Dodaj do ulubionych

Zagadki - Seria XXXVI

14.06.08, 22:58
no to siup nowa seria:) i kolejna zagadka:

Kto planował kupić posiadłość ze względu na bliskość Muru Hadriana?
Obserwuj wątek
    • bazylkai Odpowiadam 16.06.08, 17:00
      Giles Reed "Uśpione morderstwo"
      • blue_eyes Re: Potwierdzam:) 16.06.08, 18:48
        brawo bazylkai, Twoja kolej
        • bazylkai Nowa zagadka 16.06.08, 20:27
          Trzy siostry jak trzy wiedźmy z Makbeta, jak miały na imię?
          • sonyanna Re: Nowa zagadka 16.06.08, 23:08
            Sybil, Thyrza, Bella?
          • ancza7 Re: Nowa zagadka 17.06.08, 07:33
            A może Clothilde, Anthea, Lavinia?
            • bazylkai Świetnie ancza7 17.06.08, 09:23
              Świetnie ancza7, w "Nemezis" p. Marple snuje refleksje na temat szekspirowskich
              postaci i te trzy siostry przywiodły jej na myśl "Trzy wiedźmy na wrzosowisku z
              Makbeta".
              • sonyanna Re: Świetnie ancza7 17.06.08, 13:37
                A o tych to zapomniałam! Pierwsze co mi na myśl przyszły, to akurat
                trzy "czarownice" z Bladego Kunia ;)
                • ancza7 Re: Świetnie ancza7 17.06.08, 16:01
                  Ale one nie były chyba siostrami?
                  Proszę powiedzieć kto miał fryzurę w stylu inspirowanym wyspami tropikalnymi(a
                  la Markizy)? I jak ona wyglądała :)
                  • ewa9717 Re: Świetnie ancza7 18.06.08, 16:05
                    Aż się dziwię, że jeszcze nikt.
                    Skoro dziwaczna fryzura, to oczywiście Ariadna Oliver, tu akurat
                    w "Zbrodni na pikniku". A fryzura "słabła gdzieś pod szyją", bo w
                    niższych partiach rządziła juz tylko zasada "praktycznie, na modłe
                    wiejską".
                    • bazylkai dodam 18.06.08, 17:28
                      włosy, mocno ufarbowane, splatały się ku górze w mnóstwo wymyślnych, cieniutkich
                      loczków; styl à la Markizy. U mnie la książka ma tytuł "ZBRODNIA NA FESTYNIE"
                      • ewa9717 Re: dodam 18.06.08, 18:25
                        Ach, u mnie też na festynie! Ten piknik stąd, że mam piknicznych
                        gosci niedługo i wciąż kombinuję, czym by ich tu ;-)))
                        • ewa9717 A to nowa! 18.06.08, 21:54
                          Nikt nie potwierdza, więc się poszrogęszę, zadam i znikam:
                          Kto, nie będąc księzną, na początku znajomości interesująco
                          wykrzyknął "Do diabła!"?
                          • ancza7 Re: A to nowa! 18.06.08, 23:21
                            Ewa!Nie szarogęś się tak :)
                            Cinderella oczywiście (nie księżna) albo jak wolisz to Dulcie Duveen. Morderstwo
                            na polu golfowym :)
                            • ewa9717 Re: A to nowa! 19.06.08, 09:51
                              O, jakie łatwe się okazało! Oczywiście rozwiązanie na 6!
                              • ancza7 Re: A to nowa! 19.06.08, 14:17
                                Nie martw się Ewa, ja uważam, ze bardzo trudno wymyślić trudną zagadkę :))
                                Następna też nie będzie bardzo trudna. Kto brał udział w rozprawie u koronera w
                                znoszonych spodniach i połatanej marynarce?
                                • aliana Re: A to nowa! 19.06.08, 14:46
                                  Cedric Crackenthorpe w 4.50 z Paddington ?
                                  • ancza7 Re: A to nowa! 19.06.08, 14:55
                                    No mówiłam, że łatwe:))) Oczywiście Aliana! Może wymyślisz coś trudniejszego?
                                    • aliana Re: A to nowa! 20.06.08, 08:13
                                      Zawsze mam pełno pomysłów na pytania, a jak mam je zadać to nie mogę
                                      żadnego sobie przypomnieć :((
                                      Kto dostał w prezencie sitko ?
                                      • ancza7 Re: A to nowa! 20.06.08, 09:05
                                        Celia Ravenscroft. Z okazji chrztu.Srebrne sitko z czasów królowej Anny. Od
                                        Ariadny Oliver, która była jej matka chrzestną. "Słonie mają dobrą pamięć"
                                        • aliana Re: A to nowa! 20.06.08, 09:27
                                          No i po zagadce :(( Twoja kolej :)
                                          • ancza7 Re: A to nowa! 20.06.08, 21:55
                                            Co łączy nazwiska: Whistler, Guterman, Verall, Tranter, Courtland ?
                                            • blue_eyes bardzo słaba odpowiedź... 22.06.08, 21:28
                                              czy odpowiedź, że łącznikiem jest utwór 'Pani McGinty nie żyje' jest
                                              zbyt słaba i mocno naciągana;)?? po szczegóły muszę skoczyć do
                                              biblioteki... chyba, że ktoś skoczy szybciej ode mnie:)
                                              • ancza7 Re: bardzo słaba odpowiedź... 22.06.08, 22:39
                                                Prawie dobrze :) Szczegóły pożądane i już będzie całkiem dobrze. I myśl nad
                                                następną zagadką :)
                                                • blue_eyes uzupełnienie 23.06.08, 20:18
                                                  ok, sprawdziłam:) - to nazwiska osób wspomnianych w rozmowie Poirota
                                                  z insp. Spencem, nt. winy lub niewinnosci Jamesa Bentleya; omawiane
                                                  osoby były ponad wszelką wątpliwość winne popełnianym czynom; tak na
                                                  marginesie - jedynie nazwisko Guterman się nie zgadza z tą litanią,
                                                  bo był ofiarą, a nie przestępcą
                                                  wystarczy?;)
                                                  • ancza7 Re: uzupełnienie 23.06.08, 23:04
                                                    Te sprawy potraktowałam łącznie, jako prowadzone przez Spenca.
                                                    Pewnie, że wystarczy :) Następną zagadkę poprosimy!
                                                  • blue_eyes kolejna 23.06.08, 23:12
                                                    W takim razie, proszę o obszerną odpowiedź kto i dlaczego, tzn. w
                                                    jakich okolicznościach, chciał zostać pomywaczką na zamku Anny de
                                                    Cleves? Tytuł utworu na dokładkę mile widziany;)
                                                  • ancza7 Re: kolejna 24.06.08, 08:10
                                                    "Dom nad kanałem"
                                                    Tuppence, rozmawiając z Tommym po śmierci ciotki Ady w zakładzie "Słoneczne
                                                    Wzgórza" na temat: Czy wszystkie starsze panie chcą być Mariami Antoninami etc.
                                                    (panna Planchard wcześniej wspomniała, że mieli tam dwie Marie Antoniny). I o
                                                    znudzeniu graniem wciąż tej samej roli:)
                                                    W tej roli (pomywaczki) Tuppence chciała móc powtarzać wszystkie zasłyszane na
                                                    dworze sprośne ploteczki :)
                                                  • blue_eyes Re: kolejna 24.06.08, 10:04
                                                    oczywiście, zgadza się w zupełności, teraz Ty
                                                  • ancza7 Re: kolejna 24.06.08, 15:41
                                                    Kim był lekarz, który zakochał się w podejrzanej o morderstwo?
                                                  • edinburgh Re: kolejna 24.06.08, 16:39
                                                    Czy chodzi o dr Petera Lorda z "Zerwanych zaręczyn"???

PS. Pierwsza odpowiedź jaka mi przyszła do głowy to to, że był lekarzem;)
                                                  • ancza7 Re: kolejna 24.06.08, 16:47
                                                    Właśnie o niego mi chodziło :)
                                                    Proszę o następną zagadkę!
                                                  • edinburgh Re: kolejna 25.06.08, 01:38
                                                    Bohaterka której powieści, czytając poranną prasę, dziwiła się, że "sztuczne
                                                    zęby są tak poszukiwane". Jaką gazetę czytała?
                                                  • aliana Re: kolejna 25.06.08, 07:07
                                                    Pani Swettenham w "Morderstwo odbędzie się" i czytała "The Chipping
                                                    Cleghorne Gazette" czyli tzw. Gazetkę
                                                  • edinburgh Re: kolejna 25.06.08, 12:05
                                                    Brawo, Twoja kolej:)
    • aliana Re: Zagadki - Seria XXXVI 25.06.08, 12:37
      Proszę podać nazwiska dwóch kobiet oraz tytuły utworów w których
      występują,które przypominały z wyglądu (zachowania) psy
      • bartosz_bytom Re: Zagadki - Seria XXXVI 25.06.08, 16:41
        Connie Masterton ze Zbrodni na festynie
        Drugiej nie kojarzę
        • ancza7 Re: Zagadki - Seria XXXVI 25.06.08, 17:24
          Może pani Dane-Calthrop z "Zatrutego pióra"? Miała twarz rasowego charta.
          • ancza7 Re: Zagadki - Seria XXXVI 25.06.08, 17:35
            W zasadzie Tuppence w "Domu nad kanałem" też by tu pasowała. Była "jak terier na
            tropie" wg Tommy'ego :)
            • aliana Re: Zagadki - Seria XXXVI 26.06.08, 07:01
              Chodziło mi rzeczywiscie o panią posłową i pastorową, o Tuppence
              muszę przyznać nie pomyślałam,
              w związku z tym że odpowiedzi udzieliły dwie osoby proponuje
              skorzystanie z zasady: kto pierwszy zada pytanie, ten lepszy :)
              • blue_eyes Re: Zagadki - Seria XXXVI 27.06.08, 07:49
                bartoszu, anczo, co jest, śpicie? zagadkę prosimy!
                • ancza7 Re: Zagadki - Seria XXXVI 27.06.08, 08:51
                  Czasem człowiek musi sobie pospać:)
                  Kto opiekował się panną Marple, kiedy przeszła zapalenie płuc?
                  • blue_eyes Re: Zagadki - Seria XXXVI 27.06.08, 09:34
                    pytanie daje pole do popisu;) - wychodzi mi 5 osób
                    - panną Marple po przejściu zapalenia płuc zaopiekował się
                    oczywiście ukochany Raymond (1), który wysłał ciocię na Karaiby pod
                    kuratelą znajomej, Diany Horrocks (2), a na wyspie St. Honore opiekę
                    przejęli nad nią Kendalowe (3 i 4) oraz doktor Graham (5) -
                    Karaibska tajemnica

pomna wspominanych w innym wątku różnic w tłumaczeniach dodaję, że
                    po innej chorobie dróg oddechowych panną Marple opiekowała się
                    niezawodna panna Knight - Zwierciadło...

ps.
                    >ancza7 napisała:
                    >Czasem człowiek musi sobie pospać:)
                    całą dobę?!?? ;)
                    • aliana Re: Zagadki - Seria XXXVI 27.06.08, 10:08
                      a no co chorowała panna Marple kiedy opiekowała się nią (a właściwie
                      jej domem i ogrodem) Lucy Eyelesbarrow ? To też nie było zapalenie
                      płuc?
                      • ancza7 Re: Zagadki - Seria XXXVI 27.06.08, 21:19
                        Wybaczcie, ale internet mi działa znowu jak chce. A na ogół nie chce:((
                        Myślałam o Lucy, ale faktycznie było tych opiekunów wielu :)
                        No to znowu kto szybszy - ten lepszy: aliana i blue_eyes, prosimy!
                        • blue_eyes zagadka 28.06.08, 12:39
                          melduję się:)

W których utworach pojawili się mężczyzni, dla których wspaniałą
                          rozrywkę stanowiło strzelanie do kotów? Proszę o tytuly utworów i
                          nazwiska tych sadystów.
                          • edinburgh Re: zagadka 28.06.08, 13:18
                            Jedyną osobą, jaka przychodzi mi do głowy to Richard Warwick z "Niespodziewanego
                            gościa". A nad innymi muszę pomyśleć.
                            • blue_eyes Re: zagadka 28.06.08, 23:34
                              to się zgadza, więc jeszcze jeden utwór proszę (i nazwisko)
                              • aliana Re: zagadka 30.06.08, 09:32
                                kapitan Wyatt z Tajemnicy Sittaford ?
                                • blue_eyes Re: zagadka 30.06.08, 10:30
                                  zgadza się!

czyli znów po jednym punkcie, czyli znów metoda tradycyjna - kto
                                  pierwszy ten lepszy i ten zadaje
                                  • aliana Re: zagadka 30.06.08, 10:51
                                    nazwa "Little Paddocks" pojawia się w dwóch powieściach "W
                                    morderstwo odbędzie się" oraz ... proszę o odpowiedź :)
                                    • blue_eyes Re: zagadka 30.06.08, 11:15
                                      skąd wiedziałaś, co czytam?!?;)))

to adres Venetii Kerr (Little Paddocks, Horbury w Sussex)
                                      też mi ta zbieżność wpadła w oczy:)
                                      • blue_eyes Śmierć w chmurach, oczywiście 30.06.08, 11:16
                                        skleroza nie boli...
                                        • aliana Re: Śmierć w chmurach, oczywiście 30.06.08, 11:19
                                          no a myslałam że będzie trudno:(( oczywiście dobra odpowiedź, Twoja
                                          kolej :)
                                          • blue_eyes nowa 30.06.08, 17:15
                                            > aliana napisała:
                                            > no a myslałam że będzie trudno
                                            byłoby trudno, gdybym akurat tego nie czytała;))))

Zagadka:
                                            Co łączy osoby Mary Stroud i Toma Hartigana? W odpowiedzi proszę o
                                            średnio szczegółowe wyjaśnienie, tzn. krótką prawidłową odpowiedź
                                            ale bez spoilera:) Plus tytuł utworu na deser.
                                            • zoe125 Re: nowa 30.06.08, 22:28
                                              Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale oboje złożyli zeznania w "A.B.C." które
                                              przyczyniły się do ujęcia poszukiwanego.
                                              • blue_eyes Re: nowa 01.07.08, 07:39
                                                krótka piłka;) - Dokładnie o to mi chodziło!
                                                Twoja kolej, zoe!
    • zoe125 Re: Zagadki - Seria XXXVI 01.07.08, 09:56
      No to nowa zagadka:

Kto był świadkiem smutnej sceny, kiedy rozradowany życiem wiejski kundelek
      najpierw wytarzał się z radością w śmieciach, a w chwile potem zginął potrącony
      przez nadjeżdżający samochód?
      • blue_eyes Re: Zagadki - Seria XXXVI 01.07.08, 22:46
        chodzi o pana Sattertwaite'a w opowiadaniu 'Człowiek z morza', z
        tomu 'Tajemniczy pan Quin'
        • zoe125 Re: Zagadki - Seria XXXVI 02.07.08, 11:34
          Brawo! Teraz Twoja zagadka!
          • blue_eyes Re: Zagadki - Seria XXXVI 02.07.08, 13:25
            W jakiej to miejscowości każdy Anglik posiada ciotkę? I z którego
            utworu o tym wiemy?
            • tuppence82 Re: Zagadki - Seria XXXVI 03.07.08, 22:35
              Pamiętam, że czytałam ten fragment i uznałam, że byłaby z tego
              niezła zagadka :) Teraz mam tylko jakieś mgliste wrażenie i bez
              podpowiedzi ani rusz.
              • blue_eyes Re: Zagadki - Seria XXXVI 04.07.08, 08:11
                chodzi o 'zwierzęce' opowiadanie
                • bazylkai Re: Zagadki - Seria XXXVI 04.07.08, 13:58
                  "Słusznie lub niesłusznie, powiadają że każdy Anglik ma ciotkę w Torquay" cytat
                  z "Klaczy Diomedesa" ze zbioru "Dwanaście prac Herkulesa"

• bazylkai Re: Zagadki - Seria XXXVI 04.07.08, 13:59
                    Dopiero podpowiedź mnie naprowadziła na ten cytat a wcześniej myślałam o
                    "Uśpionym morderstwie"
                    • blue_eyes Re: Zagadki - Seria XXXVI 04.07.08, 15:24
                      zgadza się w zupełności, bazylko, Twoja kolej!
                      • bazylkai nowa 04.07.08, 18:16
                        Amerykańska gazeta „New York Herald” wysłała na poszukiwanie Livingstone'a do
                        Afryki swego reportera – Henrego Stanley'a, finansując jego wyprawę.
                        Do historii przeszło powitanie obu panów.
                        Stanley był pod ogromnym wrażeniem sławnego wędrowca. Można niezbyt elegancko
                        powiedzieć, że zapomniał języka w gębie. Gdy odzyskał głos powiedział: „Doktor
                        David Livingstone, jak sądzę. Słowa wypowiedziane na jego powitanie w Udżidżi
                        nad jeziorem Tanganika 10 XI 1871."

W którym utworze A. Christie sparafrazowała to spotkanie i w jakiej części
                        świata się odbyło?
                        • tommg Re: nowa 06.07.08, 16:47
                          W podobny sposób odezwała się pani Blenkensop do pana Meadowesa. Rzecz działa
                          się w Leahampton, "na południowym wybrzeżu". Powieść, oczywiście "N czy M".
                          • bazylkai Re: nowa 06.07.08, 19:05
                            Faktycznie tutaj też jest, mnie chodziło o sytuację w innej powieści, gdzie tę
                            osobę należało odnależć.
                            Ale znalazłaś sytuację o jaką prosiłam, proszę o zadanie zagadki.
                            • blue_eyes Re: nowa 06.07.08, 19:16
                              bazylko, napisz chociaż o co Ci chodziło, bo mnie skręca;) szukam
                              jak głupia i nadal nie mogę tego znaleźć, wrr!
                              • bazylkai Re: nowa 07.07.08, 01:28
                                Myślałam o pani Upjohn z "Kot wśród gołębi", pojechała do Anatolii, jeździła
                                zwykłymi autobusami i nikt nie wiedział gdzie może być. Znalazł ją dopiero
                                człowiek z konsulatu w Ankarze - "Pani Upjohn, jak sądzę."
                                • tommg Re: nowa 07.07.08, 19:30
                                  Sorry, trochę się zagapiłem, ale rozumiem, że to "znalazłaś" mnie dotyczy.:)

No to skoro mówimy o pewnych trawestacjach. Gdzie w powieściach AC wykorzystana
                                  jest nieco zmieniona wersja słynnego "Lasciate ogni speranza" Dantego.
                                  • blue_eyes Re: nowa 07.07.08, 20:51
                                    wiem o jednej powieści jak na razie - Strzały w Stonygates: napis
                                    nad wejściem do Instytutu dla młodocianych przestępców
                                    brzmiał "Nabierzcie nadziei, którzy tu wchodzicie!"
                                    • tommg Re: nowa 07.07.08, 22:47
                                      Nie wykluczam, że gdzieś jeszcze mogło się podobne hasło pojawić, ale chodziło
                                      mi faktycznie o Stonygates.

Twoje pytanie.
                                      • blue_eyes Re: nowa 08.07.08, 07:44
                                        a, to swietnie;) napisałeś 'w powieściach' więc myślałam, że chodzi
                                        o więcej niż ta jedną

no to nowa łatwa:
                                        Prosze o listę utworów, w których pojawił się motyw sportu, kultury
                                        fizycznej, sportowców; proszę też, jeśli to możliwe, przy danym
                                        utworze o rodzaj, dyscyplinę sportową, dane sportowców itp.

Oczywiscie tak jak zwykle, kto poda najwięcej, wygrywa.
                                        • sonyanna Re: nowa 08.07.08, 11:49
                                          "Tajemnica Siedmiu Zegarów" - golf
                                          "Morderstwo na polu golfowym"- golf
                                          "Tajemnica Sittaford"- narty
                                          "Kurtyna"- polowanie
                                          Na razie tylko to mi przychodzi na myśl, już tak nie pamiętam
                                          szczegółów innych powieści...
                                          • aliana Re: nowa 08.07.08, 12:19
                                            Kot wśród gołębi - tenis
                                            Godzina zero - tenis (no i właściwie golf też)
                                            Morderstwo na plebani - znów tenis
                                            ABC - wyścigi konne
                                            • blue_eyes Re: nowa 08.07.08, 12:42
                                              osiągnęłyście piękny remis;) może wiec jeszcze coś dorzucicie?
                                              chodziło mi ogólnie o utwory, wiec niekoniecznie muszą to być
                                              powieści...
                                              • aliana Re: nowa 08.07.08, 12:56
                                                Krew na ulicy - pływanie
                                                Tajemnica Hunter's Lodge - polowanie
                                                Tragedia w trzech aktach - żeglarstwo
                                                Noc w bibliotece - tenis
                                                Noc i ciemność - jazda konna
                                                Morderstwo to nic trudnego - tenis
                                                • sonyanna wow, 08.07.08, 13:05
                                                  wymiatasz ;D
                                                  • blue_eyes :) 08.07.08, 14:10
                                                    Aliano, wymiataj wiec kolejną zagadkę:))
                                                  • aliana Re: :) 08.07.08, 14:36
                                                    pozostanę w temacie i zapytam: kto był zdania, że kobiety nie grają
                                                    w krykieta?
                                                  • aliana podpowiedź 09.07.08, 14:38
                                                    stwierdzenie takie pada podczas narady 3 dżentelmenów
                                                  • ancza7 Re: podpowiedź 10.07.08, 07:54
                                                    Nadinspektor Kemp (w rozmowie z Race'em i Anthonym) "Rosemary znaczy pamięć"
                                                  • aliana Re: podpowiedź 10.07.08, 08:27
                                                    Zgadza się :)
                                                  • ancza7 No to nowa! 10.07.08, 16:37
                                                    Skoro się zgadza:)
                                                    Kto i dlaczego musiał przez dobę pozostawać w sektorze awaryjnym?
                                                    I oczywiście w jakim utworze Aghaty Christie.
                                                  • blue_eyes Re: No to nowa! 12.07.08, 11:28
                                                    podpowiedź jakaś..? czy to któraś ze 'szpiegowsko-sensacyjnych'
                                                    spraw, czy tylko tak podchwytliwie wygląda?
                                                  • ancza7 Re: No to nowa! 12.07.08, 12:26
                                                    Całkiem dobry kierunek rozumowania :) Wygląda trochę jak sf, nieprawdaż?
                                                  • sonyanna Re: No to nowa! 12.07.08, 13:35
                                                    "Podróż w nieznane" ?
                                                  • ancza7 Re: No to nowa! 12.07.08, 18:30
                                                    Bardzo dobrze Sonyanna! Prosimy o następną:)
                                                  • ancza7 Re: No to nowa! 12.07.08, 18:31
                                                    Miało być bardziej szczegółowo co prawda, ale trafiony - zatopiony:) Idźmy dalej!
                                                  • sonyanna Re: No to nowa! 12.07.08, 21:54
                                                    Co prawda strzeliłam, bo właśnie ta powieść wydawała mi się własnie
                                                    taka sf;) czy to ta główna bohaterka się ukrywała? już tak dawno to
                                                    czytałam...

a na zagadkę szczerze nie mam pomysłu:/ może tropem sportów- jaki
                                                    sport zimowy ułatwił jednemu mordercy popełnienie zbrodni?
                                                  • edinburgh Re: No to nowa! 13.07.08, 01:17
                                                    Stawiam na narciarstwo/jeżdżenie na nartach ("Tajemnica Sittaford").
                                                  • ancza7 Re: No to nowa! 13.07.08, 07:15
                                                    sonyanna napisała:
                                                    > Co prawda strzeliłam, bo właśnie ta powieść wydawała mi się własnie
                                                    > taka sf;) czy to ta główna bohaterka się ukrywała? już tak dawno to
                                                    > czytałam...

Nie tylko główna bohaterka, ale wszyscy mieszkańcy - obowiązkowo. Inspekcja
                                                    jakaś była, ale więcej to już by był jednak spoiler :)
                                                  • blue_eyes ad. Zagadka 14.07.08, 19:01
                                                    a może o 'Pułapkę na myszy' chodzi?
                                                  • sonyanna Re: ad. Zagadka 15.07.08, 11:21
                                                    Na myśli miałam akurat "Tajemnicę Sittaford". Ale w "Pułapce" chyba
                                                    rzeczywiście narty były też wykorzystane, ale czy były aż takim
                                                    priorytetem przy/przed/po wykonaniu morderstwa?
                                                  • sonyanna Re: ad. Zagadka 15.07.08, 21:55
                                                    W każdym bądź razie edinburgh jako pierwsza/y odgadł/a, że chodzi o
                                                    narciarstwo. Prosimy o kolejną zagadkę!
                                                  • edinburgh Re: ad. Zagadka 15.07.08, 23:57
                                                    Skoro zgadłam, to zadaję:)

Bohaterka której powieści otrzymała kawałek tortu weselnego od Johna i Mary?
                                                  • aliana Re: ad. Zagadka 16.07.08, 06:56
                                                    Chodzi o pannę Gilchrist z "Po pogrzebie" ?
                                                  • edinburgh Re: ad. Zagadka 16.07.08, 07:12
                                                    Zgadza się:)
    • aliana Re: Zagadki - Seria XXXVI 16.07.08, 09:52
      Kto i w jakiej powieści "specjalizował się" w paleniu czajników ?
      • bazylkai Ja wiem 16.07.08, 12:36
        Lady Lucy Angkatell w "Niedzieli na wsi" i nawet się tego nie domyslała(szkoda,
        że ja nie mam takiego wiernego lokaja - też pale czajniki, nawet z gwizdkiem) -
        to przez ten komputer!!!
        • aliana Re: Ja wiem 16.07.08, 13:04
          Zgadza się :)

bazylkai napisała:
          > że ja nie mam takiego wiernego lokaja - też pale czajniki, nawet z
          gwizdkiem) -
          > to przez ten komputer!!!

ja niestety też mam jeden czajnik na sumieniu, a oprócz tego częsem
          zapominam, że zrobiłam sobie herbatę i potem pijam całkiem wystygłą,
          może przestawię się po prostu na mrożoną ?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka