ancza7 11.07.12, 21:29 Gdzie Ariadna Oliver schowała okulary? I oczywiście nie mogła ich odnaleźć :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kindov Re: Zagadki - seria XLVII 12.07.12, 14:57 w futerale, a futerał w lakierowanej kasetce, zawierającej już chiński wachlarz (Tajemnica Bladego Konia) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - seria XLVII 12.07.12, 16:46 Niesamowite!!! A może ja te zagadki jakieś zbyt łatwe daję ;) Kindov, poprosimy o następną! Odpowiedz Link
kindov Re: Zagadki - seria XLVII 12.07.12, 17:09 Wcale nie takie łatwe - po prostu lubię wertować książki :) A ile kotów miała pani spod numeru 20 zdaniem sąsiadki spod numeru 62? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - seria XLVII 12.07.12, 23:18 W jakiej powieści Christie książę oprowadzał wycieczki? I jak się nazywał :) Odpowiedz Link
kindov Re: Zagadki - seria XLVII 13.07.12, 02:08 Nicholas Sergius Alexander Ferdinand Obolovitsch alias Anthony Cade (Tajemnica rezydencji Chimneys) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - seria XLVII 13.07.12, 07:40 Nie ma mocnych na Ciebie :) Ja się poddaję (wracam 20 lipca). A tymczasem Kindov zadaje kolejną zagadkę! Odpowiedz Link
kindov Re: Zagadki - seria XLVII 13.07.12, 11:17 Ancza - miłego wyjazdu! Zagadka: Proszę wymienić 3 powieści, w których morderca udaje kelnera. Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki - seria XLVII 13.07.12, 22:40 "Tragedia w trzech aktach" "Rosemary znaczy pamięć" ... a trzeciej chwilowo sobie nie przypominam, chyba że uznamy "Śmierć w chmurach". Odpowiedz Link
kindov Re: Zagadki - seria XLVII 14.07.12, 11:24 Jak najbardziej, właśnie o tych trzech myślałem :) Czekamy na Twoją zagadkę! Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki - seria XLVII 14.07.12, 23:34 Nie byłam pewna, czy stewarda można uznać za kelnera, ale skoro tak, to w porządku :) Mam nadzieję, że moja zagadka trudna, chociaż dla Was to chyba żadna nie jest trudna! Kto używał lakieru do paznokci w kolorze kardynalskiej purpury? Odpowiedz Link
kindov Nowa zagadka 16.07.12, 01:54 Kto został przyłapany, bo miał zbyt śliskie dłonie, żeby otworzyć drzwi od sypialni? Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka 17.07.12, 23:31 Mademoiselle Elise, pokojówka z "Różowej perły", z tomu "Śledztwo na cztery ręce"? Kindov, zdradź mi proszę swój sekret, bo mnie to bardzo intryguje: rozwiązujesz większość zagadek z pamięci czy musisz sprawdzać niektóre w książkach? Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 18.07.12, 01:46 Znakomicie :) To żaden sekret, oczywiście większość sprawdzam - jak niedawno pisałem, lubię wertować książki Agathy :) Czekamy na Twoją zagadkę :) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka 18.07.12, 22:24 Uff, bo już myślałam, że Ty to tak masz wszystko w głowie i chciałam zazdrościć tak wybitnej pamięci :) Moja zagadka: proszę wymienić jak najwięcej powieści lub opowiadań, w których znaczącą rolę odegrał kawałek papieru. Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 21.07.12, 21:30 Tym razem z pamięci, bo nie mam czasu szperać i wertować (może coś trafię): Tajemnicza historia w Styles Morderstwo w Orient Ekspresie Zatrute pióro Śmierć na Nilu (kawałek banknotu) Tajemnica gwiazdkowego puddingu Tyle mi przychodzi do głowy - nie daję gwarancji na wielkość papierka :) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka 21.07.12, 22:20 Brawo, brawo :) Jasne, że trafiłeś! Nie sądzę, żeby ktoś dał więcej... więc zadawaj :) Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 22.07.12, 17:13 Czyja znajomość zaczęła się w szkolnym internacie we Florencji? (chodzi o 3 osoby) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka 22.07.12, 22:29 Panny Marple z siostrami Martin (Ruth i Carrie-Louise). "Strzały w Stonygates" Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 22.07.12, 22:54 Welcome back :) Brawo! Twoja kolej, czekamy na zagadkę. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka 23.07.12, 12:21 Witajcie oczywiście :) Kogo o nieprzyzwoicie wczesnej godzinie odwiedziły dwie młode damy? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka 25.07.12, 20:30 Może pomoże informacja, że wczesna godzina była nią tylko dla delikwenta, a młode damy przybyły każda osobno? Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 26.07.12, 14:25 Świetna zagadka, ale ja zaraz wymięknę, haha Przewertowałem wszystkie swoje skojarzenia, ale na razie bezskutecznie. Może jeszcze jedna podpowiedź, nieco zawężająca zakres poszukiwań: chodzi o powieść czy opowiadanie? Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka 26.07.12, 23:13 Ha! Informacja o tym, że Kindov nie może odgadnąć, przyznaję, zmobilizowała mnie, bo od razu skojarzyłam tytuł, ale nie pamiętałam nazwisk bohaterów. Dwie damy, Loraine Wade i Eileen Brent, odwiedziły Jimmy'ego Thesigera. Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 26.07.12, 23:24 no proszę, a ja przeglądałem Tajemnicę 7 zegarów, ale tylko początek :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka 27.07.12, 08:51 Sowca brawo! A swoją drogą pokonać kindova? Równocześnie "super" i obawa lekka, a nuż się obrazi :) To żarcik oczywiście :) Sowca czekamy na następną zagadkę. Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 27.07.12, 10:56 Się nie obrazi :) Się ucieszył. I czeka na następną zagadkę... Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka 27.07.12, 23:40 To dobrze, że się nie obraził :) A ja się czuję mile połechtana :) Zagadka: Komu i w czym pomogła informacja, że dziecko służącego tej osoby jest chore na odrę? Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 28.07.12, 23:10 Tuppence przypomniała sobie dzięki temu, że w przeszłości widziała z okna pociągu dom z obrazu (Dom nad kanałem) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka 29.07.12, 09:52 Superkindov! A mnie się to niejasno kojarzyło ze zwierciadłem, które pęka w odłamków stos. Ale tam przecież chodziło o różyczkę! Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 29.07.12, 11:15 Jasne, też mi się kojarzyło, chociaż pamiętałem, że tam była znacząca ta "niemiecka" różnica (po angielsku odra to measles, a różyczka "German measles"). Ale w książkach Agathy jest w ogóle dość dużo odry - np odkryłem, że pani Oliver chorowała na tę chorobę w wieku 14 lat :) (chyba to było w "Tajemnicy Bladego Konia") Była też wspomniana odra w "Dlaczego nie Evans?", a doktor Peter Lord z "Zerwanych zaręczyn" podobno lubił obserwować objawy odry (u pacjentów, rzecz jasna) i reakcje ciała na te i inne choroby :) Czekam na potwierdzenie Sowcy, że o to chodziło i już mam nową zagadkę do zadania, która nasunęła mi się przez skojarzenie z poprzednią :) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka 29.07.12, 21:52 Rzecz jasna potwierdzam odpowiedź! I tak właśnie myślałam, że będzie się kojarzyło ze "Zwierciadłem...". Kindov, dawaj zagadkę :) Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 30.07.12, 00:12 Ok, zatem zainspirowany zagadką Anczy... Kogo o wczesnej godzinie odwiedziło (i obudziło pukaniem do drzwi) dwóch młodzieńców? Od razu dodam, że w przeciwieństwie do młodych dam z zagadki Anczy, panowie przybyli jednocześnie :) Odpowiedz Link
kindov podpowiedź 01.08.12, 15:13 Chodzi o jedno z opowiadań - z tych najbardziej znanych. Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź 02.08.12, 13:09 dodam jeszcze, że chodzi o opowiadanie tytułowe jednego ze zbiorów opowiadań... Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź 02.08.12, 22:39 Miałem nadzieję, że ktoś odpowie, zanim wyjadę, ale nie udało się... Możemy na razie zawiesić tę zagadkę, a nową może niech zada ta osoba, która pierwsza przeczyta ten wpis :) Kto pierwszy, ten lepszy! Pozdrawiam i znikam :) Odpowiedz Link
sowca Re: podpowiedź 16.08.12, 23:15 Kindov, jeszcze nie wróciłeś? Bo jakoś nikt nie chciał zadawać nowych zagadek, za to poprosimy o podpowiedź odnośnie poprzedniej. Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź 20.08.12, 20:23 Wróciłem półtorej godziny temu - i szybko podpowiadam: Chodzi o opowiadanie, w tytule którego pojawia się nazwa pewnego święta oraz tradycyjnej potrawy przygotowywanej specjalnie na tę okazję... Odpowiedz Link
sowca Re: podpowiedź 20.08.12, 22:03 Colin i Michael w "Zagadce gwiazdkowego puddingu" obudzili Poirota, wtedy, kiedy byli wstrząśnięci jego szlafmycą :P Dobrze zgadłam? PS. Gdzie byłeś, Kindov?;> Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź 20.08.12, 22:44 Świetnie, czekamy na twoją zagadkę :) P.S. Na Costa Brava, pod Barceloną. Odpowiedz Link
sowca Re: podpowiedź 22.08.12, 22:56 Oczywiście wymyślałam sobie w międzyczasie różne oryginalne zagadki, ale wszystkie wyleciały mi z głowy, więc wymyślam coś na szybko: Komu Poirot powiedział, że nie podoba mu się twarz tej osoby? Odpowiedz Link
sowca Re: podpowiedź 25.08.12, 23:05 Jasne. Przepraszam, że zablokowałam kolejkę, musiałam wyjechać na trochę i nie ogarnęłam sprawy. Kindov, teraz Ty! Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź 26.08.12, 13:13 Czyją opinię na temat przyczyny śmierci Hastings potraktował lekceważąco, uważając ją za opinię typową dla laika, chociaż wcześniej sam poinformował Poirota, że osoba ta ukończyła medycynę? Odpowiedz Link
ancza7 Re: podpowiedź do zagadki 29.08.12, 22:50 "Tajemnicza historia w Styles" - Hastings potraktował lekceważąco opinię Lawrence'a Cavendisha. Ufff... Odpowiedz Link
ancza7 Re: podpowiedź do zagadki 07.09.12, 08:31 Przepraszam - kilkudniowa "przerwa w życiorysie" :( Nowa zagadka: kto się spóźnił na kolację? Odpowiedz Link
ancza7 podpowiedź do zagadki 10.09.12, 22:50 Spóźnił się na kolację, a nigdy tego nie robił. Dodam jeszcze, że kolacja nie odbyła się :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: podpowiedź do zagadki 10.09.12, 23:26 :) :) :) Dodajmy jeszcze, że opowiadanie zamieszczono w tomie "Detektywi w służbie miłości" O następną proszę :) Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź do zagadki 12.09.12, 17:00 Kto wypił rozpuszczoną sodę do prania zamiast cyjanku potasu? Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź do zagadki 15.09.12, 00:02 Soda była rozpuszczona w filiżance herbaty, a cyjanek miał być zastosowany w ogrodzie... Odpowiedz Link
tommg Re: podpowiedź do zagadki 15.09.12, 14:15 John Harrison w jednej z "Wczesnych spraw Poirota" - "Gnieździe os". Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki - seria XLVII 17.09.12, 18:29 Pewna bohaterka powieści AC nosiła dwa naszyjniki: ze szklanych paciorków oraz z krwawników, broszkę w kształcie motyla i pierścionek z imitacją skarabeusza. Kto to był i, co może ważniejsze, kto opisał ten wygląd z pamięci? Odpowiedz Link
kindov Re: Zagadki - seria XLVII 19.09.12, 14:57 Lady Westholme opisała z pamięci wygląd Panny Pierce (Randez-vous ze śmiercią) Odpowiedz Link
kindov Re: Zagadki - seria XLVII 20.09.12, 15:50 W jednej z powieści coś zostało porównane do powieści o duchach, bo nigdy nie spotka się kogoś, kto widział go na własne oczy - zawsze to jakiś daleki kuzyn albo znajomy znajomego. Co to było, kto dokonał tego porównania i w jakiej powieści? Odpowiedz Link
kindov podpowiedź 22.09.12, 10:47 Rozmowa i porównanie odbyły się w bardzo egzotycznym miejscu Odpowiedz Link
bejaa Re: podpowiedź 23.09.12, 09:26 Czy chodzi tu o mordercę? Karaibska tajemnica, panna Marple (albo major Porter?) Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź 23.09.12, 12:33 Ciepło, ciepło... :) Karaibska tajemnica - tak wymienione osoby - nie morderca - nie (przeciwnie chodzi o coś, co dotyczyło ofiary) Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź 2 26.09.12, 15:57 Porównanie padło w rozmowie z panną Marple, ale nie ona je wygłosiła. Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź 2 27.09.12, 17:05 Tak jest! To jeszcze tylko zostało, o czym mówił :) Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź 2 29.09.12, 10:13 Niestety :( O czymś, co ludzie mówili o Majorze Palgrave Odpowiedz Link
ancza7 Re: podpowiedź 2 29.09.12, 11:30 ludzie mówili, że major miał nadciśnienie, ale każdy słyszał o tym "od kogoś" ? Odpowiedz Link
kindov Re: podpowiedź 2 29.09.12, 13:10 Właśnie o to mi chodziło :) Gratulacje i teraz Twoja kolej :) Odpowiedz Link
sowca Re: podpowiedź 2 29.09.12, 22:18 Uch, dałam plamę, bo mimo przekartkowania "Karaibskiej tajemnicy" nie udało mi się znaleźć tej rozmowy! Odpowiedz Link
ancza7 Nowa, raczej wyliczanka 30.09.12, 10:38 Sowca teraz masz okazję się wykazać :) Chodzi mi o zwierzaczki, jakie mieli różni bohaterowie powieści Agathy. Powiedzmy przez trzy dni gromadzicie listy takowych, a potem kto więcej - ten lepszy :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa, raczej wyliczanka 03.10.12, 21:58 Żadnego odzewu? I jak tu podpowiedzieć? Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Nowa, raczej wyliczanka 09.10.12, 23:04 - pies panny Emilii w Niemym Świadku - ptak (kanarek chyba?) Honorii i był jeszcze major Horton i jego buldogi z Morderstwo to nic trudnego - psy Jamesa Bentleya i Deirdre Henderson z Pani Mc Ginty... - znowu psy Despardów Rhody i Johna z Tajemnicy Bladego Konia - tym razem koty: pani Hemming z Przyjdź i zgiń Więcej nie pamiętam. Mam wrażenie, że tego było więcej (głównie psów), ale na poczekaniu tylko to zdołałam sobie przypomnieć :( Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa, raczej wyliczanka 10.10.12, 13:28 Zdecydowana wygrana tuppence82 :) Prosimy o następną zagadkę! Odpowiedz Link
tuppence82 Nowa 10.10.12, 20:28 :D Wygrana osiągnięta po wyczerpującym boju zawsze smakuje niesamowicie Zagadka W której książce Matylda miała wiekowy sekret w postaci równie wiekowych szpargałów? Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Nowa 12.10.12, 22:40 Chcecie podpowiedź? Tym chytrym sposobem pragnę się dowiedzieć czy ktoś tu oprócz mnie zagląda... Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa 12.10.12, 22:45 Zaglądamy,zaglądamy, tylko nie mamy śmiałości odpowiedzieć, bo pomysłu na nową zagadkę brak :( Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa 18.10.12, 09:54 Tam do licha! Przecież wiadomo, że Matylda to koń na biegunach wypchany starymi szpargałami, "skarbami", itepe. "Tajemnica Wawrzynów" of course :) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa 19.10.12, 22:32 Przyznam, że ja ostatnio nie zaglądałam, ale obiecuję poprawę... ;) Odpowiedz Link
ancza7 Nowa zagadka - seria XLVII 31.10.12, 18:27 Czy tu ktoś jeszcze zagląda? Nie pamiętam czy teraz na mnie kolej. Ale co tam, okazja jest wyśmienita :) Jakie warunki jako wiedźma spełniała pani Goodbody? I czym się trudniła na co dzień? I oczywiście skąd o tym wiemy? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 08.11.12, 21:20 Jakąś podpowiedź? Święto, o którym mowa w tytule powieści już minęło... Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 11.11.12, 20:18 Chodzi o "Wigilię Wszystkich Świętych"? Pani Goodbody umiała wróżyć, wymyślać historyjki? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 12.11.12, 12:23 Owszem "Wigilia..." jak najbardziej, ale chodzi o cechy fizyczne predysponujące p.Goodbody do roli wiedźmy :) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 12.11.12, 21:52 Czyżby zakrzywiony nos? Może jeszcze z brodawką?:p Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 12.11.12, 22:20 Oczywiście - haczykowaty nos prawie stykający się z podbródkiem :) o brodawce nic mi nie wiadomo, ale pewnie była i to nie jedna. Już prawie finisz. Dodaj jeszcze czym trudniła się ta zacna niewiasta na co dzień. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 14.11.12, 23:22 Sowca, bardzo dobrze i poprosimy o następną zagadkę :) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 15.11.12, 22:41 Niestety, zawód niewiasty mnie przerósł... kojarzy mi się mętnie, że sprzedawała warzywa :P W podobnym duchu: kto nadawałby się do odegrania roli dobrej czarownicy? Podpowiedź: odpowiedzi nie znajdziecie w książkach z Herkulesem Poirotem ani z panną Marple. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 16.11.12, 17:44 Dobra czarownica - Alice Perry z "Domu nad kanałem" :) Odpowiedz Link
ancza7 Nowa zagadka - seria XLVII 17.11.12, 23:25 Jakie hobby panny Marple umożliwiło jej swobodne przesłuchiwanie świadków, podejrzanych a także policji :) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 19.11.12, 22:17 Przesłuchiwanie? Powiedziałabym, że robienie na drutach, bo robiła dzięki temu wrażenie zramolałej, idealnie niewinnej starowinki. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 20.11.12, 09:50 Yes, yes, yes! Wyobrażam to sobie, te niewinne błękitne oczęta, bezradnie spoglądające na interlokutora: "Znowu zgubiłam jedno oczko", a oni się zwierzali, jeden po drugim :) Na Ciebie Sowca kolej! Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 20.11.12, 21:52 Ach, ta nasza panna Marple :) Dzisiaj przygotowałam aż dwie zagadki! Pierwsza: Kto był podobny do małpki kataryniarza, a mimo to zdecydowanie pociągający? Druga: Co się stało z Kindovem? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka - seria XLVII 27.11.12, 11:35 Niestety nie wiem, gdzie jest Kindov :( Wyraźnie go tu brakuje... A do małpki kataryniarza to Lady Frances Derwnet czyli Frankie, była podobna (Dlaczego nie Evans) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka - seria XLVII 30.11.12, 20:58 Jedna z moich ulubionych postaci kobiecych, niemal na równi z Victorią Jones :) Oczywiście odpowiedź dobra, zagadka w Twoje ręce, Ancza! Nie tracę nadziei, że Kindov się odnajdzie albo inne osoby przyłączą się do zagadek, a najlepiej jedno i drugie. Odpowiedz Link