Dodaj do ulubionych

A to jest najlepsze w Rosji !

24.11.06, 09:37
Mogą tu sie pochwalić Rosjanie za co lubia Rosję, a ci na emigracji
powiedziec czego im brakuje. A cudzoziemcy - za co pokochali Rosję albo
Rosjan. I czego brakuje im po powrocie z Rosji.
Na dobry początek ja podam 3 pierwsze rzeczy przychodzące mi na myśl.
1.Rozległość Rosji - można kilka dób jechać pociągiem, nie przekraczać
żadnych granic, po drodze zmienia sie klimat, przyroda. A po wyjściu dalej
możesz rozmawiać po rosyjsku i płacić rublami.
2.Wielokulturowość Rosji, a przede wszystkim Moskwy.
3.Wódka-wyrób rosyjski,i tam robiony jest najlepiej. Chociaż Polacy próbowali
zaanektowac nazwę, Pochlebkin udowodnił jej rosyjskość.
Obserwuj wątek
    • mpieczara Moje typy. 27.11.06, 12:13
      1. Mąż Stanu , Człowiek Roku - Vladimir "gazputin" Putin
      2. Piewca kultury rosyjskiej,koneser dialogu Vladimir Żyrynowski
      3. Vladimir Chodorkowski, znany azceta i pustelnik z wyboru.

Głównie emigracja za tymi panami( typ 1, 2)tęskni. Pewnie dlatego jest emigracją.
      Za losami punktu 3 pewnie tęskni Romek Abramowicz, obecnie znany utracjusz i
      nowyj ruskij, londyńskijsmile)
      A lasy, pola i rzeki, góry, doliny .... no piękne są, piękne....Popić ten widok
      wódą ruską to dopiero będzie odlot!!!
      • r0ger Re: Moje typy. 27.11.06, 20:40
        Po pierwsze - bania, po drugie - bania, po trzecie - imprezy z przyjaciółmi (w bani).
    • pioter34 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 15.01.07, 13:04
      Po 2-tygodniowym wyjeździe do Polski, zaczęło mi brakować rosyjskiej telewizji.
      Ale nie 1 kanału cz Rossija, bo te w doskonały sposób spełniają swoją misję
      rusyfikacji i nacjonalnej nienawiści do wszystkiego co nie rosyjskie-
      szczególnie programy informacyjne.
      Brakowało mi natomiast serialu Sołdaty na RenTV, Comedy Club i Taxi na TNT i
      wielu innych programów.
      Niestety polska telewizja ma przed sobą wiele pracy.
      • kacap_z_moskwy Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 15.01.07, 20:01
        A polskie kanaly to ucza milosci do innych i pokazuja wszystko z innej,
        naprzyklad rosyjskiej racji wink
        • pioter34 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 16.01.07, 08:25
          Ty to powiedziałeśwink. Ja piszę na temat rosyjskiej telewizji, a polski 1
          program telewizji być może pod wzgledem miłości do innych narodów, niczym nie
          różni się od 1 rosyjskiego kanału. Ale ja polskiej jedynki bardzo dawno nie
          widziałem.
          A poza tym może wysilisz swoją mózgownicę i napiszesz w końcu na temat. Podobno
          dobrze czytasz po polsku i wszystko rozumiesz, to i temat tego wątku jest ci
          zrozumiały?
          • jemiela Stary numer:)) 16.01.07, 11:43
            Pietrek, to jest stary numer Kacapa.
            Jak mu powiesz że rzeka Moskwa jest zanieczyszczona to dowiesz się że Wisła
            bardziej. Jak powiesz że Pugaczowa miała operacje plastyczne to się dowiesz że
            Rodowicz dwa razy więcej.....
            Kiedyś chciałem pogadać o rosyjskim nacjonaliźmie to dowiedziałem się że
            największymi nacjonalistami są Polacy. Jednego słowa na temat nie było..smile))
          • kacap_z_moskwy Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 16.01.07, 14:58
            Pioter - Ale nie 1 kanału cz Rossija, bo te w doskonały sposób spełniają swoją
            misję
            rusyfikacji i nacjonalnej nienawiści do wszystkiego co nie rosyjskie-
            szczególnie programy informacyjne.

I co po tym mam pisac??? Ja rozumiem ze Pan spelnia misje cywilizacyjna w tej
            strasznej Rosji smile Ale czy Pan tak samo mowi w pracy??? Mysle ze nie. No tylko
            jak Pan pracuje w Perekriostke. Bo tam mozna przy zamknietych dzwiach
            pogadac smile Po-polsku smile

Wczoraj przeczytalem wypowiedz na forum GW jak w polskiej TV uczyli ze Rosja
            niesie zagrozenie, a za prowadzacym byl plakat, gdzie niedwedz rozdzera
            Polske smile Ja rozumiem ze dzieczy ucza pokoju i dobremu nastawieniu ku sasiadam.
            A teraz prosze opowiedziec o choc jednym programme na 1 czy RTR gdzie by w taki
            sposob poruszano sprawe Polski, albo wogule mowili o Polsce smile Bo ostatnio
            telewidz dowedzial sie ze Polska istneje po wecie. Ale ile sekund, no dobra,
            minut temu poswiecono??? I jaka rusifikacje prowadzi 1 czy RTR??? Ja znam
            bardzo duzo ludzi. Maja calkowicze diametralne poglady na swiat dzienny. Ale
            wszystcy na temat racji swej Ojczyzny maja prawie jednakowe zdanie. I sa
            ROZNYCH narodowosci. Przeczez Pan polak, i czy spotkal sie z obraza w
            Moskwie??? Na temat Polski? Moge pomyslec ze z chamstwem - tak. Ale na temat
            Pana narodowosci???
            • pioter34 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 16.01.07, 15:16
              Miałem kilka razy w Moskwie nieprzyjemności, wynikające z mojej narodowości.
              Ale to jest nie na temat. Chcesz o tym pomówić, załóż odrębny wątek. Wzywam Cię
              Kacapie, żebyś zaczął pisać na temat (co jest najlepsze w Rosji) albo zamilcz
              na zawsze na tym wątku, jeżeli interesują cię wyimki z cudzych tekstów,
              zupełnie nie na temat.
              • kacap_z_moskwy Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 16.01.07, 20:04
                Ja to zamilcze, ale niech mi Pan odpowie - co z ta TV??? Albo bez frazesu o
                czyms niedobrym u nas, ani jednego postu??? Przypomniec Panu slowa panskie o
                niezdolnych do normalnej pracy rosjanach, czy jak to tam... A jednak... Teraz
                to TV rusyfikuje!!! Znaczy ze mowi po-rosyjsku??? Ma mowic po-polsku o
                historji??? Ja mam w domu naprzyklad kanale obce, wiec co uprawiaja te kanale
                jak mowia do mnie w jezykach obcych??? A ich slowa, to nie propaganda, tylko
                rzetelne opowiadanie o zyciu??? Moze ja taki glupi, jak kazdy rosjanin, nie
                zdolny do pracy, jak kazdy rosjanin, nie widze rzeczy oczywistych, jak kazdy
                rosjanin - ale wtedy prosze o wytlumaczenie co z ta TV. Ja bym napisal co mi
                sie w nich nie podoba, ale to nie te watek smile

I bardzo jestem cekaw Panskich przygod z narodowoscia w Moskwie. Bo ja mam
                kilku znajomych z Polski, ktore nigdy nie odczuli problemow od swej
                narodowosci. Choc moze klamie, bo mi poprostu o tym nie mowili. Ale o ile wiem,
                problemu nie maja. W szpitalu u mnie corocznie sa operacje na polskich
                dzieczach. W wiekszosci gratis. I nawet po moich tlumaczeniach forum GW i
                stronie inosmi.ru kolegam, nikt rodzicam NIC jescze nie mowil. A przeczez mogli
                by, Pan nie uwarza? W Polsce lubia bardzo sie wypowiedziec. Rodzice same, sa
                zdziwione kiedy probuje z nimi mowic po-polsku, mi opowiadaja rozne rzeczy, co
                oczekiwali w Rosji. I naiczesczej rzeczewistosc dla nich jest inna. Za kilka
                lat znam tylko jedna rodzine, co czagle narzekala. Ale to z powodow obaw za
                dziecko, mi sie wydaje. I nawet oni nie skarzyli sie ze ktos cos im zrobil bo
                sa polakami. Oczywiscze ze to wszystko jest nie na temat watku. O Cleveland w
                USA pisac nie bede, bo jemelia-pieczara sie obudzi smile

dalej jusz zamilcze...
                • pioter34 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 17.01.07, 15:42
                  Zastanów się człowieku co robisz. Przecież to czytaja Polacy i co oni pomyślą
                  sobie o Rosjanach. Moim zdaniem działanie twoje jest przeciw Rosji - twojej
                  ojczyźnie. A za zdradę...
                  • kacap_z_moskwy Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 17.01.07, 17:15
                    A to jusz dla mnie jest bardzo czekawie. Czym ja obrazam czytujacych to
                    polakow? I jak dzialam przeciwko memu krajowi? No moze znow cos nie rozumiem?
                    Moze trzeba pisac jakos inaczej?

Pan czagle chce udowadniac, jak dzieci w piaskownicy, ze Pana dom jest leprzy.
                    A z mego brzegu mam pytanie - "a no czym jest leprzy?". I jest to po dziecku!
                    Bo co Pan chce udowodnic? Ja w rzadnym wypadku nie chce udowadniac ze mamy
                    lepej. Tylko mamy inaczej. Bo jednak to nasze panstwo i nasze tradicji. I nic
                    nam do innych. Bo to i nasze zycie. I dyskutowac o wielkosci kogos nad innym
                    NIE MA sensu.
                    Pan mieszkajac w Moskwie (a po co w tak niedobrym miastu?) twerdzi rzeczy da
                    mnie niezrozumiale. Albo Pan jest oderwany od rzeczywistosci, zyje w domu przy
                    ambasadzie i wyglada na zewnatsz tylko na minute (bo polarny niedwedz
                    zagryzie), albo nie chce zauwarzac nic, co nie zgadza sie z Pana zdaniem smile

A na koncu tak i nie mam odpowiedzi - co robia kanale TV? Albo, powtarzam sie,
                    to jest obowiazujace zdanie w kazdym poscie, nawet w watku co sie podoba. Bo
                    jak bez kopniaka, rodacy nie zrozumia? Tak to jest? No to nie te forum.

I ja rozumiam tak - nie tykamy tu roznych spraw, nie dlatego ze wszystcy
                    zgadzaja sie z moim zdaniem, czy ja ze zdaniami innych, tylko ze piszemy tu na
                    tematy inne, niz bic sie lbami jak barany na temat kto jest leprzy smile Slepa
                    uliczka, jak to widze.

• demka Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 16.01.07, 18:14
      Jak dla mnie to: русские мужики !!
      • jemiela e no , chłopaki fajne są|:)) 17.01.07, 12:21
        Dla przykładu taki Nikolaj Wałujewsmile) No , k...wa jego macsmile) Takiego kogoś
        wcześniej nie widziałemsmile) On ma pięśc jak wiadro a zachowuje się jak ten
        pułkownik z nacjonalnoj rybałkismile) Głos też ma takismile)
        Respect Rosjanie, respectsmile) I to serio, gośc sam pokonałby armię Śródziemia z
        Władcy Pierścienismile)
        A taka Uliana Siemionowa?smile) To Dydek przy niej jak mały pieseksmile)
        Kawał chłopa też było z Alexandra Karelina, tego zapaśnika. Z urody troszkę
        wałujewa przypominał.

A mój ranking?
        1.Super piękne bywają kobiety .... Fakt, bywają wyjątki. Taka na przykład
        Tatiana Kazankina to odpadasmile) Podobna do naszego Deynysmile) co nie jest
        komplementemsmile)
        2.Wódka dobra i tania.
        3. Nabiał rewelacyjny, ten ruski, oryginalny.
        4.Kuchnia narodowa bomba!Tylko ja wódy pic w dzień nie umiemsmile)
        5.Ryb suszonych nikt nie przeskoczy.
        6.Transport lotniczy sprowadzony do roli tramwaju albo busa.Bez patosu i
        zachodniego pieprzenia. Latają i dolatują.
        7. Kolej to potęga, wielki kraj i wielkie lokomotywy. Dworce jak pałace. Też
        respect!!smile)
        8.Sport też imponuje.

To tyle, chyba wystarczysmile))

mpieczara

• jemiela Re: e no , chłopaki fajne są|:)) 17.01.07, 12:23
          zapomniałem wkleic Wałujewa!!!smile)

www.iicelebrity.com/image/nikolai+valuev/17376
          • demka Re: e no , chłopaki fajne są|:)) 17.01.07, 17:26
            Eeee tam Wałujewsmile)
            Wot mużyk:
            www.seryoga.ru/index.php?id=4&L=0
            • jemiela cios poniżej pasa:))) 18.01.07, 00:17
              Wiesz że jestem fanemsmile))

Dzięki że bardzo poniżej pasa, w okolicy kolansmile))
              • demka Re: cios poniżej pasa:))) 18.01.07, 00:49
                Ciesz się, że nie wkleiłam tegosmile)

www.nagiev.ru/viewphoto.php?tema=31&page=2&id=8
          • pioter34 Re: e no , chłopaki fajne są|:)) 18.01.07, 09:34
            Wałujew w sobotę walczy. Transmisja na RenTV o północy, czyli po waszemu o 22.
      • sedona Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 17.01.07, 20:26
        Wlasciwie to moglabym sie podpisac pod Demkowymi muzykami (i to ze dwa razy!), a takze pod lista
        Jemieli, no moze oprocz tych ryb.
        Dorzucilabym do listy jeszcze
        -jezyk rosyjski, no i oczywista
        -muze, filmy, knigi!
        smile
        zeby nie byc gloslowna dorzucam swojego faworyta (za te dzikie oczy):
        actors.khv.ru/d/domogarov.htm
        • jemiela Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 18.01.07, 00:21
          Ej że, to Olek Domagarowski, grał Bohuna w "Ogniem i mieczem", Boguś Stupka
          grał Chmielnickiego..... Oj, Sedona....tak nie można!!!
          • sedona Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 18.01.07, 00:34
            A Pysanka to pies?!
      • otkin Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 18.01.07, 02:03
        www.death.com.ru/russian.html
        Россия rules smile
        • pioter34 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 18.01.07, 09:38
          Czy na fotce z Ałłoj Mironowoj leży Domagarow? Ale zmęczony!
          • pioter34 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 18.01.07, 12:41
            Strona ma nazwe: russkije znamienitosti. A znależć możemy tam Agnieszke Wagner,
            jak najbardziej Polkę.
    • pioter34 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 19.02.07, 12:27
      Podnoszę temat, żeby Metelica mogła się wypowiedzieć. Dziewczyna nigdzie nie
      widzi pozytywnych informacji o Rosji. A sama nie chce takimi pozytywnymi
      informacjami podzielić się z koleżeństwem. Chociaż zrobił to już najgorszy wróg
      Rosji - Jemielawink
    • qubraq Najlepsze w Rosji są Rosjanki!!! Prawda? :-)) Nt 20.02.07, 14:57
      • kacap_z_moskwy Re: Najlepsze w Rosji są Rosjanki!!! Prawda? :-)) 22.02.07, 03:14
        Nie. Ilosc wodki w Rosji. To jest najwaznejsze! Bo po nej wszystkie kobety
        swiata sa najpieknejsze smile)))

(Szutka. Nie zabijajcze mnie. To tylko szutkasmile

PS Хоть в каждой шутке, есть...
        • qubraq Re: Najlepsze w Rosji są Rosjanki!!! Prawda? :-)) 22.02.07, 21:30
          kacap_z_moskwy napisał:

> Nie. Ilosc wodki w Rosji. To jest najwaznejsze! Bo po nej wszystkie kobety
          > swiata sa najpieknejsze smile)))

smile) Denis ale zauważ ze ja napisalem NAJLEPSZE! Inna rzecz że Rosjankom Pan
          Bóg raczej nie poskąpił urody jak rowniez słusznej figury! smile))))
          • kacap_z_moskwy Znow zartem odpowiem :) 23.02.07, 01:42
            Bo w Rosji jest bardzo dobra wodka smile

(to nie reklam)

PS A bez zartow, mi sie wydaje ze wszedzie sa piekne! Ja specjalnie nie
            wyrozniam.
    • naina7 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 21.02.07, 19:50
      Pelmieni big_grin
      • pioter34 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 26.02.07, 11:44
        A jak pielmieni to tylko z wódką, a jak impreza to tylko w saunie i z
        dziewczynami. Pielmieni bez wódki i bez dziewczyny, szczególnie w dzień
        dziewczynki 8 marca to już w ogóle nie do pomyslenia. My tu gadu-gadu, a
        Metelica dalej nie wie co by powiedzieć na temat watku. Ja to chyba świnia
        jestem, że takie trudne tematy wymyślamwink
    • rubin04 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 13.03.07, 14:46
      Jak dla mnie w Rosji są piekni ludzie-
      zwłaszcza Ci na Syberii. Oni nigdy nie zapominają o przyjaciołach. Pięknie.
      Poza tym Bajkał i Chamar-Daban.
      Smazone ziemniaki na patelni + piwo Baltika 3.
      I ze czas tam jakby wolniej płynie...

PS
      Jak ja tesknie za Rosja...!
    • panda12 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 13.03.07, 15:10
      pioter,
      a gdzie Ty chodzisz do tej łaźni w Moskwie???
      Dla mnie w Rosji, a właściwie w Moskwie, bo tylko tam byłam, najlepsza są zupy
      i pierogi!
      • pioter34 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 14.03.07, 11:37
        No to muszę Cię też dopytać - o które pierogi chodzi? Te nasze ruskie, zwane w
        Rosji wareniki, czy raczej pielmieni, a może chodzi o "pirogi", podobne do
        naszego kulebiaka?
        A zupy jakie ci smakują, bo polska kuchnia jest tu raczej bogatsza? Jedyna
        różnica, że w Rosji zupę samemu się zabiela na talerzu łyżką śmietany albo
        majonezu.
        A miłośnikiem bani jest raczej rOger, zobacz drugi wpis. Podobno najlepsze są
        małe wiejskie, nad jakimś jeziorem albo rzeką.
        • mckarla Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 29.03.07, 19:10
          Polka na emigracji:
          Co lubie w Moskwie:
          1. Wodka Imperial i Putinka Limited Edition
          2. Targ ze swierzym gruzinskim serem, warzywami i owocami (miecha nie jadam)
          3. Rosjanki (mimo, ze ja hetero) to jednak bardzo ladne i zadbane
          4. Zatloczone metro i walka o miejsce
          6. Zycie nocne - Gasgoldery, Propagandy, 7 itp.
          5. Telewizji nie mam, wiec sie nie wypowiadam, ale jak ma kogos lubic z aktorow
          rosyjskich to tych:
          Misha Efremov (pozatym prywatnie fajny facet):
          db-files.com/news/2006/09.2006/21.09.2006/livefilm3.jpg
          Andrei Panin www.medved-magazine.ru/pub/1149596948-4233-full.jpg

i moj ulubieniec Andrei Fomin:
          fashiontime.ru/images/news/1/4208/5934_4336.jpg
          Vivat Rosyjskie chlopaki, vivat Moskwa...
          • pioter34 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 03.04.07, 08:35
            To chyba jakaś prowokacja, albo dewiacja. Jak można lubić tłok, zaduch, czyjś
            łokieć w boku, popychanie, bluzgi i kłótnie w około. Metro można lubic tylko za
            szybkie przemieszczanie w zatłoczonej Moskwie nadziemnej.
            Wódkę będę musiał spróbować i dopiero wtedy bliżej do Rosjanek.
            Россиянки ладны, но жадны wink
            Ale to podobno czyni kobietę bardziej kobiecą.
            • mckarla Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 03.04.07, 19:03
              No wlasnie moze dewiacja... ale ja lubie metra, specyficzna atmosfera tam panuje
              i najfajniejsze - nie wazne londyn, new york, los angeles czy moskwa wszedzie
              jest ten sam zapach (przyznaje niezbyt przyjemny). Moje ulubione jest w
              Berlinie, ale moskiewskie tez jest fajne. Mozna sobie ludzi obserwowac,
              szczegolnie, jak sie ma calydzien doczynienia z nierealnymi postaciami i sie
              siedzi samemu przy pracy...

A schlodzona vodka Imperial czy Putinka LE w milym towarzystwie, sama
              przyjemnosc, polecam serdecznie. Moze ktos poleci dobre rosyjskie piwo, bo robi
              sie cieplej...?
              • pioter34 Re: A to jest najlepsze w Rosji ! 05.04.07, 06:56
                Lubisz rzeczy nieprzyjemne? jak to się naukowo nazywa?
                A w moskiewskim metrze w tzw. czas pik, walka nie jest o miejsca, ale o samo
                wejście do wagonu, przynajmniej drugiego albo trzeciego z rzędu pociągu.
                Kolejki ustawiają przed każdymi drzwiami, bo pociąg zatrzymuje się w tym samym
                miejscu. Ogólnie obłęd.
                Piwo dobre jest w Czechach albo Niemczech. A w Rosji i w Polsce, nawet jak jest
                robione pod czeską albo irlandzka marką, już nie smakuje.
                Poza tym, w Rosji pijemy: koniaki - ormiańskie, kazachskie i wina kubańskie. I
                wódkę, ale zimą.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka