molga2 27.11.05, 12:18 hej, czy ktos z Was ogladal juz moze najnowszy film Bondarczuka 9-rota o wojnie w Afganistanie - www.9rota.ru i moze cos o nim powiedizec? www.radiorus.ru/news.html?id=137696 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jonyszko Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 27.11.05, 12:27 Ja ogladalem. Nie podobal mi sie. Typowa strzelanka. Choc calkiem dobrze zrobione zdjecia walk. I jak przewiduje scenariusz: najpierw jest brutalne i ciezkie szkolenie, potem nasi rekruci zaprzyjazniaja sie (czego kulminacja jest, za przeproszeniem , bzdurne "trachniecie" jednej i tej samej dziewczyny przez caly oddzial), a nastepnie wylot na front, gdzie oddzial krok po kroku zostaje zdziesiatkowany). Wiem, ze dla Rosjan Afganistan to niezaleczona rana i takie filmy traktowane sa u nich, jak u nas ekranizacje lektur szkolnych (vide "Zemsta", "Pan Tadeusz" i inne "Przedwiosnia"). A wiec pochwalnie, chocby nie wiadomo, jaka szmira powstala. Film docenil sam Putin, a Bondarczuka przyjal w gosci u siebie... Ale jesli lubisz filmy o wojnie, to ten Ci sie spodoba. pozdrawiam Odpowiedz Link
molga2 Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 27.11.05, 12:50 dzieki wielkie ... musle ze to "bzdurne "trachniecie" jednej i tej samej dziewczyny przez caly oddzial" nie bedzie mi sie podobalo )) lubie niektore wojenne filmy ..albo z wojennym motywem w tle ... w stylu Kryptonim gwiazda, tak tu cicho o zmierzchu albo leca zurawie ..hmm.. takie wyciskacze lez troche...ale interesuje mnie cala kinematografia radziecko-rosyjska dlatego pytam o ten film ... Odpowiedz Link
gotrek Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 16.12.05, 23:30 Wiesz, jeśli chcesz zobaczyć dobre rosyjskie kino wojenne, polecam serial "Sztrafbat". O kompanii karnej w czasie "Wielkiej Ojczyźnianej". Naprawdę mocne kino, i dobre wyważenie realiów. A nie jakieś klony "Roku w piekle" czy "Kompania Braci" dla niezamożnych. Odpowiedz Link
beago Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 17.12.05, 23:06 A ja oglądałm i potrafię przyznać, że ten film zrobił na mnie wrażenie. Podobnie jak "Tureckij gambit"i "Statskij sovietnik". Rosjanie potrafią robić dobre filmy, a Rota podobała mi się bardziej niż "Szeregowiec Ryan". Choć nie ma lepszego niż "Cienka czerwona linia"... jak ktoś chce podyskutować, zapraszam gg 4972047, Beata Odpowiedz Link
idgaf Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 18.12.05, 15:17 9 rota dobrym filmem jest. oczywiscie niby taki typowy wojenny, jakich juz setki zrobiono, ale np. sceny, kiedy zestrzelony rakieta transportowiec probuje wyladowac w bazie w 'afganie' wczesniej nie udalo mi sie zobaczyc. do tego mam w pamieci powazne miny rosjan, kiedy mowili o tym filmie: tak bylo... Odpowiedz Link
gotrek Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 18.12.05, 16:31 Cóż, nie mam zamiaru zmieniać zdania. Film jest zwykłym filmem wojennym w typie serii "Rok w piekle" (jeśli ktoś nie pamięta - drużyna amerykańskiej piechoty w Wietnamie). Z tym że z typowo rosyjskim "twistem" - przeżywa jeden (ale obronili, hurra!). "Tak było"? Pewnie tak, szczególnie we wspomnieniach. Każdy weteran który tam był, kogoś stracił. A ja pamiętam spotkanie z pewnym majorem radzieckiej armii, który też chętnie by powiedział bohaterskim tonem "tak było", ale za "środki" z tej wojny wyposażył w zachodni sprzęt AGD mieszkanie. Co człowiek, to historia... Porównymwanie w "Gambitem" i "Radcą Stanu" nie ma sensu - oba (w odróżnieniu od "Roty") są oparte na świetnie napisanej prozie i są kryminałami/sensacją. Chyba że chcemy swierdzić truizm, że Rosjanie filmy robić umieją. A pewnie że umieją. Tyle że jako przykłady udanych filmów wojennych wolę "Naszych" ("Swoi") czy serię "Sztrafbat", a nie westernowe historie z Afganistanu. Odpowiedz Link
beago Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 20.12.05, 23:56 Kotek.. porównanie z "TG" I "SS" dokładnie miało znaczyć - dla Polaków, że Ruskie filmy robić potrafią, bo zbyt często spotykam się z opinią, że to ciemnogród pod każdym względem, a zwłaszcza kulturowym. Ja nie porównuję, a zestawiam. To różnica. A co do 9 roty.. nie wiem, co Ty wiesz... w rzeczywistości 9 rota (batalion) niestety zginęła prawie w 100%w Afganistanie właśnie na tej wysokości i właśnie ze względu na brak łączności.. więc możesz sobie mówić o wspomnieniach kombatantów, co to sobie kupili AGD (co to ma do sztuki robienia filmu, nie mówiąc już o porównaniu do naszych czasów - naszego narodu.. co my kupujemy za Irak...a wcześniej za Kosowo... skody fabia najpewniej...), ale ten film pokazuje kawałek prawdy - bo kawałek bezsensu wojny. Rosjanie to czują - nie było o co walczyć, ale jednak iluś-tam facecików zachowało wewnętrzną godność (innej nie było). Rozmawiałam z Rosjanami po filmie.. oni czują, że to film o bezsensie.. i o próbie ocalenia godności w tym bezsensie.. to samo przyznają Ci żołdacy, co ocaleli (i kupili potem sprżet AGD). I co? Co chcesz im odebrać? Sprzęt, wspomnienia czy godność? Obejrzałam ten film. Nie jestem ostatnią kretynką. On porusza. Mnie. I innych. Nie wszystkich. Bo nie musi wszystkich.Bo nie może wszystkich. Tyle. Teraz wylewajcie pomyje. Bea Odpowiedz Link
gotrek Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 21.12.05, 08:34 I tu się różnimy. Patrzę na ten film przez kilka innych wojennych produkcji które w ostatnich latach w Rosji pojawiły - i widzę produkcję, która ze względu na to, że dotyczy wydarzeń w których uczestniczyło pokolenie, które jest w stanie jeszcze pójść do kina, jest taka jaka jest. Ponieważ filmy o Czeczenii są dość ponure, więc popularne być nie mogą. A tu mamy klasyczny temat - zwykli chłopcy jadą na wojnę, walczą, giną - nawaliła anonimowa łączność, a nie np. dowodzenie. Bo łączność jako przyczyna to klasyczne rosyjskie "fatum" - tak miało być, co robić? Takie życie. Pomimo tego, zwykli chłopcy robią swoje (choć giną - to nie Holywood). Na tle reszty współczesnej wojennej kinematografii rosyjskiej to film przeciętny. Sprawnie zrobiony, i oczywiście 1000 lat świetlnych do przodu w stosunku do np. produkcji polskich - ale to bardziej przez niską jakość naszych filmów (vide "Demony Wojny" czy wajdowskie "Pierścionki z orłem"). Oczywiście każdy ma swoje zdanie, ale dla mnie "9 Rota" jest po prostu bardzo, bardzo daleko od bardzo udanych produkcji o "Wielkiej Ojczyźnianej". Może dlatego, że tam nie trzeba zwalać na łączność, żeby ludzie nie wyszli z kina. PS. Nie mów do mnie Kotku. Odpowiedz Link
beago Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 09.01.06, 21:00 Za kotka przepraszam. Choć późno. Bea Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 24.01.06, 14:51 Dość późno przeczytałam Twój post, nie wiem, czy wracasz do tematu. W każdym razie, dziękuję za wrażliwość. Rzecz w tym, że w pierwszym poborze do Afganu byli moi szkolni koledzy. Nikomu nie życzę "barwnych wspomnień" snutych z wózka inwalidzkiwgo. I żadne "gwiazdki bohaterów" nie zmienią człowieka, który przeszedł wojnę i niemzrobia z niego z powrotem śmiesznego kłapouszka, z którym wymyślało rózne szkolne "prikoły". Moi koledzy (jeden zginął, dwóch rannych, w tym jeden dostał gwiazdkę Bohatera Związku Radzieckiego) po powrocie stwzrzali wrażenie jakby innego pokolenia , takiego, które nieco wyprzedzilo nas w czasie. A na wojnie...Wiadomo przecież, że z rozkazami się nie dyskutuje, lecz je wykonuje. Dzięki, że zrozumiałaś: najważniejsze to było zachowanie godności. To samo mozna powiedzieć o utworach dot. II Wojny Światowej. To właśnie jest rozumiane na wschód od Bugu i jakoś z trudem udaje się wytłumaczyć tym mieszkającym na jego zachodnim brzegu.Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam, Natalia. PS. I dzięki za głos przeciwny głupim obiegowym opiniom opartym na zadufaniu i niewiedzy. Odpowiedz Link
legatory888 Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 01.03.06, 20:39 I tu mowisz wielka nieprawde.9 komopania skladala sie glownie z tzw. elementu spolecznego, bo miala to byc grupa do zadan na ktore szkoda bylo poswiecac inne jednostki desantowe. cala akcja o ktorej jest film odbyla sie okolo rok wczesniej niz jest na filmie.A rosjan zginelo tam 6 a nie cala kompania.problemy z lacznascia to prawda, mimo ze laczyli sie z nimi juz po walce ktora trwala caly dzien. afganskich najemnikow zginelo ponad 200. a o filmie...swietny, duzo lepszy niz black hawk, jarhed czy nawet pluton moim zdaniem.niektorzy powiedza ze strzelanka...to jak maja pokazac realia wojny,pokazali jak to wyglada.moj kumpel skonczyl studium medyczne i poszedl do wojska akurat jak byla wojna w jugoslawii...i 2 lata mu zeszlo zeby wrocic do siebie,mowil ze tyle trupow co nosil do ciezarowek to na wszystkich filmach razem wzietych nie widzial.film jest naprawde poruszajacy bo nie ma w nim wlasnie nic z rambo czy westernow jak inni pisali. pozdrowka Odpowiedz Link
ciapat Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 11.01.06, 15:23 czy mozna ten film kupic na DVD w Polsce? Czy beda angielskie napisy? Odpowiedz Link
zayatz4 Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 11.01.06, 21:42 Film suuuupeeeeeer!!! Gorąco polecam!! Odpowiedz Link
molga2 Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 12.01.06, 12:26 a mi sie nie podobal a jesli juz mialabym polecac to dla ciekawosci, jak temat afganskiej wojny potraktowali Rosjanie. Bo film jset przecietny bardzo i nie umywa sie do innej superprodukcji ostanich lat Tureckiego gambita. Oczywiscie 9 rota nie jest filmem rozrachunkowym ani ambitnym, raczej czysta komercja wzorowana na amerykanskich superprodukcjach i jedyne co robi wrazenie to ilosc dolarow ktora na to poszla. Krwawe jatki i bluzgi. Aczkolwiek akcja sprawna, dosc wartka. Scena gremialnego "zaprzyjaznienia sie" z Bielosniezka w szopie zupelnie niepotrzebna i zenujaca - zreszta jak juz zauwazyl na poczatku watku Jonyszko. Rosjanie zdecydowanie lepiej, a wrecz po mistrzowsku obchodzili sie na ekranie z Wojna ojczyzniana. Moze lepiej by im wyszedl ten film, jakby czerpali z rodzimych wzorow a nie amerykanskich. ps. Ciekawostka - jesli ktos ogladal film "Kaukazka branka czyli nowe przygody Szurika z 1966 roku to w obu filmach wystapil jako aktor ten sam osiol)) pozdrawiam wszystkich serdecznie Odpowiedz Link
robert0204 Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 11.01.06, 23:12 shop.russia-on-line.com/video/video.php?id=DVD314 Jedyne miejsce gdzie maja to z anglikanskimu napisami ) a w polsce ????? nie wydaje mie sie Odpowiedz Link
fanta-girl Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 12.01.06, 12:23 ja nie widzialam, ale wkleje opinie ktora mi sie dosyc podoba. A jako, ze gusty z ta osoba mam zblizone, sadze, ze moje zdanie bylo by podobne. 9 Rota jest schematyczna do bólu Wygląda jak holiłódzka produkcja z rosyjskim dubbingiem. Choć muszę przyznać, że kilka scen zrobionych jest bardzo ładnie. [...] "Uraaa" też nie brakuje. Chodzi mi raczej o sposób filmowania, opatrzone motywy (np zwolnione tempo i cisza jak w "Szeregowcu Ryanie", łopocząca flaga) i schematyczną fabułę. Odpowiedz Link
arekc Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 16.01.06, 02:32 A ja przy okazji "9-tej roty" dowiedziałem się, że ten pan: www.peoples.ru/art/cinema/actor/a_chadov/ i ten pan www.peoples.ru/art/cinema/actor/chadov/ to dwie różne osoby. Odpowiedz Link
fanta-girl Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 16.01.06, 10:24 Pierwszego nie kojarze, za to II to z nocnej strazy: Simpaticznyj wampirczik ) Odpowiedz Link
arekc Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 16.01.06, 10:51 Tak, wampir z obu "Dozorów", grał też w "9-tej rocie" i "Wojnie". Pierwszego znam z "Kursantów". Oni są identyczni. Odpowiedz Link
jacekadam Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 17.01.06, 01:00 artofwar.ru/g/grunjushkin_d_s/text_0010.shtml To nie jest cała książka, ale daje wyobrażenie o reszcie. Odpowiedz Link
demka Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 17.01.06, 15:52 Zaiste simpaticznyj) Rzekłabym nawet, że wart grzechu) Odpowiedz Link
arekc Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 18.01.06, 01:11 demka napisała: > Zaiste simpaticznyj) Rzekłabym nawet, że wart grzechu) Ależ to dzieciak. Urodził się po olimpiadzie w Moskwie i nie pamięta Miszki roniącego łzy na pożegnanie ;-P Odpowiedz Link
koss.ania Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 17.01.06, 15:25 Arekc- to jest wlasnie dowod na to ze na internecie tak do konca nie nalezy polegac.. pozdrawiam Odpowiedz Link
arekc Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 18.01.06, 00:10 koss.ania napisała: > to jest wlasnie dowod na to ze na internecie tak do konca nie nalezy polegac..: Jak to? IMDB także twierdzi, że to dwie różne osoby. Poza tym, jeśli czegoś nie ma w google, to znaczy, że to nie istnieje Odpowiedz Link
metelica Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 18.01.06, 00:28 Aniu,jezeli Ciebie chodzi o tych aktorach : jeden -to Andriej Czadow ,drugi - to Aleksiej Czadow. Odpowiedz Link
koss.ania Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 18.01.06, 18:52 ok.w takim razie gdzies sie zamotalamczy oni sa blizniakami? Metelica albo Arekc moze mi odpowie? )) pozdrawiam Odpowiedz Link
metelica Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 18.01.06, 21:55 Andriej i Aleksiej są braćmi,ale nie są blizniakami. Andriej jest urodzony w roku 1980, Aleksiej - rocznik 1981. A nie znasz rosyjskiego,zeby przeczytać wywiady z nimi na stronce www.people.ru /to,co podawal Arekc?/ Akurat opowiadaja o sobie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
koss.ania Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 18.01.06, 22:38 Если бы я не знала русский язык, меня бы здесь вообще не было... У меня просто нет столько времени чтоб бродить по интернету в поисках такого рода сведении Надеюсь, я понятно выразилась... Но всё-таки огромное спасибо Тебе за любопытную подробность)) Передаю привет!!!Держись!!! Odpowiedz Link
metelica Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 18.01.06, 23:03 Hmmm...ja też nie mam czasu,żeby czytać wszystko,co jest w internecie. Ale przeciez Arekc podał linki,to mozna chociabyś początek popatrzeć. Teraz tak wygląda,ze niektorzy sa bardzo zajęci,a niektorzy nic nie robią? Mi,naprzykład,bardzo podoba się pomagać innym,jak kto coś szuka w necie:albo jakiś link,albo jakas informację.Sama kiedyś miałam wiele problemów,kiedy stawiałam pierwsze kroki w wirtualnej przestrzeni . Pozdrawiam. Odpowiedz Link
koss.ania Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 18.01.06, 23:12 Metelica!!!jasne ze tak!zgadzam sie z Toba!!! i nawet nie wyobrazasz sobie jakie cenne jest to co robisz!! przeciez ja tez sie juz duzo dowiedzialam z tego forum,sa tu ludzie ktorzy sie czyms pasjonuja i chca sie ta wiedza podzielic!i chwala im za to!! Pozdrawiam i dzieki Odpowiedz Link
metelica Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 19.01.06, 00:15 Zupełnie odeszlismy od wątku o filmie Bondarczuka Dziekuję za takie miłe słowa. Ja niedawno na tym Forum,a tyle ciekawostek się dowiedziałam,nie mowiąc,ile ciekawych stronek już odwiedziałam,dzięki Forumowiczom.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
alexanderson Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 02.02.06, 19:55 W najnowszej POLITYCE, nr 5 / 2006 jest obszerny artykuł (3 strony) o tym filmie. Autorowi (Igor T. Miecik) obraz Bondarczuka bardzo się podobał. Jest też trochę o prawdziwej 9. kompanii. Odpowiedz Link
jacekadam Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 03.02.06, 01:13 Obejrzałem ten film. Nie zachwyca specjalnie. Niektóre stare filmy o WW2 były dużo lepsze. Ale dla Rosjan ma to inne znaczenie, bardziej emocjonalne niż artystyczne. Scena zbiorowego seksu z koszarową dziwką to jak łyżka dziegciu w beczce miodu. Nie mam pojęcia, czy młodzi Rosjanie naprawdę lubią zbiorwy seks? Odpowiedz Link
metelica Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 03.02.06, 09:05 Ojej..czemuż tak odrazu o nas zle myslić? Ta scena zbiorowego seksu była bardzo krytykowana.Czytałam o tym w necie. Póżniej postaram się znależć,wtedy podam link.Myślę,ze ta scena była dana dla tego że...hmm...kiedys u nas seksu nie było,a teraz go mamy,no i patrzcie...)A jezeli napoważnie,to..też nie rozumiem tej sceny.I mam takie same wrażenie,co Pan:łyżka dziegciu... Odpowiedz Link
fanta-girl Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 03.02.06, 12:16 temat sexu podczas wojny to jakos tak ostatnio wogole wylazi. nie wiem jak bylo ale i o naszej wojnie (tu w Polsce) tez sie spotyka glosy, ze młodziez walczaca, to z mlodosci "korzystala" dużo , zakladajac ze w kazdej chwili moze zginac. jesli chodzi o Rosje, to wojne zawsze przedstawiana w mediach bardzo idealistycznie, a teraz sie tez duzo czyta, o tym jak armia rosyjska sie zachowywala po wejsciu np. do Niemiec, i o tym jakie byly przekonania mlodziezy ("Goła pionierka"). Nawet w takich przeslodzonych klasykach typu "Jak hartowala sie stal" jest wzmianka o takich akcjach -> w kontekscie, ze glowny bohater nie bral w nich udzialu. Odpowiedz Link
metelica Re: film 9-rota Fiodora Bondarczuka 03.02.06, 15:21 Wydaje mi się,ze temat seksu jest teraz bardzo popularny wszędzie,nie tylko w filmach o wojnie.Wystarczy popatrzeć muzyczne klipy ostatnich lat.Nie mówiąc juz jaki temat jest najbardziej popularny na Forach - wszyscy dobrze wiemy Jeżeli o zachowaniu żolnierzy radzieckich po wkroczeniu do Niemiec. Tak,o tym duzo piszą i mowią,zupełnie zapominając napisać o zachowaniu żolnierzy Niemieckiej Armii na okupowanych terenach ZSRR. Odpowiedz Link