Dodaj do ulubionych

Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę?

15.11.06, 10:26
Wiem, że to forum związane z kulturą, ale chciałem do tematu podejść bardziej
całościowo. Czyli chodzi mi także o jakość życia, ludzi, a zwłaszcza
wartości, które można porównywać, czyli niestety liczby.
Bardzo zależy mi na opinii osób, które w samej Rosji przebywały dłuższy czas
i w nie bardzo odległej przeszłości, a przy tym mają podstawy porównać
określone zagadnienie z sytuacją na zachodzie Europy, w USA.
Ja sam ponad rok mieszkam w Moskwie i niestety coraz trudniej znaleźć mi
rzecz, która pozytywnie wyróżnia Rosja w porównaniu z Polską nawet.
Jeżeli chodzi o Moskwę to jest strasznie zatłoczona. Mnóstwo samochodów, złe
drogi, milicjanci-łapownicy, straszna kultura jazdy. A przy tym rezygnacja z
własnego samochodu wcale nie jest dożo lepszym rozwiązaniem. Pozytywnie
wyróżnia się metro - jego rozwinięta sieć. Natomiast w związku z morzem
ludzi, jazda odbywa się w ścisku. Tu też "obowiązuje" brak kultury, kto
pierwszy, kto silniejszy, połączone z wyzwiskami, a czasami pomocą pięści.
Bardzo zauważalne jest to chamstwo ludzi na każdym kroku-na ulicy, w sklepie.
Brud na ulicach to oddzielny temat, Rosjanin przyjeżdzającu do Polski jest
zaskoczony czystościa ulic, natomiast przyjeżdzającu pierwszy raz do Niemiec
musi być zszokowany.
Władza wprowadza program Dostępne Mieszkanie, ale nie wie jak to zrobić bo 1
metr w chruszczobie to prawie 4000 usd. Wynajęcie mieszkania też jest
strasznie drogie.
Artykuły spożywcze(oprócz tych podstawowych mleko, chleb, kasza) są drogie,
droższe niż w Polsce, najczęściej sprowadzane z zachodu, ale gorszej jakości.
Owoce, warzywa obrzydliwie drogie, często kilkakrotnie droższe niż w Polsce.
Wino, piwo-importowane (gruzińskiego niestety brak - bo oficjalnie zatrute,
nieoficjalnie z niegrzecznego kraju), swoje marnej jakości. Wódka - naprawdę
dobre sa w podobnej cenie jak nasze. Natomiast tanie to często ryzyko
żółtaczki albo po prostu zejścia (po ostatnich działaniach rządu coraz
częstsze).
Praworządność, sądy, milicja - marnie, korupcja, złe prawo.
Rosjanie-w pracy mało wydajni, w związku z koniecznościa przystosowania się
do warunków-często ze skrzywionym kręgosłupem moralnym, coraz powszechniejszy
szowinizm, z zachodu najczęściej wracają, bo tam za duży indywidualizm.
Sport-lekkoatletyka, łyzwiarstwo, narciarstwo biegowe-pozytywnie, cała reszta
dużo gorzej.
Kultura- pozytywnie opera, balet, teatr- dla amatorów, dla mnie kilka razy w
roku starczy w Rosji i w Polsce.
Muzyka - brak nazw i nazwisk o światowej sławie, chociaż mnie kilka zespołów
podoba się. Literatura-Dostojewskiego i Tołstoja przeczytałem...
Niestety, większość pozytywnych rozwiązań przychodzi do Rosji z Zachodu.
Jednak, co dwie głowy to nie jedna, liczę na was. Może nie jest tak źle.
Obserwuj wątek
    • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 15.11.06, 14:11
      Właśnie znalazłem forum i co sądzą o Rosji Rosjanie.

www.rosjanie.pl/forum/viewtopic.php?t=163&postdays=0&postorder=asc&start=0
      • metelica Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 15.11.06, 15:10
        pioter34 napisał:

> Właśnie znalazłem forum i co sądzą o Rosji Rosjanie.
        >

Nie wiem,czy wszyscy Rosjanie tak sadzą smile To Forum,na ktory podales link ja
        już oddawna znam i kiedyś lubilam poczytac,co tam piszą. Chociaz sama tam nigdy
        nie pisalam i nie mam zamiaru tego robic.Od pewnego czasu tam nawet i nie
        zaglądam. Bo zauwarzylam,ze znikają tam niektore wypowiedzi,szczegolnie tych,co
        widzą plusy Rosji,a minusy Polski.

Na temat Rosji,jakimi oczami ja ją widzę, postaram sie napisac pozniej,bo teraz
        nie mam wolnego czasu sad

Powiem tylko krótko: chyba bylismy w różnych Rosjach.
        • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 15.11.06, 16:01
          Czytając forum rosjanie.pl tylko przez godzinę, znalazłem całe mnóstwo
          negatywnych wypowiedzi o Polsce i Polakach. Jest nawet jeden duży wątek na ten
          temat, a w podanym przeze mnie linku przedostatni post też jest dla Polski
          negatywny. Widocznie bardzo dawno nie byłaś na tym forum. Z forum Gazety też
          znikają posty, które łamią regulamin. Różne mogą być powody, może reklama
          swojej działalności, należałoby zapytać. Mam nadzieję, że to nie Twój post
          wykasowali, bo nadzwyczajnie jesteś wzburzona.
          Inaczej dla wygladała Rosja, kiedy przyjechałem na tydzień w czasach
          studenckich - pachniała egzotyką. A inaczej wyglada teraz, po roku przebywania
          do chwili obecnej. Dlatego nasze Rosje mogą się różnić.
          Nie przeczę, że w enklawach nowych ruskich, ewentualnie środowisku akademickim,
          Rosja prezentuje się trochę inaczej (to raczej całe życie wygląda inaczej), ale
          jeżeli będąc niedawno w Rosji nie widziałaś tych rzeczy, o których piszesz,
          zaczynam mieć dziwne podejrzenia. Czasami można zerwać z mitologizowaniem.
          Dodam, że nie chodzi mi o totalną krytykę Rosji - poznawanie nowej kultury,
          nowego języka jest bardzo ciekawe. Mnie chodzi o rzeczowość i prawdę (ostatnio
          to słowo coraz głupiej brzmi). Czekam z niecierpliwością na Twoją wypowiedź.
          • metelica Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 15.11.06, 22:23
            pioter34 napisał:

>Widocznie bardzo dawno nie byłaś na tym forum.

Raczej to Ty jestes od niedawna na forum rosjanie.pl i nie wiesz,co i kiedy tam
            znikneło smile

> Z forum Gazety też
            > znikają posty, które łamią regulamin.

Tak,to tez wiem. Tylko czy skasowany wątek [nie mój! - bo chyba nie będziesz
            wiedzial,o co mi chodzi ] na jednym z prywatnych For to naprawdę był wątek
            lamiący Regulamin ?

>Różne mogą być powody, może reklama
            > swojej działalności, należałoby zapytać.

Nie musze nikogo pytac. Poprostu czytalam to wszystko,co zniknęlo, i wiem,kto i
            co pisal.

>Mam nadzieję, że to nie Twój post
            > wykasowali, bo nadzwyczajnie jesteś wzburzona.

I tutaj sie mylisz. Jestem jak najbardziej spokojna. Nie ma w mojej poprzedniej
            wypowiedzi ani wykrzyknikow,ani Caps Locka smile. I cytuje poprzednia wypowiedz:
            "...sama tam nigdy nie pisalam i nie mam zamiaru tego robic." Jak mogli
            skasowac moj post,jezeli ja nigdy na tamtym forum nie zaistnialam?

Planowałam dac obszerną wypowiedz Tobie. Dac swoje argumenty pod kazdym Twoim
            zdaniem. A teraz przeczytałam jeszcze raz Twój pierwszy post i mam mieszane
            uczucia:

1. Albo Ty nigdy nie byłeś w Rosji i tylko nazbierałeś z neta negatywne
            wypowiedzi internautów z roznych polskich portali [bo wszystko,co piszesz,to
            ciągle wszędzie sie powtarza przez tych,co nigdy nie byli nawet na granicy z Rosją].

2. Albo Ty naprawdę mieszkasz teraz w Rosji,tylko masz n o s t a l g i ę ,ktora
            wprowadza Ciebie w dolek i dla tego wszystko tak postrzegasz. Zaskoczyles mnie
            tym,co piszesz. Ja widziałam zupełnie co innego,a byłam nie tylko w Moskwie.
            Zwiedzałam глубинку. Podejrzewam,ze bardzo tęsknisz za Polską i wszystkie moje
            slowa to będą напрасные слова smile Może lepiej teraz nie dyskutowac?

Pozdrawiam.

• tuliak Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 02:26
              hejosmile
              1/ nie wpadajmy w zimowy marazmsmile to takie ogólne i bez związku hasełko anty
              2/ ta wypowiedź piotera jakoś tak mi brzmiała z poczatku jak prowokacja ale
              może to faktycznie- jak mówi Metelica - nostalgia, tęsknota za czymś/kimś w Pl
              lub samą PL i to sprawia,że Polaka kłują w oczy różne niuanse życia w M. czy w
              ogóle w R.; na temat mieliśmy już dyskusje, np. Stefana o "stolicylandzie" -
              krainie złożonej ze stolic - mają wiele wspólnego
              3/ mnie w Niemczech akurat zadziwiał brud panujący tuż, tuż za fasadami czy
              głownymi drogami, tym bardziej, że same główne są b.czyste
              4/ nie powiedziałbym - jak Kacap - że emigracja z Rosji jest mała - jest bardzo
              duża emigracja ludzi rosyjskojęzycznych /np. w GB/, a głównie są "biali" to nie
              widać by to byli ciurkismile czasem trudno stwierdzić bez "głębszej" rozmowy jaki
              ma paszport; poza tym - co się tyczy z kolei imigracji - do Rosji jeździ masa
              Ukraińców do pracy/paru takich znam/, jest masa różnych chińsko-koreańsko-
              wietnamskich dzielnic - wiemy wszyscy o tym wszystkim/zresztą Kacap też pisał o
              tym kiedyś/, ale pytanie brzmi - DLACZEGO tak jest?
              W ich krajach są gorsze zarobki, po drugie z Rosji jednak dużo ludzi
              wyjechało/rozjechało się na jakiś czas po świecie a po trzecie ci co zostali
              nie chcą już każdej, każdej pracy wykonywać czy podejmować ją na dłużej. Tak
              jak w Pl./R./UA czy każdym innym kraju w miarę normalnym ( ale szerokie i
              dziwne pojęciesmile przepływ siły roboczej / jak to się brzydko nazywa/ sprawia,
              że wyjeżdża się po lepszą pracę i lepiej płatną a na to miejsce przyjeżdżają
              ci, których urządza ta praca i płaca.
              Temat szeroki, forum "zagadujemy" Agnieszce.
              A'propos koncertu Okean Elzy - w niedzielę w Minimaxie u Kaczkowskiego był
              anonsowany- co cieszy ! Anons był zilustrowany muzyką więc już ponad 500
              tysięcy słuchaczy tej zacnej audycji mogło "łyknąć" bakcyla... smile

Nno, już czwarta z chwostikom więc para zakrugliatsasmile
              Paka, do skorych wstriecz
              ps. a jednak jeszcze peesik - z całym szacunkiem ale może jeszcze być kwestia
              perspektywy, mam namyśli punkt widzenia ZALEŻY OD PUNKTU SIEDZENIA... / to tak
              o Pioterze/ Młodzież - właśnie tak do 30-ki jak sądzę- zawsze jest bardziej
              krytyczna od starszych i chce zmieniać świat. To tak trochę na wesoło ale i też
              trochę na poważnie. A bez krytyki nic się nie zmieni nigdzie. Tylko komu
              jeszcze się chce... Wszyscy zabiegani, zajęci swoimi własnymi sprawiami i
              kieszenią. I to taki smutny koniec. Każdy ma swoje spojrzenie, niektórzy odarte
              z romantyzmu, tajemnicy, bez miłych wspomnień. Inni przeciwnie. Jedni kochają
              kraj urodzenia, inni emigrują i zakochują się bez pamięci na czużbinie, kolejni
              usychają z tęsknoty za krajem jednym lub tym drugim a jeszcze inni zawsze są w
              stanie tęsknoty za tym innym a tu gdzie są nazywają "Tu" a gdzie jadą - "Tam".
              I zawsze są u siebie.

...tiem kto łażytsa spat'...
              • tuliak Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 02:46
                o, mały aneks, bo widzę,że nie tylko ja nie śpięsmile czasami przypomina mi
                się,że ludzie dzielą się na złych i dobrych (a nie na Rosjan i Polaków - bo
                patrząc na polskie SMI można by tak pomyśleć - od lat zreszta jest coraz gorzej
                i mniejsza z tym dlaczego) a telewizja - twój wróg, na tym forum parę osób od
                lat ( można zaryzykować twierdzenie) nie marnuje czasu na tosmile

w Tule gęsto sypiesmile
                oj tak, tak, i znów prazdniki...
              • tuliak Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 02:53
                A'propos Ukraińców w Rosji - jak zajrzysz do OWIR-u - stoi dłuuuga kolejka.
                Jeśli trafi się biały - toczno Ukrainiec. Przynajmniej u nas w T. tak jest.
                teraz to już naprawdę spadamsmile
                • qubraq Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 10:01
                  Cześć Denis, cześć Tuliak! bardzo serdecznie Was pozdrawiam i zycze Wam
                  wszystkiego naj-naj-najlepszego! Że co, że nie ma okazji do życzeń?... a co?
                  zawsze musi byc? A tak, wyczajnie - prosto od serca, dzień dobry jak każdy inny
                  a dzis pięknie u nas i na chwilę wróciła "polska złota jesień"... i pójdę sobie
                  na spacer jesiennymi polami i łąkami, niestety sam bo moja jamniczka już
                  staruszka i daleko nie ujdzie a żona pojechała do wnuczek "pobabciować", pójde
                  sobie i będę sobie bez skrepowania śpiewać "...a ja idu szagaja pa Maskwie..."
                  albo Nikitinych "Alieksandra, Alieksandra..." albo moje ukochane pieśni
                  Tariwerdijewa do słów poetów rosyjskich albo jakieś piesni zastolnyje albo
                  łagierskije "Ja pomniu tot Wanińskij Port..." albo wajennyje....Hospody pamyłuj!
                  ile tych piosenek i pieśni jest do spiewania - można całe życie prześpiewać po
                  rosyjsku i ukraińsku... i jeszcze zycia nie starczy ... i w uszach zadźwięczy
                  gdzieś spod świadomości głos Pugaczowej ustami naszej Basi Brylskiej "Mnie
                  nrawit'sia czto wy nie balnyje mnoju..." ale to nieprawda - ja - uły - balnoj
                  Taboju Rassija...
                  Andrzej
              • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 10:16
                do tuliaka:
                Ja będąc w Niemczech zawsze zauważam różnicę między czystością, np.między
                Świnoujściem i Ahlbeckiem. Na pobocznych ulicach też brudu nie widziałem, choć
                dopuszczam że wśród Niemców zdarzy się brudas. Następnym razem będę musiał
                znaleźć jakieś zapuszczone zakamarki. A gdzie i jak długo byłeś w Niemczech?
                Biali w GB to teraz głównie Polacy. Ja nie napisałem że Rosjanie nie emigrują,
                napisałem że wracają bo źle się tam czują. Brakuje im kolektywu, problemów.
                Po "walce o życie" w Rosji, tam nie czują że żyją.
                Dlaczego Wietnamczycy, Uzbecy, Tadżycy i kawkazcy przyjeżdżają do Rosji
                (głównie Moskwy)? Bo tu jest jakakolwiek praca. Na warunki moskiewskie nie
                zarabiają dużo i żeby oszczędzić żyją w strasznych warunkach. Pracują
                nielegalnie, często są oszukiwani przez pracodawców, żeby więcej zarobic
                decydują się na przestępstwo. Ukraincy(najczęściej rosyjskojęzyczni) jeżdzą do
                Moskwy, a ci bliżej Lwowa-do Polski, albo dalej na zachód. Sytuacja w krajach
                byłego Związku jest spowodowana gospodarką komunistyczną panującą tam przez
                ostatnie dziesięciolecia, brakiem bogactw naturalnych, działaniem władz, które
                nie tylko nie rozwijają infrastrukturę i nowe technologie, ale jeszcze po
                prostu kradna.
                Komfort życia nie polega tym że się dużo zarabia, ale na co ten zarobek
                starczy. Średni moskiewski zarobek w porównaniu z resztą kraju jest dużo
                wyższy, ale w związku z cenami mieszkań, artykułow przemysłowych i spożywczych,
                życie wcale nie jest takie piękne.
                Dziękuję za zalicznie mnie do młodzieży, chociaż 30 urodziny obchodziłem kilka
                lat temu, ale w bloku socjalistycznym z tego co pamietam młodzież liczyła się
                do 35 roku życia.
                • tuliak Co wyróżnia pozytywnie Polaków w Rosji, Moskwie? 17.11.06, 00:16
                  > znaleźć jakieś zapuszczone zakamarki. A gdzie i jak długo byłeś w Niemczech?

Ku-damm-u /Berlin/ do zakamarków nie zaliczamy /smile/, proponuję odejść w
                  uliczkę paręnaście metrów i śmieci pod dostatkiemsmile; "między Świnoujściem i
                  Ahlbeckiem" pływa prom czyli powinno być dość tam dość czysto... wink
                  > Biali w GB to teraz głównie Polacy
                  biali emigranci* /z gwiazdką, bo część to tymczasowa emigr.- nie wnikając na
                  jak długo/ pewnie połowa, a z pozostałej połowy połowa to rosyjskojęzyczni

> napisałem że wracają bo źle się tam czują. Brakuje im kolektywu, problemów.
                  > Po "walce o życie" w Rosji, tam nie czują że żyją.

nie, nie, tam słowiańska dusza obumiera...

> Dlaczego Wietnamczycy, Uzbecy, Tadżycy i kawkazcy przyjeżdżają do Rosji
                  > (głównie Moskwy)? Bo tu jest jakakolwiek praca. Na warunki moskiewskie nie
                  > zarabiają dużo i żeby oszczędzić żyją w strasznych warunkach. Pracują
                  > nielegalnie, często są oszukiwani przez pracodawców, żeby więcej zarobic
                  > decydują się na przestępstwo. Ukraincy(najczęściej rosyjskojęzyczni) jeżdzą
                  do
                  > Moskwy, a ci bliżej Lwowa-do Polski, albo dalej na zachód. Sytuacja w krajach
                  > byłego Związku jest spowodowana gospodarką komunistyczną panującą tam przez
                  > ostatnie dziesięciolecia, brakiem bogactw naturalnych, działaniem władz,
                  które
                  > nie tylko nie rozwijają infrastrukturę i nowe technologie, ale jeszcze po
                  > prostu kradna.
                  > Komfort życia nie polega tym że się dużo zarabia, ale na co ten zarobek
                  > starczy. Średni moskiewski zarobek w porównaniu z resztą kraju jest dużo
                  > wyższy, ale w związku z cenami mieszkań, artykułow przemysłowych i
                  spożywczych,
                  >
                  > życie wcale nie jest takie piękne.
                  Dziękuję serdecznie za pouczenie i wyczerpujące wyjaśnieniasmile) teraz już wiem
                  wszystkosmile
                  A Panu Rusycyscie zalecam zapoznanie się z atlasem geograficznym. Już jest? Tam
                  szukamy, "Rosja", a potem już tylko pytanie: gdzie Tuła leży? smile
                  Swoimi kilkoma wypowiedziami na forum Pan Kolega rusycysta, skazany na
                  sukces /nie wiem czy w R. czy tak ogólnie, i jaki skromny przy tym/ udowadnia,
                  że mimo kierunkowego wykształcenia nie pała zbytnią miłością do Matuszki... :-
                  ) ; lubiłem ( zwłaszcza, przy dobrym humorze ) pospierać się przy stole,
                  choćby wirtualnym; dylemat: kocham-nie kocham, jem chleb ale opluwam karmiącą
                  mnie rękę, odwieczny dylemat, uczę rosyjskiego ale nienawidzę ruskich, itp,
                  itd; Polacy mieli / i jak widać mają nadal/ z tym stale problem - i jak już
                  wielokrotnie w ciągu ostatnich kilku lat tu mówiliśmy - w Rosji praktycznie
                  taki problem nie ma racji bytu z powodów oczywistych /i nierzadko tu, tj. na
                  forum, przytaczanych wcześniej/
                  > Dziękuję za zalicznie mnie do młodzieży, chociaż 30 urodziny obchodziłem
                  kilka
                  > lat temu, ale w bloku socjalistycznym z tego co pamietam młodzież liczyła się
                  > do 35 roku życia.
                  zgadza się, a na "zgniłym zachodzie" do 35 roku uważało się za jednostkę
                  efektywną i która na kierownicze stanowisko wyznaczoną być mogła smile.
                  Rej powiedział "nie sądź nikogo po minie bo się w sądzeniu poszkapisz"; w
                  ujęciu internetowym: można poczytać wcześniejsze wypowiedzi konkretnych
                  uczestników /jeśli bierzące nie wystarczają/, swobodnie zbudować sobie portret
                  i dopiero formułowac jakieś wnioski... i wtedy być może nie do końca
                  przemyślanymi wypowiedziami pod adresem niektórych uczestników/-czek ich nie
                  obrażać? e,nie ładnie proszę Pana, tak w gościach... z tymi blondynkami...
                  Dlatego też pozwoliłem sobie zmienić nagłówek wypowiedzi...
                  • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Polaków w Rosji, Moskw 17.11.06, 10:52
                    do Pana Tuliaka
                    -może podasz mi nazwe tej sławetnej brudnej uliczki w Berlinie?
                    -nie wiem co ma prom do czystości w Ahlbeku?
                    -słowiańska dusza to typowe hasło klisza, nie wiem może chodzi o ból z powodu
                    braku alkoholu we krwi(niemiaszki nie potrafią zrobic dobrej wódki), jeżeli u
                    Czechów i Polaków nie ma tego bólu to znaczy że my nie słowianie?
                    -hasła z atlasem i Tułą nie rozumiem? to jakiś wewnątrz forumowy żart? chyba że
                    słabo zna Pan polski-no to trudno
                    -to chyba chodzi o język - żeby zrozumieć sformułowanie "skazany na sukces",
                    należy znać kontekst i pana Józefowicza.
                    -Pan lubi czytać odpowiedzi na posty innych forumowiczów - dlatego na temat
                    mojej miłości do Rosji i jej opluwania proszę czytać poniżej, też u Yigora.
                    -dalej nie rozumiem- mam nadzieje że się Pan nie obrazi, jeżeli w dalszeym
                    ciągu konwersacj poproszę o pisanie po rosyjsku, to nam pozwoli lepiej się
                    zrozumieć,
                    -za panią metelicę, której wg mnie nie obraziłem, a która mimo to czuje sie
                    obrażona przepraszam, mam nadzieję ze nie pomyslal Pan o bicu po mordzie. W
                    srodowisku krakowskiej bohemy obecnie jest to modne.
                    A na serio - już mnie Pan obraził, a teraz może naprawdę odpowie mi Pan na moje
                    pytanie - co wyróżnia pozytywnie Rosję i Moskwę na tle międzynarodowym. Chyba
                    że nie był Pan nigdy/był dawno za granicą. Wtedy zrozumiałem motywy Pana
                    wystąpienia na forum i dziękuję oraz żegnam
                    • tuliak Czy coś wyróżnia pozytywnie Polaków z PL w Rosji 18.11.06, 03:24
                      > -może podasz mi nazwe tej sławetnej brudnej uliczki w Berlinie?
                      jadąc od Tempelhoff, zaraz za salonem BMW /przy skrzyżowaniu/, druga albo
                      trzecia w prawo
                      > -nie wiem co ma prom do czystości w Ahlbeku?
                      cytat z Pana wypowiedzi: "Ja będąc w Niemczech zawsze zauważam różnicę między
                      czystością, np.między Świnoujściem i Ahlbeckiem" - pomiędzy tymi miastami pływa
                      kilka promów z wolnocłowymi sklepami, na tych promach pewnie jest czysto -
                      "między Świnoujściem i Ahlbeckiem" , nie wiem ale skoro Pan twierdzi

Kliniczna czystość w N. to mit. Nie zawsze jest tak czysto- a mówiły tak osoby,
                      które długo tam mieszkały. A w Rosji dużo się zmieniło i szybko się nadal
                      zmienia. Na lepsze. Na zakupy polecam wybrać się do Siemiejnoj Kapiłki - ceny
                      baaardzo przystępne porównując z Pl. Jedynie żółty ser i kiełbasy w Pl są
                      tańsze o 10-30 procent - jeśli porównać fińskie,węgierskie,duńskie z ...
                      polskimismile. A cała reszta w Pl. średnio dwa razy droższa. Książki...
                      Nie wspominając o kosztach życia typu światło, gaz, tel. rozmowy
                      miejskie,darmowe automaty tel./ u nas jeszcze można znaleźć stare/... Niech Pan
                      zapyta kogoś w R.ile płaci za wodę- to dopiero wzbudza śmiech.
                      > -słowiańska dusza to typowe hasło klisza, nie wiem może chodzi o ból z powodu
                      > braku alkoholu we krwi(niemiaszki nie potrafią zrobic dobrej wódki), jeżeli u
                      > Czechów i Polaków nie ma tego bólu to znaczy że my nie słowianie?
                      eh, opisy tego hasła-kliszy, są w jakiejś starej encyklopedii bo w nowych już
                      może nie być - chyba brak zainteresowania a może i zrozumienia u współczesnych

> -hasła z atlasem i Tułą nie rozumiem? to jakiś wewnątrz forumowy żart? chyba
                      że słabo zna Pan polski-no to trudno

chyba słabo zna Pan smileys czyli "buźki" - wyjaśniam, wklejając Pana opis
                      sytuacji i odpowiedź
                      >> "Dlaczego Wietnamczycy, Uzbecy, Tadżycy i kawkazcy przyjeżdżają do Rosji
                      >> (głównie Moskwy)? Bo tu jest jakakolwiek praca. Na warunki moskiewskie nie
                      >> zarabiają dużo i żeby oszczędzić żyją w strasznych warunkach. Pracują
                      >> nielegalnie, często są oszukiwani przez pracodawców, żeby więcej zarobic
                      >> decydują się na przestępstwo. Ukraincy(najczęściej rosyjskojęzyczni) jeżdzą
                      >>do Moskwy, a ci bliżej Lwowa-do Polski, albo dalej na zachód. Sytuacja w
                      >>krajach byłego Związku jest spowodowana gospodarką komunistyczną panującą tam
                      >>przez ostatnie dziesięciolecia, brakiem bogactw naturalnych, działaniem
                      >>władz, które nie tylko nie rozwijają infrastrukturę i nowe technologie, ale
                      >>jeszcze po prostu kradna.
                      >> Komfort życia nie polega tym że się dużo zarabia, ale na co ten zarobek
                      >> starczy. Średni moskiewski zarobek w porównaniu z resztą kraju jest dużo
                      >> wyższy, ale w związku z cenami mieszkań, artykułow przemysłowych i
                      >> spożywczych,
                      >> życie wcale nie jest takie piękne.

>Dziękuję serdecznie za pouczenie i wyczerpujące wyjaśnieniasmile) teraz już
                      >wiem wszystkosmile"
                      Mniej więcej to samo pisałem w swojej wypowiedzi. A poza tym można spróbować
                      opowiedzieć to komuś w Moskwie /?/, może to będzie odkrywcze - zapytać przy
                      okazji gdzie Tuła leży - i jak się mówi na mieszkańców (pisałem wtedy, że u nas
                      w T. padał śnieg - aktualnie jest lekki przymrozek ale nie pada i jest pięknie).
                      Pisałem też "A'propos Ukraińców w Rosji - jak zajrzysz do OWIR-u - stoi dłuuuga
                      kolejka. Jeśli trafi się biały - toczno Ukrainiec. Przynajmniej u nas w T. tak
                      jest." To wyjaśniam, że T. to Tuła.

> -to chyba chodzi o język - żeby zrozumieć sformułowanie "skazany na sukces",
                      > należy znać kontekst i pana Józefowicza.

gratuluję znajomości z Panem J. smile /dla pewności napiszę że to żart/
                      a może tylko jego twórczością wink?
                      nie było cudzysłowu w Pana wypowiedzi czy czegoś wskazującego na kontekst; Pan
                      wolał podeprzeć się kimś znanym aby wybrnąć z sytuacji

>Pan lubi czytać odpowiedzi na posty innych forumowiczów - dlatego na temat
                      > mojej miłości do Rosji i jej opluwania proszę czytać poniżej, też u Yigora.
                      a Pan zdaje się czyta je być może zbyt pobieżnie ?

> -dalej nie rozumiem- mam nadzieje że się Pan nie obrazi, jeżeli w dalszeym
                      > ciągu konwersacj poproszę o pisanie po rosyjsku, to nam pozwoli lepiej się
                      > zrozumieć,
                      нет-с, не обижусь smile
                      > -za panią metelicę, której wg mnie nie obraziłem, a która mimo to czuje sie
                      > obrażona przepraszam, mam nadzieję ze nie pomyslal Pan o bicu po mordzie. W
                      > srodowisku krakowskiej bohemy obecnie jest to modne.
                      не знаю кем вы работаете,кто вы по специалности /да и знать не хочу/,раз вы
                      филолог- так вам скажу:
                      у Петра I переводчиком присвоен был 9 и 10 ранг, при чём уже 8-ой обозначал
                      дворян; на сколько всё изменилось! видимо произошли жуткие изменения в обществе
                      если не уловливаете тонкостей, обращаясь к даме.
                      А что касает краковской богемы - что у них фашенабельно, как-то знать не охота.
                      Впрочем как и наверное никому из нас не интересно узнавать подробностей на счёт
                      вашей узкой специализации

> A na serio - już mnie Pan obraził,
                      TAA? NIE BYŁO TO MOJĄ INTENCJĄ / PISZĘ CAPSLOCKAMI BY BYŁO CZYTELNIE i nie
                      oznacza to, że krzyczę
                      > a teraz może naprawdę odpowie mi Pan na moje pytanie - co wyróżnia pozytywnie
                      Rosję i Moskwę na tle międzynarodowym.
                      как-то не охота + неправильнl
                      • tuliak Re: Czy coś wyróżnia pozytywnie Polaków z PL w Ro 18.11.06, 03:30
                        gazeta.pl zgubiła zakończenie:

> a teraz może naprawdę odpowie mi Pan na moje pytanie - co wyróżnia pozytywnie
                        Rosję i Moskwę na tle międzynarodowym.
                        как-то не охота + неправильно выбран форум

Chyba
                        > że nie był Pan nigdy/był dawno za granicą. Wtedy zrozumiałem motywy Pana
                        > wystąpienia na forum i dziękuję oraz żegnam

Odpisuję na tą wypowiedź również dlatego, by się pożegnać z Panem i tym
                        wątkiem - wyjeżdżam za jego granicę.
                        С уважением
                        туляк

----------------------------------------------
                        "...для тех кто ложится спать, спокойного сна..."
                        • pioter34 Re: Czy coś wyróżnia pozytywnie Polaków z PL w Ro 21.11.06, 09:24
                          Tak jak przewidywałem, Pan Tuliak jest niereformowalny i nad realną konwersację
                          przedkłada "bicie piany", będące wynikiem a to słabej znajomości języka
                          polskiego, a to różnicy w mentalności, wreszcie pewnej dozy agresywności.

Typowa reakcja rosyjska nawet na rzeczową krytykę to agresja, stosowanie siły i
                          brak chęci dialogu. Związana jest z tym alergiczna reakcja na obcych. Ale
                          Rosjanie mają swoje powody: najpierw Waregowie, Połowcy, potem Mongołowie,
                          dalej Polacy, Francuzi i Niemcy. Polacy mieli zresztą historię podobną. U nas
                          jednak wrażliwość i ugodowość jest bardziej w cenie.

Przedwczoraj w muzeum historycznym zauważyłem mapę - dziesiejsze tereny
                          rosyjskie w 15 wieku. Okazuje się, że Moskwa była już wtedy samodzielna,
                          natomiast Tuła wchodziła jeszcze w skład Złotej Ordy. Czy miało to wpłynąć na
                          to, że nie ma tam ordynatów, natomiast wiele ordynusów i ordynarnych
                          ordynansów?smile

A jeszcze w kwestii czystości Berlina, Pan Tuliak rad mijać się z prawdą.
                          Zapraszam zapoznać się z poniższym forum
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12488&w=52517428&v=2&s=0
                • czeget Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 20.11.06, 17:53
                  pioter34 napisał:
                  > Ja będąc w Niemczech zawsze zauważam różnicę między czystością, np.między
                  > Świnoujściem i Ahlbeckiem. Na pobocznych ulicach też brudu nie widziałem,
                  choć
                  > dopuszczam że wśród Niemców zdarzy się brudas. Następnym razem będę musiał
                  > znaleźć jakieś zapuszczone zakamarki. A gdzie i jak długo byłeś w Niemczech?
                  > Biali w GB to teraz głównie Polacy. Ja nie napisałem że Rosjanie nie
                  emigrują,
                  > napisałem że wracają bo źle się tam czują. Brakuje im kolektywu, problemów.
                  > Po "walce o życie" w Rosji, tam nie czują że żyją.

JAK BEDZIESZ CHCIAŁ POCZYTAJ TU SOBIE TROCHE O ŻYCIU ZWYKŁYCH ROSJAN W
                  LONDYNIE:
                  www.russianlondon.ru/forum/forumdisplay.php?f=1
                  www.bratok.co.uk/
                  doska.co.uk/index.php?s=3ffe1915a0a09b1cac0c91292a3783ab&showforum=49
            • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 09:45
              metelica napisała:

> pioter34 napisał:
              >
              >
              > >Widocznie bardzo dawno nie byłaś na tym forum.
              >
              > Raczej to Ty jestes od niedawna na forum rosjanie.pl i nie wiesz,co i kiedy
              tam
              > znikneło smile
              BARDZO PROSZE CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM. NIE NAPISALEM ZE TY JESTES OD NIEDAWNA NA
              FORUM, TYLKO ZE DAWNO NIE BYLAS TAM. CZYZBY KOBIECA LOGIKA? A JA JESTEM NA
              FORUM ROSJANIE.PL OD WCZORAJ I NIE WIEM CO ZNIKNELO, ALE TO CO ZOSTALO JAWNIE
              PRZECZY TWOJEMU TWIERDZENIU O JEGO PROPOLSKOSCI I ANTYROSYJSKOSCI.
              >
              >
              > > Z forum Gazety też
              > > znikają posty, które łamią regulamin.
              >
              > Tak,to tez wiem. Tylko czy skasowany wątek [nie mój! - bo chyba nie będziesz
              > wiedzial,o co mi chodzi ] na jednym z prywatnych For to naprawdę był wątek
              > lamiący Regulamin ?
              >
              >
              > >Różne mogą być powody, może reklama
              > > swojej działalności, należałoby zapytać.
              >
              > Nie musze nikogo pytac. Poprostu czytalam to wszystko,co zniknęlo, i wiem,kto
              i
              > co pisal.
              JEZELI NIE ZNASZ MOTYWOW I POZYCJI OSOBY, KTORA SKASOWALA TO, MOZESZ TYLKO
              FANTAZJOWAC NA TEMAT TYCH POWODOW.
              >
              >
              > >Mam nadzieję, że to nie Twój post
              > > wykasowali, bo nadzwyczajnie jesteś wzburzona.
              >
              > I tutaj sie mylisz. Jestem jak najbardziej spokojna. Nie ma w mojej
              poprzedniej
              > wypowiedzi ani wykrzyknikow,ani Caps Locka smile. I cytuje poprzednia wypowiedz:
              > "...sama tam nigdy nie pisalam i nie mam zamiaru tego robic." Jak mogli
              > skasowac moj post,jezeli ja nigdy na tamtym forum nie zaistnialam?
              >TY TAK PISZESZ, ALE CZY TAK NAPRAWDE BYLO?
              >
              > Planowałam dac obszerną wypowiedz Tobie. Dac swoje argumenty pod kazdym Twoim
              > zdaniem. A teraz przeczytałam jeszcze raz Twój pierwszy post i mam mieszane
              > uczucia:
              >
              > 1. Albo Ty nigdy nie byłeś w Rosji i tylko nazbierałeś z neta negatywne
              > wypowiedzi internautów z roznych polskich portali [bo wszystko,co piszesz,to
              > ciągle wszędzie sie powtarza przez tych,co nigdy nie byli nawet na granicy z
              Ro
              > sją].
              > JAKO ZE SKONCZYLEM RUSYCYSTYKE, JESTEM SKAZANY NA SUKCEC W ROSJI. INNYCH
              PORTALI NIE ZNAM, A JEST JESZCZE NA GAZETA.PL FORUM POLITYCZNE ROSJA-POLSKA,
              ALE JAK DLA MNIE OBRZYDLIWE, TAK JAK CALA POLITYKA.

> 2. Albo Ty naprawdę mieszkasz teraz w Rosji,tylko masz n o s t a l g i ę ,ktor
              > a
              > wprowadza Ciebie w dolek i dla tego wszystko tak postrzegasz. Zaskoczyles mnie
              > tym,co piszesz. Ja widziałam zupełnie co innego,a byłam nie tylko w Moskwie.
              > Zwiedzałam глубинку.
              ZGADZA SIE, LATEM KIEDY PTASZKI SPIWAJA I TRAWKA ZIELENIEJE MAM SAMOPOCZUCIE
              LEPSZE NIZ TERAZ, ALE TAK WSZYSCY MAJA. MOSKWA JEST SPECIFICZNYM MIASTEM, ALE
              PRAWIE WSZYSTKO TO SAMO WIDZIALEM W INNYCH ROSYJSKICH MIASTACH- A BYLEM W
              KILKUNASTU. TROCHE LEPIEJ JEST W KRASNOJARSKU I KAZANIU, I GDYBY MOSKWA MNIEJ
              KASY WYSYSYWALA TO BYLOBY JUZ ZNOSNIE.

Podejrzewa
              > m,ze bardzo tęsknisz za Polską i wszystkie moje
              > slowa to będą напрасные
              NIE ZNAM DOBRZE ZACHODU DLATEGO MOGE POROWNYWAC ROSJE TYLKO Z POLSKA. ALE
              WYDAJE MI SIE ZE POROWNANIE ZACHODU EUROPY Z ROSJA WYKAZALOBY JESZCZE WIEKSZE
              ROZNICE NA NIEKORZYSC ROSJI.
              > слова smile Może lepiej teraz nie dyskutowac?
              >
              A JA MYSLE ZE DYSKUTOWAC WARTO ZAWSZE. PODEJRZEWAM ZE BRAK CI ARGUMENTOW.
              JA NAPRAWDE Z UTESKNIENIEM CZEKAM NA RACJONALNE ARGUMENTY. JAK PISALEM JESTEM W
              ZASADZIE SKAZANY NA ROSJE I BARDZO BYLBYM ZADOWOLONY GDYBY WSZYSTKO SZYBKO
              ZMIENILO SIE TUTAJ IN PLUS. EWENTUALNIE GDYBY KTOS OTWORZYL MOJE OCZY.
              > Pozdrawiam.
              >
              • metelica Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 13:39
                No tak! Juz zaczynaja sie Caps Locki i zarzucanie mi kobiecej logiki - czyli
                gorszej od logiki męskiej,tak? To swiadczy ,ze własnie Pan nie ma argumentów .
                Dla tego myslę,ze lepiej mi bedzie tutaj się nie wypowiadac. Bo cierpiec nie
                mogę,kiedy w dyskusjach zaczynają się podziały na płec. Załuję,ze wogole
                odpowiedzialam Panu. Bo ja jakoś coraz bardziej nie wierzę,ze Pan byl w Rosji.
                Wystarczy poczytac na temat sklepow. Smiac sie chce!

Zegnajcie.

Mnie juz tutaj [w tym wątku] nie będzie.
                • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 15:01
                  Caps Lock jest po to żeby lżej było czytać. A logika może być jedna - ta
                  popularnie nazywana kobiecą, to ta sama co logika inaczej albo po prost brak
                  logikii. Dodam że zarzut był niebezpodstawny.
                  Argumentów przytoczyłem bez liku, natomiast z Pani strony nie spotkałem ani
                  jednego. I nie potrzebnie Pani daje się ponieść emocjom.
                  Ja naprawdę liczę na realne kontrargumenty.
                  A na pewno nie na typu ad personam : nie byłeś nawet na granicy, wzbudzasz mój
                  smiech.
                  Tak szybko poddawać się bez walki.
                  A ostrzegałem: temat jest aktualny, tamta Rosja sprzed lat nie wróci.
                  Myślę, że zasada odpowiedzialności nie pozwoli Pani nas opuścić. Nie można jak
                  mała dziewczynka wyjść na środek pokoju, krzyknąć "kłamiesz" i szybko schować
                  się pod stołem.
      • kacap_z_moskwy Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 01:15
        Ja poczytalem te forum i sie smialem. Mieszkajac w Moskwie i za ostatni rok
        wielokrotnie zwiedzajac kraj poprostu wiem ze on wyglada calkowicze inaczej. mi
        sie wydaje ze za odrzuceniem wyjatkow, immigranczi musza usprawedliwiac swoje
        decyzje. A w Rosji jest dosc mocna mentalnosc na temat wyjazdu z kraju.
        Dlatego nigdy nie mialismy duzej emigracji. Wiec ludzie i chca usprawedliwic
        przede wszystkim sobie samemu ze dobze zrobili porzucajac kraj. A niech pisza.

Bez obrazaniasie - w tej chwili ja bym nawet nie porownywal Pl i Ru. Bo PL
        wyjdzie na niekorzysc. A pisanie ze w Pl jest za to lepej w czyms... A w czym?
        Dla czlowieka najwaznejsze jest utrzymanie siebe i rodziny. Gdzie to latwej
        zrobic?
        • kacap_z_moskwy Dodam 16.11.06, 01:59
          ze porownywac wogule nie trzeba. Bo wszystcy sa rozni. Nie dobry czy lepszi.
          Tylko rozni. W Polsce jest zawsze cos swoje, napewno inne niz mamy my. U nas
          cos jescze. I to znakomicze!!! Bo jak zyc na jednakowej Ziemi... Uwarzam ze
          wszystcy mamy co zaoferowania innym. I oczywiscze swoje chory strony. My mamy
          ich duzo. Ale jestesmy optymistami. Wiec wszystko bedzie dobrze (slogan
          russkogo radia - все будет хорошо!) u wszystkich nas.

Pada w tej chwili duzy snieg. I samochodow na ulicy prawie nie slychac. Jada
          jak zabawki srod bialego przypomnienia ze wkrotce jusz Nowy rok. Eeeeh, znow
          kupowac wszystkim подарки...
        • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 11:11
          kacap_z_moskwy napisał:

> Ja poczytalem te forum i sie smialem. Mieszkajac w Moskwie i za ostatni rok
          > wielokrotnie zwiedzajac kraj poprostu wiem ze on wyglada calkowicze inaczej.
          mi
          >
          > sie wydaje ze za odrzuceniem wyjatkow, immigranczi musza usprawedliwiac swoje
          > decyzje. A w Rosji jest dosc mocna mentalnosc na temat wyjazdu z kraju.
          > Dlatego nigdy nie mialismy duzej emigracji. Wiec ludzie i chca usprawedliwic
          > przede wszystkim sobie samemu ze dobze zrobili porzucajac kraj. A niech
          pisza.
          >
          > Bez obrazaniasie - w tej chwili ja bym nawet nie porownywal Pl i Ru. Bo PL
          > wyjdzie na niekorzysc. A pisanie ze w Pl jest za to lepej w czyms... A w
          czym?
          > Dla czlowieka najwaznejsze jest utrzymanie siebe i rodziny. Gdzie to latwej
          > zrobic?

Nikt na forum rosjanie.pl niczego nie usprawiedliwiaja. Tak jak ty
          prawdopodobnie na tym forum nie usprawiedliwiasz, dlaczego nie wyjechałeś. To
          że Rosja wygląda inaczej możesz mówić tym którzy dawno albo w ogóle tu nie
          byli. Ja jestem tu teraz i widzę to co widzę, po części to rozumiem ale nie
          mogę się zgodzić na takie życie, przynajmniej mentalnie. I staram się znaleźć
          te pozytywne strony, dlaczego warto tu mieszkać a ty mi nie pomagasz. Piszesz
          tylko "ja bym nie porównywal" , bez zadnych konkretów.
          Tak jak mogłeś przeczytać przy uważnym czytaniu, Rosję porównuję z Polską, bo
          nigdzie indziej na dłużej nie byłem. I dlatego prosiłem o porównanie osoby
          które mieszkały na zachodzie. I nigdy nie pisałem że Polska to najwspalniajszy
          do życia kraj na świecie.
          A utrzymać rodzinę myślę że dużo łatwiej jest na przykład na zachodzie.
          Potwierdzają to Polacy, którzy wyjechali do pracy w Anglii i Irlandii. Pracując
          tam na najgorszych stanowiskach, za minimum płacowe, są w stanie komfortowo
          żyć, wziąć kredyt na mieszkanie. Czego nie można powiedzieć o tych, którzy mają
          najgorsze prace w Moskwie.
          Przedwczoraj pokazywali w telewizji, bodajże na TNT, reportaż z
          Błagowieszczeńska. Rosjanie uciekają stamtąd do Chin. Bo w Chinach za
          mieszkanie 2pokojowe płaci się 200 000 rubli, a w Błagowieszczeńsku 2 mln.
          Emeryci przenoszą sie do Chin, bo tam starcza im na dobre jedzenie. A w Rosji
          głodowaliby, pili podrabianą wódkę, itp.
          Czyli gdzie jest łatwiej utrzymać się i życ komfortowo, w Rosji czy w Chinach?
          nie wspominając o zachodzie.
          A na temat życia w Anglii - ghrom.com/
          • kacap_z_moskwy Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 15:59
            Ale przeczez nie mozna twerdzic ze jest zle ze ktos wyjezza zeby na pesje zyc
            gdzie taniej. Ale zarabili na to tam gdzie drozej! Tysace emerytow ze Stanow w
            Meksyce czy Costa Rike to co? A w Costa Rike tez pelno niemcow i holendrow. I
            zyja sobie fajnie. Dostaja emeretore i tanio maja wszystko. Tak samo bogaci
            uczekaja do rajow podatkowych. Mozna spomniec batalje USA i Beliza, zeby nie
            sprzedawali obywatelstwa czy stalego zamieszkania. Bo zamozni amerykanie je
            kupowali zeby nie placic w kraju podatki! To nie jest zle. Jak z Polski wyjezza
            jusz chyba trzeci mln to co? A do Rosji nawet z Izraela wracaja tlumem. Bo jest
            poco chyba. I jak maja w Chinach taniej - to super. Ja tu problemu nie widze.
            Tak samo w cenie mieszkan. To rynek. Popyt (znaczy pienedzy sa) jest owele
            wiekszy niz tych mieszkan. Wiec wykupuja wszystko na poczatku budowy. Tylko
            czas da mozliwosc stabilizacji. Zreszta jusz podali ze ceny przestali gwaltowne
            rosnac. Naprzyklad w malym miastecku Kopejsku na Uralu mieszkanie mozna kupic
            za 5 tys$. Ale komu jest potrzebne?
            Tych co pracuja na czarno oczywisce ze nikt nie broni. Ale jak maja legalne
            dokumenty to jusz owele lepej sie czuja. Zreszta ze w panstwe najleprzej
            demokracji - USA - jest tak samo. Wzorujemy na nich smile
            I w Rosji jak w Stanach - chcesz pracowac - pracoj. Nie chcesz - nikt za czebe
            nie bedzie. Eu zaduzo wydaje wlasnie na takich niepracujacych. Ja sam w Moskwie
            odczulem co znaczy nie miec pracy. Nie jest fajnie smile I tego jusz nie chce. A w
            Eu bym dostal posilek na zycie. I po co pracowac? W S.Petersburgu jest duzo
            finow i szwedow zyjacych na social ze swego kraju. Nie mysle ze to jest dobze.
            Bo jednak nie przyniosa podatkow do kraju.

• kacap_z_moskwy Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 01:51
      Odpowiem, ale nie chce zebys myslal ze robie to tylko z faktu patriotyzmu.

pioter34 napisał:

> Wiem, że to forum związane z kulturą, ale chciałem do tematu podejść bardziej
      > całościowo. Czyli chodzi mi także o jakość życia, ludzi, a zwłaszcza
      > wartości, które można porównywać, czyli niestety liczby.
      > Bardzo zależy mi na opinii osób, które w samej Rosji przebywały dłuższy czas
      > i w nie bardzo odległej przeszłości, a przy tym mają podstawy porównać
      > określone zagadnienie z sytuacją na zachodzie Europy, w USA.
      > Ja sam ponad rok mieszkam w Moskwie i niestety coraz trudniej znaleźć mi
      > rzecz, która pozytywnie wyróżnia Rosja w porównaniu z Polską nawet.
      > Jeżeli chodzi o Moskwę to jest strasznie zatłoczona.

To cos niedobrego? Czy przyszlo z Zachodu? Jak sie nie podoba to mozna wybrac
      jakis Kielce, nigdy w nich nie bylem, ale chyba nie sa zatloczone?

>Mnóstwo samochodów, złe
      > drogi,

Somochody to zlo? Drogi w Moskwie napewno duzo sie nie roznia od drog w NY. I
      tam i u nas sa male drogi (uliczki) zly, a glowne dobre. Co mnie sie podoba za
      granica, to leprze odznaczenia na drodze remontow.

> milicjanci-łapownicy,

Z tym sie zgadzam na 100%. Tylko trzeba popatrzec i w inna strone - a po co
      dawac lapowki? Ja wczoraj dalem na drodze 1 tys rubli za to ze skaczylo mi sie
      ubespeczenie. Ale to ja bylem winen. I gaisznik mi pomogl. Ja ta strona?

> straszna kultura jazdy.

U wszystkich jest rozna. Zreszta ze czas po czasie sie zmienia. i znow taka
      uwaga - zna Pan olbrzymie miasto, gdzie by wszystcy jechali prawidlowo? W
      Paryzy na przechodniow jada jak w Moskwie naprzyklad...

>A przy tym rezygnacja z
      > własnego samochodu wcale nie jest dożo lepszym rozwiązaniem.

Jest jest. Tylko trzeba znac miasto smile

>Pozytywnie
      > wyróżnia się metro - jego rozwinięta sieć. Natomiast w związku z morzem
      > ludzi, jazda odbywa się w ścisku. Tu też "obowiązuje" brak kultury, kto
      > pierwszy, kto silniejszy, połączone z wyzwiskami, a czasami pomocą pięści.

A w Tokio nogami ludzi do wagonu wcziskaja zeby dzwi sie zamkneli. Znaczy
      wszystko mamy OK?

> Bardzo zauważalne jest to chamstwo ludzi na każdym kroku-na ulicy, w sklepie.

Chamstwo kogo? To ze mamy bardziej ostre reagowania? Ja w tym wypadku sie nie
      zgadzam smile

> Brud na ulicach to oddzielny temat, Rosjanin przyjeżdzającu do Polski jest
      > zaskoczony czystościa ulic

Naprawde?

>, natomiast przyjeżdzającu pierwszy raz do Niemiec
      > musi być zszokowany.

Pan wie o tym napewno? A jak przyjezza do NY co mysli-czuje?

> Władza wprowadza program Dostępne Mieszkanie, ale nie wie jak to zrobić bo 1
      > metr w chruszczobie to prawie 4000 usd.

Nie musi myslec. Bo kazdy kto buduje dom ma oddawac gratis Moskwie 20%
      mieszkan. W drogich domach je sie sprzedaje, w tanich daja tym co maja na to
      prawo.

>Wynajęcie mieszkania też jest
      > strasznie drogie.

Co zrobic jak ich nie starcza. Ja sam duzo lat wynajmowalem. Skaczylem na 55$
      za male mieszkanie. Ale to rynek. Jest popyt wiekszy, wiec i ceny sa wysokie.
      Tu nic sie nie zmieni "na tak". Wracajac do porownan - sa miasta jak Tokio,
      gdzie tez nie jest taniej smile

> Artykuły spożywcze(oprócz tych podstawowych mleko, chleb, kasza) są drogie,
      > droższe niż w Polsce, najczęściej sprowadzane z zachodu,

Skad sprowodzane???? Moze Pam nie byl w sklepe? Moze lepej poczytac kto i co
      robi. Tam jest wszedzie napisane smile Ale to fajnie Pan wydal...

> ale gorszej jakości.

No oczywiscze smile

> Owoce, warzywa obrzydliwie drogie, często kilkakrotnie droższe niż w Polsce.

Drozsze bo ludzi bogatrzy. A do jakiego sklepu Pan chodzi???

> Wino, piwo-importowane (gruzińskiego niestety brak - bo oficjalnie zatrute,
      > nieoficjalnie z niegrzecznego kraju), swoje marnej jakości.

Znaczy wino (z czym sie zgadzam) i piwo mamy marne? A piwo importowane gdzie
      Pan znalazl? Tuborgi i bavarje jusz dawno robia w Rosji. Zreszta ze stanowia
      nie durza czesc rynku. A ludzi wola rosyjskie marki. Dlaczego?

>Wódka - naprawdę
      > dobre sa w podobnej cenie jak nasze. Natomiast tanie to często ryzyko
      > żółtaczki albo po prostu zejścia (po ostatnich działaniach rządu coraz
      > częstsze).

A co rzad zrobil? Troche moze nie zrozumialem, ale zatrul wodke??? Otroc sie
      mozna jak sie kupuje w malym brudnym sklepe przy drodze, naiczesczej
      prowadzonych przez azerow. Nie pisze o narodowosci, tylko o sklepach. W duzych
      NORMALNYCH sklepach od welu lat nikt wodka sie nie truje. A ostatnie zatrucia
      wybuchli u alhogolikow, bo uzywaja tak zwanych спиртовых настоек.

> Praworządność, sądy, milicja - marnie, korupcja, złe prawo.

Prawo dobre. Tylko kto je spelnia smile Na 100% sie zgadzam.

> Rosjanie-w pracy mało wydajni,

Cos dla mnie nowego...

>w związku z koniecznościa przystosowania się
      > do warunków-często ze skrzywionym kręgosłupem moralnym,

Znow czegos moze nie rozumiem?

> coraz powszechniejszy
      > szowinizm,

A, dlatego mala wydajnosc?

>z zachodu najczęściej wracają, bo tam za duży indywidualizm.

A moze mniej placa?

> Sport-lekkoatletyka, łyzwiarstwo, narciarstwo biegowe-pozytywnie, cała reszta
      > dużo gorzej.

Naprawde?

> Kultura- pozytywnie opera, balet, teatr- dla amatorów, dla mnie kilka razy w
      > roku starczy w Rosji i w Polsce.
      > Muzyka - brak nazw i nazwisk o światowej sławie, chociaż mnie kilka zespołów
      > podoba się.

Opera to nie muzyka? Klasyczna muzyka (mowie o wykonawcach) tez nie? Wiec
      nazwiska wyrzucam, co wiec jest muzyka? To co leci w radiu? Ostatnio syszalem
      o jakis, naprzyklad, tatu. Jak ich nie slucham, moze ktos inny...

> Bo Literatura-Dostojewskiego i Tołstoja przeczytałem...

A wspolczesnych?

> Niestety, większość pozytywnych rozwiązań przychodzi do Rosji z Zachodu.

Orety, naprawde? Nic swego nie mamy... oj, oj, oj... jusz placze...

> Jednak, co dwie głowy to nie jedna, liczę na was. Może nie jest tak źle.

Nie. Jest zle. Jest. Bardzo zle smile

Pozdrawiam. Zycze zeby w Moskwie nikt Pana chamsko nie napadl, wlaczyli w
      sklepach swiatlo, zeby mozna bylo przeczytac co za towar lezy do sprzedazy,
      milicjanczi bez lapowek robili pusta droge dla Pana auta, i w koncu ktos
      zaproponowal Panu wyczecke, naprzyklad, na Bolszuju Nikitskuju ulitsu
      (Konserwatoria Moskiewska), albo niech Pan poslucha radia. Ilu procent jest nie
      rosyjskiej muzyki? Podpowiem, 38%. Zachod sie trzyma jednak smile I trzeba uwazac
      na wodke i importowane piwo. Bo choc u nas i mowia - wodka bez piwa, dengi na
      weter, to glowa po tym sporzyciu boli smile
      I u
      • kacap_z_moskwy Sporstowanie 16.11.06, 02:02
        550$ za mieszkanie.
        • pioter34 Re: Sporstowanie 16.11.06, 11:20
          kacap_z_moskwy napisał:

> 550$ za mieszkanie

Nie wiem jakie mieszkanie, wynajęcie w Moskwie blieżej MKADa niż centrum 1-
          pokojowego mieszkania kosztuje 600 usd. Dodam że mieszkanie jest poniżej
          średniego polskiego standardu z rosyjską santechniką (w hotelach zawsze te
          droższe pokoje mają tzw.europejskie łazienki, np.polskie)i tapetami.
          • czeget a 800dol za pokój 10m2 nie chcesz? 21.11.06, 19:18
            pioter34, nie byłeś w Londynie, dlatego nie wierz, ile tu kosztuje wynajęcie.
            Powiem Ci tylko, że wynajęcie tylko małego pokóju ok.10m2 kosztuje srednie
            ok.100 funtów TYGODNIOWO!
            To ok.800dol miesięcznie, ale za pokój 10m2 raczej w złym miejscu miasta!!!
            • pioter34 Re: a 800dol za pokój 10m2 nie chcesz? 23.11.06, 08:53
              Pokój w Londynie kosztuje od 60 funtów tygodniowo czyli miesięcznie to 460
              dolarów. W Moskwie można znaleźć taniej, od 350 dolarów. Ale jeżeli potrafisz
              uważnie czytać, mnie chodziło o to kto może sobie na to pozwolić. Najniższa
              legalna pensja to teraz 5,35 funta brutto za godzinę, czyli 720 funtów
              miesięcznie (1370 dolarów). A może pochwalisz się ile wynosi najniższa pensja w
              Rosji. W ogóle nie ma takiego pojęcia. Ile zarabia w Rosji nauczyciel, albo
              lekarz? Nie chce wspominać o nielegalnie zatrudnionych Tadżykach, chcociaż to
              oni tutaj wykonują te najmniej płatne prace, jak często Polacy w Anglii bez
              znajomości języka. Ale nawet sekretarka w Moskwie, znająca nie tylko rosyjski,
              ale i angielski, jak dostanie 400 dolarów jest zadowolona. Czyli starczy jej na
              pokój i dojazdy. I cały miesiąc żywi się powietrzemsmile
              Dla nieważnego czegeta podaję jeszcze raz stronkę
              ghrom.com//faqs/emigracja/mity.html
              Ja wiem, że Rosjanie sami nie wiedzą, dlaczego największe państwo na świecie,
              mocarstwo, o niezliczonych zasobach ropy, nie potrafi zapewnić swoim obywatelom
              godnego życia, dlaczego dobrze mają tylko nieliczni.
              Ale nie martwcie się bracia Rosjanie, potrzeba czasu, wasze dzieci już są inne.
              Nie wiedzą kto to był Stalin i nie chcą wiedzieć. W dzieciach wasza przyszłość.
      • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 11:59
        kacap_z_moskwy napisał:

> Odpowiem, ale nie chce zebys myslal ze robie to tylko z faktu patriotyzmu.
        >
        > pioter34 napisał:
        >
        > > Wiem, że to forum związane z kulturą, ale chciałem do tematu podejść bard
        > ziej
        > > całościowo. Czyli chodzi mi także o jakość życia, ludzi, a zwłaszcza
        > > wartości, które można porównywać, czyli niestety liczby.
        > > Bardzo zależy mi na opinii osób, które w samej Rosji przebywały dłuższy c
        > zas
        > > i w nie bardzo odległej przeszłości, a przy tym mają podstawy porównać
        > > określone zagadnienie z sytuacją na zachodzie Europy, w USA.
        > > Ja sam ponad rok mieszkam w Moskwie i niestety coraz trudniej znaleźć mi
        > > rzecz, która pozytywnie wyróżnia Rosja w porównaniu z Polską nawet.
        > > Jeżeli chodzi o Moskwę to jest strasznie zatłoczona.
        >
        > To cos niedobrego? Czy przyszlo z Zachodu? Jak sie nie podoba to mozna wybrac
        > jakis Kielce, nigdy w nich nie bylem, ale chyba nie sa zatloczone?
        > STANIE W KORKACH JEST FATALNE. TRACI SIE TYLE CZASU I NERWOW. JA PIERWSZY RAZ
        POZNAJE OSOBE KTORA LUBI KORKI.

> >Mnóstwo samochodów, złe
        > > drogi,
        >
        > Somochody to zlo? Drogi w Moskwie napewno duzo sie nie roznia od drog w NY. I
        > tam i u nas sa male drogi (uliczki) zly, a glowne dobre. Co mnie sie podoba
        za
        > granica, to leprze odznaczenia na drodze remontow.
        NIE SAMOCHODY SA ZLEM TYLKO TO MNOSTWO. ALBO PRZECHODZILES GDZIES KURS
        DEMAGOGII ALBO SLABO ZNASZ POLSKI. DROGI W MOSKWIE TYLKO W POROWNANIU DO INNYCH
        DROG W ROSJI SA DOBRE. A W NOWYM JORKU WYDAJE MI SIE ZE NIE BYLES.
        >
        > > milicjanci-łapownicy,
        >
        > Z tym sie zgadzam na 100%. Tylko trzeba popatrzec i w inna strone - a po co
        > dawac lapowki? Ja wczoraj dalem na drodze 1 tys rubli za to ze skaczylo mi
        sie
        > ubespeczenie. Ale to ja bylem winen. I gaisznik mi pomogl. Ja ta strona?
        >
        BRAWO, CHWALIMY LAPOWNICTWO. NIE CHCEMY PONOSIC KONSEKWENCJI ZGODNIE Z PRAWEM.
        GAISZNIK-LAPOWNIK JAKO ANIOL WYBAWICIEL. PIEKNY OBRAZ.

> > straszna kultura jazdy.
        >
        > U wszystkich jest rozna. Zreszta ze czas po czasie sie zmienia. i znow taka
        > uwaga - zna Pan olbrzymie miasto, gdzie by wszystcy jechali prawidlowo? W
        > Paryzy na przechodniow jada jak w Moskwie naprzyklad...
        NIE BYLEM W PARYZU, ALE MYSLE ZE NAWET TAM NIE MA TAK CZESTEGO (JESLI W OGOLE
        JEST) JEZDZENIA W PELNYM PEDZIE PO CHODNIKACH, WYJEZDZANIA NA PRZECIWLEGLY PAS,
        PRZEJEZDZANIA NA CZERWONYM. JEZELI KTOS PRZECHODZI NA ZACHODZIE DROGE NA
        CZERWONYM TO NA 99 % EMIGRANT Z BYLEGO ZWIAZKU.
        >
        > >A przy tym rezygnacja z
        > > własnego samochodu wcale nie jest dożo lepszym rozwiązaniem.
        >
        > Jest jest. Tylko trzeba znac miasto smile
        TEGO NIE ROZUMIEMA MIASTO, ZAPEWNIAM , ZNAM DOBRZE
        >
        > >Pozytywnie
        > > wyróżnia się metro - jego rozwinięta sieć. Natomiast w związku z morzem
        > > ludzi, jazda odbywa się w ścisku. Tu też "obowiązuje" brak kultury, kto
        > > pierwszy, kto silniejszy, połączone z wyzwiskami, a czasami pomocą pięści
        > .
        >
        > A w Tokio nogami ludzi do wagonu wcziskaja zeby dzwi sie zamkneli. Znaczy
        > wszystko mamy OK?
        A W USA BIJA MURZYNOW. TO SA TYPOWE ROSYJSKIE KOMENTARZE. ZE GDZIE INDZIEJ JEST
        GORZEJ, CHOCIAZ NIGDY NIE BYLES W TOKIO. JA NAPRAWDE NIE CHCIALEM CIEBIE
        OBRAZIC, ANI ROSJI. SKOMENTUJ DLACZEGO JEST U CIEBIE TAK ZLE A NIE SZUKAJ GDZIE
        JEST GORZEJ.
        >
        > > Bardzo zauważalne jest to chamstwo ludzi na każdym kroku-na ulicy, w skle
        > pie.
        >
        > Chamstwo kogo? To ze mamy bardziej ostre reagowania? Ja w tym wypadku sie nie
        > zgadzam smile
        CZY SPIACE KROLEWNY W SKLEPACH TO JEST SZYBKIE REAGOWANIE? PRZYZWYCZAJENIE DO
        CHAMSTWA NIE OZNACZA ZE GO NIE MA ALBO ZE GDZIE INDZIEJ JEST PODOBNIE.
        >
        > > Brud na ulicach to oddzielny temat, Rosjanin przyjeżdzającu do Polski jes
        > t
        > > zaskoczony czystościa ulic
        >
        > Naprawde? NAPRAWDE
        >
        > >, natomiast przyjeżdzającu pierwszy raz do Niemiec
        > > musi być zszokowany.
        >
        > Pan wie o tym napewno? A jak przyjezza do NY co mysli-czuje?
        WIEM O TYM MI ROSJANIE MOWIA, SAM JESTEM SWIADKIEM TAKICH REAKCJI. PANIE
        KOLEGO, PAN CHCE MI WMOWIC ZE ROSJA JEST CZYSTSZA NIZ NIEMCY? KONIECZNA BEDZIE
        HIPNOZA.
        >
        > > Władza wprowadza program Dostępne Mieszkanie, ale nie wie jak to zrobić b
        > o 1
        > > metr w chruszczobie to prawie 4000 usd.
        >
        > Nie musi myslec. Bo kazdy kto buduje dom ma oddawac gratis Moskwie 20%
        > mieszkan. W drogich domach je sie sprzedaje, w tanich daja tym co maja na to
        > prawo.
        > PO PROSTU RAJ-MASZ PIENIADZE KUPUJESZ MIESZKANIE, NIE MASZ PIENIEDZY-
        DOSTAJESZ ZA DARMO. DLACZEGO PRAWIE CODZIENNIE SA JAKIES POSIEDZENIA NA TEMAT
        JAK OBNIZYC CENY MIESZKAN-PROPONOWANE SA JAKIES KOMUNISTYCZNE METODY I NIC Z
        TEGO NIE WYNIKA. Z MIESZKANIAMI, PRZEDSZKOLAMI JEST FATALNIE-ALBO MASZ KASE,
        GORE KASY, EWENTUALNIE MNIEJ TROCHE KASY I ZNAJOMOSCI ALBO DO WIDZENIA. SPADAJ
        DO BARAKOW. WCZORAJ POKAZALI JAK 4 OFICEROW ZYJE W POKOJU 4 MKW. UZAS.

> >Wynajęcie mieszkania też jest
        > > strasznie drogie.
        >
        > Co zrobic jak ich nie starcza. Ja sam duzo lat wynajmowalem. Skaczylem na 55$
        > za male mieszkanie. Ale to rynek. Jest popyt wiekszy, wiec i ceny sa wysokie.
        > Tu nic sie nie zmieni "na tak". Wracajac do porownan - sa miasta jak Tokio,
        > gdzie tez nie jest taniej smile
        MOSKWA JEST OBECNIE NAJDROZSZYM MIASTEM SWIATA, GLOWNIE ZE WZGLEDU NA
        NIERUCHOMOSCI, A W TOKIO W KTORYM NIKT Z NAS NIE BYL PEWNIE JEST TEZ DROGO ALE
        WYPLATY SA WIEKSZE, KREDYTY, ITP. JUZ WIDZE TE CHMARY JAPONCZYKOW KTORZY BEDZA
        DO MOSKWY ZAMIESZKAN BO U SIEBIE STRASZNIE DROGO.
        >
        > > Artykuły spożywcze(oprócz tych podstawowych mleko, chleb, kasza) są drogi
        > e,
        > > droższe niż w Polsce, najczęściej sprowadzane z zachodu,
        >
        > Skad sprowodzane???? Moze Pam nie byl w sklepe? Moze lepej poczytac kto i co
        > robi. Tam jest wszedzie napisane smile Ale to fajnie Pan wydal...
        PO PIERWSZE SA DROGIE, TEGO PAN NIE ZAPRZECZY, A JESLI SA PRODUKOWANE W ROSJI
        TO PREZ FIRMY, GDZIE WLASCICIELE URZADZENIA SA ZAGRANICZNE. WYDAL? TO SLOWO TU
        NIE PASUJE, PAN ZNA POLSKI ?
        >
        > > ale gorszej jakości.
        >
        > No oczywiscze smilePRZYKRA PRAWDA
        >
        > > Owoce, warzywa obrzydliwie drogie, często kilkakrotnie droższe niż w Pols
        > ce.
        >
        > Drozsze bo ludzi bogatrzy. A do jakiego sklepu Pan chodzi???
        DROZSZE BO POSREDNICY I MAFIA PRYWATNO-PANSTWOWA CHCE DUZO I SZYBKO ZAROBIC.
        ARBUZ OD FARMERA W KRASNODARSKIM KRAJU JEST 10 TANSZY NIZ W MOSKWIE
        >
        > > Wino, piwo-importowane (gruzińskiego niestety brak - bo oficjalnie zatrut
        > e,
        > > nieoficjalnie z niegrzecznego kraju), swoje marnej jakości.
        >
        > Znaczy wino (z czym sie zgadzam) i piwo mamy marne? A piwo importowane gdzie
        > Pan znalazl? Tuborgi i bavarje jusz dawno robia w Rosji. Zreszta ze stanowia
        > nie durza czesc rynku. A ludzi wola rosyjskie marki. Dlaczego?
        > WRECZ PRZECIWNIE, SZCZEGOLNIE MLODZI ZAWSZE ZAMAWIAJA DROZSZE ZACHODNIE
        MARKI. SAM SIE ZDZIWILEM. CZESTOW RESTAURACJACH PROSZE O ROSYJSKIE PIWO I NIE
        MA.
        > >Wódka - naprawdę
        > > dobre sa w podobnej cenie jak nasze. Natomiast tanie to często ryzyko
        > > żółtaczki albo po prostu zejścia (po ostatnich działaniach rządu coraz
        > > częstsze).
        >
        > A co rzad zrobil? Troche moze nie zrozumialem, ale zatrul wodke??? Otroc sie
        > mozna jak sie kupuje w malym brudnym sklepe przy drodze, naiczesczej
        > prowadzonych przez azerow. Nie pisze o narodowosci, tylko o sklepac
        • pioter34 Re: 16.11.06, 12:19
          • fanta-girl Re: 16.11.06, 15:59
            ja lubie Moskwe.
            To juz taki duzy swiat.
            Przy niej Warszawa u pół Europy to taki zaścianek.

+ lekcja survivalu, jaka sie tam przychodzi
            + mix hermetycznosci (nie znasz jezyka,nie znasz miasta i wypadasz) oraz
            kosmopolitAlizmu (tam jest wszystko, tam sa wszyscy)

I z miast w ktorym sie czuje dobrze.
            • pioter34 Re: 17.11.06, 10:00
              Ja też lubię Moskwę i nawet w rosyjskich dziennikach podaje sie więcej
              międzynarodowych wiadomości niż w Polsce. A tych antypolskich myślę jest tyle
              ile w Polsce antyrosyjskich.
              Ja jednak proszę rozpatrywać Moskwę nie tylko na tle Polski, ale Europy
              zachodniej i Ameryki.
              Czujemy się oboje tam dobrze bo dobrze znamy rosyjski,a gdybyś rosyjskiego nie
              znała, natomiast b.dobrze angielski?
              W wywiadach ze znanymi osobami, prawie nigdy nie pada Moskwa jako ulubione
              miasto. Raczej będzie to Londyn, Rzym, Paryż. W Moskwie się pracuje, narzeka na
              korki i wszelkie inne niewygody.
              Ewentualnie przyjeżdza się na kilka dni, sprobować trochę egzotyki i wielkiego
              świata.
              A kosmopolityzm rzeczywiście jest ciekawy, w Polsce trudno o to. Ale czy w
              Londynie i Amsterdamie nie jest podobnie? A tam emigrantom żyje sięlżej.
              Właśnie władze rosyjskie wprowadzają zakaz pracy w handlu dla obcokrajowców (na
              razie w aptekach i monopolowych, bo to podobno oni trują Rosjan surogotami
              alkoholi. Przecież żaden Rosjanin nie otruje Rosjanina (!?)).
              • fanta-girl Re: 17.11.06, 11:39
                > W wywiadach ze znanymi osobami, prawie nigdy nie pada Moskwa jako ulubione
                > miasto. Raczej będzie to Londyn, Rzym, Paryż. W Moskwie się pracuje, narzeka na
                >

Bo mnie nie pytali smile)
                Równam Moskwę do Europy równiez.
                i niezmiennie uwazam , ze mowienie, ze moje ulubione miasto to Rzym to banał.

Moskwe mozna predzej rownac do Azjatyckich molochow, ale jest inna.
                Jest zywa, silna i nieprzewidywalna.

I tego trzeba szukac jadac tam.

A jesli chodzi o nielubinie nas w ru-mediach, to statystyki pokazuja, ze
                Rosjanie lubia nas bardziej niz my ich.

Ja tam mogłabym mieszkac.
                Zeby bylo jasne, w wielu miejscach na swiecie bylam i w kilku nawet dluzej.
                A mieszkanie gdybym miala kupowac to wlasnie tam.
                • pioter34 Re: 20.11.06, 15:05
                  Nie dodałem, że pytali o ulubione miasto znane osoby Rosja- a ty pewnie
                  bardziej znana jesteś w Polscesmile
                  Mówienie, że ulubionym miastem jest Moskwa też może być banalne. Wszystko
                  zależy od środowiska. A ja na przykład nigdy nie byłem w Rzymie.
                  O które azjatyckie molochy ci chodzi? Rosjanie rzeczywiście chwalą się, że
                  Rosja łączy pod wieloma względami Europę z Azją. I tu trzeba pozytywnie
                  popatrzeć, bo dla Europejczyków może być za mało Europy, a dla Azjatów za mało
                  Azji.
                  Tak, nieprzewidywalność i ryzyko to może być to co przyciąga niektórych
                  cudzoziemców i brak czego zmusza Rosjan do powrotów.
                  Mimo tylu moich próśb, przede wszystkim tutejsi Rosjanie są skąpi w chwaleniu
                  swoich pozytywnych wyróżników.
                  Dlatego ja powiem ,że wczoraj przechodząc niedaleko Patriarszych Prudów,
                  zauważyłem sklep Manolo Blahnika. Najbliższy taki tylko w Londynie, chyba.
    • yigor Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.11.06, 22:33
      W duzym stopniu masz racje, opisujac Moskwe.
      Tym bardziej masz racje, piszac o SWOICH uczuciach o Rosji i Moskwie. Glupio
      byloby wmawiac Tobie, ze masz inne uczucia.
      Ja bardzo lubie Rosje i Moskwe, jak rowniez bardzo lubie Polske i Warszawe, w
      ktorej mieszkam.
      To, z czym nie moge sie pogodzic, to dazenia Polakow do przeciwstawienia
      emocjonalnego naszych narodow. Ale to inny temat i wolalbym go uniknac na tym forum.
      Zaproponowalesz porownac liczby.

Prosze podac kwote, jaka musi placic Rosianin, rejestrujac "czastnogo
      predprinimatela" i kwote, jaka musi platic Polak, rejestrujac "dzialalnosc
      gospodarcza".
      Dla porownania na Ukrainie to 2 lata temu bylo okolo 50 zl wobec 700 zl w Polsce.
      Napisz, ile kosztuje Rosianom obsluga medyczna, czy placa ZUS, inne swiadczenia?
      Prosze nie podawac drastycznych przykladow naduzycia, bo zawsze mozna powolywac
      sie na ekscesy typu Lodzkiego pogotowia, tylko porownaj, ile obywateli wedlug
      prawa wydaja z rodzinnego biudzetu.

Nazekanie na ceny nieruchomosci lub innych towarow i uslug w warunkach
      kapitalizmu jest nie na miejscu. W takim razie nalezy nazekac na kapitalizm. A
      to, ze my okazali sie w kapitalizmie bez kapitala i nas po-prostu wykupuja ci,
      co ten kapital maja, to taki mamy urok naszego czasu smile

A jesli juz tam nie wytrzymujesz, to pogadaj ze swoim pracodawca - chetnie
      Ciebie tam zastapie na pare lat smile
      Pozdrawiam
      • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 17.11.06, 10:27
        Co to Moskwy uczucia mam pozytywne, a wszelkie fakty nie można nazwać uczuciem.
        Kiedy usłyszałem o Kondopogie, targnęły mną pewne uczucia. Ale moje uczucia nie
        zmieniły faktu, że to sie wydarzyło, jak wiele innych przykładów szowinizmu
        (student peruwiański, mała Kirgizka, Ormianin w Elektrostali, itd). Są ich
        groby i sprawcy, którzy zostali uniewinnieni.
        Po raz enty powtorzę-ja tylko proszę o odpowiedż na moje pytanie w temacie.
        Pomyśl, dlaczego ty uczuciowo podchodzisz do tematu? Dlaczego kilka moich
        negatywnych uwag uważasz za zbrodnię na narodzie rosyjskim. Może wśród Rosjan
        nie jest przyjęte publicznie rozmawiać o negatywnych stronach życia w Rosji.
        Choćby tam było tak źle że trudno bardziej, my usmiechnięci opowiadamy jak jest
        pięknie. W Polsce też są powiedzenia o ptaku, który nie powinien swego gniazda
        kalać i o praniu brudów w swoim domu.
        Zauważyłem , że Rosjanie wstydzą się mówić o tym jak to źle u siebie, ale to
        forum jest też o tym żeby pochwalić Rosję - taki jest też temat wątku.
        Ja myślałem że po moim narzekaniu, będą dziesiątki odpowiedzi typu ": ale nie
        zauważyłeś takich pięknych rzeczy: ..."
        Na temat kosztów rejestracj firmy nie mam informacji. Wiem tylko że w Polsce i
        Rosji (w porównaniu do zachodu)jest dużo gorzej z biurokracja zwiazana z
        utworzeniem firmy (papierki).
        Danych liczbowych na temat służby zdrowia nie mam w żadnym z państw. Natomiast
        znam b.dużo (dlaczego aż tyle?) drastycznych opowiadań na temat rosyjskiej
        służby zdrowia - także z pierwszych ust. Dla mnie ważniejsze jest że Rosja nie
        wyróżnia się pozytywnie(zgodnie z tematem wątku) służbą zdrowia.
        Ja nie narzekam na ceny nieruchomości, tylko zauważam że tak mało zwykłych
        zjadaczy chleba może sobie na nie pozwolić.
        Wytrzymuję w Moskwie, tylko staram się znaleźć więcej jej kolorowych stron.
        Zaprosiłbym cię do pracy, ale oprócz znajomości języka są potrzebne
        umiejętności i informacje z bardzo niszowej branży. Tylko mi nie pisz ze szybko
        sie uczysz, bo tego nie da sie szybko opanowac.
        • yigor Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 17.11.06, 11:45
          Przyklady szowinizmu mnie tez bardzo niepokoja. Jesli masz ochote o tym pogadac,
          to zaloz osobny watek i lepiej na forum "starszego brata".
          Z przykladow tego, co wyroznia pozytywnie Moskwe, to napewno rynek dziel sztuki
          w Izmailowo. Jesli tam nie byles, polecam.

Wracajac do liczb.
          Uwazam, ze dla rozmowy o jakosci zycia bardzo wazne jest miec swiadomosc kosztow
          tego zycia.
          Wiem, ze w Niemczech pomidory w zimie sa tansze, niz na poludniu Ukrainy i juz
          tym bardziej niz w Polsce. A zarobki znacznie wyzsze. Natomiast moi znajomi tam
          nie moga sobie na wiele pozwolic, bo kredyty, ubezpieczenia oraz inne koszty
          zjadaja caly ich zarobek.
          W Polsce nie ma konkretnej informacji jak wyglada sprawa zarobkow srednego
          Rosianina. Skoro jestes tam na miejscu, to napisz, jak to wyglada.
          Nie chodzi o koszt rozpoczecia dzialalnosci, tylko o miesieczne koszty. Takie,
          jak ZUS w Polsce, podatki.
          Jesli nie podejmujesz rozmowe o konkretach, to musisz przyznac, ze nie ma sensu
          cala ta rozmowa.
          • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 20.11.06, 15:11
            Zaciekawił mnie ten rynek dzieł sztuki w Izmajłowo. Niedaleko mieszkam, dlatego
            byłem tam kilka razy, jednak jako nie specjalista, niczego takiego
            interesującego nie zauważyłem.
            Na pewno jest coś w nim wyróżniającego, co?
            Apropos znajomych w Niemczech, zauważ sam fakt że mogli wziąć kredyt, czyli
            samochód, mieszkanie.
            • yigor Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 20.11.06, 22:39
              pioter34 napisał:
              > Zaciekawił mnie ten rynek dzieł sztuki w Izmajłowo. Niedaleko mieszkam, dlatego
              > byłem tam kilka razy, jednak jako nie specjalista, niczego takiego
              > interesującego nie zauważyłem.

Dawno tam nie bylem, moze rzeczywiscie wszystko sie zmienilo. Byly tam swietne i
              tanie autorskie rzeczy z ceramiki, na jedwabiu, artystyczne szklo itp. poziom
              eksluzywnych galerii bezposrednio od tworcow.
              ale to bylo parenascie lat temu, od tej pory Moskwa stala 200 razy drozsza.

> Apropos znajomych w Niemczech, zauważ sam fakt że mogli wziąć kredyt, czyli
              > samochód, mieszkanie.
              Zgadzam sie, to pozytywnie wyroznia rozwiniente kraje.
              Ale zawsze cos za cos. Przeciez z czegos sa kupowane te wszystkie okropnie
              drogie rzeczy w Moskwie, o ktorych napisales.
              Ostatnio wiecej Rosian niz Saudyjczykow kupuje nieruchomosci w Londynie. Mozemy
              oczywiscie z tego sie cieszyc, bo daja prace Polakom, ktorzy otwieraja tam
              wlasne firmy budowlane.
              To moze jednak napiszesz, jak wyglada struktura wydatkow poczatkowych
              przedsiebiorcy w Rosji, ktory rejestruje "чп"?
              Porownajmy koszty prowadzenia dzialalnosci biznesowej - przeciez o to Tobie
              chodzilo w Twoim pytaniu.
              • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 21.11.06, 09:51
                Czyli z tym Izmajłowem znowu strzał niecelny. Szkoda.
                W Rosji jest ogromne rozwarstwienie społeczeństwa. A jak ktoś kupuje drogie
                owoce to już go nie stać na mięso i odwrotnie. Jest oczywiście jeszcze węższa
                grupa magnatów, głównie związanych z ropą (dobre porównanie z Saudyjczykami)i
                wysokich urzędników, którzy moga sobie pozwolić na wszystko, także nieruchomość
                w Londynie. O dziurawych bankach, praniu pieniędzy i ogólnie bandytyzmie nie
                chce wspominać, bo z oczywistych względów tematu dobrze nie znam.
                Jak pisałem już, samą rejestracją firmy W Rosji kto inny się zajmował, dlatego
                ja nic nie wiem o kosztach. Zreszta chodzi o ooo, a prywatny przedsiębiorca to
                zupełnie dla mnie temat z księżyca.
                Nigdy o koszty prowadzenia działalności biznesowej nie pytałem, dlatego
                proponuję nie powracać do tego. Jak mnie przekonać że w Rosji jest z tym mniej
                problemów, to jakąś nagrodę ci ufunduję.
                Proponuję natomiast powrócić do tematu.
                Czy na przykład wydobycie ropy jakoś pozytywnie wyróżnia Rosję?
                • yigor Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 21.11.06, 12:32
                  pioter34 napisał:
                  > Proponuję natomiast powrócić do tematu.
                  > Czy na przykład wydobycie ropy jakoś pozytywnie wyróżnia Rosję?

Nie badz ze smieszny. Rosie wyroznia chociaz to, ze jej prezydent rozmawia na
                  rownych z prezydentem USA, do ktorego prezydent Polski raz na kadencje zostaje
                  wpuszczony na 5 minut dla zrobienia wspolnego zdziecza. To jest kraj, ktory
                  powstrzymal faszyzm i uzycie broni jadrowej, zostal poligonem doswiadczalnym dla
                  tworzenia utopijnego komunistycznego spoleczenstwa a teraz bardzo szybko sie
                  odbudowuje i znow jest konkurencyjny wobec poteng kapitalistycznych. Kiedy
                  Amerykanom nawalili ich rakiety, oni latali wlasnie na Rosyjskich statkach zeby
                  wykonywac wlasne programy kosmiczne.

> Nigdy o koszty prowadzenia działalności biznesowej nie pytałem, dlatego
                  > proponuję nie powracać do tego. Jak mnie przekonać że w Rosji jest z tym mniej
                  > problemów, to jakąś nagrodę ci ufunduję.

Proponuje wlasnie do tego powrocic. Bo to koszty inicjatywy gospodarczej
                  przedsiebiorcy decyduja o tym, ze kraj sie rozwija albo nie.
                  Czy moze ktos z mieszkajacych w Rosji moze napisac kilka podstawowych informacji
                  o tych sprawach?
                  W Polsce jesli rejestrujesz dzialalnosc gospodarcza, jestes zobowiazany placic
                  okolo 250$ miesiecznie na ubezpieczenie medyczne oraz emerytalne plus podatki
                  20% na poczatek, a od wiekszysz kwot 40% i wiecej.
                  Ja wygladaja wydatki tego typu (pejestracja "czastnogo predprinimatela") w Rosji?
                  • czeget Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 21.11.06, 18:04
                    yigor napisał:
                    > Czy moze ktos z mieszkajacych w Rosji moze napisac kilka podstawowych
                    informacj i o tych sprawach?
                    > W Polsce jesli rejestrujesz dzialalnosc gospodarcza, jestes zobowiazany placic
                    > okolo 250$ miesiecznie na ubezpieczenie medyczne oraz emerytalne plus podatki
                    > 20% na poczatek, a od wiekszysz kwot 40% i wiecej.
                    > Ja wygladaja wydatki tego typu (pejestracja "czastnogo predprinimatela") w
                    Rosji?

Myslę, że na to pytanie Ci dokładniej odpowiedzą "kacap_z_moskwy" oraz "tuliak"
                    pod warunkiem, że zauważą to pytanie i znają się na tym

• kacap_z_moskwy Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 24.11.06, 00:39
                      Kolo 6 tys rubli z min 5 tys rubli na koncie jest koszt zalozenia OOO, ИЧП
                      kosztuje troche taniej.

Ja wogule nie widze dyskusji, bo czlowiek nie zna zycia w Moskwie calkowicze.
                      Co to za - ktos kupuje drogie owoce i nie stac go na mieso??? Wogule, czy
                      chodzi do sklepow???
                      • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 24.11.06, 08:48
                        Najbardziej rozbawił mnie kiedys produkt pod nazwą ogórki marynowane, marki
                        Diadia Wania, czyli wujaszek Wania. Na etykietce narysowany mużyk z brodą w
                        czapce - trochę Rosjanin, trochę Żyd. Dopiero w domu małymi literkami napisany
                        tekst mogłem odczytać: producent Indie.smile
    • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 17.11.06, 09:36
      Chyba dawka negatywnych uwag była zbyt duża i pacjent nie wytrzymał, a przecież
      nie o to chodziło.
      Dlaczego Rosjanie na tym forum tak się obrażają? Czy gdyby ktoś na forum w
      Rosji napisał, że w Polsce ogromne bezrobocie i Polacy muszą emigrować na
      zarobek do GB, to ja powinienem protestować, obrażać się, że opluwana jest
      Polska?
      Myślę, że to jednak różnice językowe i trochę mentalnościowe zrobiły swoje.
      Kilka razy powtarzałem, ale kolejny powtórzę, że nie chodzi mi o modne obecnie
      szukanie na wschodzie wroga. Widzę wiele pozytywów w Rosji i Rosjanach, ale nie
      potrafię znaleźć tych wyróżniających na tle ogólnoświatowym Rosję elementów.
    • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 17.11.06, 11:15
      Na forum kulturalnym trochę krucho z liczbami, dlatego dla wszystkich i
      szczególnie dla Yigora podaję link do międzynarodowego raportu o jakości życia
      hdr.undp.org/hdr2006/statistics/

Żeby nie niszczyć wzroku, szczególnie po północy (do mnie o takiej porze dużo
      mniej dociera i pisałbym głupoty) podaję od razu że Rosja jest na 65 pozycji za
      Bośnią i Libią.
    • tosia.ru Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 18.11.06, 18:49
      eee,chyba nie bardzo chce mi sie cos pisac,tongue_out
      • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 21.11.06, 09:56
        Ależ Tosiu, tak prawdziwa dama nie zachowuje się. Takie zachowanie może ujdzie
        rosyjskim damom, bardziej dzikim smile
        Jeżeli jednak już coś napisałaś to przyzwoitość nakazuje kontynuować.
        A nie zachowywać się jak dziewczyna, która obnażyła pierś, a potem mi
        powiedziała: a właśnie że tego nie dostanieszsmile
        Tak nie można, fuj!
        • czeget Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 21.11.06, 17:13
          piotrus33, ja Ci bardzo proszę nie obrażać rosyjskich dam, dobrze?
          Bo raczej udajesz porządnego, prawda?
          • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 23.11.06, 09:28
            Ja jestem pioter a nie piotrus, i 34 a nie 33, tak samo jak ty jesteś czeget a
            nie czego.
            Jak na razie żadna z dam nie powiedziała, że jest obrażona i nie prosiła ciebie
            o obronę.
            Zresztą Nicole Kidman też mi nie mówiła, że jest obrażona.
            Ale ja i tak kiedyś jak będę miał kasę, polecę do Los Angeles i skopię pośladki
            Tomowi Cruisowi za to, że porzucił Nicole.
            A jak ochrona u niego będzie za silna, to przynajmniej obrzucam jajkami bramę
            jego posiadłości, no przynajmniej jednym jajkiem na pewno zdążę zanim mnie
            zamkną.
    • czeget kawałek zachodniej demokracji 21.11.06, 00:15
      Cześć piotrek34!
      Przyznam, że nie czytałem tu wszystkich wątków, bo ten temat - kto ma większe
      jaja - dla mnie jest bardzo nudny. Zauważyłem tylko, że kilka razy pisałeś coś
      o Londynie raczej w pozytywnym sensie, także powiem Ci coś.
      Od ponad miesiąca mieszkam w Londynie, spotkałem tu ok.100 swoich rodaków
      Rosjan na ponad 5 wspólnych spotkaniach w róznych pubach City, powiem, że im tu
      jest bardzo nie źle, mimo tego, że sporo z nich potrzebuję zezwolenie do pracy,
      bo nie są z Unii. Prawie wszyscy kogo poznałem pracują tu w finance oraz IT.
      Tak, kilka osób chce stąd wyjechać, ale wyłącznie do Nowego Jorku, bo dla ich
      poziomu Londyn już nie jest ciekawy. Jest spotkanie tylko Rosjan przcujących
      wyłącznie w City, jak będziesz chciał tam trafić to zapytaj tu, także mozesz
      tam zapytać ich zdanie na temat Polaków w Londynie wink:
      www.russianlondon.ru/forum/forumdisplay.php?f=1
      www.bratok.co.uk/
      doska.co.uk/index.php?s=3ffe1915a0a09b1cac0c91292a3783ab&showforum=49
      Tyle brudu w autobusach oraz na ulicach jak w Londynie w zyciu nie widziałem,
      tak, to nie jest centrum tylko 2-3 strefa z 6-7. W autobusach często śmierdzi
      obżydliwym żarciem, na oczach wszystkich pożerają różne smierdzące g...o a
      potem rzucają na podłogę wszystkie opakowania od żarcia, potem czasami powoli
      oblizują każdy brudny paluszek, czasami kładzą brudne nogi w adidasach na
      przednie foteli, krzyczą do komórek na caly autobus, tak samo bardzo głósne
      rozmowiają pomiędzy sobą. Nikt nikomu nie zwraca żadnej uwagi na to i resztę
      dzikich zachowań, to tylko kropla pierwszych wrażeń.
      Jeżeli to ma być zachodnia wielka demokracją, to ja mam w d...e taką
      demokrację. Wybacz za pomyłki, chyba zrozumiesz dlaczego.

• czeget Re: kawałek zachodniej demokracji 21.11.06, 00:30
        pioter34, żebyś lepiej mi zrozumiał dodam, że pochodzę z Moskwy, na stałe
        mieszkam w Warszawie.
        Co prawda w Moskwie oraz w Warszawie korzystam z metra może 1 raz na rok, z
        autobusów w ogóle nie korzystam, ale raczej nie wierze, że tam są podobne
        zwyczaje jak w Londynie.
        • pioter34 Re: kawałek zachodniej demokracji 21.11.06, 10:10
          Nie bardzo zrozumiałem, z jednej strony piszesz że Rosjanie w Londynie dobrze
          się czują, a z drugiej że jest tam brudniej niż w Moskwie. Chyba nie dlatego
          tak dobrze się czująsmile
          To ciekawe co piszesz, Londyn znam z opowiadań i z telewizji. I nigdy na
          filmach nie zauważyłem jakiegoś wiekszego brudu. Chyba, że teraz to się
          zmieniło, po przyjeździe tylu Rosjan, albo Polaków.
          To zachowanie w autobusie, to chyba Anglików masz na myśli?
          Zachowanie gawiedzi wszędzie jest przez kulturalnych ludzi trudne do przyjęcia.
          Wspomnieć należy także słynnych angielskich huliganów.
          Ja na przykład niedawno byłem świadkiem w autobusie słownej utarczki między
          grupą emerytów i młodym chłopakiem. Nie chciał ustąpić miejsca jednej z nich,
          one zaczęły na niego krzyczeć, a on zaczął je wyzywać od najgorszych. Potem
          emerytki umilkły i tak się skończyło. Demokracja oznacza wolność wyboru, na
          ulicach jest niebezpieczniej, ale jak ktoś woli komunizm to może jego oazy
          jeszcze znaleźć i dobrze tam się poczućsmile
          • czeget Re: kawałek zachodniej demokracji 21.11.06, 10:57
            Widzę, że żeby lepiej mi zrozumieć, musisz sam tu przyjechać i wszystko
            zobaczycz, bo jesteś taki mądry, a w Londynie nie byłeś wink
            Tylko parę słówek: W telewizji raczej nie pokazują brudu, bo nie wypada, poza
            tym centrum miasta jest czyścutki i bardzo zadbany.
            Brudzą tu nie Rosjanie z Polakami, a inni emigranci oraz miejscowi.
            Nie odpisałem, że wolę komunizmu i nie powiedziałbym, że demokracja i
            bezpieczeństwo jest to samo, ale jak wolisz, to "flag tebe v ruki i baranan na
            szeju".
            • czeget Re: kawałek zachodniej demokracji 21.11.06, 11:00
              przepraszam Ci, pioter34, pomylilem sie, dobrze tak: "flag tebe v ruki i
              baraban na szeju"
              • kacap_z_moskwy Re: kawałek zachodniej demokracji 24.11.06, 00:48
                лучше - с барабаном впереди колонны идущей на... А что от нас варваров
                услышишь...

А я был на Арсенал-ЦСКА. Фактически мы перекричали местных ежиков smile

Привет загранице, хулиганов не обижай smile
          • czeget Re: kawałek zachodniej demokracji 21.11.06, 18:17
            pioter34, zapomniałem odpisać, że jeszcze ani razu nie widziałem tu w
            Londynie "słynnych angielskich huliganów", może dlatego, że nie chodzę na piłkę
            nożną.
            Także powiem, że nie dzielę swiat na Polaków i Rosjan oraz na białych i
            czarnych, a tylko na normalnych i dupków.
            • pioter34 Re: kawałek zachodniej demokracji 24.11.06, 08:56
              A ja w ogóle nie dzielę ludzi, nawet na dobrych i złych. Nikt nie jest dobry
              całkowicie, ani tym bardziej zły całkowicie. Zresztą są to pojęcia moralne,
              które mają znaczenie w społeczeństwie, przy konflikcie interesów np.
              Podziały rzadko bywają dobre. Wszyscy jesteśmy dziećmi wszechświata (ew.jednego
              boga).
              Jeżeli założymy, że idioci są niepotrzebni, pojawili sie przez pomyłkę, i nie
              mają żadnego celu. To tym samym nasze życie przestaje mieć znaczenie i jakiś
              cel. Tym bardziej, że może się okazać, że wielu nas za idiotów uważa.
          • hajota Re: kawałek zachodniej demokracji 21.11.06, 19:32
            pioter34 napisał:

> > To ciekawe co piszesz, Londyn znam z opowiadań i z telewizji. I nigdy na
            > filmach nie zauważyłem jakiegoś wiekszego brudu. Chyba, że teraz to się
            > zmieniło, po przyjeździe tylu Rosjan, albo Polaków.

Byłam w Anglii kilkanaście lat temu, przed najazdem Rosjan i Polaków, na temat
            Londynu się nie wypowiem, bo widziałam tylko parę głównych ulic, ale zdarzyło mi
            się jechać pociągiem do Brighton i syf okołokolejowy widziany z okna pociągu był
            porażający! Gorszy niż (wówczas) za W-wą Zachodnią w stronę Zalesia Górnego.
            Kiedy wspomniałam o tym koleżance z pracy, raczej jako o ciekawostce, bez
            wyciągania wniosków ogólnych, ta się strasznie oburzyła, że śmiem twierdzić, iż
            gdziekolwiek w Anglii jest brudno. Miała swoje wyidealizowane wyobrażenie, nigdy
            w tym kraju nie była.
    • yigor Prosba do mieszkajacych w Rosji 22.11.06, 18:23
      > Nigdy o koszty prowadzenia działalności biznesowej nie pytałem, dlatego
      > proponuję nie powracać do tego. Jak mnie przekonać że w Rosji jest z tym mniej
      > problemów, to jakąś nagrodę ci ufunduję.

Proponuje wlasnie do tego powrocic. Bo to koszty inicjatywy gospodarczej
      przedsiebiorcy decyduja o tym, ze kraj sie rozwija albo nie.
      Czy moze ktos z mieszkajacych w Rosji moze napisac kilka podstawowych informacji
      o tych sprawach?
      W Polsce jesli rejestrujesz dzialalnosc gospodarcza, jestes zobowiazany placic
      okolo 250$ miesiecznie na ubezpieczenie medyczne oraz emerytalne plus podatki
      20% na poczatek, a od wiekszysz kwot 40% i wiecej.
      Ja wygladaja wydatki tego typu (pejestracja "czastnogo predprinimatela") w Rosji?
      Prosze kogos, kto mieszka w Rosji, przytoczyc kilka liczb na ten temat.
      Dziekuje
    • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 23.11.06, 09:17
      Dzisiaj w części Moskwy władze zorganizowały Dzień Pieszego. Polega to na tym,
      że kierowca który ustąpi drogę pieszemu NA PASACH może dostać jakąś nagrodę,
      np.apteczkę. Dzisiaj pasy w Rosji to zbędne wydatki, bo jeżeli nie ma świateł
      to i tak nikt nie przepuszcza na nich pieszych. A regułą jest, że kierowcy
      trąbią na takiego, który już schodzi z pasów, bo właściwie powinien on zbiegać
      z pasów, żeby kierowca nie musiał przyhamować. Zresztą piesi nie są bez winy,
      często przechodzą na czerwonym, nawet jak zbliża się samochód. Po prostu na
      drogach obowiązują "indyjskie zasad.
      W Rosji palacze tytoniu mogą poczuć się jak w raju. Palić można dosłownie
      wszędzie i tak właśnie palacze robią. W końcu Rosja jest państwem prawa i nikt
      nie może łamać praw palaczy do swobodnego paleniasmile
      • kacap_z_moskwy Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 24.11.06, 00:42
        Jedz PAn do innych stron i lepej nie wracaj. Bo dla nas to welka niewiadoma, te
        inne kraje smile I niech lepej tak zostanie.
        • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 24.11.06, 09:02
          W związku z tym, że Pan nigdzie nie był (w końcu nie wiem czy jest Pan jeden
          czy wielu), ja mam wyjechać z Rosji. Gdzie tu jest jakaś logika, nawt w żarcie
          coś musi z czegoś wynikać. Chociaż słyszałem, że w buddyzmie jest taka metoda.
          Powiedzieć adeptowi dwa zupełnie niezwiązane ze sobą zdania, żeby wprowadzić go
          w szok, co ma mu w czymś pomógł. Ale nie wiedziałem, że jest Pan buddystąsmile
    • czeget wybacz, nie mam ochoty 23.11.06, 19:13
      Wybacz, pioter34, nie mam ani czasu, ani ochoty dyskutować z Tobą.
      Także życie Ci zarobić w Moskwie parę grosze, żebyś wrócił z tamtąd bogatym i w
      dobrym humorze, zebyś mógł potem w Polsce opowiadać kolesiam jakim tam byleś
      rycerzem w tamtej dzikiej Moskwie.
      Także jeżeli nie masz żony, życzę Ci powodzonka u kobiet, może po skutecznych
      spotkaniach będziesz bardziej na luzie.
      • kacap_z_moskwy Re: wybacz, nie mam ochoty 24.11.06, 01:02
        Przeczez nie ma tematu do dyskusji. Ja sie poddalem, ale poczytaw zrozumialem
        ze smieszne dyskutowac co jest super i co nie. Przeczez jak tak wszystko w
        naszej Moskwie jest nie tak, to co w nej szuka? Jak tylko pienedzy, to лимита
        она и в Африке лимита.
      • pioter34 Re: wybacz, nie mam ochoty 24.11.06, 09:10
        Mam tylko nadzieję, że to nie brak argumentów powoduje Twój brak ochoty do
        dyskusji.
        A dlaczego miałbym wyjeżdzać z Rosji, ja już pisałem, ale ty rzeczywiście
        pisałeś, że wszystkiego nie chce ci sie czytać, zmuszają mnie tym samym do
        powtarzania się. Rosja mi się podoba, z wyjątkiem tych rzeczy, o których piszę.
        Mając jednocześnie nadziję, że zmienia się z czasem na lepsze w związku z
        otwartością i chęcią cywilizowania sie Rosji.
        A czy Jacek Kuroń po ożenieniu sie przestał walczyć o prawa biednych i
        poniżonych?
    • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 24.11.06, 09:24
      Pisząc tutaj o pewnych wadach Rosji, miałem nadzieję na wypowiedzi
      przeciwstawne, które by udowodniły, że mimo niewielkich minusów, Rosja posiada
      jednak wielkie plusy. Jednak tak się nie stało, głownie za sprawą mojego braku
      zrozumienia mentalności Rosjan. Z przykrością stwierdzam, że próbowano podważyć
      fakty prawdziwe, choć niewygodne. Natomiast nigdy nie zuważyłem próby
      pochwalenia się czymś co jest wyjątkowe w Rosji. Dlatego postanowiłem założyć
      nowy wątek, który da szansę na tę promocję Rosji. Natomiast ten temat będę
      dalej kontynuować, podrzucając nowe niezbyt przyjemne fakty.
      • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 16.01.07, 15:05
        Metelica dzisiaj zaproponowała,żeby pisać o czyimś brudnym bajorku, tylko jeśli
        swoje ma się czystsze.
        No to może o HIV.
        Według oficjalnych danych od 1986 roku w Polsce zarejestrowano 10.440
        zarażonych HIV. Szacunki mówią o 30 tysiącach, co stanowi 0,07 % społeczeństwa.
        W Rosji według organizacji UNAIDS - agendy ONZ, zarażonych jest 860 tysięcy, co
        stanowi około 0,7 % społeczeństwa.
        Czyli dziesięć razy więcej niż w Polsce.
        Mniej oficjalne zródła, choć też naukowe, mówią o 2 % zarażonych w Rosji, w tym
        o 500 tys. chorych w Moskwie.
        Skąd to się bierze? Rosjanie nie lubią prezerwatyw, albo stosują słabej
        jakości? Albo lubią skakać z kwiatka na kwiatek.
        Poza tym, jak to sie ma do wymagań przy wydawaniu wiz dla Polaków -
        konieczności zrobienia testu na HIV.
        Przy tym jak jedziesz na miesiąc to test jest zbędny - widocznie zakładają że
        zbyt wiele Rosjanek nie zarazisz. Natomiast chcesz wizę na rok - tak często
        robia naukowcy, biznesmeni - pokaż ześ zdrowy.
        Dodam, że obywatele bratnich krajów, nie potrzebujący wizy do Rosji, zwolnieni
        sa z wymogu testowania sie. Choć to te państwa należą do tych, gdzie zarażonych
        jest szczególnie dużo.
        • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 29.01.07, 11:55
          Wczoraj w metrze po raz pierwszy zauważyłem po raz pierwszy plakat anty-
          aidsowski, a obok metra baner z Oskarem Kuczerą też na temat HIV. Zaczęła się w
          końcu propaganda. A ja napisałem swój post zaledwie kilka dni temu. Reakcja
          moskiewskich jest zaiste natychmiastowawink))
          Czyli co, ktoś to czyta?
          • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 12.02.07, 11:15
            Na pierwszy rzut oka ten plakat w metrze to była pierwsza jaskółka. Ale tak
            naprawdę znowu tryumfowało powiedzenie: "Chcieliśmy jak najlepiej a wyszło jak
            zwykle". Na plakacie jest bodajże sześć zasad, żeby zmniejszyć ryzyko
            zarażenia. Ale są one napisane tak małym drukiem, że z przeciwnych siedzeń nic
            nie widać, poza tym plakaty są przyklejone zaraz za głowami siedzących, którzy
            je zasłaniają. Porażka. Oprócz tych plakatów nie spotkałem się z jakąkolwiek
            akcja uswiadamijącą, rozdawaniem prezerwatyw, itp. Czyli na rozwój zachorowań
            można liczyć. Cerkiew prawosławna zaciera ręcę, grzesznicy są na bieżąco karani
            chorobą. Dodam, że wczoraj usłyszałem w telewizji o ciekawej statystyce, w
            Rosji połowa małżeństw kończy się rozwodem. Niestety małżeństwa tradycyjnie
            zawierane są w bardzo młodym wieku, przez osoby mało siebie znające i potem
            problemy: alkoholizm, zdrady, w końcu i zarażenia. Co robić?
    • timur29 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 17.02.07, 14:27
      Rok temu byłem przez miesiąc w Uzbekistanie. Zwiedzaliśmy go we dwoje na własną
      rękę. Miesiącć to dosyć długo bo w sumie to kraj gdzie turysta przemiescza się
      z miasta do miasta. Miesiąc to odpowiedniu dużo czasu aby posiedzieć kilka dni
      w kazdym miejscu - i poznac ludzi. A o to w takich wyjazdach przecież chodzi.

Gdzieś w połowie drogi.. byliśmy zmęczeni. Mieliśmy poczucie, ze wszyscy chca
      nas oszukać - nie okraść ale... tak zakombinować abyśmy zapłacili więcej niż
      powinniśmy. Oczekiwano zapłaty za wszystko - wodę, informację, wskazanie drogi.
      To były śmiesznie niskie sumy dla nas. Ale było to koszmarnie frustrujące. Nie
      chcę o tym opowiadać - to kraj strasznie biednych, prostych, pozostawionych
      sobie i... mających tego świadomość ludzi.

Wylądowaliśmy w brzydkim jak noc listopadowa mieście, które było tylko miejscem
      tranzytowym. Okolice Chiwy. Na dworcu autobusowym mieliśmy spędzić ponad 5
      godzin czekając na nasz autobus. Na dworcu tłum Uzbeków, jedne japoński
      młodzian z deskorolką (sic!)i turbanem z ręcznika no i my I jeszcze jaks
      obfitych kształtów blondyna w wieku średnim - energicznie pokrzykująca na
      wszytsko i wszystkich. Chyba kierowniczka.

Byliśmy głodni, brudni, zmęczeni. Czyli normalnie.. takie wakacje jakie
      lubimy wink

Postanowiliśmy coś zjeść. Bar na dworcu wyglądał średnio ale całkiem znośnie.
      Podszedłem jednak do jednej z pracownic dworca i zapytałem czy jest tu w
      okolicy jakiaś dobra jadłodalnia, którą może polecić. Na to ona kazała nam
      poczekać i zawołała blondynę.. Okazała się, że to faktycznie szefowa. Zapytała
      skąd jesteśmy.. Porozmawialiśmy chwilę. Kiedyś... była w Toruniu. Kidyś..
      wszystko było inne. Lepsze.. Teraz.. szkoda gadać.. Była Rosjanką.

Zagarnęła nas do budynku dworca. Na piętrze było dopiero co wyremontowane i
      umeblowane miszkanko - dla dyrekcji, która czasem przejazdem musi się zatrzymać
      na nocleg. Był przysznić i klimatyzacja. Za chwilę weszła jakaś dziewczyna z
      obiadem. I piwo Balitica.

Za nic nie musieliśmy płacić. Na odchodne zostaliśmy wyściskania i... mieliśmy
      obiecać, że pozdrowimy od niej Europę.

To nie była jedyna Rosjanka jaką poznałem... Ale wszystkie te osoby w podobny
      sposób zapisały mi się w pamięci.

Żałuję bardzo, że jest taki kiepski kontakt między naszymi narodami. Tak mało
      kultury Rosyjskiej w Polsce.
      • pioter34 Re: Co wyróżnia pozytywnie Rosje, Moskwę? 20.02.07, 09:39
        No wreszcie, przy 71 wpisie napisał ktoś w końcu na temat. Niewątpliwie silnym
        pozytywem są miękkie serca Rosjanek. Czekam na nastepne propozycje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka