airam.as 04.05.10, 21:32 Jeden z moich ulubionych współczesnych filmów o II WŚ. Właśnie zaczął się, 1 odcinek na Pierwom. Polecam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demka Re: Диверс 04.05.10, 21:45 I nawet Mikulski tam występuje Podobno powstał też Dywersant2. Widział ktoś? Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 04.05.10, 22:16 Nie oglądałam "dwojki", ale pierwszy film widziałam juz chyba ze trzy czy cztery razy. Szkoda że w Polsce nie robią takich filmów o wojnie. O polskim wojsku. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Диверс 04.05.10, 22:20 Mam wszystkie nagrane - i "Początek wojny", i "Ostatnią akcję". A oglądaliście "Czerwoną kapelę"? Scenariusz dość kontrowersyjny, ale serial świetnie zagrany. Fantastyczny Aleksiej Gorbunow - oficer gestapo. Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 04.05.10, 22:24 Natalio, ja to się to Ciebie zgłoszę, za pozwoleniem, po jakieś nagrania za jakiś czas ... ? Mogę? Odpowiedz Link
demka Re: Диверс 04.05.10, 22:38 Natalio, A jaki jest tytuł oryginalny tej Czerwonej kapeli? Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Диверс 04.05.10, 22:54 NAzwa dokładnie taka: "Красная капелла". W tej chwili leci bodajże na ТВЦі. Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 09.05.10, 15:39 natalia_sankowska1 napisała: > Mam wszystkie nagrane - i "Początek wojny", i "Ostatnią akcję". "Początek" kilka razy oglądałam, a "Koniec" dopiero dziś, i to nie calość bo jutro zakończenie będzie. Fenomenalny film, strasznie mi się podoba. Ale mam parę pytn. Skąd się tam wzięli polscy aktorzy? czy to film we współpracy? Nic nie słyszałam o tym w Polsce. A szkoda, bo film,- poza paroma momentami,moim zdaniem, rewelacyjnie zrobiony. No i cudowny Gałkin - fenomenalna rola. Szkoda, że już nie zyje. Ale z tego i paru innych filmów, jak grał, widać, że tak samo narwany w zyciu był jak i na ekranie. Stąd ta prawdziwość gry aktorskiej. I jeszcze takie pytanie. Natalio, skoro masz ten film nagrany, gdzie toczyla się akcja filmu w wątku gdzie występował Tabakow? To była Rosja? Ukraina? Białoruś? czy jeszcze co innego? Dlaczego mówiono tam per "pan" o kolaborantach faszystowskich? skąd się wziął tam pododdział Kirgizów? Coś mi umknęło chyba.... Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Диверс 09.05.10, 16:14 Ta część z Tabakowem - obecne pogranicze Ukrainy i Białorusi, gdzie Wołyń powoli staje się Polesiem. Dokładniej terenu nie określono. Zresztą, jak widzisz, poza Berlinem topografia jest raczej "w przybliżeniu". Co do polskich aktorów - ostatnio prawie wszystkie gwiazdy (z różnych czasów" są angażowane w Rosji i chętnie tam grją (niezły materiał i dobre pieniądze), ale nie afiszują tego. Dlaczego? Proszę sobie przypomnieć reakcję tutejszych oszołomow na udział aktora Michała Żebrowskiego w filmie "1612" - urządzili prawdziwa nagonkę. "Dywersant" nie jest koprodukcją - aktorzy z zagranicy po prostu uczestniczą. Pododdział Kirgizów. Otóż ze strony radzieckiej formowano różne narodowe jednostki. Nieraz się zdarzało, że cała jednostka także przechodziła na drugą stronę. W Warszawie w trakcie powstania widziano Kałmuków, a wiadomo, że wtedy aktywny udział po stronie niemieckiej brały jednostki ukraińskie i łotewskie. Bardzo mi szkoda Gałkina. Był autentyczny, a zawód aktora jest, moim zdaniem, jednym z najcięższych, bo tu sam człowiek jest instrumentem i mistrzem na nim grającym. Stąd też "leczenie" rozdrganych nerwów wzmożonymi dawkami alkoholu. Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 09.05.10, 16:39 Nagonkę na aktorów polskich zauwazyłam. Co to robi polityka. Kręcić w hamerykanskich filmach to szczyt marzeń, w rosyjskich - obciach. Cudnie! Ale dzis Kaczyński powiedział, że jest wdzięczny Rosjanom... Paradoks i fałsz. Tak się robi politykę i historię i wpływa na wszystkie sfery życia, nawet kariery aktorów. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Na marginesie 09.05.10, 17:02 Pamietam, jaką burzę urządzili ukraińscy oszołomy po "Ogniem i mieczem" z powodu zaangażowania w roli Bohuna gwiazdy rosyjskiej - Aleksandra Domogarowa. Dlatego sygnaturki nie zmienię - mimo niedźwiadkowych przytyczek Odpowiedz Link
mis_w_sieci.by Re: Диверс 13.05.10, 20:55 natalia_sankowska1 napisała: (...)W Warszawie w trakcie powstania widziano Kałmuków, a wiadomo, że wtedy aktywny udział po stronie niemieckiej brały jednostki ukraińskie i łotewskie. ##O żadnych Łotyszach w Powstaniu Warszawskim nic nie wiadomo – chyba, że caryca nie odróżnia Powstania Warszawskiego w 1944, od Powstania w getcie warszawskim w 1943. Wówczas, rzeczywiście wśród sił niemieckich były pododdziały łotewskiej policji pomocniczej… Z Ukraińcami sprawa jest nieco mniej wyraźna(potwierdzony to jest udział w tłumieniu powstania w getcie) – ale jak dotąd nie stwierdzono źródłowo obecności ukraińskich jednostek policyjnych, czy wojskowych w Warszawie latem 1944… Przy polskiej „wprawności” w odróżnianiu narodowości wschodniosłowiańskich – polskie relacje o Ukraińcach w 1944r w Warszawie – to prawdopodobnie błędna identyfikacja Rosjan. Bo akurat Rosjan, to w dławieniu Powstania Warszawskiego wzięło udział ładne parę tysięcy, co umknęło Natalii – zapewne przez nieuwagę. Były to oddziały niejakiego tow.Kamińskiego – tez takiego sowieckiego niby-Polaka, znane jako RONA (POHA – nie mylić z POA tzw.własowcami). Ci dali się poznać jako wyjątkowi zwyrodnialcy, a przede wszystkim miłośnicy nakraść na własny rachunek – za co zresztą (kradzieże – nie zbrodnie) hitlerowcy Bronisława Władysławowicza i rozstrzelali… Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 09.05.10, 16:17 I zapomniałam powiedzieć, przepiękna scena pożegnania Abchazki Z Kołtyginym (Gałkin). W ogóle cały wątek w Abchazji cudnie zrobiony. Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 13.05.10, 18:36 demka napisała: > A ten marynarz...Gach Abchazki...Dżizas Wymiękłam ....dopóki nie zdjął "furażki" z głowy Wolę jednak charakternych chłopów, jak Kołtygin w wykonaniu Gałkina, niż facecików z wydepilowanymi brwiami Odpowiedz Link
demka Re: Диверс 13.05.10, 18:45 > ....dopóki nie zdjął "furażki" z głowy nie strasz.. nie dotarłam jeszcze do tego momentu > Wolę jednak charakternych chłopów, jak Kołtygin w wykonaniu Gałkina, niż > facecików z wydepilowanymi brwiami Nie no..Kołtygin rządzi Ale mundur tego matrosa...ech... Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 13.05.10, 19:19 demka napisała: > nie strasz.. nie dotarłam jeszcze do tego momentu Oceń sama. >Ale mundur tego matrosa...ech.. A mundur, owszem, owszem... Jesli chodzi o mundur, to na mnie działa mundur marynarzy i lotników. Tylko. Odpowiedz Link
demka Re: Диверс 13.05.10, 22:00 Eno..nie był wcale taki kiepski Myślałam, że będzie zaczesany na pożyczkę Posiedziałabym w takim kurorcie Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 13.05.10, 22:48 demka napisała: Myślałam, że będzie zaczesany na pożyczkę To by czapki nie zdjął wcale >>Posiedziałabym w takim kurorcie No ba! Też bym chciała Odpowiedz Link
demka Re: Диверс 13.05.10, 17:16 Zdobyłam 2 część. Właśnie jestem w amoku oglądania. Rzadko się zdarza, żeby część 2 była lepsza od 1, a tutaj właśnie tak jest (moim zdaniem). Trzyma w napięciu, wciąż coś się dzieje, świetne zdjęcia, znakomity Galkin. Część pierwsza w porównaniu to całkowity brak akcji i jakieś takie naciągane zakończenie. Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 13.05.10, 17:25 demka napisała: > Rzadko się zdarza, żeby część 2 była lepsza od 1, a tutaj właśnie tak jest (moim zdaniem). Moja siostra powiedziała dokładnie to samo Odpowiedz Link
demka Re: Диверс 13.05.10, 18:22 Niemniej jednak 3ci odc. i scena zajęcia niemieckiej bazy oraz porwania samolotu to John Rambo,James Bond,Zorro i Batman w pigułce Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 13.05.10, 18:33 demka napisała: > Niemniej jednak 3ci odc. i scena zajęcia niemieckiej bazy oraz > porwania samolotu to John Rambo,James Bond,Zorro i Batman w > pigułce Zapomniałaś o Spidermanie Ale masz rację, tak jak mowilaś tez o scenie końcowej pierwszej części- na placu w Berlinie - zdecydowanie rozciągnięta scena do granic mozliwości. Niepotrzebnie. Tym niemniej, całość, moim zdaniem, super zrobiona. Odpowiedz Link
demka Re: Диверс 14.05.10, 14:09 Ale za to w ostatnim odcinku mamy Klasztor Shaolin, Strażnika Texasu i Karate Kid W każdym razie obejrzałam już całość podczas nocnego posiedzenia. Zarąbisty film!!!!! Ktoś wie czy będą dalsze odcinki? Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 14.05.10, 15:10 demka napisała: > Ale za to w ostatnim odcinku mamy Klasztor Shaolin, Strażnika Texasu i Karate Kid > <..>Ktoś wie czy będą dalsze odcinki? No weź...a po co? Brakuje Ci Skrzatów, Chorego Portiera i Terminatora? Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Диверс 14.05.10, 19:59 Końcówka została zrobiona ewidentnie pod kontynuację. Ale Gałkin nie żyje, a bez niego (Kułtygin popłynął przecież do Argentyny) się nie da. Grigorij Iwanowicz rules! Odpowiedz Link
demka Re: Диверс 14.05.10, 21:06 > Końcówka została zrobiona ewidentnie pod kontynuację No więc właśnie..Zostawią z takim znakiem zapytania? Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Диверс 14.05.10, 21:14 Scenarzyści musieliby wymyśleć nowego lidera oraz uprawdopodobnic zniknięcie Grigorija Iwanowicza. Szkoda, że nie miał on brata- bliźniaka Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 15.05.10, 00:06 Takie "uprawdopodobnienie" raczej n ie jest trudne. Wystarczy, że się gdzies w drodze do Argentyny Kołtygin sie upije i utopi. A chłopaki dostaną nowe dowództwo. ps. Ech, Gałkin, Gałkin.... Nieodżałowany. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Диверс 15.05.10, 00:35 Nie da rady. Musi być ktoś odpowiednio "prosty", a zarazem "skomplikowany". A może poobstawiajmy? Nie wiem, może pasowałby Porieczenkow (faktura). Gorbunow nie - zbyt wyszukany. Maszkow? Może, ale już był Gocmanem. Mogłby być śp. Dediuszko, co do Sztefanki miałabym zastrzeżenia - ostatnio jakoś "zbrązowiał", a tu ma być ktoś bardziej żywy i mniej piękny. Nie Bałujew, ten jest nieco ociężały. Ja bym ostatecznie zaprosiła Porieczenkowa. Odpowiedz Link
demka Re: Диверс 15.05.10, 01:11 Mnie przez chwilę do głowy przyszedł Jaroslaw Bojko. Ale chyba jest za mało przaśny. Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 15.05.10, 13:00 O tak tak. Bojko całkiem może być. Natomiast Porieczenkow chyba nie bardzo, bo to jest taki typ a la "byczy kark". I w rozwiedcziki nie goditsa A Bojko i twarz inteligentną ma i tez ma w sobie coś ze "skurczybyka". Choć trzeba by bylo popracować nad jego urodą by za ładny nie był, trzeba by go nieco "zchamić" Odpowiedz Link
demka Re: Диверс 15.05.10, 15:58 Jest jeszcze Aleksander Diaczenko. Podobny nieco do Bojko (czasem ich mylę). Jest trochę "ostrzejszy" w urodzie. Tak sobie jeszcze dumałam i przyszli mi do głowy: Sierebriakow i Suchorukow (brat z brata). He? Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Диверс 16.05.10, 02:16 No nie, jak można pomylić Bojkę I Diaczenkę! Zupełnie inne typy urody, nawet antropologicznie! Sieriebriakow - zgadzam się; mógłby być - ostry, nieco "niemiecki". Suchorukow, moim zdniem, jest zbyt dziwaczny (jest genialny, ale to taki specyficzny rodzaj geniuszu). Co do Porieczenkowa - z oceną nie zgadzam się. Proszę popatrzeć, jaki jest w "Likwidacji". Poza tym śp Gałkin też był nieco byczkowaty. Odpowiedz Link
demka Re: Диверс 16.05.10, 15:30 > No nie, jak można pomylić Bojkę I Diaczenkę! Ja mylę, widać można > Co do Porieczenkowa Wg mnie jest za bardzo kolumbrynowaty no i przede wszystkim nie ma "kurwika" w oku. Taka poczciwa gęba. W Likwidacji był genialny, ale właśnie ta fizjonomia dobrego wujka była w tej roli jak najbardziej na miejscu, bo długo można widza zwodzić. Odpowiedz Link
airam.as Re: Диверс 19.05.10, 12:44 Myślę jednak, że nie potrzeba ciągu dalszego. Bo ciąg dalszy ten film (poniżej link) mógłby zastąpić z powodzeniem: www.youtube.com/watch?v=FhOmruty36I Tak mi przyszlo do głowy... A propos, Natalio, poproszę ten film dopisać do "mojej" listy. Odpowiedz Link