aisling_26 07.04.06, 16:42 Na stronie Amercomu jest zapowiedź kolejnego filmu z panną Marple -"Tajemnica obrazu". Z tego co wiem, to chyba ekranizacja powieści z Tommy'm i Tuppence "Dom nad kanałem" (By the Pricking of my Thumbs). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 07.04.06, 17:09 ciekawe, jak dalece mogą pójść zmiany treści? Może Miss Marple okaże się tą obłąkaną staruszką, chcącą zamordować Dwa Pency?... :-) Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 08.04.06, 08:02 Hmmm... po raz pierwszy w tej serii zmiana tytułu z oryginalnego (powieść) na inny. Nie musi to wcale oznaczać dużych zmian w stosunku do książki, ale jest to chyba, niestety, wielce prawdopodobne. Przekonamy się o tym we wtorek (jeśli Amercom znów nie będzie podmieniał dat ;)) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 08.04.06, 08:31 Damianie, czy oprócz zmiany tytułu - jeszcze zmiana osoby głównego bohatera - to dla Ciebie mało zmian? Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 11.04.06, 14:09 Zależy jak na to spojrzeć. Osobiście też nie jestem pasjonatem takich eksperymentów, ale nie oznacza to, że należy ten film od razu przeznaczyć na straty :) To może być bardzo ciekawe zestawienie- T&T i Miss Marple. Osobiście przekonam się o tym jutro, jak obejrzę ten odcinek. Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 11.04.06, 15:44 > straty :) To może być bardzo ciekawe zestawienie- T&T i Miss Marple Filmu jeszcze nie mam, więc nie mogę nic stwierdzić na pewno, ale bardziej stawiam na to, że Beresfordów nie będzie wcale w filmie,niż, że z Miss Marple wystapią pospołu... Ale dziś wieczorem lub jutro się o tym przekonam... Odpowiedz Link
nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 11.04.06, 18:32 zerknęłam na opis - jednak będą razem. Tuppence poprosi o pomoc Miss Marple... Odpowiedz Link
nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 11.04.06, 18:33 > zerknęłam na opis - jednak będą razem. Tuppence poprosi o pomoc Miss Marple... jak tak będą przerabiać, w kolejnym filmie okaże się pewnie, że to Hercules poprosi o pomoc Jane. Tylko czy jego duma za bardzo przy tym nie ucierpi ;-) Odpowiedz Link
orient-express ale kombinują :) 11.04.06, 14:58 Ja bardzo lubię Tuppence i Tommy'ego, a tu wciskają pannę Marple? Może przynajmniej dostanie w łeb na cmentarzu za węszenie, jak to spotkało w powieści Tuppence :D Odpowiedz Link
nchyb Re: ale kombinują :) 12.04.06, 07:20 > Może przynajmniej dostanie w łeb na cmentarzu za węszenie nie dostała... Nie wiem, na cholerę zrobiono z Tuppence alkoholiczkę? Zmiany dość daleko idące jednak były. ZT.B zrobiono nie dość, że alkoholiczkę, to jeszcze kobietkę o raczej ptasim móżdżku, która bez Miss Marple nie poradziłaby sobie. A co do alkoholu, to już kolejna pozycja, w której bohater ma z nim problem. Jeszcze dwa trzy odcinki i się okaze, że Jane Marple też bez piersiówki nie daje rady... :-) Odpowiedz Link
chiara76 Re: ale kombinują :) 15.04.06, 11:00 nchyb napisała: > > Może przynajmniej dostanie w łeb na cmentarzu za węszenie > nie dostała... > Nie wiem, na cholerę zrobiono z Tuppence alkoholiczkę? Zmiany dość daleko idące > > jednak były. > ZT.B zrobiono nie dość, że alkoholiczkę, to jeszcze kobietkę o raczej ptasim > móżdżku, która bez Miss Marple nie poradziłaby sobie. A co do alkoholu, to już > kolejna pozycja, w której bohater ma z nim problem. Jeszcze dwa trzy odcinki i > się okaze, że Jane Marple też bez piersiówki nie daje rady... :-) zastanawiam się też nad tym;) Może reżyser ma lub miał jakiś problem i to swoista foram autoterapii??:) Odpowiedz Link
gocha221 Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 12.04.06, 14:13 Film mi sie podobał, dobrze sie ogladało, ale to nie była ekranizacja powiesci Agathy!!! Ja rozumiem, ze film rzadzi sie swoimi prawami ale tutaj przegieli. Niech uczciwie napiszą, ze film był zalewdie inspirowany powieścia a nie na podstawie... Przeciez Tuppence nie pila!!! za to obsada filmu świetna!!!! Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 12.04.06, 14:57 W ogóle zauważam, że twórcom tej nowej serii uwspółcześnienie i pogłębienie psychologiczne postaci kojarzy się głównie z alkoholizmem: Tuppence i pastor w Tajemnicy obrazu, a wcześniej bohater Zatrutego pióra, pułkownik w Morderstwo odbędzie się... W sumie film mi się podobał, ale znowu pozmieniali co nieco. Na szczęście nie pamiętam zbyt dokładnie szczegółów z tej książki. Szkoda, że Alice Perry pojawiła się tylko w przelocie :( To była fajna postać w książce. Odpowiedz Link
tuppence82 Tajemnica obrazu 12.04.06, 21:25 Nie rozumiem po co zmieniać coś co podoba się tak wielu ludziom. Szkoda i pieniędzy i czasu. Ale całość jako taka może być :) Odpowiedz Link
ikkala Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 29.04.06, 20:02 Ale mam zaległości. Dopiero wczoraj obejrzałam "Tajemniecę obrazu". Świetna, tylko nijak się ma do "Domu nad kanałem". Jak zwykle zachwyciły mnie kostiumy, ten fioletowo-różowy żakiecik Tuppence... Chyba przestanę się nastawiać na wierność orygianłom. Film to film, widocznie reżyser nie potrafi inaczej. Ostatnio spotkałam się opinią znajomego, który obejrzał nową ekranizację "Mistrza i Małgorzaty" - nie podobała mu się, bo... było tak samo jak w książce! :) Odpowiedz Link
chomsky Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 29.04.06, 21:37 Wiecie co, ja sobie chyba dam spokoj z filmami o Marple, bo szlag mnie trafia. Albo alkoholikow tam laduja, albo gejow/lesbijki. Ile mozna? Czy naprawde tworcy tych filmow maja z tym jakis problem, ktory chca uzewnetrznic??? Tuppence z pewnoscia nie stronila od kieliszka, ale nie byla alkoholiczka, nie byla malo inteligentna, a Tommy mial byc, do ciezkiej, cholery, sympatyczny, a nie bufonowaty! Obrazam sie niniejszym na te serie i pozostaje przy Poirocie! Dixi. Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 29.04.06, 22:37 W całkiem dobrym momencie obrażasz się na serię z Geraldine McEwan, hehe ;) bo prawdopodobnie właśnie się skończyła... Ale nie obrażaj się na Pannę Marple, bo już zaczęła się w Amercom seria z Joan Hickson (ostatnio wyszła Kieszeń pełna żyta) i coś mi mówi, że Ci się bardziej spodoba, bo jest ZNACZNIE wierniejsza książkom... A co do serii z Poirotem, to ostatnio wyczytałem, że w tej najnowszej serii też twórcy wprowadzili spore zmiany - szczególnie w Kartach na stół. Za to Po pogrzebie jest podobno wiernie nakręcone. Napisałem maila do Amercomu, pytając m.in. kiedy planują wydać te od dawna zapowiadane przez siebie 4 nowe odcinki. Ciekawe, czy coś odpowiedzą? W razie czego, dam znać. pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
miss.lemon Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 30.04.06, 13:16 chomsky napisała: > Wiecie co, ja sobie chyba dam spokoj z filmami o Marple, bo szlag mnie trafia. > Albo alkoholikow tam laduja, albo gejow/lesbijki. Ile mozna? A mnie się akurat BARDZO podoba, że ładuja tam gejów i lesbijki :) Odpowiedz Link
nchyb Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 30.04.06, 15:16 > A mnie się akurat BARDZO podoba, że ładuja tam gejów i lesbijki :) Oczywiście z każdego dzieła można stworzyć film, w którym bohaterom zmienimy orientację seksualną. Taki Tadzio Soplica wolałby np. z Gerwazym w kącie oddać się grzechowi sodomii, zaś Telimena mogłaby po kątach obściskiwać Zosię, a Harry w kolejnym filmie przespać się z Ronem (dla urozmaicenia jeszcze możemy im dorzucić Parszywka). Jakb tak jeszcze Conana wsadzić do łóżka z Rambo, a Messalinę połączyć miłością lesbijską z carycą Katarzyną, to dopiero ciekawy film by powstał. Tylko czemu to służy i jak się to ma do literackiego pierwowzoru?... Odpowiedz Link
pink75 Re: Nowa panna Marple - 11 kwietnia 30.04.06, 20:25 Jak zwykle zgadzam się z Nchyb :))) Odpowiedz Link