Dodaj do ulubionych

Zagadki - seria XLVI

22.05.12, 10:00
Bejaa - też pomyślałem o "zamachu" w Tragedii w 3 aktach :)

Zagadka:

Co łączy powieści Kot wśród gołębi i Pani McGinty nie żyje?

(Chodzi o wewnętrzny świat tych powieści (konkretnie o relacje międzyludzkie), a nie np. o rodzaj morderstwa czy inne zawiłości fabuły)
Obserwuj wątek
    • kindov Podpowiedź 23.05.12, 19:25
      Proszę poszukać wskazówki w "Kocie wśród gołębi" - ktoś z tej powieści zna kogoś z "Pani McGinty nie żyje" :)
      • sowca Re: Podpowiedź 23.05.12, 23:17
        Te dwie powieści łączy osoba Maureen Summerhayes ;) Znajoma Poirota, którą ten poznał w "Pani McGinty nie żyje" byla zarazem przyjaciółką pani Upjohn z "Kota wśród gołębi".
        • kindov Re: Podpowiedź 24.05.12, 13:23
          Znakomicie!
          Czekamy na Twoją zagadkę :)
          • sowca Re: Podpowiedź 24.05.12, 23:52
            Proszę podać co najmniej 3 dzieła Agathy, w których pojawiła się trucizna w kieliszku.
            • ancza7 Re: Podpowiedź 25.05.12, 08:54
              1."Tragedia w trzech aktach" (pastor Babbington dostał cyjanek w kieliszku koktajlu);
              2."Rosmary znaczy pamięć" (dla Rosemary cyjanek w kieliszku szampana)
              3."Dziesięć małych murzyniątek" (dla Marstona, cyjanek w whisky; ale whisky to w szklance raczej?)
              4."Zwierciadło pęka w odłamków stos" (cyjanek w koktajlu dla Heather Badcock)
              Sam cyjanek! Znalazłam jeszcze cykutę:
              5."Pięć małych świnek) (dla Amyasa), ale tam na pewno była szklanka piwa!
              • sowca Re: Podpowiedź 25.05.12, 23:36
                Znakomicie, znakomicie! Sama myślałam o "Tragedii...", "Rosemary..." i "Zwierciadło..". Przekazuję zagadkę w Twoje szacowne ręce :)
                • ancza7 Nowa 26.05.12, 22:40
                  Kogo spotkała panna Marple niby to przypadkiem ;) , chociaż się do tego starannie przygotowała?
                  Znalazłam dwie takie osoby, w dwóch różnych powieściach. Może ich być pewnie więcej...
                  • kindov Re: Nowa 27.05.12, 17:02
                    Przychodzą mi do głowy 2 osoby:

Dora Bunner w Morderstwo odbędzie się...
                    Gwenda Reed w Uśpionym morderstwie

Ale pewnie rzeczywiście było ich więcej :)
                    • ancza7 Re: Nowa 27.05.12, 22:52
                      Bardzo dobrze Kindov!
                      Gwenda Reed "Uśpione morderstwo" - zgadza się, o tym myślałam.
                      Dora Bunner też dobra, chociaż to nie mój typ ;) Myślałam, o "przypadkowym" spotkaniu z Esther Walters w "Nemezis".
                      Twoja kolej.
                      • kindov Re: Nowa 28.05.12, 17:28
                        W której powieści obraz był uchylony?

(Uwaga: pytanie podchwytliwe...)
                        • scamall Re: Nowa 28.05.12, 21:18
                          Niemy świadek?

Przy okazji witam, bo to mó pierwszy post na tym forum:)
                          • kindov Re: Nowa 29.05.12, 00:57
                            Zatem witamy na forum :)
                            Oczywiście, odpowiedź poprawna. Gratuluję i czekamy na Twoją zagadkę.
    • scamall Re: Zagadki - seria XLVI 29.05.12, 15:01
      A więc moja zagadka:
      Który z bohaterów chciał ,aby jego wizerunek stanął u Madame Tussaud?
      • kindov Re: Zagadki - seria XLVI 29.05.12, 15:56
        Jane Wilkinson (Śmierć lorda Edgware'a)
        • scamall Re: Zagadki - seria XLVI 29.05.12, 19:50
          Jasne:) Twoja kolej
          • kindov Re: Zagadki - seria XLVI 30.05.12, 14:43
            Proszę podać co najmniej pięć tytułów powieści, w których ważną rolę odegrał jakiś obraz.
            • hanulek83 Re: Zagadki - seria XLVI 30.05.12, 21:44
              kindov napisał:

> Proszę podać co najmniej pięć tytułów powieści, w których ważną rolę odegrał ja
              > kiś obraz.

1. "Pięć małych świnek"
              2. "Dom nad kanałem"
              3. "Zwierciadło pęka w odłamków stos"
              4. "Samotny dom"
              5. "Po pogrzebie"
              • kindov Re: Zagadki - seria XLVI 30.05.12, 22:20
                Świetnie!
                Dodałbym jeszcze:
                Trzecia lokatorka
                Boże Narodzenie Herculesa Poirot/Morderstwo w Boże Narodzenie

Czekamy na Twoją zagadkę :)
                • hanulek83 Re: Zagadki - seria XLVI 01.06.12, 19:43
                  Na kogo napadł Paw i w której powieści o tym mowa?
                  • tommg Re: Zagadki - seria XLVI 01.06.12, 22:55
                    Jak rozumiem, chodzi o Ariadnę Oliver w "Trzeciej lokatorce"?
                    • hanulek83 Re: Zagadki - seria XLVI 02.06.12, 19:34
                      tommg napisał:

> Jak rozumiem, chodzi o Ariadnę Oliver w "Trzeciej lokatorce"?

Zgadza się:)
    • tommg kolejna 03.06.12, 12:49
      No to coś prostego.

Pewna panna z dobrego domu popełniła mezalians. W szczęśliwym małżeństwie urodziło się ośmioro dzieci. Historia, którą opisuje Agatha Christie dzieje się przeszło 40 lat po śmierci kobiety, kiedy żyje jeszcze dwoje jej dzieci. Odgrywają oczyweiście istotną rolę w opisanej historii.

Proszę podać jej imię, nazwisko rodowe i małżeńskie.
      • kindov Re: kolejna 03.06.12, 14:01
        Marcia Leonides (de domo de Haviland)

A przy okazji: ogłoszono już częściowo obsadę "Domu przestępców" (scenariusz tej kinowej adaptacji napisał Julian Fellowes, autor scenariusza Gosford Park serialu Downton Abbey) - tutaj link:
        enchantedserenityperiodfilms.blogspot.com/2011/05/cast-announced-for-christies-crooked.html
        Jak dla mnie, zapowiada się wielka uczta filmowa dla wielbicieli prozy Agathy Christie :)
        • tommg Re: kolejna 03.06.12, 15:41
          Oczywiście.

A filmu trochę się boję. Obsada rzeczywiście zapowiada się świetnie, choć nie wiem, czy akurat Julie Andrews odpowiada np. mojemu wyobrażeniu cioci Edith. A poza tym z jednej strony "I love what Sidney Lumet did with Murder on the Orient Express" i klimat Gosford Park, a z drugiej jakieś kombinacje "... , Sophia's elder brother Roger".
          • kindov Nowa zagadka 04.06.12, 14:14
            Kto przez pomyłkę przeczytał telegram o zaskakująco "warzywnej" treści i do kogo był on w rzeczywistości adresowany?

Pytanie dodatkowe: co oznaczały te warzywa (ogólnie, nie każdy z osobna :) ?
            • hanulek83 Re: Nowa zagadka 04.06.12, 16:18
              kindov napisał:

> Kto przez pomyłkę przeczytał telegram o zaskakująco "warzywnej" treści i do kog
              > o był on w rzeczywistości adresowany?
              >
              > Pytanie dodatkowe: co oznaczały te warzywa (ogólnie, nie każdy z osobna :) ?
              >
              >

Telegram adresowany do pana Richetti omyłkowo przeczytała Linnet Doyle (Śmierć na Nilu). "Warzywa" oznaczały broń.
              • kindov Re: Nowa zagadka 04.06.12, 17:41
                Znakomicie.
                Prosimy o Twoją zagadkę.
    • hanulek83 Re: Zagadki - seria XLVI 08.06.12, 16:27
      Czyim chrześniakiem był inspektor Dermot Craddock?
      • sowca Re: Zagadki - seria XLVI 08.06.12, 22:20
        Czy nie sir Henry'ego Clitheringa?
        • hanulek83 Re: Zagadki - seria XLVI 09.06.12, 12:04
          sowca napisała:

> Czy nie sir Henry'ego Clitheringa?

Oczywiście:)
          • sowca Re: Zagadki - seria XLVI 10.06.12, 01:01
            Och, wspaniale :)

Kto został ochrzczony wyjątkowo do niej niepasującym imieniem Aimee?
            • hanulek83 Re: Zagadki - seria XLVI 11.06.12, 12:17
              sowca napisała:

> Och, wspaniale :)
              >
              > Kto został ochrzczony wyjątkowo do niej niepasującym imieniem Aimee?

Była to panna Griffith-siostra doktora z "Zatrutego pióra".
              • sowca Re: Zagadki - seria XLVI 11.06.12, 23:11
                Tak jest.

Kolejka w Twoje ręce :)
                • hanulek83 Re: Zagadki - seria XLVI 13.06.12, 21:33
                  Kto zdecydował, że chce mieszkać w górzystej części Szkocji "mając do dyspozycji dom w eleganckiej dzielnicy Londynu, posiadłość ziemską w hrabstwie Hamp bądź willę na południu Francji" ?
                  • ancza7 Re: Zagadki - seria XLVI 13.06.12, 23:40
                    Bella Goedler ("Morderstwo odbędzie się")
                    • hanulek83 Re: Zagadki - seria XLVI 14.06.12, 11:08
                      ancza7 napisała:

> Bella Goedler ("Morderstwo odbędzie się")

Zgadza się:)
                      • ancza7 Re: Zgadza się:) 14.06.12, 11:55
                        Proszę wymienić co najmniej trzy osoby, które posługiwały się lornetką w celu popełnienia i/lub wykrycia przestępstwa. Oczywiście w powieściach Agathy :)
                        Pewnie też może być więcej :)
                        • ancza7 Re: Zgadza się:) 16.06.12, 18:57
                          Weekend? Upał? Podpowiedź potrzebna?
                          • bejaa Re: Zgadza się:) 17.06.12, 11:03
                            Komandor Haydock w "N czy M"
                            Gerardine w "Przyjdź i zgiń"
                            Norton w "Kurtynie"
                            i oczywiście panna Marple w "Morderstwie na plebanii" i "Strzałach w Stonygates"
                            • kindov Re: Zgadza się:) 17.06.12, 11:18
                              Haha, tak długo nikt nic nie pisał, a tu nagle 2 odpowiedzi prawie jednocześnie :)
                              Bejaa - pierwsza na mecie i w dodatku o dwie długości-powieści lepsza: Gratulacje!
                              To teraz czekamy na potwierdzenie i nową zagadkę
                            • ancza7 Zgadza się:) 17.06.12, 23:03
                              Zgadza się :) wspaniale! I jak wiele osób używało lornetki :) Myślałam jeszcze o pannie Reilly w "Morderstwie w Mezopotamii".
                              Bejaa Twoja kolej.
                              • bejaa Re: Zgadza się:) 18.06.12, 14:46
                                W całkiem sporej ilości powieści Christie występują archeolodzy.
                                Poproszę o wymienienie co najmniej trzech - prawdziwych lub "fałszywych", ale bez "Morderstwa w Mezopotamii", żeby nie było tak prosto.
                                Ja osobiście naliczyłam sześciu ;)
                                • nchyb Re: Zgadza się:) 19.06.12, 20:08
                                  a czy ślubny mąż, występujący w Autobiografii i w Opowiedzcie jak tam żyjecie oraz jego szef też liczą się do tych sześciu?... ;-)
                                  • bejaa Re: Zgadza się:) 19.06.12, 20:40
                                    Nie, tych nie liczyłam :P
                                    Podpowiem, ze mogą być udawani archeolodzy ;)
                                    • tommg Re: Zgadza się:) 19.06.12, 22:06
                                      No to zaryzykuję:
                                      Signor Richetti, doktor Stone, Angela Warren, panowie Dupont (fajnie, jeden wpis, dwie osoby).
                                      I tu moja pamięć zawiodła.
                                      • bejaa Re: Zgadza się:) 20.06.12, 15:26
                                        Uznaję :)
                                        O Angeli zapomniałam, reszta się zgadza. Jest jeszcze dwóch archeologów ze "Spotkania w Bagdadzie" - dr Paucefoot Jones i dr Richard Baker ;)
                        • kindov Re: Zgadza się:) 17.06.12, 11:15
                          Norton - Kurtyna
                          Panna Marple - Morderstwo na plebanii
                          Colin Lamb i Geraldine Brown - Przyjdź i zgiń

i pewnie wiele innych :)
    • tommg nowa 20.06.12, 22:31
      Pan Eade (dyrektor banku), jego syn oraz Jenkins z warsztatu. Jakich trzech mężczyzn panna Marple porównała z wymienioną trójką?
      • kindov Re: nowa 21.06.12, 22:29
        4.50 z Paddington:

Pan Eade (dyrektor banku) - Harold Crackenthorpe
        jego syn - Cedryk Crackenthorpe
        Jenkins z warsztatu - Alfred Crackenthorpe
        • tommg Re: nowa 21.06.12, 22:49
          Jasne. Czekamy.
          • kindov Re: nowa 22.06.12, 15:38
            Proszę wymienić 3 powieści, w których wykorzystano kapelusz przy popełnieniu przestępstwa.
            Proszę też wymienić 3 panie, które te kapelusze nosiły (a raczej - by ująć rzecz dokładniej - miały je na sobie, bo nie wszystkie zdawały sobie z tego sprawę...)
            • ancza7 Re: nowa 22.06.12, 20:32
              Arlena Stuart Marshall - "Zło, które żyje pod słońcem"
              Gladys Sanders - "Trzynaście zagadek"
              Lady Stubbs - "Zbrodnia na festynie"
              • kindov Re: nowa 23.06.12, 10:14
                Znakomicie!

Myślałem jeszcze o:
                Jane Wilkinson – Śmierć Lorda Edgware’a
                Ada Mason – Zagadka błękitnego ekspresu

Czekamy na Twoją zagadkę!
                • ancza7 nowa 25.06.12, 12:45
                  Zmieniono nazwę, ale miejsce i tak pozostało przeklęte. Jak nazywało się przedtem, jak potem i w jakiej powieści Agatkowej to wszystko się działo.
                  • kindov Re: nowa 25.06.12, 17:42
                    Kojarzy mi się z trzema przypadkami:
                    - Noc i ciemność: Cygańskie gniazdo -> Wieże
                    - Uśpione morderstwo: St Catherine's -> Hillside (tutaj klątwy nie było, co najwyżej mściwy duch Helen...)

i do pewnego stopnia:
                    - Próba niewinności: Viper's Point ("Żmijowe Miejsce" - właściwie tak nazywało się miejsce, grunt, na którym stał ten dom) -> Sunny Point (Słoneczne Miejsce)
                    • ancza7 Re: nowa 25.06.12, 21:25
                      Super! Myślałam tylko o "Nocy i ciemności", ale inne też ciekawe.
                      Proszę o następną, ale żeby trudna była :)
                      • kindov nowa i trudna (oby...) :) 26.06.12, 10:33
                        Komu nigdy nie służyło jedzenie na noc curry, o czym czytelnik dowiaduje się, gdy w wyniku takiej właśnie kolacji ta osoba budzi się przerażona i roztrzęsiona, ponieważ śniła o Belle Dame sans Merci?

Pytanie dodatkowe (to już tylko formalność): Czyja postać jawiła się w tym śnie jako Belle Dame sans Merci?

Mam nadzieję, że zagadka spełni oczekiwania i okaże się wystarczająco intrygująca i trudna (ale jednak nie za bardzo). :) Miłej zabawy!
                        • sowca Re: nowa i trudna (oby...) :) 26.06.12, 23:20
                          Hura, zdążyłam :)

Jedzenie curry na noc nie służyło zdecydowanie siostrze Leatheran, której śniła się Louise Leidner w roli Belle Dame sans Merci.
                          • kindov Re: nowa i trudna (oby...) :) 26.06.12, 23:36
                            No i to by było na tyle, jeśli chodzi o trudną zagadkę, haha ;)

Gratulacje! Znakomita odpowiedź i czekamy na Twoją zagadkę!
                            • sowca Re: nowa i trudna (oby...) :) 28.06.12, 00:11
                              Noo, akurat niedawno czytałam "Morderstwo w Mezopotamii", więc byłam w temacie :) Mam nadzieję, że moja zagadka też będzie trudna...

Kto został uśpiony i porwany w trakcie mycia głowy?
                              • kindov Re: nowa i trudna (oby...) :) 28.06.12, 14:11
                                Victoria Jones w Spotkaniu w Bagdadzie :)
                                • sowca Re: nowa i trudna (oby...) :) 29.06.12, 01:05
                                  Kindov, jesteś nie do pokonania :) Oczywiście dobra odpowiedź, zadajesz!
                                  • kindov Re: nowa i trudna (oby...) :) 29.06.12, 11:10
                                    Haha, na szczęście na tym forum jest wiele niepokonanych osób, więc jestem w dobrym towarzystwie :)

Moje pytanie: Kto i w jakiej powieści układał łamigłówkę z futrzanym dywanem i czarnym kotem, a także kto w tym pomagał?
                                    • sowca Re: nowa i trudna (oby...) :) 30.06.12, 01:21
                                      No to krótka piłka: była to pani Gardener ze "Zło czai się wszędzie", a pomagał jej w tym osobiście Herkules Poirot.
                                      • kindov Re: nowa i trudna (oby...) :) 30.06.12, 15:17
                                        I tą krótką piłką zwyciężasz :)
                                        Prosimy o Twoją zagadkę!
                                        • sowca Re: nowa i trudna (oby...) :) 30.06.12, 22:18
                                          No tym razem postaram się naprawdę trudną :p
                                          Kto twierdził, że gdy jego żona trafi do pensjonatu dla staruszek, "jak nic zostanie Kleopatrą"?
                                          • ancza7 Re: nowa i trudna (oby...) :) 30.06.12, 23:02
                                            Tom Beresford, oczywiście o Tuppence ("Dom nad kanałem).
                                            • sowca Re: nowa i trudna (oby...) :) 01.07.12, 23:38
                                              Jesteście za dobrzy :)

Oczywiście dobra odpowiedź, Ancza, Twoja kolej!
                                              • ancza7 Nowa i łatwa 02.07.12, 08:54
                                                Taki upał, trudno myśleć nawet. A Hercules Poirot w tych swoich lakierkach - straszne!
                                                Może wiecie ile miał wzrostu?
                                                • kindov Re: Nowa i łatwa 02.07.12, 11:19
                                                  Wiemy :)
                                                  nieco ponad 5 stóp i 4 cale, czyli jakieś 163 cm (Tajemnicza historia w Styles)
                                                  • ancza7 Re: Nowa i łatwa 02.07.12, 23:12
                                                    U mnie piszą, że sto sześćdziesiąt, ale pewnie masz to w oryginale :)
                                                    Dawaj następną :)
                                                  • kindov Re: Nowa i łatwa 03.07.12, 00:54
                                                    A to jakiś tłumacz widocznie zaokrąglił - a z jakiego to wydawnictwa (i kto tłumaczył?). Bo w Hachette zostawiono jednostki imperialne, takie jak w oryginale :)
                                                    Zaraz sprawdzę w innych wydaniach.

Otóż okazuje się, że Hachette wydało to samo tłumaczenie, co kiedyś Iskry - tłumaczył Tadeusz Jan Dehnel, natomiast w pierwszym polskim wydaniu z 1936 roku (Powszechna Spółka Wydawnicza "Płomień") zatytułowanym - uwaga, uwaga - "Zagadka nocy", a przetłumaczonym przez Janinę Zawisza-Krasucką, czytamy: "Wzrostu miał najwyżej 5 stóp i 4 cale" (a to byłoby jakieś 162 cm, bo 5 stóp i 4 cale = 162,56 cm).

Jednak rację miał pan Dehnel, bo Agatha Christie napisała: "He was hardly more than five feet, four inches", a "hardly more than" znaczy "nieco/niewiele ponad".

Ot i na takie dywagacje mi się zebrało (zamiast wymyślać nową zagadkę...)

Ale zagadka będzie jutro :)
                                                  • ancza7 Re: Nowa i łatwa 03.07.12, 09:28
                                                    Akurat miałam pod ręką "Morderstwo na polu golfowym" wydane przez Hachette! Tłumaczenie Jana S. Zausa: str.11 "To niezwykły człowieczek (HP)! Jego wzrost nie przekracza metra sześćdziesięciu centymetrów...."
                                                    A dzisiaj patrzę w "Tajemniczej historii w Styles" rzeczywiście "niewiele wyższy niż pięć stóp i cztery cale". Ot kaprysy tłumaczy!
                                                    Tak czy siak, Herkules był mojego wzrostu :) Ale wąsów nie mam!
                                                  • kindov Re: Nowa i łatwa 03.07.12, 11:28
                                                    W oryginale Morderstwa na polu golfowym jest: "Height, five feet four inches," - tym razem Agatha nie bawiła się w "nieco ponad". Oczywiście Agatha słynie z niefrasobliwości pod względem różnych szczegółów dotyczących jej bohaterów, ale w tym przypadku mamy do czynienia z drobną nieścisłością zarówno z jej strony, jak i tłumacza.

Lubię takie perełki :)

Zatem zagadka z tej właśnie kategorii:

Kogo Agatha ochrzciła najpierw "Joyce", a potem - w innych opowiadaniach/powieściach - niefrasobliwie zmieniła je imię na "Joan"?
                                                  • ancza7 Re: Nowa i łatwa 03.07.12, 16:29
                                                    Oj łatwa :)
                                                    W "Trzynastu problemach" występuje jako Joyce , ale już potem (np. "Karaibska tajemnica" albo opowiadanie "Azyl"), to Joan. Mowa o żonie Raymonda Westa, siostrzeńca panny Marple.
                                                  • kindov Re: Nowa i łatwa 03.07.12, 17:37
                                                    Oczywiście :)
                                                    Czekamy na Twoją zagadkę - dla orzeźwienia w ten upał :)
                                                  • ancza7 Re: Nowa i łatwa 03.07.12, 21:27
                                                    A w Krakowie leje! i burza z piorunami i upał mimo wszystko.
                                                    Jakaś nagła burza u Agathy? Ze skutkiem śmiertelnym? Myślę o jednej, ale pewnie i tego było więcej. Więc do dzieła! Kto da więcej?
                                                  • kindov Re: Nowa i łatwa 04.07.12, 10:30
                                                    A liczy się "Ogar śmierci"? Bo tam bogaty wuj dra Rose zmarł "podobno rażony piorunem", choć burzy nie było...
                                                  • ancza7 Re: Nowa i łatwa 04.07.12, 22:52
                                                    Miałam na myśli coś bardziej oczywistego :) Poczekajmy do jutra i jeżeli nikt nic nie wymyśli to "zaliczymy" tego wuja.
                                                    Burza i śmierć - niekoniecznie jedna musiała być przyczyną drugiej. Może jednak niejasno to napisałam.
                                                  • kindov Re: Nowa i łatwa 05.07.12, 10:36
                                                    Jeszcze była burza śnieżna w Pułapce na myszy, w Dziesięciu Murzynkach, no i oczywiście w Zbrodni na festynie.
                                                  • sowca Re: Nowa i łatwa 05.07.12, 21:46
                                                    Jedyna burza, która mi przychodzi do głowy, to w "Dziesięciu Murzynkach". Chyba, że uwzględnimy jakąś malutką burzę piaskową w "Spotkaniu w Bagdadzie".
                                                  • ancza7 Re: Nowa i łatwa 06.07.12, 07:29
                                                    "Morderstwo odbędzie się". Nawet prania się nie zdążyło zdjąć ze sznurka... Biedna panna Murgatroyd :(
                                                    Według mnie Kindov zadaje następną zagadkę.
                                                  • kindov Nowa zagadka 07.07.12, 10:45
                                                    Panna Marple, szukając sojusznika, zrezygnowała z kandydatury pewnego lekarza, ponieważ nie był osobą zdolną do podejmowania szybkich decyzji i natychmiastowego działania.

Jak nazywał się ten lekarz, kto ostatecznie został wtedy sojusznikiem Panny Marple i w jakiej powieści to się działo?
                                                  • ancza7 Re: Nowa zagadka 07.07.12, 22:20
                                                    Chodzi o doktora Grahama? Ostatecznie sojusznikiem panny Marple został pan Rafiel ("Karaibska tajemnica").
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 08.07.12, 01:39
                                                    Jak zawsze znakomicie.
                                                    Czekamy na kolejną zagadkę!
                                                  • ancza7 Re: Nowa zagadka 08.07.12, 23:11
                                                    Dziękuję Kindov :)
                                                    Kto znacznie lepiej imitował ziemianina, niż potrafił to czynić jakikolwiek ziemianin?
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 09.07.12, 02:07
                                                    Roger Ackroyd
                                                  • ancza7 Re: Nowa zagadka 09.07.12, 18:01
                                                    Jasneeee :) Super! No to coś nowego daj dla ochłody.
                                                    Czy wszędzie jest tak gorąco jak w Krakowie?
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 10.07.12, 00:22
                                                    Nowa zagadka:
                                                    Kogo uspokajało towarzystwo świń?
                                                  • pink75 Re: Nowa zagadka 10.07.12, 08:59
                                                    Pułkownika Bantry"ego. ("Noc w bibliotece").
                                                    Kindov zostałeś Batmanem że taki nocny tryb życia prowadzisz?
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 10.07.12, 11:40
                                                    Bardzo dobrze :)

(Tak jakoś ostatnio mam...)
                                                  • pink75 Nowa zagadka 10.07.12, 11:44
                                                    Kto miał kolczyki z lapis lazuli otoczonego białymi perełkami?

• kindov Re: Nowa zagadka 10.07.12, 12:08
                                                    Anna Protheroe (Morderstwo na plebanii)
                                                  • pink75 Re: Nowa zagadka 10.07.12, 12:12
                                                    Świetnie :-)

Twoja kolej.
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 10.07.12, 12:57
                                                    Kogo do furii doprowadzały kobiety i to zarówno te niezaradne, jak i te zaradne (które są jeszcze gorsze)?
                                                  • kindov podpowiedź 11.07.12, 15:50
                                                    Ta opinia została wygłoszona a propos konkretnej pary: zaradnej/przebojowej pani oraz jej niezaradnej towarzyszki-klakierki
                                                  • ancza7 Re: podpowiedź 11.07.12, 18:40
                                                    Opinię wygłosiła Sara King, a propos panny Pierce oraz lady Westholme. ("Randez - vous ze śmiercią").
                                                  • kindov Re: podpowiedź 11.07.12, 20:59
                                                    Brawo :)
                                                    Twoja kolej.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka