Dodaj do ulubionych

Nowa panna Marple - 11 kwietnia

07.04.06, 16:42
Na stronie Amercomu jest zapowiedź kolejnego filmu z panną Marple -"Tajemnica
obrazu". Z tego co wiem, to chyba ekranizacja powieści z Tommy'm i
Tuppence "Dom nad kanałem" (By the Pricking of my Thumbs).

Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 07.04.06, 17:09
      ciekawe, jak dalece mogą pójść zmiany treści? Może Miss Marple okaże się tą
      obłąkaną staruszką, chcącą zamordować Dwa Pency?... :-)
    • damian.pisula Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 08.04.06, 08:02
      Hmmm... po raz pierwszy w tej serii zmiana tytułu z oryginalnego (powieść) na
      inny. Nie musi to wcale oznaczać dużych zmian w stosunku do książki, ale jest
      to chyba, niestety, wielce prawdopodobne. Przekonamy się o tym we wtorek (jeśli
      Amercom znów nie będzie podmieniał dat ;))

Pozdrawiam
      Damian
      • nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 08.04.06, 08:31
        Damianie, czy oprócz zmiany tytułu - jeszcze zmiana osoby głównego bohatera -
        to dla Ciebie mało zmian?
        • damian.pisula Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 11.04.06, 14:09
          Zależy jak na to spojrzeć. Osobiście też nie jestem pasjonatem takich
          eksperymentów, ale nie oznacza to, że należy ten film od razu przeznaczyć na
          straty :) To może być bardzo ciekawe zestawienie- T&T i Miss Marple. Osobiście
          przekonam się o tym jutro, jak obejrzę ten odcinek.

Pozdrawiam
          Damian
          • nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 11.04.06, 15:44
            > straty :) To może być bardzo ciekawe zestawienie- T&T i Miss Marple
            Filmu jeszcze nie mam, więc nie mogę nic stwierdzić na pewno, ale bardziej
            stawiam na to, że Beresfordów nie będzie wcale w filmie,niż, że z Miss Marple
            wystapią pospołu...
            Ale dziś wieczorem lub jutro się o tym przekonam...
            • nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 11.04.06, 18:32
              zerknęłam na opis - jednak będą razem. Tuppence poprosi o pomoc Miss Marple...
              • nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 11.04.06, 18:33
                > zerknęłam na opis - jednak będą razem. Tuppence poprosi o pomoc Miss Marple...
                jak tak będą przerabiać, w kolejnym filmie okaże się pewnie, że to Hercules
                poprosi o pomoc Jane. Tylko czy jego duma za bardzo przy tym nie ucierpi ;-)
    • orient-express ale kombinują :) 11.04.06, 14:58
      Ja bardzo lubię Tuppence i Tommy'ego, a tu wciskają pannę Marple?
      Może przynajmniej dostanie w łeb na cmentarzu za węszenie, jak to spotkało w
      powieści Tuppence :D
      • nchyb Re: ale kombinują :) 12.04.06, 07:20
        > Może przynajmniej dostanie w łeb na cmentarzu za węszenie
        nie dostała...
        Nie wiem, na cholerę zrobiono z Tuppence alkoholiczkę? Zmiany dość daleko idące
        jednak były.
        ZT.B zrobiono nie dość, że alkoholiczkę, to jeszcze kobietkę o raczej ptasim
        móżdżku, która bez Miss Marple nie poradziłaby sobie. A co do alkoholu, to już
        kolejna pozycja, w której bohater ma z nim problem. Jeszcze dwa trzy odcinki i
        się okaze, że Jane Marple też bez piersiówki nie daje rady... :-)
        • chiara76 Re: ale kombinują :) 15.04.06, 11:00
          nchyb napisała:

> > Może przynajmniej dostanie w łeb na cmentarzu za węszenie
          > nie dostała...
          > Nie wiem, na cholerę zrobiono z Tuppence alkoholiczkę? Zmiany dość daleko
          idące
          >
          > jednak były.
          > ZT.B zrobiono nie dość, że alkoholiczkę, to jeszcze kobietkę o raczej ptasim
          > móżdżku, która bez Miss Marple nie poradziłaby sobie. A co do alkoholu, to
          już
          > kolejna pozycja, w której bohater ma z nim problem. Jeszcze dwa trzy odcinki
          i
          > się okaze, że Jane Marple też bez piersiówki nie daje rady... :-)

zastanawiam się też nad tym;)
          Może reżyser ma lub miał jakiś problem i to swoista foram autoterapii??:)
    • gocha221 Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 12.04.06, 14:13
      Film mi sie podobał, dobrze sie ogladało, ale to nie była ekranizacja powiesci
      Agathy!!!
      Ja rozumiem, ze film rzadzi sie swoimi prawami ale tutaj przegieli.
      Niech uczciwie napiszą, ze film był zalewdie inspirowany powieścia a nie na
      podstawie...
      Przeciez Tuppence nie pila!!!
      za to obsada filmu świetna!!!!
      • kindov Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 12.04.06, 14:57
        W ogóle zauważam, że twórcom tej nowej serii uwspółcześnienie i pogłębienie
        psychologiczne postaci kojarzy się głównie z alkoholizmem: Tuppence i pastor w
        Tajemnicy obrazu, a wcześniej bohater Zatrutego pióra, pułkownik w Morderstwo
        odbędzie się...

W sumie film mi się podobał, ale znowu pozmieniali co nieco. Na szczęście nie
        pamiętam zbyt dokładnie szczegółów z tej książki. Szkoda, że Alice Perry
        pojawiła się tylko w przelocie :( To była fajna postać w książce.
    • tuppence82 Tajemnica obrazu 12.04.06, 21:25
      Nie rozumiem po co zmieniać coś co podoba się tak wielu ludziom. Szkoda i
      pieniędzy i czasu.
      Ale całość jako taka może być :)
    • ikkala Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 29.04.06, 20:02
      Ale mam zaległości. Dopiero wczoraj obejrzałam "Tajemniecę obrazu". Świetna,
      tylko nijak się ma do "Domu nad kanałem". Jak zwykle zachwyciły mnie kostiumy,
      ten fioletowo-różowy żakiecik Tuppence...
      Chyba przestanę się nastawiać na wierność orygianłom. Film to film, widocznie
      reżyser nie potrafi inaczej.
      Ostatnio spotkałam się opinią znajomego, który obejrzał nową
      ekranizację "Mistrza i Małgorzaty" - nie podobała mu się, bo... było tak samo
      jak w książce!
      :)
      • chomsky Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 29.04.06, 21:37
        Wiecie co, ja sobie chyba dam spokoj z filmami o Marple, bo szlag mnie trafia.
        Albo alkoholikow tam laduja, albo gejow/lesbijki. Ile mozna? Czy naprawde tworcy
        tych filmow maja z tym jakis problem, ktory chca uzewnetrznic??? Tuppence z
        pewnoscia nie stronila od kieliszka, ale nie byla alkoholiczka, nie byla malo
        inteligentna, a Tommy mial byc, do ciezkiej, cholery, sympatyczny, a nie
        bufonowaty! Obrazam sie niniejszym na te serie i pozostaje przy Poirocie! Dixi.
        • kindov Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 29.04.06, 22:37
          W całkiem dobrym momencie obrażasz się na serię z Geraldine McEwan, hehe ;) bo
          prawdopodobnie właśnie się skończyła...

Ale nie obrażaj się na Pannę Marple, bo już zaczęła się w Amercom seria z Joan
          Hickson (ostatnio wyszła Kieszeń pełna żyta) i coś mi mówi, że Ci się bardziej
          spodoba, bo jest ZNACZNIE wierniejsza książkom...

A co do serii z Poirotem, to ostatnio wyczytałem, że w tej najnowszej serii też
          twórcy wprowadzili spore zmiany - szczególnie w Kartach na stół. Za to Po
          pogrzebie jest podobno wiernie nakręcone.

Napisałem maila do Amercomu, pytając m.in. kiedy planują wydać te od dawna
          zapowiadane przez siebie 4 nowe odcinki. Ciekawe, czy coś odpowiedzą? W razie
          czego, dam znać.

pozdrawiam,
          kindov :)
        • miss.lemon Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 30.04.06, 13:16
          chomsky napisała:

> Wiecie co, ja sobie chyba dam spokoj z filmami o Marple, bo szlag mnie trafia.
          > Albo alkoholikow tam laduja, albo gejow/lesbijki. Ile mozna?

A mnie się akurat BARDZO podoba, że ładuja tam gejów i lesbijki :)
          • nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 30.04.06, 15:16
            > A mnie się akurat BARDZO podoba, że ładuja tam gejów i lesbijki :)
            Oczywiście z każdego dzieła można stworzyć film, w którym bohaterom zmienimy
            orientację seksualną. Taki Tadzio Soplica wolałby np. z Gerwazym w kącie oddać
            się grzechowi sodomii, zaś Telimena mogłaby po kątach obściskiwać Zosię, a
            Harry w kolejnym filmie przespać się z Ronem (dla urozmaicenia jeszcze możemy
            im dorzucić Parszywka). Jakb tak jeszcze Conana wsadzić do łóżka z Rambo, a
            Messalinę połączyć miłością lesbijską z carycą Katarzyną, to dopiero ciekawy
            film by powstał. Tylko czemu to służy i jak się to ma do literackiego
            pierwowzoru?...
            • pink75 Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 30.04.06, 20:25
              Jak zwykle zgadzam się z Nchyb :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka