Dodaj do ulubionych

Kto to powiedział??

24.08.04, 14:21
Sorry że tak długo nie pisałam, ale byłam na obozie żeglarskim i w niedziele
doiero wróciłam, a wiec zadaje zagadke.... w nowym watku bo wydaje mi sie ze
tak bedzie wygodniej :)

"Potrzebuję dowodów. Gdyby doszło do jeszcze jednego wypadku... tylko jednego
wiedziałbym...
Urwał z dreszczem przerażenia.
-Mój boże-wyszeptał-Przecież domagam się jeszcze jednego morderstwa..."

Kyo i w jakiej książce zadręczał sie takimi myślami.
Obserwuj wątek
    • ikkala Re: Kto to powiedział?? 24.08.04, 15:42
      Chodzi o Poirota w "entliczek, pentliczek"?
      • small-moon Re: Kto to powiedział?? 25.08.04, 11:28
        ikkala napisała:

> Chodzi o Poirota w "entliczek, pentliczek"?

Niee, to nie o to chodzi..... próbujcie dalej.... jak potrzebna podpowiedz to
        dajcie znać....
        • ikkala Re: Kto to powiedział?? 25.08.04, 21:06
          No to droga eliminacji...
          Moze w ¤Tragedii w trzech aktach¤?
    • april02 Re: Kto to powiedział?? 26.08.04, 08:24
      A nie Luke Fitzwiliam w "Morderstwo to nic trudnego"? na mój nos, to będzie
      właśnie to :)
      • small-moon Re: Kto to powiedział?? 27.08.04, 18:34
        april02 napisała:

> A nie Luke Fitzwiliam w "Morderstwo to nic trudnego"? na mój nos, to będzie
        > właśnie to :)

Tak!!! To właśnie to...... Fajna książka tak na marginesie. Twoja kolej april02
    • april02 Re: Kto to powiedział?? 30.08.04, 08:10
      Nie mam przy sobie książki więc dokładnego cytatu nie podam ale i tak nie
      powinno być trudne. Kto (proszę podać obie osoby) i w jakiej książce powiedział:

"Widzi pan księżyc? Jest realny prawda? Ale kiedy wyjdzie słońce to księżyc
      zniknie..."
      • april02 Re: Kto to powiedział?? 02.09.04, 07:47
        Czyżby zagadka była za trudna?
        • small-moon Re: Kto to powiedział?? 02.09.04, 12:18
          april02 napisała:

> Czyżby zagadka była za trudna?

Mi nic to nie mówi.... hmmm.. chyba nie czytalam...
          • small-moon Re: Kto to powiedział?? 02.09.04, 12:18
            może jakaś podpowiedz czy cos...??
            • april02 Podpowiedź 02.09.04, 12:54
              Hmm. Za każdym razem słowa te były skierowane do Poirota, a akcja rozgrywała
              się w bardzo interesującej scenerii...
              • ikkala moze... 03.09.04, 10:16
                Och, tych scenerii pasujacych do podpowiedzi byloby troche. Kojarzy mi sie
                chyba ksiazka, ale kto to powiedzial....? Moze ktos, kto ja ma na poleczce
                sprobuje odpowiedziec.Niestety nie moge do niej zajrzec. :(
              • nchyb Re: Podpowiedź 03.09.04, 16:28
                Czy to nie z Morderstwa na Nilu?
                • april02 Re: Podpowiedź 06.09.04, 10:26
                  Tak jest. Tylko jeszcze proszę o imiona osób i zagadka zostanie uznana za
                  rozwiązaną :)
                  • april02 Re: Podpowiedź 13.09.04, 07:30
                    Sama odpowiem bo nam się trochę wątek zaciął: chodziło mi o Jaqueline i
                    Simona...
                    Zagadkę oddaję chętnemu :)
                    • small-moon To ja zadam, bo nikt nie chce :P 14.09.04, 13:21
                      april02 napisała:

> Sama odpowiem bo nam się trochę wątek zaciął: chodziło mi o Jaqueline i
                      > Simona...
                      > Zagadkę oddaję chętnemu :)

Jak nikt nic nie mówi to może ja zadam?????

Jak naprawde nazywała się Tuppence??? Może być i po ślubie i przed :) Nie lubie
                      jej ale jakos nic mi ie przyszło do głowy :P
                      • small-moon Re: To ja zadam, bo nikt nie chce :P 14.09.04, 13:22
                        Nie mam pod ręka żadnej książki bo porzyczyłam wszystko koledze i dlatego nie
                        było cytatu :P:P
                        • april02 Re: To ja zadam, bo nikt nie chce :P 14.09.04, 13:39
                          Prudence Beresford. A przed ślubem niestety nie pamiętam.
                          Idąc dalej tym tropem - jak miał na imię ulubiony służący/pomocnik Beresfordów?
                          • small-moon Re: To ja zadam, bo nikt nie chce :P 14.09.04, 14:34
                            april02 napisała:

> Prudence Beresford. A przed ślubem niestety nie pamiętam.
                            > Idąc dalej tym tropem - jak miał na imię ulubiony służący/pomocnik
                            Beresfordów?

Albert :) napewno tak sie nazywal to ja od razu podam nowa zagadke :P:P:P:P
                            • small-moon Nowa Zagadka!! 14.09.04, 14:48
                              Będzie znowu zagadka, anie cytat... co prawda to watek "Kto to powiedział" ale
                              juz trudno....

Kto to był sir Claud Amory i w jakiej książce??????
                              • justa_79 Re: Nowa Zagadka!! 14.09.04, 16:14
                                światowej sławy naukowiec w "Czarnej Kawie", który opracował śmiercionośny
                                materiał wybuchowy.
                                • justa_79 Re: Nowa Zagadka!! 14.09.04, 16:50
                                  to może ja od razu dalej? ;)
                                  kto w "Trzynastu zagadkach" zadał zagadkę, która naprawdę się nie wydarzyła?
                                  • j.k.l.o.s1 Re: Nowa Zagadka!! 14.09.04, 22:08
                                    A czy trzeba podawac nazwisko? Bo nie chce mi sie isc na gore po ksiazke... :)
                                    W kazdym razie to byla ta niekumata aktorka. Ale nie wiem, czy to pytanie
                                    jest 'etyczne' wobec osob, ktore jeszcze nie czytaly...
                                    • justa_79 Re: Nowa Zagadka!! 15.09.04, 09:26
                                      a tam, akurat będą to pamiętać, jak dorwą książkę? :D dobrze, może być, Twoja
                                      kolej.
                                      • ikkala Nowa Zagadka? 16.10.04, 18:05
                                        Justa minal miesiac. Moze jednak Ty zadasz zagadke. Ten ktos juz sie chyba nie
                                        pojawi.
                                        • justa_79 Re: Nowa Zagadka? 18.10.04, 09:59
                                          ikkala, skoro podniosłaś wątek, to oddaję Tobie tą zagadkę ;)
    • ikkala Re: Kto to powiedział?? 18.10.04, 19:06
      "Nie zostałam wypędzona z mojego domu. To nigdy nie był mój dom. Gratulowałam
      sobie w dniu, kiedy udało mi się go sprzedać. Jego prowadzenie było wyjątkowo
      kłopotliwe. Lubiłam ogród, ale dom to prawdziwa udręka." Kto i w jakiej
      powieści wypowiedział te słowa?
      • april02 Re: Kto to powiedział?? 18.10.04, 21:52
        Pani Bantry w "Zwierciadło pęka w odłamków stos"...
        Czekam na potwierdzenie :)
        • ikkala Tak! 19.10.04, 08:30
          Twoja kolej.
          • april02 Nowa 19.10.04, 10:44
            W takim razie, kto, do kogo i w jakiej książce powiedział:

"Ty i te Twoje baby..."
            • april02 Podpowiedź 21.10.04, 08:13
              Zagadka okazała się chyba za trudna :( Dorzucę podpowiedź:
              W tytule znajduje się pewne sympatyczne zwierzątko :)
              • justa_79 Re: Podpowiedź 21.10.04, 09:36
                czyżby "Pięć małych świnek"? powiedziała to Caroline Crale do swojego męża
                Amyasa Crale'a? tylko zgaduję ;)
                • april02 Re: Podpowiedź 22.10.04, 09:04
                  I bardzo dobrze :)
                  Twoja kolej.
                  • justa_79 nowa 22.10.04, 09:19
                    "Mamy tu hipotezę Pierwszego i Drugiego Mordercy, jak powiedziałby wielki
                    Szekspir. Pierwszy Morderca pchnął swą ofiarę nożem i opuścił przedział. Drugi
                    Morderca wszedł po ciemku, nie zauważył, że jego praca została już wykonana, i
                    pchnął nożem zwłoki co najmniej dwa razy."

gdzie miało miejsce to zdarzenie?
                    • small-moon Re: nowa 22.10.04, 12:56
                      Kojarzy mi się z dwoma książkami. ale chyba zdecyduję się na "morderstwo w
                      orient expresie" . zdarzenie to miało miejse czywiscie w pociągu w tejże
                      książce.. nie wydaje mi sie zeby to byla dobra odpowiedz, ale strezlac zawsze
                      mozna :P
                      • justa_79 Re: nowa 22.10.04, 13:28
                        oczywiście, że dobra odpowiedź :) coś nam te strzały nieźle wychodzą ;) Twoja
                        kolej.
                        • small-moon Zagadka 23.10.04, 14:56
                          Wow!! Rzeczywiście dobrze nam idzie strzelanie. To teraz ja...

"-tutaj- podjąlem 0 Niech pani spojrzy tam, gdzie widać w dole morze i
                          sterczące skały. tam leży miasto, zasłonięte wzgórzami. A teraz nich pani
                          popatrzy w drugą stronę, na tę rozległą zalesioną dolinę. Wystarczy wykarczować
                          drzewa, zrobić przesieki, zostawić otwartą przestrzeń wokół domu i ma oani
                          cudowny zakątek." Kto i z kim snuł takie plany i w jakiej książce??
                          • justa_79 Re: Zagadka 25.10.04, 14:40
                            "Noc i ciemność" - Michael Rogers i Ellie Guteman, jego przyszła żona.
                            • small-moon Czekamy na twoja zagadke!!! 26.10.04, 13:36
                              =D
                              • justa_79 Re: Czekamy na twoja zagadke!!! 26.10.04, 14:06
                                "Naprawdę lecimy. [...] Można mieć stracha. A nuż nigdy nie oderwie się od
                                ziemi? Zupełnie sobie tego nie wyobrażam. [...] Nigdy się nie oderwiemy. [...]
                                Zginiemy." - kto przeżywał takie rozterki i w jakiej książce?
                                • april02 Re: Czekamy na twoja zagadke!!! 29.10.04, 07:37
                                  Czy to cytat ze "śmierci w chmurach"?
                                  • justa_79 Re: Czekamy na twoja zagadke!!! 29.10.04, 09:51
                                    hehe, może się tak kojarzyć, ale nie :) to tylko scenka z książki, nie ma aż
                                    tak wielkiego znaczenia dla treści.
                                    • slotna Re: Czekamy na twoja zagadke!!! 29.10.04, 15:30
                                      Spotkanie w Bagdadzie?
                                      • justa_79 Re: Czekamy na twoja zagadke!!! 29.10.04, 16:18
                                        zgadza się, proszę jeszcze o imię i nazwisko tej osoby. slotna, książek to niby
                                        nie masz, ale pamięć niesamowitą ;)
                                        • slotna Re: Czekamy na twoja zagadke!!! 30.10.04, 20:40
                                          Victoria Jones?

A to wy w ksiazkach sprawdzacie? ;)
                                          Jesli to byla ona to znow prosze o wsparcie;) czyli o zagadke.

pozdrawiam!!!
                                          • justa_79 Re: Czekamy na twoja zagadke!!! 02.11.04, 09:41
                                            dobra odpowiedź. kobieto, żeby tylko w książkach... ;) ja akurat nie mam takiej
                                            pamięci do książek, większość książek Agathy przeczytałam dobre kilka lat temu,
                                            tylko niektóre niedawno. a i książek nie posiadam, żeby tak kartkować i
                                            sprawdzać, więc radzę sobie, jak mogę ;)

skoro oddajesz zagadkę, to kto pierwszy zajrzy, niech zada.
                                            • slotna nie na temat;) 02.11.04, 13:53
                                              Ja chyba tylko 'Morderstwo to nic trudnego' i opowiadania niekryminalne
                                              przeczytalam po 2 razy, reszte raz. Dlatego sama sie dziwie, ze pamietam. Bo
                                              np. ksiazki Chmielewskiej niektore czytalam po pietnascie razy;)) Ale Agathe
                                              sie pamieta - zawsze cos tam zaskakuje. Mimo, ze czesto w bibliotece nie
                                              potrafilam sobie skojarzyc, czy jakas ksiazke czytalam, po pierwszych paru
                                              stronach przypominalo mi sie i wiedzialam juz kto zabil. Mimo, ze czasem nie
                                              pamietalam, kogo;)
                                              • ikkala jak nikt nie chce to ja zadam 09.11.04, 18:30
                                                "Kubek, którego używał mordeca z Brighton, łom słynnego włamywacza - to
                                                dziecinada! Nigdy nie zajmowałem się podobną tandetą. Zbieram wyłącznie
                                                najlepsze okazy z każdego gatunku." Kto to powiedział i w jakiej powieści?
                                                Pozdrawiam :)))
                                                • slotna Re: jak nikt nie chce to ja zadam 10.11.04, 16:51
                                                  Pan Sh... kurcze, nie pamietam, Shaitana? Niedawno ktos go wspomnial zreszta.
                                                  Ten z "Karty na stol" ???
                                                  • ikkala tak, tak, tak! 10.11.04, 18:59
                                                    Twoja kolej.
                                                  • slotna Re: tak, tak, tak! 10.11.04, 22:58
                                                    "Ach, tak mi wali serce, mam takie palpitacje, ze z trudem lapie oddech. I
                                                    jesli moglabym... mam taka zuchwalą prosbe, gdybym dostala kropelke brandy..."

Kto? Gdzie?

Pozdrawiam;)
                                                  • justa_79 Re: tak, tak, tak! 12.11.04, 14:17
                                                    kucharka, pani Cocker w "Uśpionym morderstwie".
                                                  • justa_79 slotna, czekam na potwierdzenie ;) n/t 16.11.04, 13:40

• slotna Re: slotna, czekam na potwierdzenie ;) n/t 16.11.04, 23:37
                                                    A bo ja pamietam;)) Jak jestes pewna, to dawaj zagadke;)
                                                  • justa_79 nowa zagadka 17.11.04, 09:47
                                                    no wiesz...? nie jesteś pewna? nieładnie ;)
                                                    no to dziś będzie moja urodzinowa zagadka :)

"Więc jak mówiłam, kiedy pomyślałam, że mogłabym znów czytać o Androklesie i
                                                    lwie - to jedna z opowieści o zwierzętach Andrew Langa... Uwielbiałam je. I
                                                    jeszcze opowiadanie "Dzień z mojego życia w Eton" napisane przez ucznia tej
                                                    szkoły. Nie wiem, czemu chciałam je przeczytać, ale chciałam. To była jedna z
                                                    moich ulubionych książek. Znalazłam też trochę klasyki i powieści pani
                                                    Molesworth: "Zegar z kukułką", "Farmę czterech wiatrów"... [...] Chodzi mi o
                                                    to, że teraz już nie można tych książek kupić. Czasem wychodzą wznowienia, ale
                                                    zazwyczaj z uwspółcześnioym tekstem i nowymi obrazkami. Parę dni temu
                                                    znalazłam "Alicję w Krainie Czarów" i nie mogłam jej rozpoznać. Wyglądała
                                                    dziwacznie. Niektóre książki chciałabym zatrzymać na zawsze. Na przykład
                                                    powieści pani Molesworth i kilka starych baśni: "Różową, Błękitną i Żółtą
                                                    Księgę", no i całe mnóstwo tych, które polubiłam później. Stameya Weymana i tak
                                                    dalej."

czyje to upodobania czytelnicze i w jakiej książce o nich opowiada?
                                                  • nchyb Re: nowa zagadka 17.11.04, 09:59
                                                    czy to nie Panna Marple? Może w Trzecviej lokatorce?
                                                  • nchyb Re: nowa zagadka 17.11.04, 09:59
                                                    czy to nie Panna Marple? Może w Trzecviej lokatorce?
                                                  • ikkala ale jej tam chyba nie było 17.11.04, 10:13
                                                  • nchyb Re: ale jej tam chyba nie było 17.11.04, 10:33
                                                    biję się w piersi, faktycznie to Poirot był w trzeciej lokatorce.
                                                    Z tym opisem książek zetknęłam się z kilka miesięcy temu, tylko nie mogę sobie
                                                    przypomnieć :-((
                                                  • ikkala Re: nowa zagadka 17.11.04, 11:30
                                                    To faktycznie pasuje trochę do panny Marple, ale wydaje mi się, że w tym
                                                    przypadku chodzi o Tuppence z "Tajemnicy Wawrzynów". Mam rację?
                                                  • justa_79 ikkala, zgadza się, Twoja kolej! :) n/t 17.11.04, 14:05

• ikkala Nowa, banalnie prosta :) 17.11.04, 14:45
    • ikkala c.d. 17.11.04, 14:46
      Coś mi się za szybko kliknęło. Jestem w pracy bez książki, więc zadam z pamięci
      i krótko. Kto do kogo i gdzie powiedział "Za stary pan!"
      • justa_79 Re: c.d. 17.11.04, 15:46
        Norma Restarick do Poirota w "Trzeciej lokatorce".
        • ikkala tak, teraz Ty. 17.11.04, 20:14
          • justa_79 nowa 18.11.04, 09:24
            "Nie, nie, mój drogi chłopcze, tu się mylisz. Bardzo łatwo jest zabijać -
            dopóki nikt Cię nie podejrzewa. Osoba, o którą chodzi to po prostu ostatnia
            osoba, którą ktokolwiek by podejrzewał." - czyje to słowa i z jakieś powieści?
            • ikkala strzelam 18.11.04, 11:10
              Poirot w "Kurtynie"?
              • ikkala pudło, sorki 18.11.04, 11:13
                Oj, za szybko odpisałam. Teraz widzę, że to głupota, tam nie było do kogo
                powiedzieć "chłopcze". To raczej chodzi o "Morderstwo to nic trudnego", ale nie
                pamiętam imnienia tej pani. Może pomoże to komuś innemu. Pozdrawiam :)
                • justa_79 Re: pudło, sorki 18.11.04, 13:34
                  ikkala, i tak dużo wiesz ;) no nic, poczekamy jeszcze.
            • ikkala mam! 18.11.04, 15:43
              Panna Pinkerton! Prawda?
              • justa_79 brawo! :) czekamy na zagadkę n/t 18.11.04, 16:48

• knomir Re: ( ODPOWIEDZ NIE NA TEMAT--SORRY;-)->ikkala 21.11.04, 13:47
                Ikkala--nie wiem wprawdzie -czy to Ty:-))) ale przeczytalam Twoj(?) post na
                forum "Ksiazki dziecinstwa"--i ksiazka , ktorej szukasz nosi tytul "Bajdy i
                Bajki". Napisal ja Tadeusz Kraszewski a ilustrowala Barbara Talarowska.Wyd.
                Poznanskie 1969 r.

To ukochana ksiazka mojego dziecinstwa i jest prawdziwa ozdoba mojej
                biblioteki:-)

Radze szukac ukochanych, starych ksiazek na Allegro!!
                Kupilam tam b. duzo cudownych bialych krukow--kompletnie-wydawaloby sie -nie do
                zdobycia:-)))
                • ikkala Re: ( ODPOWIEDZ NIE NA TEMAT--SORRY;-)->ikkal 21.11.04, 13:52
                  Dzieki stokrotne, rozpoczynam poszukiwania! Jeszcze raz dziekuje!
                  • knomir Re: ( ODPOWIEDZ NIE NA TEMAT--SORRY;-)->ikkal 21.11.04, 17:58
                    Nie ma za co:-)))) Ciesze sie, ze moglam pomoc!!--I zycze powodzenia w
                    polowaniu na Alboco:-))))))))
                  • knomir Re: ( ODPOWIEDZ NIE NA TEMAT--SORRY;-)->IKKALA!!!! 22.11.04, 15:15
                    IKKALA!!!!!!!!!!!!!!!!! Niczego jeszcze nie obiecuje!!!!! ALE BYC MOZE ZDOBEDE
                    TA KSIAZKE(Bajdy i Bajki 1969 r.) !!!!!!!!!!!!!GDYBY CIE TO INTERESOWALO --DAJ
                    ZNAC!!!!!!!! :-)))))))
                    • ikkala Re: ( ODPOWIEDZ NIE NA TEMAT--SORRY;-)->IKKAL 22.11.04, 18:49
                      Dzięki, ale już namierzyłam w internecie stronę, na której można kupić tę
                      książkę, zamówiłam i będę czekała. Nigdy jeszcze nic nie zamawiałam w ten
                      sposób, ciekawe jak długo to będzie trwało.
                      Dzięki jeszcze raz, ale gdyby ta firma okazała się niesolidna i nie przysłała
                      książki, dam znać. To być może będzie już za późno.
                      Pozdrawiam serdecznie.
    • ikkala nowa zagadka 22.11.04, 19:08
      "Szczwana dziewczyna! Na wszystko ma gotową odpowiedź. Gotuje jednak dobrze, a
      i niebrzydka z niej sztuka."
      Kto i gdzie to powiedził, no i o kim.
      :)
      • april02 Re: nowa zagadka 23.11.04, 07:59
        To było w "4.50 z Paddington", mówił senior rodu o nowej gospodyni Lucy... Nie
        mam przy sobie książki więc nie mogę sprawdzić nazwiska :(
        • ikkala ok 23.11.04, 09:12
          Uznaję, właśnie czytam tę książkę, ale po jej zamknięciu sama nie potrafię
          powtórzyć tego nazwiska, jest długaśne i dziwne.
          Twoja kolej na zagadkę.
    • april02 Nowa :) 23.11.04, 12:51
      Kto i do kogo zwracał się "Madre"? Oczywiście proszę podać też tytuł ksiażki :)
      • small-moon Re: Nowa :) 23.11.04, 14:45
        Ja znam sam tytuł książki... no nie wiem. Jak nie znajdzie się nikt kto by
        wiedział to się zglosze =D a narazie siedze cicho.. a może mi się przypomni??
        Pozdrawiam.
        • ikkala Jakaś malutka podpowiedz? :-) 30.11.04, 18:11
          • april02 Re: Jakaś malutka podpowiedz? :-) 30.11.04, 18:52
            Hmm...
            Osoby te były powiązane pewnym związkiem ale nie był to związek krwi...
            • small-moon Re: Jakaś malutka podpowiedz? :-) 30.11.04, 19:52
              april02 napisała:

> Hmm...
              > Osoby te były powiązane pewnym związkiem ale nie był to związek krwi...

a czy to trochę nie zdradza rozwiazania. To było trochę istotne...
              • ikkala Re: Jakaś malutka podpowiedz? :-) 06.12.04, 17:53
                Hm, mnie tam się ani trochę nie rozjaśniło. Mam zupełnie zaćmienie, choć ten
                zwrot gdzieś czytałam. No cóż, brak lecytyny...
              • april02 Re: Jakaś malutka podpowiedz? :-) 07.12.04, 16:41
                Zaciął sie wątek trochę :)
                Small moon dawaj tytuł książki i możesz zadawać następną zagadkę :)
                • small-moon :-) 16.12.04, 21:08
                  "Pani MacGinty nie żyje". Zagadka będzie jutro w miare możliwości...
                  • small-moon Re: :-) 21.12.04, 14:24
                    no taa.... mam lekkie (?) spożnienie, ale bardzo was przepraszam, męczę
                    matematykę. No to tak:

"Miala właśnie taką bardzo rzadką, typowo skandynawską urodę. I wcale
                    nie była taka młoda. Tak między trzydziestką, a czterdziestką. Twarz nieco
                    zmizerowana, miedzy wlosami blond pojawiły się już siwe. Oczy miała naprawde
                    piękne. Pierwsze oczy, które z czystym sumieniem mogłam nazwać fiołkowymi. Bylo
                    wielkie i naprawdę podkrążone."

Czy to opis, no i oczywiście, z jakiej książki??
                    • ikkala Re: :-) 21.12.04, 19:21
                      Jest to opis Luizy Leidner z "Morderstwa w Mezopotamii".
                      • small-moon Re: :-) 22.12.04, 19:37
                        oczywiście, że tak! :o)
    • ikkala nowiutka 27.12.04, 09:37
      "Gdybym jadał obiady wyłącznie w domach, których gospodarza w pełni aprobuję,
      obawiam sie, że nie jadałbym zbyt często".
      Kto powiedział te słowa i w której książce?
      • ikkala dac podpowiedz? 12.01.05, 22:26
        • justa_79 Re: dac podpowiedz? 13.01.05, 09:15
          no raczej daj, bo jakoś nie ma chętnych. ja osobiście nie wiem. podejrzewam, że
          może być to Poirot, ale gdzie, to w ogóle mi się nie kojarzy.
          • ikkala Re: dac podpowiedz? 18.01.05, 19:06
            Ok, oto jego opis, może będzie łatwiej
            "... był wysokim, szczupłym, przystojnym mężczyzną, o twarzy lekko zeszpeconej
            blizną na skroni."
            • justa_79 a może daj już odpowiedź? :) 25.01.05, 15:18
              gdzie nam wywiało wszystkie zgadujące forumowiczki? ja odpowiedzi nie znam...
              wszystkie wątki z zagadkami nam zdechły.
              • small-moon Re: a może daj już odpowiedź? :) 25.01.05, 20:45
                coś mi się tłucze z tą blizną na skroni, ale reszta??? Nie mam zielonego
                pojęcia!!! Ja napewno nie zgadne... to jedna z tych rzeczy, które się wie, ale
                za nic nie mozna sobie przypomnieć.. ugh... jakie to denerwujące!!! Może
                rzeczywiście daj już odpowiedź... no nie wiem.
                • kasani Re: a może daj już odpowiedź? :) 27.01.05, 17:28
                  Cześć :) Często przeglądam to forum, chociaż rzadko zabieram głos. Ale tym
                  razem nie mogłam się oprzeć :) Powiedział to major Despard w "Kartach na stół".
                  Pozdrawiam wszystkich
    • kasani Moja propozycja zagadki :) 27.01.05, 17:40
      "Według mnie to ona wiecznie się zamartwia, a on martwi się tym ,że ona się
      martwi. Wie pani chyba co mam na myśli." Kto i w jakiej książce wygłosił to
      pokręcone zdanie ? :D
      • ikkala Re: Moja propozycja zagadki :) 29.01.05, 22:12
        Co prawda nie znam rozwiazania Twojej zagadki. ale gratuluje rozwiazania mojej.
        Pozdrawiam.

• small-moon Re: Moja propozycja zagadki :) 30.01.05, 19:51
          Kasani, czyto nie jest przypadkiem "Morderswto w Mezopotamii"? Takie mam z tą
          książką skojarzenie... nie jestem co do tego jednak pewna (tak szczerze to
          tylko mi sie tak wydaje)wiec czekam na potwierdzenie...
          • kasani Re: Moja propozycja zagadki :) 30.01.05, 22:26
            Niestety, nie jest to "Morderstwo w Mezopotamii", ale w ramach małej
            podpowiedzi powiem, że dzieje się to w równie egzotycznym miejscu :) Pozdrawiam
            i życzę powodzenia :D
            • justa_79 Re: Moja propozycja zagadki :) 31.01.05, 09:32
              "Spotkanie w Bagdadzie"? ;)
              • kasani Re: Moja propozycja zagadki :) 31.01.05, 14:00
                Też nie :) Zgadujcie dalej.
                • justa_79 Re: Moja propozycja zagadki :) 31.01.05, 16:14
                  "Śmierć na Nilu"? :)
                  • kasani To może mała podpowiedź :) 31.01.05, 17:29
                    Też nie "śmierć na Nilu".
                    Podpowiem wam opisem osoby o której mowa w pierwszym cytacie: "Ta ładna młoda
                    dziewczyna, o pięknych naturalnie złotych włosach, była zawsze promiennie
                    uśmiechnięta i rzadko się denerwowała. Cieszyła się ogromną sympatią wśród
                    swoich pracowników i świetnie radziła sobie ze wszystkimi gośćmi." i dalszy
                    ciąg cytatu z zagadki "Myślę, że desperacko pragnie być szczęśliwa i na taką
                    wyglądać . Dużo nad tym pracuje i ten wysiłek ją wyczerpuje. Dlatego ma dziwne
                    napady depresji. Jest trochę.... no cóż, jest trochę niezrównoważona"
                    Powodzenia:)
                    • slotna Re: To może mała podpowiedź :) 04.02.05, 18:03
                      No tak, udzielalam sie troche na Chmielewskiej, a o Agatce zapomnialam;D
                      Witajcie ponownie;)

Czy chodzi o ksiazke 'Karaibska Tajemnica'? Jesli tak, to ktos bedzie musial
                      znalezc ten cytat, ja nawet za dobrze nie pamietam, kto tam wystepowal;))
                      • kasani Dobrze :) 05.02.05, 00:11
                        Tak, to chodzi o "Karaibską tajemnicę", ale czekam na szczegóły :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka