qubraq 16.03.06, 18:10 Podpowiedzcie mi bardzo proszę kto go przetłumaczyl na język polski i gdzie moge znaleźć polski tekst; pomietam z polowę ale chcialbym sobie przypomnieć cały; Andrzej Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hajota Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 16.03.06, 18:20 Julian Tuwim. Przekład jest genialny. W polskim Internecie raczej tego wiersza nie znajdziesz. Spróbuję odtworzyć z pamięci, a jak się nie uda, to za parę dni będę miała dostęp do antologii, w której pewnie go znajdę. Odpowiedz Link
hajota Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 16.03.06, 18:26 Na razie masz rosyjski: Мы ехали шагом, Мы мчались в боях И «Яблочко»-песню Держали в зубах. Ах, песенку эту Доныне хранит Трава молодая - Степной малахит. Но песню иную О дальней земле Возил мой приятель С собою в седле. Он пел, озирая Родные края: «Гренада, Гренада, Гренада моя!» Он песенку эту Твердил наизусть... Откуда у хлопца Испанская грусть? Ответь, Александровск, И Харьков, ответь: Давно ль по-испански Вы начали петь? Скажи мне, Украйна, Не в этой ли ржи Тараса Шевченко Папаха лежит? Откуда ж, приятель, Песня твоя: «Гренада, Гренада, Гренада моя»? Он медлит с ответом, Мечтатель-хохол: - Братишка! Гренаду Я в книге нашел. Красивое имя, Высокая честь - Гренадская волость В Испании есть! Я хату покинул, Пошел воевать, Чтоб землю в Гренаде Крестьянам отдать. Прощайте, родные! Прощайте, семья! «Гренада, Гренада, Гренада моя!» Мы мчались, мечтая Постичь поскорей Грамматику боя - Язык батарей. Восход поднимался И падал опять, И лошадь устала Степями скакать. Но «Яблочко»-песню Играл эскадрон Смычками страданий На скрипках времен... Где же, приятель, Песня твоя: «Гренада, Гренада, Гренада моя»? Пробитое тело Наземь сползло, Товарищ впервые Оставил седло. Я видел: над трупом Склонилась луна, И мертвые губы Шепнули: «Грена...» Да. В дальнюю область, В заоблачный плес Ушел мой приятель И песню унес. С тех пор не слыхали Родные края: «Гренада, Гренада, Гренада моя!» Отряд не заме Odpowiedz Link
hajota Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 16.03.06, 18:27 Отряд не заметил Потери бойца И «Яблочко»-песню Допел до конца. Лишь по небу тихо Сползла погодя На бархат заката Слезинка дождя... Новые песни Придумала жизнь... Не надо, ребята, О песне тужить, Не надо, не надо, Не надо, друзья... Гренада, Гренада, Гренада моя! Odpowiedz Link
qubraq Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 16.03.06, 18:41 Hania - rosyjski mam ale dziekuje!!! - może masz pieśń na MP3 do tych słów? A. Odpowiedz Link
hajota Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 16.03.06, 18:54 No właśnie próbowałam znaleźć na www.sovmusic.ru, ale coś się tam zacina. Spróbuję poszukać gdzie indziej. Odpowiedz Link
metelica Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 16.03.06, 21:37 mp3 tej piosenki jest tutaj: ksp.intat.ru/berkovsky.html Odpowiedz Link
qubraq Grenada Grenada Grenada maja! 16.03.06, 23:03 Mietielico liubimaja - ogromne dzieki!!!! Andrzej Odpowiedz Link
mil1215a Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 17.03.06, 08:59 Grenada - Tuwim Jechaliśmy stępa, Pędziliśmy w kłębach I Jábłoczko - piosnkę Trzymaliśmy w zębach. Ach, piosnkę tę dotąd Na pewno pamięta Malachit stepowy, Murawa pomięta. Lecz inną pieśń jeszcze, w o obcym narodzie, Do siodła przytroczył Towarzysz w pochodzie l śpiewał, choć rodak, Tutejszy jak ja; - Grenada, Grenada, Grenada majá! Na pamięć tę piosnkę Jak pacierz znał Pański, I skąd do mołojca Ten smutek hiszpański? Kijowie! Połtawo! Od kiedyż w te strony Przybyły z Grenady Hiszpańskie canzony? Nie w twoimż to zbożu, Ukrajno śród żniwa, Tarasa Szewczenki Papacha spoczywa? Więc skąd, przyjacielu, W piosence twej łka: - Grenada, Grenada, Grenada majá! A chochoł-marzyciel Po małej chwileczce Powiada: "Grenadę Znalazłem w książeczce. Wysoki to honor Tak piękne mieć imię, Jest powiat grenadzki W hiszpańskiej krainie. Ja chatę porzucił I walczyć szedł po tom, Że ziemię w Grenadzie Ja oddać chcę chłopom. Żegnajcie, najmilsi, Powrócę, Bóg da!" Grenada, Grenada, Grenada majá! Pędziliśmy w znoju, By poznać dokładnie Gramatykę boju I słowa armatnie. Świt wstawał na niebie, By znowu się schować, I koń się utrudził Po stepie cwałować. Lecz Jábłoczko szwadron Wciąż grał bez wytchnienia Na skrzypcach epoki Smyczkami cierpienia. I gdzież, przyjacielu, Podziała się ta - Grenada, Grenada, Grenada majá! Na ziemię od kuli Zwaliło się ciało, Rozstało się z siodłem, A nigdy nie chciało. Nad trupem się księżyc Potoczył jak łza, I wargi martwiejąc Szepnęły: „Grena..." Daleko, za chmury, Unosząc swa mękę, Przyjaciel mój poszedł I zabrał piosenkę, I nikt już nie słyszał Od tego dnia: - Grenada, Grenada, Grenada majá! A szwadron kolegę Bez żalu pogrzebał I Jábłoczko - piosnkę Do końca dośpiewał. I tylko z niebiosów Opadła nad nami Łza deszczu maleńka Na zmierzchu aksamit. I cóż wy, najmilsi? Za pieśnią tęsknicie? Nie wolno! Pieśń nową Złożyło nam życie! I składa, i składa, I naprzód nas gna! - Grenada, Grenada, Grenada majá! Odpowiedz Link
qubraq Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 17.03.06, 12:02 mil1215a , baaaardzo serdecznie dziękuje Andrzej Odpowiedz Link
nitka3 Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 17.03.06, 14:23 pamietam to z bbaaaaardzo dawnych lat.Wzruszyłam sie -wciąz pięknie wiersz brzmi! Odpowiedz Link
qubraq Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 24.03.14, 15:57 Może warto przypomnieć... Odpowiedz Link
takinny Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 29.10.17, 06:28 Dzięki Wam najserdeczniejsze za te dwa genialne wiersze. - Bo Swietłow i Tuwim pomniki są dwa - Grenada... I jeszcze w "nowoczesnym" brudzie znajdują się wzajemnie ludzie, co w duszy ta stara melodia im gra - Grenada... Całuję Was w trąbę. ZenonB Odpowiedz Link
czort Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 13.01.18, 22:31 www.youtube.com/watch?v=jHWOOavJ3ds Odpowiedz Link
drabe1 Re: Jest piekny wiersz Swietłowa Grenada! 22.05.19, 23:12 Przetłumaczył genialnie Julian Tuwim, ale niestety, nie mogą Ci podać, gdzie znajdziesz tekst tego pięknego wiersza., Moda na rosyjską poezję jakby przygasł, Odpowiedz Link