Dodaj do ulubionych

Масленица

28.02.06, 20:57
Сегодня: 28 февраля 2006 года

Масленица (с 27 февраля по 5 мартаwink;

Co to takiego?
Obserwuj wątek
    • yigor Re: Маслен 28.02.06, 23:09
      Wydaje misie, drogi Andrzeju, ze to jest tlusty czwartek, piatek....az do wyczerpania zapasowsmile
      Bardzo barwnie zostala pokazana w "Syberyjskim cyrulniku" smile
    • metelica Re: Маслен 01.03.06, 01:16
      www.maslenitsa.com/russian/
    • natalia_sankowska1 Re: Масленица 01.03.06, 17:51
      Andrzeju, po polsku ten czas nazywano, jak po rosyjsku - mięsopustem. Dobrze,
      że metelica dała Ci link na specjalną stronkę, ale najlepszy opis znalazłam
      kiedys w dilogii Andrieja Mielnikowa (Peczerskiego) "W lasach" i "Na górach"
      ("В лесах" и "На горах") - o tzw. starowiarach. Pięknie wspominał Maślenicę
      Gilarowski, pisząc o starej Moskwie.
      Natalia.
    • qubraq Re: Маслен 01.03.06, 21:28
      Dzięki za linkę Mietielico, a Tobie mila Natalio - jak Ci sie wywdzieczę za
      tyle serca i dobroci...?
      Andrzej
    • qubraq Re: Масленица 02.03.06, 18:48
      Dzisiaj przyslano mi taki przepis świąteczny:

Блинчатый торт с кремом

Для приготовления блюда Вам потребуются:
      для теста: мука - 300г; молоко - 500мл; сахар - 1 ст.л.; соль -
      1 щепотка; яйцо - 4 шт.; сливочное масло - 50г; для крема;
      яйцо (желткиwink - 4 шт.; сахар - 150г; сливки (35% жирностьwink
      - 300 мл; лимонная цедра, сахарная пудра - по вкусу;
      панировочные сухари

Для блинов муку смешать с щепоткой соли и ложкой
      сахара. Миксеров смешать муку, яйца, молоко. Затем
      добавить растопленное сливочное масло. Выпекать на
      горячей сковороде.

Для крема желтки взбить с сахаром, пока они не
      посветлеют и не приобретут кремообразную
      консистенцию. Затем постепенно добавлять сливки и
      продолжать взбивать.

Смазать маслом жаропрочную формы, присыпать сухарями.
      Выложить блины в форму, прокладывая каждый слой
      кремом. Ножом (или шпателемwink отогнуть края блинчиков и
      влить оставшийся крем. Готовить в духовки при 180С
      примерно 20 минут. затем переложить на тарелку, украсить
      сахарной пудрой и цедрой.

Примечане: начинку можете подобрать на свой вкус. Мы
      сделали прослойку из крема, но вы можете использовать
      джем, ореховую пасту, варенье или чередовать сразу
      несколько начинок. Приятного аппетита!

Rozumiem ze piszac "mąka" autor ma na mysli mąkę gryczaną, mam rację?
      • natalia_sankowska1 Re: Маслен 03.03.06, 13:51
        Klasyczne bliny były robione z maki gryczanej. Prawda, juz na pocz. XX wieku
        zaczęto smażyć bline z maki pszennej (stawała się dostępniejsza cenowo) oraz
        pszenno-gryczanej. W czasach radzieckich w sklepach mozna było kupić makę tzw.
        Blinną - gotową mieszankę mąki pszennej i kukurydzianej z cukrem, solą,
        proszkiem jajecznym itd. do wymieszania z wodą lub mlekiem. Też się nadawała, a
        nawet zdarzała się bardzo dobra. Jedynir czego nie polecam, to
        eksperymentowania z maką razową. A bliny pszenne mogą być, czemu nie?
        Smacznego!
        Natalia.
        • metelica Re: Маслен 03.03.06, 14:13
          Mam klsiazkę "Kuchnia polska",rok wydania - 1988. Są tam na jednym z pięknych
          zdjęć nalesniki i obok nich - paczka mąki nalesnikowej. Wszystkie napisy są po
          polsku na tej paczce. Dziwne,ze nigdy nie udalo mi się znalezc tej maki w
          polskich sklepach.Pytałam niektórych polskich Pań o tej mące,czy robią z tego
          nalesniki.Bardzo były zdziwieni,ze takie coś istnieje.
          Nie wiem,czy prawidlowy mam z tego wniosek:w Polsce też taka maka była,tylko
          mało kto ją uzywał.
        • stynka Re: Маслен 04.03.06, 04:30
          W czasach postradzieckich mąka blinna także jest w każdym sklepie smile Ja tylko
          z takiej smażę naleśniki i nawet mnie - antytalenciu kuchennemu - wychodzą
          dobre!
          smile))

st.
          • metelica Re: Маслен 04.03.06, 12:15
            A w Polsce? Gdzie tą mąke znależć w Polsce? Bo w domu też wszyscy robią u nas z
            mąki nalesnikowej,a w Polsce robie z pszennej.I nie jestem z tego zadowolona.
            • stynka Re: Маслен 04.03.06, 13:06
              Nigdy nie widziałam. Inna sprawa, że nie szukałam smile

st.
              • kacap_z_moskwy Re: Маслен 14.02.07, 21:01
                Justyna, a gdzie ty "блинную муку" kupujesz? Bo ja bym zdziwil mych
                domowych "umiejetnoscia" gotowania smile
                • stynka Re: Маслен 18.02.07, 22:16
                  Denis, Ty serio pytasz?! Przecież jest wszędzie: i w Pierekrostku, i w
                  Ramstorze, i w Kopiejce, i w Karowce... 7 kontynent, Azbuka Wkusa... W każdym,
                  ale to w każdym spożywczaku!!!
                  W letniej wodzie toto rozprowadzic i odstawic na ok. pół godziny, coby ciut
                  napulchniało. I już - na patelnię!

st.
                  • kacap_z_moskwy Re: Маслен 18.02.07, 22:52
                    Przeczez wiez ze ja szukac nie umiem. Ja patrzylem w Auchanie - nie znalazlem,
                    w Krestowsom - nie znalazlem. Co zrobilem? Kupilem w kawiarni gotowe, wsadzilem
                    do nich w domu sgusczenki poki byli gorace i na cale gardlo powiadomilem
                    wszystkich ze musza MOIMI blinami sie poczestywac smile)) Choc po czystej kuchece
                    wszystcy wiedzieli ze nic nie gotowalem, ale glownie ze znalazlem sposob "na
                    bliny" smile Zona jusz trzeczi dzien zartuje ze mnie - kiedy jescze cos "wkusnogo"
                    przygotuje.
        • krymczanka Re: Маслен 14.02.07, 21:24
          Z mąki pszennej tez dobre, ja lubię z serem białym albo z miodem. A tu z
          konfiturami z malin i cos tam jeszcze smile
          www.youtube.com/watch?v=_JIkqJNfVXo
    • qubraq Mąka 03.03.06, 19:20
      gryczana jest w tej chwili łatwo osiągalna w supermarketach albo na bazarach.
      Mietielico, sprobuj zrobic nalesniczki z piwem i dac do nich jakis warzywny
      farsz albo z grzybami smazonymi na cebulce albo z plastrem surowej wędzonej
      szynki! i popijaj to gorącym czystym czerwonym barszczem z zakwasem buraczanym!
      Pychaaaa!
      Andrzej
      • metelica Re: Mąka 04.03.06, 01:21
        Mówisz o mące gryczanej. A ja pisałam o mące naleśnikowej. smile

Nigdy nie jadłam takich nalesników,o których piszesz. W bliżajsze dni napewno
        ich zrobię!

Dziękuję!
    • qubraq Масленица 04.03.06, 11:14
      Dotarło do mnie wreszcie z ta mąką - popytam ludzi o te "naleśnikową";
      Stysiu-Ptysiu, drogi Misiu! Ty też sprobuj z piwem - maja strasznie fajny smak,
      pozdrawiam
      A.
      • pioter34 Re: Маслен 14.02.07, 13:28
        I znowu Maslenica. Historia się powtarza.
        A u mnie w pracy kolega dzisiaj je pierożki z twarogiem, chociaż mówi, że
        niewierzący jest.
        • qubraq Re: Масленица 14.02.07, 16:26
          pioter34 napisał:

> I znowu Maslenica. Historia się powtarza.

I to od poniedzialku aż do niedzieli 18go a w poniedziałek pierwszy dzien postu
          prawosławnego a Pascha tak samo jak u nas - 9 kwietnia!
          Smacznego!
          • sedona Re: ?????? 14.02.07, 16:49
            No to juz sie pogubilam: a dlaczego Pascha w ten sam dzien co u nas, myslalam, ze tez bedzie
            przesunieta, ze odlicza sie od Bozego Narodzenia.
            • metelica Pascha 14.02.07, 17:02
              Пасха (православная пасхалияwink определяется по правилу которое было установлено
              на Первом Вселенском Соборе (325 гwink, в городе Никее. По этому правилу Пасха
              бывает в первое воскресенье после весеннего полнолуния и после иудейской Пасхи.
              • sedona Re: Pascha 14.02.07, 17:17
                Czyli Wielkanoc w Kosciele Wschodnim i Zachodnim zbiega sie. Ale w takim razie bez sensu jest czwarty
                akapit w tym tekscie:
                orion.pta.edu.pl/art/easter/easter_dates.html
                skoro i tak ustala sie wg ksiezyca i kalendarze nie maja nic do tego.
                • metelica Re: Pascha 14.02.07, 17:40
                  sedona napisała:

> Czyli Wielkanoc w Kosciele Wschodnim i Zachodnim zbiega sie.

Zbiega się nie zawsze.Popatrz na ten kalendarz

space.kursknet.ru/astron/russian/calendar/easters.sht

U prawoslawnych Pascha nie moze byc wczesniej od Paschi Iudejskiej. Zawsze jest
                  PO Iudejskiej.
                  • metelica Re: Pascha 14.02.07, 17:44
                    Teraz przeczytalam to,co napisane przed tym kalendarzem.
                    Przykro to czytac sad((
          • metelica Re: Маслен 14.02.07, 17:25
            qubraq napisał:

>a Pascha tak samo jak u nas - 9 kwietnia!

A to wedlug jakiego kalendarza 9 kwietnia? Ja wiem,ze w tym roku 8 kwietnia smile

Cos mi sie wydaje,ze Pan Andrzej bardziej czeka na śmigus-dyngus wink)))))

Ps. Mam nadzieje,ze nie obrazilam Pana. W niedzielę mamy Прощeнное воскресение.
            Poproszę wtedy o wybaczenie,jezeli mój zart uraził smile

• qubraq Re: Масленица 14.02.07, 19:02
              metelica napisała:

> A to wedlug jakiego kalendarza 9 kwietnia?
              Ja wiem,ze w tym roku 8 kwietnia smile
              >
              > Cos mi sie wydaje,ze Pan Andrzej bardziej czeka na śmigus-dyngus wink)))))

O rany - dalbym sobie pasek obciąc ze nacisnąłem ósemke - kurcze blade!!! - no
              oczywiscie ze w niedziele 8go kwietnia. Kretyn ze mnie okrutny!

> Ps. Mam nadzieje,ze nie obrazilam Pana. W niedzielę mamy
              > Прощeнное воскресение.
              > Poproszę wtedy o wybaczenie,jezeli mój zart uraził smile

Łomatko Dziewczyno! jam nie taki obraźliwy ani uraźliwy a juz na pewno nie od
              Twoich żartów, szanowna Dobrodziejko! i to na pewno nie w dzisiejszym dniu choc
              do "zakochanego" przeciez nie mam jakiegokolwiek prawa predystynowac smile))))
              Rok temu napisalem sporo na temat nominacji Wielkanocy zarowno w KRK jak i KPr;
              u nas wiosn e wyznacza astronomia to znaczy moment przejscia Słońca a pozornym
              ruchu po niebie prze tzw. "Punkt Brana" a w kalendarzu prawoslawnym wiosne sie
              definiuje na dzien 21 marca i czesc, a reszta jest taka sama" "w pierwszą
              niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca"!...i juz nie pamietam jak to
              tam bylo dalej. Nie chcialo mi sie obliczac tegorocznej wiosennej pełni ani
              szukac w tablicach parametrow tegorocznego Punktu Barana tylko zajrzalem do
              Prawoslawnego serwisu internetowego:
              www.cerkiew.pl/kalendarz.php?offset=7&styl= i tyle.

jeszcze jedno podane daty są wg kalendarza gregorianskiego państwowego, jak
              glosi "serwis" co oznacza ze Pascha w tym roku, wg kalendarza juliańskiego,
              bedzie 26 marca! Mozesz sprawdzić...

przepraszam za nieporozumienie; Powiedzcie lepiej co przygotowalyscie na
              Maślenicę?
              • sedona Re: ??????&# 14.02.07, 19:21
                No to ja juz kompletnie zglupialam, pomieszaly mi sie te swiateczne niedziele, ksiezyce, pelnie itd.

> Powiedzcie lepiej co przygotowalyscie na
                > Maślenicę?
                -Jak to co? Pyszne ciasto...z torebkismile) A tak w ogole to strasznie chodzi za mna od paru dni suszi,
                wiec moze by to dzisiaj. Ponoc to niezly afrodyzjak...smile
                • qubraq Re: ??????&# 14.02.07, 19:37
                  sedona napisała:

> No to ja juz kompletnie zglupialam, pomieszaly mi sie te swiateczne
                  > niedziele, ksiezyce, pelnie itd.

Rok temu Metelica podala na innym forum taka linkę:
                  adventos.chat.ru/dir_articles/articles_paskha.html
                  • metelica Re: ?????? 14.02.07, 23:20
                    Własnie chcialam przypomnic wam tutaj ten link. Ale Pan Andrzej jest szybszysmile
                    A na maslennice ja nic nie robię specjalnego. Tak,jak w inne dni,tak i teraz:
                    jedzonko u mnie jedno i to same:kefir,soki,pieczywo chrupkie razowe,twarozek
                    chudy,marchewki,jablka.Jutro zadnych pączkow nie bedzie,bo nie moge nawet
                    patrzec na tłuste jedzenie.O blinach tez nie ma mowy.Poprostu na samo
                    wspomnienie robi się niedobrze.Jak ja moglam to kiedyś jesc? Jakie to wszystko
                    niezdrowe....smile
                    Mimo wszystko,zycze wszystkim smacznego! Smacznych blinczikow,paczkow i co tam
                    jeszcze tłustego i kalorycznego? smile)

• sedona Re: ?????? 14.02.07, 23:35
                      O rety, Metelico, nie jesz paczkow?! Jak tak mozna?
                      smile
                      Ja sie na pewno skusze, w mysl zasady, ze wszystko co zabronione to albo nieprzyzwoite albo tuczacewink)))
                      PS A w Rosji sa paczki?
                      • metelica Re: ?????? 15.02.07, 07:46
                        sedona napisała:

> A w Rosji sa paczki?

Oczywiscie,ze w Rosji pączki są! Najsmaczniejsze - z nadzieniem z warionoj
                        sguszczonki.Pyyycha! Polecam! Są bardzo smaczne. I bardzo tuczące wink)))
                        • pioter34 Re: ?????? 15.02.07, 09:07
                          Nie do końca mogę sie zgodzić. W sklepie można kupić takie ala pączki - to samo
                          ciasto, kuleczki z jakimś nadzieniem, np.sguszczonka, ale wielkości 1/3 naszego
                          pączka. Natomiast w cukierniach prawdziwych, duzych, do tego ciepłych pączków
                          nie ma. Są różne ciacha z kremem, itp. Są też specjalne cukiernie z donutsami,
                          np.obok kina "Sofia".
                          • metelica Re: ?????? 15.02.07, 11:18
                            pioter34 napisał:

> Nie do końca mogę sie zgodzić. W sklepie można kupić takie ala pączki - to
                            samo
                            >
                            > ciasto, kuleczki z jakimś nadzieniem, np.sguszczonka, ale wielkości 1/3
                            naszego
                            >
                            > pączka.

No nie wiem,nie wiem,gdzie Ty to kupujesz. Ja w Rosji jadlam pączki takiej
                            wielkosci,ze w Polsce mozecie o takich tylko pomarzyc.Nie mowię juz ile bylo
                            tego nadzienia!
                            Mówie na serio,naprawdę bylam bardzo zadowlona z tego faktu,ze u nas w Rosji
                            takie smaczne jedzonko mozna kupic.Zresztą, u nas mi wiele rzeczy bardziej
                            smakowalo i smakuje. Dodam tylko,ze wedlug mnie,najsmaczniejsze jedzonko mozna
                            zjesc poza Moskwą.
                            • pioter34 Re: ?????? 15.02.07, 11:33
                              No to poproszę o namiary przynajmniej zbliżone, gdzie takie pączki mogę kupić.
                              Jeżeli to poza Moskwa, to niestety obejdę się w tłusty czwartek bez pączków.
                              Dodam że jak w wielu sprawach, wielkość nie jest najważniejsza, najważniejsze
                              żeby sprzedawali pączki świeże, jeszcze ciepłe. Po kilku godzinach pączek traci
                              smak. W ogóle tłuszcz najsmaczniejszy jest na ciepło, pieczony baran pycha, ale
                              na chłodno jest nie do zjedzenia.
                              • metelica Re: ?????? 15.02.07, 11:44
                                pioter34 napisał:

> No to poproszę o namiary przynajmniej zbliżone, gdzie takie pączki mogę kupić.

Niestety, możesz kupic poza Moskwą.

> Jeżeli to poza Moskwa, to niestety obejdę się w tłusty czwartek bez pączków.

Ja tez bez pączkow dzisiaj! Witaj w klubie smile))))

> najważniejsze
                                > żeby sprzedawali pączki świeże, jeszcze ciepłe.

Własnie takie kupowalam.Ale to bylo,jak juz mowilam,daleko od stolicy.

• pioter34 Re: ?????? 16.02.07, 08:47
                                  Odwiedziłem wczoraj "Perekrostok", bo według Kacapa pracuje tam dużo Polaków i
                                  liczyłem, że rzucą na półki trochę pączków. Niestety nie. Dlatego tłusty
                                  czwartek postanowiłem świętować prawdziwymi męskimi rosyjskimi pączkami -
                                  mianowicie kawiorem czerwonym z Sachalina. Do tego, zamiast kawy, Russkij
                                  standart platinum i sok brzozowy z Białorusi (dziwne ale rosyjskiego soku nie
                                  ma w sklepach).
                                  A odnośnie polskich pączków (lub podobnych do nich), to adekwatna odpowiedź
                                  według mnie powinna brzmieć: można znaleźć, ale bardzo rzadko; albo właściwie
                                  nie ma z małymi wyjątkami (ewentualnie jednym wyjątkiem). Natomiast z Twojej
                                  wypowiedzi Metelico ja mogłbym wywnioskować, że w Rosji na każdym rogu, w
                                  każdej cukierni albo kawiarni mozna dostać pączki jak w Polsce.
                                  A odnośnie klubu beztłuszczowych, to proponuję jednak nie przesadzać, każda
                                  seksualna kobieta powinna lekko sie zaokrąglać tu i ówdzie.
                                  • metelica Re: ?????? 16.02.07, 10:30
                                    pioter34 napisał:

> Dlatego tłusty
                                    > czwartek postanowiłem świętować prawdziwymi męskimi rosyjskimi pączkami -
                                    > mianowicie kawiorem czerwonym z Sachalina

Też chcialabym miec taki tłusty czwartek!!!!

> sok brzozowy z Białorusi (dziwne ale rosyjskiego soku nie
                                    > ma w sklepach)

Na ten temat nic nie moge powiedziec,bo jakoś ,bedac w rosji, nawet i nie
                                    pomyslalam o soku brzozowym. Natomiast w Polsce ja widzę w sklepach sok
                                    brzozowy w kartonie i pisane po rosyjsku.Jest dosc drogi w porownaniu z innym
                                    sokami - cos mniej- więcej 7- 8 zł za litr. Musialabym sprawdzic,czyja to
                                    produkcja - Rosji czy Bailorusi.

> Natomiast z Twojej
                                    > wypowiedzi Metelico ja mogłbym wywnioskować, że w Rosji na każdym rogu, w
                                    > każdej cukierni albo kawiarni mozna dostać pączki jak w Polsce

Wyobraz sobie,ze tak,ja naprawde widzialam pączki wszędzie! Tylko mowię
                                    Tobie,ze mam na mysli miasta poza Moskwą!

> A odnośnie klubu beztłuszczowych, to proponuję jednak nie przesadzać
                                    > każda
                                    > seksualna kobieta powinna lekko sie zaokrąglać tu i ówdzie

Nie przesadzam. Sytuacja jest pod kontrolą smile To nie jest klub
                                    beztłuszczowych,to klub podtrzymujących zgrabną seksowną sylwetkę smile

• sedona Re: ?????? 16.02.07, 20:16
                                    pioter34 napisał:

Do tego, zamiast kawy, Russkij
                                    > standart platinum
                                    -Co to jest?

sok brzozowy z Białorusi
                                    -A to? Mam nadzieje, ze sok brzozowy nie ma nic wspolnego z nasza woda brzozowasmile))))) Ale pytam
                                    powaznie, czy to jest sok z brzozy? I jak to smakuje?

> A odnośnie klubu beztłuszczowych, to proponuję jednak nie przesadzać, każda
                                    > seksualna kobieta
                                    -A co to seksualna kobieta? tongue_out
                                    • metelica Re: ?????? 17.02.07, 07:41
                                      sedona napisała:

> Mam nadzieje, ze sok brzozowy nie ma nic wspolnego z nasza woda brzozowa
                                      > smile))))) Ale pytam
                                      > powaznie, czy to jest sok z brzozy? I jak to smakuje?

Sok brzozowy,Sedono,to co innego,niż woda brzozowasmile Opowiadac o tym soku nie
                                      będę - bo odrazu serce mi ściska i łezka się kręci - dziecinstwo się
                                      wspomina......

Tutaj poczytasz:

health.rambler.ru/articles/9042/
                                      A propos,jestem pewna,ze w rosyjskich sklepach pelno tego soku i to rosyjskiej
                                      produkcji. Nie rozumiem,czemu o calej Rosji Pioter mówi tylko na podstawie
                                      tego,co widzi albo nie widzi w Moskwie.

> -A co to seksualna kobieta? tongue_out

No i proszę: a ktoś się smial z mego polskiego! Kobieta chyba może byc
                                      seksownej,a nie seksualnej? smile Tak to jest: wysmiewac innych!
                                      Oczywiscie, Pioter może powiedziec,ze pomylil z rosyjskim...rosyjskie
                                      slowo "seksualnaja" to po polsku "seksowna". Tylko..hm..hm..łatwiej wysmiac
                                      wiedzę polskiego u cudzoziemki!
                                      • krymczanka Re: ?????? 17.02.07, 23:52
                                        >metelica napisała
                                        >bo odrazu serce mi ściska i łezka się kręci - dziecinstwo się
                                        > wspomina......
                                        Tak, w każdej kafejce można było się napić. I w takich dużych słojach
                                        3litrowych można było kupić w sklepach. W upały to było lepsze od gazirowki.
                                      • kacap_z_moskwy Re: ?????? 18.02.07, 01:11
                                        Metelica,
                                        Piotr w tej chwili ma racje. Soku brzozowego w Moskwie w sklepach nie ma (w
                                        aptekach jest, ale w malych buteleczkach). Choc trzeba napisac praktycznie nie
                                        ma. Ale u mnie na Ryzskiej w "Krestowskom" wlasnie tydzien temu kupilem na
                                        probe butelke soku brzozowego zrobionego w Nowgorodskim obwodzie. Byli butelki
                                        soku z dobawka cytrusa, maliny, брусники i czegoz tam jescze... Wziolem
                                        naturalny. Nie pomietam jusz!!! jaki mial smak w moim dziecinstwie. Ale,
                                        kupiony, byl nawet niezly. Choc nie zamienie im sokow zwyklych. A w Pitere
                                        widzialem stare 3 litrowe szklanki z sokiem. Ale nie kupowalem je. Niedlugo
                                        bede - kupie.
                                      • sedona Re: ?????? 18.02.07, 04:03
                                        No to ten sok powienien zrobic swiatowa kariere w dobie diet ze swoim oczyszczajacym dzialaniem! Poza
                                        tym bylo tam napisane, ze pomaga na katar, czyzby ludzkosc w koncu wydumala na to lekarstwo?!
                                        Nigdy nie pilam tego soku, a tyle o tym piszecie, ze jak tylko bede miala okazje to sprobuje.
                                        • metelica Re: ?????? 18.02.07, 10:25
                                          Pisząc o dziecinstwie, mialam na mysli nie sok z butelek czy sloikow,a
                                          prawdziwy sok wprost z brzozy! Chociaz wychowywałam się w miescie,soku było pod
                                          dostatkiem smile -ze względu na ogromną ilosc brzoz w miescie. Tylko trzeba bylo
                                          znalezc drzewka,gdzie sok poprostu splywal po galązkam. Dorosli przywiązywali
                                          sloiczki do gałęzi, i sok spływal do nich. A dzieci woleli stac pod galęziami i
                                          od razu pic ten sok smile Sok z butelek- to juz nie ten smak. To kazdy powie,kto
                                          pil wprost z brzozy i kto potem spróbował kupowany.
                                      • pioter34 Re: ?????? 19.02.07, 12:20
                                        Czyli co Metelico, w rosyjskich sklepach pełno jest rosyjskiego soku
                                        brzozowego, podobnie jak pączkówsmile Od dawna wiadomo, że nie prawda jest
                                        najważniejsza, ale propaganda. Jeżeli Metelica gwarantuje, że wszędzie jest
                                        pełno, to wszędzie jest pełno, i koniec.
                                        Nigdy nie pisałem, że piszę o całej Rosji, znowu kłamstwo. Częściej piszę o
                                        Moskwie, bo tu mieszkam, ale jeżdżę też po Rosji. A Twoje rosyjskie wojaże były
                                        dawno temu, a Rosja szybko się zmienia. Dlaczego w końcu nie napiszesz, gdzie
                                        jadłaś te wspaniałe pączki. Nawet poza Moskwą mogę sprawdzić - sam albo przez
                                        znajomych.
                                        Dla orłów, którzy podobnie jak Sedona, nie zrozumieli wyrażenia "seksualna
                                        kobieta", wyjaśniam dlaczego tak napisałem - są 3 wersje- do wyboru, w
                                        zależności od upartyjnienia:
                                        1.Moja rozmowa z Metelicą miała właśnie formę rozmowy, jej charakter był dość
                                        intymny (słowo "intymny" Metelico w j. polskim ma mniej seksualny charakter niż
                                        w rosyjskim), dlatego postanowiłem użyć takiego zruszczenia, aby być dobrze
                                        zrozumianym przez naszą rosyjską koleżankę, co zresztą mi sie udało.
                                        2.Jest to zwykła literówka, miało być sensualna kobieta.
                                        3.Moja wina, moja bardzo wielka wina, przeto błagam Sedone, Metelicę i
                                        wszystkich pozostałych o wybaczenie.
                                        I w celu znalezienia belki w oku Sedony ogłaszam mini-konkurs na znalezienie
                                        błędu w wypowiedziach Sedony. A swoją drogą nieładnie Sedono tak się wcinać, od
                                        wyszukiwania błędów na tym forum jest Grazka100.
                                        • metelica Re: ?????? 19.02.07, 13:29
                                          pioter34 napisał:

> Nigdy nie pisałem, że piszę o całej Rosji, znowu kłamstwo. Częściej piszę o
                                          > Moskwie, bo tu mieszkam, ale jeżdżę też po Rosji.

Piotrze! Ty mnie nie zrozuzmiales! Przeciez wlasnie i mowie,ze Ty piszezsz
                                          ciągle o Moskwie,a ja piszę o innych rosyjskich miastach.

>A Twoje rosyjskie wojaże były
                                          > dawno temu, a Rosja szybko się zmienia. Dlaczego w końcu nie napiszesz, gdzie
                                          > jadłaś te wspaniałe pączki.

Nie piszę nazwy tych miast tylko z tego powodu,bo tutaj na forum piszę
                                          stanowczo zaduzo o sobie,a chcialabym zachowac jak najwiecej anonimowosci smile A
                                          kto uwaznie czyta wszystko,co ja tutaj na Forum pisalam,ten wie,jakie miasta
                                          mam na mysli i kiedy ja ostatni raz bylam w Rosji.

> 3.Moja wina, moja bardzo wielka wina, przeto błagam Sedone, Metelicę i
                                          > wszystkich pozostałych o wybaczenie.

Ja juz wszystko wszystkim wybaczylam wczoraj,mozna o tym przeczytac w wątku
                                          Qubraqa o proszczonnom woskresen'e.

• sedona Re: ?????? 19.02.07, 16:12
                                          A co Ty sie dzis obudziles w takim powaznym nastroju? Zartowalam, przeca literowki kazdemu sie
                                          zdarzaja. Czy pod kazdym postem mam pisac "zart zamierzony"?
                                          • pioter34 Re: ?????? 21.02.07, 09:56
                                            Zgadza się, nastrój jak zwykle i jak co dzień mam poważny. Ale wszystko Ci
                                            odpuszczam. A jako pokutę proponuję 3 zdrowaski albo 10 pompek amerykańskich,
                                            ewentualnie powstrzymaj się, podobnie jak Metelica, od tłustego jedzenia.
    • maaax poczytaj Mariusza Wilka 04.03.07, 10:47
      Wilczy notes.
      • buran3 Re: poczytaj Mariusza Wilka 05.03.07, 11:59
        A sio na swoje gumno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka