Dodaj do ulubionych

wreszcie Poirot na DVD!!!!!!!!!!! :-D

04.04.05, 20:14
Wlasnie przed chwila zobaczylem ten sam anaons na stronie amercom i szybko
chcialem sie podzielic z forumowiczami ta radosna wiescia, ale jak widze juz
mnie ktos ubiegl :) Do tej pory musialem kupowac ten serial w UK, ale teraz
wreszcie bedzie dostepny w Polsce! Mam wielka nadzieje, ze oprocz krotszych
odcinkow opartych na opowiadaniach wydaja tez filmy oparte na powiesciach,
podobnie jak zapowiadaja w przypadku Sherlocka! A przynajmniej niektore, bo
skoro ma byc 41 odcinkow, to nie beda to, niestety, wszystkie, bo jest ich
jak dotad juz ponad 50 (w tym 17 ekranizacji powiesci). Ale dobre i to, choc
ekranizacje powiesci sa zdecydowanie lepsze od opowiadan - a szczegolnie
ostatnia seria: Piec malych swinek (To zdecydowanie NAJLEPSZA ekranizacja z
wszystkich dotychczasowych! Ten film bedzie na Canal+ 27 kwietnia - nie
przegapcie! :-)), Zerwane zareczyny (byly niedawno na Canal+), Smierc na Nilu
i Niedziela na wsi.

Kiedys w TVokey pojawila sie prosba o przysylanie propozycji seriali
brytyjskich, ktore moglyby ukazac sie dzieki firmie amercom. Wyslalem do nich
emaila z propozycja wydania serialu Miss Marple z lat 80-tych produkowanego
przez BBC, z ktora to stacja TVokey przeciez wspolpracuje :-) W roli
tytulowej wystapila Joan Hickson - zdecydowanie najlepsza Panna Marple z
wszystkich, ktore pojawily sie na ekranach kin i telewizorow! Na razie mam
ten serial na VHS (sfilmowano WSZYSTKIE 12 powiesci) i zapewniam, ze jest
swietny :-) Natomiast wkrotce wyjdzie w Anglii caly komplet na DVD (czyli
region 2), ale czy nie byloby milo, gdyby Miss Marple pojawila sie tez w
polskiej wersji :-)

A przy okazji: czy ktos ogladal 4 odcinki NOWEGO serialu z Panna Marple (w
tej roli Geraldine McEwan): Noc w bibliotece, Morderstwo na plebanii, 4:50 z
Paddington i Morderstwo odbedzie sie? Podzielcie sie wrazeniami :)
Ten serial jest zupelnie inny niz ten z Joan Hickson, a Geraldine McEwan
zupelnie inaczej zinterpretowala i zagrala Miss Marple. Jest w tym serialu
kilka rzeczy, ktore mi sie nie podobaja - oczywiscie te wszystkie zmiany,
ktore na sile tam wprowadzono, ale juz szczytem wszystkiego jest to, ze w
jednym filmie zmieniono morderce! (sic!) Ale jest i wiele dobrych rzeczy -
muzyka, szybkie tempo, dekoracje, kostiumy. Dobrze sie je oglada, chociaz
serial z Joan Hickson jest znacznie blizszy duchowi ksiazek Agathy Christie -
no i sama Panna Marple jest w nim PRAWDZIWA PANNA MARPLE :-)

Rozpisalem sie troszke, ale mam nadzieje, ze nie przynudzilem :-)

Podzielcie sie swoimi opiniami :-)

A - jeszcze jedno - niedawno wyszlo w Polsce DVD z filmem Zlo czai sie
wszedzie - w serii Legendy kina - kosztuje 29 zl (Peter Ustinov w roli
Poirot) a wkrotce ma sie tez pojawic Pekniete lustro (taki bedzie tytul filmu
na podst. powiesci Zwierciadlo peka w odlamkow stos - w roli Panny Marple
wystepuje Angela Lansbury).

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • kindov Re: wreszcie Poirot na DVD!!!!!!!!!!! :-D 04.04.05, 20:32
      To jeszcze raz ja :-)
      Sprawdzilem, policzylem i wyszlo mi, ze planowane jest wydanie 5 pelnych serii
      (czyli wlasnie 41 odcinkow, w tym ekranizacje 5 powiesci, z ktorych kazda ma
      dlugosc 2 zwyklych odcinkow serialu, ale miejmy nadzieje, ze liczone sa
      pojedynczo, bo tylko wtedy ilosc sie zgadza ;-))))

Seria 1

1 The Adventure of the Clapham Cook
      2 Murder in the Mews
      3 The Adventure of Johnnie Waverly
      4 Four and Twenty Blackbirds
      5 The Third-Floor Flat
      6 Triangle at Rhodes
      7 Problem at Sea
      8 The Incredible Theft
      9 The King of Clubs
      10 The Dream

Seria 2

11 Peril at End House (powiesc - 2 odcinki)
      12 The Veiled Lady
      13 The Lost Mine
      14The Cornish Mystery
      15 The Disapperance of Mr Davenheim
      16 Double Sin
      17 The Adventure of the Cheap Flat
      18 The Kidnapped Prime Minister
      19 The Adventure of "The Western Star"

Seria 3

20 The Mysterious Affair at Styles (powiesc - 2 odcinki)
      21 How Does Your Garden Grow?
      22 The Million Dollar Bond Robbery
      23 The Plymouth Express
      24 Wasps' Nest
      25 The Tragedy at Marsdon Manor
      26 The Double Clue
      27 The Mystery of the Spanish Chest
      28 The Theft of the Royal Ruby (The Adventure of the Christmas Pudding)
      29 The Affair at the Victory Ball
      30 The Mystery of Hunter's Lodge

Seria 4 (wszystkie filmy w tej serii sa nakrecone na podstawie powiesci)

31 The ABC Murders
      32 Death in the Clouds
      33 One, Two, Buckle My Shoe

Seria 5

34 The Adventure of the Egyptian Tomb
      35 The Under Dog
      36 Yellow Iris
      37 The Case of the Missing Will
      38 The Adventure of the Italian Nobleman
      39 The Chocolate Box
      40 Dead Man's Mirror
      41 The Jewel Robbery at the Grand Metropolitan

Poza tym, jak dotad nakrecono jeszcze nastepujace filmy (wszystkie wg powiesci):

Seria 6

Hercule Poirot's Christmas
      Hickory Dickory Dock
      Dumb Witness
      Murder on the Links

Seria 7

Lord Edgware Dies
      The Murder of Roger Ackroyd

Seria 8

Evil Under the Sun
      Murder in Mesopotamia

Seria 9

Five Little Pigs
      Sad Cypress
      Death on the Nile
      The Hollow

Nastepna seria ma natomiast obejmowac:

Karty na stol
      Tajemnica Blekitnego Ekspresu
      Pora przyplywu
      Po pogrzebie

Pozdrawiam :-)
      • damian.pisula Re: wreszcie Poirot na DVD!!!!!!!!!!! :-D 04.04.05, 20:39
        Kindov ja widzę że Ty jesteś wiekszym maniakiem ode mnie a to już naprawdę
        wyczyn :D Fajna rozpiska. Ciekawe czy faktycznie tak będzie. Ja wysłałem już do
        Amercomu z podstawowymi pytaniami, tj. cena, prenumerata, dostepność :) Jak mi
        jutro odpowiedzą to dam znać na forum rzecz jasna:) Kindov jakbyś chciał/a
        pogadać to zapraszam na moje GG: 16 777 55 !
        • kindov Re: wreszcie Poirot na DVD!!!!!!!!!!! :-D 04.04.05, 21:03
          Nie da sie ukryc, ze Agatka jest miloscia mojego zycia i "pochlaniam" ja w
          kazdej mozliwej formie ;-) ksiazki, filmy, sluchowiska, ksiazki czytane -
          niedlugo ma sie pokazac gra komputerowa... :-)

niestety, nie korzystam z gg, tylko ze skype'a :-(

chetnie zobacze, co tez ci odpisza, bo ja nie mam zbyt dobrych doswiadczen
          emailowych z pania Iza... :-( Na mojego drugiego maila tak mi jakos niemilo
          odpisala :-( chyba mnie nie lubi :-((((( wiec juz do niej nie pisze :-))

pozdrawiam :-)
          kindov (on) ;-)
    • lunatica Pytanie zasadnicze: 04.04.05, 23:49
      KIEDY?
      :-)
      Ja już nie mogę się doczekać...
      • orient-express tu jest chyba data ukazania się 05.04.05, 10:59
        w Kąciku DVD na tej stronie www.jacky.republika.pl/
        jest napisane, że "Wielcy Detektywi" ukażą się 4 maja.
        Tylko, że na tej stronie jest napisane "Holmes + Poirot" co by mogło sugerować
        jeden z detektywów do wyboru, a na stronie amercom piszą, że co dwa tygodnie
        będą ich dawać na zmianę... Sam już nie wiem jak będzie.
        • damian.pisula Re: tu jest chyba data ukazania się 05.04.05, 12:57
          Ależ sprawa jest prosta. W pierwszym numerze w formie zachęty będą 2 płyty DVD,
          na jednej film z Holmes'em a na drugiej Poirot :) 4. maja- jeszcze miesiąc :P
          ehh. A ja wciąż czekam na @ od Amercomu. Jak tylko dostanę to podzielę się
          wiadomościami. Pozdrawiam
          • kindov W sprawie daty - jest nadzieja :-) 05.04.05, 13:17
            Na podanej stronie internetowej z filmami dolaczanymi do gazet jest tylko
            informacja co do miesiaca i roku - 4/05 - co na tej wlasnie stronie oznacza
            kwiecien 2005 :-)

Daty dzienne podawane sa tam zupelnie inaczej, np: 04.05 znaczyloby 4 maja.

Zatem mozemy miec nadzieje, ze jeszcze w kwietniu :-)

Damian, koniecznie daj znac, co Pani Iza ci odpisze :-)

pozdrawiam!
            • orient-express chyba się mylisz :) 05.04.05, 15:23
              Ta data nie oznacza, 5-go kwietnia myślę, że format daty jest polski, czyli
              najpierw dzień potem miesiąc. A wnioskuję to z tego, że dziś kupiłem gazetę
              "FILM" i jest to numer kwietniowy, a na tej stronie jest właśnie napisane, że
              "FILM" z filmem wychodzi 01.04 :)))
              • kindov chyba jednak nie... :-P 05.04.05, 16:42
                Alez ja nie napisalem, ze data 4/05 oznacza piatego kwietnia - napisalem, ze
                oznacza miesiac i rok: czyli 4 oznacza kwiecien, a 05 oznacza rok 2005.

Znam te strone od bardzo dawna i tak sa tam zaznaczane daty orientacyjne (kiedy
                znany jest - lub zaledwie przewidywany - tylko miesiac wydania danego filmu).
                W takim wypadku obowiazujacy na tej stronie format daty jest nastepujacy:

(zero)-miesiac/zero-piec (jako skrot od 2005)

Z kolei dokladne daty wydan - np. znane juz z prasy - podawane sa na tej
                stronie w formacie zero-dzien.zero-miesiac (z kropka posrodku).

Prosze zajrzec jeszcze raz na te stronke i przyjrzec sie dokladnie -
                szczegolnie roznicy miedzy formatem dat w gornej czesci strony (w tej czesci sa
                podawane dokladne daty dzien.miesiac), a datami w dolnej czesci (sa one w
                formacie miesiac/rok).

pozdrawiam :-)
                • orient-express niech Ci będzie :D n/t 05.04.05, 17:19
                  • kindov Niech nam wszystkim bedzie :-D 05.04.05, 18:01
                    Niech nam wszystkim bedzie... dane jak najszybciej kupic pierwsza czesc
                    serialu :-D

pozdrawiam!
                    • damian.pisula Re: Niech nam wszystkim bedzie :-D 05.04.05, 18:25
                      A Amercom po raz pierwszy w historii nie odpowiedział mi na @ :( Przypuszczam,
                      że w ogóle dziś nie pracowali, bo dzwoniłem do nich ok. godziny temu i nikt nie
                      odebrał- może ma to coś wspólnego z żałobą narodową że nie pracują- nie wiem.
                      Może jutro odpiszą :) Pozdrawiam
                      • kindov Re: Niech nam wszystkim bedzie :-D 05.04.05, 18:59
                        A to faktycznie dziwne. Mnie tez zawsze odpisywali. Ale chyba nie zrobili sobie
                        wolnego juz we wtorek...? Pewnie jutro odpisza :-) oby jakos konkretnie, bo ja
                        jakos nie mialem szczescia do konkretow z ich strony ;-)

A tymczasem, Damianie, swego czasu na Hallmarku mozna bylo obejrzec serie
                        filmow z Poirot (D. Suchet) na podstawie powiesci. Ogladales cos z tego? Ktory
                        ci sie podobal? A moze ogladales jakies inne filmy/seriale na podstawie prozy
                        Agathy? Podziel sie wrazeniami :-D

pozdrawiam!
                        • damian.pisula Re: Niech nam wszystkim bedzie :-D 05.04.05, 19:14
                          Jeśli chodzi o filmy na Hallmarku to załapałem się bodajże na 4 ostatnie. David
                          Suchet w roli Poirota to istny geniusz! A więc mianowicie widziałem "Śmierć w
                          chmurach", "Tajemniczą historię w Styles", "Boże Narodzenie Herkulesa Poirota"
                          i "Niemego świadka". I chyba najbardziej przypadła mi do gustu "Śmierć w
                          chmurach". Ale wszystkie były dobre. Ten klimat, ta muzyka :-)) Te filmy zawsze
                          wywoływały super atmosferę. To niewątpliwa zasługa Sucheta. Zresztą Hastings
                          też był nie gorszy. Co prawda jeśli przyrównywać filmy do książek to
                          dopatrzyłem się wielu nieścisłości. Głownie chodziło o ominięcie dość
                          istotnych "książkowych" faktów. Ale można to rezyserowi wybaczyć- całokształt i
                          tak jest godny uwagi. Chętnie bym też usłyszał Twoją opinię Kindov, bo filmów
                          widziałeś na pewno więcej ode mnie (tych gdzie producentem było A&E) :)

Znalazłem nową stronę, gdzie zostały przedstawione kilka ujęci z "Tajemniczej
                          historii w Styles" i "Entliczka Pentliczka":

www.vividinfinity.com/poirot/
                          A tu jeszcze też odkryta przeze mnie niedawno stronka z okładkami filmów z
                          Suchetem w roli Poirota (prod. A&E):

www.laserdisken.dk/html/search.dna?DO=sogskuespiller&spiller=7200000007499&sogfelt=David%20Suchet

:-))

Pozdrawiam
                          • kindov filmy, filmy, filmy... :-) 05.04.05, 20:56
                            Mnie udalo sie wszystkie czesci przedstawione na Hallmarku obejrzec i nawet
                            nagrac :-) Szkoda, ze Hallmark pokpil sprawe i wyemitowal tylko czesc
                            odcinkow :-(

Podobaly i podobaja mi sie wszystkie, ale niektore sa oczywiscie lepsze od
                            innych :-) "Boze Narodzenie HP" uwazam za jeden z najlepszych odcinkow, ale
                            chociaz, jak powiedzialem, podobaja mi sie wszystkie czesci, to jednak 4
                            ostatnie sa absolutnie najlepsze! Dobre tez jest np. "Morderstwo w
                            Mezopotamii", ale tego nie bylo na Hallmarku. W dotychczasowych odcinkach
                            oprocz Poirota regularnie wystepowali takze Hastings, Japp i Panna Lemon, choc
                            nie zawsze ich obecnosc byla uzasadniona... Generalnie nie mam nic przeciwko
                            nim, ale takie wprowadzanie ich na sile do kazdego odcinka przywodzi mi na mysl
                            byle jakie seriale, gdzie kazdy aktor musi zgarnac swoja dole za odegranie roli
                            przewidzianej bardziej w budzecie niz w scenariuszu.

Druga sprawa, ktora nieco rozpraszala, jak na moj gust, wspanialy nastroj
                            powiesci Christie, byl nieco na sile wprowadzany w tych filmach humor. Wydaje
                            mi sie, ze Christie zawarla w swoich powiesciach tyle swego, szczegolnego
                            rodzaju, humoru, ze wystraczylo to wykorzystac, zamiast wysilac sie na zmiany w
                            tym zakresie. Ale mimo tego wszystkiego, serial byl naprawde swietny i pozostal
                            taki bardzo dlugo - do ostatniej serii.

Ostatnia seria jest bowiem moim skromnym zdaniem doskonala!
                            Panujacy w niej klimat jest zupelnie inny od poprzednich filmow - przejmujacy,
                            pelen silnych emocji, pasji, a takze smutku, bo akurat te 4 opowiesci (5 malych
                            swinek, Zerwane zareczyny, Smierc na Nilu i Niedziela na wsi) maja w sobie
                            wiele smutku i tlumionych uczuc, emocji, cierpienia...
                            W tych filmach (szczegolnie w 3 pierwszych) jest to po prostu doskonale oddane!

Nie ma Hastingsa, Jappa ani Panny Lemon - ale, choc zawsze byli bardzo
                            sympatyczni, zupelnie ich tu nie brakuje. :-) W tych historiach nie ma dla nich
                            miejsca.

Ta seria produkowana jest przez Margaret Mitchell, ktora - co stwierdzam na
                            podstawie wywiadow z nia - naprawde czuje, o co chodzi w ksiazkach Agathy :-)
                            Opowiada o tych filmach z pasja i duzym przejeciem. Wspolproducentem jest sam
                            David Suchet - a to tez o czyms swiadczy, bo kto jak kto, ale on juz dobrze zna
                            swego bohatera. W jednym wywiadzie powiedzial, ze kiedy po raz pierwszy
                            zaproponowano mu przyjecie roli Poirota, zajrzal do ksiazek, bo postac Poirota
                            znal tylko z filmow. I odkryl, ze nikt dotad nie zagral go tak, jak opisala go
                            Agatha Christie! Przygotowujac sie do roli zgromadzil cale segregatory pelne
                            informacji i notatek na jego temat. Imponujace! David Suchet mowi zupelnie
                            innym glosem niz jego Poirot! Pracowal tez nad takim akcentem, aby nie mozna
                            bylo jednoznacznie stwierdzic czy to akcent francuski czy belgijski :-)

W innym wywiadzie powiedzial, ze zamierza nakrecic filmy na podstawie
                            wszystkich powiesci z POirotem - zostalo mu jeszcze 15... :-)

A z innej beczki - Damianie, widziales jakies adaptacje Dziesieciu Murzynkow?
                            Bylo ich kilka - nie pamietam dokladnie 4 albo 5. Mnie udalo sie zdobyc 3.
                            Jedna z nich jest tragiczna, a wystepuje w niej brat Sylvestra Stallone...
                            poziom tego filmu zblizony jest do Rocky 27 albo Rambo 60... Zreszta dzieje sie
                            nie na wyspie tylko w jakiejs dzungli...
                            Dobra jest pierwsza bialo-czarna ekranizacja - Rene Claire'a z bodajze 45 roku,
                            ale nie jestem pewien :-)

Te 2 i inne (z jednym wyjatkiem) nakrecone zostaly na podst. nie ksiazki, ale
                            sztuki, w ktorej Agatha zmienila zakonczenie :-)

Jedynym wyjatkiem jest wersja...rosyjska! Absolutnie najlepsza! W rezyserii
                            Stanislava Govorouchina (pisze z pamiecie, wiec pewnie robie jakis blad w jego
                            nazwisku...)
                            Tam klimat (i zakonczenie) jest taki jak w ksiazce - mroczny, duszny, pelen
                            narastajacej niepewnosci i leku - majstersztyk! Polecam!

No i znowu sie rozpisalem :-)

Pozdrawiam :-)
                          • kindov Re: Niech nam wszystkim bedzie :-D 06.04.05, 15:10
                            w TVokey (ktore kupilem dopiero dzisiaj) podaja na ostatniej stronie, ze cena
                            jednego numeru Wielkich detektywow bedzie wynosila 9.95 zl. Inna jest tez
                            informacja (w stosunku do tej na stronie internetowej) co do ilosci odcinkow.
                            Wg reklamy w TVokey ma byc 41 czesci S.Holmesa i PONAD 40 czesci Poirot. Na
                            stronie internetowej podaja, ze to Poirot ma byc 41, a Sherlocka 40. Co prawda
                            PONAD 40 to moze byc wlasnie 41, ale czyz nie byloby milo, gdyby oznaczalo
                            jednak np. 49...? :-D to oznaczaloby az 8 serii!!! czyli wszystkie oprocz
                            ostatniej :-)
                            eh, marzenia...
          • tgosia44 Re: tu jest chyba data ukazania się 06.04.05, 20:34
            Ciągle nie rozumiem... raz na dwa tygodnie coś wydadzą (Sherlocka albo Poirota)
            czy co tydzień będzie zmiana??? Chyba nie wiadomo ile będzie dokładnie Poirotów,
            bo na reklamówce piszą o ponad 40 płytach...
            Można już prenumeratę zamawiać, czy trzeba się jeszcze moment wstrzymać :-)?
            • damian.pisula Re: tu jest chyba data ukazania się 06.04.05, 22:24
              Gosiu, z tego co wiem seria będzie wychodzić co dwa tygodnie, ale Sherlock
              będzie na zmianę z Herkulesem. Czyli reasumując DVD z wyczynami Poirota będzie
              się ukazywał raz na 4 tygodnie czyli umownie miesiąc :( Moim zdaniem należałoby
              zrezygnować z Holmes'a i wypuszczać tylko Poirota co 2 tygodnie ;) Odstępstwem
              od tej reguły będzie wszelakoż pierwszy, promocyjny numer, w którym dostaniemy
              obu detektywów na dwóch płytach DVD za normalną cenę :) A teraz ciekawostka:
              łączna ilość płyt (S.H. + H.P razem) które zamierza wydać Amercom to coś ok.
              80. Łatwo więc policzyć iż planowany czas "życia" Wielkich detektywów to 3
              lata! :P Pozdrawiam.
    • damian.pisula Re: wreszcie Poirot na DVD!!!!!!!!!!! :-D 06.04.05, 15:08
      A więc otrzymałem nareszcie odpowiedź dot. serii "Wielcy detektywi" :) A więc
      cena pojedynczego numeru to 9,95PLN. Termin wydania pierwszego numeru to druga
      połowa kwietnia. Dokładnej daty Amercom jeszcze nie ustalił. Prenumeratę można
      zamówić na 12 numerów za 108zł. lub na 25 numerów za 225zł. Seria ma być bez
      kłopotu dostępna w punktach sprzedaży detalicznej (kioski). I jeszcze ostatnia
      sprawa dotycząca już samych filmów. Dowiedziałem się iż będzie wybór pomiędzy
      dubbingiem a polskimi napisami.. :) I to wszystko czego się narazie
      dowiedziałem! Pozdrawiam.
      • kindov Re: wreszcie Poirot na DVD!!!!!!!!!!! :-D 06.04.05, 15:18
        W tej samej chwili co Ty, Damianie, podawalem tez w swoim poscie info o cenie :-
        ) Ale cala reszta wiadomosci to juz dla mnie nowiny! Dzieki :) Druga polowa
        kwietnia - ok. Ja bede raczej kupowal w znajomym kiosku :-) Juz mi dzisiaj
        bardzo mila dla mnie Pani Kioskarka obiecala, ze bedzie zamawiac :) Super ze
        bedzie wersja z napisami!!! Bo ja uwielbiam sluchac tego wspanialego British
        Accent... :-D a co do dubbingu - hmm, jakos nie mam zaufania do polskich
        dubbingow (moze z wyjatkiem Harry'ego Pottera i Shreka ;-)) ale skoro ma byc to
        dodatkowa opcja to super - bo moze ktos tak woli i o to chodzi, zeby dac
        ludziom wybor! :-)
        Dzieki raz jeszcze :)
        I czekam na dalsze posty - milo czytac/pisywac o Agatce :-)
        pozdrawiam!
    • agao1984 Re: wreszcie Poirot na DVD!!!!!!!!!!! :-D 09.04.05, 14:36
      Bardzo się cieszę! Na pewno będę kupować każdy numer z Poirotem. Zbankrutuję ;)
      Na szczęście cena przystępna. Dzięki za wiadomości, gdyby nie wy, nie
      dowiedziałabym się o tym.
      • kindov Re: wreszcie Poirot na DVD!!!!!!!!!!! :-D 09.04.05, 15:56
        W takim razie bardzo sie ciesze, ze tu zajrzalas :) Pozdrawiam i zycze
        przyjemnego ogladania kolejnych czesci Poirota! :-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka