fanta-girl
29.06.11, 22:41
Topików o filmach trochę na forum jest, ale pozwolę sobie założyć jeszcze jeden

)
Przede wszystkim z miesiąc temu obejrzałam Stiliagi i jestem całkowicie zauroczona tym filmem. Baa, nawet na youtubie do-oglądałam sobie jeszcze raz poszczególne fragmenty.
No i zastanawiam się co obejrzeć teraz.
Przekopałam forum, przejrzałam jakieś programy festiwali i mam 5-pięć typów.
Czy jest coś (może jakiegoś super nowego?) co polecacie?
Dużo dobrego przeczytałam o rosyjskim fantasy, ale też nie wiem co oglądać.
To co wstępnie wybrałam to:
1. Morfina
2008 Morfii, reżyseria:Aleksiej Bałabanow
Film jest ekranizacją autobiograficznego opowiadania Michaiła Bułhakowa, zatytułowanego "Pamiętnik młodego lekarza" i powieści tego samego autora pt. "Morfina"
2. Ładunek 200
2007 Gruz 200
ZSRR, rok 1984, niedługo nastanie Pierestrojka. Tymczasem w małym mieście, gdzieś na dalekiej prowincji, zostaje porwana córka lokalnego sekretarza partii
3.Volkodav: Ostatni z rodu Szarych Psów
2007 Volkodav iz roda Serykh Psov
reżyseria:Nikolay Lebedev
Skazano go na śmierć, ale siła charakteru i pragnienie zemsty pomogły mu przetrwać. Volkodav - ostatni potomek prastarego rodu Szarych Psów żyje myślą o zgładzeniu tych, którzy przed laty wymordowali jego rodzinę. Będzie musiał zmierzyć się z mrocznymi siłami, które zaprowadzą go nad krawędź piekła.
4.Shultes
2008
reżyseria:Bakur Bakuradze
nagrody, nagrody i jeszcze raz nagrody
Główny bohater filmu "Shultes" cały czas ma przy sobie kajecik, w którym notuje co istotniejsze dane. Bez niego w ogóle nie orientowałby się, co się wokół niego dzieje.
5.Mechtat ne vredno / Мечтать не вредно
Режиссер: Евгений Лаврентьев 2004
To chyba taka większa papka - przypadkowa zmiana płci
6. Człowiek obok okna («Человек у окна», 2010)
Reżyseria: Dmitrij Mieschijew
Bez fałszu i zbędnego sentymentalizmu reżyser pokazuje historię bardzo dobrego człowieka, który w każdej możliwej sferze życia jest nieudacznikiem. Aleksander nie spełnia się jako aktor, przyjaciel, mąż i ojciec. Jest niemłody - już po pięćdziesiątce, nieprzystojny, nie odnosi sukcesów. Nie pnie się po drabinie kariery zawodowej, nie robi jednak z tego tragedii. Syn wyjechał z domu, żona jest z nim tylko przez wzgląd na stare przyzwyczajenie, najlepszy przyjaciel, z którym dzieli garderobę, patrzy na niego z góry. Szura (Aleksander) nie obraża się na los i czeka na miłość.