Dodaj do ulubionych

Agatha w kanonie lektur szolnych

26.10.18, 20:11
Znalazłam taka oto stronę (nie wiem jak z jej wiarygodnością, ale chyba musiało coś być na rzeczy?) www.listalektur.pl/lista-lektur-dla-klas-7-8-szkoly-podstawowej/
Na samym dole w lekturach uzupełniających znajdziecie: "Wybrana powieść kryminalna - Agatha Christie".
Nie wiem jak Wy, ale ja otwieram szampana :-D
Który tytuł byście zaproponowali siódmo-, ósmoklasiście?
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Agatha w kanonie lektur szolnych 28.10.18, 07:56
      Może Śmierć na Nilu? Morderstwo w Orient Ekspresów też dobre i ma sporo ekranizacji 😁

Zabójstwo Rogera to zbyt oczywiste info o łamaniu reguł. Więc może 10 murzyniatek czy też Indian itp jako m.in. przyczynek do rozmów o politpoprawności w nazewnictwo 😂
      Ale to bardziej w LO chyba...
      A co Ty byś zaproponowała?
    • kha1 Re: Agatha w kanonie lektur szolnych 07.11.18, 14:23
      Gdyby tak było - piękna sprawa. Oby nie pokusili się o tą nową książkę, która została napisana za zgodą rodziców. byłby skandal. Sam brałem akurat anglojęzyczny zestaw jakiś czas temu i teraz poszukuję kolejnych części. Global Shopping Festival mi z tym pomaga. Zresztą, sami zobaczcie: s.click.aliexpress.com/e/bL3v6ebl :)
    • mara_nocna123 Re: Agatha w kanonie lektur szolnych 16.01.19, 00:19
      Moja koleżanka jest obecnie w ósmej klasie (zanim pojawi się pytanie - nie, nie jestem pełnoletnia ;) ) i podobno jej oraz jej znajomym z klasy udało się dosłownie wywalczyć "ABC". Natomiast zarówno moja kuzynka, jak i znajomi z tego rocznika nawet nie wiedzieli, że jest możliwość wzięcia jakiejś książki Christie jako lekturę uzupełniającą... Jedynce co, to w podręczniku mają fragment "Orient Expressu"...
    • lenamagda11 Re: Agatha w kanonie lektur szolnych 01.07.21, 13:20
      Nie wiem, czy to jest właściwe dla takich dzieci
      • mara_nocna123 Re: Agatha w kanonie lektur szolnych 02.07.21, 22:31
        Ósmoklasiści to 15-latkowie. Dlaczego miałoby to być dla nich nieodpowiednie?
      • kocynder Re: Agatha w kanonie lektur szolnych 08.10.22, 09:42
        A ja uważam, że przykładowo "Morderstwo w Orient Expressie" mogłoby być ciekawym przyczynkiem do zajęć o sądach, sprawiedliwości, moralności, karze itd. Zamiast oklepanego "sądu nad Kreonem" z "Antygony" Sofoklesa. Piętnastolatki to już nie maluchy, tylko całkiem ogarnięci młodzi ludzie. Oczywiście taką lekcję nauczyciel musiałby dobrze przygotować i czujnie prowadzić, żeby nie doszło do konkluzji, że samosąd jest ok - ale to już rola nauczyciela a nie lektury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka