Dodaj do ulubionych

Orbakajte, co o niej myslicie?

03.10.09, 14:01
Oglądalam własnie Любовь-морковь 2. Kiedyś oglądałam pierwszą cześć.
Fantastyczna komedia, choć da się zauważyć pewne wpływy amerykańskiej
kinematografii. Tym niemniej, sam pomysł, scenariusz, zarówno w pierwszej
części, jak i drugiej - jest niesamowity, uważam. I z przesłaniem, mimo że
jest to komedia.
No i Orbakajte...O ile miałam kiedyś co do niej i jej kariery kiedys pewne
wątpliwosci (jak była z Priesniakowym), to teraz - fantastycznie babeczka
wyrobiła się, i wokalnie, i aktorsko.
I paradokslanie - Priesniakow po ich rozstaniu zszedł tak naprawdę na psy
(artystycznie), a ona tak niesamowicie rozwinięła się.
I widać jak wiele (jednak) zawdzięcza matce (głos! piękny matowy alt!) a także
własnej pracy. Strasznie ją lubię.
I ten kawałek mi się przypomniał smile

www.youtube.com/watch?v=GHBFwGorvos&feature=related
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 03.10.09, 14:58
      Malo sie znam na jej śpiewaniu ale bardzo lubię "Tuczi w gałubom" z
      "Maskowskiej Sagi" i jakos nie moge tego znaleźć, mam tylko mp3;
      • tosia.ru Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 03.10.09, 20:20
        a czego szukasz konkretnie Qubraku?
        www.google.ru/#hl=ru&newwindow=1&q=%D1%82%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%B2+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%BC+&lr=&aq=f&oq=&fp=28ab955195f91beb
        • qubraq Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 16:55
          tosia.ru napisała:

> a czego szukasz konkretnie Qubraku?

No wlaśnie - gapa jestem; miałem na mysli YouTube ale wystarczyło że
          tam wpisalem "тучи в голубом" zeby mi sie od razu pokazało
          www.youtube.com/watch?v=GHBFwGorvos&feature=related
          ... i o to mi wlaśnie chodziło! Dzięki Ci Tosiu smile)

• qubraq Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 05.10.09, 17:04
            napisałem:

> No wlaśnie - gapa jestem; miałem na mysli YouTube ale wystarczyło
            że tam wpisalem "тучи в голу
            > бом" zeby mi sie od razu pokazało
            > www.youtube.com/watch?v=GHBFwGorvos&feature=related
            > ... i o to mi wlaśnie chodziło!

a chodziło mi o to
            www.youtube.com/watch?v=Ay4JXzYNyJ4
            Jeszcze raz dzieki dzięki Ci Tosiu smile)

• tosia.ru Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 06.10.09, 12:09
              drobiazg smile
    • czeget Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 03.10.09, 17:31
      Powiem wprost - dla mnie osobiscie oraz moich wielu przyjaciol z Rosji Orbakajte
      to zadna wokalistka oraz aktorka. Chociaz w stosunku do polskiego disco polo to
      mozna nazwac wokalem. Jako babeczka moze dla kogos i ciekawa, ale to tez kwestia
      gustu.
      • insula.incognita Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 03.10.09, 17:43
        Nie, nie, nie chodzi mi o to by porównywać ją do jakichś super światowych wokali
        w skali bezwzględnej. Nie.
        Fajnie to ująłęś, w porównaniu z polskim dysko-polo czy cóś. W Rosji istnieje
        popsa i Orbakajte do tego zalicza się. Z tym że popsa rosyjska a polskie disco-
        to jest- muzycznie- zupełnie inna bajka. To są rzeczy nieporównywalne. Jeśli
        chodzi o JAKOŚĆ.
        Wszystko w porównaniu, prawda? Bo czy moge porównywać Ellę Fitzgerald z
        Orbakajte.? Nie, bo to są rzeczy nieporównywalne z zasady.
        W jej przypadku, chodzi mi o progres pewien, tym, czym była kiedyś a tym czym
        kim jest dziś. Nie o kwestię gustu muzycznego tu chodzi, a raczej o ludzkie
        odczucia pewne i pewien, konkretny, kontekst.
        Ale widocznie, ja filmy, wokalistów itp, wszystko odbieram poprzez pryzmat
        sentymentu, być może malo obiektywny.
        • natalia_sankowska1 Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 03.10.09, 19:17
          Ja Orbakajte też nie odbieram jako znaczącej wokalistki. I bardzo
          żałuję, że Ałła Borisowna swego czasu pchnęła ją na drogę śpiewu.
          Jako dziecko objawiła niesamowity talent ("Czuczeło"), Ale mamusia
          wiedziała, że droga piosenkarki jest (oczywiście, z MAMY poparciem)
          o wiele łatwiejsza. A dziewczyna nadal ma ciągoty aktorskie, ale,
          niestety, ŻADNEJ SZKOŁY. Szkoda.
          Co zaś do Prieśniakowa mł., to zawsze miał o sobie, w odróznieniu od
          MAlikowa mł., niewspółmierne wyobrażenie. A tak naprawdę i był, i
          pozostaje nikim. A na dodatek ma bardzo zły gust artystyczny. No i
          jak na mnie, zawsze wyglądał obrzydliwie (a la "bomż").
          • czeget Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 03.10.09, 22:06
            Zgadzam sie, dla wiekszosci sluchaczy Priesniak i Dima Malikow z ich
            b.slabiutkimi gloskami oraz dosyc slabiutkimi piosenkami sa zadne wokalisty. Ale
            po co sie meczyc w zyciu jak ojcowie juz mieli dla nich ugotowana sciezke, bo
            narod rosyjski схавает любую пургу. Bo np. tych "бабушек от Петросяна" sala
            przyjmowala na hura mimo ich obrzydliwstwa.
            • insula.incognita Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 03.10.09, 23:17
              czeget napisała:
              Al
              > e
              > po co sie meczyc w zyciu jak ojcowie juz mieli dla nich ugotowana sciezke, bo
              > narod rosyjski схавает лю
              > бую пургу.

Dla mnie to brzmi - AŻ- po polskiemu prawie: żal d... ściska? Że sie tatusia
              nie miało i mamusi ustawionej?

Potraficie w ogole w swoim rozumowaniu i odbiorze abstrahować od urojonych
              ukladów a la PiS i tym podobnych, czy tez każdą dyskusję trzeba sprowadzać do
              paplania się w tym gównie? Bo ciocia, bo dziadzia, bo inna ciota jaka...?
              Więcej dystansu życzę.
              • lacietis Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 05:26
                insula.incognita napisała:
                Potraficie w ogole w swoim rozumowaniu i odbiorze abstrahować od urojonych
                ukladów a la PiS
                ##Od układów to chyba w Polsce są jednak inne partie, niż wymieniona...
                A Orbakaite... Nic szczególnego. Normalnie o nie j nie myślę - a jak gdzieś nie
                wylezie mi z ekranu (Staryje piesni", jakiś klipik, czy teraz "Marchewka"), to
                zupełnie nie poszukuję kontaktu z jej twórczością, czy wyglądem. "Miłe dziecko"
                - ot i wszystko. Film nieprzesadnie wybitny - i rola na jego poziomie. Słodką
                idiotkę o mentalności dziecka zagrała milusio - ale ja może się na aktorstwie
                przesadnie nie znam?...
                A czy zauważyliście niekonsekfencję: dzieci póki były w swoich ciałach -
                zachowywały się dość poważnie i względnie odrosło, a w ciałach rodziców
                (przynajmniej wstępnie) się zreinfantylizowały - były raczej bachorami z
                przedszkola - a później przeprowadziły dość wymyślną akcję... No ale to komedia!
                • insula.incognita Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 09:05
                  lacietis napisał:

> A czy zauważyliście niekonsekfencję: dzieci póki były w swoich ciałach
                  -zachowywały się dość poważnie i względnie odrosło, a w ciałach
                  rodziców(przynajmniej wstępnie) się zreinfantylizowały ...

Dało się zauważyć big_grin

• czeget Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 12:23
                co z tym maja wspolnego "uklady a la PIS"? jak Pani zle rozumie sens tresci w
                j.ros to polecam dobry slownik
                • insula.incognita Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 12:35
                  Chodzilo mi o chorobliwe podejrzewanie wszędzie "czegoś", tu tatuś, a tam
                  mamusia, IV RP sie kłania, paranoiczna.

Chodzilo mi też o to w konmtekscie Twojej wypowiedzi, że fajnie sobie ludzie
                  segregować wg domniemanej czy rzeczywistej protekcji, odmawiając przy tym tym że
                  ludziom zauważenia ich własnego wkładu we własny rozwój. Dobrze bowiem jest
                  szafować domniemaniami i stereotypami. Prawda?
                  Tylko o to mi chodzilo.

ps.Słowników mam od groma, więc spokojna głowa.
                  • czeget Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 12:52
                    Nie ma problemu, poprostu dla wiekszosci sluchaczy choc troche znajacych sie na
                    ros.muzycy D.Malikow oraz W.Presniakow to dno. W sprawie Orbakajte takbym raczej
                    nie powiedzial, przeciez niezla laska, szczegolnie kiedy tanczy, nie spiewa.
                    • insula.incognita Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 13:08
                      Wiem, bo jak oni tam są przesyceni tą rozrywką, to maja to gdzięś.
                      Zapewne jakbym siedziała tam i słuchała, odbierala stamtąd, to inne mniemanie
                      miałabym.
                      Ale jestem tu, i mam dużo sentymentu co do niektórych artystów, zwłaszcza, że
                      miałam dłuższą przerwę w oglądaniu/słuchaniu ich.
                      Stad tez, po przerwie, jestem w stanie zauwazyć tę roznicę.
                      Ale ok, dobra. Nie ma sprawy.
                      Rozumiem o co chodzi.
                      • czeget Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 13:56
                        Wcale nie chodzi, ze "sa przesyceni", poprostu nie maja talentu do spewania, i
                        tyle. A jak ma Pani "duzo sentymentu" to warto posluchac czegos znacznie
                        lepszego, np. chociaz by N.Noskova www.nnoskov.ru lub zapytac kogos z Rosjan
                        troche znajacych sie na muzyce co warto.
                        • insula.incognita Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 18:31
                          Czeget, z całym szacunkiem, ale odkąd zyję nikt mi nie zarzucił jeszcze brak
                          gustu i "wyrobienia się" muzycznego. wink
                          Co do Noskowa, nie znam gościa, ale teraz właśnie przejrzałam na tubie i
                          trafiłam na pierwszy lepszy kawałek:
                          www.youtube.com/watch?v=C3LW0F44V80&feature=related
                          któy jak sie okazało, kiedyś slyszałam nawet (w o wiele lepszym wykonaniu
                          Lepsa), w każdym razie z brzmienia utwór- kojarzę. I musze stwierdzić, że w
                          niczym ten kawałek jak i jego wykonawca nie są lepsi od tego co robi Orbakajte i
                          masa innych tzw estradowców współczesnej Rosji. wink

ps. Proszę zwrocić uwagę, nie mówiłam o Orbakajte, jako wykonawczyni wyższych
                          lotów. Zresztą juz to podkreślałam. Chodzilo mi o to, jaka pracę nad sobą (swoim
                          głosem) wykonała. Ona - sprzed dwudziestu laty a teraz. W tym jej mama na pewno
                          nie pomogła (w sensie, że nawet jak była/jest protekcja, to i tak widoczna jest
                          JEJ ciężka praca nad wokalem). Tylko o to mi chodziło.
                          • czeget Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 23:25
                            Przepraszam, ale nie widze sensu dalej ciagnac ten temat, bo каждый кулик свое
                            болото хвалит. Dla mnie Noskov jest zdecydowanie lepszy od Lepsa, bo nie lubie
                            jak ktos wydziera glos jak Leps. A tak na marginesie to nie przepadam za
                            estrada, nawet za w miare dobra (V.Leontjew, L.Dolina, F.Kirkorov itd.) , lecz
                            tylko jak czasem wpadam do Moskwy to kupuje cos nowego, ale napewno nie estrade.
                            Przede wszystkim pytam na Gorbuszce o nowe plyty V.Kipelov kipelov.ru/ ,
                            A.Rozenbaum www.rozenbaum.ru/news/index.php , O.Mitiajew
                            www.mityaev.ru/ oraz Piknik www.piknik.info/ , Mumij Trol
                            www.mumiytroll.com/ , DDT www.ddt.ru/ , Земфира
                            www.zzzemfira.com/ , Aria www.aria.ru/ itd.
                            • insula.incognita Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 23:56
                              czeget napisała:

> Przepraszam, ale nie widze sensu dalej ciagnac ten temat,

Mozna nie ciągnąć, tylko po prostu sobie dyskutować. smile Ale masz rację- nic na siłę. I... de gustibus....

>Dla mnie Noskov jest zdecydowanie lepszy od Lepsa, bo nie lubie
                              > jak ktos wydziera glos jak Leps.

No i to jest własnie to. Leps ma wrodzone że tak powiem gardło, więc się drze jak potrafi, a Noskov jedzie na zduszonej przeponie i ściśniętym gardle. I tu własnie możemy sobie dyskutować ...wink

A tak na marginesie to nie przepadam za
                              > estrada, nawet za w miare dobra (V.Leontjew, L.Dolina, F.Kirkorov itd.) ,

-Tu też chyba nie bardzo jarzysz, bo Dolinę nijak nie można zrównać z Kirkorowym czy Leontiewym czy inna jaką estradą.to tak jakbyś porównał Houston z Dodą. Mniej więcej.
                              Przykładzik Larisy Doliny? Koncert LIVE razem z Al Jarreau, w Rosji! Czujesz power?? Miałam okazję w TV obejrzyć z parę lat temu. I porownanie Dolinej do... jest czystą profanacją wink
                              Bo to jest biała baba z murzyńskim głosem. Nie znam nikogo innego na rosyjskiej scenie estradowej, ani żadnej innej...

www.youtube.com/watch?v=hvQyV0sTvjI&feature=PlayList&p=6D9C5FFC310A3C60&playnext=1&playnext_from=PL&index=25
                              ale rozumiem, że operujemy zupelnie na innej plaszczyźnie - czym jest muzyka wartościowa. Nieprawdaż?
                              Ale nie szkodzi, ok.
                              • natalia_sankowska1 Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 05.10.09, 01:45
                                A ja bardzo żałuję, że Larisa Dolina uciekła od, co prawda,
                                elitarnego, jazzu - ale jakże wyrazistego w jej wykonaniu, z
                                jej "czarnym" głosem - do bardzo dobrej, lecz jednak "popsy"!
                                Lepsa nie lubię. Pamiętam go jeszcze z Soczi - zawsze się darł, taka
                                maniera. Niestety, jest niereformowalny. Za młodu jeszcze jakoś
                                wyglądał, więc od biedy można było jakoś to znieść, teraz, po
                                latach, powinien byłby zmądrzeć i zmienić manierę. Ale chyba się z
                                nia zrósł.
                                • insula.incognita Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 05.10.09, 12:30
                                  natalia_sankowska1 napisała:

> A ja bardzo żałuję, że Larisa Dolina uciekła od, co prawda,
                                  > elitarnego, jazzu - ale jakże wyrazistego w jej wykonaniu, z
                                  > jej "czarnym" głosem - do bardzo dobrej, lecz jednak "popsy"!

-Fakt, też mi trochę szkoda. I nawet dziwne to jest , bo kiedyś byla wyjatkowa i
                                  jedyna w swoim rodzaju, a przechodząc na popsu - stala sie jedną z wielu, choc
                                  i tak oczywiście glosem sie wyróżnia.

> Ale chyba się z nia zrósł.

To poniekąd naturalne. wink
                                  Ja Lepsa usłyszałam po raz pierwszy jakiś rok, może dwa- temu. Z wczesniejszych
                                  lat w ogole gościa nie kojarzę.
                                  • natalia_sankowska1 Dolina, Leps... 05.10.09, 19:19
                                    Dolina sama pare lat temu przyznała się, że przeszła "na popsu" dla
                                    zarobku: koncertów jazzowych było mało, bilety niezbyt drogie, więc
                                    i artyści dostawali niewiele. Ona została sama, musiała utrzymywać
                                    córkę i mamę w Odessie, więc estradowa tusowka była jak znalazł.
                                    Teraz zarabia dobrze, ale nie da się rozerwać na 2 części. A szkoda!
                                    Leps pochodzi z Soczi, występował w "Magnolii", "Szwajcarskiej" i
                                    innych knajpach. Tam go słyszałam. Nigdy nie był czymś szczególnym.
                                    Ale jak był młody, wyglądał subtelnie. Z wiekiem zbrzydł mocno, zaś
                                    jako piosenkarz - w mojej ocenie - nie wyrósł.
                                    • insula.incognita Re: Dolina, Leps... 05.10.09, 20:36

> Dolina sama pare lat temu przyznała się, że przeszła "na popsu" dla
                                      > zarobku: koncertów jazzowych było mało, bilety niezbyt drogie, więc
                                      > i artyści dostawali niewiele. Ona została sama, musiała utrzymywać
                                      > córkę i mamę w Odessie, więc estradowa tusowka była jak znalazł.
                                      > Teraz zarabia dobrze, ale nie da się rozerwać na 2 części. A szkoda!

Tak domyslałam się.
                                      Ale szkoda, mimo wszystko.
                      • natalia_sankowska1 Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 04.10.09, 21:46
                        A jednak śmiem twierdzić, że Presniakow i Malikow (tak zresztą, jak
                        Krystynka) nie sami walczyli o to, by zaistnieć na estradzie. Im
                        rodzice naprawdę drogę utorowali. I wcale nie są to domysły ani
                        plotki. Może byłaś przez dłuższy czas oderwana od obserwowania
                        tej "tusowki", dlatego nie słyszałaś pewnych wypowiedzi (wręcz
                        wyznań).
                        Co zaś do drużyny Reginy Dubowickiej("Anszłag", "Kriwoje zierkało"),
                        to pamiętam, jak już wiele lat temu krytykowano ją za dopuszczenie
                        do głosu "humoru" i artystów na niezbyt wysokim poziomie. Zaskoczyła
                        mnie wtedy odpowiedzią w stylu "ludowi się podoba". Wtedy po niej
                        czegoś takiego nie oczekiwałam. Teraz bym się nie zdziwiłam,
                        niestety.
          • insula.incognita Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 03.10.09, 23:07

> Ja Orbakajte też nie odbieram jako znaczącej wokalistki.

Jeny, alez nie mówię o Orbakajte jako o znaczącej wokalistce, bo to by była
            przesada. Chodzi mi o pewien progres w jej karierze, który niekoniecznie (bo
            skąd takije wiestiwink), zawdzięcza poparciu własnej matce. Matka za nia nie
            zaspiewa, i proszę nie mowić że Orbakajte nie ma głosu. Bo go ma. Ze nie ma
            repertuaru - to inna bajka.

I bardzo
            > żałuję, że Ałła Borisowna swego czasu pchnęła ją na drogę śpiewu.

Żałujesz też, że Urgant młody "nie udalsia" rodzicom swoim?
            Nieeee, no sorki.

> Jako dziecko objawiła niesamowity talent ("Czuczeło"), Ale mamusia
            > wiedziała, że droga piosenkarki jest (oczywiście, z MAMY poparciem)
            > o wiele łatwiejsza.

- Skąd wiesz, co mamusia wiedziała?

A dziewczyna nadal ma ciągoty aktorskie,

--Skąd wiesz, że ma?

> Co zaś do Prieśniakowa mł., to zawsze miał o sobie, w odróznieniu od
            > MAlikowa mł., niewspółmierne wyobrażenie.

- To co soba prezentował Priesniakow w latach (polowie) osiemdziesiątych nie
            idzie porównać z Malikowym- wiecznym bawidamkiem i lalusiem. tyym niemniej fakt,
            że Priesniakow nic a nic nie rozwinął się po swojej pierwszej płycie, natomiast
            Malikowa "twórczość" skwitować można - Каким ты был, таким ты и остался.
            O ile Priesniakow miał potencjał by rozwinąć się, o tyle Malikow - żadnego.

>>A tak naprawdę i był, i
            > pozostaje nikim. A na dodatek ma bardzo zły gust artystyczny. No i
            > jak na mnie, zawsze wyglądał obrzydliwie (a la "bomż").

TO powyżej - pozostawiam bez komentarza.
    • qubraq Ałła Pugaczowa... 05.10.09, 17:34
      Pomóżcie - jak znaleźć na YouTube "Алла Пугачева - Вы слыхали как
      поют дрозды"? jakoś misie to nie udaje... wink
      • natalia_sankowska1 Re: Ałła Pugaczowa... 05.10.09, 19:21
        Andrzeju, TO NIE JEST JEJ REPERTUAR! Coś Ci się pomyliło.
        • qubraq Re: Ałła Pugaczowa... 05.10.09, 22:39

> Andrzeju, TO NIE JEST JEJ REPERTUAR! Coś Ci się pomyliło.

Natalio miłaja, przesłać Ci tę piosenkę na mp3? bo tę akurat mam
          natomiast nie mam jej na YouTube... smile
          • natalia_sankowska1 Re: Ałła Pugaczowa... 06.10.09, 00:38
            Znalazłam, dysk z 1996r. "Barysznia s Kriest'janskoj Zastawy". No,
            ale to wtórne wykonanie, bo to jednak nie jej piosenka - nie ten
            styl, układ wokalistyczny. Ta piosenka dobrze brzmiała w wykonaniu
            grup z Białorusi, zaś AB w tym stylu praktycznie nie śpiewała.
            Ja mam z kolei piosenki w jej wykonaniu jeszcze sprzed "Arlekina" (z
            czasów gdy jeszcze nie była znana).
          • natalia_sankowska1 Re: Ałła Pugaczowa... 06.10.09, 00:55
            Chyba mam nawet płytę "Pieśniarów" z 1973r. (pierwsze wykonanie).
    • qubraq Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 08.10.09, 23:06
      insula.incognita napisała:

> Oglądalam własnie Любовь-моpковь 2. Kiedyś oglądałam pierwszą
      > cześć.

Co to jest Любовь-морковь? czy pierwsza część miała ten sam tytuł?
      • natalia_sankowska1 Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 08.10.09, 23:34
        Andrzeju, to takie powiedzenie. Pierwszy film też się tak nazywał.
        • insula.incognita Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 09.10.09, 12:43
          W tę sobotę będzie powtórka pierwszej części na Pierwszym. Jakos po południu,
          ale znów godziny nie pamietam. sad

Ps. Jest też inne powiedzenie: Прошла любовь, завяли помидоры smile)
          • natalia_sankowska1 Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 09.10.09, 13:16
            I kontynuacja:
            Сандальи жмут,
            и нам не по пути.
            • insula.incognita Re: Orbakajte, co o niej myslicie? 09.10.09, 13:25
              Racja smile

ps. Tylko chyba bez "ь".
              • qubraq Ałła... 09.10.09, 17:55
                To co pomożecie mi znaleźć na youtube te "drody" w wykonaniu Ałły
                Pugaczowej? smile
                • natalia_sankowska1 Re: Ałła... 09.10.09, 21:24
                  NA Tube szukałam i nie znalazłam. Natomiast właśnie ze wspomnianej
                  płyty w necie jest mp3, a to masz.
                  • qubraq Re: Ałła... 10.10.09, 17:05

> NA Tube szukałam i nie znalazłam. Natomiast właśnie ze wspomnianej
                    > płyty w necie jest mp3, a to masz.

Dzieki Natalio!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka