Dodaj do ulubionych

Pomóżcie, zapomniałam tytułu

23.05.04, 10:14
Chodzi mi o powieść z Poirotem, tę w której zostaje zamordowany staruszek,
jest dużo krwi. Podejrzana jest cała rodzina. Dodam, że staruszek do
najmilszych nie należał. Niestety zapomniałam tytuł. Prowadzę sobie taki spis
z powieściami Agaty, ale niestety dość niesystematycznie go uzupełniam
(Poirotowi by się to nie spodobało). Pomóżcie, jaki to był tytuł?
Obserwuj wątek
    • dylan2002 Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 23.05.04, 11:31
      Chyba "Morderstwo w Boże Narodzenie". Ktoś tam powiedział: "Jakim cudem ten
      starzec miał w sobie tyle krwi" czy jakoś tak :)
      • maedel Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 23.05.04, 16:21
        Tak, pewnie chodzi o "Morderstwo w Boże Narodzenie". A morderca to ....
        Zartowałam. ;)))
        • ikkala dzieki! 23.05.04, 18:05
          Tak teraz sobie przypomnialam, cala rodzina zjechala sie na swieta do ojczulka.
          Ufff, jaka ulga...
        • ikkala Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 23.05.04, 18:07
          ... a morderca to jak zwykle najmniej poderzana osoba. Czy kiedys udalo Wam się
          odgadnąć kto jest mordercą?
          Mnie nigdy
          • slotna Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 24.05.04, 14:54
            Ja przez pierwsze powiedzmy 20 ksiązek nie miałam żadnych pomysłów. A
            wściekałam się strasznie, bo moja przyjaciółka juz po 5 zgadywała doskonale;)
            teraz już dość często odgaduję. Ostatnio wykołowało mnie 'Morderstwo na
            plebanii'....
            • poirot80 Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 25.05.04, 15:01
              Udało mi się odgadnąć kto jest mordercą w "Zwierciadło pęka w odłamków
              stos", "Tajemniczy przeciwnik" i "Zabójstwo Rogera Ackroyda" i chyba tyle.
              • agao1984 Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 25.05.04, 15:31
                Na początku nigdy nie zgadywałam, potem na wszelki wypadek podejrzewałam
                wszystkich :) i nie było niespodzianki. Zgadywać nawet nie próbuję, lubię być
                zaskakiwana. Chociaż czasami mordercę widać jak na dłoni, a szkoda.
                pozdrawiam
                • zzdorka Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 31.05.04, 21:43
                  W dwoch czy trzech ksiazkach zgadlam. Dlatego mi sie nie podobaly. Ale wole
                  miec niespodzianke. Zreszta zawsze Poirot wyciagnie cos takiego na koniec z
                  rekawa, ze w zyciu bym nie sklecila rozwiazania bez tej informacji. A on zawsze
                  jakis list od kogos dostanie czy spotka sie z kims o kim w ogole w ksiazce sie
                  nie mowi. Wiec jak mozna zgadnac? Ale wtedy nie byloby frajdy.
          • the_dzidka Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 18.06.04, 19:15
            > Czy kiedys udalo Wam się
            > odgadnąć kto jest mordercą?

Ja po kilku książkach wyczaiłam system Agatki :) Polega na tym, że morderstwa
            dokonano o innej porze, niż się wydaje, i/albo zamordowano nie tę osobę, o
            której wszyscy myślą, że zostala zamordowana. Mimo tego nigdy nie udało mi się
            odgadnąć działania mordercy przed końcem książki, a i zgadnąć rzadko mi się
            udaje, a jeśli nawet, to zupełnie przypadkiem i nie potrafię wytłumaczyć,
            dlaczego tak :) Nawiasem mówiąc, swoje pisanie Agatka spersonifikowała w osobie
            Ariadny Oliver, która w jakiejś książce tłumaczy, jak i dlaczego pisze swoje
            książki :)) To jest dokładnie to samo :)) Ariadna Oliver pisywała o Finie,
            Agatha - o Belgu. Jest mnóstwo takich podobieństw :))
            • agao1984 Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 18.06.04, 21:12
              Pani Olivier przyznała, że wielokrotnie powiela ten sam motyw, fabułę itp.
              Agatha też tak robiła i łatwo zauważyć gdzie ;)
    • ikkala no tak 01.06.04, 15:47
      No tak, wychodzi na to, że tylko ja jestem taka niedomyślna. Zawsze mnie to
      zaskakuje. Coś ze mną nie tak? :)
      • poirot80 Re: no tak 02.06.04, 12:00
        A ja Ci właśnie zazdroszczę!! Wolałabym nie domyślać się kto jest ,mordercą, bo
        przez to książka traci częśc uroku i emocji.
        • zzdorka Re: no tak 02.06.04, 20:59
          No pewnie. Cala frajda w koncowce ksiazki. Co to za radocha jak od poczatku
          znasz rozwiazanie zagadki?

Nie przejmuj sie. Ja, na przeczytanych 50 ksiazek Agaty zgadlam 3 razy. Coz to
          za srednia?!
      • slotna Re: no tak 03.06.04, 15:02
        Dla mnie dobra ksiązka jest ta, która mnie zaskoczy;) Zawsze jak zgadnę myslę
        sobie 'łeee, wiedziałam...' ;)) więc tylko zazdroszczę;)
    • madzia773 Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 19.07.04, 08:15
      Hej, przez to forum znowu przypomniałam sobie o Agacie. Okres fascynacji jej
      dziełami przeżywałam ostatnio w wieku 14-15 lat ale pzreczytałam tylko kilka
      powieści.
      Teraz -zainspirowana przez forum- chcialam wrócić do tej lektury i wiecie co...
      w dwóch bibliotekach publ w których byłam nie ma właściwie żadnego wyboru.

Moje pytanie: skąd Wy macie książki Agaty? Z bibiolteki? Od znajomych? Jest
      jakieś inne źródło o którym nie wiem?
      • agao1984 Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 19.07.04, 13:39
        Hej!
        Kiedy zaczynałam przygodę z Agathą, zdobywałam jej książki w bibliotece, ale
        wybór też był kiepski. Wszystko zależało od szczęścia - czasem wychodziłam z
        pełną torbą, a czasem z niczym... Potem zaczęłam kupować książki Christie wyd.
        Prószyński - były tanie :) Kiedy pojawiła się kolekcja Hatchette po prostu
        kupowałam te powieści, których jeszcze nie czytałam. Jeśli jednak nie
        chcesz/nie możesz kupować książek, to najlepiej "dogadać się" z panią
        bibliotekarką - poproś ją, żeby odkładała ci wybrane książki. Jeśli chodzi o
        znajomych to sprawa nie jest taka prosta - tylko jedna moja znajoma czytywała
        Agathę.
        pozdrawiam i zaglądaj częściej na forum :)
        • madzia773 Re: Pomóżcie, zapomniałam tytułu 19.07.04, 15:18
          dzięki, własnie byłam w trzeciej z kolei bibiotece i znowu wróciłam a
          niczym.Chyba faktycznie pójde do Empiku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka