Dodaj do ulubionych

Zagadki - seria XLVII

11.07.12, 21:29
Gdzie Ariadna Oliver schowała okulary? I oczywiście nie mogła ich odnaleźć :)
Obserwuj wątek
    • kindov Re: Zagadki - seria XLVII 12.07.12, 14:57
      w futerale, a futerał w lakierowanej kasetce, zawierającej już chiński wachlarz (Tajemnica Bladego Konia)
      • ancza7 Re: Zagadki - seria XLVII 12.07.12, 16:46
        Niesamowite!!! A może ja te zagadki jakieś zbyt łatwe daję ;)
        Kindov, poprosimy o następną!
        • kindov Re: Zagadki - seria XLVII 12.07.12, 17:09
          Wcale nie takie łatwe - po prostu lubię wertować książki :)

A ile kotów miała pani spod numeru 20 zdaniem sąsiadki spod numeru 62?
          • ancza7 Re: Zagadki - seria XLVII 12.07.12, 17:39
            Czternaście! ("Przyjdź i zgiń")
            • kindov Re: Zagadki - seria XLVII 12.07.12, 18:03
              Doskonale :)
              Twoja kolej.
              • ancza7 Re: Zagadki - seria XLVII 12.07.12, 23:18
                W jakiej powieści Christie książę oprowadzał wycieczki? I jak się nazywał :)
                • kindov Re: Zagadki - seria XLVII 13.07.12, 02:08
                  Nicholas Sergius Alexander Ferdinand Obolovitsch alias Anthony Cade (Tajemnica rezydencji Chimneys)
                  • ancza7 Re: Zagadki - seria XLVII 13.07.12, 07:40
                    Nie ma mocnych na Ciebie :) Ja się poddaję (wracam 20 lipca).
                    A tymczasem Kindov zadaje kolejną zagadkę!
                    • kindov Re: Zagadki - seria XLVII 13.07.12, 11:17
                      Ancza - miłego wyjazdu!

Zagadka: Proszę wymienić 3 powieści, w których morderca udaje kelnera.
                      • sowca Re: Zagadki - seria XLVII 13.07.12, 22:40
                        "Tragedia w trzech aktach"
                        "Rosemary znaczy pamięć"

... a trzeciej chwilowo sobie nie przypominam, chyba że uznamy "Śmierć w chmurach".
                        • kindov Re: Zagadki - seria XLVII 14.07.12, 11:24
                          Jak najbardziej, właśnie o tych trzech myślałem :)
                          Czekamy na Twoją zagadkę!
                          • sowca Re: Zagadki - seria XLVII 14.07.12, 23:34
                            Nie byłam pewna, czy stewarda można uznać za kelnera, ale skoro tak, to w porządku :)

Mam nadzieję, że moja zagadka trudna, chociaż dla Was to chyba żadna nie jest trudna!

Kto używał lakieru do paznokci w kolorze kardynalskiej purpury?
                            • kindov Re: Zagadki - seria XLVII 15.07.12, 11:34
                              Linnet Doyle (Śmierć na Nilu)
                              • sowca Re: Zagadki - seria XLVII 15.07.12, 23:31
                                Jesteś jak zwykle niepokonany...
                                • kindov Nowa zagadka 16.07.12, 01:54
                                  Kto został przyłapany, bo miał zbyt śliskie dłonie, żeby otworzyć drzwi od sypialni?
                                  • sowca Re: Nowa zagadka 17.07.12, 23:31
                                    Mademoiselle Elise, pokojówka z "Różowej perły", z tomu "Śledztwo na cztery ręce"?

Kindov, zdradź mi proszę swój sekret, bo mnie to bardzo intryguje: rozwiązujesz większość zagadek z pamięci czy musisz sprawdzać niektóre w książkach?
                                    • kindov Re: Nowa zagadka 18.07.12, 01:46
                                      Znakomicie :)

To żaden sekret, oczywiście większość sprawdzam - jak niedawno pisałem, lubię wertować książki Agathy :)

Czekamy na Twoją zagadkę :)
                                      • sowca Re: Nowa zagadka 18.07.12, 22:24
                                        Uff, bo już myślałam, że Ty to tak masz wszystko w głowie i chciałam zazdrościć tak wybitnej pamięci :)

Moja zagadka: proszę wymienić jak najwięcej powieści lub opowiadań, w których znaczącą rolę odegrał kawałek papieru.
                                        • sowca Re: Nowa zagadka 19.07.12, 22:33
                                          Uściślę. Maleńki kawałeczek papieru.
                                          • kindov Re: Nowa zagadka 21.07.12, 21:30
                                            Tym razem z pamięci, bo nie mam czasu szperać i wertować (może coś trafię):

Tajemnicza historia w Styles
                                            Morderstwo w Orient Ekspresie
                                            Zatrute pióro
                                            Śmierć na Nilu (kawałek banknotu)
                                            Tajemnica gwiazdkowego puddingu

Tyle mi przychodzi do głowy - nie daję gwarancji na wielkość papierka :)
                                            • sowca Re: Nowa zagadka 21.07.12, 22:20
                                              Brawo, brawo :) Jasne, że trafiłeś!
                                              Nie sądzę, żeby ktoś dał więcej... więc zadawaj :)
                                              • kindov Re: Nowa zagadka 22.07.12, 17:13
                                                Czyja znajomość zaczęła się w szkolnym internacie we Florencji? (chodzi o 3 osoby)
                                                • ancza7 Re: Nowa zagadka 22.07.12, 22:29
                                                  Panny Marple z siostrami Martin (Ruth i Carrie-Louise). "Strzały w Stonygates"
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 22.07.12, 22:54
                                                    Welcome back :)
                                                    Brawo! Twoja kolej, czekamy na zagadkę.
                                                  • ancza7 Re: Nowa zagadka 23.07.12, 12:21
                                                    Witajcie oczywiście :)
                                                    Kogo o nieprzyzwoicie wczesnej godzinie odwiedziły dwie młode damy?
                                                  • ancza7 Re: Nowa zagadka 25.07.12, 20:30
                                                    Może pomoże informacja, że wczesna godzina była nią tylko dla delikwenta, a młode damy przybyły każda osobno?
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 26.07.12, 14:25
                                                    Świetna zagadka, ale ja zaraz wymięknę, haha
                                                    Przewertowałem wszystkie swoje skojarzenia, ale na razie bezskutecznie.

Może jeszcze jedna podpowiedź, nieco zawężająca zakres poszukiwań: chodzi o powieść czy opowiadanie?
                                                  • sowca Re: Nowa zagadka 26.07.12, 23:13
                                                    Ha! Informacja o tym, że Kindov nie może odgadnąć, przyznaję, zmobilizowała mnie, bo od razu skojarzyłam tytuł, ale nie pamiętałam nazwisk bohaterów.

Dwie damy, Loraine Wade i Eileen Brent, odwiedziły Jimmy'ego Thesigera.
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 26.07.12, 23:24
                                                    no proszę, a ja przeglądałem Tajemnicę 7 zegarów, ale tylko początek :)
                                                  • ancza7 Re: Nowa zagadka 27.07.12, 08:51
                                                    Sowca brawo! A swoją drogą pokonać kindova? Równocześnie "super" i obawa lekka, a nuż się obrazi :) To żarcik oczywiście :)
                                                    Sowca czekamy na następną zagadkę.
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 27.07.12, 10:56
                                                    Się nie obrazi :)
                                                    Się ucieszył.
                                                    I czeka na następną zagadkę...
                                                  • sowca Re: Nowa zagadka 27.07.12, 23:40
                                                    To dobrze, że się nie obraził :) A ja się czuję mile połechtana :)

Zagadka: Komu i w czym pomogła informacja, że dziecko służącego tej osoby jest chore na odrę?
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 28.07.12, 23:10
                                                    Tuppence przypomniała sobie dzięki temu, że w przeszłości widziała z okna pociągu dom z obrazu (Dom nad kanałem)
                                                  • ancza7 Re: Nowa zagadka 29.07.12, 09:52
                                                    Superkindov! A mnie się to niejasno kojarzyło ze zwierciadłem, które pęka w odłamków stos. Ale tam przecież chodziło o różyczkę!
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 29.07.12, 11:15
                                                    Jasne, też mi się kojarzyło, chociaż pamiętałem, że tam była znacząca ta "niemiecka" różnica (po angielsku odra to measles, a różyczka "German measles"). Ale w książkach Agathy jest w ogóle dość dużo odry - np odkryłem, że pani Oliver chorowała na tę chorobę w wieku 14 lat :)
                                                    (chyba to było w "Tajemnicy Bladego Konia")
                                                    Była też wspomniana odra w "Dlaczego nie Evans?", a doktor Peter Lord z "Zerwanych zaręczyn" podobno lubił obserwować objawy odry (u pacjentów, rzecz jasna) i reakcje ciała na te i inne choroby :)

Czekam na potwierdzenie Sowcy, że o to chodziło i już mam nową zagadkę do zadania, która nasunęła mi się przez skojarzenie z poprzednią :)
                                                  • sowca Re: Nowa zagadka 29.07.12, 21:52
                                                    Rzecz jasna potwierdzam odpowiedź! I tak właśnie myślałam, że będzie się kojarzyło ze "Zwierciadłem...".
                                                    Kindov, dawaj zagadkę :)
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 30.07.12, 00:12
                                                    Ok, zatem zainspirowany zagadką Anczy...

Kogo o wczesnej godzinie odwiedziło (i obudziło pukaniem do drzwi) dwóch młodzieńców?

Od razu dodam, że w przeciwieństwie do młodych dam z zagadki Anczy, panowie przybyli jednocześnie :)
                                                  • kindov podpowiedź 01.08.12, 15:13
                                                    Chodzi o jedno z opowiadań - z tych najbardziej znanych.
                                                  • kindov Re: podpowiedź 02.08.12, 13:09
                                                    dodam jeszcze, że chodzi o opowiadanie tytułowe jednego ze zbiorów opowiadań...
                                                  • kindov Re: podpowiedź 02.08.12, 22:39
                                                    Miałem nadzieję, że ktoś odpowie, zanim wyjadę, ale nie udało się...
                                                    Możemy na razie zawiesić tę zagadkę, a nową może niech zada ta osoba, która pierwsza przeczyta ten wpis :)

Kto pierwszy, ten lepszy!
                                                    Pozdrawiam i znikam :)
                                                  • sowca Re: podpowiedź 16.08.12, 23:15
                                                    Kindov, jeszcze nie wróciłeś? Bo jakoś nikt nie chciał zadawać nowych zagadek, za to poprosimy o podpowiedź odnośnie poprzedniej.
                                                  • kindov Re: podpowiedź 20.08.12, 20:23
                                                    Wróciłem półtorej godziny temu - i szybko podpowiadam: Chodzi o opowiadanie, w tytule którego pojawia się nazwa pewnego święta oraz tradycyjnej potrawy przygotowywanej specjalnie na tę okazję...
                                                  • sowca Re: podpowiedź 20.08.12, 22:03
                                                    Colin i Michael w "Zagadce gwiazdkowego puddingu" obudzili Poirota, wtedy, kiedy byli wstrząśnięci jego szlafmycą :P
                                                    Dobrze zgadłam?
                                                    PS. Gdzie byłeś, Kindov?;>
                                                  • kindov Re: podpowiedź 20.08.12, 22:44
                                                    Świetnie, czekamy na twoją zagadkę :)
                                                    P.S. Na Costa Brava, pod Barceloną.
                                                  • sowca Re: podpowiedź 22.08.12, 22:56
                                                    Oczywiście wymyślałam sobie w międzyczasie różne oryginalne zagadki, ale wszystkie wyleciały mi z głowy, więc wymyślam coś na szybko:

Komu Poirot powiedział, że nie podoba mu się twarz tej osoby?
                                                  • kindov Re: podpowiedź 22.08.12, 23:35
                                                    Ratchettowi w Morderstwie w Orient Ekspressie
                                                  • sowca Re: podpowiedź 25.08.12, 23:05
                                                    Jasne. Przepraszam, że zablokowałam kolejkę, musiałam wyjechać na trochę i nie ogarnęłam sprawy.
                                                    Kindov, teraz Ty!
                                                  • kindov Re: podpowiedź 26.08.12, 13:13
                                                    Czyją opinię na temat przyczyny śmierci Hastings potraktował lekceważąco, uważając ją za opinię typową dla laika, chociaż wcześniej sam poinformował Poirota, że osoba ta ukończyła medycynę?
                                                  • kindov podpowiedź do zagadki 29.08.12, 18:27
                                                    chodzi o powieść z lat dwudziestych
                                                  • ancza7 Re: podpowiedź do zagadki 29.08.12, 22:50
                                                    "Tajemnicza historia w Styles" - Hastings potraktował lekceważąco opinię Lawrence'a Cavendisha. Ufff...
                                                  • kindov Re: podpowiedź do zagadki 30.08.12, 03:07
                                                    Świetnie! Twoja kolej :)
                                                  • ancza7 Re: podpowiedź do zagadki 07.09.12, 08:31
                                                    Przepraszam - kilkudniowa "przerwa w życiorysie" :(
                                                    Nowa zagadka: kto się spóźnił na kolację?
                                                  • ancza7 podpowiedź do zagadki 10.09.12, 22:50
                                                    Spóźnił się na kolację, a nigdy tego nie robił. Dodam jeszcze, że kolacja nie odbyła się :)
                                                  • kindov Re: podpowiedź do zagadki 10.09.12, 23:11
                                                    Pan Lytcham Roche? (Drugi gong)
                                                  • ancza7 Re: podpowiedź do zagadki 10.09.12, 23:26
                                                    :) :) :)
                                                    Dodajmy jeszcze, że opowiadanie zamieszczono w tomie "Detektywi w służbie miłości"
                                                    O następną proszę :)
                                                  • kindov Re: podpowiedź do zagadki 12.09.12, 17:00
                                                    Kto wypił rozpuszczoną sodę do prania zamiast cyjanku potasu?
                                                  • kindov Re: podpowiedź do zagadki 15.09.12, 00:02
                                                    Soda była rozpuszczona w filiżance herbaty, a cyjanek miał być zastosowany w ogrodzie...
                                                  • tommg Re: podpowiedź do zagadki 15.09.12, 14:15
                                                    John Harrison w jednej z "Wczesnych spraw Poirota" - "Gnieździe os".
                                                  • kindov Re: podpowiedź do zagadki 15.09.12, 22:36
                                                    Świetnie! Twoja kolej :)
    • tommg Re: Zagadki - seria XLVII 17.09.12, 18:29
      Pewna bohaterka powieści AC nosiła dwa naszyjniki: ze szklanych paciorków oraz z krwawników, broszkę w kształcie motyla i pierścionek z imitacją skarabeusza.

Kto to był i, co może ważniejsze, kto opisał ten wygląd z pamięci?
      • kindov Re: Zagadki - seria XLVII 19.09.12, 14:57
        Lady Westholme opisała z pamięci wygląd Panny Pierce (Randez-vous ze śmiercią)
        • tommg Re: Zagadki - seria XLVII 19.09.12, 19:36
          Oczywiście. Czekamy.
          • kindov Re: Zagadki - seria XLVII 20.09.12, 15:50
            W jednej z powieści coś zostało porównane do powieści o duchach, bo nigdy nie spotka się kogoś, kto widział go na własne oczy - zawsze to jakiś daleki kuzyn albo znajomy znajomego.
            Co to było, kto dokonał tego porównania i w jakiej powieści?
            • kindov podpowiedź 22.09.12, 10:47
              Rozmowa i porównanie odbyły się w bardzo egzotycznym miejscu
              • bejaa Re: podpowiedź 23.09.12, 09:26
                Czy chodzi tu o mordercę?
                Karaibska tajemnica, panna Marple (albo major Porter?)
                • kindov Re: podpowiedź 23.09.12, 12:33
                  Ciepło, ciepło... :)

Karaibska tajemnica - tak
                  wymienione osoby - nie
                  morderca - nie (przeciwnie chodzi o coś, co dotyczyło ofiary)
                  • kindov Re: podpowiedź 2 26.09.12, 15:57
                    Porównanie padło w rozmowie z panną Marple, ale nie ona je wygłosiła.
                    • sowca Re: podpowiedź 2 26.09.12, 22:03
                      Powiedział to pan Rafiel?
                      • kindov Re: podpowiedź 2 27.09.12, 17:05
                        Tak jest! To jeszcze tylko zostało, o czym mówił :)
                        • sowca Re: podpowiedź 2 28.09.12, 22:52
                          O mordercach?
                          • kindov Re: podpowiedź 2 29.09.12, 10:13
                            Niestety :(
                            O czymś, co ludzie mówili o Majorze Palgrave
                            • ancza7 Re: podpowiedź 2 29.09.12, 11:30
                              ludzie mówili, że major miał nadciśnienie, ale każdy słyszał o tym "od kogoś" ?
                              • kindov Re: podpowiedź 2 29.09.12, 13:10
                                Właśnie o to mi chodziło :)
                                Gratulacje i teraz Twoja kolej :)
                                • sowca Re: podpowiedź 2 29.09.12, 22:18
                                  Uch, dałam plamę, bo mimo przekartkowania "Karaibskiej tajemnicy" nie udało mi się znaleźć tej rozmowy!
                                  • ancza7 Nowa, raczej wyliczanka 30.09.12, 10:38
                                    Sowca teraz masz okazję się wykazać :)
                                    Chodzi mi o zwierzaczki, jakie mieli różni bohaterowie powieści Agathy. Powiedzmy przez trzy dni gromadzicie listy takowych, a potem kto więcej - ten lepszy :)
                                    • ancza7 Re: Nowa, raczej wyliczanka 03.10.12, 21:58
                                      Żadnego odzewu? I jak tu podpowiedzieć?
                                      • tuppence82 Re: Nowa, raczej wyliczanka 09.10.12, 23:04
                                        - pies panny Emilii w Niemym Świadku
                                        - ptak (kanarek chyba?) Honorii i był jeszcze major Horton i jego buldogi z Morderstwo to nic trudnego
                                        - psy Jamesa Bentleya i Deirdre Henderson z Pani Mc Ginty...
                                        - znowu psy Despardów Rhody i Johna z Tajemnicy Bladego Konia
                                        - tym razem koty: pani Hemming z Przyjdź i zgiń

Więcej nie pamiętam. Mam wrażenie, że tego było więcej (głównie psów), ale na poczekaniu tylko to zdołałam sobie przypomnieć :(
                                        • ancza7 Re: Nowa, raczej wyliczanka 10.10.12, 13:28
                                          Zdecydowana wygrana tuppence82 :) Prosimy o następną zagadkę!
                                          • tuppence82 Nowa 10.10.12, 20:28
                                            :D Wygrana osiągnięta po wyczerpującym boju zawsze smakuje niesamowicie

Zagadka
                                            W której książce Matylda miała wiekowy sekret w postaci równie wiekowych szpargałów?
                                            • tuppence82 Re: Nowa 12.10.12, 22:40
                                              Chcecie podpowiedź?

Tym chytrym sposobem pragnę się dowiedzieć czy ktoś tu oprócz mnie zagląda...
                                              • ancza7 Re: Nowa 12.10.12, 22:45
                                                Zaglądamy,zaglądamy, tylko nie mamy śmiałości odpowiedzieć, bo pomysłu na nową zagadkę brak :(
                                            • ancza7 Re: Nowa 18.10.12, 09:54
                                              Tam do licha! Przecież wiadomo, że Matylda to koń na biegunach wypchany starymi szpargałami, "skarbami", itepe. "Tajemnica Wawrzynów" of course :)
                                              • sowca Re: Nowa 19.10.12, 22:32
                                                Przyznam, że ja ostatnio nie zaglądałam, ale obiecuję poprawę... ;)
    • ancza7 Nowa zagadka - seria XLVII 31.10.12, 18:27
      Czy tu ktoś jeszcze zagląda?
      Nie pamiętam czy teraz na mnie kolej. Ale co tam, okazja jest wyśmienita :)
      Jakie warunki jako wiedźma spełniała pani Goodbody? I czym się trudniła na co dzień? I oczywiście skąd o tym wiemy?
      • ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 08.11.12, 21:20
        Jakąś podpowiedź? Święto, o którym mowa w tytule powieści już minęło...
        • sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 11.11.12, 20:18
          Chodzi o "Wigilię Wszystkich Świętych"? Pani Goodbody umiała wróżyć, wymyślać historyjki?
          • ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 12.11.12, 12:23
            Owszem "Wigilia..." jak najbardziej, ale chodzi o cechy fizyczne predysponujące p.Goodbody do roli wiedźmy :)
            • sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 12.11.12, 21:52
              Czyżby zakrzywiony nos? Może jeszcze z brodawką?:p
              • ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 12.11.12, 22:20
                Oczywiście - haczykowaty nos prawie stykający się z podbródkiem :) o brodawce nic mi nie wiadomo, ale pewnie była i to nie jedna. Już prawie finisz. Dodaj jeszcze czym trudniła się ta zacna niewiasta na co dzień.
              • ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 14.11.12, 23:22
                Sowca, bardzo dobrze i poprosimy o następną zagadkę :)
                • sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 15.11.12, 22:41
                  Niestety, zawód niewiasty mnie przerósł... kojarzy mi się mętnie, że sprzedawała warzywa :P

W podobnym duchu: kto nadawałby się do odegrania roli dobrej czarownicy?

Podpowiedź: odpowiedzi nie znajdziecie w książkach z Herkulesem Poirotem ani z panną Marple.
                  • ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 16.11.12, 17:44
                    Dobra czarownica - Alice Perry z "Domu nad kanałem" :)
                    • sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 17.11.12, 17:34
                      Jasna sprawa :)
                      • ancza7 Nowa zagadka - seria XLVII 17.11.12, 23:25
                        Jakie hobby panny Marple umożliwiło jej swobodne przesłuchiwanie świadków, podejrzanych a także policji :)
                        • sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 19.11.12, 22:17
                          Przesłuchiwanie? Powiedziałabym, że robienie na drutach, bo robiła dzięki temu wrażenie zramolałej, idealnie niewinnej starowinki.
                          • ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 20.11.12, 09:50
                            Yes, yes, yes! Wyobrażam to sobie, te niewinne błękitne oczęta, bezradnie spoglądające na interlokutora: "Znowu zgubiłam jedno oczko", a oni się zwierzali, jeden po drugim :)
                            Na Ciebie Sowca kolej!
                            • sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 20.11.12, 21:52
                              Ach, ta nasza panna Marple :)

Dzisiaj przygotowałam aż dwie zagadki!

Pierwsza:
                              Kto był podobny do małpki kataryniarza, a mimo to zdecydowanie pociągający?

Druga:
                              Co się stało z Kindovem?
                              • ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 27.11.12, 11:35
                                Niestety nie wiem, gdzie jest Kindov :( Wyraźnie go tu brakuje...
                                A do małpki kataryniarza to Lady Frances Derwnet czyli Frankie, była podobna (Dlaczego nie Evans)
                                • sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 30.11.12, 20:58
                                  Jedna z moich ulubionych postaci kobiecych, niemal na równi z Victorią Jones :) Oczywiście odpowiedź dobra, zagadka w Twoje ręce, Ancza! Nie tracę nadziei, że Kindov się odnajdzie albo inne osoby przyłączą się do zagadek, a najlepiej jedno i drugie.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka