blue_eyes 14.06.08, 22:58 no to siup nowa seria:) i kolejna zagadka: Kto planował kupić posiadłość ze względu na bliskość Muru Hadriana? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bazylkai Nowa zagadka 16.06.08, 20:27 Trzy siostry jak trzy wiedźmy z Makbeta, jak miały na imię? Odpowiedz Link
bazylkai Świetnie ancza7 17.06.08, 09:23 Świetnie ancza7, w "Nemezis" p. Marple snuje refleksje na temat szekspirowskich postaci i te trzy siostry przywiodły jej na myśl "Trzy wiedźmy na wrzosowisku z Makbeta". Odpowiedz Link
sonyanna Re: Świetnie ancza7 17.06.08, 13:37 A o tych to zapomniałam! Pierwsze co mi na myśl przyszły, to akurat trzy "czarownice" z Bladego Kunia ;) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Świetnie ancza7 17.06.08, 16:01 Ale one nie były chyba siostrami? Proszę powiedzieć kto miał fryzurę w stylu inspirowanym wyspami tropikalnymi(a la Markizy)? I jak ona wyglądała :) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Świetnie ancza7 18.06.08, 16:05 Aż się dziwię, że jeszcze nikt. Skoro dziwaczna fryzura, to oczywiście Ariadna Oliver, tu akurat w "Zbrodni na pikniku". A fryzura "słabła gdzieś pod szyją", bo w niższych partiach rządziła juz tylko zasada "praktycznie, na modłe wiejską". Odpowiedz Link
bazylkai dodam 18.06.08, 17:28 włosy, mocno ufarbowane, splatały się ku górze w mnóstwo wymyślnych, cieniutkich loczków; styl à la Markizy. U mnie la książka ma tytuł "ZBRODNIA NA FESTYNIE" Odpowiedz Link
ewa9717 Re: dodam 18.06.08, 18:25 Ach, u mnie też na festynie! Ten piknik stąd, że mam piknicznych gosci niedługo i wciąż kombinuję, czym by ich tu ;-))) Odpowiedz Link
ewa9717 A to nowa! 18.06.08, 21:54 Nikt nie potwierdza, więc się poszrogęszę, zadam i znikam: Kto, nie będąc księzną, na początku znajomości interesująco wykrzyknął "Do diabła!"? Odpowiedz Link
ancza7 Re: A to nowa! 18.06.08, 23:21 Ewa!Nie szarogęś się tak :) Cinderella oczywiście (nie księżna) albo jak wolisz to Dulcie Duveen. Morderstwo na polu golfowym :) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: A to nowa! 19.06.08, 09:51 O, jakie łatwe się okazało! Oczywiście rozwiązanie na 6! Odpowiedz Link
ancza7 Re: A to nowa! 19.06.08, 14:17 Nie martw się Ewa, ja uważam, ze bardzo trudno wymyślić trudną zagadkę :)) Następna też nie będzie bardzo trudna. Kto brał udział w rozprawie u koronera w znoszonych spodniach i połatanej marynarce? Odpowiedz Link
ancza7 Re: A to nowa! 19.06.08, 14:55 No mówiłam, że łatwe:))) Oczywiście Aliana! Może wymyślisz coś trudniejszego? Odpowiedz Link
aliana Re: A to nowa! 20.06.08, 08:13 Zawsze mam pełno pomysłów na pytania, a jak mam je zadać to nie mogę żadnego sobie przypomnieć :(( Kto dostał w prezencie sitko ? Odpowiedz Link
ancza7 Re: A to nowa! 20.06.08, 09:05 Celia Ravenscroft. Z okazji chrztu.Srebrne sitko z czasów królowej Anny. Od Ariadny Oliver, która była jej matka chrzestną. "Słonie mają dobrą pamięć" Odpowiedz Link
ancza7 Re: A to nowa! 20.06.08, 21:55 Co łączy nazwiska: Whistler, Guterman, Verall, Tranter, Courtland ? Odpowiedz Link
blue_eyes bardzo słaba odpowiedź... 22.06.08, 21:28 czy odpowiedź, że łącznikiem jest utwór 'Pani McGinty nie żyje' jest zbyt słaba i mocno naciągana;)?? po szczegóły muszę skoczyć do biblioteki... chyba, że ktoś skoczy szybciej ode mnie:) Odpowiedz Link
ancza7 Re: bardzo słaba odpowiedź... 22.06.08, 22:39 Prawie dobrze :) Szczegóły pożądane i już będzie całkiem dobrze. I myśl nad następną zagadką :) Odpowiedz Link
blue_eyes uzupełnienie 23.06.08, 20:18 ok, sprawdziłam:) - to nazwiska osób wspomnianych w rozmowie Poirota z insp. Spencem, nt. winy lub niewinnosci Jamesa Bentleya; omawiane osoby były ponad wszelką wątpliwość winne popełnianym czynom; tak na marginesie - jedynie nazwisko Guterman się nie zgadza z tą litanią, bo był ofiarą, a nie przestępcą wystarczy?;) Odpowiedz Link
ancza7 Re: uzupełnienie 23.06.08, 23:04 Te sprawy potraktowałam łącznie, jako prowadzone przez Spenca. Pewnie, że wystarczy :) Następną zagadkę poprosimy! Odpowiedz Link
blue_eyes kolejna 23.06.08, 23:12 W takim razie, proszę o obszerną odpowiedź kto i dlaczego, tzn. w jakich okolicznościach, chciał zostać pomywaczką na zamku Anny de Cleves? Tytuł utworu na dokładkę mile widziany;) Odpowiedz Link
ancza7 Re: kolejna 24.06.08, 08:10 "Dom nad kanałem" Tuppence, rozmawiając z Tommym po śmierci ciotki Ady w zakładzie "Słoneczne Wzgórza" na temat: Czy wszystkie starsze panie chcą być Mariami Antoninami etc. (panna Planchard wcześniej wspomniała, że mieli tam dwie Marie Antoniny). I o znudzeniu graniem wciąż tej samej roli:) W tej roli (pomywaczki) Tuppence chciała móc powtarzać wszystkie zasłyszane na dworze sprośne ploteczki :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: kolejna 24.06.08, 15:41 Kim był lekarz, który zakochał się w podejrzanej o morderstwo? Odpowiedz Link
edinburgh Re: kolejna 24.06.08, 16:39 Czy chodzi o dr Petera Lorda z "Zerwanych zaręczyn"??? PS. Pierwsza odpowiedź jaka mi przyszła do głowy to to, że był lekarzem;) Odpowiedz Link
ancza7 Re: kolejna 24.06.08, 16:47 Właśnie o niego mi chodziło :) Proszę o następną zagadkę! Odpowiedz Link
edinburgh Re: kolejna 25.06.08, 01:38 Bohaterka której powieści, czytając poranną prasę, dziwiła się, że "sztuczne zęby są tak poszukiwane". Jaką gazetę czytała? Odpowiedz Link
aliana Re: kolejna 25.06.08, 07:07 Pani Swettenham w "Morderstwo odbędzie się" i czytała "The Chipping Cleghorne Gazette" czyli tzw. Gazetkę Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - Seria XXXVI 25.06.08, 12:37 Proszę podać nazwiska dwóch kobiet oraz tytuły utworów w których występują,które przypominały z wyglądu (zachowania) psy Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki - Seria XXXVI 25.06.08, 16:41 Connie Masterton ze Zbrodni na festynie Drugiej nie kojarzę Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - Seria XXXVI 25.06.08, 17:24 Może pani Dane-Calthrop z "Zatrutego pióra"? Miała twarz rasowego charta. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - Seria XXXVI 25.06.08, 17:35 W zasadzie Tuppence w "Domu nad kanałem" też by tu pasowała. Była "jak terier na tropie" wg Tommy'ego :) Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - Seria XXXVI 26.06.08, 07:01 Chodziło mi rzeczywiscie o panią posłową i pastorową, o Tuppence muszę przyznać nie pomyślałam, w związku z tym że odpowiedzi udzieliły dwie osoby proponuje skorzystanie z zasady: kto pierwszy zada pytanie, ten lepszy :) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki - Seria XXXVI 27.06.08, 07:49 bartoszu, anczo, co jest, śpicie? zagadkę prosimy! Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - Seria XXXVI 27.06.08, 08:51 Czasem człowiek musi sobie pospać:) Kto opiekował się panną Marple, kiedy przeszła zapalenie płuc? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki - Seria XXXVI 27.06.08, 09:34 pytanie daje pole do popisu;) - wychodzi mi 5 osób - panną Marple po przejściu zapalenia płuc zaopiekował się oczywiście ukochany Raymond (1), który wysłał ciocię na Karaiby pod kuratelą znajomej, Diany Horrocks (2), a na wyspie St. Honore opiekę przejęli nad nią Kendalowe (3 i 4) oraz doktor Graham (5) - Karaibska tajemnica pomna wspominanych w innym wątku różnic w tłumaczeniach dodaję, że po innej chorobie dróg oddechowych panną Marple opiekowała się niezawodna panna Knight - Zwierciadło... ps. >ancza7 napisała: >Czasem człowiek musi sobie pospać:) całą dobę?!?? ;) Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - Seria XXXVI 27.06.08, 10:08 a no co chorowała panna Marple kiedy opiekowała się nią (a właściwie jej domem i ogrodem) Lucy Eyelesbarrow ? To też nie było zapalenie płuc? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - Seria XXXVI 27.06.08, 21:19 Wybaczcie, ale internet mi działa znowu jak chce. A na ogół nie chce:(( Myślałam o Lucy, ale faktycznie było tych opiekunów wielu :) No to znowu kto szybszy - ten lepszy: aliana i blue_eyes, prosimy! Odpowiedz Link
blue_eyes zagadka 28.06.08, 12:39 melduję się:) W których utworach pojawili się mężczyzni, dla których wspaniałą rozrywkę stanowiło strzelanie do kotów? Proszę o tytuly utworów i nazwiska tych sadystów. Odpowiedz Link
edinburgh Re: zagadka 28.06.08, 13:18 Jedyną osobą, jaka przychodzi mi do głowy to Richard Warwick z "Niespodziewanego gościa". A nad innymi muszę pomyśleć. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: zagadka 28.06.08, 23:34 to się zgadza, więc jeszcze jeden utwór proszę (i nazwisko) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: zagadka 30.06.08, 10:30 zgadza się! czyli znów po jednym punkcie, czyli znów metoda tradycyjna - kto pierwszy ten lepszy i ten zadaje Odpowiedz Link
aliana Re: zagadka 30.06.08, 10:51 nazwa "Little Paddocks" pojawia się w dwóch powieściach "W morderstwo odbędzie się" oraz ... proszę o odpowiedź :) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: zagadka 30.06.08, 11:15 skąd wiedziałaś, co czytam?!?;))) to adres Venetii Kerr (Little Paddocks, Horbury w Sussex) też mi ta zbieżność wpadła w oczy:) Odpowiedz Link
aliana Re: Śmierć w chmurach, oczywiście 30.06.08, 11:19 no a myslałam że będzie trudno:(( oczywiście dobra odpowiedź, Twoja kolej :) Odpowiedz Link
blue_eyes nowa 30.06.08, 17:15 > aliana napisała: > no a myslałam że będzie trudno byłoby trudno, gdybym akurat tego nie czytała;)))) Zagadka: Co łączy osoby Mary Stroud i Toma Hartigana? W odpowiedzi proszę o średnio szczegółowe wyjaśnienie, tzn. krótką prawidłową odpowiedź ale bez spoilera:) Plus tytuł utworu na deser. Odpowiedz Link
zoe125 Re: nowa 30.06.08, 22:28 Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale oboje złożyli zeznania w "A.B.C." które przyczyniły się do ujęcia poszukiwanego. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nowa 01.07.08, 07:39 krótka piłka;) - Dokładnie o to mi chodziło! Twoja kolej, zoe! Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki - Seria XXXVI 01.07.08, 09:56 No to nowa zagadka: Kto był świadkiem smutnej sceny, kiedy rozradowany życiem wiejski kundelek najpierw wytarzał się z radością w śmieciach, a w chwile potem zginął potrącony przez nadjeżdżający samochód? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki - Seria XXXVI 01.07.08, 22:46 chodzi o pana Sattertwaite'a w opowiadaniu 'Człowiek z morza', z tomu 'Tajemniczy pan Quin' Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki - Seria XXXVI 02.07.08, 13:25 W jakiej to miejscowości każdy Anglik posiada ciotkę? I z którego utworu o tym wiemy? Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadki - Seria XXXVI 03.07.08, 22:35 Pamiętam, że czytałam ten fragment i uznałam, że byłaby z tego niezła zagadka :) Teraz mam tylko jakieś mgliste wrażenie i bez podpowiedzi ani rusz. Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadki - Seria XXXVI 04.07.08, 13:58 "Słusznie lub niesłusznie, powiadają że każdy Anglik ma ciotkę w Torquay" cytat z "Klaczy Diomedesa" ze zbioru "Dwanaście prac Herkulesa" Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadki - Seria XXXVI 04.07.08, 13:59 Dopiero podpowiedź mnie naprowadziła na ten cytat a wcześniej myślałam o "Uśpionym morderstwie" Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki - Seria XXXVI 04.07.08, 15:24 zgadza się w zupełności, bazylko, Twoja kolej! Odpowiedz Link
bazylkai nowa 04.07.08, 18:16 Amerykańska gazeta „New York Herald” wysłała na poszukiwanie Livingstone'a do Afryki swego reportera – Henrego Stanley'a, finansując jego wyprawę. Do historii przeszło powitanie obu panów. Stanley był pod ogromnym wrażeniem sławnego wędrowca. Można niezbyt elegancko powiedzieć, że zapomniał języka w gębie. Gdy odzyskał głos powiedział: „Doktor David Livingstone, jak sądzę. Słowa wypowiedziane na jego powitanie w Udżidżi nad jeziorem Tanganika 10 XI 1871." W którym utworze A. Christie sparafrazowała to spotkanie i w jakiej części świata się odbyło? Odpowiedz Link
tommg Re: nowa 06.07.08, 16:47 W podobny sposób odezwała się pani Blenkensop do pana Meadowesa. Rzecz działa się w Leahampton, "na południowym wybrzeżu". Powieść, oczywiście "N czy M". Odpowiedz Link
bazylkai Re: nowa 06.07.08, 19:05 Faktycznie tutaj też jest, mnie chodziło o sytuację w innej powieści, gdzie tę osobę należało odnależć. Ale znalazłaś sytuację o jaką prosiłam, proszę o zadanie zagadki. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nowa 06.07.08, 19:16 bazylko, napisz chociaż o co Ci chodziło, bo mnie skręca;) szukam jak głupia i nadal nie mogę tego znaleźć, wrr! Odpowiedz Link
bazylkai Re: nowa 07.07.08, 01:28 Myślałam o pani Upjohn z "Kot wśród gołębi", pojechała do Anatolii, jeździła zwykłymi autobusami i nikt nie wiedział gdzie może być. Znalazł ją dopiero człowiek z konsulatu w Ankarze - "Pani Upjohn, jak sądzę." Odpowiedz Link
tommg Re: nowa 07.07.08, 19:30 Sorry, trochę się zagapiłem, ale rozumiem, że to "znalazłaś" mnie dotyczy.:) No to skoro mówimy o pewnych trawestacjach. Gdzie w powieściach AC wykorzystana jest nieco zmieniona wersja słynnego "Lasciate ogni speranza" Dantego. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nowa 07.07.08, 20:51 wiem o jednej powieści jak na razie - Strzały w Stonygates: napis nad wejściem do Instytutu dla młodocianych przestępców brzmiał "Nabierzcie nadziei, którzy tu wchodzicie!" Odpowiedz Link
tommg Re: nowa 07.07.08, 22:47 Nie wykluczam, że gdzieś jeszcze mogło się podobne hasło pojawić, ale chodziło mi faktycznie o Stonygates. Twoje pytanie. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nowa 08.07.08, 07:44 a, to swietnie;) napisałeś 'w powieściach' więc myślałam, że chodzi o więcej niż ta jedną no to nowa łatwa: Prosze o listę utworów, w których pojawił się motyw sportu, kultury fizycznej, sportowców; proszę też, jeśli to możliwe, przy danym utworze o rodzaj, dyscyplinę sportową, dane sportowców itp. Oczywiscie tak jak zwykle, kto poda najwięcej, wygrywa. Odpowiedz Link
sonyanna Re: nowa 08.07.08, 11:49 "Tajemnica Siedmiu Zegarów" - golf "Morderstwo na polu golfowym"- golf "Tajemnica Sittaford"- narty "Kurtyna"- polowanie Na razie tylko to mi przychodzi na myśl, już tak nie pamiętam szczegółów innych powieści... Odpowiedz Link
aliana Re: nowa 08.07.08, 12:19 Kot wśród gołębi - tenis Godzina zero - tenis (no i właściwie golf też) Morderstwo na plebani - znów tenis ABC - wyścigi konne Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nowa 08.07.08, 12:42 osiągnęłyście piękny remis;) może wiec jeszcze coś dorzucicie? chodziło mi ogólnie o utwory, wiec niekoniecznie muszą to być powieści... Odpowiedz Link
aliana Re: nowa 08.07.08, 12:56 Krew na ulicy - pływanie Tajemnica Hunter's Lodge - polowanie Tragedia w trzech aktach - żeglarstwo Noc w bibliotece - tenis Noc i ciemność - jazda konna Morderstwo to nic trudnego - tenis Odpowiedz Link
aliana Re: :) 08.07.08, 14:36 pozostanę w temacie i zapytam: kto był zdania, że kobiety nie grają w krykieta? Odpowiedz Link
aliana podpowiedź 09.07.08, 14:38 stwierdzenie takie pada podczas narady 3 dżentelmenów Odpowiedz Link
ancza7 Re: podpowiedź 10.07.08, 07:54 Nadinspektor Kemp (w rozmowie z Race'em i Anthonym) "Rosemary znaczy pamięć" Odpowiedz Link
ancza7 No to nowa! 10.07.08, 16:37 Skoro się zgadza:) Kto i dlaczego musiał przez dobę pozostawać w sektorze awaryjnym? I oczywiście w jakim utworze Aghaty Christie. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: No to nowa! 12.07.08, 11:28 podpowiedź jakaś..? czy to któraś ze 'szpiegowsko-sensacyjnych' spraw, czy tylko tak podchwytliwie wygląda? Odpowiedz Link
ancza7 Re: No to nowa! 12.07.08, 12:26 Całkiem dobry kierunek rozumowania :) Wygląda trochę jak sf, nieprawdaż? Odpowiedz Link
ancza7 Re: No to nowa! 12.07.08, 18:31 Miało być bardziej szczegółowo co prawda, ale trafiony - zatopiony:) Idźmy dalej! Odpowiedz Link
sonyanna Re: No to nowa! 12.07.08, 21:54 Co prawda strzeliłam, bo właśnie ta powieść wydawała mi się własnie taka sf;) czy to ta główna bohaterka się ukrywała? już tak dawno to czytałam... a na zagadkę szczerze nie mam pomysłu:/ może tropem sportów- jaki sport zimowy ułatwił jednemu mordercy popełnienie zbrodni? Odpowiedz Link
edinburgh Re: No to nowa! 13.07.08, 01:17 Stawiam na narciarstwo/jeżdżenie na nartach ("Tajemnica Sittaford"). Odpowiedz Link
ancza7 Re: No to nowa! 13.07.08, 07:15 sonyanna napisała: > Co prawda strzeliłam, bo właśnie ta powieść wydawała mi się własnie > taka sf;) czy to ta główna bohaterka się ukrywała? już tak dawno to > czytałam... Nie tylko główna bohaterka, ale wszyscy mieszkańcy - obowiązkowo. Inspekcja jakaś była, ale więcej to już by był jednak spoiler :) Odpowiedz Link
sonyanna Re: ad. Zagadka 15.07.08, 11:21 Na myśli miałam akurat "Tajemnicę Sittaford". Ale w "Pułapce" chyba rzeczywiście narty były też wykorzystane, ale czy były aż takim priorytetem przy/przed/po wykonaniu morderstwa? Odpowiedz Link
sonyanna Re: ad. Zagadka 15.07.08, 21:55 W każdym bądź razie edinburgh jako pierwsza/y odgadł/a, że chodzi o narciarstwo. Prosimy o kolejną zagadkę! Odpowiedz Link
edinburgh Re: ad. Zagadka 15.07.08, 23:57 Skoro zgadłam, to zadaję:) Bohaterka której powieści otrzymała kawałek tortu weselnego od Johna i Mary? Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - Seria XXXVI 16.07.08, 09:52 Kto i w jakiej powieści "specjalizował się" w paleniu czajników ? Odpowiedz Link
bazylkai Ja wiem 16.07.08, 12:36 Lady Lucy Angkatell w "Niedzieli na wsi" i nawet się tego nie domyslała(szkoda, że ja nie mam takiego wiernego lokaja - też pale czajniki, nawet z gwizdkiem) - to przez ten komputer!!! Odpowiedz Link
aliana Re: Ja wiem 16.07.08, 13:04 Zgadza się :) bazylkai napisała: > że ja nie mam takiego wiernego lokaja - też pale czajniki, nawet z gwizdkiem) - > to przez ten komputer!!! ja niestety też mam jeden czajnik na sumieniu, a oprócz tego częsem zapominam, że zrobiłam sobie herbatę i potem pijam całkiem wystygłą, może przestawię się po prostu na mrożoną ? Odpowiedz Link