kindov 17.12.10, 20:12 Wreszcie coś konkretnego - będzie ostatni sezon Poirota: www.express.co.uk/posts/view/212740/Poirot-beats-axe-to-solve-more-murdershttp://www.express.co.uk/posts/view/212740/Poirot-beats-axe-to-solve-more-murders Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kindov Re: Poirot - nowy sezon 22.12.10, 16:01 Szczególnie ciekawa jest ta część informacji: "Suchet, 64, said he plans to hang up his spats once he has finished filming the final six stories in three years time." Czyli, że jednak planowane jest nakręcenie 6 brakujących części w przeciągu trzech lat. Jak wiadomo, zostały jeszcze do nakręcenia: Powieści: 1. Wielka czwórka / The Big Four 2. Zbrodnia na festynie / Dead Man's Folly 3. Słonie mają dobrą pamięć / Elephant Can Remember 4. Kurtyna / Poirot's Last Case: Curtain Sztuka teatralna (przerobiona na powieść przez Charlesa Osborne'a): 5. Czarna kawa / Black Coffee i zbiór opowiadań: 6. 12 prac Herkulesa Jeśli tak, to zastanawiam się, jak zamierzają w 1 filmie ująć całe 12 prac...? Najlepiej byłoby z tego zrobić osobny serial, ale producenci na pewno już do formuły 45 minutowych odcinków nie powrócą. Tak czy owak - dobre wieści :) Odpowiedz Link
qbin2001 Re: Poirot - nowy sezon 07.01.11, 19:19 FAN-TAS-TYCZ-NA wiadomość! Trzymam kciuki za realizację :) Odpowiedz Link
bszie031 Re: Poirot - nowy sezon 12.01.11, 11:22 Na Ale Kino leci teraz seria z panną Marple. No i w niedziele będzie jedna z moich ulubionych (bez Marple) Tajemnica rezydencji Chimneys - naprawde super. Czytałam kilka razy , wkońcu obejrzę i czekam na audio do słuchania -też mam nadzieje że niedługo. Odpowiedz Link
kindov Re: Poirot - nowy sezon 12.01.11, 14:58 Najnowszy sezon Panny Marple mi się podoba, mimo wprowadzonych zmian. Akurat Rezydencję Chimneys bardzo pozmieniano, ale w sumie wyszedł z tego dość fajny film. Podczas oglądania nie pamiętałem wielu szczegółów z książki, dzięki czemu całość mi się podobała. Inaczej było z wcześniejszymi filmami, np. Nemezis czy Tajemnica Sittaford, gdzie niepamiętanie szczegółów nie miało żadnego znaczenia, bo scenariusze były fatalne i powstały kompletne gnioty, a nie filmy...) Ciekaw jestem innych opinii o tym sezonie - podzielcie się :) Odpowiedz Link
bejaa Re: Poirot - nowy sezon 16.01.11, 20:35 Zaczęłam ostatnio oglądanie tych nowszych Poirotów i obejrzałam póki co "Pani McGinty nie żyje", "Kot wśród gołębi", "Trzecia lokatorka", "Rendez-vous ze śmiercią", "Przyjdź i zgiń" i "Tragedia w trzech aktach". Odczucia mam podobne do Waszych. Za najlepsze uważam "Pani McGinty nie żyje" (Ariadna rządzi :D ), "Kot wśród gołębi" (tu szczególnie charyzmatyczne uczennice) i "Tragedia w trzech aktach" (fajna konwencja sztuki teatralnej). Ogólnie to brakuje mi postaci Hastingsa, który ubarwiał starsze filmy. Brakowało mi go szczególnie w ostatniej scenie "Tragedii w trzech aktach", bo mam go przed oczami w starszej wersji tej sceny. :D "Trzecia lokatorka" - przyznam bez bicia, że nie pamiętam zbyt dobrze książki (muszę sobie odświeżyć), ale wydaje mi się, że nieco pozmieniali, jednak wrażenie dość pozytywne - dość spójne to było, tylko nie dało się zrobić super filmu do przeciętnej książki i to tak współczesnej... "Przyjdź i zgiń" - tu też chyba były pewne niezgodności z powieścią, ale podobało mi się :D Pani od kotów wymiata :P No i "Rendez-vous ze śmiercią". Przed chwilą skończyłam oglądać. Ma-sa-kra. Skrzyżowanie "Morderstwa w Mezopotamii" z "Modą na sukces". Poirot nie grał roli detektywa, tylko jasnowidza, bo wskazówek było brak :P Jak ktoś miał WIZJĘ na taki film, to niech go sobie kręcił, ale czemu podpisał to jako adaptacja powieści Christie??? Uff, aż mi ciśnienie skoczyło :P Odpowiedz Link
bszie031 Re: Poirot - nowy sezon 04.02.11, 13:18 tak.... Obejrzałam wkońcu Tajemnicę rezydencji Chimneys.... - ksiązkę czytałam chyba ze dwa razy... - po prostu wysmienita... Ekranizacja dla mnie osobiście to jakś profanacja - pomieszane powiązania między bohaterami, wątki jakięś takie nie precyzyjne, a na dodatke pytanie zasadnicze - co w tym wszystkim robi Panna Marple? Nudziłam sie okropnie. kolejny raz przekonałam sie że niestety ekranizacje daleko mijają sie z właściwą treścią powieści - czekam teraz na wersję audiobookową - mam nadzieje że bedzie taka jak poprzednie wydania -nieokrojona z super muzyką. apropo - czy ktoś słuchal już jakąs je powieśc audiobookową z kryminalnetango.pl. ciekawa jestem Waszych opinii - jak dla mnie świetny pomysł i fajne wydania -zwłaszcza Spotkanie w Bagdadzie czytane prze Marcina Hycnara...? Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Poirot - nowy sezon 06.02.11, 18:41 Tajemnica Rezydencji... dla mnie, osoby która uwielbia książkę to była profanacja. Gdyby dać to komuś kto oryginału nie czytał, to pewnie uznałby, że film jest w porządku, intryga interesująca i ogólnie cacy. Ja książkę czytałam i nie mogę przeboleć tego co zrobiono z bohaterami. A tak na nich czekałam :( Z książki pozostał tylko tytuł i kilka nazw, .... strasznie się rozczarowałam Odpowiedz Link
bszie031 Re: Poirot - nowy sezon 10.02.11, 13:07 Masz rację, ktoś kto czytał już Rezydencję to filmu "nie przyjmie"... W ostatnią niedzielę było Morderstwo na plebani... I tutaj o dziwo nie było tak żle. Całkiem sympatycznie się to oglądało - jakiś wielkich odstępstw nie było... Odpowiedz Link
kindov ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 r. :) 14.11.11, 19:40 Długo, długo nic nie było słychać o tym nowym/ostatnim sezonie Poirot - ale wreszcie ITV potwierdziła, że w 2012 nakręcą pięć ostatnich filmów: 12 prac Herculesa (ciekaw jestem, jak to zrobią) Zbrodnia na festynie Wielka czwórka Słonie mają dobrą pamięć Kurtyna źródło: agathachristie.com/insight/christie-news/2011/11/14/poirot-will-be-back-tv/ Odpowiedz Link
ikkala_2 Re: ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 05.12.11, 21:24 Witajcie :) bardzo ciekawa jestem "Kurtyny" Odpowiedz Link
kindov Re: ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 06.12.11, 15:36 Ja też, ciekawe, czy powróci Hastings - bardzo ważna postać w tej książce. Odpowiedz Link
ikkala_2 Re: ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 06.12.11, 20:39 o tak, bez niego sobie nie wyobrażam "Kurtyny". Oj jak trzeba uważać pisząc o tej książce, żeby nie napisać za dużo :) Odpowiedz Link
escott Re: ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 05.01.12, 19:25 ...o rany, co za wiadomości, dawno nie zaglądałam na to forum, a tu takie nowiny świetne. Chociaż "Kurtyny" chyba po prostu nie obejrzę. Nie z Suchetem. Nie na moje nerwy :( Odpowiedz Link
nchyb Re: ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 07.01.12, 10:38 a ja obejrzę :-) Odpowiedz Link
kindov Re: ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 07.01.12, 12:37 Ja też obejrzę :) A gdzieś czytałem, że do Kurtyny wróci Hastings. Odpowiedz Link
aki-no Re: ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 12.01.12, 12:29 Tez się ciesze i jak dla mnie mogliby detalicznie zrealizowac serial 12 prac Herkulesa. a dlaczego nie chcesz ogladac Kurtyny z Suchetem i jaka wersja by Ci odpowiadala? Odpowiedz Link
kindov Re: ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 12.01.12, 14:47 O tak, ja też chętnie obejrzałbym serial Dwanaście prac Herkulesa! W tym tomiku są znakomite opowiadania. Odpowiedz Link
aki-no Re: ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 12.01.12, 20:56 ja tez bardzo. Choc jakby to pasowalo charakterologicznie ze starszym Suchetem? moze wlasnie tak? jakie macie zdanie na temat odcinka OrientExpresu ? rzeczywiscie powazniejszy i bardziej zirytowany Poirot... Odpowiedz Link
kindov Re: ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 12.01.12, 21:13 Niestety, scenariusz Orient Expressu jest dla mnie w tej wersji nie do przyjęcia :( Poirot też. Ale już i tak wolę to, niż współczesną wersję z Moliną, o której pisałem tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,12250,27410413,29083302,Re_Jakie_wydawnictwa_.html Odpowiedz Link
aki-no Re: ITV wreszcie potwierdza! Poirot wraca w 2012 12.01.12, 21:40 Przeczytalam:-) no wiec Molina owszem, na zasadzie - scenariusz leżal kolo Christie.... ale patrzac na niego doszlam do wniosku, ze - przynajmniej dla mnie - Poirot to tez pewna atmosfera angielska albo taka jak sobie wyobrazamy;-) ze jest angielska, do niej zas te nowoczesne 'upodobnienia' nijak pasuja... tez nie lubie, jak postac która mam wklejona w pamiec zmieniaja charakterologicznie.. jak owa opiekunka panny van Schuyler... z tego wzgledu tez niekoniecznie ucieszylam sie przedstawieniem Tima w roli totalnie wpatrzonego w matke... specyficznie ale i tak nie odpowiedziales co Ci nie pasuje w Poirocie a la Suchet w OrientExpresie... Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Poirot - nowy sezon 07.02.13, 21:11 No i gdzie ten sezon... czy cos wiecie o jakichs nowych filmach z Christie? w desperacji sciagam wlasnie sobie murder in three acts bo wszystko z suchetem znam juz na pamiec Odpowiedz Link
qbin2001 Re: Poirot - nowy sezon 28.03.13, 00:58 "Słonie maja pamięć" zapowiedziane na 31 grudnia 2013. Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Poirot - nowy sezon 06.07.13, 22:59 czy to zapowiedziane jako wersja ang czy polska tez np amercom? czyli jak bardzo moge sie cieszyc?;0) Odpowiedz Link
qbin2001 Re: Poirot - nowy sezon 04.09.13, 11:33 tamaryszek0 napisała: > czy to zapowiedziane jako wersja ang czy polska tez np amercom? czyli jak bardz > o moge sie cieszyc?;0) Na razie premiera TV. Ale ostatnio Amercom wydał cały sezon Poirota zanim wszystkie odcinki miały premierę TV (zazwyczaj premiery kolejnych odcinków w TV są bardzo rozciągnięte na 1-2 lata), więc mam nadzieję, że my poznamy za pośrednictwem Amercomu całość duo wcześniej :) Odpowiedz Link
qbin2001 Re: Poirot - nowy sezon 04.09.13, 11:41 Właśnie sprawdziłem. "Słonie maja dobrą pamięć" miał premierę 6 lipca 2013, premiera "Kurtyny" zaplanowana jest na 12 stycznia 2014. Pozostałe 3 filmy powinny mieć premierę w międzyczasie. Teraz pozostaje jedynie czekać na reakcję Amercomu. Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Poirot - nowy sezon 04.09.13, 12:37 Dzieki. Wlasnie widzialam fragment końcówki. Kiepski moj angielski, ale tyle zrozumialam, by jęknąć, ze znowu ktoś Agatę poprawiał. No i jakos mi szkoda, choc moze nie bedzie tak zle. Odpowiedz Link
qbin2001 Re: Poirot - nowy sezon 04.09.13, 15:30 Właśnie obejrzałem cały odcinek. Nie pamiętam już kompletnie książki, więc mi się podobało ;-) Odpowiedz Link
pihiccup Re: Poirot - nowy sezon 05.09.13, 20:23 6 września (czyli jutro) o 20:10 na ALE KINO + premiera "Poirot:Słonie mają dobrą pamięć". Odpowiedz Link
qbin2001 Re: Poirot - nowy sezon 06.09.13, 11:32 Kto może niech ogląda. Właśnie dostałem maila z Amercomu, że w najbliższym czasie nie planują zakupu praw do nowych Poirotów :( Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Poirot - nowy sezon 06.09.13, 12:50 OJ to bieda, bo u mnie talerz nie dziala, czyli nic nie dziala! zanim naprawią... moze ktos sie ulituje i wrzuci na chomika albo youtube Odpowiedz Link
pihiccup Re: Poirot - nowy sezon 07.09.13, 14:21 Tutaj szczegóły: www.alekinoplus.pl/alekino_wydarzenia-20130905-detektywi.html Przyznam, ja nie mogę się doczekać ;) Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Poirot - nowy sezon 07.09.13, 14:23 Powiedziałabym to samo, ale ... tv nie działa, wiec czekam na Wasze opinie i litosciwy ytb lub chomik Odpowiedz Link
thamel1 Re: Poirot - nowy sezon 07.09.13, 19:05 Mnie się podobało. Ciekawie poprowadzona intryga dwu śledztw: Ariadny Olivier i Herculesa Poirota, które nagle stają się jednym śledztwem. Czysta intryga kryminalna bez wstawek dydaktycznych, które nieco mnie denerwowały w ostatnich filmach z Suchetem (np w "Morderstwie w Orient Expresie"). Dobre aktorstwo. Słowem - warto zobaczyć Odpowiedz Link