafię tak wklejać jak Ty. Możemy sobie pogratulować. Aż 42 nasze wpisy i 2 alfredki w lutym. Można i tak. To do przeczytania w marcu Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 28.02.18, 20:02 chris.w4 napisał: > postawili przed tygodniem rusztowanie teraz w zimie i nic nie dzieje się, jaki sens? Jak się ociepli będzie jak znalazł, od razu praca ruszy z kopyta. Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Dzisiejki 263 - lutowe 28.02.18, 20:05 Numer niesamowity. Bardzo kiepskie moje zdjęcie na FF na 11 miejscu To jeden z numerków, które wyczyniła mi pozująca modraszka. Na FF jest ich jeszcze kilka. Odpowiedz Link
chris.w4 Re: Dzisiejki 263 - lutowe 28.02.18, 20:19 lablenka_x napisała: > kiepskie moje zdjęcie na FF na 11 miejscu może intrygujące kolory pobudziły zainteresowanie, z całej serii z ptaszkami to podoba się mnie najbardziej Odpowiedz Link